Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan (M.T.) van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 33 421 61 28
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

sandra-sangers Sandra (S.E.M.) Sangers
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 46

Themagebied: Bekkenproblematiek / Algemeen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: vrijdag 13 december 2019
Einddatum: vrijdag 13 december 2019
Aantal deelnemers: Minimaal 200, maximaal 300
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 1905721
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programmatijden

Deelnemers aan dit congres zijn vanaf 8.45 uur welkom. Het programma duurt tot 16.45 uur (wijzigingen voorbehouden)

Datum congres

Vrijdag 13 december 2019

Kosten

Euro 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 225,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten met aandachtsgebied ‘Bekkenproblematiek’ en/ of interesse in de ‘Overgang’ bij de vrouw.

Beschrijving

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. De productie van hormonen verandert en het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Echter, in deze fase kunnen verschillende klachten zich manifesteren, verergeren óf kan zelfs een eerder ontstaan letsel aan de oppervlakte komen. Osteoporose en bekkenbodemklachten zijn bekende voorbeelden. Minder bekend is de verhoogde kans op hart- en vaatziekten, waarbij hartproblemen bij vrouwen zich ook nog eens anders uiten dan bij mannen. Cardiale problematiek bij vrouwen wordt dan ook niet altijd op tijd herkend.
Ook veel voorkomend in de overgang is stress / een opgejaagd gevoel. Een oorzaak hiervan is de voortdurende schommeling van oestrogeen, die innerlijke stress geeft. In sommige gevallen worden vrouwen sterk beperkt in hun functioneren en is er sprake van ziekteverzuim op het werk. Vaak worden overgangsklachten als oorzaak van verzuim slecht herkend, zowel door de leidinggevende als door vrouwen zelf.
Als fysio-, oefen- of ergotherapeut kunt u een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang. In dit congres komen de nieuwste ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van de overgangsklachten op verschillende terreinen aan bod.
We hebben als NPi hiervoor sprekers aangetrokken met actuele kennis over de overgang en grote betrokkenheid ten aanzien van dit onderwerp. De meest relevante problematiek zoals hartklachten, hormonale dysregulatie, osteoporose en een verstoord seksueel functioneren komen aan de orde.

Aanvraag accreditatie

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd voor het register Algemeen fysiotherapeut (CKR) en voor oefentherapeuten bij ADAP.
Voor Keurmerk Fysiotherapie zijn alle cursussen en opleidingen van het NPi geaccrediteerd.

Doel

De deelnemer kan de invloeden van de overgang met de daaraan gerelateerde verschijnselen herkennen ten aanzien van de verschillende aandachtsgebieden en hieraan de therapeutische handelingen aanpassen. Ook kan de deelnemer de samenwerking met verschillende disciplines realiseren en ten aanzien van overgangsklachten adequaat doorverwijzen dan wel multidisciplinair behandelen.

De subdoelen

Na afloop van het congres kan de deelnemer:

 • de invloed van de verandering van de hormoonhuishouding van de vrouw op de fysiologie in het algemeen en op de bekkenbodem en gynaecologische veranderingen in het bijzonder benoemen. Hij/zij weet welke behandelvormen er zijn, preventief en conservatief, en kan deze kennis inzetten ter ondersteuning van het therapeutisch handelen.
 • cardiologische klachten bij een vrouw in de overgang herkennen, de risicofactoren voor hartklachten bij vrouwen benoemen en de beschermende werking van hormonen uitleggen. Hij/zij kent het verschil waarop slagaderverkalking zich kan ontwikkelen tussen mannen en vrouwen en het verschil in manifestatie van klachten bij hartproblemen tussen mannen en vrouwen.
 • de relatie tussen de overgang en werkverzuim herkennen en benoemen. Ten aanzien van de beperkingen in het functioneren op de werkvloer zal hij/zij een adviserende en ondersteunende rol kunnen vervullen.
 • de achtergronden en invloeden van de overgang op osteoporose en de hieraan gerelateerde klachten herkennen en benoemen. Hij/zij kan deze kennis in een adviserende rol toepassen in de praktijk waarbij preventie een nadrukkelijke rol heeft.
 • de invloed van de overgang op seksualiteit benoemen en kan deze kennis in een adviserende, overdragende rol toepassen.

Didactische werkwijze

Hoorcollege

Sprekers

 • Mw. A. Feddema - van Leijsen, verpleegkundig overgangsconsulente
 • mw. dr. I. van der Meer-Noort, gynaecoloog
 • mw. drs. B.R. van Moorst, klinisch psycholoog, psychotherapeut, seksuoloog NVVS
 • mw. dr. R. de Roos, bedrijfsarts
 • mw. dr. J.M. Schroeder-Tanka, cardioloog
 • mw. dr. M.C.P. Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut

Dagvoorzitter

 • mw. dr. M.C.P. Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut

Locatie

 • Bilderberg Hotel 't Speulderbos Garderen (route)
Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo