Belangstelling
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 28
Gem. beoordeling:
(8.3/10)
267 beoordelingen
Studiebelasting: 20 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2000611
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Prima cursus, actueel en to the point

Leerzame en duidelijke werkwijze en kennisoverdracht. Demonstraties waren leerzaam. De volle twee dagen waren boeiend

De manier waarop wij actief in het proces werden meegenomen was prima, ik ben geen moment weggezakt

Geweldig leuke en leerzame cursus op schitterende locatie, niets op aan te merken

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Deze cursus is deels online

Gezien alle maatregelen rondom COVID-19 is besloten deze cursus op dinsdagavond 5 januari en dinsdagavond 19 januari ONLINE te gaan verzorgen. Dit betekent dat de cursus via een Zoom-verbinding live te volgen zal zijn vanaf een door jezelf gekozen locatie. In overleg met de deelnemers wordt een extra dag gepland voor een live-bijeenkomst in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn. Tijdens die bijeenkomst vinden er praktische demonstraties van fysiotherapeutische diagnostiek en interventies bij patiënten met heup- en liespijnklachten plaats, en wordt het klinisch redeneren geoefend aan de hand van casuïstiek.
Omdat de cursus deels online plaatsvindt worden er minder kosten gemaakt voor de verzorging en ontvangen alle deelnemers na afloop van de cursus informatie over de compensatieregeling.

Videotrailer

Kosten

Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 20 punten.

Doel

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de heup een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.

Beschrijving

Cursusinhoud
Iedere fysiotherapeut in de eerstelijnsgezondheidszorg ontmoet mensen met klachten over de heup en de lies. Deze klachten zijn veelal gekenmerkt door liespijn en/of bilpijn met of zonder uitstraling in het been. Een vraag die hierbij door fysiotherapeuten gesteld wordt, is of er verbanden zijn met de lage rug, het bekken of de heup. Om dergelijke verbanden te kunnen interpreteren is kennis nodig van patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen. De aandoeningen van de heup en in de liesregio zijn in vergelijking met de aandoeningen van de lage rug en het bekken in het algemeen spaarzaam gedocumenteerd. Overzichtsartikelen met de voor de fysiotherapie relevante patronen van symptomen en klachten van aandoeningen ontbreken. Daarentegen bestaat er veel documentatie over klachten van het postoperatieve beloop na een totale heupprothese.

De laatste jaren ontstaat, weliswaar langzaam, een interesse voor de heup en de liesregio. Deze interesse is er binnen verschillende vakgebieden en disciplines, zoals de (functionele) anatomie, de orthopedie, de neuro-orthopedie en de chirurgie. Het levert ook een aantal nieuwe gezichtspunten op. De functie van de buikspieren in relatie tot de stabiliteitsregeling van het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit heeft consequenties voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met klachten over de heup en de liesregio.

Tijdens deze cursus worden nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie van de heup en de liesregio gepresenteerd. Er wordt aandacht besteed aan patronen van klinische manifestaties van aandoeningen. Klachten en symptomen gerelateerd aan chirurgische ingrepen aan het heupgewricht vallen buiten het bestek van deze cursus. Klinisch redeneren aan de hand van de geëigende fysiotherapeutische fundamentele uitgangspunten wordt geoefend. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van een aantal patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd.

Leerlijn ‘Heup/lies’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Heup- en/of liesklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de heup/lies; zie onderstaande grafische weergave van de leerlijn.

Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn. Wel verdient het aanbeveling om voorafgaand aan de cursus ‘Lage-rugpijnklachten: a state of the art’ en de cursus ‘Lumbosacrale pijnsyndromen’ kennis te nemen van de inhoud van de cursus 'Toekomstbestendige fysiotherapie' (voorheen ‘Fysiotherapie: kunst en kunde’). Deze cursus is als reguliere eendaagse cursus of als blended learning scholing te volgen. Het tijdens deze cursus gepresenteerde conceptuele kader voor het fysiotherapeutisch handelen vormt namelijk het vertrekpunt van de leerlijn ‘Lage-rug’.

Docenten

  • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • mw. dr. M.A.M. Mulders, arts-assistent chirurgie, onderzoeker

Cursusleiding

  • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en verwerkingsopdrachten

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73