Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / geregistreerde bekkenfysiotherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: dinsdag 16 maart 2021
Einddatum: dinsdag 16 maart 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 20, maximaal 28
Gem. beoordeling:
(8.3/10)
72 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2002741
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Cursusdatum

Dinsdagmiddag en -avond 16 maart 2021

Kosten

Euro 240,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 6 punten.

Beschrijving

Let op: ook voor het register Bekkenfysiotherapeut wordt accreditatie aangevraagd.

Het is aan te raden om, bij geringe kennis over de actuele inzichten betreffende de lage-rug, de NPi-cursus 'Lage-rugpijnklachten: a state of the art' te volgen dan wel het boek 'De lendenwervelkolom en het bekken, lagerugpijnklachten en fysiotherapie' (Hagenaars en Bos, 2010) te bestuderen voorafgaand aan deze cursus. Dit boek is verkrijgbaar in de NPi-Shop.

Aan fysiotherapeuten, manueel therapeuten en oefentherapeuten die zich verder willen bekwamen in het biomedisch redeneren (patroonherkenning) bij (pijn-)klachten biedt het NPi de mogelijkheid om deel te nemen aan vier verschillende ééndaagse cursussen:

Patroonherkenning: nek en hoofd
Patroonherkenning: schouder en elleboog
Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies
Patroonherkenning: knie

U wordt in deze cursussen getraind in het herkennen van ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende verschillende lichaamsregio’s. Biomedisch fysiotherapeutisch redeneren (patroonherkenning) vormt de centrale leerinhoud van deze cursussen. U wordt geholpen bij het vormgeven van het fysiotherapeutisch screenen: welke diagnostische oriëntatie (gesprek en lichamelijk onderzoek) is in dit kader relevant?

In deze cursus staan diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende de lage-rug, de heup en lies centraal. Aan de hand van diverse patiëntvoorbeelden worden veel patronen van aandoeningen en ‘disorders’ betreffende de lage-rug, de heup en lies aan de orde gesteld. Het diagnostisch differentiëren tussen deze regio’s op grond van min of meer vergelijkbare pijnpatronen vormt een wezenlijk onderdeel van deze cursus.
U leert in deze cursus welke patronen van (pijn-)klachten binnen het fysiotherapeutische/oefentherapeutische indicatiedomein vallen, maar ook welke er buiten vallen. Per geschetst patiëntprofiel wordt bediscussieerd of verder fysiotherapeutisch/oefentherapeutisch onderzoek geïndiceerd is, worden de argumenten daarvoor benoemd en de plausibiliteit van de conclusies en redeneringen besproken. Naast de klinische expertise van de cursisten zelf en van de docent vormen externe evidenties uit de literatuur het toetsinstrument voor de genomen beslissingen. In dit kader is er aandacht voor prediction rules.

Het boek Patronen in Profielen (Hagenaars en Bos, 2006) vormt aanbevolen literatuur voor deze cursus. Dit boek is hier te bestellen.

Leerlijnen 'Lage-rug' en 'Heup/lies'
De cursus 'Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies' maakt onderdeel uit van twee leerlijnen binnen het NPi-scholingsaanbod; zie onderstaande grafische weergaves van de leerlijnen. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijnen in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijnen.

Doel

Na de cursus is de deelnemer in staat om diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen (met en zonder alarmgegevens) betreffende de lage-rug, de heup en lies te herkennen en op grond hiervan de implicaties voor het verdere beleid te bepalen.

Subdoelen

Na de cursus kan de deelnemer:

 • patronen van aandoeningen, condities en pijnsyndromen (‘disorders’) van de lendenwervelkolom, het bekken en de heup beschrijven.
 • subtiele alarmgegevens benoemen die verwijzen naar mogelijke risicovolle biomedische condities (serious pathology). De deelnemer kan hierbij de afweging maken of fysiotherapie als eerste keus behandeling geïndiceerd of gecontraïndiceerd is.
 • in diverse klachtenbeelden van cliënten met lage-rugpijn (met en zonder pijnlijke uitstraling naar het been) patronen van aandoeningen of ‘disorders’ herkennen (patroonherkenning) en duiden in termen van ‘pluis’ en ‘niet-pluis’. De deelnemer kan bepalen of verder fysiotherapeutisch onderzoek geïndiceerd is of niet.
 • in diverse klachtenbeelden van cliënten met heup- en liespijn patronen van aandoeningen of ‘disorders’ herkennen (patroonherkenning) en duiden in termen van ‘pluis’ en ‘niet-pluis’. De deelnemer kan bepalen of verder fysiotherapeutisch onderzoek geïndiceerd is of niet.
 • zijn biomedische conclusies en afwegingen op waarde (validiteit) beoordelen.
 • in de klachten van cliënten met lage-rugpijn (met en zonder neurale beensymptomen) en heup-/liespijn patronen van alarmgegevens herkennen (medical risk profiling en red flags).
 • het verdere fysiotherapeutische diagnostische proces (bij eventueel vermoeden op risico’s) op een verantwoorde wijze inrichten.

Didactische werkwijze

Casuïstiek, responsiecollege, demonstratie

Docent

 • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut

Cursusleiding

 • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
 • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

 • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijnen:
Leerlijn
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Dit zijn die juweeltjes van nascholing waar je je op verheugd, waarvoor je een dag uit je werk stapt en weet dat je op een volkomen integere manier wordt bijgepraat. Dat alles ook buiten de gebruikelijke Nederlandse 'narrow mindedness'

Zeer interessante cursus waarbij ik vanaf de eerste tot de laatste minuut gefascineerd heb geluisterd en er direct mee aan de slag kan!

Het is sterk aan te raden om voorafgaand aan deze dag de cursus 'Lage-rugpijnklachten: a state of the art' te volgen

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo