Aanmelden
Digitaal
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: donderdag 28 januari 2021
Einddatum: donderdag 28 januari 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 32
Gem. beoordeling:
(8.1/10)
67 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2003901
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Superleuke en leerzame cursus. Ook al was het meeste niet nieuw voor mij, het was erg boeiend en ook goed om bepaalde onderwerpen eens te herhalen.Vond het echt een aanrader!

Prima onderwijs, scherp binnen beroepsprofiel eisen stellen zonder veroordelend over te komen.

Deze interactieve benadering is mij bijzonder goed bevallen. Er was veel ruimte voor vragen en de uitleg was perfect. Dus erg content met Igor Tak.

Inspirerende en nuttige dag. Geen moment gehad van inslapen of vermoeidheid gehad. Dus de aandacht werd de gehele dag getrokken.

Igor Tak heeft een voor mij leerzame en begrijpelijke dag georganiseerd die zeer praktijk gericht was, ik heb mij geen moment verveeld!

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Deze cursus is geheel online

Gezien alle maatregelen rondom COVID-19 is besloten deze cursus helemaal ONLINE te gaan verzorgen. Dit betekent dat de cursus via een Zoom-verbinding live te volgen zal zijn vanaf een door jezelf gekozen locatie.
Omdat de cursus online plaatsvindt worden er minder kosten gemaakt voor de verzorging en ontvangen alle deelnemers na afloop van de cursus informatie over de compensatieregeling.

Videotrailer

Cursusdatum

Donderdag 28 januari 2021

Kosten

Euro 240,-, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 6 punten.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen (met en zonder rode vlaggen) betreffende de knie herkennen en vast te stellen door een gericht vraaggesprek en eventuele aanvullende lichamelijke tests.

Beschrijving

Aan fysiotherapeuten, manueel therapeuten en oefentherapeuten die zich verder willen bekwamen in het biomedisch redeneren (patroonherkenning) bij (pijn-)klachten biedt het NPi de mogelijkheid om deel te nemen aan vier verschillende ééndaagse cursussen:

Patroonherkenning: nek en hoofd
Patroonherkenning: schouder en elleboog
Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies
Patroonherkenning: knie

U wordt in deze cursussen getraind in het herkennen van ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende verschillende lichaamsregio’s. Biomedisch fysiotherapeutisch redeneren (patroonherkenning) vormt de centrale leerinhoud van deze cursussen. U wordt geholpen bij het vormgeven van het fysiotherapeutisch screenen: welke diagnostische oriëntatie (gesprek en lichamelijk onderzoek) is in dit kader relevant?

In deze cursus staan diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen betreffende de knie centraal.

In welke omstandigheden acht u zichzelf in staat snel en betrouwbaar te beslissen of verder fysiotherapeutisch/oefentherapeutisch onderzoek geïndiceerd is? Snelheid is een kenmerkend element van screenen. In welke omstandigheden kunt u door middel van een gericht gesprek, tests of andere verrichtingen vaststellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied? Dat zal wellicht niet voor alle klachtenpatronen van uw cliënten gelden. Mogelijk acht u scholing noodzakelijk. Maar dan wel snelle en doelmatige scholing, gericht op patroonherkenning, en wel voor bepaalde typen klachten. Geen andere leerinhouden, maar veel patronen, zowel niet als wel geïndiceerd voor verder fysiotherapeutisch/oefentherapeutisch onderzoek.

In groepen van maximaal 32 deelnemers worden in korte tijd relatief veel patronen betreffende de knie en knieregio aan de orde gesteld. Per geschetst patiëntprofiel wordt bediscussieerd of verder fysiotherapeutisch/oefentherapeutisch onderzoek geïndiceerd is, worden de argumenten daarvoor benoemd en de plausibiliteit van de conclusies en redeneringen besproken. Er zal ook ruimte zijn voor inbreng van eigen patronen en ervaringen. Naast de klinische expertise van de deelnemers zelf en van de docent vormen externe evidenties uit de literatuur het toetsinstrument voor de genomen beslissingen.

Leerlijn 'Knie'
De cursus 'Patroonherkenning: knie' maakt onderdeel uit van een leerlijn binnen het NPi-scholingsaanbod betreffende de knie. Voor nadere informatie over deze leerlijn zie hieronder. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn.

Docent

  • dr. I.J.R Tak , sportfysiotherapeut

Cursusleiding

  • dr. I.J.R Tak , sportfysiotherapeut
  • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Thuisstudie, responsiecollege, casuïstiek en praktijkdemonstratie

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19