Belangstelling
Themagebied: Neurologie
Doelgroep: ziekenhuisfysiotherapeuten
Werkgebied: Tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 45
Gem. beoordeling:
(7.6/10)
45 beoordelingen
Studiebelasting: 9 uur
Aantal contacturen: 9
Aantal contactdagen: 1,5
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2004991
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Korting en voorrang voor leden NVZF

Leden van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie krijgen € 40,- korting. De couponcode om deze korting te krijgen wordt via de NVZF verstrekt.

Kosten

Euro 360,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 325,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Hotel De Bilderberg te Oosterbeek (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Oefentherapeut (coulance regeling) met 9 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

De cursus is bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten en ziekenhuisoefentherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten.

Doel

Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase. De deelnemer is bekend met verschijningsvormen, factoren die de kwaliteit van multidisciplinaire samenwerking bepalen, het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen en is in staat adviezen te geven over de triage van patiënten in de zorgketen.

Beschrijving

De opnameduur van een patiënt met een beroerte in een ziekenhuis op de stroke unit wordt steeds korter en de rol van acute interventies zoals thrombolyse en thrombectomie steeds belangrijker. Adequate functionele prognostiek is hierbij essentieel voor een adequate triage van CVA-patiënten. Over de rol van vroegtijdige mobilisatie bestaat mede op basis van de AVERT trial (A Very early Rehabilitation Trial) nog veel onduidelijkheid.

De cursus ‘Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit’ is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten en gaat in op de hedendaagse inzichten  in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase.

De eerste cursusdag zal in het teken staan van de theorie rondom klinische verschijnselen en verschijningsvormen  van een beroerte, thrombectomie/ thrombolyse en beeldvormende technieken. Vervolgens zal het belang van vroege mobilisatie, binnen 24 uur na een beroerte, aan de hand van de nieuwe behandelrichtlijnen ‘beroerte’ besproken worden. Daarna komen vroege lichamelijke neurologische diagnostiek  en vroege cognitieve screening van patiënten op de stroke unit door de fysiotherapeut aan de orde. In de middag van de eerste cursusdag  zal de vroege diagnostiek en tevens prognostiek (ten aanzien van basis ADL vaardigheden, loopvaardigheid en arm/handvaardigheid) centraal staan. Ook zal de rol en profilering van de paramedicus binnen het MDO overleg aan de orde komen, evenals triage, overdracht en ketenzorg. Tenslotte zullen de deelnemende fysiotherapeuten worden uitgenodigd mee te doen aan het  PROFITS onderzoek waarbij het monitoren van CVA patiënten in de keten centraal zal staan.
De tweede cursusmiddag zal in het teken staan van praktijk: klinimetrie op de stroke unit en praktische vaardigheden ten aanzien van mobiliseren aan de hand van casuïstiek.

Docenten

  • Jos Goos MSc, fysiotherapeut Bravis ziekenhuis, Roosendaal
  • Muriel Koolstra MSc, fysiotherapeut, sociaal cultureel wetenschapper, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie VUmc Amsterdam
  • prof. dr. Gert Kwakkel, hoogleraar Neurorevalidatie, fysiotherapeut, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie VUmc Amsterdam, Reade Revalidatie Amsterdam
  • prof. dr. Carel Meskers, revalidatiearts, senior onderzoeker, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie VUmc Amsterdam
  • dr. Sander van Schaik, neuroloog OLVG te Amsterdam

Cursusleiding

  • prof. dr. Gert Kwakkel, hoogleraar Neurorevalidatie, fysiotherapeut, Amsterdam Universitair Medische Centra, locatie VUmc Amsterdam, Reade Revalidatie Amsterdam
  • Marleen Buruma, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoor- en responsiecollege, demonstratie, praktijk vaardigheidstraining

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 84 50 81
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

marleen-buruma Marleen Buruma
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag