Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael (M.P.T.) Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten / handtherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: vrijdag 6 november 2020
Einddatum: vrijdag 20 november 2020
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8/10)
124 beoordelingen
Studiebelasting: 20 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2000791
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Cursusdata

Vrijdag 6 november en vrijdag 20 november 2020

Kosten

Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 20 punten.

Beschrijving

Cursusinhoud
Fysiotherapeuten worden geregeld geconsulteerd door mensen met klachten over de elleboog. Een vraag die hierbij door fysiotherapeuten gesteld wordt, is of er verbanden zijn met de cervicale en thoracale wervelkolom, de schouder en de onderarm/pols. Om dergelijke verbanden te kunnen interpreteren is kennis nodig van patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen en syndromen.

Het gebruik van geavanceerde beeldvormende medische onderzoekstechnieken heeft de laatste jaren nieuwe inzichten opgeleverd met betrekking tot de (functionele) anatomie, de orthopedie en de chirurgie. In het boek 'The Elbow. The treatment of basic elbow pathology' (Eygendaal, 2009) worden de meest voorkomende aandoeningen en syndromen van de elleboog beschreven, alsmede diverse medische en paramedische behandelmogelijkheden. Dit boek vormt aanbevolen literatuur voor deze cursus.

Tijdens deze cursus worden nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie en pathologie van de elleboog gepresenteerd alsmede patronen van klinische manifestaties van aandoeningen en syndromen die voor fysiotherapeuten van belang zijn. Ook worden verschillende post-operatieve beelden belicht en de mogelijke fysiotherapeutische interventies daarbij. Klinisch redeneren aan de hand van de geëigende fysiotherapeutische fundamentele uitgangspunten wordt geoefend. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd.

Leerlijn ‘Elleboog’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de elleboog; zie onderstaande grafische weergave van de leerlijn.

Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn. Wel verdient het aanbeveling om voorafgaand aan de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’ kennis te nemen van de inhoud van de cursus 'Toekomstbestendige fysiotherapie' (voorheen 'Fysiotherapie: kunst en kunde'). Deze cursus is als reguliere eendaagse cursus of als blended learning scholing te volgen. Het tijdens deze cursus gepresenteerde conceptuele kader voor het fysiotherapeutisch handelen vormt namelijk het vertrekpunt van de leerlijn ‘Elleboog’.

Doel

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt. De deelnemer beschikt over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.

Subdoelen

Na de cursus:

 • kent de deelnemer de functionele anatomie, arthrokinematica, osteokinematica en innervatie van de elleboog die nodig is voor de diagnostische analyse van gezondheidsproblemen van cliënten die zich met klachten over hun elleboog melden bij de fysiotherapeut / manueel therapeut / sportfysiotherapeut.
 • kan de deelnemer de indicaties voor chirurgische interventies (artrolyse en prothese) bij artrose en artritis van de elleboog benoemen en de resultaten daarvan.
  Tevens kan hij aangeven wat de behandeldoelen van deze interventies zijn, hoe de nabehandeling er uitziet en de rol van de fysiotherapeut daarin.
 • kan de deelnemer de meest voorkomende traumatische letsels van de elleboog en vormen van instabiliteit benoemen, alsmede de chirurgische behandelmogelijkheden daarvan en de rol van de fysiotherapeut in de nabehandeling.
 • kan de deelnemer verbanden leggen tussen de functionele anatomie, pathologie en functiestoornissen in de elleboogregio en symptomen en klachten van cliënten.
  Tevens kan hij dit vertalen naar de (sport)fysiotherapeutische diagnostiek en behandelstrategie.
 • kan de deelnemer de meest voorkomende sportgerelateerde elleboogklachten benoemen, de mogelijke chirurgische interventies en de rol van de fysiotherapeut in de nabehandeling.
 • kan de deelnemer binnen het proces van klinisch redeneren bewuste keuzes maken uit verschillende fysiotherapeutische behandelstrategieën bij uiteenlopende gezondheidsprofielen van cliënten met klachten over de elleboog.

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en verwerkingsopdrachten

Docenten

 • drs. M.P.J. van den Bekerom, orthopedisch chirurg
 • drs. A.L. Boerboom, orthopedisch chirurg
 • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut

Cursusleiding

 • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
 • Michael (M.P.T.) Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

 • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

De interactieve manier van brengen en het op een rij zetten (lees klinisch redeneren) maakt dat de cursus uiterst waardevol is voor het dagelijkse werk. Een aanrader!

De tweede dag vond ik erg leuk. Goed om enkele casusvoorbeelden uit de praktijk te bespreken en fijn dat er voldoende ruimte was om vragen te stellen

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo