Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

caroline-schouten Caroline (C.W.) Schouten-van Oudheusden
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 0772
(bereikbaar dinsdag van 9.00 uur tot 15.00 uur en van 9.00 uur tot 12.00 uur op de overige dagen)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19

Themagebied: Sportgezondheidszorg
Doelgroepen: fysiotherapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 32
Gem. beoordeling:
(8.2/10)
60 beoordelingen
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2005271
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Kosten

Euro 250,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 225,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 6 punten.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie volgen of hebben afgerond en fysiotherapeuten die cursussen uit de leerlijn sportgezondheidszorg hebben gevolgd.

Denk jij nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie?

Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? En wat is de achterliggende verklaring als dat niet zo is? Weet jij wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen? Hoe wordt er nu gedacht over hyperplasie? Wat is de meerwaarde van occlusie- en isometrische krachttraining?

In vooral de afgelopen 5 jaar zijn er wetenschappelijk veel nieuwe inzichten gepubliceerd over spier(cel)fysiologie en andere adaptatieprocessen bij krachttraining. Samen met de reeds aanwezige evidentie is daardoor (eindelijk) een completer evidence-based verklaringsmodel beschikbaar hoe ‘sterker worden’ nu eigenlijk werkt.

Dit ‘complete plaatje’ wordt de laatste paar jaar internationaal door een enkeling met een wetenschappelijke achtergrond verspreid. Maar in Nederland is daar nog heel weinig van te merken. De NPi-masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining: state of the art’ geeft je op een toegankelijke, interactieve en toepasbare wijze nieuwe inzichten over ‘hoe sterker worden in ons lichaam nu eigenlijk werkt’.

Naast een functionele krachttoename, probeert een therapeut vaak ook ‘weefselremodellering’ te bereiken bij een cliënt. Daarmee bedoelen we dat het werkelijk mogelijk is om niet alleen de ‘kwaliteit’ van spier- en bindweefselcellen te verhogen, maar zelfs ook om de architectuur van spieren met krachttraining te verbouwen (lengte, stijfheid en hoek van spiervezels), hoe en wat van dit verbouwingsproces is ook onderwerp van deze masterclass.

Na deze masterclass kun je bovenstaande vragen (en vele andere) beantwoorden, en krijg je inzichten die van grote invloed kunnen zijn op je visie op krachttraining. De theoretische verdieping wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en 'take home messages’ die direct in krachttrainingssessies toepasbaar zijn. Dus als je geïnteresseerd bent in inspanningsfysiologie en verdieping en up-to-date wetenschappelijke onderbouwing van je kennis dan is deze masterclass echt iets voor jou.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Subdoelen

Na het volgen van de masterclass kan de deelnemer:

 • In eigen woorden de verschillen èn de overeenkomsten aangeven tussen fitness-, krachttraining, bodybuilding en revalidatietraining;
 • In eigen woorden de fysiologische processen en tijdspaden beschrijven, die zorgen voor hypertrofie en remodellering van weefsels door krachttraining, waarbij o.a. de rol van satellietcellen en spiercelkernen, titine, hormonen, mTor en mechanotransductie aan bod komt;
 • Minimaal 5 verschillende spiervezeltypen benoemen en hun eigenschappen toelichten;
 • In eigen woorden de neurofysiologische aanpassingen en hun tijdspaden beschrijven die zorgen voor krachtstoename na een periode krachttraining;
 • Een, fysiologisch onderbouwde, scherpere visie op krachtraining formuleren;
 • De keuzes in FITT factoren/trainingsvariabelen gericht op ‘coördinatieverbetering’ of op toename van spiermassa bewuster maken en beter onderbouwen;
 • De specifieke effecten van isometrische krachttraining benoemen;
 • De verschillen beschrijven tussen de effecten van krachttraining bij mannen en vrouwen;
 • Het fysiologische werkingsmechanisme, trainingseffecten en bruikbaarheid occlusietraining en crosseducation binnen revalidatieprogramma’s benoemen.

Didactische werkwijze

Responsiecollege en workshops

Docent

 • drs. G. van der Poel, inspanningsfysioloog

Cursusleiding

 • drs. G. van der Poel, inspanningsfysioloog
 • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Goeie masterclass, prettige docent met veel kennis en overzicht, waardoor de 'take home messages' duidelijk overkwamen

Waardevolle review van huidige evidentie

De intermezzo's, wat even staan/bewegen tijdens een deel van de lezing, beviel prima

Heel toegankelijke masterclass als je beginniveau op orde is. En ondanks dat toch veel nieuwe inzichten gehad. Het geeft zeker weer stof tot nadenken

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo