Belangstelling
Themagebied: Hart, vaat en longen
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ziekenhuisfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 28, maximaal 36
Gem. beoordeling:
(8.4/10)
78 beoordelingen
Studiebelasting: 6 uur
Aantal contacturen: 4
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: expert
Cursusnummer: 2004362
Blended learning: Ja
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Het inzetten van de webcasts als voorbereiding vond ik bijzonder prettig!

Ik vond het voorbereiden van de casus thuis wel een goed medium om al in de stof te komen en zo al een casus te hebben voorbereid. Ik vond het zeer prettig om thuis al enige voorbereiding te hebben kunnen treffen, zodat de les doeltreffender was dan ik van eerdere lessen van het NPI gewend ben. Het was door de voorbereiding thuis een zeer praktische expertise les op locatie.

Ik vond het een leuke, praktische en interactieve cursus!Ook het idee met de webcast waarmee we thuis al les kregen, werkt prima!

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Literatuur

Verplichte literatuur (niet bij de cursusprijs inbegrepen)
Het boek 'Revalidatie bij chronisch obstructieve longziekten' van R. Gosselink en M. Decramer, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, ISBN 9789035223769, 2001. Dit boek is niet via het NPi verkrijgen.

Het werkboek 'Respiratoire revalidatie' als verplicht boek is tijdens de cursus 'COPD en astma' verstrekt. Eventueel is dit te bestellen bij o.a. Studystore, ISBN/EAN 9789082413304.

Kosten

Euro 225,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 195,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Fletcher Hotel-Restaurant De Buunderkamp te Wolfheze (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor het register: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie met 6 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Ingangsniveau
Fysiotherapeuten en oefentherapeuten die de NPi-cursus 'COPD en astma' of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd en minimaal een half jaar werkervaring met COPD-patiënten hebben.

Doel

  • Het kunnen analyseren van gegevens van longfunctie- en inspanningsonderzoek, spierfunctieonderzoek, en vragenlijsten.
  • Het kunnen opstellen, vanuit deze analyse onder voorgaande doelstelling, van een behandelprogramma met name het fysieke trainingsprogramma en aanvullende interventies, zoals ademspiertraining, gebruik van loophulpmiddelen, en ademoefeningen.

Beschrijving

richtlijn

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt.

In 2008 is de Richtlijn fysiotherapie bij COPD van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie geüpdatet. In deze update is aandacht gegeven aan de belangrijke ‘systemische’ gevolgen zoals fysieke inactiviteit, inflammatie, oxidatieve stress, ondervoeding en cardiovasculaire veranderingen. Dit leidt tot een verlies van vetvrije massa, spierzwakte, gedaalde inspanningscapaciteit, depressie en verminderde levenskwaliteit. De behandeling van de aandoening vraagt een multidisciplinaire aanpak, waarin de fysiotherapeut door het opstellen en begeleiden van een trainingsprogramma voor de COPD patiënt een centrale positie heeft. Fysiotherapeuten moeten de verantwoordelijkheid nemen voor de implementatie van deze kennis en kunde in de dagelijkse praktijk. De NPI Expertgroep COPD heeft in 2010 en 2011 het initiatief genomen om in de verschillende regio’s masterclasses te organiseren rond de implementatie van de richtlijn COPD. De masterclass ‘Casuïstiek’ is het vervolg op deze masterclass Implementatie.

De masterclass bestaat uit twee delen. In een webcast – die de deelnemers bestuderen voor de bijeenkomst - worden de basisprincipes van de interpretatie van het longfunctieonderzoek, spierfunctieonderzoek en maximale inspanningsonderzoek besproken aan de hand van een casus. Deze informatie is belangrijk om het trainingsprogramma van de patiënt op te kunnen stellen. Als voorbereiding krijgen de deelnemers een huiswerkopdracht, die bestaat uit een casus analoog aan de casus van de webcast. De deelnemers bereiden deze casus voor en deze wordt besproken tijdens het tweede deel van de masterclass. Dit is een dagdeel waarin 2 fysiotherapeuten van de NPI Expertgroep COPD met de deelnemers een 3-tal casussen bespreken. Het format van de masterclass is dat de deelnemers de casussen in kleine groepjes –met coaching–  voorbereiden en daarna plenair bespreken. Er is ook gelegenheid om –na afspraak met de NPI experts– eigen casuïstiek in te brengen voor bespreking.

Docenten

  • Mariska Klaassen, fysiotherapeut
  • drs. Gerda Reinsma, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper Martini Ziekenhuis Groningen

Cursusleiding

  • Mariska Klaassen, fysiotherapeut
  • Frans Lanting, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Thuisstudie, responsiecollege en er zal in werkgroepen gewerkt worden, waarbij een beroep gedaan wordt op de actieve participatie van de deelnemers. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de nodige tijd besteden aan thuisstudie ter voorbereiding op de verschillende cursusonderdelen.

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

frans-lanting Frans Lanting
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 50