Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijgt u toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site treft u alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Uw contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19

Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: woensdag 9 december 2020
Einddatum: donderdag 10 december 2020
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 28
Gem. beoordeling:
(7.7/10)
158 beoordelingen
Studiebelasting: 16 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2003521
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Videotrailer

Cursusdata

Woensdagmiddag en -avond 9 december en donderdag 10 december 2020

Kosten

Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 16 punten.

Beschrijving

Cursusinhoud
In de eerste lijn worden veel cliënten met schouderklachten gezien. Hierbij wordt door de behandelaren vaak opgemerkt dat het diagnosticeren moeilijk is, waardoor handvatten voor behandeling vaak ontbreken. De schouder is in het (para)medische werkveld in toenemende mate onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Veel publicaties zijn de laatste jaren verschenen. In hoeverre de uitkomsten toepasbaar zijn voor de dagelijkse fysiotherapeutische praktijk blijft steeds de vraag.

Tijdens deze cursus wordt de benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met schouderklachten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Docenten bespreken recente wetenschappelijke inzichten en er wordt gezamenlijk een vertaalslag naar de praktijk gemaakt. Omdat het docententeam naast fysio- en manueeltherapeuten ook uit een orthopedisch chirurg en fysiotherapeut uit de 2e lijn bestaat krijgt de cursus een interdisciplinair karakter. Achtergrondinformatie ten aanzien van diverse aandoeningen en syndromen wordt besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeut, maar ook voor de chirurg duidelijk uiteengezet zullen worden. Nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathofysiologie komen aan bod. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: TUBS, ABRII, AIOS, subacromiale pijn syndroom, scapuladyskinesie, frozen shoulder, testen, oefentherapie en chirurgie.

In deze cursus zal de nadruk liggen op beredeneerd handelen. De praktische vaardigheden zullen vooral tijdens de Vaardigheidstraining Nek / Thorax / Schouder / Elleboog worden getraind.

Leerlijn ‘Schouder’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Schouderklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de schouder; zie onderstaande grafische weergave van de leerlijn.

Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn. Wel verdient het aanbeveling om voorafgaand aan de cursus ‘Schouderklachten: a state of the art' kennis te nemen van de inhoud van de cursus 'Toekomstbestendige fysiotherapie' (voorheen 'Fysiotherapie: kunst en kunde'). Deze cursus is als reguliere eendaagse cursus of als blended learning scholing te volgen. Het tijdens deze cursus gepresenteerde conceptuele kader voor het fysiotherapeutisch handelen vormt namelijk het vertrekpunt van de leerlijn ‘Schouder’.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden beschrijven waarbij het disfunctioneren van de schouder een rol speelt. Bovendien beschikt de deelnemer over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologieen, pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneerproces.

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en praktijkdemonstraties

Docenten

  • mw. A.M.J. Baars, fysiotherapeut
  • mw. B. Dejaco-Lanz, MSc, MMT, sportfysiotherapeut, manueel therapeut
  • M.J. Ophey, MSc, sportfysiotherapeut
  • drs. R.N. Wessel, orthopedisch chirurg

Cursusleiding

  • M.J. Ophey, MSc, sportfysiotherapeut
  • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Locatie

Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Quotes van cursisten

Het was een zeer informatieve cursus met een goede koppeling naar de werkvloer. Het laat ruimte om zelf over situaties na te denken. Het uitvoeren/voordoen van de testen had nog iets meer aandacht kunnen krijgen. Hierdoor wordt de toepasbaarheid van de testen nog beter voor de cursisten.

Leerzame cursus waarbij de praktische informatie van Sandra en Beate heel welkom was. Een aanrader voor verdieping in de schouder

Het praktisch uitvoeren van de schoudertesten was een leuke aanvulling en een welkome afwisseling voor een theoretische cursus.

Zeer prettige, collegiale sfeer! Ruim voldoende gelegenheid voor vragen/interacties. Compliment!

Ik ben enthousiast over collega's als Beate en Igor die duidelijk de link naar de alledaagse praktijk kunnen leggen. Het is daarbij voldoende denk ik voor de praktiserend fysiotherapeut om te horen dat een behandeling of een inzicht vanwege bepaalde wetenschappelijke achtergronden bevestigd wordt of ter discussie staat. Beate en Igor doen dat heel erg goed en zijn daar ook kritisch in. Korte inhoudelijke discussies versterken dan ook de link naar de praktijk.

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo