Belangstelling
Themagebied: Bekkenproblematiek
Doelgroep: geregistreerde bekkenfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 16, maximaal 24
Gem. beoordeling:
(8.3/10)
111 beoordelingen
Studiebelasting: 20 uur
Aantal contacturen: 18
Aantal contactdagen: 3
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: expert
Cursusnummer: 2104461
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Ja
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Lekker compacte cursus, die precies aansluit met wat ik als bekkenfysio nodig heb in de praktijk: voldoende achtergrond (maar niet teveel), veel tijd voor oefenen en alleen die spieren die in de bekkenregio bruikbaar zijn. Jelle weet het zo over te brengen, dat je enerzijds goed weet dat je DN niet 'zomaar' doet, maar dat het ook niet al te ingewikkeld is en je het dus onder zijn begeleiding durft te gaan doen. Top dus.

Leuke leerzame cursus/scholing!

Bedankt voor alle informatie en adviezen.

Het was een hele goede cursus, zeker een aanrader.

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Kosten

Euro 775,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 695,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Dry Needling Centrum Amsterdam (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Bekkenfysiotherapeut (KRF NL) / Keurmerk Fysiotherapie met 30 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Ingangsniveau: Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de tweedaagse cursus 'Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio' hebben gevolgd óf die in het verleden de eendaagse cursus 'Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio' hebben gevolgd én de aanvullende verdiepingsdag.

Doel

Na deze masterclass kent de deelnemer de theoretische verklaringsmodellen van dry needling en kan cliënten met triggerpoints in de bekken-, buik- en bilregio op een methodische wijze behandelen met behulp van dry needling.

Beschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt.

Pijn in het bekkengebied die niet aan zwangerschap gerelateerd is, komt frequent voor. Mannen en vrouwen met dergelijke pijnklachten kampen vaak al langere tijd met deze klachten voordat zij zich in de eerste lijn melden. Chronic Pelvic Pain is geregeld een reden van verwijzing naar de bekkenfysiotherapeut. Daarom is het belangrijk dat bekkenfysiotherapeuten voldoende kennis hebben over pijn en pijngedrag en over de therapeutische strategieën die bij deze patiëntengroep zinvol zijn.

Sinds 2007 is Dry Needling in Nederland  een specialisatie binnen de fysiotherapie en is het een erkende verrichting binnen het beroepsdomein van de fysiotherapeut. Dry Needling is een moderne, Westerse manier van weefselstimulatie via triggerpoints en triggerzônes en is gebaseerd op kennis uit de (neuro)anatomie, neurofysiologie en pijnwetenschappen. Bij Dry Needling worden naalden gebruikt om o.a. het lichaamseigen pijndempingssysteem te stimuleren en triggerpoints te deactiveren.

Deze techniek kan voorwaardenscheppend zijn voor bijvoorbeeld gewrichtsmobilisaties en -manipulaties en gecombineerd worden met andere technieken, om vervolgens te kunnen starten met het opbouwen van de belastbaarheid middels functionele oefentherapie of training. Dry Needling kan ook een uitkomst bieden als manuele technieken niet effectief zijn.

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Ook dieper gelegen structuren, zoals bijvoorbeeld de m. piriformis , kunnen met deze techniek goed worden behandeld.

Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Note: Er zal in deze masterclass geen inwendige handelingen door de deelnemers uitgevoerd worden. Door het behandelen van de theoretische kennis omtrent de inwendige myofasciale triggerpoints zal de deelnemer op een juiste, eenvoudige wijze de vertaalslag kunnen maken naar het praktisch handelen in de praktijk.

Docenten

  • Petra Boorsma MSc, bekkenfysiotherapeut
  • Marja Kloosterboer, bekkenfysiotherapeut
  • Jelle de Moor, oefentherapeut, fysiotherapeut

Cursusleiding

  • Jelle de Moor, oefentherapeut, fysiotherapeut
  • Sandra Sangers, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Thuisstudie, hoorcollege, demonstratie en vaardigheidstraining

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 64 35 84

Voor inhoudelijke vragen:

sandra-sangers Sandra Sangers
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 033 421 61 46