Aanmelden
Nieuw
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / manueel therapeuten / orofaciaal fysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: dinsdag 2 februari 2021
Einddatum: dinsdag 2 februari 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 27
Studiebelasting: 8 uur
Aantal contacturen: 6
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: expert
Cursusnummer: 2106001
Blended learning: Nee
Masterclass: Ja
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Deze masterclass start online

Gezien alle maatregelen rondom COVID-19 is besloten deze masterclass op dinsdagavond 2 februari ONLINE te starten.
Dit betekent dat het programma via een Zoom-verbinding live te volgen zal zijn vanaf een door jezelf gekozen locatie.
Er wordt nog een tweede praktisch dagdeel gepland voor een live-bijeenkomst.

Cursusdatum

Dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

Kosten

Euro 240,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 215,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijnen:
Leerlijn
Leerlijn

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten, die een masteropleiding manuele therapie of orofaciale fysiotherapie volgen of hebben afgerond, of fysiotherapeuten die één of meerdere gerelateerde cursussen uit de NPi-leerlijn ‘Hoofd/nek’ hebben gevolgd en zich verder willen bekwamen in de screening van cliënten met hoofd-, hals- en nekklachten.

Doel

Na deze masterclass kan de deelnemer risicoprofielen herkennen en benoemen bij patienten met cervicale en/of cervicocephale klachten. De deelnemer kan, op basis van kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie, diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden, toetsen en bediscussiëren.

Beschrijving

Let op: Accreditatie wordt aangevraagd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Manueel therapeut (KRF NL) / Orofaciaal fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteiten, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde experts, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten, die een masteropleiding manuele therapie of orofaciale fysiotherapie volgen of hebben afgerond, of fysiotherapeuten die één of meerdere gerelateerde cursussen uit de NPi-leerlijn ‘Hoofd/nek’ hebben gevolgd en zich verder willen bekwamen in de screening van cliënten met hoofd-, hals- en nekklachten.

Fysiotherapeuten, manueel therapeuten en orofaciaal fysiotherapeuten worden frequent geconsulteerd door mensen met nek- en/of hoofdpijnklachten. Het grootste gedeelte van de patiënten presenteert zich met zogenoemde aspecifieke nekklachten of een hoofdpijnsoort die via de classificatie van de International Headache Society (IHS) in te delen is. Echter, sporadisch komen er patiënten in de praktijk die nek- en/of hoofdpijnklachten hebben die niet van musculoskeletale origine zijn. Om een dergelijke relatie te kunnen interpreteren is kennis nodig van specifieke patronen van symptomen en klachten, gerubriceerd naar te onderscheiden aandoeningen en syndromen.

Een interessante kwestie waarover de gezondheidsraad en ook de beroepsvereniging voor manuele therapie zich heeft gebogen. Deze kwestie vraagt om een aandachtige analyse van het potentiële risico van de toepassing van alle cervicale behandeltechnieken en vooral onder welke condities het risico schuilt. Maar de kwestie roept ook een andere belangrijke vraag op: zijn cervicale risicoprofielen te herkennen? Wat zijn dan cervicale risicoprofielen en op grond van welke patroonelementen zijn deze herkenbaar?
De inhoud van deze masterclass betreft ‘risk profiling’ bij cliënten met nek- en/of hoofdpijnklachten.

Tijdens deze masterclass worden de meest actuele gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie en pathologie van de cervicale wervelkolom gepresenteerd alsmede patronen van klinische manifestaties van aandoeningen en syndromen die van belang zijn. Casuïstiek zal kritisch besproken worden aan de hand van de nationale beroepsnorm van de NVMT en het internationale framework van de IFOMPT. Echter, ook de beroepsnorm en het framework zullen kritisch bekeken worden aan de hand van recente literatuur en casuïstiek. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling.
Aan de hand van patiëntcasuïstiek uit de praktijk worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd.

Leerlijn ‘Hoofd/nek’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt deze masterclass onderdeel uit van de leerlijnen ‘Hoofd/nek’ en ‘Orofaciaal’; zie de onderstaande grafische weergaven van deze leerlijnen.

Docenten

  • drs. J.M. Bos, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • dr. H.A. Kranenburg, fysiotherapeut, manueel therapeut

Cursusleiding

  • dr. H.A. Kranenburg, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • Hans (H.J.) Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en verwerkingsopdrachten

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera (V.G.) van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans (H.J.) Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19