Wachtlijst
Digitaal
Themagebied: Hart, vaat en longen
Doelgroep: fysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn
Startdatum: vrijdag 12 maart 2021
Einddatum: zaterdag 13 maart 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 25, maximaal 44
Gem. beoordeling:
(8.1/10)
196 beoordelingen
Studiebelasting: 16 uur
Aantal contacturen: 16
Aantal contactdagen: 2,5
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2102422
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

zeer zeker een aanrader; voor mij persoonlijk,. Een dikke plus voor allen

Ik vond de cursus erg goed, en verwacht veel met de informatie te kunnen doen op de werkvloer. Bedankt.

Prima cursus. Dat het jullie lukte om mijn aandacht gedurende 2 dagen niet te laten verslappen duidt op een inhoudelijk zeer goede cursus.

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Attentie

Door de aangescherpte maatregelen rondom COVID-19 is besloten deze cursus helemaal ONLINE te gaan verzorgen. Dit betekent dat de cursus via een Zoom-verbinding live te volgen zal zijn vanaf een door jezelf gekozen locatie.
Omdat de module online plaatsvindt, worden er minder kosten gemaakt voor de verzorging en ontvangen alle deelnemers na afloop van de cursus informatie over de compensatieregeling

Inschrijving voor deze tweedaagse cursus 'Hartfalen (voor eerstelijns fysiotherapeuten)' is alleen mogelijk indien u na 1-1-2010 de driedaagse moduul Beweegprogramma's deel 2: Coronaire hartaandoeningen heeft gevolgd. Daardoor ontvangt u vrijstelling voor dag 1 van de driedaagse cursus Hartfalen (voor eerstelijns fysiotherapeuten).
Heeft u moduul 'Coronaire Hartaandoeningen' niet gevolgd, dan dient u deel te nemen aan de driedaagse cursus Hartfalen, nr. 2102421.

Data

Vrijdagochtend, -middag en -avond 12 maart en zaterdag 13 maart 2021

Kosten

Euro 600,-, respectievelijk euro 540,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor het register: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie met 16 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Inschrijving is alleen mogelijk indien na 1-1-2010 de driedaagse moduul Beweegprogramma's Coronaire Hartaandoeningen is gevolgd.
Aan deze cursus kunnen alleen fysiotherapeuten deelnemen die werkzaam zijn in de eerste lijn.

Doel

Na de cursus kan de deelnemer verschillende trainingsvormen voor hartfalenpatiënten benoemen, is op de hoogte van de risico's die daar aan verbonden zijn en kan de signalen daarvan herkennen. Tevens kan de deelnemer een adequaat behandelplan opstellen dat naadloos aansluit op het revalidatieprogramma van het ziekenhuis of revalidatiecentrum.

Beschrijving

De belangstelling voor het behandelen van hartpatiënten door fysiotherapeuten in de eerste lijn is de laatste jaren sterk toegenomen. Na het volgen van de poliklinische revalidatie in een tweedelijns instelling komen deze patiënten regelmatig in de eerste lijn voor het volgen van een beweegprogramma of voor individuele begeleiding.

Er bestaat een duidelijke groei van het aantal patiënten met de specifieke diagnose hartfalen. Het aantal hartfalen-poliklinieken is fors gegroeid. Aangezien de risico's op complicaties bij deze patiëntengroep groter zijn dan bij de reguliere post-infarct patiënt of post-CABG patiënt is de behoefte aan deskundigheidsbevordering voor eerstelijns fysiotherapeuten voor de hartfalen- patiënt daarom groot.

Een gedegen basiskennis van de cardiologie en de trainingsleer is een vereiste voordat men met deze patiëntengroep aan de slag gaat.

Het accent van deze cursus ligt op de effectieve beïnvloeding door interval- en duurtraining van de functie van het perifere vaatstelsel en de pompfunctie van het hart. De trainingsmogelijkheden, het analyseren en begeleiden worden geplaatst in het kader van het prognostisch gezondheidsprofiel van de patiënt. Hierbij komen met name doelstellingen op het niveau van activiteiten en participatie aan de orde. Tevens wordt aandacht besteed aan de risico's die verbonden zijn aan trainen en het opstellen van een adequaat trainingsschema, dat naadloos aansluit op het revalidatieprogramma van het ziekenhuis of revalidatiecentrum.
Centraal in de cursus staan de veranderingen in de pompfunctie van het hart bij hartfalen, de gevolgen voor het perifere vaatstelsel, de adaptatie- en compensatieprocessen. Verder wordt er aandacht besteed aan de klassering van de verschillende vormen van hartfalen en de mogelijke trainingsvormen bij deze patiënten.

Let op: dit is een cursus die alleen de hartfalen-patiënt betreft en niet de 'reguliere' post-infarct patiënt of post-CABG patiënt.

In deze cursus wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers beschikken over voldoende basiskennis van de cardiologie en trainingsleer.Om uw basiskennis te vergroten bevelen wij het volgende boek aan goed te bestuderen:

De cardiologie, vereenvoudigd
A.J. Six
Uitgeverij Boom Lemma, zesde herziene druk, 2013
ISBN 978-90-5931-960-8

De inhoud van de volgende hoofdstukken van dit boek worden als bekend verondersteld als ingangsniveau voor de cursus: Hoofdstuk 1, 2, van hoofdstuk 7 paragraaf 7.2  en 7.4, van hoofdstuk 8 paragraaf 8.1 en van hoofdstuk 9 paragraaf 9.1 tot en met ‘De afleidingen’.

Daarnaast verzoeken wij u om als thuisstudie de KNGF-richtlijn 'Hartrevalidatie 2011' grondig te bestuderen.

Docenten

  • Ellis Avezaat, fysiotherapeut
  • drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog
  • Merel Scholten, hartfalenverpleegkundige
  • dr. Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog
  • Marcel van der Veen, MSc geriatriefysiotherapeut

Cursusleiding

  • Ellis Avezaat, fysiotherapeut
  • Marleen (M.) Buruma, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege en casuïstiek

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

caroline-schouten Caroline (C.W.) Schouten-van Oudheusden
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 0772
(bereikbaar dinsdag van 9.00 uur tot 15.00 uur en van 9.00 uur tot 12.00 uur op de overige dagen)

Voor inhoudelijke vragen:

marleen-buruma Marleen (M.) Buruma
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag