Belangstelling
Digitaal
Themagebied: Lymfologie en oncologie
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oncologiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8.2/10)
141 beoordelingen
Studiebelasting: 15 uur
Aantal contacturen: 15
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: 50/50
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2104821
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Super en Inspirerend: állemaal bevlogen experts, goede sprekers.

Het praktische gedeelte was een zeer prettige en leerzame onderbreking.

Ik heb zeer veel aan deze cursus gehad. Sloot goed aan bij mijn vragen en kennisnivo : waarvoor mijn hartelijke dank !

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Attentie

Gezien alle maatregelen rondom COVID-19 is besloten deze cursus helemaal ONLINE te gaan verzorgen. Dit betekent dat de cursus via een Zoom-verbinding live te volgen zal zijn vanaf een door jezelf gekozen locatie.
Omdat de module online plaatsvindt, worden er minder kosten gemaakt voor de verzorging en ontvangen alle deelnemers na afloop van de cursus informatie over de compensatieregeling

Videotrailer

Kosten

Euro 595,-, respectievelijk euro 535,- met NPi-kortingskaart

Locatie

 • Conferentiecentrum Kaap Doorn (route)
Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Oncologiefysiotherapeut (KRF NL) met 15 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Ingangsniveau: Fysiotherapeuten die een basisscholing op het gebied van oncologie en fysiotherapie hebben gevolgd.

Doel

Na de cursus is de deelnemer op de hoogte van de voor fysiotherapeuten relevante medische achtergronden van in de fysiotherapiepraktijk veelvoorkomende vormen van kanker en de medische behandeling daarvan. Tevens kan de deelnemer aangeven wat de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden zijn bij cliënten met borst-, darm-, prostaat-, blaas-, long- en hoofd-halskanker, kan hij zijn keuzes ten aanzien van fysiotherapeutische verrichtingen legitimeren en kan hij deze verrichtingen ook uitvoeren.

Subdoelen

Na de cursus:

 • heeft de deelnemer kennis van de medische achtergronden van de behandeling van borstkanker en de invloed daarvan op de adaptatieruimte van patiënten, in het kader van een fysiotherapeutische behandeling.
 • is de deelnemer in staat om de deze kennis te integreren in het fysiotherapeutisch klinisch redeneren bij patiënten met borstkanker.
 • heeft de deelnemer kennis van de medische achtergronden van de behandeling van darmkanker en de invloed daarvan op de adaptatieruimte van patiënten, in het kader van een fysiotherapeutische behandeling.
 • heeft de deelnemer kennis van en inzicht in de voedingsproblemen rondom de behandeling van darmkanker, en de invloed daarvan op de adaptatieruimte van patiënten.
 • heeft de deelnemer inzicht in de rol van de fysiotherapeut bij verschillende gezondheidsproblemen die voortkomen uit (de medische behandeling voor) darmkanker, in het bijzonder beweeginterventies.
 • heeft de deelnemer inzicht in de pathofysiologische achtergronden van schouderproblematiek bij borstkanker en is in staat om deze inzichten te vertalen in een effectieve behandeling.
 • heeft de deelnemer inzicht in de pathofysiologische achtergronden van rompproblematiek na oncologische chirurgie en is in staat om deze inzichten te vertalen in een effectieve behandeling.
 • heeft de deelnemer kennis van de medische achtergronden van de behandeling van prostaat- en blaaskanker en de invloed daarvan op de adaptatieruimte van patiënten, in het kader van een fysiotherapeutische behandeling.
 • heeft de deelnemer inzicht in de rol van beweegprogramma's voor patiënten met prostaatkanker en begrijpt hoe hij een dergelijk programma kan opstellen.
 • heeft de deelnemer inzicht in de pathofysiologische achtergronden van bekkenbodemproblematiek na oncologische chirurgie en de behandeling daarvoor door de (bekken)fysiotherapeut.
 • heeft de deelnemer kennis van de medische achtergronden van de behandeling van hoofd-halskanker en de invloed daarvan op het de adaptatieruimte van patiënten, in het kader van een fysiotherapeutische behandeling.
 • heeft de deelnemer inzicht in de pathofysiologische achtergronden van oedeem, nek- en schouderklachten en in de veranderingen in beweeggedrag, na een hoofd-hals oncologische behandeling en is in staat om deze inzichten te vertalen in een effectieve behandeling.
 • is de deelnemer in staat om de eerder in het programma opgedane kennis te integreren in het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen bij patiënten met borst-, darm-, prostaat-, blaas- en hoofd-halskanker.

Beschrijving

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een (basis)scholing over oncologie en fysiotherapie - bijv. de NPi-cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ - meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker, en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’.

De inhoud van de cursus is vormgegeven rondom de belangrijkste vormen van kanker waar een fysiotherapeut mee te maken kan krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker. Voor elke vorm van kanker wordt achtergrondkennis over de aandoening - en de ‘state of the art’ medische behandeling daarvan - gekoppeld aan zorgvragen waarbij fysiotherapeutische behandeling aangewezen kan zijn. Met behulp van casuïstiek wordt het klinisch redeneren rondom deze problematiek geïllustreerd. Daarnaast worden er praktische vaardigheden geoefend, zoals oefentherapie en mobiliserende technieken.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn: schouderbeperkingen en -(in)stabiliteit na chirurgie en bestraling voor borstkanker resp. hoofd-halskanker, het verbeteren van de botdichtheid bij mannen met prostaatkanker, het beoordelen van de voedingstoestand van een oncologische cliënt, buikspieroefeningen bij een stoma, pre- en post-operatieve bekkenfysiotherapie.

Docenten

 • Dineke Bekedam, (kinder-)bekkenfysiotherapeut
 • dr. Ine Burgmans, chirurg
 • dr. Jaap Dronkers, fysiotherapeut, bewegingswetenschapper
 • dr. Hasan Eker, oncologisch chirurg
 • dr. Corine van Es, radiotherapeut-oncoloog
 • Herma ten Have, diëtist
 • Luc Karssemakers, hoofd-halschirurg
 • Nathalie Kool MSc, oncologiefysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut
 • Loes Lelieveld, fysiotherapeut, oncologiefysiotherapeut
 • Erik van Muilekom, verpleegkundig specialist
 • Tjendo Samuel MSc, fysiotherapeut, klinisch epidemioloog, personal trainer
 • drs. Linda Speijers-van der Plas, internist-oncoloog

Cursusleiding

 • Nathalie Kool MSc, oncologiefysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut
 • Loes Lelieveld, fysiotherapeut, oncologiefysiotherapeut
 • Michael Schermer, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek, vaardigheidstraining

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8284 5081
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73