Belangstelling
Digitaal
Themagebied: Neurologie
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 50, maximaal 200
Studiebelasting: 1,5 uur
Aantal contacturen: 1,5
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2106201
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra informatie aan zoals bijvoorbeeld het programma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers


Prof. dr. Vincent de Groot

is revalidatiearts en hoofd van de afdeling revalidatiegeneeskunde in Amsterdam UMC. Hij is oud-voorzitter van de Europese organisatie Rehabilitation in MS. In de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek is MS voor hem een belangrijk aandachtsgebied, waarbij zijn focus ligt op de functionele prognose, gangbeeldanalyse en vermoeidheid. Hij was verantwoordelijk voor het door ZONMW gefinancierde TREFAMS-onderzoeksprogramma (Treating fatigue in MS) dat bestond uit 3 gerandomiseerde trials van ieder 90 deelnemers en translationeel onderzoek naar de werkingsmechanismen van deze interventies. Op dit moment begeleidt hij het door de stichting MS Research gesubsidieerde en nog lopende onderzoek, waar ruim 165 patiënten in geïncludeerd gaan worden, naar de effectiviteit van door middel van eHealth aangeboden cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid. Als covoorzitter is hij nu verantwoordelijk voor de herziening van de richtlijn revalidatie bij MS, waarin de laatste wetenschappelijke stand van zaken rond de behandeling van MS-gerelateerde vermoeidheid wordt vertaald naar concrete handvatten voor de praktijk.

dr. Nicole Voet

is revalidatiearts en senior onderzoeker in revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem en werkzaam in het spierziekten expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen. De resultaten van haar promotieonderzoek lieten zien dat fietstraining en cognitieve gedragstherapie niet alleen leidden tot een vermindering van chronische ervaren vermoeidheid bij patiënten met FSHD, maar ook voor afremming van de toename van vervetting van de bovenbeenspieren bij deze patiënten. Momenteel verricht zij onderzoek naar het meten en behandelen van spiervermoeidheid bij NMA, richt zij zich op de implementatie van revalidatiebehandelingen voor vermoeidheid bij NMA en is zij voorzitter van het project zorgnetwerk spierziekten.


NPi-webinar

De NPi webinars vinden plaats in nauwe samenwerking met KRB Producties vanuit een daarvoor ingerichte studio. Deelnemers kijken naar een interactieve uitzending.
De webinars bestaan uit lezingen van experts afgewisseld met paneldiscussies tussen de experts onder leiding van een gespreksleider.
Je kunt als deelnemer vragen stellen tijdens de webinar via de Q & A functie. Deze vragen zullen na afloop van de lezingen en tijdens de paneldiscussie besproken worden met de experts.Het webinar vindt plaats van 16.00 uur tot 17.30 uur.
Vanaf 15.30 uur kan worden ingelogd.

Kosten

Euro 45,-, respectievelijk euro 39,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut met 2 punten.

Doel

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer de mogelijke oorzaken van vermoeidheid bij NMA en MS benoemen en de differentiaal diagnose bij vermoeidheidsklachten bij beide ziektebeelden opstellen. De deelnemer weet wanneer hij/zij moet stoppen met de behandeling en wanneer door of terug te verwijzen naar specialist. Tevens weet de deelnemer hoe hij/zij de behandeling in moet richten en doseren. Tenslotte kan de deelnemer de overeenkomsten en verschillen in de oorzaak en behandeling van vermoeidheid bij beide aandoeningen benoemen.

Beschrijving

Multipele Sclerose (MS) en neuromusculaire aandoeningen (NMA) zijn langzaam progressieve neurologische aandoeningen waarbij vermoeidheid niet alleen een frequent, maar ook een zeer relevant probleem is. Ernstige, chronische ervaren vermoeidheid wordt gerapporteerd door 60 tot 90% van de patiënten met MS en NMA en kan verschillende oorzaken hebben en grote gevolgen voor de mate van participatie en kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er inmiddels evidence-based effectieve (revalidatie)behandelingen voor vermoeidheid bij deze aandoeningen. Het is daarbij belangrijk om behandelbare oorzaken van vermoeidheid te kennen en herkennen, evenals de indicatiecriteria voor de verschillende behandelvormen. In deze webinar worden de mogelijke oorzaken van vermoeidheid bij NMA en MS toegelicht en zal blijken dat hierin zowel overlap als verschil zit. Daarnaast zal je, wetenschappelijk gefundeerde, handreikingen krijgen om jouw patiënten met NMA en/of MS en chronische vermoeidheid te kunnen begeleiden.

webinar neuro

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

joke-smit Joke Smit
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 82 64 35 84

Voor inhoudelijke vragen:

marleen-buruma Marleen Buruma
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 15 86 19 49
Bereikbaar: ma.ochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag