Aanmelden
Digitaal Nieuw
Themagebied: Psychosomatiek
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / ergotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn / derde lijn
Startdatum: woensdag 19 mei 2021
Einddatum: woensdag 19 mei 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 50, maximaal 200
Studiebelasting: 1,5 uur
Aantal contacturen: 1,5
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2106231
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers

 

prof. dr. Andrea Evers

is hoogleraar gezondheidspsychologie en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden. Tevens is ze als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze ontving in 2019 een hoge wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie, voor haar baanbrekend onderzoek naar het placebo-effect.

dr. Sanneke Don

is fysiotherapeut / psychosomatisch fysiotherapeut in Gezondheidscentrum Haarlemmermeer. Daarnaast is zij betrokken als docentonderzoeker bij de masteropleidingen manuele therapie en sportfysiotherapie van Hogeschool Rotterdam en is ze lid van de internationale onderzoeksgroep ‘Pain in Motion’. Ze is docent binnen de NPi-cursus ‘Musculoskeletale pijnklachten’ en thema-expert voor de NPi-service Psychosomatiek.

drs. John Bos

is fysiotherapeut / manueel therapeut in een Gezondheidscentrum in Barendrecht. Hij is docent aan de bacheloropleiding fysiotherapie en masteropleiding manuele therapie van de Hogeschool van Rotterdam. Hij is als docent en cursusleider betrokken bij diverse NPi-cursussen binnen het themagebied Musculoskeletaal en is thema-expert voor de NPi-service Musculoskeletaal.


NPi-webinar

De NPi webinars vinden plaats in nauwe samenwerking met KRB Producties vanuit een daarvoor ingerichte studio. Deelnemers kijken naar een interactieve uitzending.
De webinars bestaan uit lezingen van experts afgewisseld met paneldiscussies tussen de experts o.l.v. een gespreksleider.
Je kunt als deelnemer vragen stellen tijdens de webinar via de Q en A functie. Deze vragen zullen na afloop van de lezingen en tijdens de paneldiscussie besproken worden met de experts.

 

Het webinar vindt plaats van 16.00 tot 17.30 uur.
Vanaf 15.30 uur kan worden ingelogd.

Datum

Woensdagmiddag 19 mei 2021

Kosten

Euro 45,-, respectievelijk euro 39,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online

Accreditatie

Accreditatie in aanvraag

Doel

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer benoemen wat de klinische waarde is van het placebo-effect in de behandeling van patiënten met musculoskeletale pijnklachten. De deelnemer begrijpt op welke biologische mechanismen het placebo-effect is gebaseerd en hoe dit bij het toepassen van therapeutische interventies kan worden benut. De deelnemer heeft hierbij een besef van eventuele ongewenste (leer-)effecten en begrijpt welke ethische bezwaren gelden.

Beschrijving

Wat zijn placebo’s? Het placebo-effect is even oud als de geschiedenis van de geneeskunde. De beschrijving is terug te voeren tot in het tijdperk van de hippocratische geneeskunde. Hippocrates heeft reeds beschreven dat klinische ervaring bedrieglijk kan zijn. Van talrijke oude medische procedures is heden ten dage bekend dat ze geen therapeutische werking hebben en zelfs gevaarlijk zijn. Desondanks gingen er van deze procedures positieve therapeutische effecten uit – het placebo-effect. Placebo’s en placebo-effecten zijn rijkelijk beschreven, maar er is nog veel onduidelijkheid over de exacte onderliggende biologische mechanismen.Lange tijd zijn placebo’s in de traditionele geneeskunde omringd door een mystieke schim en afgedaan als een ‘niet echt’ bestaand fenomeen dat terug te voeren valt op evidente (neuro-)biologische mechanismen. Huidige inzichten vanuit de neurobiologie hebben een belangrijk deel van deze onduidelijkheid ontmaskerd en wijzen op potentieel krachtige neurobiologische – bioplastische - mechanismen.

In het huidige debat over de meest adequate behandeling van patiënten met musculoskeletale pijnklachten is dit thema zeer relevant. Moeten placebo’s worden benut of moeten ze juist worden geëlimineerd? Dit roept de kernvraag op over het verschil tussen een fysiotherapeutische behandeling en het toepassen van interventies.In dit webinar wordt door een drietal deskundigen antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Wat zijn placebo’s?
  • Wat zijn placebo-effecten en wat zijn de onderliggende mechanismen?
  • Wat is de waarde van de behandelcontext en de fysiotherapeut zelf?
  • Hoe kunnen placebo’s worden benut?
  • Wat zijn de risico’s en de nadelige effecten?
  • Wat zijn de ethische bezwaren?

webinar psychomatiek

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

karin-pot-tieleman Karin Pot-Tieleman
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8212 4678
(bereikbaar ma.ochtend, di.ochtend, do.middag en vr.middag)

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73