Belangstelling
Digitaal
Themagebied: Lymfologie en oncologie
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oedeemfysiotherapeuten / oncologiefysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Planning nog niet bekend
Aantal deelnemers: Minimaal 50, maximaal 200
Studiebelasting: 2 uur
Aantal contacturen: 2
Aantal contactdagen: 1
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: verdieping
Cursusnummer: 2106211
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Over de sprekers

dr. Jaap Dronkers

is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Hij doet onderzoek naar de fysieke fitheid en zelfredzaamheid van een patiënt die voor een opname naar het ziekenhuis komt. Ziekenhuisopname heeft een grote impact op de fysieke fitheid van de patiënt. Omgekeerd heeft de patiënt via zijn fysieke fitheid invloed op het verloop en de duur van de ziekenhuisopname. Jaap promoveerde in 2013 op dit onderwerp met het proefschrift ‘Preoperative physical fitness in older patients’. Hij voerde dit uit in ziekenhuis Gelderse Vallei en werkt nu binnen het lectoraat Innovatie van Beweegzorg van de Hogeschool Utrecht.

Elja Reijneveld MSc

is fysiotherapeut en fysiotherapiewetenschapper. Ze werkt als promovendus bij het lectoraat Innovatie van Beweegzorg van de Hogeschool Utrecht. Hierbij richt zij zich op de implementatie van preoperatieve training en voedingsadviezen voor patiënten met slokdarmkanker (PRIOR-project). PRIOR staat voor ‘PReoperatieve intervention to Improve outcomes in Oesophageal cancer patients after Resection’. Het preoperatieve programma is geïmplementeerd in vijf ziekenhuizen in Nederland, als onderdeel van de nieuwe standaardzorg. Met behulp van behandelgegevens doet Elja onderzoek naar factoren die bijdragen aan een goede conditie en herstel na de operatie.

Duncan Leistra MSc

is fysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Binnen en buiten het ziekenhuis Nij Smellinghe is hij betrokken bij het praktisch toepassen van evidence omtrent het thema BiBo (Better in, Better out) in diverse oncologische zorgpaden. Samen met ziekenhuis Gelderse Vallei, Deventer ziekenhuis en Maastricht UMC+ doet Nij Smellinghe onderzoek naar de predictie van post-operatief herstel en opnameduur na een operatie als gevolg van darmkanker. Er wordt momenteel een kennisplatform BiBo binnen de oncologische chirurgie opgezet in samenwerking met UMC Groningen, ProCare en Nutricia. Tevens is Duncan als docent en cursusleider betrokken bij diverse NPi-cursussen binnen het themagebied Oncologie.

NPi-webinar

De NPi webinars vinden plaats in nauwe samenwerking met KRB Producties vanuit een daarvoor ingerichte studio. Deelnemers kijken naar een interactieve uitzending.
De webinars bestaan uit lezingen van experts afgewisseld met paneldiscussies tussen de experts onder leiding van een gespreksleider.
Je kunt als deelnemer vragen stellen tijdens de webinar via de Q & A functie. Deze vragen zullen na afloop van de lezingen en tijdens de paneldiscussie besproken worden met de experts.


Het webinar vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur
Vanaf 19.00 uur kan worden ingelogd.

Kosten

Euro 45,-, respectievelijk euro 39,- met NPi-kortingskaart

Locatie

  • Online

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Beroepsgerelateerd deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Oncologiefysiotherapeut (KRF NL) met 2 punten.

Doel

Na afloop van dit webinar kan de deelnemer beschrijven welke ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van prehabilitatie van oncologische patiënten voorafgaand aan de medische behandeling en uit welke elementen een prehabilitatieprogramma bestaat. Tevens kan de deelnemer benoemen welke invloed het bevorderen van fysieke fitheid heeft op het verloop en de duur van een ziekenhuisopname. Ook kan de deelnemer na dit webinar aangeven hoe prehabilitatie is in te passen in de usual care en welke organisatorische uitdagingen daarbij komen kijken.

Beschrijving

Een zware oncologische operatie is met name voor oudere of kwetsbare patiënten een ‘major life event’ waarvan zij vaak moeilijk herstellen.
Het postoperatief verloop kenmerkt zich bij deze groep door een hoog risico op postoperatieve complicaties en een langdurig of zelfs permanent functieverlies. Bij patiënten > 70 jaar krijgt 30% te maken met het verlies van één of meer ADL-activiteiten.

Patiënten met een goede preoperatieve fysieke fitheid herstellen beter dan patiënten met een matige of slechte conditie. De preoperatieve periode kan de patiënt gebruiken om zijn fysieke fitheid te verbeteren of er in ieder geval voor te zorgen dat deze niet achteruit gaat. Fysiotherapeuten vanuit zowel de eerste als de tweede lijn zijn bij uitstek de geschikte zorgprofessionals om de patiënt daarbij te begeleiden. In het webinar zal duidelijk worden dat het perioperatieve traject zich afspeelt binnen en buiten de ziekenhuismuren, start bij de diagnose en eindigt 3 - 6 maanden na de operatie.
Een standaard protocol schiet te kort bij deze patiëntengroep. Om de begeleiding goed te geven, heeft de fysiotherapeut kennis nodig over het trainen van spierkracht en uithoudingsvermogen bij deze specifieke groep. Deze kennis is nodig om de patiënt een goed onderbouwde en gepersonaliseerde training aan te bieden of adviezen te geven.

In het webinar zal er ook aandacht zijn voor de organisatie en implementatie van de preoperatieve zorg. Een preoperatieve behandeling past goed binnen de huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg met steeds meer aandacht voor preventie en behoud van zelfredzaamheid. In Nederland is er al een aantal ziekenhuizen die de preoperatieve zorg bij een aantal operaties standaard aanbiedt, maar het is zeker nog geen reguliere zorg in Nederland. Alhoewel er vanuit de fysiotherapie al ruim 15 jaar onderzoek naar wordt gedaan en implementatietrajecten zijn gestart, is er nog een weg te gaan om dit voor de fysiotherapie interessante terrein verder te ontwikkelen.

webinar fit

Didactische werkwijze

Webinar

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

marjan-van-keeken Marjan van Keeken
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8284 5081
Bereikbaar dinsdag t/m donderdag 9.00 uur tot 16.30 uur en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur

Voor inhoudelijke vragen:

michael-schermer Michael Schermer
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: +31 (0) 6 15 87 16 73