Aanmelden
Themagebied: Musculoskeletaal
Doelgroepen: fysiotherapeuten / oefentherapeuten / manueel therapeuten / sportfysiotherapeuten
Werkgebied: Eerste lijn / tweede lijn
Startdatum: vrijdag 10 december 2021
Einddatum: zaterdag 11 december 2021
Aantal deelnemers: Minimaal 24, maximaal 40
Gem. beoordeling:
(8.1/10)
146 beoordelingen
Studiebelasting: 16 uur
Aantal contacturen: 12
Aantal contactdagen: 2
Taal: Nederlands
Verhouding praktijk en theorie: Overwegend theoretisch
Niveau: post-HBO elementair
Cursusnummer: 2103721
Blended learning: Nee
Masterclass: Nee
Toetsing: Nee
Certificaat: Ja

Quotes van cursisten

Ik vond het een zeer interessante en boeiende cursus. Het ging af en toe wat snel maar er was altijd ruimte voor vragen. De informatie bevatte ook de nieuwste inzichten.

Goede cursus met de juiste afwisseling van theorie en praktijk. Docenten zijn op de hoogte van recente ontwikkelingen en kunnen deze ook goed uitleggen. Daarnaast was er een goede sfeer op de cursus.

Vond het erg fijn dat al mijn (ongestelde) vragen aan bod zijn gekomen. Bedankt voor alle tips en trics waarmee ik zelf verder kan.

De sprekers waren in goede doen, goed geïnformeerd en straalden bevlogenheid uit. Zeer motiverend om bij aanwezig te zijn. Dat ik als beoordeling een 8 geef (en niet hoger) komt omdat ik van een behoorlijk deel van de lesstof al op de hoogte was en dat dus niet vernieuwend was voor mij.

Goed om te zien wat er voorafgaand gebeurd als de patiënt bij ons in de fysiopraktijk binnenkomt. Ruime tijd voor vragen. Wellicht aan het eind van de dag of in de avond iets ‘makkelijke’ stof omdat de concentratie minder wordt. Verder een topcursus en de sprekers waren goed voorbereid.

Zeer goed cursus, goede sprekers en goede interactie met de groep. Het was zeer waardevol.

Programma en informatie voor deelnemers

Als deelnemer krijg je toegang tot de besloten website www.npicursus.nl.
Op deze site tref je alle extra cursusinformatie aan zoals bijvoorbeeld het cursusprogramma, eventuele voorbereiding en andere relevante informatie.

Videotrailer

Data

Vrijdagmiddag en -avond 10 december en zaterdag 11 december 2021

Kosten

Euro 480,- inclusief verzorging en cursusmateriaal, respectievelijk euro 430,- met NPi-kortingskaart

Locatie

Deze cursus maakt deel uit van onderstaande leerlijn:
Leerlijn

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (KRF NL) / Vrij deel van het KRF NL / Keurmerk Fysiotherapie / Manueeltherapeut (KRF NL) / Oefentherapeut (coulance regeling) / Sportfysiotherapeut (KRF NL) met 16 punten.

Doel

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Bovendien beschikt de deelnemer over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren.

Beschrijving

In de eerste lijn worden veel cliënten met knieklachten gezien. Hierbij wordt door de behandelaren vaak opgemerkt dat het diagnosticeren moeilijk is, waardoor handvatten voor behandeling vaak ontbreken. De knie is in het (para)medische werkveld in toenemende mate onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Veel publicaties zijn de laatste jaren verschenen. In hoeverre de uitkomsten toepasbaar zijn voor de dagelijkse fysiotherapeutische praktijk blijft steeds de vraag.

Cursusinhoud
Tijdens de cursus 'Knieklachten: a state of the art', wordt de benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met knieklachten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden knieklachten vanuit medisch en functioneel perspectief belicht. Achtergrondinformatie ten aanzien van diverse aandoeningen en syndromen wordt besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeut, maar ook voor de arts duidelijk uiteengezet zullen worden. Nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie komen aan bod. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: ongevalsmechanismen, letsels, testen, oefentherapeutische mogelijkheden en chirurgische behandelopties.

Tijdens deze cursus zal de nadruk liggen op beredeneerd handelen. De praktische vaardigheden zullen vooral tijdens de Vaardigheidstraining Lage-rug / Heup / Knie worden getraind.

Leerlijn ‘Knie’
Binnen het NPi-scholingsaanbod maakt de cursus ‘Knieklachten: a state of the art’ onderdeel uit van een leerlijn betreffende de knie; zie bovenstaande grafische weergave van de leerlijn. Het is niet noodzakelijk of verplicht om de cursussen binnen deze leerlijn in de aangegeven voorkeursvolgorde te volgen. Op basis van eigen inzicht en individuele leerbehoefte bepaalt u zelf waar u insteekt in deze leerlijn.

Docenten

  • Wouter van Goeverden, sportfysiotherapeut
  • dr. Mikel Reilingh, orthopedisch chirurg
  • Jiri Rutten MSc, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • drs. Jacco Zijl, orthopedisch chirurg

Cursusleiding

  • Jiri Rutten MSc, fysiotherapeut, manueel therapeut
  • Hans Bult MSc, Nederlands Paramedisch Instituut

Didactische werkwijze

Hoorcollege en responsiecollege

Beoordeling door cursisten

Vraag 1: Welke beoordeling geeft u de cursus in het algemeen?

Vraag 2: In welke mate beschikte(n) de docent(en)/spreker(s)* over de benodigde vakinhoudelijke kennis en vaardigheden?

Vraag 3: In welke mate is het geleerde toepasbaar in uw huidige of toekomstige beroeps- en/of functie-uitoefening?

Vraag 4: Hoe luidt uw oordeel over de organisatie tijdens de scholingsactiviteit (denk aan accommodatie, bereikbaarheid, kwaliteit van opleidingsruimten, hoeveelheid pauze, cursustijden, verzorging etc.)?

Vraag 5: Zou u het volgen van deze scholingsactiviteit aanbevelen aan collega's?

Je contactpersonen bij het NPi

Voor administratieve en algemene vragen:

vera-van-opstal Vera van Opstal-Verbruggen
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 8214 8645
(bereikbaar ma.middag en dinsdag t/m vrijdagochtend)

Voor inhoudelijke vragen:

hans-bult Hans Bult MSc
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 06 54 29 58 19