kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Erik Hendriks in memoriam 2020

Je hebt fysiotherapeuten bij wie patiënten zich onmiddellijk op hun gemak voelen. Erik was zo’n fysiotherapeut. Talloze malen heb ik dit ervaren als wij samen patiënten onderzochten met het oog op een behandeladvies. Onbekende mensen in Druten of in Heeswijk-Dinther voelden zich op hun gemak bij hem en vertelden hun verhaal met Erik als waarnemend regisseur van het gesprek en onderzoek. Erik had een scherp en menselijk analytisch vermogen waarin hij hoofd- en bijzaken van het gezondheidsprobleem van de patiënt kon scheiden en tot onverwachte en goede behandeladviezen kwam. Het was een periode waarin Erik groeide in zijn vak.

Erik is opgegroeid in Brabant en hij is een echte Brabander gebleven. Na zijn middelbare school in Eersel ging hij fysiotherapie studeren in Nijmegen (1983) – toen bekend als de Nijmeegse school van de Sint Maartenskliniek met de Heer Hesp als grote leermeester voor velen.

De eerste beperkende maatregelen voor fysiotherapie werden afgekondigd bij gebrek aan ‘bewijs’ van laagfrequente elektrostimulatie bij perifere zenuwuitval (1984). Mede door deze maatregel realiseerde Erik zich in die tijd als geen ander dat een universitaire opleiding noodzakelijk was om de fysiotherapie wetenschappelijk te onderbouwen. Zo studeerde Erik Gezondheidswetenschappen (richting Bewegingswetenschappen) aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (1990) en later epidemiologie aan het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne (1995).

Gezien onze vriendschap was het niet verwonderlijk dat Erik in 1990 als wetenschappelijk stafmedewerker in dienst kwam bij het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) te Amersfoort – een functie die hij op z’n eigen wijze heeft ingevuld – soms chaotisch en voor de buitenwereld onoverzichtelijk maar steeds sociaal, belangstellend, innemend, vakkundig en doelgericht. Als projectleider kwamen die eigenschappen hem goed van pas. We realiseren ons nu dat een aantal projecten onder zijn leiding bijna eeuwigheidswaarde heeft voor de fysiotherapie – het project Consultatief Fysiotherapeutisch Onderzoek (CFO) (1990-1993) in samenwerking met het NIVEL te Utrecht en het project Centrale Richtlijnen Fysiotherapie (1994-2000) in samenwerking met het KNGF te Amersfoort.

Het eenmalig consult voor adequate indicatiestelling fysiotherapie was innovatief en alle ontwikkelingen daarna in de richting van toegankelijkheid van de fysiotherapie zijn gebaseerd op de resultaten van het CFO. Erik is op dit onderwerp in 2000 gepromoveerd tot doctor aan de Universiteit Maastricht met het proefschrift ‘Physiotherapist’s Consultation in General Practice’. Hoe treffend is een citaat uit zijn proefschrift op zijn rouwkaart ‘… de zeef dat mijn geheugen heet…’. Het was een genoegen om, naast Jouke van der Zee en Joost Dekker, één van zijn promotoren te zijn.

Het tweede grote project waarmee Erik nationaal en internationaal grote bekendheid kreeg, was het ontwikkelen, implementeren en evalueren van wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Er was geen richtlijn waarbij Erik niet was betrokken. Vele publicaties in wetenschappelijke tijdschriften staan op zijn naam. De laatste publicatie met zijn naam als medeauteur verschijnt binnenkort. Erik was een graag geziene en gehoorde spreker op talloze nationale en internationale congressen.

Het Project ‘Centrale Richtlijnen’ van het NPi ging in 2003 over naar de Universiteit Maastricht met het oog op de nieuwe leerstoel ‘Physiotherapy Research’. Erik werd benoemd tot senior onderzoeker op het programma ‘Richtlijnen en Kwaliteit Fysiotherapie’ van deze leerstoel. Erik is ook hier begonnen met een vasthoudendheid en inzet die kenmerkend voor hem zijn, en heeft zijn sporen ook in Maastricht verdiend. Helaas kwamen er barsten in de onbegrepen arbeidsverhoudingen en heeft Erik zijn werkzaamheden in Maastricht beëindigd. Het was heel moeilijk en zwaar voor hem om dit te accepteren en te verwerken en om op deze manier afscheid te nemen van zijn geliefde vak waarin hij vol overgave en met grote deskundigheid heeft gewerkt.

In 2000 zei hij zelf al ‘een zeef dat mijn geheugen heet’ en geleidelijk in de afgelopen jaren werd de zeef steeds groter en groter waarbij het geheugenverlies een steeds grotere rol ging spelen. De zorg om Erik werd steeds groter en intensiever. Iedereen, en nog het meest hij zelf, zijn vrouw Jenny en hun dochters Michelle, Simone en Nadine, raakte Erik langzaam kwijt. Erik is overleden op 17 mei 2020. Mede namens het NPi en de vele collega’s die hebben samengewerkt met Erik, wens ik hen sterkte in het vertrouwen dat Erik een blijvende plaats houdt in onze herinnering.

Ik ben dankbaar dat ik ruim twintig jaar vanuit het NPi het wetenschappelijke pad van de fysiotherapie samen met Erik heb gelopen en waaraan nu een einde is gekomen. De ‘fysiotherapie’ blijft zich Erik herinneren als drijvende kracht achter een aantal bepalende ontwikkelingen waarvan de fysiotherapeut nu nog profijt heeft.

Erik, rust in vrede die je nu hebt gevonden.


Berg en Dal, 26 mei 2020

Rob Oostendorp
Voormalig wetenschappelijk directeur
Nederlands Paramedisch Instituut.

Actueel

 • 2e-internationale-conferentie-over-fysiotherapie-en-oncologie-icpto-in-kopenhagen-verplaatst-van-oktober-2020-naar-mei-2021
  2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021

  lees meer...

 • inspirerende-2-daagse-cursus-over-klinisch-redenen-bij-schouderpatienten-start-op-3-september
  Inspirerende 2-daagse cursus over klinisch redenen bij schouderpatiënten. Start op 3 september

  lees meer...

 • hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • nieuwe-principes-en-concepten-over-revalidatie-en-return-to-sport-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel, op 16 september

  lees meer...

 • praktijkgerichte-cursus-aandacht-voor-de-werkplek-op-30-september-en-woensdag-14-oktober
  Praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' op 30 september en woensdag 14 oktober

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • sportblessures-bij-kinderen-cursusdag-op-woensdag-23-september
  Sportblessures bij kinderen? Cursusdag op woensdag 23 september.

  lees meer...

 • vanwege-grote-belangstelling-extra-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-9-en-26-september
  Vanwege grote belangstelling extra cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 9 en 26 september

  lees meer...

 • fysiotherapie-bij-perifeer-vestibulaire-duizeligheid-komend-najaar-in-arnhem-en-in-breda
  Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid, komend najaar in Arnhem en in Breda

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-zaterdagen-26-september-en-3-oktober
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op zaterdagen 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-de-ziekenhuis-patient-op-14-en-24-september
  Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt op 14 en 24 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • spijker-uw-kennis-over-de-hoofd-hals-en-nekregio-in-2-dagen-bij-op-25-september-en-9-oktober
  Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij. Op 25 september en 9 oktober.

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo