kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

NPi-service Bekkenproblematiek

NPi-service

BEKKENPROBLEMATIEK

Jrg. 6 (2017) nr. 4 (18 mei)

De NPi-service is een initiatief van het Nederlands Paramedisch Instituut.

De referaten zijn toegankelijk voor betalende abonnees van de NPi-service en tevens voor alle KNGF-leden.

Voor de toegang tot de referatenpagina wordt gebruikgemaakt van de inloggegevens van MijnNPi.nl.
De actuele referaten blijven beschikbaar tot de eerstvolgende uitgave van een thema-mailing.
Daarna treft u de referaten aan in het referaten-archief.

Thema-experts

 • mw. F.E.H. (Francien) Nijman-du Bois
  mw. F.E.H. (Francien) Nijman-du Bois
  bekkenfysiotherapeut
 • mw. M.A. (Maya) Elling MSc
  mw. M.A. (Maya) Elling MSc
  bekkenfysiotherapeut, oefentherapeut
 • mw. dr. M.C.Ph. (Marijke) Slieker-ten Hove
  mw. dr. M.C.Ph. (Marijke) Slieker-ten Hove
  bekkenfysiotherapeut/onderzoeker
 • drs. A.T.M. (Nol) Bernards
  drs. A.T.M. (Nol) Bernards
  arts, fysioloog

Bekkenproblematiek EVIDENCE-BASED PRACTICE ATTENDERING

Door mw. S.P. (Sylvia) van den Heuvel-Vente in nauwe samenwerking met mw. F.E.H. (Francien) Nijman-du Bois en mw. M.A. (Maya) Elling MSc.
In deze uitgave van de NPi-service zijn de volgende Nederlandstalige referaten beschikbaar, voorzien van een vertaalslag naar de praktijk:Nieuwe vragenlijst PPIQ evalueert impact van bekkenpijn
Chalmers KJ, Catley MJ, Evans SF, Moseley GL.
Clinical assessment of the impact of pelvic pain on women
Pain 2017 Mar;158(3):498-504

Zwangere vrouwen hebben meer bekkenbodemeducatie nodig
Hill AM, McPhail SM, Wilson JM, Berlach RG.
Pregnant women's awareness, knowledge and beliefs about pelvic floor muscles: a cross-sectional survey
International Urogynecology Journal 2017; Mar 14. [Epub ahead of print]

Bekkenbodemeducatie bij overactieve blaas eerste behandeloptie
Wolz-Beck M, Reisenauer C, Kolenic GE, Hahn S, Brucker SY, Huebner M.
Physiotherapy and behavior therapy for the treatment of overactive bladder syndrome: a prospective cohort study
Archives of Gynecology and Obstetrics 2017; Mar 30. [Epub ahead of print]


Bekkenproblematiek NIEUWSBERICHTEN

Voor u geselecteerd door de vakreferenten van het NPi

Kun je tijdens de zwangerschap oefeningen doen om een diastase te voorkomen?
Gezondheidsnet, 15 mei 2017
Aan mijn eerdere zwangerschappen heb ik een diastase overgehouden. Nu ben ik in verwachting van mijn derde kindje en vroeg ik me af of ik iets kan doen om verergering te voorkomen?

Doet het 'down under' pijn als je fietst? Maak je geen zorgen!
Het Nieuwsblad, 15 mei 2017
Alle koersbroeken en zachte zadels ten spijt, lange fietstochtjes kunnen al eens een pijnlijk zitvlak en een brandende schaamstreek opleveren. Gelukkig heeft dat geen kwalijke gevolgen voor de urinewegen of het seksuele functioneren van de fietsster. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Ongewenst urineverlies te lijf gaan met sensor en app? Carin krijgt het voor elkaar!
Omroep Brabant, 11 mei 2017
Ongewenst urineverlies. Een op de drie vrouwen heeft er last van na een bevalling en evenals zeven van de tien vrouwen tijdens de menopauze. Het slipje Carin met een ingebouwde sensor lijkt de oplossing.

Je seksuele leven weer oppakken na gynaecologische kanker
Nieuwsbericht LUMC, 28 april 2017
Per jaar krijgen in Nederland meer dan vierduizend vrouwen de diagnose gynaecologische kanker. Rinske Bakker deed haar promotieonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en onderzocht hoe vrouwen die daar behoefte aan hebben na behandeling hun seksuele relatie weer op kunnen pakken.

Moeder tilt zelf haar baby uit buik bij keizersnede
Zorg- en Ziekenhuiskrant, 26 april 2017
In april vond een bijzondere bevalling in het Elkerliek ziekenhuis plaats: moeder Evelien Verbaarschot haalde zelf haar dochter Julie uit de buik tijdens de keizersnede. Het Elkerliek is voor zover bekend het derde ziekenhuis in Nederland waar dit heeft plaatsgevonden en het eerste in Noord-Brabant

UMCG voert eerste bekkenreconstructie met 3D-technologie uit
UMCG nieuws, 6 april 2017
In het UMCG is onlangs een patiënt met een bekkenfractuur succesvol geopereerd, waarbij de reconstructie van het bekken vooraf virtueel op de computer in 3D is voorbereid en uitgevoerd. Hierdoor is het mogelijk de daadwerkelijke reconstructie van het bekken in de operatiekamer sneller, preciezer en optimaal anatomisch gevormd uit te voeren.


Bekkenproblematiek INFORMATIEMARKT

Voor u geselecteerd door de cursuscoördinatoren van het NPi

Nog plaats bij Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief' voor fysio- en oefentherapeuten
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij deze cursus, die plaatsvindt op vrijdag 29 september, zaterdag 30 september, vrijdag 3 november en zaterdag 4 november 2017.
Mensen worden zich steeds bewuster van hun eigen gezondheid en de zelfzorg daarin. Voorheen was het bij stoornissen in het bekkenbodemgebied, bijvoorbeeld na een bevalling of bij het ouder worden, niet vanzelfsprekend dat men hulp bij die zelfzorg vroeg. Het bekkenbodemgebied werd als taboe beschouwd. Dit is gelukkig minder geworden, nu men ziet hoeveel positieve inbreng onder andere de fysiotherapeutische zorg kan hebben. Dat betekent dat deze zorg veelvuldig gevraagd wordt. Van de fysiotherapeut die tegenwoordig mensen met bekkenbodemklachten behandelt, wordt verwacht dat zij of hij beschikt over specifieke kennis en vaardigheden en een juiste attitude. De cursusinhoud sluit aan op het methodisch werken, zoals dat in de KNGF-richtlijn 'Stressincontinentie' wordt beschreven. In theorie en praktijk worden functie en functiestoornissen van de bekkenbodem behandeld, zowel op het niveau van weefsel/orgaan als op persoonsniveau, gerelateerd aan leeftijd en geslacht. De onderwerpen in de cursus zijn gerangschikt in themablokken. Oefentherapie heeft in de NPi-cursussen over dit thema altijd prioriteit en een sterk accent gehad. Dit zal zo blijven en zelfs worden uitgebreid en aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen. In deze praktische cursus zal derhalve veel worden gewerkt met casuïstiek en praktijk in kleine subgroepen van maximaal 16 cursisten. Dit om het hele scala van oefentherapeutische mogelijkheden in z'n volle omvang goed aan bod te laten komen.
Meer informatie over deze cursus en een inschrijfformulier is te vinden op de website van het NPi.

Masterclass 'Het PPP-concept bij incontinentie' voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten
Op zaterdag 25 november 2017 organiseert het NPi in Paramedisch centrum De Nieuwe Dam te Schiedam een masterclass voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten over 'Het PPP-concept bij incontinentie'. De masterclass wordt gegeven door prof. dr. Annemie Devreese, een zeer ervaren bekkenbodemtherapeut en professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, Departement Revalidatiewetenschappen. Zowel urge- als stressincontinentie kunnen behandeld worden door gerichte revalidatie. Het PPP-oefenconcept (Position, Proprioception, Pelvic floor) is een oefentherapie waarbij houdingen gebruikt worden voor de proprioceptieve training van de pelvische spieren. In essentie komt dit concept erop neer dat de aanspanning van de oppervlakkige en diepe spierlagen van de bekkenbodem in de juiste volgorde wordt geoefend in verschillende houdingen. Dit gebeurt steeds in combinatie met contractie van de buikspieren. In bepaalde houdingen is het gemakkelijker bepaalde spieren van de bekkenbodem aan te spannen dan in andere houdingen. Dit principe wordt gehanteerd bij de behandeling van patiënten die moeite hebben met het selectief activeren van de bekkenbodemspieren. Het doel van deze cursusdag is dat de deelnemers vertrouwd raken met de basisprincipes van het PPP-concept en dit concept praktisch leren toepassen bij cliënten met incontinentieklachten. Het oefenen op geleide van een (inwendig) toucher maakt onderdeel uit van het PPP-concept en zal tijdens de cursus ook praktisch worden geoefend.
Meer informatie over deze masterclass en een inschrijfformulier is te vinden op de website van het NPi.

Belangstelling voor NPi-cursussen in het themagebied 'Bekkenproblematiek'? Bekijk deze cursussen in de NPi-cursuskalender.

Cursuszoeksysteem


Inschrijven pro-versie | In-/uitschrijven gratis versie | Verzendschema | Disclaimer | Reageren

© Nederlands Paramedisch Instituut
Postbus 1161, 3800 BD Amersfoort

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo