kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Mindfulnesstraining is goed tegen stress, maar verbetert werkprestatie niet

Bartlett L. Journal of Occupational Health Psychology 2019, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Mindfullness is hot, ook op de werkvloer. Zelfs de Britse overheid beveelt het aan en ondersteunt bedrijven bij de implementatie. Ze stellen dat hiervoor wetenschappelijk bewijs is, maar is dat wel zo?

Een positieve instelling, veel zelfvertrouwen en sociale steun zorgen voor blijvende werkhervatting

Etuknwa A. Journal of Occupational Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Wat helpt mee om het werk te hervatten na ziekteverzuim vanwege veel voorkomende fysieke en mentale aandoeningen? De auteurs geven een overzicht van 79 artikelen met onderzoek naar persoonlijke en sociale omstandigheden die van invloed kunnen zijn.

Wat bevordert het gebruik van tilhulpmiddelen op een verpleegafdeling?

Jakobsen M. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health 2019, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

In deze studie maakten Deense wetenschappers met afgevaardigden van 14 verpleegafdelingen een actieplan om het gebruik van til- en verplaatshulpmiddelen te bevorderen. Maar gebruiken verpleegkundigen de hulpmiddelen vaker? En nog belangrijker: doen ze dat ook als ze dat zelf noodzakelijk vinden?

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Arbeid en bedrijf.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Stenen sjouwen is geen fitness

Duur: 24:41 min | Spreker: dr. Pieter Coenen

Dr. Pieter Coenen van de afdeling sociale geneeskunde aan het Amsterdam UMC legt in deze webcast uit waarom mannen met een zwaar beroep ondanks hun dagelijkse beweging een hoger overlijdensrisico hebben dan mensen met een zittend beroep die in hun vrije tijd sporten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

‘Nederlander minst gestrest op de werkvloer’

Bron: Nieuws.nl, 9 mei 2019

Nederlanders ervaren de minste stress op de werkvloer in Europees perspectief. Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van een enquête die het liet uitvoeren onder ruim 10.000 werknemers uit Nederland, Polen, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zwitserland.

VWS en SZW moeten intensiever samenwerken voor chronisch zieken'

Bron: Skipr, 25 april 2019

Het is cruciaal dat mensen met een chronische ziekte aan het werk blijven. Dat stellen Erik Gerritsen, secretarisgeneraal van VWS, en Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal bij SZW. Daarom willen de ministeries hun samenwerking intensiveren.

UWV: te veel fouten door artsen en arbeidsdeskundigen

Bron: NRC Handelsblad, 15 april 2019

Artsen en arbeidsdeskundigen bij uitkeringsinstantie UWV maken nog te veel fouten bij het beoordelen van wat voor werk mensen met een beperking of ziekte kunnen doen. Dat meldt dagblad Trouw maandag, op basis van interne UWV-rapporten die de krant heeft opgevraagd.

Aandacht voor de werkplek

7 oktober en 4 november

Bij de behandeling van werknemers met klachten is het belangrijk om de samenhang tussen het menselijk functioneren, de arbeidstaak, de werkomgeving en -middelen en het werkgedrag benoemen. Daarnaast leert u in deze cursus observatietechnieken om de werkplek systematisch te analyseren.

Emotionele uitputting door werk neemt nog steeds toe

Bron: Nederlands Dagblad, 11 april 2019*

Ook uit de nieuwste werknemers-enquête van TNO en CBS blijkt dat steeds meer werknemers met regelmaat emotioneel uitgeput zijn van hun werk. In 2018 kampte ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten, in 2016 was dat nog 16 procent. *Voor deze bron moet worden ingelogd

Werkdrukmanagement

6 en 20 mei

Een groot deel van de werkende patiënten binnen de paramedische praktijk heeft te maken met een hoge werkdruk. In deze cursus leert u relaties tussen klachten aan het bewegingsapparaat en werkdruk te herkennen en passende interventies in te zetten.

Overgang vormt steeds groter HR-probleem in de zorg

Bron: Skipr, 8 april 2019

Vier van de tien vrouwelijke medewerkers in de zorgsector hebben een verhoogde kans op uitval door overgangsklachten. Dit constateert Stichting IZZ op basis van de Monitor Gezond werken in de zorg, uitgevoerd onder de 160 duizend leden.

Meer oproepkrachten, minder tevredenheid

Bron: NRC, 8 april 2019

Nederland telt steeds méér oproepkrachten, die steeds minder tevreden zijn over hun werk. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut TNO, dat maandag verscheen. Het aantal oproepkrachten verdubbelde in de periode tussen 2005 en 2017.

ZonMw lanceert online tool ondersteuning bij autisme

Bron: Skipr, 2 april 2019

Op 2 april lanceert ZonMw WerkWebAutisme.nl. Deze online tool, die wetenschappelijk onderbouwd is, ondersteunt normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme vanaf 15 jaar bij studie en werk en helpt ook hun werkgever.

'Bedrijfsarts moet meer weten van kanker'

Bron: Skipr, 2 april 2019

Ruim een kwart van de kankerpatiënten is niet te spreken over de begeleiding door hun bedrijfsarts. Ze vinden dat de arts te weinig van kanker af weet.

Zelfmanagementondersteuning voor mensen met persisterende musculoskeletale aandoeningen: de rol van de fysiotherapeut

Bron: HAN, 1 april 2019

Persisterende musculoskeletale aandoeningen vormen een groot gezondheidsprobleem, hebben een substantiële impact op het welbevinden van mensen en brengen daarnaast hoge kosten met zich mee, onder andere door verzuim en verminderde werkproductiviteit. In een onlangs verschenen artikel in het Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, beschrijven de auteurs van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit van Queensland (Australië) dat adequate zelfmanagementstrategieën essentieel zijn bij het omgaan met langdurige musculoskeletale klachten en schetsen zij de rol die fysiotherapeuten (kunnen) spelen bij het ondersteunen van effectief zelfmanagement.

Met zijn allen in een open kantoortuin werken wordt het nieuwe normaal, maar er is nogal wat op aan te merken

Bron: De Volkskrant, 29 maart 2019

Je schuift er aan waar je wilt en je kunt snel contact leggen met je collega’s, is het idee. Met zijn allen werken in grote kantoortuinen is onmiskenbaar een trend. Maar je kunt hoorndol worden in zo’n omgeving.

30 procent niet-werkenden door ziekte belemmerd

Bron: CBS, 25 maart 2019

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het verkrijgen van werk. Dat zijn ruim 1,2 miljoen personen. Verreweg de meesten, bijna 1 miljoen, voelden zich sterk belemmerd. Van de sterk-belemmerden geeft met 8 procent een relatief klein deel aan wel op zoek te zijn naar en/of beschikbaar te zijn voor werk.

Arbeiders hebben meeste kans op burn-out

Bron: de Standaard, 19 maart 2019

Uit een meting van de KU Leuven bij 1.500 Vlaamse werknemers blijken arbeiders en laaggeschoolden het meest vatbaar voor een burn-out. Het risico ligt ook hoger bij jongeren dan ouderen.

Umc’s dragen financieel bij aan behoud oudere werknemer

Bron: ZorgVisie, 11 maart 2019

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gaan umc's financieel bijdragen aan het behouden van oudere werknemers. Dat blijkt uit een nieuwe generatieregeling als onderdeel van de cao van de umc's. 

Eerder meer geld voor verlagen werkdruk

Bron: Nieuwsbericht Rijksoverheid, 6 maart 2019

Scholen in het primair onderwijs krijgen eerder meer geld om de werkdruk te verlagen. Dit schooljaar was al structureel 237 miljoen euro beschikbaar om de werkdruk aan te pakken.

Toekomstige schadeafhandelingen beroepsziekten makkelijker

Bron: Nieuwsbericht Rijksoverheid, 5 maart 2019

Schadeafhandelingen van beroepsziekten zoals ziekten die veroorzaakt zijn door Chroom-6, moeten in de toekomst gemakkelijker worden; minder ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft besloten een commissie in te stellen die zal adviseren over het vergemakkelijken van toekomstige schadeafhandelingen van beroepsziekten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo