kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

Regelmatig sporten tijdens de zwangerschap verkort de actieve bevallingsfase

Haakstad L. European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology 2019, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Een fit lijf tijdens de zwangerschap betekent vaak een beter herstel na een bevalling. Maar kunnen zwangere vrouwen ook de bevallingsduur beïnvloeden door vooraf te gaan sporten? Noorse wetenschappers zochten het uit. Meer weten? Lees dan het hele referaat!

Multimodale groepstraining bij vrouwen met chronische bekkenpijn

Nygaard A. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 2020, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Is multimodale groepstraining een alternatief voor individuele behandeling bij vrouwen met chronische bekkenpijn? Noorse wetenschappers voerden een zorgvuldig, gerandomiseerd onderzoek uit om deze vraag te beantwoorden. Lees het referaat voor het antwoord op deze vraag!

Begin snel met oefenen na prostaatverwijdering

Soto González M. Neurourology and Urodynamics 2020, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Prostaatkanker is operatief zeer goed behandelbaar, maar na het volledig verwijderen van de prostaat kampen mannen vaak met urine-incontinentie. In deze gerandomiseerde studie onderzochten Spaanse wetenschappers of urine-incontinentie verminderde als mannen vier weken na de operatie begonnen met biofeedback en elektrotherapie.

Literatuurlijst 2020-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: De overgang

Duur: 21:49 min | Spreker: Mariska van Assen-Willemsen MSc, bekkenfysiotherapeut

In deze webcast vertelt bekkenfysiotherapeute Mariska van Assen-Willemsen uitgebreid over de overgang. De fysieke, hormonale en emotionele veranderingen van het vrouwenlichaam komen aan bod en ze legt uit wat hun relatie is met klachten rondom het bekken. Ook geeft ze het belang van goede leefstijlkeuzes weer en wat de (bekken)fysiotherapeut daar in kan betekenen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Risico op voorstadium hartfalen door zwangerschapsvergiftiging

Bron: Maastricht University, 17 september 2020

Bij een kwart van de vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, zijn al voortekenen van hartfalen aanwezig. Deze vrouwen lopen ook een groter risico op andere hart- en vaatziekten in de toekomst.

Diagnose pcos? 'Evolutionair heeft dit syndroom voordelen'

Bron: Nu.nl, 16 september 2020

Acne, overbeharing door te veel testosteron, een onregelmatige cyclus en dus uitblijvende eisprong, overgewicht door insulineresistentie, meer eiblaasjes in de eierstokken: wie twee van deze symptomen kan aftikken, heeft waarschijnlijk pcos (Polycysteus Ovarium Syndroom). En hoe meer je er over weet, hoe minder eng dat klinkt.

Keuzehulp biedt uitkomst voor PDS-patiënten

Bron: Medicalfacts, 1 september 2020

Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) verder helpen. De Keuzehulp PDS die vanaf morgen (1 september 2020) beschikbaar is, maakt dat mogelijk. In de keuzehulp PDS staan kenmerken en voor- en nadelen van verschillende behandelingen tegen PDS-klachten.

Vervolgcursus 'Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio'

Zaterdagen 26 september en 3 oktober

Na de cursus kan de deelnemer de myofasciale triggerpoints in het algemeen en specifiek in de bekken-buik-bilregio herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. Tevens kent de deelnemer de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn en de diverse factoren die een rol kunnen spelen bij het instandhouden van myofasciale pijn, alsmede de therapeutische mogelijkheden voor de cliënt met klachten over de bekken-buik-bilregio.

Liever vóór zwangerschap stoppen met roken dan tijdens

Bron: Erasmus MC, 19 augustus 2020

Stoppen met roken vóór de zwangerschap is veel beter dan stoppen tijdens de zwangerschap. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap pas stoppen, hebben nog steeds een verhoogd risico op een laag geboortegewicht en op overgewicht later in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat 19 augustus is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Eén op tien Nederlanders krijgt laxeermiddel voorgeschreven

Bron: Skipr, 17 augustus 2020

Nederlandse openbare apotheken verstrekten vorig jaar aan ruim 1,6 miljoen mensen minimaal één keer een laxeermiddel dat in het basispakket valt, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutishce Kengetallen (SFK). Dat komt neer op bijna 10 procent van de bevolking. In totaal ging het daarbij om 4,3 miljoen verstrekkingen.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Vrijdag 9 oktober, vrijdag 30 oktober en vrijdag 27 november

Functiestoornissen van de bekkenbodem zijn niet altijd fysiologisch bij het toenemen van de leeftijd en zijn (sociaal) zeer ingrijpend voor ouderen. In deze 3-daagse cursus krijgt de (geriatrie)fysiotherapeut de nodige kennis en handvatten omtrent dit onderbelichte thema.

'Seks is een grote risicofactor voor het krijgen van blaasontsteking'

Bron: Nu.nl, 12 augustus 2020

Een branderig gevoel bij het plassen en steeds het gevoel dat je moet. Iedereen die weleens een blaasontsteking heeft gehad, herkent de klachten.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdag 13 en zaterdag 14 november

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op 27 november

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

Een knip zonder toestemming: waarom vergeten we de barende vrouw?

Bron: Trouw, 7 augustus 2020

Te vaak is bevallen van een kind een onnodige traumatische ervaring voor de moeder, omdat er niet naar haar wordt geluisterd of omdat er dingen gebeuren zonder haar toestemming. ‘Hoe kan het dat we vergeten dat het de vrouw is die aan het baren is? Het is noodzakelijk haar perspectief te horen.’

Basiscursus Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief. Bekijk de videotrailer.

22 en 23 januari en 5 en 6 februari 2021

Van de fysiotherapeut die tegenwoordig mensen met bekkenbodemklachten behandelt, wordt verwacht dat zij of hij beschikt over specifieke kennis en vaardigheden en daarnaast een goede attitude heeft. De cursusinhoud sluit aan op het methodisch werken, zoals dat in de KNGF-richtlijn ‘Stressincontinentie’ wordt beschreven. In theorie en praktijk worden functie en functiestoornissen van de bekkenbodem behandeld, zowel op het niveau van weefsel/orgaan als op persoonsniveau gerelateerd aan leeftijd en geslacht.

'We poepen op een volstrekt onnatuurlijke manier'

Bron: NU.nl, 22 juli 2020

Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Volgens maag-darm-leverarts Daniel Keszthelyi heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders er wel eens last van.

Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’

11 februari, 12 maart en 1 april 2021

Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

19, 20 maart en 18 september 2021

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • masterclass-de-kwetsbare-oudere-op-25-september
  Masterclass 'De kwetsbare oudere' op 25 september

  lees meer...

 • vernieuwde-cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-26-september-en-3-oktober
  Vernieuwde cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • hoe-stel-je-beweegprogramma-s-op-voor-patienten-met-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Hoe stel je beweegprogramma's op voor patiënten met Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • verbeter-je-onderzoeks-en-behandelvaardigheden-van-de-nek-thorax-schouder-en-elleboog-3-daagse-praktijkcursus
  Verbeter je onderzoeks- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-online-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-experts-op-3-november
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Online voorbereiding thuis, gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met experts op 3 november

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo