NPi-service Bekkenproblematiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Seksuele problemen en urinewegklachten bij vrouwen met diabetes

Vrouwen met diabetes type 1 ervaren vaak zowel seksuele- als urinewegklachten en het lijkt erop dat deze twee factoren invloed op elkaar hebben. Ondanks de relatie tussen deze klachten worden ze vaak afzonderlijk behandeld. Amerikaanse onderzoekers hebben opnieuw gekeken naar de samenhang tussen seksuele dysfunctie en urinewegklachten en wilden ook begrijpen welke rol depressie speelt in deze relatie. Benieuwd naar hun conclusies? Ontdek het in dit referaat!

- The Journal of Sexual Medicine 2023, Fernandez Moncaleano et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Nol Bernards
-> Lees in PDF

Oefentherapie bij endometriose zorgt voor betere kwaliteit van leven

Vrouwen met endometriose hebben te maken met uiteenlopende klachten. Soms komt er een operatie aan te pas, maar dit leidt er niet altijd toe dat de vrouwen minder klachten ervaren. Een groep Spaanse wetenschappers onderzocht of bij de vrouwen waarbij de operatie onvoldoende effect had, een oefenprogramma kan helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. De resultaten van hun onderzoek lees je in dit referaat!

- Arch Phys Med Rehabil. 2023, Artacho-Cordón et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Drs. Nol Bernards
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Prolaps: wat weten we nu over verzakkingsklachten?'

Deze e-learning gaat over verzakkingsklachten. Wat zijn kenmerken van een verzakking? Waarom krijgen vrouwen hiermee te maken? En wat is de invloed op het leven van de patiënt?

- 2 accreditatiepunten voor Algemeen fysiotherapeut en Bekkenfysiotherapeut
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Nieuwe podcast 'Zwangeren met obesitas: gaan zorgverleners het gesprek aan?'

Obesitas tijdens de zwangerschap brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Het blijft echter een gevoelig onderwerp, zeker als een zwangere vrouw zich schaamt voor haar gewicht.

Durven zorgverleners in de geboortezorg het gesprek aan?
-> Log in en luister

E-learning 'Hardlopen rondom de zwangerschap'

In deze e-learning staat hardlopen rondom de zwangerschap centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek, een referaat en een samenvatting met tips uit een Britse richtlijn over het hervatten van hardlopen na de bevalling.

- 2 accreditatiepunten voor deelregister Bekkenfysiotherapeut
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

The Persistency Index: a novel screening tool for identifying myofascial pelvic floor dysfunction in patients seekingcare for lower urinary tract symptoms
-> American Journal of Obstetrics & Gynecology

Literatuurlijst 2024-1

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Zwangerschap: een goed moment voor een gezonde leefstijl
-> Dít doet een bekkenfysiotherapeut: een uitleg voor collega's, verwijzers en patiënten
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over de bekkenbodem!

Doorbraak: deel vroeggeboortes kan voorkomen worden

Bron: RTL Nieuws, 14 maart 2024

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 11.000 baby's te vroeg geboren, waarvan zo'n 250 extreem vroeg: vóór 26 weken. Maar niet voor lang meer. Uit recent onderzoek van een hoogleraar Verloskunde aan het Amsterdam UMC blijkt nu dat een deel daarvan kan worden voorkomen. Een belangrijke doorbraak, want de gevolgen van vroeggeboorte zijn tot op latere leeftijd voelbaar.

Minister trekt geld uit voor meer onderzoek vrouwenaandoeningen

Bron: Skipr, 8 maart 2024

Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) stelt een “substantieel bedrag” beschikbaar waarmee extra onderzoek kan worden gedaan naar gezondheidsproblemen die alleen vrouwen treffen. Het gaat bijvoorbeeld om endometriose, bekkenbodemproblemen en cyclusstoornissen. Dat heeft de minister vrijdag bekendgemaakt.

Meer aandacht voor gezondheid van vrouwen kan miljarden besparen

Bron: Skipr, 8 maart 2024

Investeringen in betere diagnose en behandeling van vrouwspecifieke klachten zouden minstens 7,6 miljard euro aan zorg- en verzuimkosten besparen, blijkt uit onderzoek. Dat meldt NRC.

Pijn door endometriose wellicht verminderd door medicijn esketamine

Bron: Nu, 1 maart 2024

In Delft en Leiden start deze maand een onderzoek naar het effect van esketamine op de pijn van vrouwen die endometriose hebben. 56 vrouwen met die aandoening doen mee aan het onderzoek.

Meerwaarde van bewegen in de zwangerschap uitgelicht

Bron: Vakblad Vroeg, 19 februari 2024

‘Bewegen in de zwangerschap’. Zo luidt de titel van een nieuw factsheet van de KNOV. Het document gaat uitvoerig in op een gezond bewegingspatroon in de zwangerschap. Aan bod komen zowel veilige als onveilige bewegingsactiviteiten, met aandacht voor de gevolgen.

Pas maar op met corona: een op de tien zwangere vrouwen loopt na besmetting long covid op

Bron: Scientias, 13 februari 2024

In coronatijd vreesden veel zwangere vrouwen het vaccin. Toen al werd gezegd dat ze beter het virus konden vrezen. Dat blijkt opnieuw heel waar te zijn. Onderzoek toont aan dat een op de tien zwangere vrouwen long covid krijgt na een coronabesmetting tijdens de zwangerschap.

PCOS zorgt voor achtmaal hoger risico op zelfdoding

Bron: Nieuwsblad, 7 februari 2024

Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS) zorgt bij mensen die eraan lijden niet alleen voor fysieke gezondheidskwalen en een verlaagde kans op zwangerschap, maar zou ook het risico op zelfdoding exponentieel doen toenemen. Dat is althans de conclusie van een nieuwe studie die deze week verscheen in Annals of Internal Medicine.

Vervolgcursus ‘Bekkenbodemklachten en seksualiteit’

Vrijdag 8 maart, vrijdag 22 maart en vrijdag 12 april 2024

Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

Basiscursus Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagochtend, -middag en -avond 22 maart, zaterdag 23 maart, vrijdagochtend, -middag en -avond 5 april en zaterdag 6 april 2024

Van de fysiotherapeut die tegenwoordig mensen met bekkenbodemklachten behandelt, wordt verwacht dat zij of hij beschikt over specifieke kennis en vaardigheden en daarnaast een goede attitude heeft. De cursusinhoud sluit aan op het methodisch werken, zoals dat in de KNGF-richtlijn ‘Stressincontinentie’ wordt beschreven. In theorie en praktijk worden functie en functiestoornissen van de bekkenbodem behandeld, zowel op het niveau van weefsel/orgaan als op persoonsniveau gerelateerd aan leeftijd en geslacht.

Cursus revalidatie bij buikwandproblematiek, een integrale therapeutische aanpak

Maandagmiddag en -avond 15 april en dinsdag 16 april 2024

Onderzoek en behandeling van buikwandproblematiek bestaat uit vele facetten en behoeft een integrale fysiotherapeutische/ oefentherapeutische benadering. Deze cursus is daarom opgezet met een brede oriëntatie wat betreft de fysio- en oefentherapeutische onderzoeks- en behandelmogelijkheden van patiënten met buikwandproblematiek.

Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei 2024

Na de cursus herken je de myofasciale triggerpoints in het algemeen en specifiek in de bekken-buik-bilregio aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. Tevens ken je de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn en de diverse factoren die een rol kunnen spelen bij het instandhouden van myofasciale pijn, alsmede de therapeutische mogelijkheden voor de cliënt met klachten over de bekken-buik-bilregio.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Donderdag 19 september, vrijdag 11 oktober en vrijdag 15 november 2024

Tijdens deze cursus worden concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook wordt aandacht besteed aan het leren vragen naar deze problematiek in de anamnese.

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op 27 september 2024

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

E-learnings, podcasts en meer