kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

Zenuwstimulatie van de nervus tibialis posterior bij een overactieve blaas

Bhide A. International Urogynecology Journal 2020, met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker

Stimulatie van de nervus tibialis posterior geldt bij een overactieve blaas als derde optie na medicatie en gedragsverandering. Welke methoden zijn er voor deze zenuwstimulatie? En hoe effectief zijn deze methodes? Britse wetenschappers vatten een deel van het wetenschappelijke bewijs samen en geven hun mening.

Sporten na een mid-urethrale sling procedure; kan het kwaad?

Ferrante K. Female Pelvic Medical and Reconstructive Surgery. 2020,  met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker

Een mid-urethrale sling procedure wordt vaak ingezet om stressincontinentie tegen te gaan. Maar kunnen vrouwen na zo’n operatie nog wel intensief sporten? Raakt het sling-systeem dan niet overbelast waardoor vrouwen weer ongewenst urine verliezen? Amerikaanse wetenschappers zochten het uit.

Middelbare vrouwen met urine-incontinentie kunnen zelfstandig hun bekkenbodem trainen

Wu C. International Urogynecology Journal 2020, met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker.

Als vrouwen de reisafstand naar hun therapeut te groot vinden kunnen zij niet-gesuperviseerde gedrags-en bekkenbodemtraining volgen. Maar om dit op grote schaal toe te passen is voldoende onderbouwing nodig. Amerikaanse wetenschappers verzamelden bewijs over de effectiviteit van thuistraining op symptomen van urine-incontinentie. Lees hier hun bevindingen.

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: De overgang

Duur: 21:49 min | Spreker: Mariska van Assen-Willemsen MSc, bekkenfysiotherapeut

In deze webcast vertelt bekkenfysiotherapeute Mariska van Assen-Willemsen uitgebreid over de overgang. De fysieke, hormonale en emotionele veranderingen van het vrouwenlichaam komen aan bod en ze legt uit wat hun relatie is met klachten rondom het bekken. Ook geeft ze het belang van goede leefstijlkeuzes weer en wat de (bekken)fysiotherapeut daar in kan betekenen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Zwanger en eten: 'Realiseer je dat je letterlijk een baby opbouwt'

Bron: Nu.nl, 19 november 2020

Zwanger, of je partner in verwachting? Eten krijgt een heel andere betekenis: de baby-in-wording eet mee en dus is gezonde voeding belangrijk.

Je lichaam als een Febo na sluitingstijd: vrijuit praten over de overgang, het kan opeens

Bron: Trouw, 16 november 2020

Zo hoor je er maandenlang niets over, zo komt het complexe onderwerp op een avond twee keer voorbij: vrijdag stond zowel bij Omroep Max als bij ‘Op1’ de overgang op het menu. Met meer en minder humor. En meer en minder open.

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op 27 november

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

Basiscursus Functiestoornissen van de bekkenbodem in breed perspectief. Bekijk de videotrailer.

22 en 23 januari en 5 en 6 februari 2021

Van de fysiotherapeut die tegenwoordig mensen met bekkenbodemklachten behandelt, wordt verwacht dat zij of hij beschikt over specifieke kennis en vaardigheden en daarnaast een goede attitude heeft. De cursusinhoud sluit aan op het methodisch werken, zoals dat in de KNGF-richtlijn ‘Stressincontinentie’ wordt beschreven. In theorie en praktijk worden functie en functiestoornissen van de bekkenbodem behandeld, zowel op het niveau van weefsel/orgaan als op persoonsniveau gerelateerd aan leeftijd en geslacht.

Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’

11 februari, 12 maart en 1 april 2021

Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

Vrouwen met angst voor bevalling kiezen vaker voor een keizersnede

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 29 oktober 2020

Veel vrouwen zien op tegen hun bevalling. Voor 10 tot 15 procent van de vrouwen is deze angst zo ernstig dat het hun dagelijks leven en zelfs de bevalling beïnvloedt.

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 19 maart, zaterdag 20 maart en zaterdag 18 september 2021

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Nieuwe cursusdag ’De overgang'

Vrijdag 12 maart 2021

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdag 2 en zaterdag 3 april 2021

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

Vraag naar ruzie in de zwangerschap

Bron: Vakblad Vroeg, 29 oktober 2020

Ik weet nog precies wat er door mij heenging toen de verloskundige me vroeg of ik weleens geweld meemaakte in m’n relatie. Het eerste was: Jij wilt mijn antwoord niet horen! Ik zag haar ongemak: wat als ik bevestigend zou reageren? Snel zei ik ‘nee’.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Vrijdagen 9 april, 23 april en 28 mei 2021

Functiestoornissen van de bekkenbodem zijn niet altijd fysiologisch bij het toenemen van de leeftijd en zijn (sociaal) zeer ingrijpend voor ouderen. In deze 3-daagse cursus krijgt de (geriatrie)fysiotherapeut de nodige kennis en handvatten omtrent dit onderbelichte thema.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-8

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-8

  lees meer...

 • nieuwe-start-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-op-3-maart-2021
  Nieuwe start opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ op 3 maart 2021

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-4-maart-en-15-april-2021
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten. Op 4 maart en 15 april 2021.

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-cervicale-risicoprofielen-voor-fysio-en-manueeltherapeuten-door-drs-john-bos-en-dr-rik-kranenburg-op-dinsdagmiddag-en-avond-2-februari-2021
  Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg op dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

  lees meer...

 • vervolgcursus-bekkenbodem-en-seksualiteit-op-11-februari-12-maart-en-1-april-2021
  Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’ op 11 februari, 12 maart en 1 april 2021

  lees meer...

 • cursus-patroonherkenning-knie-op-donderdag-28-januari-2021
  Cursus 'Patroonherkenning: knie' op donderdag 28 januari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-krachttraining-2-0-techniek-en-uitvoering-oefenstof-op-5-en-6-maart-2021
  Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof. Op 5 en 6 maart 2021.

  lees meer...

 • nieuwe-cursusdag-de-overgang-op-vrijdag-12-maart-2021
  Nieuwe cursusdag ’De overgang' op vrijdag 12 maart 2021

  lees meer...

 • 12-en-13-maart-2021-praktische-training-over-de-gedragsgeorienteerde-aanpak-bij-chronische-pijn-en-vermoeidheid-bekijk-de-videotrailer
  12 en 13 maart 2021: Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-op-22-23-januari-en-5-6-februari-2021
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal op 22/23 januari en 5/6 februari 2021

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-deel-2-module-copd-op-vrijdag-15-januari-nog-2-plaatsen-beschikbaar
  Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD op vrijdag 15 januari. Nog 2 plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • zitanalyse-en-rol-stoelaanpassingen-cursus-op-27-en-28-januari
  Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Cursus op 27 en 28 januari.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-op-vrijdag-5-februari-2021
  Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden' op vrijdag 5 februari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo