kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Waarom zijn COPD-patiënten vaak moe?

Goërtz YMJ. Therapeutic Advances in Respiratory Disease 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Zijn ouderen met COPD vermoeider dan ouderen zonder COPD? En zijn er factoren die een eventueel verschil kunnen verklaren? In dit referaat leest u de bevindingen van een Nederlands-Vlaams onderzoeksteam.

Is de Barthel Index prognostisch voor overlijden bij ouderen met acuut hartfalen?

Motoki H. International Journal of Cardiology 2019, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Werkt klinische hartrevalidatie bij ouderen met acuut hartfalen? En kan de Barthel Index dienen als prognostisch instrument voor de overlevingskansen? Lees hier de retrospectieve bevindingen van Japanse onderzoekers.

Patiënten met ernstige COPD kunnen dubbele trainingsdosis aan

Paneroni M. Journal of Clinical Medicine 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Voor patiënten met ernstige COPD is conditietraining op hoge intensiteit moeilijk. Maar om een trainingseffect te bereiken is een minimale dosis nodig. Is het voor deze patiënten haalbaar om de trainingsdosis te verhogen door twee keer per dag te trainen? Italiaanse wetenschappers zochten het uit.

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Hart, vaat en longen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Vrouwen en cardiovasculaire ziekten

Duur: 32:14 min | Spreker: dr. Jutta Schroeder - Tanka

Mevrouw dr. Jutta Schroeder, cardioloog in het Amsterdamse OLVG, legt uit waarom vrouwen vaker ischemische hartklachten hebben zonder obstructie in de hartvaten, en welke rol het microvasculaire vaatbed daarin speelt.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Periodiek vasten: niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor je hart

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 november 2019

Over het populaire vastendieet waarbij je bepaalde periodes niet eet vloeide al heel wat inkt. Het dieet kent zowel voor- als tegenstanders, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat patiënten met een cardiovasculaire aandoening die periodiek vasten langer leven dan patiënten die dat niet doen én hun risico op hartfalen verminderen.

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

Bron: FMT Gezondheidszorg, 18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultatenin recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

Onderzoek: hartoperatie niet per se nodig, medicatie werkt vaak net zo goed

Bron: NOS Nieuws, 17 november 2019

Veel hartpatiënten die nu nog standaard een operatie ondergaan, zijn net zo goed af met alleen medicijnen. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Als de zinloze operaties niet meer worden uitgevoerd, kan dat volgens de onderzoekers honderden miljoenen aan zorgkosten schelen.

Praktijkdagen COPD Beatrixoord te Haren. Nog 1 plaats beschikbaar.

21 en 22 november

Met een kijkje in de keuken van dit expertisecentrum kan de deelnemer de verkregen praktijkinformatie van de longfunctie en maximale inspanningstest interpreteren en vertalen naar een behandeling op maat. Dit exclusieve onderwijs in een kleine groep leent zich uitstekend voor vraaggestuurd onderwijs.

Slimme zorg thuis bij COPD en hartfalen: denk groot maar begin klein

Bron: Nivel, 7 november 2019

'Slimme zorg thuis' kan een uitkomst bieden voor de alsmaar toenemende zorgvraag en de arbeidsmarktproblematiek. Bij het innoveren met slimme zorg thuis – denk aan telemonitoring bij patiënten met hartfalen of COPD – is het van belang om kleinschalig te beginnen, met een enthousiast team dat doelgericht werkt aan een oplossing voor het ervaren zorgprobleem.

Verbeterde prognose hartfalen door behandeling ritmestoornis

Bron: Medicalfacts, 7 november 2019

Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben acht ton subsidie van ZonMw ontvangen om te onderzoeken of ze de prognose van gecompliceerde hartfalenpatiënten kunnen verbeteren.

Artsen en verpleegkundigen werken samen voor beste behandeling longkankerpatiënt

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 5 november 2019

Prof. Dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij zet zich in voor een goede samenwerking tussen verschillende specialismen en tussen ziekenhuizen om de kwaliteit van zorg voor elke patiënt optimaal te laten zijn.

Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen

29 november

In deze nieuwe geaccrediteerde cursus wordt aandacht besteed aan de verschuiving van behandeling van de kwaliteit van leven naar begeleiding in kwaliteit van sterven bij de patiënt met een longaandoening. In welke mate kunt u hier als fysiotherapeut aan bijdragen.

Hulp bij kiezen telebegeleiding voor mensen met hartfalen

Bron: Medicalfacts, 4 november 2019

Met de keuzehulp ’Telebegeleiding bij hartfalen’ zie je in welk ziekenhuis of centrum er een aanbod van telebegeleiding is. De keuzehulp is gemaakt door Harteraad en Patientenfederatie Nederland en staat op Zorgkaartnederland.nl.

Revaliderende hartpatiënten MST krijgen hulp dichter bij huis

Bron: Skipr, 1 november 2019

Patiënten van het Thorax Centrum Twente, het centrum voor alle zaken rondom het hart van Medisch Spectrum Twente (MST), kunnen voor hun hartrevalidatietraject terecht bij fysiotherapiepraktijken bij hen in de buurt. De fysiotherapeuten hebben bij het Nederlands Paramedisch Instituut een opleiding gevolgd voor hartrevalidatie zodat zij patiënten goed en veilig kunnen begeleiden, schrijft MST.

Ruim 10.000 mensen met hoge bloeddruk opgespoord

Bron: Gezondheidsnet, 30 oktober 2019

Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet.

Cursus Perifeer arterieel vaatlijden en training

Start: 4 maart 2020

Deze cursus geldt als basiscursus voor deelname aan het ClaudicatioNet.Training, pijn, vaatchirurgische mogelijkheden, ganganalyse conform de richtlijn staan centraal. Dag 2 staat grotendeels in het teken van de praktijk met veel live-casuistiek.

Patiënt met acuut hartprobleem snel op de juiste plek dankzij snelle afstemming tussen ambulance en cardioloog

Bron: Persbericht LUMC, 29 oktober 2019

Zorginstellingen, huisartsen en ambulancevervoer in de regio Hollands Midden werken sinds september samen om patiënten met acute hartklachten sneller de juiste zorg te bieden. Door een cardioloog real-time mee te laten kijken met de eerste onderzoeken door de ambulanceverpleegkundige, kan een betere diagnose worden gesteld en meteen de juiste hulp worden ingezet.

Ruim 40 procent meer hartinfarcten in dagen na klokverzetting: afschaffen of niet?

Bron: FMT Gezondheidszorg, 23 oktober 2019

84% van de Europeanen stemde in 2018 voor de afschaffing van de klokverzetting. Toch wordt op 27 oktober de klok weer een uur achteruit gezet en gaat de wintertijd officieel van start.

Onderzoekers tonen verband aan tussen verstoord dag-nachtritme en slagaderverkalking

Bron: Persbericht LUMC, 15 oktober 2019

Verstoring van het dag-nachtritme leidt bij muizen tot een toename van slagaderverkalking, een voorloper van hart- en vaatziekten. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Het was al bekend dat hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij mensen die in ploegendiensten werken, maar tot nu toe was onbekend of dit verband oorzakelijk is en hoe dit werkt.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 5 juni 2020

Na deze masterclass heeft de deelnemer kennis van niet lineaire inspanningstraining bij mensen met ernstige COPD en kan dit toepassen in een trainingsprogramma.

Onderzoek naar risicopredictie van hartvaatziekten bij oudere mensen

Bron: ZonMw, 10 oktober 2019

Bij gezonde ouderen boven 70 jaar is de kans op hartvaatziekten lastig te voorspellen. Dat bemoeilijkt de besluitvorming over behandeling van hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol. AIOTO Emma van Bussel adviseert huisartsen de bestaande kennis en onzekerheden open met de oudere te bespreken.

IJsselland Ziekenhuis gestart met telemonitoring van hartfalenpatiënten

Bron: Medicalfacts, 9 oktober 2019

Een groep patiënten met chronisch hartfalen wordt sinds kort door verpleegkundigen en cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis op afstand digitaal in de gaten gehouden. Doordat patiënten thuis regelmatig metingen uitvoeren kan het ziekenhuis de gezondheid van patiënten beter in de gaten houden en hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Cursus 'Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties' (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd

12 en 13 juni 2020

Er ontstaat een groeiende groep patiënten met een getransplanteerd orgaan. Fysiotherapeutische begeleiding van deze groep patiënten voor transplantatie, op de wachtlijst en na transplantatie is enorm in ontwikkeling. De begeleidende rol van de fysiotherapeut, niet alleen in de transplantatie centra, maar juist ook in de eerste lijn, is essentieel voor het slagen van de pre- en post- transplantatie doelen.

Aspirine kan longschade door luchtvervuiling halveren

Bron: Welingelichte kringen, 5 oktober 2019

Mogelijk helpt het om aspirines te slikken tegen luchtvervuiling. Het zou de schade aan de longen door fijnstof verminderen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van onder meer Harvard University die in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine verscheen.

Cardiovasculair risico na stoppen met roken

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 4 oktober 2019

Zware rokers die het roken opgeven, hebben al binnen 5 jaar nadat ze stoppen een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen dan zware rokers die niet stoppen. Vergeleken met mensen die nooit gerookt hebben, houden zware rokers echter tot 10-15 jaar na stoppen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-8

  lees meer...

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-8

  lees meer...

 • kngf-en-npi-verlengen-overeenkomst-met-twee-jaar
  KNGF en NPi verlengen overeenkomst met twee jaar

  lees meer...

 • beweegprogramma-deel-2-moduul-artrose-op-25-en-26-november-bekijk-de-videotrailer
  Beweegprogramma (deel 2): moduul Artrose op 25 en 26 november. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-sportgerelateerde-enkelletsels-op-27-november-door-prof-dr-eamonn-delahunt-sportfysiotherapeut
  Masterclass sportgerelateerde enkelletsels op 27 november door Prof. dr. Eamonn Delahunt, sportfysiotherapeut

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-de-kinderhand-op-zaterdag-7-december-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass handtherapie 'De kinderhand' op zaterdag 7 december. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-fase-bij-patienten-met-longaandoeningen-vrijdag-29-november
  Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen. Vrijdag 29 november.

  lees meer...

 • donderdag-23-januari-masterclass-motorisch-zelfbeeld-bij-kinderen-met-en-zonder-dcd-beoordeling-8-8
  Donderdag 23 januari: Masterclass 'Motorisch zelfbeeld bij kinderen met en zonder DCD' Beoordeling: 8.8

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-donderdagmiddag-en-avond-21-november-en-vrijdag-22-november
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op donderdagmiddag en -avond 21 november en vrijdag 22 november

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-28-januari-4-februari-en-7-april-2020
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 28 januari, 4 februari en 7 april 2020

  lees meer...

 • leer-high-intensity-interval-training-hit-toepassen-bij-kinderen-op-woensdag-15-januari-2020
  Leer high-intensity Interval Training (HIT) toepassen bij kinderen op woensdag 15 januari 2020

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-voor-algemeen-practicus-en-psychosomatisch-fysio-en-oefentherapeut-start-op-4-maart-2020
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Start op 4 maart 2020.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-vallen-verleden-tijd-op-zaterdag-7-december
  Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd' op zaterdag 7 december

  lees meer...

 • maandag-9-december-nieuwe-masterclass-spierfysiologie-training-en-stretching-van-lab-naar-oefenzaal-met-dr-richard-jaspers-en-drs-gerard-van-der-poel
  Maandag 9 december: nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo