kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Hoe revalideren ouderen na een aortaklepvervanging?

Eichler S. BMC Cardiovascular Disorders 2020, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Hoe revalideren ouderen die een nieuwe aortaklep hebben gekregen: doen zij mee met reguliere hartrevalidatie of stromen zij door naar geriatrische revalidatie? Duitse wetenschappers vergeleken patiënten uit beide trajecten en zochten naar de verschillen.

Biedt krachttraining naast intervaltraining extra voordeel voor chronisch hartfalenpatiënten?

Jesus IC. Brazilian Journal of Physical Therapy 2020, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Verbeteren chronisch hartfalenpatiënten hun conditie meer als ze interval- en krachttraining combineren dan wanneer ze in dezelfde tijd alleen intervaltraining doen? Braziliaanse wetenschappers plozen de wetenschappelijke literatuur erop na.

Verbeteren patiënten met Cystische Fibrose hun houding door gerichte therapie?

Oliveira VH. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut

Patiënten met Cystische Fibrose krijgen tijdens de progressie van het ziektebeeld vaak ook last van houdingsafwijkingen van de romp. Kan therapie helpen om deze houdingsafwijkingen tegen te gaan? En welke interventies zijn dan effectief? Deze Cochrane review poogt daar antwoord op te geven.

Literatuurlijst 2020-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Fysiologische voordelen van lichaamsbeweging bij gezondheid en ziekte

Duur: 35:17 min | Spreker: prof. dr. Anton Wagenmakers | Engelstalig

Anton Wagenmakers - professor aan het Research Institute for Sport and Exercise Sciences van de John Moores University Liverpool - promoot het belang van bewegen door te laten zien hoe de spierdoorbloeding en het energiemetabolisme zich aanpast aan fysieke (in)activiteit.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Multidisciplinaire handreiking voor herstelzorg COVID-19

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 2 juli 2020

Op initiatief van het ministerie van VWS en Long Alliantie Nederland is in korte tijd een multidisciplinaire handreiking ontwikkeld voor de behandeling en begeleiding van patiënten die na COVID-19 klachten en beperkingen in het functioneren ervaren. Dit wordt het ‘COVID-19 Associated Syndrome (CAS)’ genoemd.

CaReQoL Astma-vragenlijst helpt patiënten en behandelaars bij samen beslissen en evalueren longrevalidatie

Bron: Nivel, 1 juli 2020

De CaReQoL Astma is een vragenlijst voor patiënten met ernstig astma en een hulpmiddel voor patiënten en behandelaars om behandeldoelen vast te stellen en te bespreken. Ook kan deze vragenlijst ingezet worden om samen te beslissen over de behandeling en om uitkomsten van de longrevalidatie te meten en te evalueren.

Uitgebreide online cursus 'Patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’

Nu beschikbaar

Gezien het grote belang en de grote vraag is hard gewerkt aan een online versie van de al bestaande cursus ‘De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’. Deze online cursus is, net als de fysieke cursus, ontwikkeld in samenwerking met meerdere partijen.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

14 en 24 september

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.Omdat ‘de’ ziekenhuispatiënt niet bestaat zal er vooral veel aandacht zijn voor het klinisch redeneren, rekening houdend met effecten van ziekte, zoals koorts, infectie, sepsis en langdurige inactiviteit.

Onderzoek naar het effect van het coronavirus op hart en longen

Bron: Medicalfacts, 27 juni 2020

Er wordt steeds vaker gesproken over restschade aan het hart en de longen nadat iemand besmet is geraakt met het coronavirus en daardoor COVID-19 patiënt is geworden. Na het herstel van COVID-19 blijven de longen vaak aangetast en hier is meer onderzoek naar nodig.

Erasmus MC onderzoekt effect van coronavirus op hart en longen

Bron: Gezondheidsnet, 26 juni 2020

Het Erasmus MC onderzoekt welke effecten het coronavirus op hart en longen heeft. Bij mensen die hersteld zijn van het virus, is vaak restschade te zien en blijven de longen aangetast.

Masterclass 'Ademspiertraining'

Donderdag 1 oktober

In deze masterclass zal o.l.v. internationaal expert prof. dr. Daniel Langer de toepassingsgebieden en de evidentie van ademspiertraining besproken worden en gedemonstreerd. Zie ook de videotrailer.

Ruim éénderde van mensen met hart- en vaataandoeningen kampt in coronatijd met verminderd welbevinden

Bron: Harteraad, 22 juni 2020

Dat blijkt uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Harteraad, onder 830 patiënten dat in de eerste helft van mei 2020 is uitgevoerd. Daarom besteedt Harteraad de komende periode aandacht aan de emoties die komen kijken bij een hart- of vaataandoening.

Exercise training bij mensen met een longaandoening (voorheen: COPD en astma)

30 oktober

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

“Longen coronaslachtoffers onherkenbaar door beschadigingen”

Bron: Het Laatste Nieuws, 16 juni 2020

De longen van coronapatiënten die na een maand in het ziekenhuis zijn overleden, zijn nauwelijks meer te herkennen. Dat heeft een hoogleraar op het gebied van hart en vaatziekten tegen het Britse Hogerhuis gezegd.

Revalidatie bij mensen met longaandoeningen (voorheen COPD en astma)

Zaterdag 31 oktober

Voor tweede en derde lijners en eerste lijners die multidisciplinaire revalidatie willen gaan opzetten is deze cursus opgezet en kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’ en de cursus ‘Exercise training bij mensen met een longaandoening’. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de behandeling vanuit de verschillende disciplines in de zorgketen rond complexe longpatienten.

Als je ademhaling het leven moeilijker maakt (en hoe het beter kan)

Bron: Volkskrant, 12 juni 2020

Na meditatie en mindfulness wordt ademhaling geprezen als de nieuwe manier om stress te bestrijden. Beter ademhalen kan ook patiënten helpen bij hun herstel. Want het gaat dan wel vanzelf, het gaat lang niet altijd vanzelf goed.  

Masterclass 'Casuïstiek COPD'

Dinsdagmiddag 3 november

Aan de hand van (complexe) casuïstiek wordt een analyse van onderzoekgegevens gemaakt met een behandelplan. Deze cursus is blended van vorm waarbij ondersteunende informatie en de eerste casus uitwerking online plaatsvindt. Tijdens de fysieke bijeenkomst wordt de casus uitgewerkt en worden tevens twee complexe casussen behandeld.

Wijziging in vergoeding fysiotherapie

Bron: Longfonds, 11 juni 2020

Het Longfonds heeft zich, samen met de koepel van de fysiotherapeuten en oefentherapeuten, sterk gemaakt voor de aanpassing van de vergoeding van fysiotherapie.Mensen met COPD die in groep B vallen, die in de afgelopen 12 maanden 1 longaanval zonder ziekenhuisopname hebben gehad én een hoge ziektelast ervaren, worden per 1 januari 2021 ingedeeld in een nieuwe groep.

Primeur voor Haags ziekenhuis: hartoperaties veel nauwkeuriger in draaiende MRI-scanner

Bron: AD, 5 juni 2020

Een wereldprimeur voor het HagaZiekenhuis: een MRI-scanner die automatisch scherpstelt waar het gereedschap van de cardioloog aan het werk is om hartritmestoornissen te verhelpen. Dat gebeurde woensdag bij de ingebruikname van het eerste MRI-ablatiecentrum in de Benelux.

Maastrichtse methode voor thuismonitoren hartpatiënten gaat de wereld over

Bron: Zorgvisie, 2 juni 2020*

Hartpatiënten thuis met hun eigen smartphone metingen laten uitvoeren en zo monitoren. Dat is de kern van TeleCheck-AF. Via social media verspreidde het systeem zich over de wereld, vertelt cardioloog Dominik Linz van Maastricht UMC+, die aan de wieg van het project stond. *Voor deze bron moet worden betaald.

Minister stelt voor aanspraken COPD te verbeteren

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 2 juni 2020

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister voor de aanspraken fysiotherapie bij COPD aan te passen. De minister lost hiermee een probleem op waar het KNGF al sinds de invoering van het nieuwe aanspraken-systeem aandacht voor vraagt, namelijk dat met name de categorie-B patiënten (ondanks het achterwege blijven van longaanvallen) toch een hoge ziektelast kunnen hebben die (aanzienlijk) meer behandelingen noodzakelijk maakt.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • 2e-internationale-conferentie-over-fysiotherapie-en-oncologie-icpto-in-kopenhagen-verplaatst-van-oktober-2020-naar-mei-2021
  2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021

  lees meer...

 • inspirerende-2-daagse-cursus-over-klinisch-redenen-bij-schouderpatienten-start-op-3-september
  Inspirerende 2-daagse cursus over klinisch redenen bij schouderpatiënten. Start op 3 september

  lees meer...

 • hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • nieuwe-principes-en-concepten-over-revalidatie-en-return-to-sport-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel, op 16 september

  lees meer...

 • praktijkgerichte-cursus-aandacht-voor-de-werkplek-op-30-september-en-woensdag-14-oktober
  Praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' op 30 september en woensdag 14 oktober

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • sportblessures-bij-kinderen-cursusdag-op-woensdag-23-september
  Sportblessures bij kinderen? Cursusdag op woensdag 23 september.

  lees meer...

 • vanwege-grote-belangstelling-extra-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-9-en-26-september
  Vanwege grote belangstelling extra cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 9 en 26 september

  lees meer...

 • fysiotherapie-bij-perifeer-vestibulaire-duizeligheid-komend-najaar-in-arnhem-en-in-breda
  Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid, komend najaar in Arnhem en in Breda

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-zaterdagen-26-september-en-3-oktober
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op zaterdagen 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-de-ziekenhuis-patient-op-14-en-24-september
  Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt op 14 en 24 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • spijker-uw-kennis-over-de-hoofd-hals-en-nekregio-in-2-dagen-bij-op-25-september-en-9-oktober
  Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij. Op 25 september en 9 oktober.

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo