kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Cardiopulmonale inspanningstests bij hartfalenpatiënten: hoe en waarom

Agostoni P. International Journal of Cardiology 2019, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Cardiopulmonale inspanningstests bij hartfalenpatiënten: hoe voer je die het beste uit en waar moet je op letten? Dat beschrijven twee onderzoekers in dit beschouwende overzichtsartikel.

Ademspieronderzoek: hoe staan we ervoor?

Laveneziana P. European Respiratory Journal 2019, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut en disciplinecoördinator

Inzicht in de ademspierfunctie is belangrijk voor diagnostiek en evaluatie van een behandeling bij patiënten met ademhalingsproblemen of neuromusculaire aandoeningen. Over welke technieken en meetmeetmethoden kunnen behandelaars en onderzoekers beschikken om de ademhalingsprocessen te testen? Dat leest u in dit herziene overzicht van de European Respiratory Society.

Is ademspiertraining een zinvolle aanvulling op longtherapie bij kinderen met milde CF?

Zeren M. European Respiratory Medicine 2019, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut en disciplinecoördinator

Verbeteren jonge CF-patiënten hun houding en longfunctie als zij ademspiertraining toevoegen aan hun reguliere longtherapie? En hangen hun eventuele houdingsproblemen samen met hun longfunctie? Een Turks onderzoeksteam zocht het uit.

Literatuurlijst 2019-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Hart, vaat en longen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Vrouwen en cardiovasculaire ziekten

Duur: 32:14 min | Spreker: dr. Jutta Schroeder - Tanka

Mevrouw dr. Jutta Schroeder, cardioloog in het Amsterdamse OLVG, legt uit waarom vrouwen vaker ischemische hartklachten hebben zonder obstructie in de hartvaten, en welke rol het microvasculaire vaatbed daarin speelt.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Rekenmiddel voor ‘hartleeftijd’ ontwikkeld

Bron: Nieuws.nl, 19 september 2019

De Hartstichting heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee mensen hun ‘hartleeftijd’ kunnen berekenen. Zo’n hulpmiddel helpt mensen te begrijpen hoe groot hun risico is op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC.

ZIN: COPD-patiënt kan nog niet vertrouwen op e-health

Bron: Skipr, 17 september 2019

De beloften van e-health worden nog niet waargemaakt. Dat zegt Hans Ossebaard van Zorginstituut Nederland (ZIN), dat onderzoek liet doen naar e-health toepassingen voor mensen met COPD. De toepassingen zijn onderzocht op toepasbaarheid, effectiviteit en kosten.

Intensive care-patiënt gebaat bij hoestmachine?

Bron: HvA, 17 september 2019

Willemke Stilma, docent Verpleegkunde aan de HvA, onderzoekt of hoestmachines uitkomst bieden voor patiënten op de intensive care. Een jaar nadat zij een promotiebeurs van NWO ontving, maakt zij de balans op. 'Wat studenten hebben aan dit onderzoek? Heel veel!'

Risicoscore op 50-jarige leeftijd voorspelt dementie

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 12 september 2019

Mensen met een gunstig cardiovasculair risicoprofiel op middelbare leeftijd lopen minder risico op dementie dan leeftijdsgenoten met een ongunstiger profiel. Dit geldt ook wanneer de risicofactoren niet leiden tot cardiovasculaire ziekte. Dat blijkt uit een Engelse cohortstudie (BMJ. 2019;366:l4414).

Kans op hartaanval voorspellen met digitale vingerafdruk

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 11 september 2019

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een nieuw onderzoek van de British Heart Foundation (BHF) lijken we daar een stapje dichterbij te komen.

"Dutjes zijn goed voor het hart, maar slaap niet te veel"

Bron: Het Nieuwsblad, 10 september 2019

Overdag even de tijd nemen voor een dutje en dat zo’n twee keer per week? Dat kan in het voordeel spelen van de gezondheid van je hart. Dat blijkt althans uit een nieuw Zwitsers onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad ‘Heart’.

Drie op vier complexe IC-patiënten kunnen in het Radboudumc succesvol van de beademing

Bron: FMT Gezondheidszorg, 9 september 2019

Zo’n 75% van de moeilijk van de beademing af te halen patiënten op de intensive care kan in het expertisecentrum succesvol ontwennen van de kunstmatige beademing. Het Radboudumc Expertisecentrum voor Ontwennen van Beademing krijgt daarom plaats voor meer patiënten.

Samen stoppen met roken verhoogt slagingskans

Bron: Skipr, 6 september 2019

Door mee te doen aan de actie Stoptober, waarbij Nederlanders in de maand oktober massaal stoppen met roken, is de kans voor rokers vijf keer zo groot dat hun stoppoging succesvol is. Dit zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds over de campagne die op 1 oktober begint.

Meer dan 100.000 mensen met verhoogde bloeddruk opsporen

Bron: Medicalfacts, 29 augustus 2019

De Hartstichting en Menzis werken de komende vier jaar samen om mensen te helpen langer gezond te blijven. Ze slaan de handen ineen om het aantal mensen met een risico op hart- en vaatziekten terug te dringen.

Samenwerking tussen hartcentra leidt tot minder sterfte

Bron: Skipr, 28 augustus 2019

Minder hartpatiënten overlijden na een behandeling als ziekenhuizen operatiemethodes met elkaar delen en evalueren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en bestuurder bij de Nederlandse Hart Registratie (NHR).

UMCG: Vrouwen met hartfalen behoeven lagere dosis medicatie

Bron: Skipr, 23 augustus 2019

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

Elke dag een combinatiepil verlaagt kans op hartinfarct flink

Bron: NOS, 23 augustus 2019

Wie elke dag een combinatiepil slikt waarin cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende middelen zitten en ook nog aspirine, heeft veel minder kans op hart- en vaatziekten. Dat heeft een onderzoek in Iran aangetoond onder gezonde 50-plussers.

Chronisch slechte slaper? Dat kan hartproblemen opleveren

Bron: Het Nieuwsblad, 20 augustus 2019

Mensen die chronisch moeilijk slapen, lopen meer kans om cardiovasculaire ziektes te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Cambridge.

Longziekte COPD veroorzaakt door stoffen op het werk

Bron: Gezondheidsnet, 13 augustus 2019

Zelfs als je nooit gerookt hebt, kun je de longziekte COPD krijgen. Onderzoekers van het UMC Groningen hebben belangrijke, nieuwe aanwijzingen gevonden over de schade die door ingeademde stoffen op de werkvloer kan worden aangericht op het lichaam en de longen.

Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen

29 november

In deze nieuwe cursus wordt aandacht besteed aan de verschuiving van behandeling van de kwaliteit van leven naar begeleiding in kwaliteit van sterven bij de patiënt met een longaandoening. In welke mate kunt u hier als fysiotherapeut aan bijdragen.

VieCuri handelt sneller bij mogelijk hartinfarct

Bron: Skipr, 13 augustus 2019

Cardiologen van VieCuri Medisch Centrum hebben een manier gevonden om makkelijker de diagnose hartinfarct te stellen. Hierdoor kunnen mensen met een hartinfarct sneller de juiste hulp krijgen en komen minder mensen onterecht in het ziekenhuis.

24-uurs bloeddrukmeting beste voorspeller vaatziekten

Bron: Mijn gezondheidsgids, 8 augustus 2019

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap. Dat tonen onderzoekers professor Jan A. Staessen en professor Zhen-Yu Zhang van de KU Leuven aan in hun nieuwe onderzoek.

Forse tekorten aan medicatie tegen hartfalen

Bron: Skipr, 1 augustus 2019

Apothekers en hartpatiënten maken zich ernstige zorgen over de beschikbaarheid van het medicijn bumetanide, meldt EenVandaag. De krachtige plastablet is van levensbelang voor mensen met hartfalen, maar het middel is in Nederland bijna nergens meer te krijgen.

Zelflerend model om risico op coronaire hartziekte te voorspellen op basis van big data

Bron: FMT Gezondheidszorg, 1 augustus 2019

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht ontvangen bijna twee miljoen euro subsidie van NWO voor de ontwikkeling van een zelflerende eHealth-toepassing ter preventie van coronaire hartziekten. De digitale toepassing maakt daarbij onder meer gebruik van grote hoeveelheden data van onder meer ziekenhuizen, huisartsen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen, nieuwe cursus.

1 en 15 november

In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.

Hartpatiënten wandelen thuis al over hun afdeling

Bron: Medicalfacts, 31 juli 2019

Hartpatiënten kunnen voortaan thuis al een kijkje nemen in de Hartlounge en de behandelkamers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Er is een uitgebreide 360-graden streetview gemaakt van de afdeling. Dat maakt het mogelijk dat patiënten thuis op tablet of laptop virtueel kunnen rondlopen over de afdeling.

'Hoge bloeddruk bij dementie wél behandelbaar'

Bron: Skipr, 17 juli 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie toch wel te behandelen is. In de medische wereld wordt aangenomen dat dat beter niet kan omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen verder zou kunnen verminderen.

Hoge bloeddruk vormt een gevaar voor ernstige hartklepaandoeningen

Bron: Mijn gezondheidsgids, 11 juli 2019

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te houden. Ze publiceren hierover in het medische tijdschrift JAMA-cardiology.

Hartstichting: digitale tweeling helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Bron: Medicalfacts, 9 juli 2019

De Hartstichting is medefinancier van in totaal vier zogenoemde Big Data-onderzoeken. Deze innovatieve onderzoeken bieden nieuwe kansen om hart- en vaatziekten sneller te herkennen en behandelen. De kracht van Big Data ten opzichte van klassiek wetenschappelijk onderzoek is dat het veel vaker en veel meer informatie oplevert.

Augmented reality applicatie helpt studenten bij het stellen van diagnoses

Bron: Persbericht LUMC, 25 juni 2019

Geneeskundestudenten aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen met de nieuwe augmented reality-applicatie AugMedicine: Lung cases straks sneller verschillende longaandoeningen herkennen. De applicatie werd dinsdag 25 juni gelanceerd door de Clinical teaching unit van de interne geneeskunde (LUMC) en het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-6
  NPi-service Ouderen 2019-6

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-6
  NPi-service Kinderen 2019-6

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • adem-en-ontspanningstherapie-waardevolle-toevoeging-binnen-fysiotherapie-en-oefentherapiepraktijk-opleiding-start-op-30-oktober
  Adem- en ontspanningstherapie waardevolle toevoeging binnen fysiotherapie- en oefentherapiepraktijk. Opleiding start op 30 oktober

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-een-beweegprogramma-s-deel-2-volgen-modules-artrose-en-oncologie
  Komend najaar nog een beweegprogramma’s (deel 2) volgen? Modules artrose en oncologie.

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-levensfase-bij-geriatrische-patienten-nieuwe-cursus
  Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten. Nieuwe cursus.

  lees meer...

 • snijzaaldagen-onderbeen-enkel-voet-knie
  Snijzaaldagen. Onderbeen, enkel, voet, knie.

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-door-prof-dr-eamonn-delahunt-op-27-november
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' door Prof. dr. Eamonn Delahunt op 27 november.

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo