NPi-service Hart, vaat en longen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Hét recept voor krachttraining voor het verminderen van risico’s op hart- en vaatziekten

Hoe zet jij krachttraining in bij patiënten met hart- en vaatziekten? Gebruik je het ook voor mensen zonder hart- en vaatziekten om risico’s op hart- en vaatziekten te voorkomen? Bekend is dat krachttraining voordelen heeft op het verminderen van het risico op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. Toch voert maar 28 procent van Amerikaanse volwassenen 2 keer per week krachttraining uit. In deze samenvatting lees je een update van de adviezen van de American Heart Association uit 2007.

- Circulation 2023, Paluch et al.
- Susan Hombergen MSc, drs. Sandra Verhagen
-> Lees in PDF

Sporten met aanhoudende kortademigheid – een goed alternatief voor revalidatie?

Deze klacht herken je vast van patiënten: kortademigheid. Boven de 60 jaar heeft 37 procent last van aanhoudende kortademigheid. In 85 procent van de gevallen wordt dit veroorzaakt door astma, hartfalen, COPD, psychische klachten, longfibrose of een pneumonie. Een effectieve aanpak is cardiopulmonale revalidatie. Maar hier kleven nadelen aan: beperkte toegang, lage therapietrouw, beperkte invloed op gedragsverandering en het effect blijft niet behouden. Een regulier sportprogramma biedt mogelijk soelaas. Britse wetenschappers doken de literatuur in.

- Clinical Rehabilitation 2023, Bradford et al.
- Susan Hombergen MSc, drs. Tinus Jongert
-> Lees in PDF

Nieuwe podcast: 'Longfysiotherapie: waar staan we nu en wat brengt de toekomst?'

Welke kennis en vaardigheden hebben fysiotherapeuten nodig om longpatiënten te behandelen en begeleiden? Hoe ziet het werkveld van de longfysiotherapeut eruit? Zes vooraanstaande wetenschappers beschrijven de huidige mogelijkheden van longfysiotherapie en wijzen op lacunes in de onderbouwing van de gebruikte technieken. 

-> Log in en luister

E-learning 'Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?'

In deze e-learning staat de begeleiding van post-COVID-patiënten centraal. Waarom is bewegen belangrijk bij neuropsychologische klachten? En hoe kun jij in je training de juiste intensiteit kiezen bij fysieke en neuropsychologische klachten?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Hoog-intensieve looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden'

In deze e-learning staat hoog-intensieve looptraining bij claudicatiopatiënten centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek en een referaat. Daarna beantwoord je 10 meerkeuzevragen waarbij je de informatie toepast op een casus.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bekijk in PDF

Open access

Preoperative respiratory muscle training reduces the risk of pulmonary complications and the length of hospital stay after cardiac surgery: a systematic review
-> Lees deze open access studie uit Journal of Physiotherapy

Uit het archief

-> Is trainen wel effectief als je cholesterolverlagende medicijnen gebruikt?
-> Ademspiertraining met een app: werkt dat? na Covid-19: effectief, goedkoop en breed inzetbaar
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!

Vastendieet helemaal niet gezond: kans op overlijden door hart- en vaatziekten mogelijk stuk groter

Bron: Scientias, 19 maart 2024

Een paar uur eten en de rest van de dag honger lijden, het is al jaren een populaire manier om een paar pondjes kwijt te raken. Ook voor de algehele gezondheid kiezen mensen ervoor om een vastendieet te volgen. Maar nu blijkt uit een enorme studie dat dit waarschijnlijk helemaal niet goed voor je is.

Een op twintig jongeren houdt langdurig coronaklachten

Bron: Skipr, 18 maart 2024

Ongeveer een op de twintig jongeren heeft na een besmetting met het coronavirus daar lang klachten aan overgehouden. Dit wordt postcovid of langdurige covid genoemd. Bij volwassenen is het ongeveer 3 procent.

Voedingswetenschapper doorprikt dieetmythes en komt met een simpel advies

Bron: Scientias, 11 maart 2024

In de gemiddelde boekwinkel zijn hele schappen ingeruimd voor dieetboeken. Volgens de ene expert moet je minder koolhydraten eten, de andere adviseert weer meer eiwitten. Het grappige is dat eigenlijk alles op hetzelfde neerkomt, legt een vooraanstaande voedingswetenschapper uit.

Microplastics in verband gebracht met een groter risico op hartaanvallen

Bron: NewScientist, 14 maart 2024

Mensen die microplastics hebben in de verdikkingen in hun slagaders, hebben vier keer zoveel kans op een hartaanval of een beroerte. Dat wijst erop dat microplastics bijdragen aan hartaandoeningen.

Herziene Richtlijn Hartrevalidatie

Bron: VvOCM, 5 maart 2024

Niet alle patiënten met coronair lijden of chronisch hartfalen revalideren na ontslag uit het ziekenhuis en een deel stopt in de loop van het programma. Dat moet beter! Hartrevalidatie zorgt namelijk voor 50% minder kans op nieuwe hartproblemen en 35% minder kans om te overlijden door hartproblemen1. Daarom is de belangrijkste wijziging ten opzichte van de richtlijn uit 2011 dat we niet meer uitgaan van een standaard hartrevalidatieprogramma. De herziene richtlijn geeft de aanbeveling om persoonsgerichte zorg in te zetten, waarbij het klinisch redeneren van de therapeut en het samen beslissen met de patiënt centraal staat.

Studie: kunstmatige alvleesklier geeft diabetespatiënten beter leven

Bron: NOS, 5 maart 2024

Een kunstmatige alvleesklier levert mensen met diabetes type 1 betere bloedsuikerwaarden op en een betere kwaliteit van leven. Hun bloedsuikerwaarden vallen per dag gemiddeld zes uur langer binnen de streefwaarden. Ook geven de patiënten aan in hun dagelijks leven veel minder last te hebben van hun ziekte. Dat is de conclusie van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet.

Leuvense wetenschappers creëren ‘mini-longen’ uit vruchtwater: “Twintig weken voor geboorte kunnen we al longfunctie van baby voorspellen”

Bron: HLN, 4 maart 2024

Een team van Leuvense en Londense wetenschappers is erin geslaagd zogenaamde ‘organoïden’ uit vruchtwater te creëren. Die ‘mini-longen’ kunnen gebruikt worden om in de toekomst beter te voorspellen hoe de longen van een ongeboren baby zullen reageren op een chirurgische ingreep in de baarmoeder. De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Medicine’.

Duizenden hartpatiënten meer overleden door uitstel zorg in coronatijd

Bron: AD, 5 maart 2024

Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

Smartwatch die duizenden levens kan redden stap dichterbij: ‘Dit horloge is een uitkomst’

Bron: AD, 22 februari 2024

Na jaren onderzoek op bijna driehonderd proefpersonen is er uitsluitsel: de smartwatch die hartstilstanden kan herkennen, werkt. De onderzoekers en de Hartstichting zijn lyrisch. Wanneer en voor wie de horloges op de markt komen is nog de vraag. Dat de noodzaak groot is, is voor de onderzoekers duidelijk. ,,Minder dan 5 procent van de mensen die in hun eentje een hartstilstand krijgen, overleeft het.’’

Jicht verhoogt risico op een scala van hart- en vaatziekten

Bron: Medisch contact, 22 februari 2024

Bekend feit: jicht correleert met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Niet goed bekend is hoe dat risico varieert bij verschillende hart- en vaatziekten, en of andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk en obesitas daarbij ook een rol kunnen spelen.

Slimme horloge kan hartstilstand herkennen

Bron: Skipr, 22 februari 2024

Onderzoekers van het Radboudumc, Erasmus MC, Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano Health zijn erin geslaagd om met een smartwatch betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt. Ze toonden dat aan bij 291 patiënten die een operatie ondergingen, waarbij de bloedsomloop standaard onderbroken moet worden. Deze resultaten zijn donderdag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Digital Health.

Met zoveel postcovidpatiënten is het hoog tijd voor meer onderzoek naar chronische vermoeidheid, betoogt oud-hoogleraar

Bron: Volkskrant*, 16 februari 2024

Emeritus hoogleraar Jos van der Meer verdiepte zich langdurig in het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hu ziet hij dezelfde klachten bij postcovidpatiënten. En eenzelfde gebrek aan animo om die te onderzoeken. Terwijl er juist nu alle kans is.

Amsterdam UMC volgt hartpatiënten op afstand thuis met e-health-tool

Bron: Amsterdam UMC, 15 februari 2024

Patiënten van het Hartcentrum van Amsterdam UMC kunnen vanaf vandaag gebruik maken van het e-health-programma HartWacht als aanvulling op hun zorg. Met een bloeddrukmeter en een klein ECG-meetinstrument – ongeveer zo groot als een mueslireepje – en een mobiele app kunnen patiënten zelf thuis o.a. hun bloeddruk en hartritme meten en op afstand laten monitoren.

Kamer trekt 27 miljoen uit voor speciale covid-poliklinieken

Bron: RTL Nieuws, 15 februari 2024

De Tweede Kamer trekt 27 miljoen euro uit voor de oprichting van speciale klinieken voor langdurige covid. Het was lange tijd onzeker of een Kamermeerderheid daarmee zou instemmen. Maar vandaag werd duidelijk dat een ruime Kamermeerderheid het voorstel van GroenLinks-PvdA steunt.

Beweegprogramma's (deel 1). Nog twee plaatsen beschikbaar.

Donderdagochtend, -middag en -avond 29 februari en zaterdag 2 maart 2024

Op het terrein van de preventie zijn meerdere disciplines actief. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut zich goed positioneert. De kracht van de fysiotherapeut ligt vooral in het aanbieden van een programma gericht op het structureel veranderen van het beweeggedrag van mensen. De fysiotherapeut onderscheidt zich doordat hij/zij gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met een verminderde belastbaarheid van het bewegingsapparaat, van chronisch zieken en van ouderen.

Kennis delen: minder ingrijpende bypass voor patiënt in steeds meer ziekenhuizen

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2024

Wie één of meerdere omleidingen aan zijn hart krijgt, wist lange tijd één ding zeker: de chirurg moet het borstbeen openen om dit te kunnen doen. Maar sinds drie jaar gebeurt dat in het Catharina Ziekenhuis via een kijkoperatie. Als het aan chirurg Ferdi Akca ligt, dan volgt de rest van Nederland in rap tempo.

Waarom zijn sommige mensen heel ziek van Covid-19 en anderen niet? Wetenschappers vinden mogelijke verklaring

Bron: HLN, 14 februari 2024

Onderzoekers hebben ontdekt waarom het coronavirus afbreken niet bij elk van ons het einde van de problemen betekent. Fragmenten van het virus doen meer schade in het lichaam dan gedacht. Volgens de wetenschappers kan het een deel van de verklaring zijn waarom Covid-19 sommige mensen langdurig en ernstig ziek maakt, terwijl anderen er niet veel hinder van ondervinden.

Hoe gezond is vasten van Carnaval voor mensen met hart- en vaatziekten

Bron: Medicalfacts, 12 februari 2024

Het vasten, een praktijk zo oud als de mensheid zelf, kent zowel religieuze als niet-religieuze toepassingen, variërend van spirituele reiniging tot gezondheidsverbetering. In de aanloop naar Pasen wordt het katholieke vasten ingeluid met Carnaval, een periode van feest en overdaad die contrasteert met de daaropvolgende tijd van soberheid en reflectie. Katholieken beginnen hun vastentijd op Aswoensdag en houden zich gedurende de Veertigdagentijd aan bepaalde voedselbeperkingen als een vorm van zelfdiscipline en spirituele verdieping. Deze periode dient niet alleen als een fysieke detox, maar ook als een kans voor persoonlijke groei en verdieping van het geloof.

Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

Vrijdag 15 maart, vrijdagmiddag en -avond 22 maart en zaterdag 23 maart 2024

Na de module ‘Coronaire hartaandoeningen’ in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen ken je de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan je op mensen met coronaire hartaandoeningen afgestemde testen afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van deel 1 van de Beweegprogramma's) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.

Het is nooit te laat om te stoppen met roken: kans op kanker neemt na het stoppen geleidelijk weer af

Bron: Scientias, 10 februari 2024

Een groot bevolkingsonderzoek in Zuid-Korea laat zien dat stoppen met roken nog jaren na het stoppen het risico op kanker vermindert. Het blijft het beste om zo vroeg mogelijk te stoppen. Vooral voor longkanker.

Sneller een diagnose stellen en eerder behandelen bij longkanker dankzij bloedanalyse

Bron: Medicalfacts, 10 februari 2024

Met een bloedanalyse kan er sneller bepaald worden of een patiënt met klachten die passen bij longkanker, daadwerkelijk de ziekte heeft en of het mogelijk is die met gerichte therapie te behandelen. Twee jaar geleden voerde het Catharina Ziekenhuis dat bloedonderzoek in, in de klinische praktijk. “Voor ons is het routine geworden”, zegt Volkher Scharnhorst, hoofd van het Algemeen Klinische Laboratorium van het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan de TU/e. “Daarmee maken we impact en dat onderscheidt ons van de rest van Nederland.”

Vrouwen met HPV hebben veel meer kans op hart- en vaatziekten: wat is er aan de hand?

Bron: Scientias, 7 februari 2024

Behoorlijk schokkende resultaten in het European Heart Journal deze week: vrouwen met een bepaald type van het HPV-virus hebben vier keer zoveel kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en lopen zes keer meer risico op een herseninfarct.

Praktijkdagen COPD Beatrixoord te Haren

Donderdag 21 maart en vrijdag 22 maart 2024

Met een kijkje in de keuken van dit expertisecentrum kan de deelnemer de verkregen praktijkinformatie van de longfunctie en maximale inspanningstest interpreteren en vertalen naar een behandeling op maat. Dit exclusieve onderwijs in een kleine groep leent zich uitstekend voor vraaggestuurd onderwijs.

Basiscursus Fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen

Vrijdagochtend, -middag en -avond 7 juni 2024

Deze blended cursus start met een online module waarin de ademmechanica, de gasstofwisseling, de longfunctie onder normale en pathofysiologische omstandigheden wordt uitgelegd. Tevens zullen verschillende longartsen hun expertise delen met betrekking tot de meest voorkomende longaandoeningen. De pathofysiologie, diagnostiek en medische behandeling staan hierin centraal. Op de plenaire cursusdag staat het fysiotherapeutisch onderzoek van de ademhaling, de interpretatie van de longfunctie en de fysiotherapeutische behandeling centraal.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 7 juni 2024

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

Fysiotherapie op de Intensive Care-afdeling

Vrijdagochtend, -middag en -avond 6 december en zaterdag 7 december 2024

Deze cursus is bedoeld voor fysiotherapeuten die sinds kort op een Intensive Care-afdeling werken, geïnteresseerd zijn in de specifieke problematiek van patiënten op een dergelijke afdeling of van plan zijn om in de toekomst op een Intensive Care-afdeling te gaan werken. Na afloop van de cursus heeft de deelnemer inzicht in het methodisch werken als fysiotherapeut op de Intensive Care-afdeling en kan voor de verschillende besproken patiëntengroepen behandeldoelen en behandelkeuzes formuleren.

Heb je deze referaten al gelezen?

Hieronder vind je een selectie uit de eerdere referaten die verschenen in het thema Hart, vaat en longen

 

Zoek rechtstreeks in de tekst van 2500+ NPi-service referaten

Toch liever scrollen?
In ons referaten-archief vind je meer dan 250 interessante referaten over hart, vaat en longen.

Naar het referaten-archief

E-learnings, podcasts en meer