kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Heeft oefenen in water nut voor patiënten met coronaire hartziekten?

Cugusi L. European Journal of Preventive Cardiology 2019, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Hebben patiënten met coronaire hartziekten meer baat bij oefenen in water dan trainen op vaste grond? Italiaanse onderzoekers sloegen de wetenschappelijke literatuur erop na.

Is ademspiertraining veilig en zinvol voor kinderen met Duchenne?

Williamson E. Pediatric Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut

Ademspiertraining wordt vaak afgeraden voor patiënten met de ziekte van Duchenne: het zou hun toch al kwetsbare spieren alleen maar verder beschadigen. Maar is dat wel zo? Amerikaanse onderzoekers analyseerden de literatuur om te bepalen of ademspiertraining nuttig kan zijn voor kinderen met Duchenne.

Is meer ook beter bij hartrevalidatie?

Petersen AK. Clinical Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Dat training een belangrijk, veilig en effectief onderdeel is van hartrevalidatie is inmiddels voldoende aangetoond. Hoe vaak en hoe intensief patiënten moeten trainen voor een optimaal effect blijft echter nog onduidelijk. Dus vergeleken onderzoekers twee verschillende doseringen. Benieuwd naar de uitkomsten van die Deense studie? U leest het in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Hart, vaat en longen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Vrouwen en cardiovasculaire ziekten

Duur: 32:14 min | Spreker: dr. Jutta Schroeder - Tanka

Mevrouw dr. Jutta Schroeder, cardioloog in het Amsterdamse OLVG, legt uit waarom vrouwen vaker ischemische hartklachten hebben zonder obstructie in de hartvaten, en welke rol het microvasculaire vaatbed daarin speelt.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Wat hebben roken, stress, slaapgebrek en gedragsverandering met elkaar te maken?

Bron: Persbericht LUMC, 16 januari 2020

Roken, stress, slaapgebrek, en gedragsverandering: die vier onderwerpen werden laatst in een uurtje besproken tijdens de Healthy University Week in Leiden. Vier publiekspraatjes die zo wonderwel bij elkaar pasten dat sommige sprekers er zelf van opkeken.

Vragen aan minister over vergoeding fysiotherapie bij COPD

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 16 januari 2020

Al geruime tijd is er veel te doen rondom de vergoeding van fysiotherapie bij COPD. Het KNGF zet zich ervoor in dat verzekerden aanspraak kunnen maken op de zorg waar zij recht op hebben.

Patiënt met longkanker gaat hard werken aan conditie vóór operatie

Bron: Medicalfacts, 16 januari 2020

Patiënten met longkanker die drie weken lang in sneltreinvaart werken aan hun conditie, komen wellicht aanzienlijk fitter uit de operatie die ze daarna moeten ondergaan. Het Centrum voor Longkanker van het Albert Schweitzer ziekenhuis onderzoekt momenteel of een dergelijk trainingsprogramma praktisch haalbaar is.

Luchtvervuiling uit veehouderijen kan leiden tot verminderde longfunctie van longpatiënten

Bron: Universiteit Utrecht, 9 januari 2020

Longpatiënten in de omgeving van veehouderijen hebben een kortdurende vermindering van hun longfunctie bij verhoogde concentraties luchtvervuiling. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht (faculteit Diergeneeskunde) onderzochten of een tijdelijke verhoging van ammoniak en fijnstof in de lucht samenhangt met de longfunctie van patiënten met COPD, een chronische longziekte.

Wordt dit het decennium waarin roken de genadeklap krijgt?

Bron: De Volkskrant, 27 december 2019

De komende jaren belandt roken nog verder in het verdomhoekje, al blijft de tabaksindustrie een geduchte tegenstander.

Cursus 'Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties' (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd

12 en 13 juni 2020

Er ontstaat een groeiende groep patiënten met een getransplanteerd orgaan. Fysiotherapeutische begeleiding van deze groep patiënten voor transplantatie, op de wachtlijst en na transplantatie is enorm in ontwikkeling. De begeleidende rol van de fysiotherapeut, niet alleen in de transplantatie centra, maar juist ook in de eerste lijn, is essentieel voor het slagen van de pre- en post- transplantatie doelen.

Eén centrale plek voor alle cijfers over hart- en vaatziekten in Nederland

Bron: Medicalfacts, 20 december 2019

Cijfers rondom hart- en vaatziekten in Nederland zijn op verschillende plekken te vinden. Onhandig voor onderzoekers, beleidsmakers en medische professionals die hier gebruik van maken. Daarom lanceren de Hartstichting en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) de gezamenlijke omgeving www.nederlandsehartregistratie.nl/hartenvaatcijfers.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 5 juni 2020

Deze masterclass wordt georganiseerd voor therapeuten die de COPD en astma cursus hebben gevolgd. Dr. Peter Klijn zal diep ingaan op het periodiseren van de verschillende trainingsvariabelen bij ernstige COPD. Aangezien het ziektebeloop vaak grillig is, is het goed tools in handen te hebben waarmee de training kan worden aangepast.

Goed nieuws over hart- en vaatziekten

Bron: Gezondheidsnet, 19 december 2019

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen Janneke Wittekoek, cardioloog, gespecialiseerd in het vrouwenhart en eigenaar van de HeartLife Klinieken, welke doorbraak verbeteringen brengen bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Cursus Perifeer arterieel vaatlijden en training

Start: 4 maart 2020

Deze cursus geldt als basiscursus voor deelname aan het ClaudicatioNet.Training, pijn, vaatchirurgische mogelijkheden, ganganalyse conform de richtlijn staan centraal. Dag 2 staat grotendeels in het teken van de praktijk met veel live-casuistiek.

Betere beademing op de IC

Bron: Medicalfacts, 17 december 2019

Lorenzo Ball heeft in zijn proefschrift, dat hij op 19 december verdedigd, onderzocht hoe de zorg beter kan bij patiënten op de Intensive Care (IC) of patiënten die een algehele narcose hebben gehad. In beide gevallen worden patiënten vaak beademd omdat ze niet zelf kunnen ademhalen. Ball richt zich op de effecten van mechanische beademing bij het ontstaan van schade aan de longen.

Smartphone als bloeddrukmeter

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 17 december 2019

Een techniek om met je smartphone de bloeddruk te meten blijkt veelbelovend. Chinese en Canadese onderzoekers ontwikkelden een model dat door middel van machine-learning technieken uit een smartphonevideo de bloeddruk voorspelt (Circ Cardiovasc Imaging. 2019; online 6 augustus).

* Voor deze bron moet worden betaald.

Praktijkdagen COPD Dekkerswald. Bekijk de videotrailer.

Donderdag 11 juni en vrijdag 12 juni 2020

Op deze dagen neemt u aan de hand van casuïstiek een kijkje in dit multidisciplinaire expertisecentrum. Met een kleine groep deelnemers volgt u de diagnostiek en behandeling van aanwezige cliënten.

Onderzoek naar boezemfibrilleren

Bron: ZonMW, 9 december 2019

Door boezemfibrilleren tijdig te onderkennen en te behandelen, zijn ernstige aandoeningen als beroertes en hartfalen te voorkomen. Nu komt de diagnose vaak te laat.

Sterfte aan hart- en vaatziekten sterk gedaald

Bron: Medicalfacts, 9 december 2019

Voorkomen hart- en vaatziekten hard nodig om toename patiënten te beperkenIn de periode van 1980 tot en met 2018 is de sterfte door hart- en vaatziekten sterk gedaald. Dit blijkt uit cijfers die de Hartstichting vandaag bekend maakt.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Bron: Skipr, 6 december 2019

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Burgerhulpsysteem bewezen effectief bij reanimaties

Bron: Medicalfacts, 3 december 2019

De overlevingskans na een reanimatie is aantoonbaar hoger door de inzet van het burghulpverleningssysteem. Dat is de voornaamste conclusie uit het promotieonderzoek van Ruud Pijls van het Maastricht UMC+. In gemeenten met een hoger percentage burgerhulpverleners stijgt de overlevingskans na een reanimatie tot bijna 35 procent (indien de burgerhulpverleners ter plaatse komen).

Poetsen maar! Drie keer of meer per dag tandenpoetsen vermindert risico op hartfalen

Bron: Het Laatste Nieuws, 3 december 2019

Je tanden minstens drie keer per dag poetsen zou je risico op hartfalen kunnen verkleinen met meer dan 10%. Dat blijkt uit een grootschalige studie van Zuid-Koreaanse wetenschappers.

Nog geen vier op de tien patiënten doet hartrevalidatie

Bron: skipr, 27 november 2019

Nog geen 40 procent van alle hartpatiënten volgt een hartrevalidatieprogramma. Dat constateert patiëntenorganisatie Harteraad.

Nieuw medisch technologisch onderzoek gericht op hart- en vaatziekten

Bron: ZonMw, 20 november 2019

De krachten worden gebundeld! Vanuit de gezamenlijke subsidieoproep van het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) en de Dutch Cardio Vascular Alliance (DCVA): Hart voor duurzame zorg worden zes onderzoeksprojecten gehonoreerd.

Periodiek vasten: niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor je hart

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 november 2019

Over het populaire vastendieet waarbij je bepaalde periodes niet eet vloeide al heel wat inkt. Het dieet kent zowel voor- als tegenstanders, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat patiënten met een cardiovasculaire aandoening die periodiek vasten langer leven dan patiënten die dat niet doen én hun risico op hartfalen verminderen.

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

Bron: FMT Gezondheidszorg, 18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultatenin recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

Onderzoek: hartoperatie niet per se nodig, medicatie werkt vaak net zo goed

Bron: NOS Nieuws, 17 november 2019

Veel hartpatiënten die nu nog standaard een operatie ondergaan, zijn net zo goed af met alleen medicijnen. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Als de zinloze operaties niet meer worden uitgevoerd, kan dat volgens de onderzoekers honderden miljoenen aan zorgkosten schelen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-1
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-1
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-1

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart-nog-plaatsen-beschikbaar
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart. Nog plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-23-en-30-maart-2020
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 23 en 30 maart 2020?

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-18-en-19-maart-2020
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 18 en 19 maart 2020

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • cursus-inspanningsfysiologie-waar-wordt-bewegen-trainen-start-op-16-maart
  Cursus inspanningsfysiologie: waar wordt bewegen trainen! Start op 16 maart.

  lees meer...

 • specialiseren-bij-de-sportrevalidatie-op-3-en-4-april-specialisatie-uithoudingsvermogen
  Specialiseren bij de sportrevalidatie? Op 3 en 4 april: specialisatie uithoudingsvermogen.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • bekkencursussen-in-de-komende-periode-zie-ook-de-leerlijn
  Bekkencursussen in de komende periode. Zie ook de leerlijn.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-vernieuwd-12-juni-en-13-juni-2020
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd: 12 juni en 13 juni 2020

  lees meer...

 • cursus-reumatische-aandoeningen-vernieuwd
  Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

  lees meer...

 • leer-hoe-je-fysiek-minder-belastend-kunt-werken-en-hoe-je-dat-aan-andere-zorgverleners-kunt-leren
  Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

  lees meer...

 • revalidatie-van-het-sportende-kind-door-kinder-fysiotherapeuten-cursus-op-20-en-21-maart
  Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • behandeling-van-patienten-met-knieklachten-maar-dan-state-of-the-art-cursus-op-17-en-18-april-2020
  Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’. Cursus op 17 en 18 april 2020

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-21-april-2020
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 21 april 2020

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo