kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Nederlandse cardiologen bevelen telerevalidatie aan voor patiënten met coronairlijden

Brouwers RWM. Netherlands Heart Journal 2020, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Is hartrevalidatie op afstand - telerevalidatie - net zo effectief als reguliere hartrevalidatie? Lees hier de bevindingen uit het addendum telerevalidatie bij de multidisciplinaire richtlijn hartrevalidatie van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Welke test bepaalt inspanningsvermogen van jongeren met cystische fibrose het beste?

Lang RL. Pediatric Pulmonology 2020, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut

Australische onderzoekers vergeleken verschillende tests om het inspanningsvermogen te bepalen bij cystische fibrosepatiënten jonger dan 18 jaar. Benieuwd welke test het beste scoort? Dat leest u in dit referaat.

Sit-to-Stand test geschikt om fysieke toestand te meten kort na longtransplantatie

Tarrant BJ. Physical Therapy 2020, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut

De Sit-to-Stand test heeft zijn waarde bewezen om de fysieke toestand te bepalen bij verschillende patiëntgroepen, waaronder COPD-patiënten. Maar is deze test ook betrouwbaar en valide voor longtransplantatiepatiënten? Australische wetenschappers namen de proef op de som.

Literatuurlijst 2020-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Fysiologische voordelen van lichaamsbeweging bij gezondheid en ziekte

Duur: 35:17 min | Spreker: prof. dr. Anton Wagenmakers | Engelstalig

Anton Wagenmakers - professor aan het Research Institute for Sport and Exercise Sciences van de John Moores University Liverpool - promoot het belang van bewegen door te laten zien hoe de spierdoorbloeding en het energiemetabolisme zich aanpast aan fysieke (in)activiteit.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen. Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

Bron: Radboud UMC, 18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek in drie academische ziekenhuizen bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Anique ter Braake, fysioloog in het Radboudumc, promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek, dat ze in recordtijd van het laboratorium naar de patiënt wist te brengen.

Risico op voorstadium hartfalen door zwangerschapsvergiftiging

Bron: Maastricht University, 17 september 2020

Bij een kwart van de vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, zijn al voortekenen van hartfalen aanwezig. Deze vrouwen lopen ook een groter risico op andere hart- en vaatziekten in de toekomst.

MUMC behandelt aderverkalking en hartritmestoornis in één kijkoperatie

Bron: Skipr, 11 september 2020

Chirurgen in het MUMC kunnen in één kijkoperatie patiënten behandelen aan zowel aderverkalking als een hartritmestoornis. Hierdoor is een tweede operatie niet nodig en heeft de patiënt een kortere hersteltijd en minder pijn.

Tarieven voor behandeling complex chronische longaandoeningen omlaag

Bron: NZa, 8 september 2020

Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) komt per 2021 een compleet vernieuwde productstructuur. [...] De nieuwe productstructuur sluit beter aan op de behandelpraktijk en zet de zorgvraag van de patiënt centraal in plaats van de diagnose van de patiënt.

Landelijk onderzoek naar hartafwijkingen: 'Meer mensen moeten gezond oud worden'

Bron: RTL Nieuws, 3 september 2020

Zo'n 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. Daar is wat tegen te doen, maar het blijkt dat er op latere leeftijd toch te vaak problemen ontstaan. En daarom komt er nu een landelijk onderzoek.

Verbod op sigaretten met een smaakje effectief

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2 september 2020

Sinds 2009 zijn sigaretten met een smaakje verboden in de Verenigde Staten. Die maatregel lijkt het aantal jongeren dat begint met roken terug te dringen, zo luidt de conclusie van een recent Amerikaans onderzoek. Ook in Nederland komt er binnenkort een verbod op de verkoop van e-sigaretten met een smaakje.

Subsidie ZonMw voor persoonsgerichte data-gestuurde richtlijnzorg voor mensen met etalagebenen

Bron: KNGF, 1 september 2020

ZonMw heeft een consortium van KNGF, VvOCM, Chronisch ZorgNet, Harteraad, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Radboudumc een grote subsidie toegekend voor de ontwikkeling en toepassing van een beslisondersteunend richtlijnsysteem voor de behandeling van mensen met Claudicatio Intermittens.

Ouderen beschermd tegen luchtweginfecties door BCG-vaccin

Bron: Radboud UMC, 31 augustus 2020

Het BCG-vaccin, een oud vaccin dat oorspronkelijk gemaakt is tegen tuberculose, heeft een algemene stimulerende werking op het immuunsysteem. Het werkt daardoor effectief preventief tegen meerdere ziekten – mogelijk ook tegen COVID-19. Het wordt veel aan kinderen gegeven, maar in een dubbelblind gerandomiseerde klinische studie, een samenwerking tussen Radboudumc en de Universiteit van Athene, is aangetoond dat ook ouderen er baat bij hebben. De resultaten zijn nu gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Minder complicaties door vroeg ingrijpen bij boezemfibrilleren

Bron: Maastricht UMC+, 29 augustus 2020

Vroegtijdige behandeling van een chronische hartritmestoornis vermindert het risico op ernstige cardiovasculaire complicaties en overlijden. Dit in tegenstelling tot het alleen monitoren en bestrijden van symptomen zoals nu nog de standaard is. In het prestigieuze New England Journal of Medicine (NEJM) presenteert een groep internationale onderzoekers vandaag de resultaten. Prof. dr. Harry Crijns (hoofd cardiologie van het Maastricht UMC+) is één van de projectleiders: "Deze bevindingen hebben een grote impact op de zorg bij boezemfibrilleren."

Catharina Ziekenhuis gebruikt als eerste in Nederland een nieuwe techniek voor de behandeling van boezemfibrilleren

Bron: Medicalfacts, 27 augustus 2020

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum heeft als eerste centrum in Nederland een cryoballon-ablatie uitgevoerd met het KODEX-EPD systeem. Ablaties worden uitgevoerd om boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, te behandelen.

Uitgebreide online cursus 'Patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’

Nu beschikbaar

Gezien het grote belang en de grote vraag is een online versie ontwikkeld van de al bestaande cursus ‘De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’. Deze online cursus is, net als de fysieke cursus, ontwikkeld in samenwerking met meerdere partijen.

Vier selfies volstaan om hartziekte op te sporen

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 augustus 2020

Een Chinees computeralgoritme kan op basis van vier foto’s van iemands gezicht vaststellen of die persoon een hartziekte heeft. Deze ‘deep learning’-methode opent nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten.

Patiënten met ernstig COPD gebaat bij dagelijkse dosis morfine

Bron: Maastricht University, 18 augustus 2020

Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernstige vorm van de longziekte COPD heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Bovendien treden er geen negatieve bijwerkingen op. Dat blijkt uit een recente studie van Cindy van den Berg-Verberkt en dr. Daisy Janssen, beiden verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht (UM). De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis

Bron: RTL Nieuws, 15 augustus 2020

Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit blijkt uit interviews van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws met deskundigen en meerdere patiënten.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

14 en 24 september

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.Omdat ‘de’ ziekenhuispatiënt niet bestaat zal er vooral veel aandacht zijn voor het klinisch redeneren, rekening houdend met effecten van ziekte, zoals koorts, infectie, sepsis en langdurige inactiviteit.

Ook maanden na corona nog extreem moe: ‘Dit is een nieuwe ziekte. En een buitensporige’

Bron: De Volkskrant, 14 augustus 2020

Fysiek lijkt er niets aan de hand en toch heeft een deel van de ex-covid-patiënten maanden later nog altijd ernstige klachten. Die lijken sterk op een onbegrepen aandoening, het chronisch­vermoeidheidssyndroom.

Masterclass 'Ademspiertraining'

Donderdag 1 oktober

In deze masterclass wordt de evidence besproken van de ademspiertraining. Naast de longaandoeningen zal ook de toepasbaarheid bij andere aandoeningen worden besproken. Zie ook de videotrailer.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • masterclass-de-kwetsbare-oudere-op-25-september
  Masterclass 'De kwetsbare oudere' op 25 september

  lees meer...

 • vernieuwde-cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-26-september-en-3-oktober
  Vernieuwde cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • hoe-stel-je-beweegprogramma-s-op-voor-patienten-met-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Hoe stel je beweegprogramma's op voor patiënten met Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • verbeter-je-onderzoeks-en-behandelvaardigheden-van-de-nek-thorax-schouder-en-elleboog-3-daagse-praktijkcursus
  Verbeter je onderzoeks- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-online-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-experts-op-3-november
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Online voorbereiding thuis, gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met experts op 3 november

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo