kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Wat zijn de lange termijneffecten van telerevalidatie bij COPD-patiënten?

Godtfredsen N. Respiratory Medicine 2020, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Longrevalidatie is belangrijk voor COPD-patiënten: het verbetert hun gezondheid en kwaliteit van leven. Maar zeker voor ernstig zieke patiënten kunnen vervoersproblemen deelname bemoeilijken. Is telerevalidatie dan een geschikt alternatief? En beklijven de effecten ook op de lange termijn? Deense wetenschappers onderzochten het.

Thuis oefenen onder therapeutische begeleiding: werkt dat voor ernstig zieke COPD-patiënten?

Kovelis D. Chest 2020, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Voor ernstig zieke COPD-patiënten die extra zuurstof krijgen is het lastig om buiten de deur te revalideren. Hebben zij baat bij een thuisoefenprogramma? En is persoonlijke begeleiding door een fysiotherapeut dan nodig en gewenst? Braziliaanse wetenschappers onderzochten het.

Smartphone app meerwaarde voor revalidatie van coronaire hartpatiënten

Yudi MB. Coronary Artery Disease 2020, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Hoewel hartrevalidatie aantoonbaar positieve effecten heeft voor hartpatiënten blijft het toch vaak onbenut. Daarom onderzochten Australische wetenschappers of een smartphone app in aanvulling op standaard zorg hartpatiënten kan stimuleren om eerder en vaker te starten met revalidatie. Benieuwd naar de uitkomsten? Lees het in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Fysiologische voordelen van lichaamsbeweging bij gezondheid en ziekte

Duur: 35:17 min | Spreker: prof. dr. Anton Wagenmakers | Engelstalig

Anton Wagenmakers - professor aan het Research Institute for Sport and Exercise Sciences van de John Moores University Liverpool - promoot het belang van bewegen door te laten zien hoe de spierdoorbloeding en het energiemetabolisme zich aanpast aan fysieke (in)activiteit.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed

Bron: Radboud UMC, 25 november 2020

Bij patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc, nu gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de Intensive Care (IC) van het ziekenhuis.

Ook goed nieuws voor Nederland: ‘Oxfordvaccin’ beschermt 70 procent ingeënten tegen corona

Bron: Volkskrant, 23 november 2020

Na fabrikanten Pfizer en Moderna melden nu ook de Universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld. Het beschermt 70 procent van de ingeënte personen tegen covid-19. Het ‘Oxfordvaccin’ is de belangrijkste aankoop van Nederland op dit gebied.

LUMC, Erasmus MC en Amsterdam UMC: ‘Gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem: mogelijk wapen tegen een ernstig beloop van COVID-19’

Bron: LUMC, 23 november 2020

Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19. Dit blijkt uit een wetenschappelijke publicatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Volgens de betrokken wetenschappers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie. Dit schreven zij eerder samen met ruim 70 artsen, wetenschappers en bestuurders in een oproep aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die daarna tijdens de COVID-persconferentie van 17 november het belang van een gezonde leefstijl benadrukte.

Cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Donderdag 17 december 2020 en zaterdag 9 januari 2021

Interesse om mensen met een chronische aandoening te gaan begeleiden naar een gezonde leefstijl? Na deel 1 kunt u kiezen voor 1 van de onderstaande doelgroepen: patiënten met COPD, Diabetes Mellitus (type 2), Coronaire hartaandoeningen, Artrose, Osteoporose of Oncologische pathologie.

Interventies om therapietrouw aan cardiovasculaire medicatie te verbeteren houden geen rekening met man-vrouwverschillen

Bron: Nivel, 18 november 2020

Mannen en vrouwen verschillen in de mate van therapietrouw aan medicatie voor hart- en vaatziekten. Ook zijn redenen voor mannen en vrouwen verschillend om de medicatie wel of niet goed te gebruiken.

Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt

Bron: Algemeen Dagblad, 10 november 2020

Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt. 

‘Angst en zorgen bij chronisch zieken als gevolg van coronacrisis’

Bron: Medicalfacts, 10 november 2020

De coronacrisis heeft er toe geleid dat patiënten met een chronische long- of hartaandoening zich meer zorgen zijn gaan maken over hun gezondheid, bang zijn om besmet te raken en angst hebben om alleen te zijn bij ziekte. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een landelijk onderzoek van het Maastricht UMC+.

Amsterdamse coronapatiënt gaat thuis zelf zuurstof meten

Bron: Skipr, 6 november 2020

Coronapatiënten in Amsterdam die voor verder herstel nog wel extra zuurstof en medicijnen nodig hebben, kunnen dit voortaan thuis krijgen. Eerder vertrek uit het ziekenhuis is niet alleen prettiger voor de patiënt, maar helpt ook capaciteit vrij te houden voor ernstig zieke patiënten.

Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD

Vrijdag 15 januari 2021

Op basis van de vernieuwde leerlijn ‘Longen’ is ook deze cursusdag aangepast aan de noodzakelijke voorkennis. Deze cursusdag zal afhankelijk van de dan geldende maatregelen fysiek of online worden aangeboden.

Heeft het zin om te vermageren om niet aan Covid ten onder te gaan?

Bron: Welingelichte Kringen, 5 november 2020

In de tweede golf lijken mensen die te dik zijn nog meer te worden getroffen dan in de eerste golf. Meer obese mensen worden doodziek, meer van hen sterven. Heeft het nu nog zin om af te vallen, of ben je al te laat?

Diverse ziekten verhogen risico op ernstige covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 4 november 2020

Veel meer ziekten en aandoeningen dragen bij aan een hoger risico op ernstige covid-19 dan alleen bekende comorbiditeiten als diabetes en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een Schots populatiebreed patiënt-controleonderzoek naar risicofactoren voor ernstige covid-19 (PLoS Med. 2020;17:e1003374).

Inspanningscapaciteit na beademing vanwege covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 30 oktober 2020

De inspanningscapaciteit van patiënten die klinisch revalideren nadat zij covid-19 hebben gehad is sterk verminderd, gemiddeld ruim onder de grens om weer zelfstandig te kunnen functioneren. Bij de meerderheid van de patiënten wordt de inspanningscapaciteit primair beperkt door de afgenomen perifere spiermassa.

Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden'

Vrijdag 5 februari 2021

In de afgelopen 15 jaar is gesuperviseerde looptraining uitgegroeid tot de eerste keuze behandeling bij patiënten met symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden Fontaine 2. Op basis van de opgedane ervaringen, actuele ontwikkelingen en recent wetenschappelijk onderzoek is deze verdiepingsdag ontwikkeld.

Oproep aan hart- en vaatpatiënten: blijf ook nu klachten melden

Bron: Medicalfacts, 28 oktober 2020

Uit een eerste rondgang onder meerdere ziekenhuizen in Nederland krijgen wij het beeld dat, net als in het voorjaar, tijdens de huidige tweede coronagolf minder patiënten met acute hartklachten en acute beroerteklachten zich melden bij de eerste harthulp of eerste hulp. Uit de op 22 oktober jl. gepresenteerde analyse van de verwijsdata van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en ZorgDomein blijkt ook dat huisartsen minder verwijzingen voor hun patiënten uitschrijven naar de ziekenhuiszorg.

Masterclass 'Ademspiertraining'

Vrijdag 14 mei 2021

In deze masterclass wordt de evidence besproken van de ademspiertraining. Naast de longaandoeningen zal ook de toepasbaarheid bij andere aandoeningen worden besproken. Zie ook de videotrailer.

Specialisten ontwikkelen leefstijlprogramma om hart- en vaatziekten te voorkomen

Bron: Medicalfacts, 27 oktober 2020

Het Nederlandse Hart Netwerk bestaande uit huisartsenpraktijken en de vier ziekenhuizen uit de regio Zuidoost-Brabant hebben samen met de TU/e een leefstijlprogramma ontwikkeld. Met de webapp kunnen mensen met een verhoogde kans op een hartziekte hun levensstijl verbeteren.

Kans op astma-aanval neemt toe bij hoogfrequent gebruik kortwerkende luchtwegverwijders

Bron: Nivel, 26 oktober 2020

Het juist gebruiken van de medicatie is belangrijk om astma-aanvallen te voorkomen. Astmapatiënten krijgen vaak een combinatie van medicijnen, namelijk een ontstekingsremmer als onderhoudsmedicatie en een luchtwegverwijder voor als zij het benauwd hebben. Onderzoek van het Nivel en General Practice Research Institute (GPRI) laat zien dat mensen die hun onderhoudsmedicatie trouw gebruiken maar daarnaast vaak kortwerkende luchtwegverwijders nodig hebben, vaker een astma-aanval krijgen.

Ziekmakende wijken: sommige postcodes vergroten het risico op diabetes

Bron: AD, 25 oktober 2020

De wijk waar je woont, zegt iets over de kans dat je diabetes krijgt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van sociaal epidemiologen van Maastricht University.

Defibrillator volgend jaar op elk treinstation

Bron: NOS, 20 oktober 2020

Er hangt volgend jaar op elk treinstation minimaal een defibrillator. Dat melden de NS en spoorbeheerder ProRail, die vandaag het aanbestedingstraject voor de automatische externe defibrillators (AED's) starten.

Symptomen COVID-19 lijken in zes clusters te vallen

Bron: NewScientist, 16 oktober 2020

Hebben we COVID-19 tot nu toe compleet verkeerd begrepen? Naarmate de lijst met erkende symptomen groeit, lijkt het erop dat de verschillende ziektebeelden van het virus onder te verdelen zijn in zes clusters. Mogelijk missen we bij kinderen de belangrijkste tekenen van de ziekte.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-8

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-8

  lees meer...

 • nieuwe-start-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-op-3-maart-2021
  Nieuwe start opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ op 3 maart 2021

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-4-maart-en-15-april-2021
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten. Op 4 maart en 15 april 2021.

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-cervicale-risicoprofielen-voor-fysio-en-manueeltherapeuten-door-drs-john-bos-en-dr-rik-kranenburg-op-dinsdagmiddag-en-avond-2-februari-2021
  Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg op dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

  lees meer...

 • vervolgcursus-bekkenbodem-en-seksualiteit-op-11-februari-12-maart-en-1-april-2021
  Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’ op 11 februari, 12 maart en 1 april 2021

  lees meer...

 • cursus-patroonherkenning-knie-op-donderdag-28-januari-2021
  Cursus 'Patroonherkenning: knie' op donderdag 28 januari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-krachttraining-2-0-techniek-en-uitvoering-oefenstof-op-5-en-6-maart-2021
  Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof. Op 5 en 6 maart 2021.

  lees meer...

 • nieuwe-cursusdag-de-overgang-op-vrijdag-12-maart-2021
  Nieuwe cursusdag ’De overgang' op vrijdag 12 maart 2021

  lees meer...

 • 12-en-13-maart-2021-praktische-training-over-de-gedragsgeorienteerde-aanpak-bij-chronische-pijn-en-vermoeidheid-bekijk-de-videotrailer
  12 en 13 maart 2021: Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-op-22-23-januari-en-5-6-februari-2021
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal op 22/23 januari en 5/6 februari 2021

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-deel-2-module-copd-op-vrijdag-15-januari-nog-2-plaatsen-beschikbaar
  Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD op vrijdag 15 januari. Nog 2 plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • zitanalyse-en-rol-stoelaanpassingen-cursus-op-27-en-28-januari
  Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Cursus op 27 en 28 januari.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-op-vrijdag-5-februari-2021
  Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden' op vrijdag 5 februari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo