kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Het belang van maatwerk bij leefstijlinterventies

Broers ER. American Journal of Cardiology 2020, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Hartpatiënten kunnen hun klachten en gezondheidsrisico's verminderen als ze een gezondere leefstijl aannemen. Maar heeft een leefstijlinterventie wel effect? En werkt het voor iedereen hetzelfde? Lees hier welke factoren het succes van een leefstijlinterventie beïnvloeden.

Positieve drukbeademing versnelt herstel bij vocht in borstholte

Dos Santos EDC. Journal of Physiotherapy 2020, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Patiënten met vocht in hun borstholte verlagen het risico op complicaties als ze dat vocht sneller kwijtraken. Kan ademhalingsfysiotherapie daaraan bijdragen? En kan continue positieve luchtwegdruk (CPAP) dat proces versnellen? Braziliaanse onderzoekers testten het uit bij 156 patiënten met een intercostale drain.

Hartrevalidatie op de fiets of de loopband: wat werkt beter?

Gerlach S. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Kunnen hartpatiënten hun inspanningsvermogen ook verbeteren als ze maar één trainingsvorm, namelijk fiets- of looptraining volgen? En werkt de ene trainingsvorm beter dan de andere? Lees hier de bevindingen van Amerikaanse onderzoekers die resultaten van 23 studies combineerden en analyseerden.

Literatuurlijst 2020-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Vrouwen en cardiovasculaire ziekten

Duur: 32:14 min | Spreker: dr. Jutta Schroeder - Tanka

Mevrouw dr. Jutta Schroeder, cardioloog in het Amsterdamse OLVG, legt uit waarom vrouwen vaker ischemische hartklachten hebben zonder obstructie in de hartvaten, en welke rol het microvasculaire vaatbed daarin speelt.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Cardiologen luiden de noodklok: hartpatiënten mijden het ziekenhuis

Bron: NRC Handelsblad, 30 maart 2020

Cardiologen luiden de noodklok: hartpatiënten blijven thuis uit angst voor een coronabesmetting en dat is levensgevaarlijk.

REACH ‘Post intensive care Toolkit’

Ter ondersteuning bij de paramedische behandeling van Covid-19 patiënten na ontslag uit het ziekenhuis

REACH staat voor ‘REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge’ en is een onderzoeksproject dat uitgaat van Amsterdam UMC en het Lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg van de Hogeschool van Amsterdam. In het kader van uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft het REACH netwerk (versneld) hun ‘Post intensive care Toolkit’ ter beschikking gesteld, die fysiotherapeuten en andere paramedici kan ondersteunen in de behandeling van deze patiënten na de ziekenhuis fase.

Coronavirus kan hartschade veroorzaken

Bron: Medicalfacts, 30 maart 2020

Hart- en vaatpatiënten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en lopen meer kans om er aan te overlijden. Maar ook bij gezonde mensen kan het virus klachten en schade aan het hart veroorzaken. Het is nog niet bekend hoe artsen deze patiënten het beste kunnen behandelen.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 5 juni 2020

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

Fysiotherapie belangrijk bij herstel patiënten met coronavirus

Bron: Medicalfacts, 26 maart 2020

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en hierdoor in het ziekenhuis worden opgenomen, moeten zo snel als hun toestand het toelaat, fysiotherapie krijgen. Ernstig zieke patiënten die beademd worden en lang in het ziekenhuisbed liggen, krijgen te maken met ademhalingsproblemen en fysieke problemen doordat zij langdurig inactief zijn.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt

14 en 24 september

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.Omdat ‘de’ ziekenhuispatiënt niet bestaat zal er vooral veel aandacht zijn voor het klinisch redeneren, rekening houdend met effecten van ziekte, zoals koorts, infectie, sepsis en langdurige inactiviteit.

Longfonds: deel coronapatiënten houdt blijvende longschade

Bron: Skipr, 25 maart 2020

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds woensdag weten.

Hoog risico leidt tot hoge stress: extra kwetsbaar, extra zorgen

Bron: Medicalfacts, 23 maart 2020

Hoe gaan mensen met een hart- of vaataandoening om met het nieuws en de maatregelen omtrent het coronavirus? Een groot deel van hen behoort immers tot de kwetsbare groep die steeds in de media genoemd worden. Uit een peiling onder bijna 2000 patiënten en naasten, gedaan door Harteraad, tussen 16 en 18 maart 2020 blijkt dat juist mensen met hart- en vaataandoeningen en hun naasten zich grote zorgen maken.

Aanbevelingen ziekenhuisfysiotherapie voor opgenomen Covid-19 patiënten

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 23 maart 2020

Een groep van zeer betrokken ziekenhuisfysiotherapie-experts heeft aanbevelingen voor het fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met het Coronavirus (COVID-19) in de ziekenhuisfase opgesteld. Het betreft een factsheet met een overzicht van 5 aanbevelingen, die is ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), KNGF en de NVZF.

Driekwart hart- en vaatpatiënten heeft corona-angst

Bron: Skipr, 20 maart 2020

Veel mensen met hart- en vaatziekten maken zich ernstig zorgen over het nieuwe coronavirus. In een peiling van expertisecentrum Harteraad geeft driekwart van de ondervraagden aan bang te zijn om ernstig ziek te worden.

Voeding kan luchtweginfecties bij kinderen doen afnemen

Bron: Medicalfacts, 18 maart 2020

Voor jonge kinderen (1-4 jaar) die vaker dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn, is er nog geen doeltreffende oplossing. Het is vaak jaren wachten en doormodderen tot de infecties van de bovenste luchtwegen verdwenen zijn. UT promovenda en kinderarts Ellen van der Gaag (Ziekenhuisgroep Twente) deed onderzoek naar deze groep kinderen en pleit voor een voedingsadvies.

Nieuwe echo maakt hartfalen eerder zichtbaar

Bron: Medicalfacts, 11 maart 2020

Wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee op een echo is te zien hoe stijf de hartspier is. Dit kan zorgen voor een snellere diagnose en behandeling van hartfalen.

Leefstijlaanpak etalagebenen breidt uit naar COPD en hartrevalidatie

Bron: Skipr, 10 maart 2020

De succesvolle leefstijlaanpak die ClaudatioNet voor etalagebenen ontwikkelde wordt uitgebreid naar andere chronische aandoeningen, te beginnen met COPD en hartrevalidatie. Het netwerk van fysiotherapeuten gaat hierbij vanaf aanstaande donderdag ook verder onder een nieuwe naam: Chronisch Zorgnet.

Ongelijkheid in zorg: 'Vrouwelijke kwalen nog steeds als atypisch gezien'

Bron: NU.nl, 4 maart 2020

Komende zondag is het Internationale Vrouwendag: tijd om even stil te staan bij de vrouwelijke gezondheidszorg. Die loopt namelijk nog altijd achter, ook in Nederland. Vijf vragen aan hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas.

Allergisch astma en hooikoorts meten met een neusborsteltje

Bron: UMCG, 3 maart 2020

De neuscellen van jongeren met allergisch astma en hooikoorts zijn anders dan die van andere jongeren. Dat concluderen kinderlongarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen uit hun onderzoek, gefinancierd door het Longfonds.

Integrale zorg halveert sterfte bij boezemfibrilleren

Bron: Skipr, 2 maart 2020

Het toepassen van integrale zorg doet de sterfte onder patiënte met boezemfibrilleren met 45 procent dalen. Dat komt naar voren uit onderzoek van arts-onderzoeker en huisarts in opleiding Carline van den Dries van het UMC Utrecht.

Beweegrichtlijnen voor mensen met fysieke beperking net iets anders

Bron: Alles over sport, 24 februari 2020

Sport en bewegen is voor mensen met een fysieke beperking niet vanzelfsprekend. Soms is het lastiger of zijn er aanpassingen nodig zodat beweegactiviteiten beter aansluiten bij hun mogelijkheden. Daarom zijn de Beweegrichtlijnen voor mensen met een fysieke beperking net iets anders dan de algemeen geldende beweegrichtlijnen.

Take-off 2 voor 3D miniatuurhart

Bron: Medicalfacts, 21 februari 2020

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een. Veel van deze ziekten kunnen nog niet genezen worden. 91% van de nieuw ontwikkelde medicijnen redden het niet in de klinische studies, doordat de proeven in dieren en 2D modellen de menselijke hartfuncties niet betrouwbaar kunnen imiteren.

Yentl Haan: Meer hart- en vaatziekten bij vrouwen met vleesbomen

Bron: Medicalfacts, 19 februari 2020

Vrouwen met vleesbomen in hun baarmoeder hebben meer kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hogere ziektelast, vergeleken met vrouwen die geen vleesbomen hebben. Het verband tussen hoge bloeddruk en vleesbomen werd bevestigd in multi-etnische groepen van Nederland, Suriname en de VS.

Gedeelde besluitvorming bij aneurysma

Bron: Medicalfacts, 19 februari 2020

Sylvana de Mik richt zich in haar onderzoek op manieren om gedeelde besluitvorming in de vaatchirurgie te meten en te verbeteren. Gedeelde besluitvorming is het proces waarbij arts en patiënt samen beslissen over de behandeling.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

 • blended-learning-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-veel-leren-in-korte-tijd-start-21-september
  Blended learning-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’, veel leren in korte tijd. Start 21 september.

  lees meer...

 • gehavend-in-groei-bejegening-van-kinderen-met-een-belast-leven-cursus-op-27-mei-en-10-juni
  Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven. Cursus op 27 mei en 10 juni.

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-in-juni
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal in juni

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo