kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Themaberichten

De meeste jongeren hebben niet veel last van een coronabesmetting. Maar sommigen worden doodziek, zonder dat ze tevoren al zwakke plekken of ziekten hadden. Het lijkt er op dat die jongeren genetische pech hebben, stellen twee onderzoeken in de Lancet.

Een preventieprogramma voor hart- en vaatziekten en diabetes dat in 2011 door huisartsen werd gestart, blijkt niet kosteneffectief te zijn. Het zogeheten ‘preventieconsult’ blijkt op de lange termijn niet effectief is en de kosten wegen niet tegen de baten op. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ilse Badenbroek en Daphne Stol.

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek in drie academische ziekenhuizen bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Anique ter Braake, fysioloog in het Radboudumc, promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek, dat ze in recordtijd van het laboratorium naar de patiënt wist te brengen.

Bij een kwart van de vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, zijn al voortekenen van hartfalen aanwezig. Deze vrouwen lopen ook een groter risico op andere hart- en vaatziekten in de toekomst.

Chirurgen in het MUMC kunnen in één kijkoperatie patiënten behandelen aan zowel aderverkalking als een hartritmestoornis. Hierdoor is een tweede operatie niet nodig en heeft de patiënt een kortere hersteltijd en minder pijn.

Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) komt per 2021 een compleet vernieuwde productstructuur. [...] De nieuwe productstructuur sluit beter aan op de behandelpraktijk en zet de zorgvraag van de patiënt centraal in plaats van de diagnose van de patiënt.

Zo'n 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. Daar is wat tegen te doen, maar het blijkt dat er op latere leeftijd toch te vaak problemen ontstaan. En daarom komt er nu een landelijk onderzoek.

Sinds 2009 zijn sigaretten met een smaakje verboden in de Verenigde Staten. Die maatregel lijkt het aantal jongeren dat begint met roken terug te dringen, zo luidt de conclusie van een recent Amerikaans onderzoek. Ook in Nederland komt er binnenkort een verbod op de verkoop van e-sigaretten met een smaakje.

ZonMw heeft een consortium van KNGF, VvOCM, Chronisch ZorgNet, Harteraad, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Radboudumc een grote subsidie toegekend voor de ontwikkeling en toepassing van een beslisondersteunend richtlijnsysteem voor de behandeling van mensen met Claudicatio Intermittens.

Het BCG-vaccin, een oud vaccin dat oorspronkelijk gemaakt is tegen tuberculose, heeft een algemene stimulerende werking op het immuunsysteem. Het werkt daardoor effectief preventief tegen meerdere ziekten – mogelijk ook tegen COVID-19. Het wordt veel aan kinderen gegeven, maar in een dubbelblind gerandomiseerde klinische studie, een samenwerking tussen Radboudumc en de Universiteit van Athene, is aangetoond dat ook ouderen er baat bij hebben. De resultaten zijn nu gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Cell.

Vroegtijdige behandeling van een chronische hartritmestoornis vermindert het risico op ernstige cardiovasculaire complicaties en overlijden. Dit in tegenstelling tot het alleen monitoren en bestrijden van symptomen zoals nu nog de standaard is. In het prestigieuze New England Journal of Medicine (NEJM) presenteert een groep internationale onderzoekers vandaag de resultaten. Prof. dr. Harry Crijns (hoofd cardiologie van het Maastricht UMC+) is één van de projectleiders: "Deze bevindingen hebben een grote impact op de zorg bij boezemfibrilleren."

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum heeft als eerste centrum in Nederland een cryoballon-ablatie uitgevoerd met het KODEX-EPD systeem. Ablaties worden uitgevoerd om boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, te behandelen.

Gezien het grote belang en de grote vraag is een online versie ontwikkeld van de al bestaande cursus ‘De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’. Deze online cursus is, net als de fysieke cursus, ontwikkeld in samenwerking met meerdere partijen.

Een Chinees computeralgoritme kan op basis van vier foto’s van iemands gezicht vaststellen of die persoon een hartziekte heeft. Deze ‘deep learning’-methode opent nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten.

Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernstige vorm van de longziekte COPD heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Bovendien treden er geen negatieve bijwerkingen op. Dat blijkt uit een recente studie van Cindy van den Berg-Verberkt en dr. Daisy Janssen, beiden verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht (UM). De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit blijkt uit interviews van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws met deskundigen en meerdere patiënten.

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.Omdat ‘de’ ziekenhuispatiënt niet bestaat zal er vooral veel aandacht zijn voor het klinisch redeneren, rekening houdend met effecten van ziekte, zoals koorts, infectie, sepsis en langdurige inactiviteit.

Fysiek lijkt er niets aan de hand en toch heeft een deel van de ex-covid-patiënten maanden later nog altijd ernstige klachten. Die lijken sterk op een onbegrepen aandoening, het chronisch­vermoeidheidssyndroom.

In deze masterclass wordt de evidence besproken van de ademspiertraining. Naast de longaandoeningen zal ook de toepasbaarheid bij andere aandoeningen worden besproken. Zie ook de videotrailer.

Bewegen is erg belangrijk voor hartpatiënten. Een half uur per dag bewegen met een behoorlijke intensiteit kan al een aanzienlijke bijdrage leveren aan de (secundaire) preventie van hart- en vaatziekten.

Aan de hand van (complexe) casuïstiek wordt een analyse van onderzoekgegevens gemaakt met een behandelplan. Deze cursus is blended van vorm waarbij ondersteunende informatie en de eerste casus uitwerking online plaatsvindt. Tijdens de fysieke bijeenkomst wordt de casus uitgewerkt en worden tevens twee complexe casussen behandeld.

Een aantal Nederlandse fysiotherapeuten is van start gegaan met het programma FitterVandaagVR. Herstellende coronapatiënten krijgen daarin hulp van Virtual Reality bij hun revalidatie.

Voor tweede en derde lijners en eerste lijners die multidisciplinaire revalidatie willen gaan opzetten is deze cursus opgezet en kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’ en de cursus ‘Exercise training bij mensen met een longaandoening’. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de behandeling vanuit de verschillende disciplines in de zorgketen rond complexe longpatienten.

Onderzoekers van het UMCG hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat verklaart waarom de longziekte PAH (pulmonale arteriële hypertensie) bij patiënten verergert. Ook deden zij onderzoek naar een nieuwe therapie die deze ziekte kan behandelen. Hun veelbelovende bevindingen zijn gepubliceerd in het hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Op deze cursusdag passeert, o.l.v. deskundige docenten het gehele palet aan beschikbare technieken die ingezet kunnen worden m.b.t. sputumevacuatie. (Contra)indicatie, evidentie, praktisch oefenen en casuïstiek staan deze dag centraal.

Afgelopen vrijdag is de nieuwe KNGF-richtlijn COPD gepubliceerd en te vinden op het Kennisplatform. De richtlijn is een herziening van de richtlijn uit 2008 en geeft handvatten voor het diagnostisch en therapeutisch proces bij patiënten met COPD.

Er ontstaat een groeiende groep patiënten met een getransplanteerd orgaan. Fysiotherapeutische begeleiding van deze groep patiënten voor transplantatie, op de wachtlijst en na transplantatie is enorm in ontwikkeling. De begeleidende rol van de fysiotherapeut, niet alleen in de transplantatie centra, maar juist ook in de eerste lijn, is essentieel voor het slagen van de pre- en post- transplantatie doelen.

In de herziene KNGF-richtlijn COPD wordt aanbevolen om de zorgvorm en -zwaarte te bepalen aan de hand van patiëntenprofielen. Deze indeling zorgt ervoor dat de juiste zorg bij de juiste patiënt terecht komt, maar komt echter niet overeen met de verzekeringsaanspraken.

In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.

In drie grote ziekenhuizen in Nederland kregen deze week de eerste Nederlandse hartpatiënten het nieuwste type draadloze minipacemaker geïmplanteerd. Deze nieuwste minipacemaker, de Micra AV, ontwikkeld door Medtronic, kan ook patiënten helpen die met hartritmestoornissen kampen in beide hartkamers.

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • online-masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Online masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • interesse-in-een-nog-niet-geplande-cursus-of-een-cursus-met-een-wachtlijst
  Interesse in een nog niet geplande cursus of een cursus met een wachtlijst?

  lees meer...

 • grip-op-chronische-pijn-en-vermoeidheid-met-cursusleider-annemarieke-fleming-op-27-november-en-11-december
  Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid met cursusleider Annemarieke Fleming. Op 27 november en 11 december

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-bewegen-en-bewogen-worden-benaderingswijzen-van-mensen-met-een-psychiatrische-aandoening
  Nieuwe cursus: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • bewezen-effectieve-gecombineerde-leefstijlinterventie-bij-kinderen-cursus-op-12-en-13-november
  Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen. Cursus op 12 en 13 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

 • hoe-reactiveer-je-een-client-met-chronische-pijn-praktische-training-op-20-en-21-november
  Hoe reactiveer je een cliënt met chronische pijn? Praktische training op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo