kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Wat zijn de effecten van vermogenstraining van de aangedane arm bij jongeren met een cerebrale parese?

Colquitt G. Physical and Occupational Therapy in Pediatrics 2019, met een vertaalslag van dr. Petra van Schie, kinderfysiotherapeut

Wat zijn de effecten van krachttraining van de aangedane arm bij jongeren met een cerebrale parese? Een grotendeels op school uitgevoerde pilotstudie biedt interessante aanknopingspunten. Lees er meer over in dit referaat!

Rekken en krachttraining nauwelijks effectief bij kinderen met cerebrale parese

Fosdahl M. Pediatric Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van dr. Petra van Schie, kinderfysiotherapeut

Kinderen met cerebrale parese krijgen vaak het advies om hun spierkracht en gewrichtsbeweeglijkheid te trainen. Rekken en krachttraining zijn dan de meest gekozen methoden, maar werken die wel?

Oefentherapie kan de progressie van milde scoliose bij adolescenten verminderen

Zapata K. Pediatric Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van dr. Petra van Schie, kinderfysiotherapeut

Kan specifieke oefentherapie een milde scoliose bij adolescenten positief beïnvloeden? Deze prospectieve cohortstudie geeft daarop een duidelijk antwoord. Meer weten? Lees dan het referaat!

Literatuurlijst 2019-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Zilveren Kruis schrapt onnodige eis kinderfysiotherapie uit contract

Bron: KNGF, 8 oktober 2019

Nadat Zilveren Kruis in haar contract voor 2020 de eis had gesteld dat kinderfysiotherapeuten die op scholen behandelen een masterdiploma moeten hebben, kregen ze veel klachten van contractanten.

Signaleren ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geboren kinderen schiet tekort

Bron: Vakblad Vroeg, 8 oktober 2019

Vroeggeboorte heeft belangrijke gevolgen voor de hersenontwikkeling en hersenfuncties. Hierdoor hebben te vroeg geboren kinderen een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen. Het eerder signaleren hiervan, verdient samen met het ontwikkelen van passende interventies, meer  aandacht.

Aandacht neemt toe voor kinderen met cerebrale parese

Bron: De Ware Tijd, 7 oktober 2019

Ook kinderen met cerebrale parese moeten een sportieve leefstijl hebben. Dat dit mogelijk is bleek zondag tijdens een sportdag voor de doelgroep.

Spelen en bewegen basis voor gezonde ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 26 september 2019

Kinderen die voldoende kunnen spelen en bewegen, ontwikkelen een brede basis aan motorische vaardigheden. Daardoor krijgen ze meer plezier in bewegen en zullen ze het vaker doen, wat een positief effect heeft op de gezondheid.

Leren van buitenlandse beweegrichtlijnen voor het jonge kind

Bron: Vakblad Vroeg, 18 september 2019

De huidige Nederlandse beweegrichtlijnen geven geen advies voor kinderen jonger dan vier jaar. Er zijn landen, waaronder België, die wel beweegrichtlijnen voor deze jongste doelgroep hebben. Wat bevelen deze richtlijnen aan voor zitten, schermtijd, bewegen en slaap?

Erasmus MC-Sophia krijgt Kinderhersencentrum

Bron: Skipr, 17 september 2019

Het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een hersencentrum speciaal voor kinderen. Belangrijk onderdeel van dit Sophia Kinderhersencentrum wordt het zogenoemde Kinderhersenlab. Daar testen en meten wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Het centrum opent volgend jaar.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Woensdag 15 januari 2020

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

Belang kleutertoetsen ligt vooral in indicatie ontwikkeling kind

Bron: Vakblad Vroeg, 16 september 2019

Het op jonge leeftijd vaststellen en ondervangen van taal- en rekenproblemen is een belangrijke motivatie voor het gebruik van kleutertoetsen. De resultaten zijn vooral van belang voor wat dit betekent voor de verdere ontwikkeling en veel minder voor het aangeven van het niveau van een kind.

Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Bron: LUMC, 12 september 2019

Het overnemen van de ademhaling van te vroeg geboren baby’s kan schadelijk zijn. De betere keuze is het stimuleren van de spontane ademhaling. NICU-verpleegkundige Janneke Dekker onderzocht hoe je dat het beste kunt doen. Ze promoveerde op 10 september 2019.

Een virtual-reality-speeltuin op de kinderafdeling van het ziekenhuis

Bron: FMT Gezondheidszorg, 11 september 2019

Ziekenhuispatiëntjes, die soms niet eens uit bed mogen, kunnen straks toch buitenspelen. Er is namelijk een virtual-reality-speeltuin in de maak. Het heet PlaygroundVR.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart te brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van grote invloed op participatie in fysieke activiteiten van kinderen met en zonder DCD. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens therapeutische interventies.

Kinderen stimuleren om meer te bewegen leidt niet altijd tot betere schoolprestaties

Bron: Maastricht University, 9 september 2019

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Fontys Hogescholen tonen met een veldexperiment in Zuid-Limburg aan dat kinderen stimuleren om meer te bewegen niet altijd leidt tot betere schoolprestaties. Bepaalde vormen van beweegstimulering kunnen op de korte termijn zelfs tot slechtere schoolresultaten leiden.

'Kwart Nederlandse kinderen groeit op als mantelzorger'

Bron: Skipr, 5 september 2019

In Nederland groeit één op de vier kinderen op als mantelzorger. Zij helpen hun ouders of andere familieleden vanwege een handicap of ziekte.

Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’

Maandagen 4 en 25 november

Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden veelvuldig geconsulteerd als ouders zich zorgen maken als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Stevige vuist tegen ongezonde stress bij kinderen

Bron: Vakblad Vroeg, 2 september 2019

Jeugdprofessionals vanuit de preventieve jeugdgezondheidszorg uit twaalf Europese landen maken een stevige vuist om Early Life Stress te voorkomen en tijdig te signaleren. Zij committeren zich aan een Declaration om Europa-breed ongezonde stress bij kinderen tegen te gaan.

7 centimeter korter: lange kinderen laten groeischijf kapotmaken

Bron: NOS, 23 augustus 2019

Steeds meer (extreem) lange kinderen laten zich opereren om hun groei af te remmen. Een operatie op het juiste moment kan ertoe leiden dat jongens gemiddeld 7 centimeter minder lang worden dan verwacht, voor meisjes is dat bijna 6 centimeter.ki

Volop belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Maandag 10 februari 2020

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Zij aan zij vergelijking motorische ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 22 augustus 2019

Een YouTube-filmpje laat een vergelijking zien van de bewegingen van twee kinderen van twee maanden oud. De ene volgt een typische ontwikkeling, de andere een atypische. In beeld komen de acht posities die zorgverleners gebruiken om te bepalen of interventie nodig is en wat ouders kunnen tegenkomen in de ontwikkeling van hun baby.

Sporten tijdens zwangerschap bevordert motoriek baby

Bron: Vakblad Vroeg, 22 augustus 2019

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap drie keer per week sporten, krijgen baby’s die zich motorisch iets sneller ontwikkelen. Het effect was bij de meisjes groter dan bij de jongens.

Nieuwe 2-daagse cursus ‘Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen’

Vrijdagen 1 en 15 november

In deze nieuwe 2-daagse cursus onder leiding van kinderfysiotherapeut dr. Lianne van der Giessen worden de meest voorkomende longaandoeningen bij kinderen behandeld. Hierbij wordt de (patho)fysiologie en medische/paramedische diagnostiek en behandeling uitgebreid besproken.

Kinderorthopeden Zuidoost Nederland werken nauwer samen

Bron: Skipr, 21 augustus 2019

Orthopeden van Maastricht UMC+ en Máxima MC gaan de krachten bundelen op het gebied van kinderorthopedie. Door onderlinge uitwisseling kan de behandeling van onder meer scoliose, spasticiteit, klompvoeten en as- en standsafwijkingen voortaan in beide ziekenhuizen en daarmee dichter bij de patiënt plaats vinden.

Nieuwe hoogleraar gaat voor de beste zorg voor patiënten met jeugdreuma

Bron: LUMC, 20 augustus 2019

Kinderreumatoloog Rebecca ten Cate is elke dag bezig om de zorg voor haar patiënten nog beter te maken. Per 1 juli 2019 is ze benoemd tot Leidse hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderreumatologie.

JKZ onderzoekt verschillen tussen gezonde en zieke kinderen

Bron: Skipr, 19 augustus 2019

Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), onderdeel van het HagaZiekenhuis, doet samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR) onderzoek naar de verschillen tussen zieke en gezonde kinderen.

Kinderen steeds later zindelijk

Bron: Vakblad Vroeg, 19 augustus 2019

Kinderen van nu zijn zeven tot twaalf maanden later zindelijk dan dertig jaar geleden. Deskundigen denken dat dit komt doordat wegwerpluiers prettig zijn. Wat ook meespeelt: een kind heeft nu meer opvoeders dan vroeger, waardoor een ouder  minder tijd heeft om een paar weken consequent de zindelijkheid te trainen.

Vroeg bewegen bevordert gezonde groei en ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 8 augustus 2019

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen. Bewegen heeft een positief effect op zowel de motorische als de cognitieve ontwikkeling van kinderen van 0 tot 5 jaar. Daarbij lijkt ook een positieve associatie te bestaan tussen bewegen en betere schoolprestaties, vooral door een verbeterde concentratie.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-neurologie-2019-7
  NPi-service Neurologie 2019-7

  lees meer...

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-7
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-7

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-scholingsactiviteiten-in-de-periode-januari-juni-2020
  Nieuwe en vernieuwde scholingsactiviteiten in de periode januari - juni 2020

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-18-november
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 18 november

  lees meer...

 • endoprothesen-het-chirurgische-en-oefentherapeutische-beleid-cursus-op-14-en-15-november
  Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid. Cursus op 14 en 15 november

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-etiologie-klinimetrie-modaliteiten-en-oefentherapie
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de “Older Low Physical Performer” (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-fase-bij-patienten-met-longaandoeningen-vrijdag-29-november
  Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen. Vrijdag 29 november.

  lees meer...

 • fysiotherapie-bij-nek-en-armpijn-cursus-op-26-november
  Fysiotherapie bij nek- en armpijn: cursus op 26 november.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-het-beweegprogramma-deel-2-moduul-artrose-volgen-op-25-en-26-november
  Komend najaar nog het beweegprogramma (deel 2): moduul Artrose volgen op 25 en 26 november?

  lees meer...

 • masterclass-smwjc-2019-sportgerelateerde-enkelletsels-op-27-november
  Masterclass 'SMWJC 2019': sportgerelateerde enkelletsels op 27 november

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-hoofd-halslymfoedeem-voor-orofaciaal-fysiotherapeuten-op-maandag-9-december
  Nieuw: Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten op maandag 9 december

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo