kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Is de Wii-fit geschikt voor kinderen met cerebrale parese om thuis te oefenen?

Farr WJ. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet om patiënten te behandelen. De Wii-fit is een voorbeeld van een goedkoop middel om thuis te gebruiken. Kan de Wii-fit ook ingezet worden bij kinderen met cerebrale parese? Engelse wetenschappers zochten het uit.

Welke factoren bepalen de zelfstandigheid van jongvolwassenen met cerebrale parese?

van Gorp M. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Wat bepaalt of een jongvolwassene met cerebrale parese goed in staat is relaties te onderhouden? En is het te voorspellen wie van hen beperkt zal zijn in huishoudelijke taken en daardoor woonbegeleiding nodig zal hebben? Nederlandse wetenschappers ondervroegen 67 patiënten die 13 jaar eerder al aan een wetenschappelijke studie meededen.

Laat kinderen met cerebrale parese én hun ouders vragenlijsten invullen

Makris T. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Kinderen met cerebrale parese ervaren meer problemen op fysiek, psychologisch en sociaal vlak vergeleken met leeftijdsgenoten. Maar hoe breng je de kwaliteit van leven van deze kinderen het beste in kaart? Australische wetenschappers proberen aan de hand van een literatuurstudie met elf studies hier een antwoord op te geven.

Literatuurlijst 2019-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Vroeg bewegen bevordert gezonde groei en ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 8 augustus 2019

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen. Bewegen heeft een positief effect op zowel de motorische als de cognitieve ontwikkeling van kinderen van 0 tot 5 jaar. Daarbij lijkt ook een positieve associatie te bestaan tussen bewegen en betere schoolprestaties, vooral door een verbeterde concentratie.

KittenScanner Flevoziekenhuis neemt bij kinderen angst voor onderzoek weg

Bron: Medicalfacts, 6 augustus 2019

Kinderen kunnen in paniek raken als zij door een MRI- of CT-scanner moeten [...]. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt. De afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een KittenScanner in de wachtruimte staan. De KittenScanner is [...] ontworpen om angst te verminderen en kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek.

Brochure over belang vaccineren beschikbaar in twaalf talen

Bron: Vakblad Vroeg, 5 augustus 2019

De RIVM-brochure ‘Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten’ geeft informatie over het belang van vaccineren, de twaalf infectieziekten uit het Rijksvaccinatieprogramma, het vaccinatieschema, bijwerkingen van vaccinaties en de registratie van vaccinatiegegevens. De brochure is nu beschikbaar in twaalf talen.

Bewegen positief effect op motorische ontwikkeling en cognitie 0-5 jarigen

Bron: Alles over sport, 2 augustus 2019

Vroeg begonnen is vroeg gewonnen! Bewegen heeft een positief effect op kinderen van 0-5 jaar. Dat blijkt uit het literatuuronderzoek wat Amsterdam UMC in opdracht van Kenniscentrum Sport heeft uitgevoerd.

Kinderorthopeden Zuidoost-Nederland komen naar patiënt toe

Bron: Medicalfacts, 24 juli 2019

De beste orthopedische zorg voor kinderen, door de juiste dokter, bij het ziekenhuis in de buurt. Dat is het doel van een nieuwe uitwisseling tussen kinderorthopeden van Maastricht UMC+ en Máxima MC (MMC). De artsen hebben ieder een eigen expertise en versterken elkaar door in beide ziekenhuizen te gaan werken.

Gezondheidsraad: spierziekte SMA in hielprikscreening

Bron: NOS, 23 juli 2019

Bij de hielprik bij pasgeboren baby's moet ook gekeken worden naar de ziekte spinale spieratrofie (SMA). Dit adviseert de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. "Het belangrijkste voordeel is dat screening de mogelijkheid biedt om kinderen te behandelen voordat de symptomen zich ontwikkelen", zegt de adviesraad.

Recent onderzoek toont aan dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen nooit buiten speelt

Bron: Nieuws.nl, 22 juli 2019

De in de jaren 60 opgerichte stichting Jantje Beton waarschuwt er al jaren voor: Nederlandse kinderen spelen steeds minder buiten. Als hun ouders hoogopgeleid zijn of als ze in een grote stad wonen, wordt er door kinderen bijna alleen maar binnenshuis gespeeld. Dat spelen beperkt zich vaak tot computergames spelen of tv kijken. Jantje Beton heeft daarom voor alle ouders een duidelijk advies: tegenover één uur gamen moet één uur buiten spelen staan.

Praktijkcursus ‘Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

Woensdagen 9 oktober en 13 november

In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases.

Rubbergranulaat op kunstgrasvelden: Veilig of niet veilig voor kinderen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 16 juli 2019*

Rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgras bevat een groot aantal stoffen met kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Het RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s voor kinderen verwaarloosbaar zijn. *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

Nieuwe 2-daagse cursus ‘Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen’

Vrijdagen 1 en 15 november

In deze nieuwe 2-daagse cursus onder leiding van kinderfysiotherapeut dr. Lianne van der Giessen worden de meest voorkomende longaandoeningen bij kinderen behandeld. Hierbij wordt de (patho)fysiologie en medische/paramedische diagnostiek en behandeling uitgebreid besproken.

Sportdeelname jeugd opmerkelijk constant over lange periode

Bron: Alles over sport, 11 juli 2019

Het percentage kinderen in Nederland dat sport is tussen 2003 en 2017 nauwelijks veranderd. Dat concludeert het Mulier instituut na een analyse door sportdeelnamecijfers uit twee grootschalige landelijke onderzoeken uit 2003 en 2017 te vergelijken.

Betrekken kinderfysiotherapeut bij de sportvereniging is zinvol

Bron: Alles over sport, 4 juli 2019

Voor sportverenigingen is het soms lastig om aandacht te geven aan blessurepreventie of het begeleiden van kinderen met een beperking of achterstand. Toch zijn dit actuele onderwerpen die bij een vereniging wel aandacht verdienen. Een kinderfysiotherapeut kan hier goed bij helpen.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Woensdag 15 januari 2020

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

De vaccinatiegraad is niet verder gedaald

Bron: NRC Handelsblad, 24 juni 2019

Het aantal baby’s en peuters dat alle aangeboden vaccinaties krijgt, is niet verder gedaald. Vorig jaar had van alle kinderen geboren in 2016 90,2 procent álle prikken in het Rijksvaccinatieprogramma gehad, net als in 2017. Een jaar eerder waren het er meer: van alle 2-jarigen was in 2016 (dus geboren in 2014) nog 91,2 procent volledig gevaccineerd.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart te brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van grote invloed op participatie in fysieke activiteiten van kinderen met en zonder DCD. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens therapeutische interventies.

Nieuwe test meet snel motorische vaardigheid tijdens de gymles

Bron: Vakblad Vroeg, 18 juni 2019

Er is een nieuwe, betrouwbare en praktisch toepasbare motoriektest om veel meer grip te krijgen op de motorische ontwikkeling van kinderen. De test is bovendien gemakkelijk in te passen binnen de context van de gymles. De test is door Joris Hoeboer ontwikkeld in het kader van zijn promotie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Passende zorg schiet tekort bij chronische aandoening of beperking

Bron: Vakblad Vroeg, 17 juni 2019

Het perspectief van jeugdigen met een beperking, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornis wordt veel te weinig betrokken bij de plannen voor de jeugdhulp. Daardoor wordt hun hulpvraag in veel situaties onnodig zwaarder en is lichtere ondersteuning niet meer afdoende.

'Hulp aan kinderen met ADHD en autisme schiet tekort'

Bron: Skipr, 14 juni 2019

Kinderen met een angststoornis, autisme, ADHD of een psychose ontvangen niet de juiste zorg, op de juiste plek door de juiste professional. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in een brief aan de Tweede Kamer.

Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’

Maandagen 4 en 25 november

Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden veelvuldig geconsulteerd als ouders zich zorgen maken als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Genen bepalen succes vaccinatie

Bron: NRC Handelsblad, 12 juni 2019

Hoe lang kinderen voldoende afweer hebben tegen een ziekteverwekker na een inenting, hangt af van hun genen. Onderzoek onder 3.600 kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland laat zien dat er ten minste twee varianten in het DNA bestaan die samenhangen met hoeveel beschermende antilichamen kinderen nog hebben vier jaar na de vaccinatie. De studie door Britse wetenschappers uit Oxford en Londen en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verscheen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.

Nederlandse jongeren rapporteren relatief vaak hyperactiviteit

Bron: Persbericht Universiteit Utrecht, 12 juni 2019

Hyperactiviteit is een relatief veelvoorkomend probleem onder Nederlandse jongeren. Dat concludeert jeugdonderzoeker Elisa Duinhof van de Universiteit Utrecht na Nederlandse jongeren te hebben vergeleken met jongeren uit zes andere Europese landen. Haar bevindingen verschenen in het Britse wetenschapstijdschrift Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-coronaire-hartaandoeningen-volg-2-of-3-cursusdagen-in-september
  Beweegprogramma's 'Coronaire hartaandoeningen'. Volg 2 of 3 cursusdagen in september.

  lees meer...

 • unieke-kans-door-annulering-plaats-beschikbaar-bij-opleiding-neurorevalidatie-cva-uitvoering-eindhoven-hoensbroek-oosterbeek-start-20-september
  Unieke kans: door annulering plaats beschikbaar bij opleiding Neurorevalidatie/CVA. Uitvoering Eindhoven-Hoensbroek-Oosterbeek. Start: 20 september.

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie-dinsdagmiddag-en-avond-29-oktober
  Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie. Dinsdagmiddag en -avond 29 oktober.

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-18-november
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 18 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-cervicobrachiale-pijnklachten-bekijk-de-videotrailer
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij cervicobrachiale pijnklachten. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • masterclass-ppp-concept-bij-incontinentie-op-zaterdag-30-november
  Masterclass PPP-concept bij incontinentie op zaterdag 30 november

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-23-september-voor-handtherapeuten
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op 23 september voor handtherapeuten

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo