kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

‘Mijn kind in een rolstoel…wat vind ik daarvan?!’

Paguinto S. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Ouders met rolstoelangst; wat kunnen zorgverleners betekenen?

Ervaringen van therapeuten met oplossingsgericht coachen bij de behandeling van kinderen

Schwellnus H. Physical & Occupational Therapy In Pediatrics 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Oplossingsgericht coachen: kan een oplossingsgerichte coachende rol van kinderfysiotherapeuten van meerwaarde zijn bij de behandeling van kinderen? Lees het referaat voor de resultaten van een kwalitatieve studie die hun ervaringen in kaart bracht!

Virtual Reality Therapie bij kinderen met cerebrale parese, leuk maar ook nuttig?!

Warnier N. Developmental Neurorehabilitation 2019, met een vertaalslag van Ruud Wong Chung MSc, kinderfysiotherapeut

Gaming in de revalidatie is populair en kinderen zijn enthousiast. Eerdere studies over het nut van virtual reality therapie zijn veelbelovend. Maar gaat een kind met cerebrale parese echt beter lopen door te gamen?

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Helft kinderen na brandwonden onvoldoende actief

Bron: Skipr, 21 januari 2020

De meerderheid van de Nederlandse kinderen is na herstel van een ongeval waarbij hij of zij brandwonden opliep onvoldoende lichamelijk actief. Dit concludeert bewegingswetenschapper Moniek Akkerman.

AV1 robot bestrijdt eenzaamheid bij langdurig zieke kinderen

Bron: Medicalfacts, 7 januari 2020

Contact met leeftijdsgenoten via een AV1 robot vermindert eenzaamheid bij zieke kinderen. Deze kinderen voelen zich meer verbonden met de klas en hebben hierdoor het gevoel dat ze erbij horen en geaccepteerd worden.

Vijftien jaar onderzoek naar gezondheid van duizenden Rotterdamse kinderen en hun ouders gebundeld

Bron: Medicalfacts, 18 december 2019

‘Gezond opgroeien. Van een kwetsbare naar een kansrijke start’. Dat is de titel van het boek waarin onderzoekers van het Erasmus MC resultaten presenteren van vijftien jaar onderzoek onder Rotterdamse kinderen en hun ouders.

Stimuleringssubsidie voor inzet op bewegen van nul- tot vierjarigen

Bron: Vakblad Vroeg, 18 december 2019

Om extra in te zetten op bewegen voor kinderen van nul tot vier jaar komt er een kleine stimuleringssubsidie voor professionals. Deze is bedoeld voor organisaties die zich sterker willen richten op het betrekken van (groot)ouders/verzorgers van kinderen van nul tot vier jaar.

Kinderafdelingen ziekenhuizen overvol, patiëntjes noodgedwongen overgeplaatst naar België

Bron: Algemeen Dagblad, 18 december 2019

De kinderafdelingen in bijna alle ziekenhuizen liggen zo vol, dat patiëntjes al worden overgeplaatst naar België. Ook zijn opnamestops ingelast en operaties uitgesteld.

Motorische ontwikkeling levenslang van belang

Bron: Vakblad Vroeg, 16 december 2019

Motorische ontwikkelingsproblemen komen veelvuldig voor bij jonge kinderen. Toch worden ze lang niet altijd gediagnosticeerd, laat staan behandeld. “Op dit gebied is nog een wereld te winnen”, weet Dr. Marlou de Kroon. “Nu raken veel peuters en kleuters in hun ontwikkeling op achterstand door haperingen in de motorische ontwikkeling.”

1 op de 5 kinderen loopt risico om diabetes type 2 te krijgen: zo voorkom je het

Bron: Het Laatste Nieuws, 5 december 2019

“Ga wat vaker buiten spelen” en “Eet je groentjes op”. Het is clichéadvies dat veel kinderen te horen krijgen van hun ouders. Maar tegelijk is het oh zo belangrijk. Dat bewijst een nieuwe studie nog maar eens. Volgens het onderzoek heeft 1 op de 5 kinderen prediabetes.

Via spel werken aan ontwikkelingsproblemen loont!

Bron: Vakblad Vroeg, 2 december 2019

Op de vloer zitten met een kind, goed kijken en op die manier telkens een stapje verder gaan. Dát is de insteek van FloorPlay. “Het is een praktische methode voor het werken met jonge kinderen met uiteenlopende ontwikkelingsproblemen”, vertelt Judith Hoevenaars. “Voorop staat om via speelse interactie haperende elementen in de ontwikkeling stapsgewijs te stimuleren.”

Slechte woning heeft negatieve impact op gezondheid jonge kind

Bron: Vakblad Vroeg, 2 december 2019

Eén op de drie kinderen in Nederland leeft in een ongezonde woning met vocht en schimmel, donkere kamers, lage temperaturen of geluidsoverlast. Dit vergroot de kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen. Het heeft ook een negatieve impact op de leerprestaties van kinderen.

Nieuwe bijzonder hoogleraar Kinderfysiotherapie: Raoul Engelbert

Bron: Persbericht Hogeschool van Amsterdam, 26 november 2019

Raoul Engelbert, lector Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderfysiotherapie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), vanwege de stichting HvA. Engelbert bekleedt deze leerstoel met terugwerkende kracht vanaf 1 november.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart te brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van grote invloed op participatie in fysieke activiteiten van kinderen met en zonder DCD. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens therapeutische interventies.

Kinderen moeten meer in beweging op en na school

Bron: Alles over sport, 25 november 2019

Sporten, bewegen, maar ook andere aspecten van een gezonde leefstijl zijn belangrijke ingrediënten voor het welzijn van kinderen en jongeren. Het kan zelfs leiden tot betere schoolprestaties en minder uitval. Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

'Merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt te weinig'

Bron: NOS, 22 november 2019

Het grootste deel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) meldt dat vier op de vijf jongeren tussen de 11 en 17 jaar te weinig bewegen. De organisatie luidt de noodklok en stelt dat er direct actie nodig is.

Nog enkele plaatsen vrij bij de cursus ‘Sportblessures bij kinderen’

Maandag 10 februari 2020

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Oratie: ‘Meer aandacht nodig voor jeugdreuma’

Bron: LUMC, 22 november 2019

Er moet meer aandacht komen voor jeugdreuma. Een vroege diagnose en krachtige behandeling kan voorkomen dat er onomkeerbare schade ontstaat. Dat zei prof. Rebecca ten Cate in haar oratie op vrijdag 22 november 2019.

Schrijftest voor kleuters genomineerd voor Science Award

Bron: HVA, 22 november 2019

Kinderen die veel moeite hebben met leren schrijven, worden voortaan al in de kleuterklas opgespoord dankzij de test WRITIC. Deze innovatie is genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award.

Treant helpt kinderen met poep- en plasproblemen tijdens speciaal spreekuur

Bron: Medicalfacts, 19 november 2019

Kinderen vanaf vier à vijf jaar met poep- en plasproblemen, kunnen bij Treant terecht tijdens het spreekuur dat speciaal voor deze klachten is ingericht. De problemen kunnen een lichamelijke of psychische oorzaak hebben, of veroorzaakt worden door een combinatie hiervan.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’. Bekijk de videotrailer.

Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld.

Later afnavelen bij vroeggeboorte

Bron: ZonMw, 18 november 2019

Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld die het mogelijk maakt om te vroeg geboren baby’s alle acute zorg te verlenen zonder de navelstreng eerst door te knippen. Het is nl. gunstig voor de bloedsomloop van de baby wanneer gewacht wordt met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is. Bijkomend voordeel is dat de pasgeborene dicht bij de moeder blijft.

Eén op drie kinderen groeit op in ongezonde woning

Bron: Medicalfacts, 18 november 2019

Eén op de drie kinderen in Nederland leeft in een ongezonde woning, waar sprake is van vocht en schimmel, donkere kamers, lage temperaturen of geluidsoverlast. [...] Opgroeien in ongezonde huizen wordt geassocieerd met een grotere kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen.

Virtual Reality voorbereiding van kinderen op een pijnlijke operatie: minder morfine nodig

Bron: Medicalfacts, 14 november 2019

Uit onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat het gebruik van Virtual Reality (VR) om kinderen voor te bereiden op een operatie effect heeft op de pijnbestrijding na de operatie. In de uitslaapkamer hadden de geopereerde kinderen die met VR waren voorbereid namelijk de helft minder vaak morfine nodig.

Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven

woensdagen 27 mei en 10 juni 2020

Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de fysiotherapeutische praktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie.

Laat kinderen zelf de kinderopvang inlopen!

Bron: Vakblad Vroeg, 11 november 2019

In de kinderopvang komen veel kinderen door ouders gedragen binnen en worden ook zo ‘overhandigd’. De ontwikkeling van het kind is echter gebaat bij zelf lopen.

Betrekken vaders bij neonatale zorg goed voor gezondheid baby

Bron: Vakblad Vroeg, 8 november 2019

De aanwezigheid en zorg van vaders van premature baby’s op een neonatologieafdeling doen ertoe. Dit verdient aandacht, te meer daar het stimuleren van de vader-babyband de gezondheid van de baby ten goede komt. Hetzelfde geldt voor het ondersteunen van co-ouderschap tussen de moeder en de vader.

Onderzoek naar klompvoeten stap verder met grote subsidie

Bron: Medicalfacts, 6 november 2019

Met een subsidie van bijna 700.000 euro maakt SIA RAAK-PRO verder onderzoek naar klompvoeten mogelijk. Onderzoek dat in februari 2020 van start gaat en wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-1
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-1
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-1

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart-nog-plaatsen-beschikbaar
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart. Nog plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-23-en-30-maart-2020
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 23 en 30 maart 2020?

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-18-en-19-maart-2020
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 18 en 19 maart 2020

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • cursus-inspanningsfysiologie-waar-wordt-bewegen-trainen-start-op-16-maart
  Cursus inspanningsfysiologie: waar wordt bewegen trainen! Start op 16 maart.

  lees meer...

 • specialiseren-bij-de-sportrevalidatie-op-3-en-4-april-specialisatie-uithoudingsvermogen
  Specialiseren bij de sportrevalidatie? Op 3 en 4 april: specialisatie uithoudingsvermogen.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • bekkencursussen-in-de-komende-periode-zie-ook-de-leerlijn
  Bekkencursussen in de komende periode. Zie ook de leerlijn.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-vernieuwd-12-juni-en-13-juni-2020
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd: 12 juni en 13 juni 2020

  lees meer...

 • cursus-reumatische-aandoeningen-vernieuwd
  Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

  lees meer...

 • leer-hoe-je-fysiek-minder-belastend-kunt-werken-en-hoe-je-dat-aan-andere-zorgverleners-kunt-leren
  Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

  lees meer...

 • revalidatie-van-het-sportende-kind-door-kinder-fysiotherapeuten-cursus-op-20-en-21-maart
  Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • behandeling-van-patienten-met-knieklachten-maar-dan-state-of-the-art-cursus-op-17-en-18-april-2020
  Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’. Cursus op 17 en 18 april 2020

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-21-april-2020
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 21 april 2020

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo