kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Therapiegerelateerde stress bij ouders van kinderen met een lichamelijke beperking

Beckers L. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Wat weet jij van therapiegerelateerde stress bij ouders van kinderen met een lichamelijke beperking? Een recente studie komt met een definitie, conceptueel model en aanbevelingen voor de praktijk. Lees het hele referaat om meer te weten te komen!

Doet zitten ertoe? Verschil tussen te vroeg geboren zitters en niet-zitters

Jensen-Willett S. Pediatric Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Maakt het verschil voor de cognitieve ontwikkeling als een te vroeg geboren baby na een half jaar niet kan zitten? Amerikaanse onderzoekers vergeleken zitters met niet-zitters in een cohort van 105 risico baby's die geboren waren met een zwangerschapsduur van < 32 weken, een geboortegewicht < 1500 gram of ernstig ziek waren waarvoor beademing nodig was.

Canadese referentiewaarden van de Alberta Infant Motor Scale gelden niet voor Nederlandse baby’s

Suir I. Pediatric Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, em. hoogleraar Paramedische Wetenschappen

Kunnen we Canadese referentiewaarden van de Alberta Infant Motor Scale direct toepassen op Nederlandse baby’s? Of verschilt de motorische ontwikkeling per cultuur? Je leest er alles over in dit referaat!

Literatuurlijst 2019-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt te weinig'

Bron: NOS, 22 november 2019

Het grootste deel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) meldt dat vier op de vijf jongeren tussen de 11 en 17 jaar te weinig bewegen. De organisatie luidt de noodklok en stelt dat er direct actie nodig is.

Schrijftest voor kleuters genomineerd voor Science Award

Bron: HVA, 22 november 2019

Kinderen die veel moeite hebben met leren schrijven, worden voortaan al in de kleuterklas opgespoord dankzij de test WRITIC. Deze innovatie is genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award.

Treant helpt kinderen met poep- en plasproblemen tijdens speciaal spreekuur

Bron: Medicalfacts, 19 november 2019

Kinderen vanaf vier à vijf jaar met poep- en plasproblemen, kunnen bij Treant terecht tijdens het spreekuur dat speciaal voor deze klachten is ingericht. De problemen kunnen een lichamelijke of psychische oorzaak hebben, of veroorzaakt worden door een combinatie hiervan.

Later afnavelen bij vroeggeboorte

Bron: ZonMw, 18 november 2019

Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld die het mogelijk maakt om te vroeg geboren baby’s alle acute zorg te verlenen zonder de navelstreng eerst door te knippen. Het is nl. gunstig voor de bloedsomloop van de baby wanneer gewacht wordt met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is. Bijkomend voordeel is dat de pasgeborene dicht bij de moeder blijft.

Eén op drie kinderen groeit op in ongezonde woning

Bron: Medicalfacts, 18 november 2019

Eén op de drie kinderen in Nederland leeft in een ongezonde woning, waar sprake is van vocht en schimmel, donkere kamers, lage temperaturen of geluidsoverlast. [...] Opgroeien in ongezonde huizen wordt geassocieerd met een grotere kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen.

Virtual Reality voorbereiding van kinderen op een pijnlijke operatie: minder morfine nodig

Bron: Medicalfacts, 14 november 2019

Uit onderzoek van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis blijkt dat het gebruik van Virtual Reality (VR) om kinderen voor te bereiden op een operatie effect heeft op de pijnbestrijding na de operatie. In de uitslaapkamer hadden de geopereerde kinderen die met VR waren voorbereid namelijk de helft minder vaak morfine nodig.

Laat kinderen zelf de kinderopvang inlopen!

Bron: Vakblad Vroeg, 11 november 2019

In de kinderopvang komen veel kinderen door ouders gedragen binnen en worden ook zo ‘overhandigd’. De ontwikkeling van het kind is echter gebaat bij zelf lopen.

Betrekken vaders bij neonatale zorg goed voor gezondheid baby

Bron: Vakblad Vroeg, 8 november 2019

De aanwezigheid en zorg van vaders van premature baby’s op een neonatologieafdeling doen ertoe. Dit verdient aandacht, te meer daar het stimuleren van de vader-babyband de gezondheid van de baby ten goede komt. Hetzelfde geldt voor het ondersteunen van co-ouderschap tussen de moeder en de vader.

Onderzoek naar klompvoeten stap verder met grote subsidie

Bron: Medicalfacts, 6 november 2019

Met een subsidie van bijna 700.000 euro maakt SIA RAAK-PRO verder onderzoek naar klompvoeten mogelijk. Onderzoek dat in februari 2020 van start gaat en wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis.

‘Peuters bewegen veel te weinig op kinderdagverblijf’

Bron: Kinderopvang Totaal, 18 oktober 2019

Peuters op Nederlandse kinderdagverblijven bewegen veel te weinig, concluderen studenten van De Haagse Hogeschool na onderzoek met bewegingssensoren. Peuters bewegen nog geen 50 procent van de internationale beweegnorm.

Unicef publiceert verontrustende cijfers: 24 procent van Belgische kinderen kampt met overgewicht

Bron: Nieuwsblad.be, 15 oktober 2019

Uit een nieuw rapport van Unicef blijkt dat in België zo’n 24 procent van de kinderen met overgewicht af te rekenen krijgt. Dat zou vooral in armere gezinnen het geval te zijn.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Woensdag 15 januari 2020

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

'Vroeggeboorte veel schadelijker dan gedacht'

Bron: Skipr, 14 oktober 2019

Te vroeg geboren kinderen houden tot in de puberteit een verhoogde kans op bijvoorbeeld leer- en sociale problemen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad. Een en ander blijkt uit onderzoek van ontwikkelings- en neuropsycholoog Sabrina Twilhaar (31), die er vandaag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op promoveert.

Leer het motorisch zelfbeeld bij kinderen in kaart te brengen

Donderdag 23 januari 2020

Het zelfbeeld over de sportieve vaardigheden is van grote invloed op participatie in fysieke activiteiten van kinderen met en zonder DCD. Om kinderen te stimuleren in hun fysieke activiteit is het daarom belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan het sportief zelfbeeld tijdens therapeutische interventies.

Zilveren Kruis schrapt onnodige eis kinderfysiotherapie uit contract

Bron: KNGF, 8 oktober 2019

Nadat Zilveren Kruis in haar contract voor 2020 de eis had gesteld dat kinderfysiotherapeuten die op scholen behandelen een masterdiploma moeten hebben, kregen ze veel klachten van contractanten.

Signaleren ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geboren kinderen schiet tekort

Bron: Vakblad Vroeg, 8 oktober 2019

Vroeggeboorte heeft belangrijke gevolgen voor de hersenontwikkeling en hersenfuncties. Hierdoor hebben te vroeg geboren kinderen een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen. Het eerder signaleren hiervan, verdient samen met het ontwikkelen van passende interventies, meer  aandacht.

Volop belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Maandag 10 februari 2020

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Aandacht neemt toe voor kinderen met cerebrale parese

Bron: De Ware Tijd, 7 oktober 2019

Ook kinderen met cerebrale parese moeten een sportieve leefstijl hebben. Dat dit mogelijk is bleek zondag tijdens een sportdag voor de doelgroep.

Spelen en bewegen basis voor gezonde ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 26 september 2019

Kinderen die voldoende kunnen spelen en bewegen, ontwikkelen een brede basis aan motorische vaardigheden. Daardoor krijgen ze meer plezier in bewegen en zullen ze het vaker doen, wat een positief effect heeft op de gezondheid.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’

Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld.

Leren van buitenlandse beweegrichtlijnen voor het jonge kind

Bron: Vakblad Vroeg, 18 september 2019

De huidige Nederlandse beweegrichtlijnen geven geen advies voor kinderen jonger dan vier jaar. Er zijn landen, waaronder België, die wel beweegrichtlijnen voor deze jongste doelgroep hebben. Wat bevelen deze richtlijnen aan voor zitten, schermtijd, bewegen en slaap?

Erasmus MC-Sophia krijgt Kinderhersencentrum

Bron: Skipr, 17 september 2019

Het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een hersencentrum speciaal voor kinderen. Belangrijk onderdeel van dit Sophia Kinderhersencentrum wordt het zogenoemde Kinderhersenlab. Daar testen en meten wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Het centrum opent volgend jaar.

Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven

woensdagen 27 mei en 10 juni 2020

Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de fysiotherapeutische praktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie.

Belang kleutertoetsen ligt vooral in indicatie ontwikkeling kind

Bron: Vakblad Vroeg, 16 september 2019

Het op jonge leeftijd vaststellen en ondervangen van taal- en rekenproblemen is een belangrijke motivatie voor het gebruik van kleutertoetsen. De resultaten zijn vooral van belang voor wat dit betekent voor de verdere ontwikkeling en veel minder voor het aangeven van het niveau van een kind.

Ademhaling te vroeg geboren baby liever stimuleren dan overnemen

Bron: LUMC, 12 september 2019

Het overnemen van de ademhaling van te vroeg geboren baby’s kan schadelijk zijn. De betere keuze is het stimuleren van de spontane ademhaling. NICU-verpleegkundige Janneke Dekker onderzocht hoe je dat het beste kunt doen. Ze promoveerde op 10 september 2019.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-8
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-8

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-8
  NPi-service Neurologie 2019-8

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-scholingsactiviteiten-in-de-periode-januari-juni-2020
  Nieuwe en vernieuwde scholingsactiviteiten in de periode januari - juni 2020

  lees meer...

 • leer-high-intensity-interval-training-hit-toepassen-bij-kinderen-op-woensdag-15-januari-2020
  Leer high-intensity Interval Training (HIT) toepassen bij kinderen op woensdag 15 januari 2020

  lees meer...

 • verdiepingscursus-vallen-verleden-tijd-op-zaterdag-7-december
  Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd' op zaterdag 7 december

  lees meer...

 • maandag-9-december-nieuwe-masterclass-spierfysiologie-training-en-stretching-van-lab-naar-oefenzaal-met-dr-richard-jaspers-en-drs-gerard-van-der-poel
  Maandag 9 december: nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-voor-algemeen-practicus-en-psychosomatisch-fysio-en-oefentherapeut-start-op-4-maart-2020
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Start op 4 maart 2020.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-fysiotherapie-bij-perifeer-vestibulaire-duizeligheid-op-17-en-18-januari-bekijk-de-videotrailer
  Eerstvolgende cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid' op 17 en 18 januari. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • donderdag-23-januari-masterclass-motorisch-zelfbeeld-bij-kinderen-met-en-zonder-dcd-beoordeling-8-8
  Donderdag 23 januari: Masterclass 'Motorisch zelfbeeld bij kinderen met en zonder DCD' Beoordeling: 8.8

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-28-januari-4-februari-en-7-april-2020
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 28 januari, 4 februari en 7 april 2020

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • oorsuizingen-wat-kun-je-ermee-als-fysiotherapeut-nieuwe-masterclass-op-vrijdag-6-maart-2020
  Oorsuizingen: wat kun je ermee als fysiotherapeut? Nieuwe Masterclass op vrijdag 6 maart 2020.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-polsklachten-op-vrijdag-6-maart-2020-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass handtherapie 'Polsklachten' op vrijdag 6 maart 2020. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

  lees meer...

 • zelfmanagement-bij-lymfoedeem-teach-the-teacher-bekijk-de-videotrailer
  Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo