kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Kinderen

Referaten

Ouders maken zich zorgen over ontwikkeling van hun kind: terecht of onterecht?

Camden C. Child Care Health and Development 2020, met een vertaalslag van Marike Boonzaaijer MSc, kinderfysiotherapeut en docent HU-master kinderfysiotherapie

Vroegsignalering van problemen in ontwikkeling van jonge kinderen is voorkomen van problemen voor later. Dit onderzoek onderstreept hoe belangrijk het is om ouders te versterken in hun rol van expert van hun eigen kind. Maar waar baseren ouders nu hun gevoel op?

Acute en chronische pijnklachten bij kinderen met een cerebrale parese

Ostojic K. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van Dr. Eline Bolster, kinderfysiotherapeut en docent master kinderfysiotherapie HU

In welke mate is acute en chronische pijn aanwezig bij kinderen met cerebrale parese? En welke factoren beïnvloeden dit? Om een antwoord te geven op deze vragen, verzamelden Australische onderzoekers gegevens bij 280 kinderen of hun ouders – lees het referaat voor de uitkomsten!

Intensief revalidatieprogramma effectief voor kinderen met een brachiale plexus laesie

Zielinski I. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Barbara Kölzer MSc, kinderfysiotherapeut en docent HU-master kinderfysiotherapie

Een kind met een gebroken arm in het gips wordt vaak snel handiger met de andere hand. Werkt dit principe ook als je de aangedane arm bij een brachiale plexus laesie wilt stimuleren? Daar hebben ze nu een piraten-oplossing voor!

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

MQ-scan voor meten van motorische vaardigheden van kinderen

Duur: 23:02 min | Spreker: Drs. Joris Hoeboer

Drs. Joris Hoeboer, Lectoraat Gezonde Leefstijl de Haagse Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de MQ-scan ontstaan is en waarom het een praktisch toepasbare, betrouwbare en valide test is om motorische vaardigheden van kinderen tussen de 4-12 jaar te meten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

COVID-19 bij kinderen

Bron: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, 31 maart 2020

De ontwikkelingen rondom COVID-19 volgen elkaar in rap tempo op en de situatie lijkt per dag te veranderen. Op deze pagina vindt u ons COVID-19-dossier: al onze informatie overzichtelijk bij elkaar.

Voldoende slaap en beweging zorgen voor een optimale afweer bij kinderen met een lichamelijk beperking of chronische ziekte

Bron: Alles over sport, 25 maart 2020

Nu door de aanpak van het Coronavirus de scholen gesloten zijn, maken we ons zorgen om het dagelijkse beweeggedrag van kinderen. Vooral bij kinderen met een lichamelijke beperking voor wie bewegen vaak toch al moeilijk is.

Thuis bewegen met je peuter: online en offline tips

Bron: Alles over sport, 24 maart 2020

Ben je door de coronacrisis meer thuis met je peuter? Ben je op zoek naar ideeën om de dag leuk en gezond door te komen? Wij delen tips!

Cursus ‘Sportblessures bij kinderen’

Woensdag 23 september 2020

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Inspanningsfysiologie, testen en trainen bij kinderen van 6-12 en 12-16 jaar

Woensdagen 7 oktober en 11 november

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, is een gedegen kennis over inspanningsfysiologie en trainingsleer noodzakelijk. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases. In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend.

‘Nog steeds belangrijk dat kinderen vaccinaties krijgen!’

Bron: Medicalfacts, 19 maart 2020

Jeugdartsen van CJG Den Haag adviseren ouders om vooral naar het consultatiebureau te komen voor de vaccinaties. Dat geldt specifiek voor kinderen tot en met 14 maanden. Ouders zeggen hun afspraken af uit angst voor besmetting met het coronavirus. Dat is volgens de jeugdartsen niet nodig.

Voeding kan luchtweginfecties bij kinderen doen afnemen

Bron: Medicalfacts, 18 maart 2020

Voor jonge kinderen (1-4 jaar) die vaker dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn, is er nog geen doeltreffende oplossing. Het is vaak jaren wachten en doormodderen tot de infecties van de bovenste luchtwegen verdwenen zijn. UT promovenda en kinderarts Ellen van der Gaag (Ziekenhuisgroep Twente) deed onderzoek naar deze groep kinderen en pleit voor een voedingsadvies.

School gesloten: beweeg thuis!

Bron: Alles over sport, 18 maart 2020

Beweegt je kind voldoende nu de scholen gesloten zijn? Bewegen is belangrijk en gezond en daarmee een must voor opgroeiende kinderen. Hoe meer beweging kinderen krijgen, hoe beter. Volgens de beweegrichtlijnen voor kinderen heeft ieder kind elke dag minimaal 60 minuten aan beweging nodig.

Cursus ‘Sportrevalidatie bij kinderen’, 1 + 1 = 3

Vrijdagmiddag en -avond 13 november en zaterdag 14 november

In deze 2-daagse cursus leert u een duidelijk stroomschema waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject door ervaren sport- en kinderenfysiotherapeuten samen met de deelnemers ingevuld. Bekijk de videotrailer.

Stimuleer motorische ontwikkeling met bewegen

Bron: Vakblad Vroeg, 16 maart 2020

Werk je met kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar? Bijvoorbeeld binnen de kinderopvang of de jeugdgezondheidszorg? Kenniscentrum Sport & Bewegen lanceert een gratis pakket om met bewegen de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen

Donderdagmiddag en-avond 12 en vrijdag 13 november

In deze 2-daagse cursus staat een multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht interventie centraal die de BMI verlaagt en een actieve leefstijl stimuleert. Deze interventie is ontwikkeld en onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag en is opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven.

Cursus ‘Hoofdpijn bij kinderen’

Maandag 9 november en maandag 7 december

Hoofdpijn bij kinderen is een veel voorkomende klacht en kinderen zijn vaak beperkt in hun activiteiten en in hun sociale context. Binnen de fysiotherapie/oefentherapie bestaat er geen concreet behandelbeleid voor kinderen met hoofdpijn en de aanpak per therapeut kan enorm verschillen. Deze 2-daagse cursus leert het in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau. Vervolgens komen diagnostiek en interventies aan bod.

Cursus 'Loopproblemen bij kinderen'

Maandagen 16 november en 14 december

Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden veelvuldig geconsulteerd als ouders zich zorgen maken als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Beweegplezier is te creëren voor ieder type kind

Bron: Alles over sport, 10 maart 2020

Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te gaan, bijna moeiteloos. Dat geldt echter niet voor alle kinderen.

Meer blessures bij snelgroeiende atleten

Bron: Alles over sport, 10 maart 2020

Jeugdatleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Dit geldt met name voor blessures aan botten en in groeischrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, waarin onderzoekers keken naar de invloed van groeisnelheid op het ontstaan van blessures.

Therapie in de speeltuin

Bron: Vakblad Vroeg, 10 maart 2020

Sint Maartenskliniek heeft sinds kort een speeltuin voor revaliderende kinderen met uitdagende speeltoestellen waarmee kinderen met hun behandelaars kunnen oefenen. De speeltuin is voortaan onderdeel van het revalidatieproces en kan ook worden gebruikt voor kinderen die niet in de Sint Maartenskliniek revalideren.

Masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie

Donderdag 19 november 2020

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Hoeveel variatie is dan optimaal? En is de optimale variatie afhankelijk van het vaardigheidsniveau van de (jonge) sporter? In deze masterclass behandelt prof. dr. Peter Beek vanuit verschillende sporten de modellen voor motorische leren binnen reguliere fysieke training en vanuit de revalidatie na sportletsels en vertaalt deze naar concrete trainings- en oefenprogramma’s.

Speeltuin als onderdeel van de revalidatie

Bron: Medicalfacts, 5 maart 2020

Kinderen die in de Sint Maartenskliniek revalideren, krijgen een speeltuin als therapiemiddel. Met behulp van de toestellen kunnen zij spelenderwijs revalideren. De feestelijke opening van de gloednieuwe kinderrevalidatiespeeltuin is op maandag 9 maart.

Allergisch astma en hooikoorts meten met een neusborsteltje

Bron: UMCG, 3 maart 2020

De neuscellen van jongeren met allergisch astma en hooikoorts zijn anders dan die van andere jongeren. Dat concluderen kinderlongarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen uit hun onderzoek, gefinancierd door het Longfonds.

Beter medicijngebruik winst voor behandeling baby met zuurstofgebrek

Bron: Vakblad Vroeg, 2 maart 2020

Zuurstoftekort rond de geboorte is nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van hersenschade bij pasgeborenen met overlijden en handicaps tot gevolg. De enige behandeling tot nu toe is tijdelijk koelen van het kind tot een lichaamstemperatuur van 33,5°C. Winst is te behalen door beter gebruik van bestaande geneesmiddelen, naast de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

App helpt kinderen gezond te leven

Bron: De Posthoorn, 25 februari 2020

WoWijs, een initiatief van De Stichting Haagse Jeugd Gezond begeleidt kinderen tussen 6 en 14 jaar naar een gezonde leefstijl om zo hun overgewicht naar beneden te krijgen. De nieuwe applicatie voor kinderen is ontwikkeld samen met de doelgroep en bestaat onder meer uit gezonde en lekkere recepten, video's over voeding en sport, coaching, quizjes, challenges en een stappenteller.

Nederlands CP register live: meer regie voor ouders van kinderen met cerebrale parese

Bron: Medicalfacts, 24 februari 2020

Een mijlpaal in de zorg voor kinderen met cerebrale parese in Nederland: het Nederlands CP register (www.cpregister.nl) is live. Vanaf nu kunnen de medische gegevens van kinderen met cerebrale parese (CP) vastgelegd worden, vanaf de diagnose tot en met 18 jaar.

'Gezondheid van kinderen onder druk door klimaat en reclame'

Bron: Algemeen Dagblad, 19 februari 2020

De gezondheid van kinderen over de hele wereld staat onder druk, en dat komt door milieuvervuiling, klimaatverandering en marketing voor ongezond eten en drinken. Daarvoor waarschuwen Unicef, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Special kids Pakistan gaat voor kinderrolstoelen

Bron: Ergotherapie Nederland, 17 februari 2020

Karin Murk, kinderergotherapeut en actief commissielid bij Ergotherapie Nederland is in de maand februari naar Pakistan. Dit keer samen met Anneke Dinkla, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.

Kinderen zitten veel te veel binnen: 'Hop, naar buiten ook al raast storm Dennis over het land!'

Bron: Algemeen Dagblad, 14 februari 2020

Ruim 80 procent van de ouders vindt dat hun kinderen meer de natuur in moeten, maar gaan er zelf te weinig op uit. […] "Ouders denken vaak dat ze meteen naar het bos moeten, maar onder een boom in de straat is ook genoeg te bewonderen en beleven."

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

 • blended-learning-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-veel-leren-in-korte-tijd-start-21-september
  Blended learning-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’, veel leren in korte tijd. Start 21 september.

  lees meer...

 • gehavend-in-groei-bejegening-van-kinderen-met-een-belast-leven-cursus-op-27-mei-en-10-juni
  Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven. Cursus op 27 mei en 10 juni.

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-in-juni
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal in juni

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo