kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

De effecten van kaakoefeningen op trismus bij patiënten met hoofd-halskanker

Karlsson O. Supportive Care in Cancer 2020, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Trismus is een beperkte mondopening en komt veel voor bij patiënten die behandeld zijn voor hoofd-halskanker. Heeft kaakoefentherapie hier een positieve invloed op? Lees hier de resultaten van Zweedse onderzoekers, die vijftig patiënten ruim drie jaar lang volgden.

De impact van ongewenste bijwerkingen van een borstreconstructie na kanker

McGhee DE. Supportive Care in Cancer 2020, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Hoeveel vrouwen ervaren ongewenste bijwerkingen van een borstreconstructie na borstkanker? En in hoeverre hebben deze bijwerkingen een negatieve impact op hun functioneren? U leest het in dit referaat.

Gecombineerde zwachtel effectiever dan adhesieve zwachtel en kinesiotape

Torres-Lacomba M. Clinical Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Welk type zwachtel is het meest effectief bij borstkanker gerelateerde lymfoedeempatiënten? En zijn deze ook comfortabel? Spaanse wetenschappers vergeleken vier typen zwachtels en kinesiotape met elkaar. Lees hun conclusies in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Training en kanker

Duur: 12:25 min | Spreker: Benno van Tol MSc

One size does NOT fit all: Benno van Tol - docent fysiotherapie en onderzoeker binnen het lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg aan de Hogeschool van Amsterdam - legt uit welke variabelen je kunt aanpassen zodat een training aansluit bij de individuele wensen, interesses en behoeften van patiënten met kanker.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Nieuwe kankermedicijnen in Nederland minst beschikbaar

Bron: Skipr, 23 september 2020

Nieuwe kankermedicijnen zijn in Nederland het slechtst beschikbaar van Europa. Dat blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van de EFPIA, de Europese branchevereniging voor geneesmiddelenbedrijven.

KWF steekt 27 miljoen in nieuwe kankeronderzoeken

Bron: Skipr, 22 september 2020

KWF Kankerbestrijding steekt 27 miljoen euro in 51 nieuwe onderzoeksprojecten, verdeeld over 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding, van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker, maakte de organisatie bekend.

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker – beweeginterventies

Zaterdag 7 november

Deze scholingsdag organiseert het NPi voor fysiotherapeuten die de eendaagse cursus ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ hebben gevolgd in 2016, 2017 of 2018. De deelnemende fysiotherapeuten leren in deze scholing om beweeginterventies op maat op te stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase.

Aantal kankerdiagnoses nog niet op 'normaal peil'

Bron: Gezondheidsnet, 22 september 2020

Als gevolg van de COVID-19-crisis is het aantal nieuwe kankerdiagnoses in maart, april en mei 20-25 procent lager dan in de eerste twee maanden van het jaar. In juni, juli en augustus is het aantal kankerdiagnoses vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses uit de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Zorg voor klachten na kanker moet en kan beter

Bron: Medicalfacts, 14 september 2020

Patiëntorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers presenteren vandaag een Nationaal Actieplan voor nazorg vanaf de diagnose kanker. Deze experts hebben zich verenigd in de Taskforce Cancer Survivorship Care.

Actieplan Kanker en Leven: nazorg moet beter

Bron: Skipr, 11 september 2020

De zorg voor klachten na kanker moet en kan beter. Nazorg voor kankerpatiënten moet al beginnen bij de diagnose. Dat stellen patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers in een Nationaal Actieplan Kanker & Leven, dat op 11 september wordt gepresenteerd.

Bijengif mogelijk effectief middel voor behandeling borstkanker

Bron: Algemeen Dagblad, 2 september 2020

Onderzoekers in Australië hebben ontdekt dat bijengif mogelijk kan dienen als effectief bestrijdingsmiddel tegen borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat het gif agressieve kankercellen kan vernietigen zonder de gezonde cellen te beschadigen.

Nieuwe cursus: Oncologie en fysiotherapie in de tweede lijn

Planning op basis van belangstelling

Voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de tweede lijn heeft het NPi een nieuwe tweedaagse cursus ontwikkeld over ‘Oncologie en fysiotherapie in de tweede lijn’.Deze cursus is bedoelt als basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Belangstellende 2e lijns fysiotherapeuten kunnen vrijblijvend hun interesse in deze cursus kenbaar maken.

Kanker komt vaker voor in Nederland dan in meeste andere EU-landen

Bron: NRC Handelsblad, 28 augustus 2020

In de Europese Unie komt kanker alleen in Ierland en Denemarken relatief vaker voor dan in Nederland. Leefgewoonten en genetische kenmerken spelen mee.

Belgische onderzoekers vinden sleutel tot behandeling van kanker

Bron: Gazet van Antwerpen, 28 augustus 2020

Een onderzoek van enkele Belgische wetenschappers zou weleens een grote doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van borst- en prostaatkanker. Dat nieuws plaatste het toonaangevende tijdschrift Nature prompt op zijn voorpagina.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Kopenhagen. Ook pre- en post-conference courses.

3 en 4 mei 2021

De 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) is verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021. Schrijf nu in voor deze unieke conferentie!  Bekijk ook de pre- en post-conference courses. Het NPi organiseert deze conferentie in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists, de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy en de Danish Society of Lymph therapists.

 

Nieuwe studie biedt perspectieven om chemotherapie voor leukemiepatiënten te verbeteren

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 augustus 2020

Door gebruik te maken van een nieuwe technologie om genetische defecten te onderzoeken zijn wetenschappers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven erin geslaagd om meer te weten te komen over de effecten van chemotherapie bij patiënten die lijden aan T-cel-leukemie, wat een meer efficiënte behandeling mogelijk maakt.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

Zaterdag 28 november

In deze cursus leert u als oedeemfysiotherapeut een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus bent u in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak.

Voor het eerst in Nederland: Fluorescent licht maakt prostaatkanker zichtbaar tijdens operatie

Bron: Antoni van Leeuwenhoek, 18 augustus 2020

In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) – onderdeel van het Prostaatkankernetwerk Nederland – is deze maand een nieuwe operatietechniek toegepast. Voor het eerst in Nederland is tijdens een robot-geassisteerde operatie prostaatkanker zichtbaar gemaakt met behulp van een fluorescent middel. Het betreft een nieuwe studie waarbij tijdens de operatie wordt gekeken of een nieuwe kleurstof veilig gebruikt kan worden om prostaatkanker met gebruik van een speciale camera zichtbaar te maken tijdens de operatie.

Start van NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

23 januari, 5 en 6 februari 2021

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.

Kankermutatie zet remmend eiwit om in gaspedaal

Bron: UMC Utrecht, 17 augustus 2020

ankerremmende eiwitten, zogenaamde tumorsuppressors, spelen een belangrijke rol in het tegengaan van ongecontroleerde celdeling. Daarmee voorkomen ze tumorvorming. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt nu dat als deze eiwitten gedeeltelijk zijn uitgeschakeld, ze van een rem op de groei van tumoren veranderen in een gaspedaal.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

15 en 16 januari 2021

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • masterclass-de-kwetsbare-oudere-op-25-september
  Masterclass 'De kwetsbare oudere' op 25 september

  lees meer...

 • vernieuwde-cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-26-september-en-3-oktober
  Vernieuwde cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • hoe-stel-je-beweegprogramma-s-op-voor-patienten-met-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Hoe stel je beweegprogramma's op voor patiënten met Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • verbeter-je-onderzoeks-en-behandelvaardigheden-van-de-nek-thorax-schouder-en-elleboog-3-daagse-praktijkcursus
  Verbeter je onderzoeks- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-online-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-experts-op-3-november
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Online voorbereiding thuis, gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met experts op 3 november

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo