kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Fittere borstkankerpatiënten oefenen meer tijdens chemotherapie

Waart H van, Supportive Care in Cancer 2019. Met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Welke factoren hebben invloed op therapietrouw bij patiënten met borstkanker? En hoe hoog is de therapietrouw bij borstkankerpatiënten? Amsterdamse onderzoekers zochten het voor je uit.

Ex-borstkankerpatiënten met bewegingsangst hebben vaker lymfoedeem

Gencay Can A. Turkish Journal of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

 Lopen ex-borstkankerpatiënten meer risico op het ontwikkelen van lymfoedeem, een slechtere armfunctie, angst of depressie en een lagere kwaliteit van leven als ze bang zijn om te bewegen? Turkse onderzoekers zochten het voor je uit.

Risico op lymfoedeem nu vroegtijdig in te schatten

Byun HK. Annals of Surgery 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Welke behandelingen van borstkanker vergroten de kans op lymfoedeem? En welke factoren verlagen de kans op lymfoedeem? Koreaanse onderzoekers analyseerden gegevens van 5549 patiënten met borstkanker en vonden een antwoord.

Literatuurlijst 2019-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen, bijv. bij oncologische patiënten of patiënten met lymfoedeem dan wel lipoedeem.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Sneller herstel voor kankerpatiënten dankzij beweegadviezen-op-maat

Bron: ANP Pers Support, 19 november 2019

Prostaat- en darmkankerpatiënten ervaren lichamelijke klachten door hun ziekte en de behandelingen, maar ook problemen als slechtere conditie, vermoeidheid en ongerustheid. Bewegen kan dan helpen. Rianne Golsteijn ontwikkelde speciaal voor deze groep een programma dat hen stimuleert om meer te bewegen.

Ruim 5 miljoen euro voor technologische ontwikkelingen in kankeronderzoek

Bron: FMT Gezondheidszorg, 19 november 2019

Er starten acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Het gaat om ambitieus onderzoek naar onder meer borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker.

“Nieuwe bloedtest kan borstkanker 5 jaar voor de eerste knobbel opsporen”

Bron: Het Laatste Nieuws, 5 november 2019

Britse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot wel 5 jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. Hiermee kunnen duizenden levens worden gered, omdat de ziekte beter te behandelen is als deze vroeg wordt ontdekt.

Mannen nemen vaak zelf regie na diagnose prostaatkanker

Bron: Medicalfacts, 1 november 2019

Na de diagnose prostaatkanker zoeken mannen veelal zelf naar een behandelcentrum of ziekenhuis die het beste aansluit bij hun behoeften. Het  doorverwijsadvies van de huisarts is in hun keuze niet per definitie leidend.

Bewegen tijdens en na kanker: nieuwe aanbevelingen

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 17 oktober 2019

Een internationaal team van experts op het gebied van kanker en bewegen publiceerde gisteren, 16 oktober, nieuwe aanbevelingen voor het systematisch gebruik van beweeginterventies voor patiënten met kanker.

Praktijkdagen lymfologie

21 en 22 april 2020

In het Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL), onderdeel van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Voor Oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten. De deelnemer kan na de praktijkdagen de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up vanuit de richtlijn lymfoedeem toepassen in de verschillende stadia van lymfoedeem.

Mannen met borstkanker gaan vaak laat naar een arts

Bron: Medicalfacts, 8 oktober 2019

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 120 mannen borstkanker vastgesteld. Veel mensen zijn zich niet bewust dat óók mannen borstkanker kunnen krijgen. Een van de gevolgen hiervan is dat mannen, met klachten die kunnen wijzen op borstkanker, niet direct naar een dokter stappen.

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

6 en 7 maart 2020

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Catharina Ziekenhuis investeert opnieuw in betere kankerbehandelingen

Bron: FMT Gezondheidszorg, 7 oktober 2019

Het Catharina Kanker Instituut neemt 7 oktober een nieuw bestralingsapparaat in gebruik. Het is het derde nieuwe apparaat op rij. Binnen een jaar worden er nog twee nieuwe toestellen geplaatst.

Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten

Maandag 9 december

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met lymfoedeem in het hoofd-halsgebied als gevolg van chirurgische en hoofd-hals-oncologische behandelingen. De orofaciaal fysiotherapeut die niet geschoold is als oedeemfysiotherapeut kan zich met behulp van deze masterclass verdiepen in de diagnostiek en behandeling van zowel extern als intern lymfoedeem in het hoofd-halsgebied.

Borstkanker-app IVY wint Patient Innovation Award

Bron: Skipr, 3 oktober 2019

Vitaliteitsproject IVY is uitgeroepen tot winnaar van de Patient Innovation Award 2019. De IVY-app helpt borstkankerpatiënten aan een vitaler zelfbeeld. De app kreeg van het publiek én de vakjury de meeste stemmen.

Start van NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

18, 31 januari en 1 februari 2020

Het begin van de NPi-leerlijn ‘Oncologie’ wordt gevormd door de cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’. In deze cursus krijgt de deelnemer voldoende basiskennis aangereikt om cliënten die een medische behandeling (operatie, bestraling, chemokuur en/of targeted therapy) voor kanker hebben ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. De cursus staat ook open voor tweedelijns fysiotherapeuten. Bij de cursus op zaterdag 18 januari, vrijdagmiddag en -avond 31 januari en zaterdag 1 februari 2020 zijn nog plaatsen vrij.

Amsterdam UMC haalt Europese miljoenen binnen voor kankeronderzoek

Bron: Skipr, 1 oktober 2019

Onderzoekers van onder meer Amsterdam UMC krijgen een Europese subsidie van 30 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe zogeheten ‘speurstoffen’ waarmee is vast te stellen of immunotherapie kansrijk is voor de patiënt.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen

14 en 15 mei 2020. Schrijf vóór 1 november met korting in.

Op 14 en 15 mei 2020 organiseert het NPi in Kopenhagen de 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists (DFys) en de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy (DOPF). Het thema van de 2nd ICPTO is ‘When Research meets Clinical Practice’. Naast interessante wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de oncologie en fysiotherapie zullen tevens best practices worden belicht door fysiotherapeuten uit diverse landen.

Aandacht voor angst bij borstkanker schiet tekort

Bron: ANP Pers Support, 30 september 2019

Negen van de tien vrouwen met borstkanker zijn bang dat de ziekte na behandeling terugkeert, uitgezaaid is of dat ze eraan overlijden. Voor een derde van hen heeft die angst een enorme impact op hun leven. Hoewel de meeste vrouwen met hun arts of behandelaar over deze angst willen praten, gebeurt dat alleen als ze er zelf over beginnen.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

Zaterdag 9 mei 2020. Doelgroep: oedeemfysiotherapeuten

In deze cursus leert de oedeemfysiotherapeut z’n handelen binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak bij cliënten met lipoedeem te legitimeren met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is. De deelnemer kan na deze cursus een analyse maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Tevens is hij/zij in staat een behandeling op maat te bieden, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model.

'Informatie over leefstijl helpt, maar wordt weinig gegeven'

Bron: Skipr, 24 september 2019

Mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten, ervaren een betere kwaliteit van leven dan hun lotgenoten die dit niet doen. Patiënten krijgen echter vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding.

Masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

10 maart 2020

Lymfofluoroscopie of ‘near-infrared fluorescence imaging’ is een beeldvormende techniek waarbij je indocyanine groen in de huid van de hand of voet van de patiënt spuit. Hierdoor krijg je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkig lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen. Cursusleider: mw. prof. dr. Nele Devoogdt (foto).

Personeelstekort hindert borstkankerscreening

Bron: Skipr, 20 september 2019

Oudere vrouwen krijgen niet op tijd een oproep voor een borstfoto om borstkanker op te sporen. De organisaties die het onderzoek uitvoeren, komen personeel tekort, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, vreest hij.

Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

6, 7 maart en 4 april

Na deze cursus beschikt de deelnemer over kennis, inzichten en vaardigheden die het mogelijk maken zelfmanagement een volwaardige plaats te geven binnen de individuele lymfoedeembehandeling en kan hij/zij een zelfmanagementcursus opzetten voor groepen cliënten met lymfoedeem in alle fasen van de behandeling. Cursusleider: Ad Hendrickx (foto).

Elektrische neus kan eenvoudig voorspellen of longkankerpatiënt baat heeft bij dure immuuntherapie

Bron: FMT Gezondheidszorg, 18 september 2019

Met een simpele ademanalyse voorspellen of een patiënt met uitgezaaide (niet-kleincellige) longtumor baat heeft bij immuuntherapie? De e-nose kan het.

Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie

24 en 25 januari 2020

Deze cursus sluit aan op de NPi-cursussen Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden en Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Tijdens de cursus staat het verkrijgen van competenties ten aanzien van de fysiotherapeutische begeleiding van oncologische cliënten tijdens de medische behandeling centraal. De cursus richt zich specifiek op het ontwikkelen van competenties ten aanzien van het klinisch redeneerproces, waarbij juiste interpretatie van de continu veranderende gezondheidstoestand van de cliënt leidt tot adequate aanpassingen van het trainingsprogramma.

VieCuri en Laurentius bundelen krachten bij borstkankerzorg

Bron: Medicalfacts, 17 september 2019

Door bundeling van alle expertise betrokken bij borstkankerzorg, krijgen patiënten met borstkanker uit Noord- en Midden-Limburg bij VieCuri en het Laurentius Ziekenhuis Roermond voortaan zorg vanuit één Borstexpertiseteam. Dat maakt de zorg beter en efficiënter: kortere wachttijden, zo mogelijk alle onderzoek op één dag en één operatie waarin én de tumor wordt weggehaald én de borst wordt gereconstrueerd.

Baarmoederhalskanker de wereld uit

Bron: Medicalfacts, 16 september 2019

Gynaecoloog-oncoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis gaat zich als hoogleraar inzetten om baarmoederhalskanker de wereld uit te krijgen. Bekkers bekleedt sinds kort aan de Universiteit Maastricht de leerstoel ‘preventie gynaecologische kanker, in het bijzonder (pre) maligne cervixpathologie’. Volgens de kersverse professor moet het mogelijk zijn om in 2040 geen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland meer te hebben.

Late gevolgen gynaecologische kanker vaak genegeerd

Bron: Medicalfacts, 12 september 2019

Veel vrouwen die behandeld worden voor gynaecologische kanker zoals baarmoederhalskanker, schaamlipkanker of eierstokkanker kampen daarna met seksuele- en vruchtbaarheidsproblemen, botontkalking, hormonale klachten, vermoeidheid of vergeetachtigheid. In een derde tot de helft van de gevallen worden deze late gevolgen echter niet besproken door hun behandelaars.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-8

  lees meer...

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-8

  lees meer...

 • kngf-en-npi-verlengen-overeenkomst-met-twee-jaar
  KNGF en NPi verlengen overeenkomst met twee jaar

  lees meer...

 • beweegprogramma-deel-2-moduul-artrose-op-25-en-26-november-bekijk-de-videotrailer
  Beweegprogramma (deel 2): moduul Artrose op 25 en 26 november. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-sportgerelateerde-enkelletsels-op-27-november-door-prof-dr-eamonn-delahunt-sportfysiotherapeut
  Masterclass sportgerelateerde enkelletsels op 27 november door Prof. dr. Eamonn Delahunt, sportfysiotherapeut

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-de-kinderhand-op-zaterdag-7-december-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass handtherapie 'De kinderhand' op zaterdag 7 december. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-fase-bij-patienten-met-longaandoeningen-vrijdag-29-november
  Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen. Vrijdag 29 november.

  lees meer...

 • donderdag-23-januari-masterclass-motorisch-zelfbeeld-bij-kinderen-met-en-zonder-dcd-beoordeling-8-8
  Donderdag 23 januari: Masterclass 'Motorisch zelfbeeld bij kinderen met en zonder DCD' Beoordeling: 8.8

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-donderdagmiddag-en-avond-21-november-en-vrijdag-22-november
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op donderdagmiddag en -avond 21 november en vrijdag 22 november

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-28-januari-4-februari-en-7-april-2020
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 28 januari, 4 februari en 7 april 2020

  lees meer...

 • leer-high-intensity-interval-training-hit-toepassen-bij-kinderen-op-woensdag-15-januari-2020
  Leer high-intensity Interval Training (HIT) toepassen bij kinderen op woensdag 15 januari 2020

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-voor-algemeen-practicus-en-psychosomatisch-fysio-en-oefentherapeut-start-op-4-maart-2020
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Start op 4 maart 2020.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-vallen-verleden-tijd-op-zaterdag-7-december
  Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd' op zaterdag 7 december

  lees meer...

 • maandag-9-december-nieuwe-masterclass-spierfysiologie-training-en-stretching-van-lab-naar-oefenzaal-met-dr-richard-jaspers-en-drs-gerard-van-der-poel
  Maandag 9 december: nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo