kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Lipoedeem heeft mogelijk negatief effect op kwaliteit van leven

Alwardat N. Eat and Weight Disorders 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Wat is de invloed van lipoedeem op de kwaliteit van leven? En welke klachten ervaren vrouwen met lipoedeem vooral. Italiaanse onderzoekers geven hierop antwoord nadat zij een literatuurstudie uitvoerden.

Kan training neuropathische klachten na chemotherapie verminderen?

Kneis S. BMC Cancer 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Neuropathie na chemotherapie geeft klachten zoals pijn, verminderde sensibiliteit en kan leiden tot spierzwakte en balansproblemen. Kan balans- of conditietraining neuropatische symptomen verminderen? Duitse onderzoekers zochten het uit.

Hoe behandel je oedeem na hoofd-halskanker?

Tyker A. American Journal of Otolaryngology 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Welke therapie is het meest effectief bij oedeem na hoofd-halskanker? En is compressie materiaal wel zo handig bij deze patiëntenpopulatie? Lees hier meer over in dit referaat.

Literatuurlijst 2019-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’

Start 20 september

Voor de Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ van het NPi bestond een aanzienlijke wachtlijst. Door de opleiding in een frequentie van drie keer in de twee jaar te organiseren, is er op dit moment geen wachtlijst meer en kunnen fysiotherapeuten zich nu opgeven voor de eerstvolgende opleiding die op 20 september 2019 van start gaat. De opleiding bestaat uit vier blokken van 2 resp. 3 dagen.

Kanker blijft meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland, 47.000 sterfgevallen

Bron: NOS Nieuws, 2 juli 2019

Kanker blijft de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij bijna 47.000 van de 153.000 sterfgevallen in 2018 was kanker de oorzaak, net als in de afgelopen jaren ruim 30 procent.

Cursus ‘Lymfe-casuïstiek’: klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem

Zaterdag 7 december

Deze nascholingsdag draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

Getroffen door kanker en toch aan het werk

Bron: NRC, 1 juli 2019

Werk geeft structuur, ook aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Maar de begeleiding schiet tekort. „Mijn bedrijfsarts informeerde totaal niet naar wat ik zelf wilde.”

Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten

Maandag 9 december

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met lymfoedeem in het hoofd-halsgebied als gevolg van chirurgische en hoofd-hals-oncologische behandelingen. De orofaciaal fysiotherapeut die niet geschoold is als oedeemfysiotherapeut kan zich met behulp van deze masterclass verdiepen in de diagnostiek en behandeling van zowel extern als intern lymfoedeem in het hoofd-halsgebied.

HPV-vaccin moet breder: ‘vaccineer ook tegen genitale wratten’

Bron: Medicalfacts, 26 juni 2019

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten: “Het is een gemiste kans de vaccinatie te beperken tot alleen de varianten die beschermen tegen kanker en niet ook te vaccineren tegen de HPV-variant die genitale wratten veroorzaakt.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen

14 en 15 mei 2020

Op 14 en 15 mei 2020 organiseert het NPi in Kopenhagen de 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists (DFys) en de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy (DOPF). Het thema van de 2nd ICPTO is ‘When Research meets Clinical Practice’.

Wetenschap: Goede informatie bestrijdt angst bij palliatieve patiënten

Bron: Nursing, 22 juni 2019

Goede en volledige informatie kan patiënten in de palliatieve fase helpen om minder angstig te zijn. Dat blijkt uit interviews met patiënten in een hospice, die verplegingswetenschapper Daniëlle Zweers afnam als onderdeel van haar promotieonderzoek.

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 december

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Minder angst voor terugkeer kanker na gedragstherapie

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 20 juni 2019*

Een deel van de patiënten bij wie een behandeling voor kanker met succes is afgerond ontwikkelt een angststoornis waarbij de vrees dat de kanker terugkomt centraal staat. Voor die groep vormt cognitieve gedragstherapie waarschijnlijk een effectieve oplossing, stellen Nijmeegse psychologen in BMC Cancer. *Bij deze bron is eenmalig aanmelding noodzakelijk.

Ruim 70 procent chronische patiënten klaar voor zorg op afstand

Bron: Medicalfacts, 19 juni 2019

Dat patiënten volgens medisch specialisten nog niet klaar zouden zijn voor eHealth – ofwel zorg op afstand – is een misverstand. Meer dan 70 procent van de chronische patiënten staat open voor zorg op afstand, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.228 patiënten.

Immuuntherapie-behandeling toegankelijk voor kankerpatiënt met zeldzaam tumorprofiel

Bron: Persbericht LUMC, 13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot kankergeneesmiddelen waarbij zij in een klinische studie baat blijken te hebben, hoewel die geneesmiddelen niet voor hun kankertype zijn ontwikkeld.

Als ze er baat bij hebben krijgen patiënten 'herontdekte' medicijnen vergoed

Bron: NOS Nieuws, 13 juni 2019

Soms helpen kankermedicijnen tegen meer soorten kanker dan waarvoor ze ontwikkeld en geregistreerd zijn. Ze worden echter alleen vergoed voor de behandeling van de vorm van kanker waarvoor ze goedgekeurd zijn. Patiënten met andere kankertypes hebben dus geen toegang tot een medicijn waar ze mogelijk wel baat bij hebben. Artsen, farmaceuten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut hebben daar nu een oplossing voor bedacht die ze in een studie met patiënten gaan uitproberen.

Fysiotherapeutische mogelijkheden bij oncologische cliënten. Bekijk de videotrailer.

18, 31 januari en 1 februari 2020

Het begin van de NPi-leerlijn ‘Oncologie’ wordt gevormd door de cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’. In deze cursus krijgt de deelnemer voldoende basiskennis aangereikt om cliënten die een medische behandeling (operatie, bestraling, chemokuur en/of targeted therapy) voor kanker hebben ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. De cursus staat ook open voor tweedelijns fysiotherapeuten. Bij de cursus op zaterdag 18 januari, vrijdagmiddag en -avond 31 januari en zaterdag 1 februari 2020 zijn nog plaatsen vrij.

Baanbrekende kankermedicijnen? Slechts 1 op de 5 werkt echt

Bron: Welingelichte Kringen, 11 juni 2019

Van alle ‘baanbrekende’ medicijnen tegen kanker, die in 25 jaar tijd op de markt kwamen, werkt nauwelijks een vijfde. De rest vergroot de overlevingskansen niet, blijkt uit nieuw onderzoek.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2019-5
  NPi-service Psychosomatiek 2019-5

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-5
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2019-5

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • geen-wachtlijst-meer-voor-opleiding-oedeemfysiotherapie-start-20-september
  Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Start 20 september.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-polsklachten
  Nieuwe Skills lab handtherapie 'Polsklachten'

  lees meer...

 • vernieuw-uw-visie-op-fysiotherapie-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • masterclass-dry-needling-in-de-bekken-buik-bilregio-start-28-september
  Masterclass 'Dry needling in de bekken-buik-bilregio'. Start: 28 september.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-uitgebreide-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-npi-experts
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Uitgebreide voorbereiding thuis gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met NPi-experts.

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-bekend
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' bekend!

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-door-dr-igor-tak-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn door dr. Igor Tak. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo