kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Eeuwigdurend dilemma: kies je vlakbrei- of rondbreikousen voor je patiënt?

Reich-Schupke S. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Vind jij het lastig om voor je patiënt met lymfoedeem te kiezen tussen vlakbrei- en rondbreikousen? Duitse onderzoekers formuleerden vier vragen om de keuze makkelijker te maken.

Telefonische coaching verbetert therapietrouw en vermindert ernst van trismus na operatie bij mondkanker

Wang TJ. European Journal of Oncology Nursing 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Heeft telefonische coaching een positief effect op het verbeteren van therapietrouw? En kan dit de kans op trismus verlagen? Lees de ervaringen bij Taiwanese patiënten met mondkanker.

Welke patiënten met hoofd-halskanker lopen risico op trismus?

Van der Geer SJ. Head and Neck 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van trismus? En hoe groot is de kans dat een patiënt met hoofd-halskanker trismus ontwikkelt? Groningse onderzoekers analyseerden gegevens van 730 patiënten en vonden een antwoord.

Literatuurlijst 2019-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Elektrische neus kan eenvoudig voorspellen of longkankerpatiënt baat heeft bij dure immuuntherapie

FMT Gezondheidszorg, 18 september 2019

Met een simpele ademanalyse voorspellen of een patiënt met uitgezaaide (niet-kleincellige) longtumor baat heeft bij immuuntherapie? De e-nose kan het.

VieCuri en Laurentius bundelen krachten bij borstkankerzorg

Bron: Medicalfacts, 17 september 2019

Door bundeling van alle expertise betrokken bij borstkankerzorg, krijgen patiënten met borstkanker uit Noord- en Midden-Limburg bij VieCuri en het Laurentius Ziekenhuis Roermond voortaan zorg vanuit één Borstexpertiseteam. Dat maakt de zorg beter en efficiënter: kortere wachttijden, zo mogelijk alle onderzoek op één dag en één operatie waarin én de tumor wordt weggehaald én de borst wordt gereconstrueerd.

Baarmoederhalskanker de wereld uit

Bron: Medicalfacts, 16 september 2019

Gynaecoloog-oncoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis gaat zich als hoogleraar inzetten om baarmoederhalskanker de wereld uit te krijgen. Bekkers bekleedt sinds kort aan de Universiteit Maastricht de leerstoel ‘preventie gynaecologische kanker, in het bijzonder (pre) maligne cervixpathologie’. Volgens de kersverse professor moet het mogelijk zijn om in 2040 geen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland meer te hebben.

Late gevolgen gynaecologische kanker vaak genegeerd

Bron: Medicalfacts, 12 september 2019

Veel vrouwen die behandeld worden voor gynaecologische kanker zoals baarmoederhalskanker, schaamlipkanker of eierstokkanker kampen daarna met seksuele- en vruchtbaarheidsproblemen, botontkalking, hormonale klachten, vermoeidheid of vergeetachtigheid. In een derde tot de helft van de gevallen worden deze late gevolgen echter niet besproken door hun behandelaars.

Nieuwe methode voor vroege detectie kanker

Bron: Universiteit Utrecht, 11 september 2019

Met een nieuwe methode hebben Utrechtse onderzoekers de activiteit weten te bepalen van kinases. Deze groep enzymen is betrokken bij celprocessen als celdeling en celdood, en daarmee een drijvende kracht achter kanker. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht beschrijven hun ontdekking samen met collega’s van Sanquin en het NKI 11 september in Cell Systems.

1,5 miljoen om immuuntherapie geschikt te maken voor meer kankerpatiënten

Bron: LUMC, 3 september 2019

Wetenschapper Noel de Miranda wil immuuntherapie bereikbaar maken voor meer kankerpatiënten. “Nu profiteert slechts een klein deel van de patiënten van deze veelbelovende behandeling.” Om zijn doel te bereiken krijgt De Miranda een Starting Grant van 1,5 miljoen euro van de European Research Council (ERC).

Nieuwe kankermedicijnen opgenomen in basispakket

Bron: Gezondheidsnet, 20 augustus 2019

Twee nieuwe kankermedicijnen worden vanaf september 2019 opgenomen in het basispakket. Het ene medicijn is voor de behandeling van verschillende soorten borstkanker, het andere voor een specifiek type longkanker.

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 december

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Meer zorg thuis klinkt goed, is lastig

Bron: NRC Handelsblad, 12 augustus 2019

Ziekenhuizen verplaatsen chemotherapie naar huis. Dat is nog niet zo eenvoudig, of goedkoop.

Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten

Maandag 9 december

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met lymfoedeem in het hoofd-halsgebied als gevolg van chirurgische en hoofd-hals-oncologische behandelingen. De orofaciaal fysiotherapeut die niet geschoold is als oedeemfysiotherapeut kan zich met behulp van deze masterclass verdiepen in de diagnostiek en behandeling van zowel extern als intern lymfoedeem in het hoofd-halsgebied.

Operatie moet levenslang dragen van armkous overbodig maken

Bron: Medicalfacts, 30 juli 2019

Een microchirurgische ingreep moet het levenslang dragen van armkousen en herhaaldelijke lymfedrainage (na borstkanker) overbodig gaan maken. Om vast te stellen of dat mogelijk is, gaan plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ en het Radboudumc in Nijmegen de nieuwe operatieve ingreep vergelijken met de traditionele therapie.

Start van NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

18, 31 januari en 1 februari 2020

Het begin van de NPi-leerlijn ‘Oncologie’ wordt gevormd door de cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’. In deze cursus krijgt de deelnemer voldoende basiskennis aangereikt om cliënten die een medische behandeling (operatie, bestraling, chemokuur en/of targeted therapy) voor kanker hebben ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. De cursus staat ook open voor tweedelijns fysiotherapeuten. Bij de cursus op zaterdag 18 januari, vrijdagmiddag en -avond 31 januari en zaterdag 1 februari 2020 zijn nog plaatsen vrij.

Preventieve borstamputatie blijkt niet noodzakelijk

Bron: Skipr, 29 juli 2019

Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en beruchte borstkankergen BRCA2. Dat is goed nieuws voor toekomstige patiënten, schrijft het AD op basis van onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen

14 en 15 mei 2020

Op 14 en 15 mei 2020 organiseert het NPi in Kopenhagen de 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists (DFys) en de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy (DOPF). Het thema van de 2nd ICPTO is ‘When Research meets Clinical Practice’. Naast interessante wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de oncologie en fysiotherapie zullen tevens best practices worden belicht door fysiotherapeuten uit diverse landen.

'Kwaliteit borstkankerzorg in Nederland is van hoog niveau'

Bron: Skipr, 26 juli 2019

De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is van hoog niveau en de variatie tussen ziekenhuizen neemt af. Dat stelt DICA, de organisatie die de kwaliteit van zorg inzichtelijk maakt met betrouwbare vergelijkingen en analyses, op basis van resultaten van de NABON Breast Cancer Audit (NBCA).

Praktijkdagen lymfologie

8 en 9 oktober

In het Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL), onderdeel van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Voor Oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten. De deelnemer kan na de praktijkdagen de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up vanuit de richtlijn lymfoedeem toepassen in de verschillende stadia van lymfoedeem.

 

 

Lymfoedeem mogelijk te behandelen met ketonen

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 25 juli 2019

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team ontwikkelde een strategie, via aanpassing van de voeding, om lymfoedeem te bestrijden. [...] De strategie zal snel getest worden in een klinische fase II-studie.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-6
  NPi-service Ouderen 2019-6

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-6
  NPi-service Kinderen 2019-6

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • adem-en-ontspanningstherapie-waardevolle-toevoeging-binnen-fysiotherapie-en-oefentherapiepraktijk-opleiding-start-op-30-oktober
  Adem- en ontspanningstherapie waardevolle toevoeging binnen fysiotherapie- en oefentherapiepraktijk. Opleiding start op 30 oktober

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-een-beweegprogramma-s-deel-2-volgen-modules-artrose-en-oncologie
  Komend najaar nog een beweegprogramma’s (deel 2) volgen? Modules artrose en oncologie.

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-levensfase-bij-geriatrische-patienten-nieuwe-cursus
  Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten. Nieuwe cursus.

  lees meer...

 • snijzaaldagen-onderbeen-enkel-voet-knie
  Snijzaaldagen. Onderbeen, enkel, voet, knie.

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-door-prof-dr-eamonn-delahunt-op-27-november
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' door Prof. dr. Eamonn Delahunt op 27 november.

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo