kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Kan telehealth fysiek begeleide training van kankerpatiënten vervangen?

Bland KA. Physical Therapy 2020, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Nu direct contact door de coronamaatregelen niet mogelijk is zoeken therapeuten en wetenschappers naar nieuwe manieren om kankerpatiënten te begeleiden. Kan telehealth daarbij uitkomst bieden? U leest het in dit referaat.

Lymfedrainage met kinesiotaping vermindert pijn en zwelling na nieuwe knie

Tornatore L. International Journal of Rehabilitation Research 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Revalidanten met een nieuwe knie hebben er baat bij als hun geopereerde been zo snel mogelijk op het oude niveau functioneert. Het verminderen van pijn en zwelling zijn daarbij belangrijke stappen. Wat zijn de voordelen van het toepassen van lymfedrainage met kinesiotaping na een knievervangende operatie? Lees het antwoord in dit referaat.

Gewichtsverlies vermindert de ernst van lymfoedeem waarschijnlijk niet

Tsai CL. The Breast 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Obesitas is een risicofactor voor het ontwikkelen van lymfoedeem na borstkanker. Gewichtsreducerende interventies lijken daarmee een oplossing. Maar is dat wel zo? Zorgt een afvalprogramma voor een vermindering van lymfoedeem? U leest het antwoord in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Training en kanker

Duur: 12:25 min | Spreker: Benno van Tol MSc

One size does NOT fit all: Benno van Tol - docent fysiotherapie en onderzoeker binnen het lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg aan de Hogeschool van Amsterdam - legt uit welke variabelen je kunt aanpassen zodat een training aansluit bij de individuele wensen, interesses en behoeften van patiënten met kanker.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

App voor gesprekshulp bij kanker gaat live

Bron: Skipr, 12 november 2020

Een nieuwe app moet patiënten en zorgprofessionals ondersteunen bij gesprekken over kanker. De applicatie is een initiatief van Stichting kanker.nl.

Borstkankerpatiënt onthoudt meer als arts empathie toont

Bron: Gezondheidsnet, 11 november 2020

Patiënten die ongeneeslijke borstkanker hebben, onthouden meer informatie over hun behandeling als hun arts meer empathie toont in het gesprek.

Minder diagnoses borst- en darmkanker door coronacrisis

Bron: Medicalfacts, 10 november 2020

Door de coronacrisis dit voorjaar zijn minder diagnoses borst- en darmkanker gesteld. In de leeftijdsgroepen die voor de bevolkingsonderzoeken worden uitgenodigd was de daling in het aantal diagnoses veel groter dan in de andere leeftijdsgroepen.

Chemotherapie dichter bij huis

Bron: Medicalfacts, 10 november 2020

In Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer hebben thuiszorgorganisaties Amstelring Wijkzorg en Zorgbalans samen met het Spaarne Gasthuis en Zilveren Kruis de handen ineengeslagen. Zo wordt zorg voor patiënten met kanker naar huis verplaatst.

Grote studie toont aan dat een eenvoudige bloedtest een nauwkeurig onderscheid kan maken tussen goedaardige en kwaadaardige laesies

Bron: ANP Pers Support, 9 november 2020

Een grote, baanbrekende studie, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift 'Cancer Cytopathology' van de American Cancer Society, toont aan dat een eenvoudige niet-invasieve bloedtest (vloeibare biopsie) nauwkeurig onderscheid kan maken tussen niet-kankergezwellen versus kankergezwellen.

Vast aanspreekpunt ontbreekt nog te vaak bij mensen met verhoogd risico op kanker

Bron: Medicalfacts, 3 november 2020

Ruim driekwart van de mensen met een verhoogd risico op kanker zegt behoefte te hebben aan een vast aanspreekpunt voor hun medische controles. De meeste van hen hebben dat ook, maar drie op de tien niet. Daarnaast zou de huisarts bij mensen met verhoogd risico op kanker vaker een grotere rol kunnen spelen.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

15 en 16 januari 2021

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Focus op botgezondheid bij borstkanker in het Catharina Ziekenhuis

Bron: Medicalfacts, 3 november 2020

Het Catharina Ziekenhuis is begonnen met het toedienen van een halfjaarlijks infuus aan een specifieke patiëntengroep van vrouwen na de overgang met borstkanker. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n infuus met botversterkende middelen de kans op uitzaaiingen in de botten en de kans op botbreuken verkleint. Ook wordt het ontstaan van broze botten (osteoporose) voorkomen. 

Hele maand november aandacht voor alvleesklierkanker

Bron: Skipr, 1 november 2020

Voor het eerst in Nederland staat november in het teken van de ziekte alvleesklierkanker. Naar internationaal voorbeeld organiseert Support Casper de Alvleesklierkanker Awareness Maand. De actiemaand ging zondag van start met de eerste digitale collecteweek van Support Casper. Daarmee wordt geld ingezameld voor onderzoek van prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC naar nieuwe behandelmethoden.

Award voor Maastrichts onderzoek naar pijnstilling

Bron: Maastricht UMC+, 30 oktober 2020

Met een onderzoek naar pijnstillers voor hoofd/ halskankerpatiënten heeft de Maastrichtse promovendus Johan Haumann de Best European Paper of the Year Award 2019 van de European Association for Palliative Care in de wacht gesleept. Samen met andere Maastrichtse onderzoekers op het gebied van pijngeneeskunde en palliatieve geneeskunde onderzocht Haumann welke patiënten met pijn meer gebaat zijn bij behandeling met morfine-achtige pijnstillers (opioïden) en welke patiënten minder kans hebben op goede pijnstilling met opioïden. Het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Palliative Medicine.

Start van NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

23 januari, 5 en 6 februari 2021

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.

Onderzoek: app tegen vermoeidheid bij kanker werkt

Bron: Skipr, 22 oktober 2020

Mensen die kanker hebben of de ziekte hebben gehad, kunnen vermoeidheid onder controle krijgen met behulp van een app. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Kanker tijdens zwangerschap heeft geen ernstige gevolgen voor de hersenontwikkeling van het kind

Bron: Het Laatste Nieuws, 21 oktober 2020

Leuvense onderzoekers gingen na hoe de hersenontwikkeling van kinderen verloopt na een zwangerschap met kankercomplicaties. Hun conclusie is duidelijk. Kanker en chemotherapie tijdens een zwangerschap bleken de hersenen van het kind nauwelijks te beïnvloeden.

Kankeronderzoekers ontdekken nieuwe speekselklier

Bron: Antoni van Leeuwenhoek, 16 oktober 2020

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een nieuwe locatie van de speekselklieren ontdekt. Voor patiënten met een tumor in hun hoofd-halsgebied is dit waarschijnlijk goed nieuws, omdat bestralingsartsen die plek nu kunnen gaan ontzien om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Vrijdag 16 oktober publiceren ze hun resultaten in Radiotherapy & Oncology, samen met het Amsterdam UMC, UMCG en UMC Utrecht.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Kopenhagen. Ook pre- en post-conference courses.

3 en 4 mei 2021

De 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) is verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021. Schrijf nu in voor deze unieke conferentie!  Bekijk ook de pre- en post-conference courses. Het NPi organiseert deze conferentie in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists, de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy en de Danish Society of Lymph therapists.

 

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-8

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-8

  lees meer...

 • nieuwe-start-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-op-3-maart-2021
  Nieuwe start opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ op 3 maart 2021

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-4-maart-en-15-april-2021
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten. Op 4 maart en 15 april 2021.

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-cervicale-risicoprofielen-voor-fysio-en-manueeltherapeuten-door-drs-john-bos-en-dr-rik-kranenburg-op-dinsdagmiddag-en-avond-2-februari-2021
  Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg op dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

  lees meer...

 • vervolgcursus-bekkenbodem-en-seksualiteit-op-11-februari-12-maart-en-1-april-2021
  Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’ op 11 februari, 12 maart en 1 april 2021

  lees meer...

 • cursus-patroonherkenning-knie-op-donderdag-28-januari-2021
  Cursus 'Patroonherkenning: knie' op donderdag 28 januari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-krachttraining-2-0-techniek-en-uitvoering-oefenstof-op-5-en-6-maart-2021
  Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof. Op 5 en 6 maart 2021.

  lees meer...

 • nieuwe-cursusdag-de-overgang-op-vrijdag-12-maart-2021
  Nieuwe cursusdag ’De overgang' op vrijdag 12 maart 2021

  lees meer...

 • 12-en-13-maart-2021-praktische-training-over-de-gedragsgeorienteerde-aanpak-bij-chronische-pijn-en-vermoeidheid-bekijk-de-videotrailer
  12 en 13 maart 2021: Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-op-22-23-januari-en-5-6-februari-2021
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal op 22/23 januari en 5/6 februari 2021

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-deel-2-module-copd-op-vrijdag-15-januari-nog-2-plaatsen-beschikbaar
  Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD op vrijdag 15 januari. Nog 2 plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • zitanalyse-en-rol-stoelaanpassingen-cursus-op-27-en-28-januari
  Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Cursus op 27 en 28 januari.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-op-vrijdag-5-februari-2021
  Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden' op vrijdag 5 februari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo