kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Resultaten van PASE vragenlijst en bewegingsmeter niet uitwisselbaar

Douma JAJ. Supportive Care in Cancer 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

De PASE vragenlijst en de bewegingsmeter worden allebei gebruikt om fysieke activiteit te meten. Maar meten ze wel hetzelfde? Nederlandse wetenschappers zochten het uit.

Kan yoga klachten van borstkanker gerelateerd lymfoedeem verminderen?

Wei CW. Complementary Therapies in Clinical Practice 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Secundair lymfoedeem komt veel voor na behandeling van borstkanker, en heeft verstrekkende gevolgen voor het dagelijks functioneren. Kunnen mensen met lymfoedeem na borstkanker de gevolgen beperken of zelfs terugdringen door dagelijkse yoga-oefeningen? Taiwanese onderzoekers plozen de wetenschappelijke literatuur erop na.

Hoog intensieve intervaltraining is haalbaar en veilig bij patiënten met borst- en prostaatkanker

Schlüter K. Medicine and Science in Sports and Exercise 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Hoog intensieve interval training (HITT) leidt tot een snelle toename van de aerobe capaciteit, maar is deze trainingsmethode ook haalbaar en veilig bij patiënten met borstkanker en prostaatkanker? Lees hier de resultaten uit een Duitse haalbaarheidsstudie.

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen, bijv. bij oncologische patiënten of patiënten met lymfoedeem dan wel lipoedeem.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

KWF Kankerbestrijding helpt patiënten die bang zijn voor corona

Bron: Skipr, 1 april 2020

Enkele organisaties, waaronder KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gaan (ex-)patiënten helpen die bang zijn om het coronavirus te krijgen of hulp nodig hebben.

Specialisten: zorg voor kankerpatiënt nog op hoog niveau

Bron: Skipr, 30 maart 2020

De zorg voor kankerpatiënten is op dit moment “niet ideaal”, maar de kwaliteit van zorg is nog steeds op een hoog niveau. Dat stelt voorzitter Haiko Bloemendal van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).

Handreiking palliatieve zorg thuis gepubliceerd

Bron: Nieuwsbericht HAN, 26 maart 2020

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben een belangrijk aandeel in de palliatieve zorg. Zij moeten het mogelijk maken dat patiënten in de laatste levensfase goed worden verzorgd en thuis kunnen sterven.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Kopenhagen. Ook pre- en post-conference courses.

5 en 6 oktober 2020

De 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) is verplaatst van mei naar oktober. Kon u niet deelnemen in mei, maar wel in oktober? Schrijf dan nu in voor dit unieke programma!  Bekijk ook de pre- en post-conference courses.

Gezonde voeding na darmkanker verbetert kwaliteit van leven

Bron: Skipr, 11 maart 2020

Gezonder gaan eten na de behandeling van darmkanker verbetert de kwaliteit van leven. Ook vermindert dit klachten van depressie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Elektronische neus ruikt voorloper van slokdarmkanker

Bron: Medicalfacts, 3 maart 2020

Een draagbare elektronische neus kan voorlopers van slokdarmkanker goed opsporen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift GUT. Dit blijkt uit een eerste onderzoek bij ruim vierhonderd patiënten.

Prostaatkankerscreening voor mannen met BRCA2 mutatie

Bron: Medicalfacts, 3 maart 2020

Mannen die drager zijn van een BRCA2 mutatie (BRCA2+mannen) hebben een ruim 2,5 keer verhoogd risico op prostaatkanker vergeleken met mannen zonder deze mutatie. Ook is duidelijk dat bij BRCA2+mannen die prostaatkanker krijgen, vaker sprake is van een agressievere tumor en een slechtere prognose.

Start van NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

19 september, 9 en 10 oktober

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn. De cursus staat ook open voor tweedelijns fysiotherapeuten.

Met het geheugen van een bacterie de ontwikkeling van een tumor volgen

Bron: Medicalfacts, 21 februari 2020

Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt hoe bepaalde eiwitten het geheugen van een bacterie up-to-date houden. Voor een bacterie is dat essentieel, want zijn geheugen beschermt hem tegen aanvallen van bacteriofagen, zijn natuurlijke vijand. Maar ook voor mensen is het bacteriële geheugen interessant.

Leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker onder druk

Bron: Zorg en Ziekenhuis, 16 februari 2020

Stichting Jong en Kanker en het Nationaal AYA 'Jong en Kanker' Platform overhandigen dinsdag 15 januari een petitie aan de leden van de vaste commissie Zorg van de Tweede Kamer. Zij pleiten hierin voor structurele financiering van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker.

Onderzoek VS: Jonge vrouwen krijgen vaker longkanker dan jonge mannen

Bron: Nu.nl, 5 februari 2020

Longkanker komt vaker voor bij jonge vrouwen dan bij jonge mannen. Dat is een van de conclusies van een internationaal kankeronderzoek.

Promotieonderzoek biedt meer inzicht in oorzaken kapselvorming bij borstimplantaten

Bron: Medicalfacts, 5 februari 2020

Een reactie van het immuunsysteem lijkt de oorzaak van kapselcontractie (overmatige kapselvorming) bij siliconen borstimplantaten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Yara Bachour.

Aandacht voor mentale impact van kanker

Bron: ZonMw Actueel, 4 februari 2020

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. ZonMw financiert meerdere innovatieve onderzoeken om te ondersteunen bij de mentale impact die kanker op (ex)patiënten kan hebben.

Wereldkankerdag: 4 februari 2020

Bron: ZonMw Actueel, 4 februari 2020

Ieder jaar wordt op Wereld kankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen.

Meer nieuwe kankergevallen geregistreerd

Bron: Skipr, 3 februari 2020

Vorig jaar hebben 118.500 Nederlanders de diagnose kanker kregen, 2000 meer dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), zo meldt het KWF een dag voor Wereldkankerdag.

Speekseltest voorspelt lymfeklieruitzaaiing mondholtetumor

Bron: Medicalfacts, 30 januari 2020

Bij een deel van de patiënten met een behandelde mondholtetumor komt de tumor later weer terug of wordt een tweede, nieuwe tumor zichtbaar. DNA uit deze tumoren komt ook in het speeksel terecht. Martijn Clausen toonde aan dat een speekseltest daardoor gebruikt kan worden voor het detecteren van dergelijke tumoren.

Niet meteen prikken maar scannen bij vermoedens prostaatkanker

Bron: NRC Handelsblad, 30 januari 2020

Bij verdachte bloedwaarden wordt vanaf nu een MRI-scan van de prostaat gemaakt. Dit voorkomt het onnodig afnemen van twaalf biopten.

Screening met CT-scan verlaagt sterfte aan longkanker

Bron: Medicalfacts, 30 januari 2020

Minder (ex-)rokers overlijden aan longkanker als zij worden gescreend op deze ziekte. Mannen die risico lopen en zich laten screenen verlagen het risico op overlijden met 24 procent. Bij vrouwen is dit effect mogelijk zelfs tot tweemaal zo groot. Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC, UMC Groningen, UMC Utrecht, UZ Leuven en Spaarne Gasthuis vandaag in het gerenommeerde medisch wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • 18-september-masterclass-bekkenbodemklachten-na-een-seksueel-trauma-toegankelijk-voor-geregistreerde-bekkenfysiotherapeuten
  18 september: Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo