kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Vermijd inactiviteit: ook (ex-)kankerpatiënten profiteren van lichaamsbeweging

Campbell KL. Medicine and Science in Sports and Exercise 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Is lichaamsbeweging veilig voor (ex-)kankerpatiënten? En hoe vaak en intensief moeten ze trainen om hun gezondheid te verbeteren? Een internationale expertgroep vatte de huidige wetenschappelijke kennis samen in een consensus statement.

Neemt armlymfoedeem af door afvallen en/of oefenen?

Schmitz KH. JAMA Oncology 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Zorgt een afvalprogramma, al dan niet gecombineerd met een huisoefenprogramma voor een afname van borstkankergerelateerd lymfoedeem? Amerikaanse onderzoekers zochten het voor je uit.

Lichaamsbeweging moet standaard zorg zijn in de oncologische praktijk

Schmitz KH. CA: Cancer Journal for Clinicians 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

De huidige oncologische praktijk onderkent onvoldoende het belang van lichaamsbeweging in de strijd tegen kanker. Lees hier wat er nodig is: Het is tijd voor actie!

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen, bijv. bij oncologische patiënten of patiënten met lymfoedeem dan wel lipoedeem.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Patiënt met longkanker gaat hard werken aan conditie vóór operatie

Bron: Medicalfacts, 16 januari 2020

Patiënten met longkanker die drie weken lang in sneltreinvaart werken aan hun conditie, komen wellicht aanzienlijk fitter uit de operatie die ze daarna moeten ondergaan. Het Centrum voor Longkanker van het Albert Schweitzer ziekenhuis onderzoekt momenteel of een dergelijk trainingsprogramma praktisch haalbaar is.

Bewegen vermindert de kans op kanker (maar hoe dat komt, is een raadsel)

Bron: Het Nieuwsblad, 3 januari 2020

Regelmatig bewegen vermindert de kans op 7 types kanker. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers nadat ze de testresultaten van 750.000 mensen hebben vergeleken. Het gaat specifiek om borst-, darm-, nier-, lever, huid, baarmoeder-, myeloom- en lymfklierkanker.

De impact van kanker reduceren door slim en veilig data combineren

Bron: Medicalfacts, 2 januari 2020

TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Daarmee komen nieuwe, betere manieren beschikbaar om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te genereren die helpen om de impact van kanker te reduceren.

Google-algoritme herkent borstkanker soms beter dan menselijke dokter

Bron: NU.nl, 2 januari 2020

Google-zusterbedrijf DeepMind heeft een programma met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat op scans borstkanker kan herkennen. Dat doet het programma geregeld beter dan menselijke doktoren, schrijft Google in een blogbericht.

Nederlanders weten weinig over risico’s alcohol

Bron: Skipr, 20 december 2019

Nederlanders weten weinig over de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid. Minder dan 9 procent noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent legt een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker.

Nieuwe behandeling longkanker voorwaardelijk in basispakket

Bron: Rijksoverheid, 20 december 2019

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft besloten om een nieuwe behandeling van longkanker tijdelijk toe te laten tot het basispakket. Patiënten krijgen hiermee per 1 januari 2020 toegang tot de startbehandeling met het geneesmiddel osimertinib.

'Gezond leven kan bijna de helft van de kankergevallen voorkomen'

Bron: Gezondheidsnet, 19 december 2019

Wat kun je het beste eten als je kanker hebt of wilt voorkomen? De Wageningse hoogleraar Voeding en Ziekte Ellen Kampman onderzoekt dit bij grote groepen mensen. "Ik heb mijn schoonzus voor haar overlijden beloofd om dieper in het onderwerp te duiken."

Goed nieuws over borstkanker

Bron: Gezondheidsnet, 19 december 2019

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen Jelle Wesseling, hoofd van de afdeling Pathologie van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut te Amsterdam en hoogleraar pathologie van borstkanker bij het LUMC in Leiden, naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker.

Nieuwe digitale implantaatkaarten bieden vrouwen meer inzicht in borstimplantaat

Bron: Medicalfacts, 17 december 2019

Met een nieuwe digitale versie van een implantaatkaart kunnen vrouwen razendsnel en gemakkelijk de status van hun borstimplantaat checken op www.implantaatcheck.nl.

Pilot Aanpassingsstoornis bij kanker anderhalf jaar verlengd

Bron: Medicalfacts, 16 december 2019

De pilot Aanpassingsstoornis bij kanker is verlengd tot 1 september 2021. Dit betekent dat meer mensen met kanker gebruik kunnen maken van deze zorg en verwijzers ((huis)artsen, bedrijfsartsen, POH-GGZ (via de huisarts) en verpleegkundige specialisten) mensen met kanker met een vermoeden op een aanpassingsstoornis anderhalf jaar langer kunnen verwijzen voor een behandeling in het kader van de pilot.

Ex-kankerpatiënt krijgt betaalbare verzekering

Bron: Skipr, 13 december 2019

Voormalige kankerpatiënten kunnen binnenkort een betaalbare overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft hierover afspraken gemaakt met de verzekeringssector.

'Kankerpatiënten kunnen betrouwbare informatie vaak niet vinden'

Bron: NOS Nieuws, 10 december 2019

Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten denkt niet goed na over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 7300 kankerpatiënten.

MRI screening mogelijk geschikt voor vrouwen met dicht borstweefsel

Bron: Medicalfacts, 5 december 2019

Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel lijken gebaat met aanvullend MRI-onderzoek na de landelijke borstkankerscreening. Omdat deze groep een verhoogde kans op borstkanker heeft en omdat tumoren in de borst door dit dichte klierweefsel moeilijker te zien zijn, is er een onderzoeksgroep van ongeveer 4800 vrouwen samengesteld die na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kreeg.

Onderzoek naar borstreconstructie met eigen vet

Bron: Skipr, 5 december 2019

Tien Nederlandse ziekenhuizen gaan verder onderzoek doen naar het gebruik van lipofilling bij een volledige borstreconstructie na borstkanker. De techniek heeft zich al wel bewezen voor borstvergrotingen en kleine correcties, maar nog niet na volledige borstamputatie, zegt arts-onderzoeker Sander Schop van het Maastricht UMC+.

Aanpak onderdiagnose van prostaatkanker is nu mogelijk

Bron: Medicalfacts, 2 december 2019

Jaarlijks overlijden 2.600 mannen aan prostaatkanker. Nu, aan het eind van de maand van de prostaatkanker, is er goed nieuws. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om prostaatkanker eerder en nauwkeuriger op te sporen.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

6 en 7 maart 2020

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Oncode Institute investeert 4 miljoen euro in nieuwe technologie voor kankeronderzoek in Nederland

Bron: Medicalfacts, 2 december 2019

Oncode Institute, een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat ruim 800 fundamentele kankeronderzoekers in Nederlandverenigt, investeert 4 miljoen euro in unieke, state-of-the art technologie voor kankeronderzoek. Vijf projecten op het gebied van onder andere Single Cell eiwitmetingen en DNA sequencing, Artificial Intelligence en Deep Learning zijn toegekend.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Kopenhagen. Ook pre- en post-conference courses bekend.

13 t/m 16 mei 2020

Na de zeer geslaagde eerste internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in 2018 in Amsterdam (met 300 fysiotherapeuten uit 30 landen), organiseert het NPi op 14 en 15 mei 2020 in Kopenhagen de 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists en de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy. Vanaf nu is het ook mogelijk om in te schrijven voor de pre- en post-conference courses op 13 en 16 mei 2020.

Borstkanker bij deel vrouwen sneller opgespoord met MRI-scan

Bron: NOS Nieuws, 28 november 2019

Vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben er mogelijk baat bij als ze bij de landelijke borstscreening ook een MRI-scan krijgen. Daardoor kunnen jaarlijks enkele honderden gevallen van borstkanker in een eerder stadium worden gesignaleerd, blijkt uit een grootschalig Nederlands onderzoek.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

9 mei 2020. Doelgroep: oedeemfysiotherapeuten

In deze cursus leert de oedeemfysiotherapeut z’n handelen binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak bij cliënten met lipoedeem te legitimeren met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is. De deelnemer kan na deze cursus een analyse maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Tevens is hij/zij in staat een behandeling op maat te bieden, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model.

Ziekenhuizen willen samenwerken in strijd tegen alvleesklierkanker

Bron: NOS, 21 november 2019

Ziekenhuizen willen op grote schaal onderzoek doen naar alvleesklierkanker. Door alle Nederlandse patiënten te betrekken bij de studie moet een betere behandeling mogelijk worden.

Nieuwe masterclass Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie

10 maart 2020

Heb je als oedeemfysiotherapeut wel eens patiënten met lymfoedeem die niet reageren op jouw behandeling met lymfedrainage of compressietherapie zoals je zou willen? Dan biedt lymfofluoroscopie mogelijk een oplossing. je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkig lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen. Cursusleider: mw. prof. dr. Nele Devoogdt (foto).

Sneller herstel voor kankerpatiënten dankzij beweegadviezen-op-maat

Bron: ANP Pers Support, 19 november 2019

Prostaat- en darmkankerpatiënten ervaren lichamelijke klachten door hun ziekte en de behandelingen, maar ook problemen als slechtere conditie, vermoeidheid en ongerustheid. Bewegen kan dan helpen. Rianne Golsteijn ontwikkelde speciaal voor deze groep een programma dat hen stimuleert om meer te bewegen.

Ruim 5 miljoen euro voor technologische ontwikkelingen in kankeronderzoek

Bron: FMT Gezondheidszorg, 19 november 2019

Er starten acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Het gaat om ambitieus onderzoek naar onder meer borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker.

Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

6, 7 maart en 4 april

In deze cursus komen o.a. de veranderende visie op gezondheid, de theoretische achtergronden van zelfmanagement en het Chronic care model aan bod, waarbij er ruim aandacht wordt geschonken aan gedragsverandering en beïnvloedingsmogelijkheden.

 

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-1
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-1
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-1

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart-nog-plaatsen-beschikbaar
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart. Nog plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-23-en-30-maart-2020
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 23 en 30 maart 2020?

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-18-en-19-maart-2020
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 18 en 19 maart 2020

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • cursus-inspanningsfysiologie-waar-wordt-bewegen-trainen-start-op-16-maart
  Cursus inspanningsfysiologie: waar wordt bewegen trainen! Start op 16 maart.

  lees meer...

 • specialiseren-bij-de-sportrevalidatie-op-3-en-4-april-specialisatie-uithoudingsvermogen
  Specialiseren bij de sportrevalidatie? Op 3 en 4 april: specialisatie uithoudingsvermogen.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • bekkencursussen-in-de-komende-periode-zie-ook-de-leerlijn
  Bekkencursussen in de komende periode. Zie ook de leerlijn.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-vernieuwd-12-juni-en-13-juni-2020
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd: 12 juni en 13 juni 2020

  lees meer...

 • cursus-reumatische-aandoeningen-vernieuwd
  Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

  lees meer...

 • leer-hoe-je-fysiek-minder-belastend-kunt-werken-en-hoe-je-dat-aan-andere-zorgverleners-kunt-leren
  Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

  lees meer...

 • revalidatie-van-het-sportende-kind-door-kinder-fysiotherapeuten-cursus-op-20-en-21-maart
  Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • behandeling-van-patienten-met-knieklachten-maar-dan-state-of-the-art-cursus-op-17-en-18-april-2020
  Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’. Cursus op 17 en 18 april 2020

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-21-april-2020
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 21 april 2020

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo