kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Activity trackers goed inzetbaar om borstkankerpatiënten te activeren

McNeil J. Medicine & Science in Sports & Exercise 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Kan een draagbare activity tracker ervoor zorgen dat inactieve borstkankerpatiënten meer gaan bewegen? In dit referaat leest u de conclusies van een Canadees gerandomiseerd pilot-onderzoek waarbij de onderzoeksgroep 45 borstkankerpatiënten met een activity tracker onderzochten.

Aanpasbaar niet-elastisch compressiemiddel werkt net zo goed als zwachtelen

Pujol-Blaya V. Clinical Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Is een aanpasbaar niet-elastisch compressiemiddel net zo effectief als een zwachtel? In dit referaat leest u de conclusies van Spaanse onderzoekers die bij 42 vrouwen de oedeemafname vergeleken van een aanpasbaar niet-elastisch compressiemiddel met zwachtelen.

Vrouwen met uitgezaaide borstkanker trainen het liefst onder supervisie van een fysiotherapeut

Ten Tusscher MR. Supportive Care in Cancer 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Wat zijn de fysieke drempels voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker om te gaan trainen? In dit referaat leest u de  resultaten van een Nederlands onderzoek waarbij 114 borstkankerpatiënten een enquête invulden en 10 patiënten deelnamen aan focusgroepen.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen.

Themaberichten

'Helft van alle kanker bij vrouwen te voorkomen door andere leefstijl'

Bron: Welingelichte Kringen, 28 februari 2019

Bij vrouwen zou de helft van alle gevallen van kanker kunnen worden voorkomen door een gezondere leefstijl. Vier op de tien kankerdiagnoses zou bij mannen vermeden kunnen worden door een gezonder leven.

Masterclass ‘Primair lymfoedeem: diagnostiek en behandeling’

Zaterdag 11 mei, EYE Filmmuseum te Amsterdam

Deze voor oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten uiterst interessante masterclass gaat over veranderingen in het lymfestelsel die veroorzaakt zijn door genetische afwijkingen. De aanleg en functie van het lymfestelsel kan aanzienlijk verschillen tussen mensen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen. Tevens leert u de belangrijkste patronen die wijzen op syndromale afwijkingen te herkennen.

Actieve “zwervende zenuw” laat kankerpatiënten langer leven

Bron: Het Nieuwsblad, 22 februari 2019

Kankerpatiënten met een actieve “zwervende zenuw” leven langer en hebben een hogere levenskwaliteit, dat blijkt uit recent onderzoek van dokter professor Marijke De Couck van de Odisee Hogeschool en Vrije Universiteit Brussel. Deze zenuw, de “nervus vagus”, regelt onder meer de zogenaamde hartslagvariabiliteit, de variatie in het ritme van de hartslag.

Betere behandeling voor minder fitte patiënten met alvleesklierkanker

Bron: Medicalfacts, 19 februari 2019

Patiënten met alvleesklierkanker die ouder zijn dan 70 jaar krijgen minder vaak een operatie doordat zij vaak een slechtere conditie en/of bijkomende aandoeningen hebben. Als een arts hen volgens de richtlijn behandelt met operatie en chemotherapie, dan lopen zij een verhoogd risico op vroegtijdige sterfte. Dat blijkt uit het proefschrift van Lydia van der Geest, onderzoeker bij IKNL en de Dutch Pancreatic Cancer Group, de landelijke multidisciplinaire werkgroep voor alvleesklierkanker.

Borstkanker: meeste steun uit positieve instelling en hulp van familie en vrienden

Bron: Medicalfacts, 19 februari 2019

72% van de mensen met borstkanker geeft aan dat zij tijdens hun ziekte- en herstelproces het meest hebben gehad aan een ‘positieve instelling’ en ‘sociale steun’ van familie, vrienden en dierbaren. Dit blijkt uit een peiling die is gehouden door de Borstkankercoach onder zestig mensen (59 vrouwen en één man) met borstkanker.

Vaardigheidstraining oedeemtherapie

Maandag 15 april

De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainage-technieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.

‘Niet-medische ondersteuning kankerpatiënten verdient zich ruimschoots terug’

Qruxx, 14 februari 2019

Goede niet-medische zorg voor mensen met kanker kost geld. Het is vrij goed in te schatten hoeveel. De opbrengsten van deze niet-medische zorg worden vaak niet vaak in kaart gebracht. Bureau Sinzer ontwikkelde in opdracht van KWF maatschappelijke business cases (mBC’s) voor drie interventies. Die tonen de besparingen in euro’s aan, maar vooral de impact in extra waarde voor de patiënt .

Eén centrum voor kinderen met kanker

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 11 februari 2019

Sinds juni 2018 worden alle kinderen met kanker in Nederland behandeld in het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Het centrum heeft als ambitie gesteld de overleving van kinderen met kanker op te krikken van 75 naar 100%. Maar wordt de zorg voor deze kinderen met de komst van dit centrum wel echt beter? (* voor deze bron moet worden betaald.)

Unieke kans om de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ op korte termijn te volgen

Start 11 april

Voor de NPi-opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’, die opleidt tot de specialisatie oedeemfysiotherapeut, bestaat al jaren veel belangstelling, en daardoor een wachtlijst. In 2019 kunt u deze wachtlijst ontlopen door een bijzondere variant van deze opleiding te volgen: dit jaar organiseert het NPi de opleiding namelijk deels op Papendal en deels op het mooie waddeneiland Texel.

Nieuwe hoogleraar Jeroen Jansen onderzoekt hoofd-halstumoren

Bron: LUMC, 5 februari 2019

Hoe kunnen we goedaardige en kwaadaardige tumoren in het hoofdhalsgebied beter behandelen? Met die vraag gaat KNO-arts en hoofdhals-oncoloog Jeroen Jansen zich de komende jaren bezighouden. Hij is per 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde, in het bijzonder hoofd-hals- en schedelbasisoncologie.

Huidkanker is groeiend probleem, zo kan je het voorkomen en herkennen

Bron: NOS, 4 februari 2019

Het aantal geregistreerde gevallen van huidkanker is sinds 2015 fors gestegen, werd vandaag bekendgemaakt. Volgens dermatoloog Jorrit Terra daalt ook de gemiddelde leeftijd van huidkankerpatiënten. "Ik ben niet meer verrast als ik een 30-jarige met huidkanker op mijn spreekuur heb."

Veel meer trombose bij kinderen met kanker

Bron: Medicalfacts, 1 februari 2019

Het aantal gevallen van trombose bij kinderen die worden behandeld voor kanker, is de afgelopen 25 jaar vertwaalfvoudigd. Kinderen met acute lymfatische leukemie en lymfomen lopen het meeste risico hierop. Van hen krijgt ongeveer één op de dertien kinderen trombose. Daarnaast krijg je makkelijker trombose als je ouder wordt. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het proefschrift van Klaassen over trombose bij kinderen met kanker.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo