kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Veelbelovend nieuw multidimensionaal meetinstrument voor lymfoedeem bij borstkanker

Spinelli B. Journal 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Is een nieuw ontwikkeld multidimensionaal meetinstrument voor lymfoedeem een goed alternatief voor de bestaande meetinstrumenten? Lees hier de bevindingen van een Amerikaans onderzoeksteam.

 

Geperiodiseerd trainen tijdens chemotherapie verhoogt therapietrouw

Kirkham AA. Medicine & Science in Sports & Exercise 2020, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Houden patiënten met borstkanker fysieke training tijdens chemotherapie beter vol als de intensiteit is aangepast op de bijwerkingen? Lees hier de bevindingen van Canadese onderzoekers.

Fullerton Advanced Balance Scale bruikbaar bij vrouwen met secundair lymfoedeem

Yoosefinejad AK. Lymphology 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Is de Fullerton Advanced Balance Scale geschikt om het evenwicht te meten bij vrouwen met borstkankergerelateerd lymfoedeem? Iraanse onderzoekers zochten het uit.

Literatuurlijst 2020-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen, bijv. bij oncologische patiënten of patiënten met lymfoedeem dan wel lipoedeem.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

St. Antonius pioniert met virtual reality

Bron: Skipr, 18 februari 2020

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein experimenteert complementair zorg in de vorm van virtual reality. Op verschillende afdelingen worden speciale VR-brillen ingezet om patiënten te helpen kalmeren en angst en pijn te reduceren.

Leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker onder druk

Bron: Zorg en Ziekenhuis, 16 februari 2020

Stichting Jong en Kanker en het Nationaal AYA 'Jong en Kanker' Platform overhandigen dinsdag 15 januari een petitie aan de leden van de vaste commissie Zorg van de Tweede Kamer. Zij pleiten hierin voor structurele financiering van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker.

Onderzoek VS: Jonge vrouwen krijgen vaker longkanker dan jonge mannen

Bron: Nu.nl, 5 februari 2020

Longkanker komt vaker voor bij jonge vrouwen dan bij jonge mannen. Dat is een van de conclusies van een internationaal kankeronderzoek.

Promotieonderzoek biedt meer inzicht in oorzaken kapselvorming bij borstimplantaten

Bron: Medicalfacts, 5 februari 2020

Een reactie van het immuunsysteem lijkt de oorzaak van kapselcontractie (overmatige kapselvorming) bij siliconen borstimplantaten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Yara Bachour.

2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Kopenhagen. Ook pre- en post-conference courses bekend.

13 t/m 16 mei 2020

Op 14 en 15 mei 2020 vindt in Kopenhagen de 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO). Ook mogelijk om in te schrijven voor de pre- en post-conference courses op 13 en 16 mei 2020. Op de dag vóór de conferentie (woensdag 13 mei 2020) en de dag na de conferentie (zaterdag 16 mei 2020) verzorgen 11 experts zeven verschillende cursussen en workshops.

Wereldkankerdag: 4 februari 2020

Bron: ZonMw Actueel, 4 februari 2020

Ieder jaar wordt op Wereld kankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen.

Speekseltest voorspelt lymfeklieruitzaaiing mondholtetumor

Bron: Medicalfacts, 30 januari 2020

Bij een deel van de patiënten met een behandelde mondholtetumor komt de tumor later weer terug of wordt een tweede, nieuwe tumor zichtbaar. DNA uit deze tumoren komt ook in het speeksel terecht. Martijn Clausen toonde aan dat een speekseltest daardoor gebruikt kan worden voor het detecteren van dergelijke tumoren.

Niet meteen prikken maar scannen bij vermoedens prostaatkanker

Bron: NRC Handelsblad, 30 januari 2020

Bij verdachte bloedwaarden wordt vanaf nu een MRI-scan van de prostaat gemaakt. Dit voorkomt het onnodig afnemen van twaalf biopten.

Screening met CT-scan verlaagt sterfte aan longkanker

Bron: Medicalfacts, 30 januari 2020

Minder (ex-)rokers overlijden aan longkanker als zij worden gescreend op deze ziekte. Mannen die risico lopen en zich laten screenen verlagen het risico op overlijden met 24 procent. Bij vrouwen is dit effect mogelijk zelfs tot tweemaal zo groot. Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC, UMC Groningen, UMC Utrecht, UZ Leuven en Spaarne Gasthuis vandaag in het gerenommeerde medisch wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Patiënt met longkanker gaat hard werken aan conditie vóór operatie

Bron: Medicalfacts, 16 januari 2020

Patiënten met longkanker die drie weken lang in sneltreinvaart werken aan hun conditie, komen wellicht aanzienlijk fitter uit de operatie die ze daarna moeten ondergaan. Het Centrum voor Longkanker van het Albert Schweitzer ziekenhuis onderzoekt momenteel of een dergelijk trainingsprogramma praktisch haalbaar is.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

9 mei 2020. Doelgroep: oedeemfysiotherapeuten

In deze cursus leert de oedeemfysiotherapeut z’n handelen binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak bij cliënten met lipoedeem te legitimeren met het beste externe bewijsmateriaal dat vanuit systematisch onderzoek beschikbaar is. De deelnemer kan na deze cursus een analyse maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Tevens is hij/zij in staat een behandeling op maat te bieden, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model.

Bewegen vermindert de kans op kanker (maar hoe dat komt, is een raadsel)

Bron: Het Nieuwsblad, 3 januari 2020

Regelmatig bewegen vermindert de kans op 7 types kanker. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers nadat ze de testresultaten van 750.000 mensen hebben vergeleken. Het gaat specifiek om borst-, darm-, nier-, lever, huid, baarmoeder-, myeloom- en lymfklierkanker.

De impact van kanker reduceren door slim en veilig data combineren

Bron: Medicalfacts, 2 januari 2020

TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Daarmee komen nieuwe, betere manieren beschikbaar om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te genereren die helpen om de impact van kanker te reduceren.

Google-algoritme herkent borstkanker soms beter dan menselijke dokter

Bron: NU.nl, 2 januari 2020

Google-zusterbedrijf DeepMind heeft een programma met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat op scans borstkanker kan herkennen. Dat doet het programma geregeld beter dan menselijke doktoren, schrijft Google in een blogbericht.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

6 en 7 maart 2020

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Nederlanders weten weinig over risico’s alcohol

Bron: Skipr, 20 december 2019

Nederlanders weten weinig over de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid. Minder dan 9 procent noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent legt een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker.

Nieuwe behandeling longkanker voorwaardelijk in basispakket

Bron: Rijksoverheid, 20 december 2019

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft besloten om een nieuwe behandeling van longkanker tijdelijk toe te laten tot het basispakket. Patiënten krijgen hiermee per 1 januari 2020 toegang tot de startbehandeling met het geneesmiddel osimertinib.

Nieuwe masterclass Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie

10 maart 2020

Heb je als oedeemfysiotherapeut wel eens patiënten met lymfoedeem die niet reageren op jouw behandeling met lymfedrainage of compressietherapie zoals je zou willen? Dan biedt lymfofluoroscopie mogelijk een oplossing. je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkig lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen. Cursusleider: mw. prof. dr. Nele Devoogdt (foto).

'Gezond leven kan bijna de helft van de kankergevallen voorkomen'

Bron: Gezondheidsnet, 19 december 2019

Wat kun je het beste eten als je kanker hebt of wilt voorkomen? De Wageningse hoogleraar Voeding en Ziekte Ellen Kampman onderzoekt dit bij grote groepen mensen. "Ik heb mijn schoonzus voor haar overlijden beloofd om dieper in het onderwerp te duiken."

Goed nieuws over borstkanker

Bron: Gezondheidsnet, 19 december 2019

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen Jelle Wesseling, hoofd van de afdeling Pathologie van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut te Amsterdam en hoogleraar pathologie van borstkanker bij het LUMC in Leiden, naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker.

Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

6, 7 maart en 4 april

In deze cursus komen o.a. de veranderende visie op gezondheid, de theoretische achtergronden van zelfmanagement en het Chronic care model aan bod, waarbij er ruim aandacht wordt geschonken aan gedragsverandering en beïnvloedingsmogelijkheden.

 

Nieuwe digitale implantaatkaarten bieden vrouwen meer inzicht in borstimplantaat

Bron: Medicalfacts, 17 december 2019

Met een nieuwe digitale versie van een implantaatkaart kunnen vrouwen razendsnel en gemakkelijk de status van hun borstimplantaat checken op www.implantaatcheck.nl.

Pilot Aanpassingsstoornis bij kanker anderhalf jaar verlengd

Bron: Medicalfacts, 16 december 2019

De pilot Aanpassingsstoornis bij kanker is verlengd tot 1 september 2021. Dit betekent dat meer mensen met kanker gebruik kunnen maken van deze zorg en verwijzers ((huis)artsen, bedrijfsartsen, POH-GGZ (via de huisarts) en verpleegkundige specialisten) mensen met kanker met een vermoeden op een aanpassingsstoornis anderhalf jaar langer kunnen verwijzen voor een behandeling in het kader van de pilot.

Ex-kankerpatiënt krijgt betaalbare verzekering

Bron: Skipr, 13 december 2019

Voormalige kankerpatiënten kunnen binnenkort een betaalbare overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft hierover afspraken gemaakt met de verzekeringssector.

'Kankerpatiënten kunnen betrouwbare informatie vaak niet vinden'

Bron: NOS Nieuws, 10 december 2019

Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten denkt niet goed na over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 7300 kankerpatiënten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-kinderen-2020-1
  NPi-service Kinderen 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-ouderen-2020-1
  NPi-service Ouderen 2020-1

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-het-beweegprogramma-oncologie-op-6-en-7-maart-bekijk-de-videotrailer
  Nog plaatsen beschikbaar bij het beweegprogramma 'Oncologie' op 6 en 7 maart. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-vernieuwd-en-geaccrediteerd-op-3-en-4-april
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ vernieuwd en geaccrediteerd. Op 3 en 4 april.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-3-en-4-april-2020
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 3 en 4 april 2020

  lees meer...

 • sportrevalidatie-bij-kinderen-cursus-op-20-en-21-maart
  Sportrevalidatie bij kinderen. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • aanleren-van-zelfmanagement-bij-lymfoedeem-aan-individuele-clienten-en-aan-groepen-6-7-maart-en-4-april-2020
  Aanleren van zelfmanagement bij lymfoedeem aan individuele cliënten en aan groepen. 6, 7 maart en 4 april 2020.

  lees meer...

 • masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-gepland-op-vrijdag-12-juni-inschrijven-nu-mogelijk
  Masterclass 'Tendinopathieën in de sport' gepland op vrijdag 12 juni. Inschrijven nu mogelijk.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-extensorpeesletsels-pip-zone-3-met-topdocent-julianne-howell-donderdag-23-april-2020
  Masterclass handtherapie 'Extensorpeesletsels: PIP zone 3' met topdocent Julianne Howell. Donderdag 23 april 2020

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-22-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 22 april

  lees meer...

 • nog-3-plaatsen-beschikbaar-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart
  Nog 3 plaatsen beschikbaar. Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • tweede-cursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-start-op-4-maart
  Tweede cursus 'Perifeer arterieel vaatlijden en training'. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie-op-10-maart
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’. Op 10 maart.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • snijzaaldag-schouder-in-utrecht-op-zaterdag-4-april
  Snijzaaldag schouder in Utrecht op zaterdag 4 april

  lees meer...

 • knieklachten-a-state-of-the-art-en-patroonherkenning-knie-twee-knie-cursussen-in-april
  Knieklachten: a state of the art en Patroonherkenning knie. Twee knie-cursussen in april

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo