kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Themaberichten

De ‘achterstand’ in het aantal huidkankerdiagnoses is nog steeds niet ingehaald. Alleen al van melanomen, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, zijn er sinds de intrede van corona bijna 900 minder gediagnosticeerd dan normaal. Dat is een daling van 41 procent.

Een nieuwe bloedtest kan kanker opsporen tot wel vier jaar voor de eerste symptomen ontstaan. Chinese onderzoekers ontwikkelden de revolutionaire test, die in 95 procent van de gevallen accuraat was. Daarover schrijft onder meer The Guardian.

Om de zorgcapaciteit voor covid-19-patiënten te vergroten, is de reguliere zorg in de afgelopen maanden waar mogelijk uitgesteld. Zo ook de zorg voor borstkankerpatiënten. [...] In dit artikel beschrijven wij wat er in de literatuur bekend is over het uitstellen van borstkankerzorg.

Het Radboudumc in Nijmegen begint dit najaar een proef met drie ziekenhuizen voor het hergebruik van dure kankermedicijnen die ongebruikt terugkeren. Daarmee willen onderzoekers verspilling in de zorg tegengaan.

Vrouwen die bij borstkanker hun borst permanent verliezen, beoordelen hun kwaliteit van leven significant lager dan vrouwen die kiezen voor het reconstrueren van een borst of een borstsparende behandeling. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) na onderzoek.

De natuurlijke immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker heeft een minder sterk positief effect bij zwaarlijvige patiënten. Dat hebben onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven ontdekt.

Deze scholingsdag organiseert het NPi voor fysiotherapeuten die de eendaagse cursus ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ hebben gevolgd in 2016, 2017 of 2018. De deelnemende fysiotherapeuten leren in deze scholing om beweeginterventies op maat op te stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase.

Patiënten met slokdarmkanker die een operatie hebben ondergaan, moeten heel voorzichtig weer hun leven opbouwen. [...] Is revalideren op afstand, via ‘e-health’, voor deze groep haalbaar? HvA-docent-onderzoeker Fysiotherapie Maarten van Egmond zocht het uit voor zijn promotie-onderzoek.

In deze cursus leert u als oedeemfysiotherapeut een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus bent u in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak.

Een nieuw ontwikkeld rekenmodel om het borstkankerrisico te voorspellen, kan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker effectiever en efficiënter maken. Dat schrijft een team van Leidse, Rotterdamse en Amsterdamse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics in Medicine. Zij evalueerden de nieuwste versie van het voorspelmodel onder ruim 6500 vrouwen.
Mondkanker komt steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt. Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was t.o.v. andere landen bij patiënten met keelkanker.

De 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) is verplaatst naar mei 2021. Schrijf nu in voor dit unieke programma!  Bekijk ook de pre- en post-conference courses. Het NPi organiseert deze conferentie in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists, de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy en de Danish Society of Lymph therapists.

 

Door de leefstijl van een patiënt na een succesvolle kankerbehandeling aan te passen, hopen artsen de kans op terugkeer van de ziekte te verminderen. Het programma voor het verbeteren van de leefstijlprognose wordt gestart door het Radboudumc, Voeding Leeft en Vereniging Arts en Leefstijl.

Borstkankerpatiënten met overgewicht of obesitas hebben mogelijk minder baat bij een behandeling met docetaxel, een veelgebruikte vorm van chemotherapie, dan slanke patiënten. Een internationaal onderzoeksteam trekt die conclusie uit een retrospectieve analyse van een grootschalige klinische studie. Hun paper is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn. De cursus staat ook open voor tweedelijns fysiotherapeuten.

Artsen van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AvL) maken zich ernstig zorgen om de forse afname van verwijzingen in vergelijking met vorig jaar. In mei was er gemiddeld sprake van meer dan 30 procent (van 1050 naar 738) terugloop bij alle kankerspecialismen, waarbij huidkanker 'koploper' is met 49 procent (van 87 naar 44) minder verwijzingen dan in mei 2019.

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Orofaciaal fysiotherapeuten, oncologie- en oedeemfysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In de nieuwe NPi-masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem worden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische, tandheelkundige en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn.

Helpt vasten om chemotherapie bij borstkanker veiliger en meer effectief te maken? Onderzoekers onder leiding van oncologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de BOrstkanker OnderzoeksGroep (BOOG) zijn een stap dichter bij de beantwoording van die vraag na afronding van de eerste gerandomiseerde klinische studie.

Marije van der Lee is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de klinische psycho-oncologie bij het departement Medische en Klinische Psychologie aan Tilburg University. De leerstoel, getiteld 'Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie', wordt gevestigd door het Helen Dowling Instituut (HDI), dat tot doel heeft de psycho-oncologische zorg op de kaart én op de academische agenda te zetten.

Stimuleren van bewegen tegen overgewicht. Dat is het doel van de nieuwe online tool MOVING, speciaal ontwikkeld voor overheden in binnen- en buitenland. Het is ontwikkeld in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk waarvan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Amsterdam deel uitmaakt.

Vier ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Nederland hebben de handen ineen geslagen om de zorg voor longkankerpatiënten te verbeteren. CWZ, Elkerliek, Radboudumc en Maasziekenhuis Pantein werken samen onder de naam Longkankernet bij onderzoek, innovatie en de behandeling van longkanker.

Medisch specialisten zijn blij dat het bevolkingsonderzoek naar kanker weer gefaseerd is opgestart. Door corona waren de bevolkingsonderzoeken stil komen te liggen. De vrees is dat bij veel mensen de ziekte te laat wordt herkend en dat er daardoor onnodig doden vallen.

Ongeveer driekwart van de mensen die in 2017 overleden, behoort tot de doelgroep van palliatieve zorg. In de laatste maand van hun leven komen acute ziekenhuisopnames, bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) en huisartsenposten nog frequent voor.

Een groot deel van patiënten met uitgezaaid melanoom kampt met psychische klachten nadat zij hun behandeling hebben afgerond, blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom, UMC Utrecht en Novartis. Op basis van de bevindingen start het UMC Utrecht een nieuw nazorgtraject met meer aandacht voor de psychosociale gevolgen. *Voor deze bron moet worden betaald.

Het onderzoek naar borstkanker is tijdelijk gestaakt en vroegtijdige opsporing van borstkanker wordt daardoor sterk gehinderd. Het later stellen van een diagnose leidt tot een latere start van een mogelijk noodzakelijke behandeling voor borstkanker. Dit kan gevolgen hebben voor de kans op genezing.

Het Bravis ziekenhuis en thuiszorgorganisatie Allerzorg zijn medio april een project gestart waardoor oncologiepatiënten thuis behandeld kunnen worden. Door patiënten in de eigen omgeving te behandelen, kunnen verpleegkundigen volgens de initiatiefnemers beter beoordelen hoe het met hen gaat.

Doordat de behandeling van borstkanker is verbeterd, overleven meer patiënten deze ziekte. Het is daarom van groot belang om inzicht te hebben in de nadelige effecten van de behandeling van borstkanker, omdat deze de kwaliteit van leven van ex-borstkankerpatiënten ernstig kunnen beïnvloeden.

Enkele organisaties, waaronder KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gaan (ex-)patiënten helpen die bang zijn om het coronavirus te krijgen of hulp nodig hebben.

De zorg voor kankerpatiënten is op dit moment “niet ideaal”, maar de kwaliteit van zorg is nog steeds op een hoog niveau. Dat stelt voorzitter Haiko Bloemendal van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-5
  NPi-service Ouderen 2020-5

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-5
  NPi-service Kinderen 2020-5

  lees meer...

 • nieuw-verkorte-digitale-versie-van-cursus-schouderpijnsyndromen-op-donderdagmiddag-17-september
  Nieuw: Verkorte digitale versie van cursus Schouderpijnsyndromen op donderdagmiddag 17 september

  lees meer...

 • nieuw-verkorte-digitale-versie-van-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-revalidatie-en-return-to-sport-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Nieuw: Verkorte digitale versie van Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • masterclass-bekkenbodemklachten-na-een-seksueel-trauma-toegankelijk-voor-geregistreerde-bekkenfysiotherapeuten
  Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • sportblessures-bij-kinderen-cursusdag-op-woensdag-23-september
  Sportblessures bij kinderen. Cursusdag op woensdag 23 september.

  lees meer...

 • masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-15-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 15 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-zaterdagen-26-september-en-3-oktober
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op zaterdagen 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • spijker-uw-kennis-over-de-hoofd-hals-en-nekregio-in-2-dagen-bij-op-25-september-en-9-oktober
  Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij. Op 25 september en 9 oktober.

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • praktijkgerichte-cursus-aandacht-voor-de-werkplek-op-30-september-en-woensdag-14-oktober
  Praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' op 30 september en woensdag 14 oktober

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo