kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Themaberichten

Mensen die kanker hebben of de ziekte hebben gehad, kunnen vermoeidheid onder controle krijgen met behulp van een app. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Leuvense onderzoekers gingen na hoe de hersenontwikkeling van kinderen verloopt na een zwangerschap met kankercomplicaties. Hun conclusie is duidelijk. Kanker en chemotherapie tijdens een zwangerschap bleken de hersenen van het kind nauwelijks te beïnvloeden.

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een nieuwe locatie van de speekselklieren ontdekt. Voor patiënten met een tumor in hun hoofd-halsgebied is dit waarschijnlijk goed nieuws, omdat bestralingsartsen die plek nu kunnen gaan ontzien om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Vrijdag 16 oktober publiceren ze hun resultaten in Radiotherapy & Oncology, samen met het Amsterdam UMC, UMCG en UMC Utrecht.

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Met een nieuwe techniek kunnen borstkankerpatiënten mogelijk efficiënter geopereerd worden. Deze 'revolutionaire' methode is deze week voor het eerst gebruikt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan (operatie, bestraling, chemotherapie en/of targeted therapy) en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.

Hoe kunnen we kankergeneesmiddelen combineren om resistentie tegen te gaan? Voor patiënten met darmkanker boekten promovenda Sanne Huijberts en collega’s alvast goede resultaten. Zij promoveert op 14 oktober op haar onderzoek naar verschillende combinatietherapieën.

De 2nd International Conference on Physical Therapy in Oncology (ICPTO) is verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021. Schrijf nu in voor deze unieke conferentie!  Bekijk ook de pre- en post-conference courses. Het NPi organiseert deze conferentie in nauwe samenwerking met de Association of Danish Physiotherapists, de Danish Society of Oncological and Palliative Physiotherapy en de Danish Society of Lymph therapists.

 

De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een nieuwe methode waardoor genetische afwijkingen bij patiënten met acute myeloïde leukemie uitgebreider en efficiënter vastgesteld worden. Patiënten kunnen hierdoor beter en gerichter behandeld worden.

Voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de tweede lijn heeft het NPi een nieuwe tweedaagse cursus ontwikkeld over ‘Oncologie en fysiotherapie in de tweede lijn’.Deze cursus is bedoelt als basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Belangstellende 2e lijns fysiotherapeuten kunnen vrijblijvend hun interesse in deze cursus kenbaar maken.

In de behandeling van kanker is het afgelopen decennium weinig vooruitgang geboekt als de kanker is uitgezaaid. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) meldt in een nieuw rapport dat de helft van de mensen bij wie de kanker bij de diagnose al is uitgezaaid, slechts zes maanden of korter leeft.

In deze cursus komen o.a. de veranderende visie op gezondheid, de theoretische achtergronden van zelfmanagement en het Chronic care model aan bod, waarbij er ruim aandacht wordt geschonken aan gedragsverandering en beïnvloedingsmogelijkheden.

 

Honing wordt al eeuwen gebruikt voor wondheling, maar ook het gif van honingbijen heeft geneeskrachtige eigenschappen. De gifcomponent melittine, die zorgt voor het pijnlijke gevoel na een bijensteek, kan namelijk borstkankercellen doden.

De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainage-technieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.

Radiologen kunnen borstkanker vroeger opsporen door mammografieën te bekijken en te beoordelen met behulp van artificiële intelligentie (AI). Ook kan AI het risico op borstkanker beter inschatten, waardoor mogelijks de frequentie van het periodieke onderzoek individueel afgestemd kan worden.

Naasten van borstkankerpatiënten krijgen volgens KWF Kankerbestrijding nauwelijks ondersteuning, terwijl een aanzienlijk deel van de familieleden en vrienden van mensen die de ziekte krijgen daar wel behoefte aan heeft.

Het Nederlands Kankerinstituut (NKI), Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan samenwerken om kanker beter te kunnen behandelen met artificial intelligence. Ze starten een nieuw lab om AI-algoritmen te ontwikkelen.

Nieuwe kankermedicijnen zijn in Nederland het slechtst beschikbaar van Europa. Dat blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van de EFPIA, de Europese branchevereniging voor geneesmiddelenbedrijven.

KWF Kankerbestrijding steekt 27 miljoen euro in 51 nieuwe onderzoeksprojecten, verdeeld over 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding, van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker, maakte de organisatie bekend.

Als gevolg van de COVID-19-crisis is het aantal nieuwe kankerdiagnoses in maart, april en mei 20-25 procent lager dan in de eerste twee maanden van het jaar. In juni, juli en augustus is het aantal kankerdiagnoses vergelijkbaar met voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van diagnoses uit de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Patiëntorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers presenteren vandaag een Nationaal Actieplan voor nazorg vanaf de diagnose kanker. Deze experts hebben zich verenigd in de Taskforce Cancer Survivorship Care.

De zorg voor klachten na kanker moet en kan beter. Nazorg voor kankerpatiënten moet al beginnen bij de diagnose. Dat stellen patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers in een Nationaal Actieplan Kanker & Leven, dat op 11 september wordt gepresenteerd.

Onderzoekers in Australië hebben ontdekt dat bijengif mogelijk kan dienen als effectief bestrijdingsmiddel tegen borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat het gif agressieve kankercellen kan vernietigen zonder de gezonde cellen te beschadigen.

In de Europese Unie komt kanker alleen in Ierland en Denemarken relatief vaker voor dan in Nederland. Leefgewoonten en genetische kenmerken spelen mee.

Een onderzoek van enkele Belgische wetenschappers zou weleens een grote doorbraak kunnen betekenen in de behandeling van borst- en prostaatkanker. Dat nieuws plaatste het toonaangevende tijdschrift Nature prompt op zijn voorpagina.

Door gebruik te maken van een nieuwe technologie om genetische defecten te onderzoeken zijn wetenschappers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven erin geslaagd om meer te weten te komen over de effecten van chemotherapie bij patiënten die lijden aan T-cel-leukemie, wat een meer efficiënte behandeling mogelijk maakt.

In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) – onderdeel van het Prostaatkankernetwerk Nederland – is deze maand een nieuwe operatietechniek toegepast. Voor het eerst in Nederland is tijdens een robot-geassisteerde operatie prostaatkanker zichtbaar gemaakt met behulp van een fluorescent middel. Het betreft een nieuwe studie waarbij tijdens de operatie wordt gekeken of een nieuwe kleurstof veilig gebruikt kan worden om prostaatkanker met gebruik van een speciale camera zichtbaar te maken tijdens de operatie.

ankerremmende eiwitten, zogenaamde tumorsuppressors, spelen een belangrijke rol in het tegengaan van ongecontroleerde celdeling. Daarmee voorkomen ze tumorvorming. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt nu dat als deze eiwitten gedeeltelijk zijn uitgeschakeld, ze van een rem op de groei van tumoren veranderen in een gaspedaal.

De ‘achterstand’ in het aantal huidkankerdiagnoses is nog steeds niet ingehaald. Alleen al van melanomen, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, zijn er sinds de intrede van corona bijna 900 minder gediagnosticeerd dan normaal. Dat is een daling van 41 procent.

Een nieuwe bloedtest kan kanker opsporen tot wel vier jaar voor de eerste symptomen ontstaan. Chinese onderzoekers ontwikkelden de revolutionaire test, die in 95 procent van de gevallen accuraat was. Daarover schrijft onder meer The Guardian.

Actueel

 • npi-service-musculoskeletaal-2020-7
  NPi-service Musculoskeletaal 2020-7

  lees meer...

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2020-7
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2020-7

  lees meer...

 • eerstvolgende-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-start-27-november
  Eerstvolgende Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie start 27 november

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-bewegen-en-bewogen-worden-benaderingswijzen-van-mensen-met-een-psychiatrische-aandoening-7-en-23-november
  Nieuwe cursus: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’. 7 en 23 november.

  lees meer...

 • cursus-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-patienten-met-een-post-intensive-care-syndroom-na-ontslag-uit-het-ziekenhuis-op-20-november
  Cursus De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis op 20 november

  lees meer...

 • geheel-online-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-op-donderdag-19-november-geaccrediteerd-met-6-punten
  Geheel online: masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' op donderdag 19 november geaccrediteerd met 6 punten

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-gedragsbeinvloeding-bij-kinderen-thuis-en-in-de-praktijk-2-december-2020-en-6-januari-2021
  Nieuwe cursus: Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk. 2 december 2020 en 6 januari 2021

  lees meer...

 • persoonlijke-groei-en-ontwikkeling-voor-de-paramedicus-een-praktische-opleiding-start-woensdag-20-januari
  Persoonlijke groei en ontwikkeling voor de paramedicus; een praktische opleiding. Start: woensdag 20 januari.

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

 • verbeter-je-screeningsvaardigheden-door-cursussen-patroonherkenning
  Verbeter je screeningsvaardigheden door cursussen 'patroonherkenning'.

  lees meer...

 • praktische-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-8-januari-2021
  Praktische skills lab handtherapie 'Artrose van de hand' op 8 januari 2021

  lees meer...

 • het-nieuwe-npi-scholingsprogramma-voor-de-periode-januari-juni-2021
  Het nieuwe NPi scholingsprogramma voor de periode januari - juni 2021

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-donderdag-3-december-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op donderdag 3 december. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • goedgewaardeerde-cursus-vaardigheidstraining-van-de-lwk-heup-en-knie-op-woensdagen-13-januari-27-januari-en-10-februari-2021
  Goedgewaardeerde cursus ‘Vaardigheidstraining van de LWK, heup en knie’ op Woensdagen 13 januari, 27 januari en 10 februari 2021

  lees meer...

 • grip-op-chronische-pijn-en-vermoeidheid-met-cursusleider-annemarieke-fleming-op-27-november-en-11-december
  Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid met cursusleider Annemarieke Fleming. Op 27 november en 11 december

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo