kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Wat biedt YouTube aan pijneducatievideo's?

Heathcote LC. PeerJ 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Patiënten zoeken steeds vaker gezondheidsinformatie op het internet. Wat voor video's over pijneducatie biedt YouTube aan, en welke uitgangspunten over pijn behandelen ze? Een team van Amerikaanse en Australische onderzoekers voerde een 'systematische review' van online video's uit.

Kunnen fysiotherapeuten de spoedeisende hulp in ziekenhuizen ontlasten?

Matifat E. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Rik van Hooff, zorgmanager Basalt revalidatie

Kunnen fysiotherapeuten adequate zorg verlenen op de spoedeisende hulp aan patiënten met musculoskeletale klachten? En over welke competenties dienen zij dan te beschikken? Een Canadees-Iers onderzoeksteam sloeg de wetenschappelijke literatuur erop na.

Is testen op pathologisch-anatomisch substraat wel zinvol bij schouderklachten?

Innocenti T. Journal of Bodywork and Movement Therapies 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Hoe betrouwbaar zijn diagnostische tests voor de schouder? En kunnen fysiotherapeutische interventies de klachten verminderen van patiënten met impingementklachten? Lees hier wat Italiaanse onderzoekers ontdekten in de wetenschappelijke literatuur.

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Behandelstrategie bij patellofemorale pijn: gematigd optimisme of prozac?

Duur: 27:22 min | Spreker: dr. Erik Witvrouw

In deze webcast bespreekt dr Erik Witvrouw van de Universiteit Gent de meest geschikte en succesvolle oefeningen om patiënten met patellofemorale klachten te behandelen, en hij onderbouwt dit met wetenschappelijke evidentie. Ook benoemt hij welke interventies je beter achterwege kunt laten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

‘Nazorg traumapatiënten na ongeluk onder de maat’

Bron: Skipr, 16 januari 2020

Patiënten die een ongeval hebben gehad worden niet goed geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van hun verwondingen en over hoe hun herstel gaat verlopen. Dat concludeert Nena Kruithof van Tilburg University in een promotieonderzoek.

Huisartsenzorg bij lagerugklachten afgelopen vijf jaar weinig veranderd

Bron: Nivel, 15 januari 2020

De afgelopen vijf jaar is er niet veel veranderd in de huisartsenzorg voor patiënten met lagerugklachten, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Radboudumc voor het programma Zinnige Zorg van het Zorginstituut Nederland. Het aantal recepten voor opioïden en het aantal verwijzingen naar medisch specialisten zijn licht gestegen.

Reumafactoren voorspellen risico op reumatoïde artritis

Bron: Medicalfacts, 14 januari 2020

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuun ziekte die gekenmerkt wordt door ontstoken gewrichten. Patiënten met deze ziekte hebben vaak hoge concentraties reumafactoren in hun bloed.

Goed nieuws over artrose

Bron: Gezondheidsnet, 20 december 2019

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen dr. Pieter Emans, orthopedisch chirurg in het Maastrichtse MUMC+, welke doorbraken echte verbeteringen gaan brengen bij de behandeling van artrose.

Opereren beter dan fysiotherapie bij femoro-acetabulaire impingement?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 11 december 2019*

Het femoro-acetabulaire impingement syndroom1 (FAIS) is een bepaalde vorm van de heup die het heupgewricht vatbaar maakt voor slijtage. De aandoening komt bij circa een vijfde van de bevolking voor. Bij minder dan 25 procent van deze mensen leidt deze specifieke vorm tot pijn of artrose. *Voor deze bron moet worden betaald.

Problematiek KANS (klachten aan armen, nek en/of schouders) onverminderd groot

Bron: HAN, 3 december 2019

Ons veelvuldige gebruik van smartphone, tablet en laptop leidt tot allerlei moderne kwalen, vertellen de media ons. En elke lezer heeft weleens rug-, schouder en nekklachten (KANS) ondervonden van een uurtje werken met de laptop op schoot. "Toch moeten we ons niet verkijken op lekkerbekkende aanduidingen als de swipeduim en de iPadpols", zegt Nathan Hutting, fysiotherapeut, manueel therapeut en onderzoeker bij het Lectoraat Arbeid & Gezondheid aan de HAN.

Deskundige reuma fysio- en oefentherapeut beter vindbaar

Bron: Persbericht ReumaNederland, 26 november 2019

Mensen met een vorm van reuma zijn vaak op zoek naar een deskundige fysiotherapeut of oefentherapeut in hun buurt die gespecialiseerd is in het behandelen van reumatische klachten. Deze zijn vanaf nu vindbaar op de nieuwe website ReumanetNL.

Masterclass handtherapie 'De kinderhand'. Bekijk de videotrailer.

Zaterdag 7 december 2019

Deze masterclass met handtherapeut dr. Monique den Hollander-Ardon en plastisch chirurg dr. Christianne van Nieuwenhoven is uniek in zijn soort en richt zich volledig op aangeboren en verworven aandoeningen van de kinderhand. De handtherapeutische behandeling bij kinderen is een uitdaging vanwege de complexe pathologie, leeftijd gerelateerde handfunctie en de ontwikkeling van het kind.

Lage dosering prednisolon effectief bij handartrose

Bron: LUMC, 18 november 2019

Een lage dosering prednisolon zorgt voor minder pijn en een betere handfunctie bij patiënten met handartrose. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit een studie waarin ze prednisolon vergeleken met een placebo.

Cursus ‘Handtherapie’: snijzaaldag en de top 10 van veel voorkomende handletsels

Start 10 februari 2020

Voor fysio- en ergotherapeuten die (nog) niet een lange opleiding Handtherapie willen gaan doen, biedt het NPi deze korte cursus ‘Handtherapie’ aan. In deze cursus komen de volgende aandoeningen aan de orde: CMC-1 artrose, Trigger finger syndroom (TVS), M. Quervain, flexor- en extensorpeesletsels, distale radius fractuur, fractuur P1/P2 en dislocaties, M. Dupuytren, carpaal tunnel syndroom en UCL (skiduim).

Verbeter uw screeningsvaardigheden door eendaagse cursussen ‘patroonherkenning’

december 2019 - juni 2020

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat u beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dient u de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Om u hierin (verder) te bekwamen, biedt het NPi u de mogelijkheid om deel te nemen aan vier verschillende eendaagse cursussen.

Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid

Bron: Gezondheidsnet, 5 november 2019

Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.

Oorsuizingen: wat kun je ermee als fysiotherapeut? Nieuwe Masterclass.

Vrijdag 6 maart 2020

Op grond van recente evidentie over somatische en niet-somatische tinnitus leren de deelnemers in deze masterclass om adequate keuzes te maken met betrekking tot de diagnostiek en de behandelmogelijkheden voor patiënten met tinnitus (oorsuizingen), dit zowel binnen als buiten de fysiotherapiepraktijk.

“Let op voor heupproblemen door te veel yoga”

Bron: Het Nieuwsblad, 5 november 2019

Wie vaak yoga doet of zelf yogalessen geeft, zou het heupbeen te zwaar kunnen belasten… met alle kwalijke gevolgen van dien. Daarvoor waarschuwt Benoy Matthews, een toonaangevende fysiotherapeut in het Verenigd Koninkrijk, in een interview met de BBC.

Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

Vrijdag 17 april, vrijdag 8 mei en zaterdag 16 mei 2020

Deze driedaagse cursus wordt gegeven op 3 expertiselocaties in het land. Centraal staan artrose, reumatoïde artritis en axiale spondylartritis. Naast de pathofysiologie staan het medisch en paramedisch onderzoek en de behandeling centraal met live casuïstiek.

Temporomandibulaire disfunctie: diagnostiek en behandeling

Vrijdagen 27 maart en 3 april 2020

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor musculoskeletale stoornissen van het kauwstelsel. TMD omvat articulaire en musculaire manifestaties, en een combinatie daarvan. Veel gehoorde klachten bij TMD zijn: pijn tijdens het kauwen, vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond, pijn van het kaakgewricht, een knappend of krakend kaakgewricht, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn. In deze cursus worden de huidige inzichten besproken over TMD in relatie tot de genoemde klachtenpatronen.

Regierol minister nodig in complex systeem van fysiotherapie

Bron: Persbericht ReumaNederland, 30 oktober 2019

Fysiotherapie is essentieel voor veel mensen met een reumatische aandoening maar wordt sinds 2012 niet meer vergoed vanuit het basispakket. Om dit weer vergoed te krijgen, moet via onderzoek worden aangetoond dat de behandeling effectief is.

Snijzaal schouder

Zaterdag 4 april 2020

Op deze dag wordt u meegenomen in de functionele anatomie van de schouderregio. Naast de opfrissing van de anatomie in vivo krijgt u de gelegenheid zelf een breed scala aan preparaten te bekijken om daarna in groepen de klinische lessen te volgen van prof. dr. Andry Vleeming en dr. Igor Tak.

Cursus ‘Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints’

Vrijdag 5 en zaterdag 6 juni 2020

In deze cursus krijgt u een praktische inleiding in het onderzoek en de behandeling van myofasciale pijn, ondersteund door de beschikbare evidentie en demonstraties bij enkele patiënten met hoofdpijn, schouderpijn en rugpijn.

NHG-Standaard Schouderklachten

Bron: KNGF, 25 oktober 2019

Onlangs is de herziene NHG-Standaard Schouderklachten gepubliceerd. Hierin komt de rol van de fysiotherapeut duidelijk naar voren.

10e NPi-opleiding ‘Handtherapie’. Bekijk de videotrailer.

Start: 27 maart 2020

Na deze 12 daagse praktijkopleiding heeft de deelnemer voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL). In de videotrailer vertellen dr. Annemieke Videler, Gwendolyn van Strien MSc en Eleonore Sleegers met passie over de opzet en inhoud van deze opleiding.

Nieuw: richtlijn behandeling van flexorpeesletsel van de hand

Bron: KNGF, 25 oktober 2019

De multidisciplinaire richtlijn over de behandeling van flexorpeesletsel van de hand is beschikbaar.

Schouderpijnsyndromen: klinische redeneren op basis van complexe casuïstiek

Maandagen 23 en 30 maart 2020.

Vanuit cliëntprofielen worden klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve. Tevens zullen verschillende onderdelen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden gedemonstreerd en geoefend.

'Met kniedistractie behoud je langer je eigen gewricht'

Bron: Gezondheidsnet, 24 oktober 2019

Bij artrose in de knie ben je niet meer altijd veroordeeld tot een kunstknie dankzij een nieuwe operatietechniek: kniedistractie. Roel Custers, orthopedisch chirurg in het UMC Utrecht, hielp mee aan de ontwikkeling van deze behandeling.

Masterclass handtherapie ‘Polsklachten’ voor handtherapeuten. Bekijk de videotrailer.

Vrijdag 6 maart 2020

Na deze masterclass kan de deelnemer het specifieke onderzoek van de pols uit te voeren en te interpreteren. Door kennis van de specifieke recente chirurgische mogelijkheden en de behandelprincipes zal de deelnemer beter in staat zijn gericht (na) te behandelen. Tijdens deze masterclass wordt de pols vanuit verschillende disciplines belicht en worden meest recente (internationale) ontwikkelingen besproken.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart-nog-plaatsen-beschikbaar
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart. Nog plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • leren-klinische-redenen-bij-patienten-met-schouderpijn-op-23-en-30-maart-2020
  Leren klinische redenen bij patienten met schouderpijn op 23 en 30 maart 2020?

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-18-en-19-maart-2020
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 18 en 19 maart 2020

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • cursus-inspanningsfysiologie-waar-wordt-bewegen-trainen-start-op-16-maart
  Cursus inspanningsfysiologie: waar wordt bewegen trainen! Start op 16 maart.

  lees meer...

 • specialiseren-bij-de-sportrevalidatie-op-3-en-4-april-specialisatie-uithoudingsvermogen
  Specialiseren bij de sportrevalidatie? Op 3 en 4 april: specialisatie uithoudingsvermogen.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • bekkencursussen-in-de-komende-periode-zie-ook-de-leerlijn
  Bekkencursussen in de komende periode. Zie ook de leerlijn.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-vernieuwd-12-juni-en-13-juni-2020
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd: 12 juni en 13 juni 2020

  lees meer...

 • cursus-reumatische-aandoeningen-vernieuwd
  Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

  lees meer...

 • leer-hoe-je-fysiek-minder-belastend-kunt-werken-en-hoe-je-dat-aan-andere-zorgverleners-kunt-leren
  Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

  lees meer...

 • revalidatie-van-het-sportende-kind-door-kinder-fysiotherapeuten-cursus-op-20-en-21-maart
  Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • behandeling-van-patienten-met-knieklachten-maar-dan-state-of-the-art-cursus-op-17-en-18-april-2020
  Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’. Cursus op 17 en 18 april 2020

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-21-april-2020
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 21 april 2020

  lees meer...

 • moduul-oncologie-van-de-beweegprogramma-s-op-6-en-7-maart-2020-bekijk-de-videotrailer
  Moduul 'Oncologie' van de beweegprogramma’s op 6 en 7 maart 2020. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • basiscursus-en-vervolgcursus-psychogeriatrie-starten-in-maart
  Basiscursus en vervolgcursus Psychogeriatrie starten in maart

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo