kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Virtuele revalidatie na een nieuwe knie: het overwegen waard

Bettger JP. Journal of Bone and Joint Surgery 2019, met een vertaalslag van drs. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC

Het aantal knievervangende operaties neemt toe, en daarmee ook de zorgkosten en de personeelsdruk. Kunnen geopereerde patiënten na ontslag uit het ziekenhuis ook thuis revalideren met een videoconsult op afstand? Amerikaanse onderzoekers namen de proef op de som.

Het therapeutisch effect van de aanraking

Geri T. Musculoskeletal Science and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Zijn hands-on technieken achterhaald binnen de fysiotherapie, en voorbijgestreefd door gedragsinterventies waarin patiënten zelf aan hun herstel werken? Italiaanse onderzoekers houden de manuele technieken tegen het licht en plaatsen deze in een breder perspectief. Het is tijd voor een herwaardering van de therapeutische waarde van de aanraking!

Chronische aspecifieke rugpijn: hoe vertel ik de patiënt wat dat inhoudt?

Sullivan N. Physiotherapy Theory and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Bij chronische aspecifieke lage-rugpijn kan het lastig zijn om patiënten de diagnose te vertellen. Zij rekenen op een mechanisch probleem, terwijl fysiotherapeuten tegenwoordig meer denken aan gedragsmatige en psychosociale oorzaken. Hoe ervaren therapeuten dit dilemma, en hoe gaan ze ermee om? Dat leest u in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Behandelstrategie bij patellofemorale pijn: gematigd optimisme of prozac?

Duur: 27:22 min | Spreker: dr. Erik Witvrouw

In deze webcast bespreekt dr Erik Witvrouw van de Universiteit Gent de meest geschikte en succesvolle oefeningen om patiënten met patellofemorale klachten te behandelen, en hij onderbouwt dit met wetenschappelijke evidentie. Ook benoemt hij welke interventies je beter achterwege kunt laten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Artificiële intelligentie bij opsporing gewrichtsontstekingen

Bron: FysioForum, 11 maart 2020

Kan artificiële intelligentie (AI) helpen om subtiele veranderingen in de gewrichten op te merken op MRI-beelden van patiënten met reumatoïde artritis? Die vraag gaan Leidse wetenschappers beantwoorden dankzij een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Primeur: robothand vervangt geamputeerd exemplaar

Bron: de Volkskrant, 4 maart 2020

Wie een hand verloor na amputatie, mag nu hopen op vervanging. Artsen hebben bij vier mensen succesvol een robothand verbonden met de zenuwen in hun arm. De resultaten uit het laboratorium zijn spectaculair. 

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

Dinsdagmiddag en -avond 26 mei

Na deze cursus kan de deelnemer de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten. Bekijk de videotrailer.

ReumaNederland kondigt offensief tegen artrose aan

Bron: Reuma Nederland, 4 maart 2020

ReumaNederland heeft dinsdag 3 maart tijdens een symposium bekendgemaakt een offensief te starten tegen artrose. Het offensief moet in het komende decennium leiden tot een verbetering van de huidige artrosezorg én een behandeling die de ziekte remt.

Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten

vrijdag 29 mei en vrijdag 5 juni

In deze cursus worden diverse nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie van de heup en de liesregio gepresenteerd, als ook nieuwe inzichten betreffende de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Er is veel aandacht voor patronen van klinische manifestaties van aandoeningen. Aan de hand van een aantal patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd. Bekijk ook de korte videotrailer.

Cursus patroonherkenning Knie en Lage-rug en heup/lies

Vrijdag 19 juni

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat u beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dient u de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wilt u zich (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’. Bekijk ook de korte videotrailer.

RSI-klachten, verdwenen zijn ze niet

Bron: Medicalfacts, 2 maart 2020

RSI-klachten komen overal ter wereld voor. Dus ook in Nederland. In veel beroepsgroepen is de klacht te horen. [...] Tijdige behandeling van de klachten en meer bewustwording van het probleem zou veel leed kunnen voorkomen en geld besparen.

‘State of the art’ behandeling van patiënten met knieklachten. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagmiddag en -avond 17 april en zaterdag 18 april

2 orthopedisch chirurgen en 3 (sport)fysiotherapeuten met veel kennis en ruime ervaring laten in deze cursus in duopresentaties de huidige ‘state of the art’ behandeling van patiënten met knieklachten zien. De vrijwel dagelijkse samenwerking ‘op de werkvloer’ en gezamenlijke spreekuren garanderen een goede onderlinge afstemming.

Nieuw: Keuzehulp gescheurde meniscus

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 27 februari 2020

Voor patiënten met meniscusklachten zijn er verschillende behandelopties. Welke behandeling het beste is, verschilt per patiënt. De nieuwe Keuzehulp Gescheurde Meniscus helpt zorgverleners en patiënten (van 45 jaar en ouder) om samen te beslissen wat de beste behandeling is.

Zeer goed gewaardeerde masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vrijdag 12 juni

Quote oud-cursist: 'Echt een hele goede dag. Interessant verteld, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus'. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathieën aan bod. Beoordeling vorige masterclass: 8,3.

Reumatoïde artritis: meer dan een gewrichtsziekte

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 19 februari 2020

Reumatoïde artritis (RA) is een systemische inflammatoire aandoening die zich meestal manifesteert als symmetrische polyartritis. [...] Aan de hand van 3 casussen van patiënten met RA bij wie de gewrichtsklachten niet op de voorgrond stonden, illustreren wij hoe divers RA zich kan manifesteren.

Cursus ‘Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints’

Vrijdag 5 en zaterdag 6 juni

In deze cursus krijgt u een praktische inleiding in het onderzoek en de behandeling van myofasciale pijn, ondersteund door de beschikbare evidentie en demonstraties bij enkele patiënten met hoofdpijn, schouderpijn en rugpijn.

Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd. Nog 5 plaatsen beschikbaar.

Vrijdag 17 april, vrijdag 8 mei en zaterdag 16 mei

Deze driedaagse cursus wordt gegeven op 3 expertiselocaties in het land. Centraal staan artrose, reumatoïde artritis en axiale spondylartritis. Naast de pathofysiologie staan het medisch en paramedisch onderzoek en de behandeling centraal met live casuïstiek.

Boost voor onderzoek naar behandeling artrose met stamcellen

Bron: LUMC Nieuws, 17 februari 2020

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen een miljoen euro subsidie voor onderzoek naar de behandeling van artrose met stamcellen. De wetenschappers zijn onderdeel van een groot Europees onderzoeksconsortium dat als doel heeft de stamceltherapie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten met artrose.

Eén op de vijf heeft elke dag chronische pijn: zo ga je daarmee om

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Eén op de vijf Nederlanders heeft elke dag chronische pijn. Die kan overal in het lichaam zitten, maar de meeste mensen kampen met rug- of nekklachten. Hoe voorkom je dat dit je leven beheerst?

Goedgewaardeerde cursus ‘Vaardigheidstraining van de LWK, heup en knie’

13 mei, 27 mei en 10 juni

Deze driedaagse vaardigheidstraining is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten ten behoeve van de diagnostiek en behandeling van mensen met klachten over de lage-rug, de heup en de knie. Het gemiddelde algemeen oordeel van de laatste vijf cursussen was 8,5. Bekijk ook de korte videotrailer.

Maastricht UMC+ opent poli voor niet-genezende botbreuken

Bron: Medicalfacts, 13 februari 2020

Patiënten met botbreuken die niet genezen, kunnen in het Maastricht UMC+ tegenwoordig terecht op een gespecialiseerde poli, de zogeheten non-union poli. Vooralsnog de enige in zijn soort in Nederland.

Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

Dinsdagmiddag en -avond 21 april

Nu de fysiotherapie onder druk staat, is het extra van belang om de visie op fysiotherapie goed te (her)definiëren. Tijdens deze dag presenteren drs. John Bos en Peter Glashouwer MPt een visie op de toekomstige eigenheid van fysiotherapie. Vanuit de beroepsidentiteit bespreken zij een klinische redeneersystematiek voor fysiotherapeutisch handelen in de eerstelijns gezondheidszorg. Ook komen de consequenties voor een efficiënte fysiotherapeutische dossiervoering aan bod.

Screenen van patiënten met knieklachten met sportfysiotherapeut dr. Igor Tak

Maandag 20 april

In deze 1-daagse cursus worden vanuit diverse cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen op een interactieve wijze aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve.

Behandel-app informeert orthopedie-patiënten voor én na operatie

Bron: Medicalfacts, 28 januari 2020

Patiënten die bij Treant een nieuwe knie, heup, schouder of kruisband krijgen, worden met behulp van een heuse behandel-app voorbereid op en geïnformeerd over de operatie. Ook na de ingreep is het de behandel-app die op eenvoudige wijze de patiënt advies geeft en wijst op belangrijke thema’s die van belang zijn bij het herstel.

Masterclass handtherapie ‘Extensorpeesletsels: PIP zone 3’ met de Amerikaanse handtherapeut Julianne Howell MSc

Donderdag 23 april

In deze masterclass met Julianne Howell (foto) komen uitgebreid de meest recente ontwikkelingen op het gebied van early active motion (EAM) bij zowel het open als het gesloten extensorpeesletsel (zone 3) aanbod. Hierbij zal eerst uitgebreid worden ingegaan op de specifieke anatomie en biomechanica van het extensor mechanisme die zorgt voor de normale PIP-extensie om zo een goede onderbouwing te geven van de soms nog experimentele EAM-protocollen.

Medicijndosering veilig verlagen tijdens reumabehandeling

Bron: Medicalfacts, 27 januari 2020

Patiënten met reuma die worden behandeld met TNF blokkers, krijgen vaak meer medicijn dan nodig is. Zij kunnen de dosering veilig verlagen. Dit is één van de belangrijkste resultaten uit het proefschrift van Merel l’Ami, onderzoeker bij Reade.

Skills lab handtherapie 'Artrose van de hand'

Vrijdag 12 juni

Artrose van de hand heeft een grote impact op het dagelijks functioneren van mensen. In dit skills lab wordt specifiek ingegaan op de gevolgen van artrose in de duim en vingers en de mogelijkheden voor de behandeling hiervan. De volgende praktische vaardigheden komen in het skills lab aan de orde: gerichte oefentherapie, ondersteunende spalken voor duim en vingers, toepassing van leefstijladviezen, duurzame voorzieningen. De doelgroepen van dit skills lab zijn fysiotherapeuten en ergotherapeuten; ervaring in de handtherapie is een pre.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • 18-september-masterclass-bekkenbodemklachten-na-een-seksueel-trauma-toegankelijk-voor-geregistreerde-bekkenfysiotherapeuten
  18 september: Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo