kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Een combinatie van vier tests om klinische lumbale instabiliteit te diagnosticeren

Areeudomwong P. Musculoskeletal Science and Practice 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Klinische lumbale instabiliteit is niet zichtbaar op röntgenbeelden en kan alleen met klinische tests worden aangetoond. Welke tests zijn daarvoor geschikt? Thaise wetenschappers vergeleken vier tests en bepaalden hun diagnostische nauwkeurigheid.

Waddell's 'non-organic signs' in biopsychosociaal perspectief

Echeita JA. Musculoskeletal Science and Practice 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Gordon Waddell is de grondlegger van acht simpele testjes waarmee een therapeut kan vaststellen of de klachten van een chronische lage-rugpijnpatiënt een psychosociale grondslag hebben. Nederlandse onderzoekers menen echter dat zijn 'non-organic signs' ook een biologische component hebben. Benieuwd hoe dat zit? Dat leest u hier.

Robotondersteunde training bij een proximale humerusfractuur: zinvol of niet?

Kröger I. Clinical Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van drs. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc

Bij veel patiënten met een proximale humerusfractuur verloopt het herstel niet optimaal: hun spierkracht en schouderbeweeglijkheid is minder, waardoor ze problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Binnen de neurorevalidatie is robottraining in opkomst. Kunnen patiënten met een humerusfractuur daar ook van profiteren? Duitse wetenschappers onderzochten het. 

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Management van tendinopathie: niet langer 'one size fits all'

Duur: 36:46 min | Spreker: prof. dr. Hans Zwerver

In deze webcast rekent sportarts prof. Dr. Hans Zwerver - hoogleraar sportgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen - af met de 'one size fits all' gedachte voor het behandelen van peesaandoeningen. Hij geeft aan dat excentrisch trainen als optimale behandelmethode achterhaald is en bespreekt de complexe pathofysiologie van tendinopathie en de mogelijke rol van beeldvormende technieken. Ook geeft hij tips voor de behandeling en legt hij uit waar je als therapeut op moet letten als je oefeningen voorschrijft.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Gebroken enkel kan met minder foto’s toe

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 3 november 2020

Bij een enkelfractuur is een aangepast protocol met standaard minder röntgenfoto’s even effectief als het huidige nazorgschema, waarin minstens 4 foto’s worden gemaakt. Dat melden traumachirurgen uit Leiden. Voor de totale kosten van de behandeling lijkt dit nauwelijks verschil te maken, maar ze vinden het toch een stapje in de goede richting (BMC Health Serv Res. 2020;20:293). * Voor deze bron moet worden betaald.

Hoofdpijnklachten: mogelijkheden voor de fysiotherapeut

Dinsdagmiddag en -avond 8 december

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus. Bekijk ook de korte videotrailer.

Hoog gewaardeerde ‘Vaardigheidstraining LWK, heup en knie’. Bekijk de videotrailer.

Woensdag 13 januari, woensdag 27 januari en woensdag 10 februari 2021

Deze driedaagse training is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten die van toepassing zijn in de diagnostiek en de behandeling van mensen met klachten over de lage-rug, de heup en de knie. Manuele verrichtingen gericht op het teweegbrengen van articulaire bewegingen in de gewrichten van deze lichaamsregio zullen de boventoon voeren.
Gemiddelde beoordeling: 8,3 na 76 beoordelingen.

Het coronavirus: wat betekent dat voor je als je reuma hebt?

Bron: Reuma Nederland, 27 oktober 2020

Val je in een hoogrisicogroep (ook wel ‘kwetsbare groep’ geheten), dan gelden de adviezen om jezelf extra goed te beschermen. Je valt in een hoogrisicogroep als je bijvoorbeeld afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt bij een vorm van reuma die onder de auto-immuunaandoeningen valt. Het gaat bijvoorbeeld om reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE.

Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten

Dinsdagmiddag en -avond 5 januari en dinsdagmiddag en -avond 19 januari 2021

In deze cursus worden diverse nieuwe gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie van de heup en de liesregio gepresenteerd, als ook nieuwe inzichten betreffende de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Er is veel aandacht voor patronen van klinische manifestaties van aandoeningen. Aan de hand van een aantal patiëntprofielen worden diagnostische en therapeutische processen verwoord en bediscussieerd. Bekijk ook de korte videotrailer.

Eendaagse cursus patroonherkenning knie

Donderdag 28 januari 2021

Na de cursus kan de deelnemer diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen (met en zonder rode vlaggen) betreffende de knie herkennen en vast te stellen door een gericht vraaggesprek en eventuele aanvullende lichamelijke tests. Bekijk voor de toelichting op het programma de korte videotrailer met cursusleider dr. Igor Tak (foto).

Nieuwe richtlijn Achilles tendinopathie: samenvatting en webinar

Bron: KNGF, 20 oktober 2020

Er is een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Achilles tendinopathie. Deze richtlijn bevat veel informatie die relevant is voor fysiotherapeuten.

Verbeter je screeningsvaardigheden bij mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten

Dinsdagmiddag en -avond 16 maart 2021

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat je beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dien je de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’. Bekijk ook de korte videotrailer.

Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg

Dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

Tijdens deze masterclass worden de meest actuele gezichtspunten met betrekking tot de functionele anatomie en pathologie van de cervicale wervelkolom gepresenteerd alsmede patronen van klinische manifestaties van aandoeningen en syndromen die van belang zijn. Casuïstiek zal kritisch besproken worden aan de hand van de nationale beroepsnorm van de NVMT en het nieuwe internationale framework van de IFOMPT. Echter, ook de beroepsnorm en het framework zullen kritisch bekeken worden aan de hand van recente literatuur en casuïstiek. Er zal ruime aandacht zijn voor het formuleren en beredeneren van therapeutische uitgangspunten voor de begeleiding en behandeling.

‘Artrose over 10 jaar de wereld uit’

Bron: Medicalfacts, 19 oktober 2020

ICMS, een groot samenwerkingsverband van houding- en bewegingsdeskundigen van het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum is op 30 september van start gegaan door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. Het doel is om samen baanbrekend onderzoek te gaan doen om aandoeningen op het gebied van houding en beweging te verhelpen.

Nieuw: 2-daagse masterclass ‘NPi Shoulder Specialty days’ - Let's challenge the brain and cut the non-sense! door Norman D’Hondt en Peter Glashouwer MSc

Zaterdag 20 en zaterdag 27 maart 2021

Hoe ervaren je ook bent, soms kom je in je praktijk wel eens een schoudercasus tegen waarbij je met je handen in het haar zit. Er is al van alles geprobeerd, maar het gezondheidsprobleem van je cliënt is simpelweg te complex om er in je eentje uit te komen. Op zo’n moment heb je wel eens behoefte om uit je eigen redeneercirkel te worden getrokken en met een frisse blik naar de case te kunnen kijken. En dát is waar het in deze masterclass om draait: het scholen van kritisch denkende, ‘open-minded’ professionals die behoefte hebben om samen met inhoudelijk gedreven collega’s nóg beter in hun vak te willen worden.

Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels

Vrijdag 19 maart 2021

In deze masterclass staat de ‘early active’ nabehandeling van gehechte flexorpezen van de vingers centraal. Naar aanleiding van de nieuwe richtlijn ‘Behandeling letsels van de flexorpezen van de hand’ (2019) van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVvPC) is aangegeven dat flexorpeesletsels in principe alleen nog maar met de ‘early active’-methode moeten worden nabehandeld.

Masterclass 'Liespijn bij sporters'. Bekijk de videotrailer.

Woensdagmiddag en -avond 24 maart en donderdag 25 maart 2021

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure. Gemiddelde beoordeling: 8,3 na 84 beoordelingen.

Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ voor handtherapeuten

Vrijdag 19 maart 2021

In deze masterclass presenteert dr. Birgitta Rosén een evidence-based management van perifere zenuwletsels (PNI) op basis van neurowetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de hand en de hersenen vanaf de eerste dag na een blessure. Kennis over het effect van een perifere zenuwbeschadiging op het CZS opent nieuwe perspectieven voor behandeling door geleide plasticiteit, waarbij zowel snelle als langzame plasticiteitsmechanismen therapeutisch kunnen worden gebruikt om de functie te ondersteunen en te verbeteren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-8

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-8

  lees meer...

 • nieuwe-start-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-op-3-maart-2021
  Nieuwe start opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ op 3 maart 2021

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-4-maart-en-15-april-2021
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten. Op 4 maart en 15 april 2021.

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-cervicale-risicoprofielen-voor-fysio-en-manueeltherapeuten-door-drs-john-bos-en-dr-rik-kranenburg-op-dinsdagmiddag-en-avond-2-februari-2021
  Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg op dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

  lees meer...

 • vervolgcursus-bekkenbodem-en-seksualiteit-op-11-februari-12-maart-en-1-april-2021
  Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’ op 11 februari, 12 maart en 1 april 2021

  lees meer...

 • cursus-patroonherkenning-knie-op-donderdag-28-januari-2021
  Cursus 'Patroonherkenning: knie' op donderdag 28 januari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-krachttraining-2-0-techniek-en-uitvoering-oefenstof-op-5-en-6-maart-2021
  Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof. Op 5 en 6 maart 2021.

  lees meer...

 • nieuwe-cursusdag-de-overgang-op-vrijdag-12-maart-2021
  Nieuwe cursusdag ’De overgang' op vrijdag 12 maart 2021

  lees meer...

 • 12-en-13-maart-2021-praktische-training-over-de-gedragsgeorienteerde-aanpak-bij-chronische-pijn-en-vermoeidheid-bekijk-de-videotrailer
  12 en 13 maart 2021: Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-op-22-23-januari-en-5-6-februari-2021
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal op 22/23 januari en 5/6 februari 2021

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-deel-2-module-copd-op-vrijdag-15-januari-nog-2-plaatsen-beschikbaar
  Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD op vrijdag 15 januari. Nog 2 plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • zitanalyse-en-rol-stoelaanpassingen-cursus-op-27-en-28-januari
  Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Cursus op 27 en 28 januari.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-op-vrijdag-5-februari-2021
  Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden' op vrijdag 5 februari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo