kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Centrale sensitisatie speelt geen rol bij chronische intermitterende schouderpijn

Haik MN. Musculoskeletal Science and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Patiënten met chronische pijn ontwikkelen vaak overgevoeligheid voor pijn en andere prikkels door versterking van signalen uit het centraal zenuwstelsel. Is dat bij aanhoudende schouderpijn ook zo? Dat leest u in dit referaat.

Denkbeelden over pijn corresponderen met de ervaren pijn van chronische rugpatiënten

Summers SJ. Musculoskeletal Science and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Maakt de manier waarop chronische rugpatiënten over hun pijn denken uit voor de klachten die zij ervaren? U leest het in dit referaat.

Geen continue passieve mobilisatie toepassen na een nieuwe knie

Yang X. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Rik van Hooff, hoofd afdeling Fysio-/ergotherapie

Kunnen we de continue passieve mobilisatie(CPM)-machine bij het vuil zetten? Of kunnen patiënten na een totale-knieoperatie met CPM hun knie beter bewegen en gebruiken dan degene die geen CPM krijgen? Die vragen beantwoorden de onderzoekers aan de hand van 15 studies in een systematische review met meta-analyse.

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Behandelstrategie bij patellofemorale pijn

Duur: 27:22 min | Spreker: dr. Erik Witvrouw

In deze webcast bespreekt dr Erik Witvrouw van de Universiteit Gent de meest geschikte en succesvolle oefeningen om patiënten met patellofemorale klachten te behandelen, en hij onderbouwt dit met wetenschappelijke evidentie. Ook benoemt hij welke interventies je beter achterwege kunt laten.

Themaberichten

Gelatine dempt pijn bij peesblessures

Bron: Topsport Topics, 18 april 2019

Sporters met een achillespeesblessure zouden wel eens baat kunnen hebben bij gelatine. Geblesseerde sporters die naast hun reguliere oefentherapie ook gelatine krijgen, ervaren namelijk aanzienlijk minder pijn dan wanneer zij dit niet binnen krijgen.

Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

Dinsdagmiddag en -avond 14 mei

Drs. John Bos en Peter Glashouwer MPt presenteren een visie op de toekomstige eigenheid van fysiotherapie. Vanuit de beroepsidentiteit bespreken zij een klinische redeneersystematiek voor fysiotherapeutisch handelen in de eerstelijns gezondheidszorg. Ook komen de consequenties voor een efficiënte fysiotherapeutische dossiervoering aan bod.

LUMC en ReumaNederland zoeken oplossing voor handartrose

Bron: Persbericht LUMC, 8 april 2019

Een onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van mensen met handartrose. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Praktische 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout.

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Uw kennis over de lage rug in twee dagen up-to-date. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagen 21 en 28 juni

Tijdens deze cursus vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Door deze cursus te volgen bent u in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lagerug! Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Halfzijdige knievervanging is ook een optie

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 2 april 2019

Hoewel een totale knievervanging (TKA) het laagste risico op een heroperatie geeft bij patiënten met knieartrose, is een unicompartimentele knieartroplastiek (UKA) in een aantal opzichten een betere behandeloptie. *Voor deze bron moet worden betaald.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel. Bekijk ook de korte videotrailer.

Maandag 30 september 2019

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Utrechtse onderzoekers strijden samen met ReumaNederland tegen artrose

Bron: Universiteit Utrecht, 19 maart 2019

Maar liefst drie Utrechtse onderzoeksgroepen (UMC Utrecht en Universiteit Utrecht) werken aan hoopvolle doorbraken in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeken moeten leiden tot lichaamseigen protheses, meer kennis over artrose en goede testfaciliteiten om de onderzoeken van lab naar de patiënt te brengen. Om hun strijd tegen artrose mogelijk te maken stelt ReumaNederland 1,8 miljoen euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroepen [...].

Nieuwe praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Uitgebreid scholingsaanbod voor handtherapeuten bij het NPi. Masterclasses en Skills labs.

Masterclasses en Skills labs

Het NPi heeft naast de cursus ‘Handtherapie’ (3 dagen) en opleiding ‘Handtherapie’ (12 dagen) inmiddels een groot aanvullend scholingsaanbod ontwikkeld. Dit aanbod bestaat uit een vijftal masterclasses gericht op fysio- en ergotherapeuten die een opleiding ‘Handtherapie’ volgen of afgerond hebben. Daarnaast hebben we voor geïnteresseerde fysio- en ergotherapeuten een viertal skills labs ontwikkeld om specifieke vaardigheden te ontwikkelen.

Chiropractie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn

Bron: ANP Persbericht, 15 maart 2019

Uit wereldwijd onderzoek blijkt: Chiropractie en Manuele therapie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn. Sidney Rubinstein, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit  - afdeling gezondheidswetenschappen – leidde een literatuurstudie waarin de effectiviteit van manipulatie en mobilisatie bij patiënten met chronische lage rugpijn in kaart werd gebracht.

Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid

14 en 15 november

In deze 2-daagse cursus krijgt u een state-of-the-art overzicht van de chirurgische technieken bij heup-, knie- en schouder-endoprothesen, gevolgd door de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden.

Klinisch redeneren bij kniepijnsyndromen door dr. Igor Tak. Bekijk de videotrailer.

Maandag 28 oktober

In deze 1-daagse cursus wordt vanuit diverse cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen op een interactieve wijze aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve.

Jonge onderzoekers zoeken nieuwe behandeling artritis

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 7 maart 2019

Twaalf jonge onderzoekers, zeven Europese universiteiten, twee bedrijven en 3,3 miljoen euro. Dat zijn de ingrediënten van het project ArthritisHeal, dat op 1 maart 2019 officieel van start ging. Onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan de partijen op zoek naar nieuwe behandelingen voor osteoartritis en reumatoïde artritis.

Praktische 2-daagse cursus ‘Onderbeen-, enkel- en voetklachten’ met o.a. prof. dr. Gino Kerkhoffs

31 oktober en 1 november

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met klachten over de onderbeen-, enkel- en voetregio op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden deze klachten zowel vanuit medisch als functioneel perspectief belicht. Hierbij komen nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer.

Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art, bekijk de videotrailer.

27 september en 11 oktober

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie en oefentherapie relevante klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de halswervelkolom een rol speelt. Bovendien beschikt de deelnemer over kennis uit de bovenstaande kennisdomeinen die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch en oefentherapeutisch klinisch redeneren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2019-3
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2019-3

  lees meer...

 • npi-service-musculoskeletaal-2019-3
  NPi-service Musculoskeletaal 2019-3

  lees meer...

 • praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek-op-donderdag-6-juni
  Praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek op donderdag 6 juni

  lees meer...

 • praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg-op-10-24-mei-en-6-juni-beoordeling-8-9
  Praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg op 10, 24 mei en 6 juni. Beoordeling: 8.9

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding kinderbekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • diagnostiek-en-behandeling-van-primair-lymfoedeem-nieuwste-inzichten-in-masterclass-op-zaterdag-11-mei-2019
  Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass op zaterdag 11 mei 2019

  lees meer...

 • uitgebreid-scholingsaanbod-voor-handtherapeuten-bij-het-npi-masterclasses-en-skills-labs
  Uitgebreid scholingsaanbod voor handtherapeuten bij het NPi. Masterclasses en Skills labs.

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-14-mei
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 14 mei

  lees meer...

 • praktijkdagen-copd-in-beatrixoord-haren-voor-ervaren-fysio-en-oefentherapeuten-op-6-en-7-juni
  Praktijkdagen COPD in Beatrixoord Haren: Voor ervaren fysio- en oefentherapeuten. Op 6 en 7 juni.

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • vier-cursussen-in-themagebieden-kinderen-en-sport-in-het-komende-najaar
  Vier cursussen in themagebieden 'Kinderen en sport' in het komende najaar.

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-een-dag-in-de-snijzaal-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’. Een dag in de snijzaal op vrijdag 31 mei 2019.

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-cursussen-in-de-periode-september-2019-maart-2020
  Nieuwe en vernieuwde cursussen in de periode september 2019 - maart 2020

  lees meer...

 • in-2-dagen-up-to-date-over-lage-rugpijnklachten-op-21-en-28-juni
  In 2 dagen up-to-date over lage-rugpijnklachten. Op 21 en 28 juni.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo