kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Snel na geopereerde heupfractuur starten met trainen is mogelijk en zinvol

Beckmann M. Physiotherapy 2020, met een vertaalslag van drs. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc

Ouderen functioneren beter als ze revalideren na een geopereerde heupfractuur. Maar het moment waarop ze beginnen met oefenen loopt sterk uiteen. Is starten in de eerste drie maanden na de operatie haalbaar en zinvol? Een Noorse literatuurstudie geeft antwoord op die vraag.

Testen op vertebrobasilaire insufficiëntie niet zinvol

Hutting N. Musculoskeletal Science and Practice 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Om risico's van ernstige ongewenste effecten bij cervicale manipulaties zoveel mogelijk uit te sluiten voeren manueel therapeuten tests uit om bij hun patiënten mogelijke beschadigingen aan de wervelslagaders (vertebrobasilaire insufficiëntie) te signaleren. Maar is zo'n test wel zinvol, of kan hij een gevoel van schijnveiligheid geven? Drie wetenschappers delen hun bedenkingen.

De uitdagingen en kansen voor patiënten met trochantair pijnsyndroom

Stephens G. Musculoskeletal Science and Practice 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Britse wetenschappers interviewden tien patiënten met een trochantair pijnsyndroom en inventariseerden hun ideeën, ervaringen en verwachtingen. Benieuwd naar de resultaten? U leest het in dit referaat.

Literatuurlijst 2020-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Management van tendinopathie: niet langer 'one size fits all'

Duur: 36:46 min | Spreker: prof. dr. Hans Zwerver

In deze webcast rekent sportarts prof. Dr. Hans Zwerver - hoogleraar sportgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen - af met de 'one size fits all' gedachte voor het behandelen van peesaandoeningen. Hij geeft aan dat excentrisch trainen als optimale behandelmethode achterhaald is en bespreekt de complexe pathofysiologie van tendinopathie en de mogelijke rol van beeldvormende technieken. Ook geeft hij tips voor de behandeling en legt hij uit waar je als therapeut op moet letten als je oefeningen voorschrijft.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Oorzaken en behandeling van ruggenwervel breuken

Bron: Medicalfacts, 15 september 2020

Een ruggenwervelbreuk is een ernstig letsel dat verregaande gevolgen kan hebben, de oorzaak is meestal ernstig ongeval. Het is niet bekend hoe vaak in Nederland een ruggenwervelbreuk precies voorkomt, bij wie en door welke oorzaak.

Zorginstituut: Testen op osteoporose na botbreuk voorkomt fracturen

Bron: Skipr, 2 september 2020

Alle 50-plussers die met een botfractuur in het ziekenhuis komen, moeten worden getest op osteoporose. Dat kan ieder jaar bijna 1500 nieuwe botfracturen voorkomen, want bij een op de drie patiënten is de chronische aandoening de onderliggende oorzaak voor een breuk. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in het onlangs verschenen ‘Verbetersignalement Osteoporose’.

Fysiotherapeuten zien het aantal thuiswerkklachten toenemen

Bron: Trouw, 29 augustus 2020

Steeds meer thuiswerkers krijgen last van klachten in hun arm, nek, schouder en rug vanwege beeldschermwerk. Die klachten zijn vrij simpel te verhelpen, maar worden erger naarmate het thuiswerken langer duurt, is de vrees.

Nieuw: Verkorte digitale versie van Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel'

Woensdagmiddag 16 september

Dit is de digitale variant van de reguliere masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'. De volgende reguliere masterclass vindt plaats op donderdag 10 juni 2021.

Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij

25 september en 9 oktober

Veel cliënten met klachten waarin het disfunctioneren van de halswervelkolom een rol speelt raadplegen een fysiotherapeut. Vanuit de basisopleiding fysiotherapie is de kennis uit de fundamentele kennisdomeinen die nodig is om deze cliëntencategorie te begrijpen vaak ontoereikend. Na deze tweedaagse cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten!

 

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: is uw kennis ook state of the art?

23 en 24 september

Quotes oud-cursisten: “Ik vind het een zeer leerzame cursus waarbij de kennis van de sprekers zeer goed was. ik zou de cursus aan mijn collega’s aanbevelen”. “Leerzame cursus waarbij iedere spreker een eigen visie / inbreng heeft (ook m.b.t. het vak fysiotherapie in het algemeen) en je stof tot nadenken geeft” . “De docenten zijn zeer vakbekwaam. Ik ben zeer tevreden over de evidentie achter de onderwerpen. Het is (bijna) niet te doen dit zelf allemaal uit te pluizen”. Bekijk de videotrailer met nadere toelichting over het programma.

Antonius lanceert botbreuk-app om polibezoek te voorkomen

Bron: Skipr, 28 augustus 2020

Een nieuwe app voorkomt dat patiënten met botbreuken voor controle terug moeten naar de poli van het St. Antonius Ziekenhuis. Met de Virtual Fracture Care app kunnen patiënten thuis aan hun herstel werken.

Masterclass ‘The Elbow Complex Demystified’ door expert Val Jones uit de UK

Vrijdag 16 oktober

Deze nieuwe masterclass wordt gegeven door fysiotherapeut Val Jones uit de UK. Zij is een mondiale expert op het gebied van de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling van mensen met elleboogklachten. In deze masterclass worden diverse evidence-based onderzoeks- en behandeltechnieken gedemonstreerd en geoefend bij veelvoorkomende aandoeningen van de elleboog, zoals epicondylitis lateralis, ellebooginstabiliteit en ulnaris neuropathie, en elleboogklachten na een trauma of operatie.

Verbeter uw screeningsvaardigheden bij mensen met schouder- en elleboogklachten

Dinsdagmiddag en -avond 24 november

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat je beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dien je de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met schouder- en elleboogklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: schouder en elleboog’. Bekijk ook de korte videotrailer.

Onderzoek - en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

Woensdagen 28 oktober, 11 en 18 november

“Een hele zinvolle cursus met veel praktijk. Ik ben blij dat ik de cursus gedaan heb, veel van geleerd. Ik ga zeker ook de andere vaardigheidstraining over de lage rug, heup en knie doen”. Bekijk voor toelichting over het programma de korte videotrailer met fysio- en manueeltherapeut en praktijkdocent dr. Rob Langhout. Gemiddelde beoordeling: 8,1.

Meer beenamputaties door lockdown in de zorg

Bron: NOS, 23 augustus 2020

Het begon vaatchirurg Lijckle van der Laan in april op te vallen: hij en zijn collega's in het Amphia Ziekenhuis in Breda moesten steeds meer grote amputaties uitvoeren. [...] Het stilvallen van de reguliere zorg door de coronacrisis heeft in meer ziekenhuizen geleid tot een toename van het aantal grote amputaties, blijkt uit een rondgang van de NOS langs 17 ziekenhuizen.

‘State of the art’ behandeling van patiënten met knieklachten. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 november 2020

Bekijk voor toelichting over het programma de korte videotrailer met fysio- en manueeltherapeut en praktijkdocent Jiri Rutten MSc. Gemiddelde beoordeling: 8,0 na 130 beoordelingen. Enkele quotes van eerdere cursisten: “Ik vond het een zeer interessante en boeiende cursus. Het ging af en toe wat snel maar er was altijd ruimte voor vragen. De informatie bevatte ook de nieuwste inzichten”. “Zeer goede cursus, goede sprekers en goede interactie met de groep. Het was zeer waardevol”.

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

Dinsdagmiddag en -avond 17 november

Na deze cursus kan de deelnemer de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten. Bekijk ook de videotrailer.

Nieuw: 2-daagse masterclass ‘NPi Shoulder Specialty days’ - Let's challenge the brain and cut the non-sense! door Norman D’Hondt en Peter Glashouwer MSc

7 en 14 november

Hoe ervaren je ook bent, soms kom je in je praktijk wel eens een schoudercasus tegen waarbij je met je handen in het haar zit. Er is al van alles geprobeerd, maar het gezondheidsprobleem van je cliënt is simpelweg te complex om er in je eentje uit te komen. Op zo’n moment heb je wel eens behoefte om uit je eigen redeneercirkel te worden getrokken en met een frisse blik naar de case te kunnen kijken. En dát is waar het in deze masterclass om draait: het scholen van kritisch denkende, ‘open-minded’ professionals die behoefte hebben om samen met inhoudelijk gedreven collega’s nóg beter in hun vak te willen worden.

Cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’. Bekijk de videotrailer.

6 en 20 november

Tijdens deze cursus wordt kennis aangereikt uit o.a. de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en de fysiotherapeutische screening, diagnostiek en behandeling bij cliënten met klachten over de elleboog. Na deze cursus ken je de voor de fysiotherapie meest relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de elleboog een rol speelt.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • masterclass-de-kwetsbare-oudere-op-25-september
  Masterclass 'De kwetsbare oudere' op 25 september

  lees meer...

 • vernieuwde-cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-26-september-en-3-oktober
  Vernieuwde cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • hoe-stel-je-beweegprogramma-s-op-voor-patienten-met-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Hoe stel je beweegprogramma's op voor patiënten met Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • verbeter-je-onderzoeks-en-behandelvaardigheden-van-de-nek-thorax-schouder-en-elleboog-3-daagse-praktijkcursus
  Verbeter je onderzoeks- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-online-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-experts-op-3-november
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Online voorbereiding thuis, gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met experts op 3 november

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo