kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Hoe is het snelle effect van manipulaties op de stijfheid van de rug te verklaren?

Jun P. Chiropractic & Manual Therapies 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Bij sommige lage-rugpijnpatiënten neemt de stijfheid van de wervelkolom na manipulatie snel af, terwijl bij anderen geen effect meetbaar is. Welke mechanismen kunnen zo'n snelle verandering en verschillen tussen patiënten verklaren? Canadese onderzoekers plozen de wetenschappelijke literatuur erop na.

Versneld belasten na achillespeesoperatie geen negatief effect op peesverlenging

Okoroha KR. American Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van drs. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc

Uit angst voor een nieuwe ruptuur zijn artsen vaak terughoudend om patiënten na een achillespeesoperatie snel het been te laten belasten. Is die angst terecht? Amerikaanse wetenschappers onderzochten in hoeverre de achillespees langer wordt na een ruptuuroperatie, en of sneller belasten risicovoller is.

Hebben mensen met een tennisarm baat bij manipulaties van de wervelkolom?

Zunke P. BMC Musculoskeletal Disorders 2020, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Kan een costovertebrale manipulatie de pijn van een tennisarm verminderen? Zijn de lokale klachten rond de elleboog op afstand te beïnvloeden? Oostenrijkse wetenschappers zochten het uit.

Literatuurlijst 2020-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Management van tendinopathie: niet langer 'one size fits all'

Duur: 36:46 min | Spreker: prof. dr. Hans Zwerver

In deze webcast rekent sportarts prof. Dr. Hans Zwerver - hoogleraar sportgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen - af met de 'one size fits all' gedachte voor het behandelen van peesaandoeningen. Hij geeft aan dat excentrisch trainen als optimale behandelmethode achterhaald is en bespreekt de complexe pathofysiologie van tendinopathie en de mogelijke rol van beeldvormende technieken. Ook geeft hij tips voor de behandeling en legt hij uit waar je als therapeut op moet letten als je oefeningen voorschrijft.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Nieuwe hoogleraar stimuleert multidisciplinaire aanpak artrose

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 25 juni 2020

Artrose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt prof. dr. ir. Jaap Harlaar. Hij brengt experts uit meerdere universitaire medische centra samen om deze aandoening te ontrafelen en beter te behandelen. De nieuwe Medical Delta-hoogleraar is sinds 1 april 2020 benoemd tot Leidse hoogleraar Klinische Biomechanica.

Preventie van voorste-kruisbandletsels bij kinderen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 8 juni 2020

Kinderen met een acuut letsel van de knie worden primair in de eerste lijn gezien. Het is cruciaal dat een letsel van de voorste kruisband (VKB) bij kinderen tijdig wordt herkend. * Voor deze bron moet worden betaald.

Zeer goed gewaardeerde masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vrijdag 12 juni op Papendal

Quote oud-cursist: 'Echt een hele goede dag. Interessant verteld, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus'. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathieën aan bod. Beoordeling vorige masterclass: 8,3.

Op hoog niveau klinisch redenen bij patiënten met schouderpijn?

3 en 17 september

Quote van een oud-deelnemer: “Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.” Leer in 2 dagen vanuit een vijftal cliëntprofielen gestructureerd klinisch redeneren in zowel de screeningsfase, de diagnostische als de therapeutische fase. De docenten van deze cursus zijn dr. Igor Tak, Martin Ophey MSc en dr. Rob Langhout.

Wat gaat voor: een nieuwe knie of een nieuwe heup?

Bron: De Volkskrant, 5 juni 2020

Nu duizenden operaties zijn uitgesteld, worstelen chirurgen met de vraag in welke volgorde zij hun patiënten moeten opereren. Gezondheidswetenschappers ontwikkelen rekenmodellen die hen moeten helpen. ‘Dit geeft ook na de crisis veel inzicht in wat nu daadwerkelijk zinnige zorg is.’

Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ voor handtherapeuten

Zaterdag 19 september

In deze masterclass presenteert dr. Birgitta Rosén een evidence-based management van perifere zenuwletsels (PNI) op basis van neurowetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen de hand en de hersenen vanaf de eerste dag na een blessure. Kennis over het effect van een perifere zenuwbeschadiging op het CZS opent nieuwe perspectieven voor behandeling door geleide plasticiteit, waarbij zowel snelle als langzame plasticiteitsmechanismen therapeutisch kunnen worden gebruikt om de functie te ondersteunen en te verbeteren.

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'. Bekijk de videotrailer.

Woensdag 16 september

Quote oud-cursist: “Effect bij VKB-patiënten is direct in de praktijk zichtbaar, onwijs leuk”. In deze masterclass licht dr. Alli Gokeler zijn vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toe. Daarbij is er aandacht voor de meest efficiënte trainingsvormen gebaseerd op optimaal leren. Dat vereist specifieke kennis van motorisch leren. Hierbij loont het om optimale beweegstrategieën voor de onderste extremiteit te ontwikkelen. Het gaat daarbij natuurlijk ook om het verlagen van het risico op nieuwe blessures.

Hoe reuma, de ‘geseling der mensheid’, en andere chronische ontstekingsziekten draaglijker werden

Bron: De Volkskrant, 5 juni 2020

Houd moed. In het verleden wisten wetenschappers onwaarschijnlijke medische doorbraken te behalen. Deze week: de beteugeling van het immuunsysteem.

Verwachtingsmanagement verbetert tevredenheid knieprothese

Bron: Medicalfacts, 3 juni 2020

Betere voorlichting voorafgaand aan een knieporthese komt de tevredenheid van patiënten over de behandeling ten goede. Als patiënten van tevoren concreter weten wat het herstel inhoudt en wat hen te wachten staat, kijken zij tevredener terug op het behandelresultaat.

10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de videotrailer.

Start: maandag 28 september

Na deze 12 daagse praktijkopleiding heeft de deelnemer voldoende door de NVHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut (CHT-NL). In de videotrailer vertellen dr. Annemieke Videler (foto), Gwendolyn van Strien MSc en Eleonore Sleegers met passie over de opzet en inhoud van deze opleiding.

Hooggewaardeerde 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters'

24 en 25 september

Quotes van cursisten: “Zeer leerzaam en goed toepasbaar verder zeer tevreden over de begeleiding en de sprekers, top!” “Erg inspirerend met een goede open houding van de docenten” “Zeer geslaagde tweedaagse met goede combinatie van wetenschap, klinische expertise en praktische toepasbaarheid” Bekijk de videotrailer met een toelichting op het programma van de docenten dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout.

Reuma en corona: wordt daar onderzoek naar gedaan?

Bron: Reuma Nederland, 3 juni 2020

In deze coronatijd wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het coronavirus (COVID 19). Ook binnen Nederland zijn wetenschappers hiermee bezig. Zoals onderzoeken naar een vaccin of naar behandelingen voor mensen met een corona-infectie.

Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

Dinsdagavond 6 oktober 2020 met voorafgaande online voorbereiding (blended learning)

Nu de fysiotherapie onder druk staat, is het extra van belang om de visie op fysiotherapie goed te (her)definiëren. Tijdens deze dag presenteren drs. John Bos en Peter Glashouwer MPt een visie op de toekomstige eigenheid van fysiotherapie. Vanuit de beroepsidentiteit bespreken zij een klinische redeneersystematiek voor fysiotherapeutisch handelen in de eerstelijns gezondheidszorg. Ook komen de consequenties voor een efficiënte fysiotherapeutische dossiervoering aan bod.

Keukenstoel en laptop: meer RSI-klachten door thuiswerken

Bron: RTL Nieuws, 28 mei 2020

Knopen in je rug, een stijve nek of pijnlijke armen of polsen? Je bent niet de enige. Fysiotherapeuten zien sinds ze weer open zijn opvallend veel mensen met 'kans-klachten', beter bekend als RSI. En dat komt niet alléén door een verkeerde houding.

Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij

25 september en 9 oktober

Veel cliënten met klachten waarin het disfunctioneren van de halswervelkolom een rol speelt raadplegen een fysiotherapeut. Vanuit de basisopleiding fysiotherapie is de kennis uit de fundamentele kennisdomeinen die nodig is om deze cliëntencategorie te begrijpen vaak ontoereikend. Na deze tweedaagse cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten!

 

Masterclass ‘The Elbow Complex Demystified’ door expert Val Jones uit de UK (2)

Vrijdag 16 oktober

Op vrijdag 16 oktober organiseert het NPi de nieuwe masterclass ‘The Elbow Complex Demystified’, met als docent fysiotherapeut Val Jones uit de UK. Zij is een mondiale expert op het gebied van de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling van mensen met elleboogklachten.

Online vestibulaire revalidatie bij chronische duizeligheid in de huisartsenpraktijk

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 21 mei 2020

Het is al jaren bekend dat vestibulaire revalidatie een veilige en effectieve behandeling is voor chronische duizeligheid. Wij deden gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek (RCT) in de huisartsenpraktijk waaruit blijkt dat ook online aangeboden vestibulaire revalidatie effectief is. *Voor deze bron moet worden betaald.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • 2e-internationale-conferentie-over-fysiotherapie-en-oncologie-icpto-in-kopenhagen-verplaatst-van-oktober-2020-naar-mei-2021
  2e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie (ICPTO) in Kopenhagen verplaatst van oktober 2020 naar mei 2021

  lees meer...

 • inspirerende-2-daagse-cursus-over-klinisch-redenen-bij-schouderpatienten-start-op-3-september
  Inspirerende 2-daagse cursus over klinisch redenen bij schouderpatiënten. Start op 3 september

  lees meer...

 • hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • nieuwe-principes-en-concepten-over-revalidatie-en-return-to-sport-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel, op 16 september

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • sportblessures-bij-kinderen-cursusdag-op-woensdag-23-september
  Sportblessures bij kinderen? Cursusdag op woensdag 23 september.

  lees meer...

 • vanwege-grote-belangstelling-extra-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-9-en-26-september
  Vanwege grote belangstelling extra cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 9 en 26 september

  lees meer...

 • vanaf-september-gaan-we-weer-volledig-van-start-nieuwe-vernieuwde-en-reguliere-scholingsactiviteiten
  Vanaf september gaan we weer volledig van start! Nieuwe, vernieuwde en reguliere scholingsactiviteiten

  lees meer...

 • fysiotherapie-bij-perifeer-vestibulaire-duizeligheid-komend-najaar-in-arnhem-en-in-breda
  Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid, komend najaar in Arnhem en in Breda

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-zaterdagen-26-september-en-3-oktober
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op zaterdagen 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-de-ziekenhuis-patient-op-14-en-24-september
  Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt op 14 en 24 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • spijker-uw-kennis-over-de-hoofd-hals-en-nekregio-in-2-dagen-bij-op-25-september-en-9-oktober
  Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij. Op 25 september en 9 oktober.

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo