kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Mobiliseren werkt bij specifieke groep patiënten met aspecifieke nekpijn

Lascurain-Aguirrebeña I. Musculoskeletal Science and Practice 2018

Hoewel een placebo-behandeling ook klachten verminderde, ervoeren patiënten met nekpijn direct na een cervicale mobilisatie een grotere verbetering in pijn en beweeglijkheid van de nek. Vooral patiënten die vooraf een verminderde bewegingsrange hadden profiteerden van mobilisatie. Dat concluderen onderzoekers die bij twintig nekpijnpatiënten de nek mobiliseerden en twintig controlepatiënten een placebo-behandeling gaven. Deze uitkomsten gelden voor een specifieke patiëntengroep met lokale klachten van mechanische aard, zonder neurologische tekens.

Vóór een totale knieoperatie quadriceps versterken

Devasenapathy N. Physical Therapy 2018

Buiten verwachting bleek preoperatieve pijn van patiënten geen voorspeller van objectief gemeten functioneel herstel zes maanden na een totale knieartroplastiek. Preoperatieve quadricepskracht wel. Dat concluderen Indiase en Australische onderzoekers in hun systematische review, waarvoor zij tien bruikbare cohortstudies vonden.

Zithouding speelt geen rol bij pijnprovocatieve schoudertests

Weisman A. Physical Therapy 2018

Of patiënten met schouderpijn door een rotator cuff laesie rechtop of voorover-gebogen zitten heeft geen invloed op de uitkomst van drie verschillende klinische schoudertests. Derhalve is het niet nodig om voor deze tests de houding te standaardiseren. Dat concluderen Israëlische onderzoekers die 35 patiënten met rotator cuff-pijn en 35 gezonde controlepersonen drie klinische schouder-tests lieten uitvoeren in drie verschillende zithoudingen.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Did we skip step 2 of the Injury Prevention Model 4 ACL rehad?

Duur: 23:33 min | Spreker: dr. Allí Gokeler

In deze webcast vertelt dr. Allí Gokeler meer over problematiek rondom return-to-sports bij patiënten na een voorste kruisbandreconstructie. Hij beantwoord de vragen: "Wat is het probleem?", "Wat betekent dit?" en "Hoe nu verder?"

Themaberichten

Nooit meer rugklachten? Nederlandse startup lanceert de re-mind

Bron: ANP Pers Support, 19 februari 2019

De Nederlandse healthcare startup Remindlife lanceert samen met de Vereniging voor Oefentherapeuten (VvOCM) de re-mind: een slim apparaatje dat je helpt je houding structureel te verbeteren.

Artsen moeten waakzamer zijn met metalen heupprothesen

Bron: De Tijd, 18 februari 2019

De overheid heeft de aanbevelingen voor artsen die patiënten met een heupprothese opvolgen aangevuld. Het gaat om metalen heupprothesen, zoals tennisser Andy Murray er een liet plaatsen.

Gespecialiseerde poli voor lage rugpijn bewezen succesvol

Bron: Medicalfacts, 18 februari 2019

De inrichting van een zogenoemde ‘anderhalvelijns’ poli voor lage rugklachten heeft in Maastricht in twee jaar tijd geresulteerd in sterke verbetering van doorlooptijd, een grotere tevredenheid van patiënten en zorgprofessionals en kostenbesparing. Door de primaire zorg voor lage rugklachten buiten het ziekenhuis (2e lijn) en dichterbij de patiënt te organiseren (1e lijn), wordt voorkomen dat patiënten soms maanden, of zelfs jaren, van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Stadspoli houdt rugpatiënt uit het ziekenhuis

Bron: Skipr, 15 februari 2019

De inrichting van een anderhalvelijns-poli in Maastricht voor mensen met lage rugklachten heeft geleid tot kortere doorlooptijden, lagere kosten en een grotere tevredenheid van patiënten en zorgprofessionals. Het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis daalde met zo’n 45 procent, aldus het Maastricht UMC+.

Zorg op maat: welke handprothese is het meest geschikt?

Bron: ZonMw, 14 februari 2019

Mensen die een arm of hand missen gebruiken vaak een prothese. De kosten van handprothesen zijn de afgelopen jaren fors gestegen o.a. door nieuwe bionische prothesehanden, waarvan de duim en vingers afzonderlijk kunnen bewegen.

Meekijken met operatie in het St. Anna Ziekenhuis: leren en verbeteren

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2019

Een 60-tal fysiotherapeuten uit de regio kregen afgelopen vrijdagmiddag 8 februari de mogelijkheid om live, via een videoverbinding, mee te kijken tijdens een orthopedische ingreep: het plaatsen van een schouderprothese. Doel van deze zogenaamde ‘live surgery’ bijeenkomsten is kennisdelen en samen werken aan een zo’n soepel mogelijk behandeltraject voor de patiënt.

De voordelen van botverankerde beenprotheses

Bron: Radbouduniversiteit, 11 februari 2019

Op vrijdag 15 februari promoveert Ruud Leijendekkers op het proefschrift: "Step by step: rehabilitation and outcomes of persons with a lower extremity amputation using a bone-anchored prosthesis". Hij beschrijft in zijn proefschrift het behandeltraject voor personen met een botverankerde prothese. Ook onderzocht hij de potentiële gezondheidsvoordelen hiervan in personen die voorheen een kokerprothese gebruikten.

Aanbieding KNGF richtlijn Artrose heup-knie aan ZiNL

Bron: KNGF, 5 februari 2019

Zorgverzekeraars Nederland heeft akkoord gegeven op de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie. Hiermee wordt de richtlijn officieel ondersteund door alle partijen die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling.

Reade vergroot eigen regie patiënt met meer uitkomstinformatie: PROMs

Bron: Medicalfacts, 24 januari 2019

Reade heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de implementatie van patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs) op de afdeling reumatologie. Alle reumapatiënten van Reade vullen voorafgaand aan elk bezoek op de polikliniek een vragenlijst in over hun beeld op gezondheid.

Proximale humerusfracturen: conservatief of operatief behandelen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 15 januari 2019

Patiënten met een proximale humerusfractuur worden van oudsher conservatief behandeld. De laatste decennia zijn echter diverse nieuwe implantaten voor osteosynthese en protheses van de schouder ontwikkeld en is de operatieve behandeling van proximale humerusfracturen toegenomen. (* voor deze bron moet worden betaald)

Rugklachten en bekkenklachten

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, vrijdag 12 en zaterdag 13 april, zaterdag 25 mei

Via de functionele anatomie op de snijzaal en de state of the art behandelmogelijkheden delen (inter)nationale experts in deze 5-daagse cursus hun expertise met fysio-, oefen-, bekken- en manueel therapeuten.

Moet de huisarts MRI aanvragen bij knieletsel?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2019*

Na rugklachten zijn knieklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat waarmee patiënten naar de huisarts gaan. Traumatische knieklachten hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven. *Voor deze bron moet worden betaald.

Lumbosacrale pijnsyndromen: veel voorkomend in de fysiotherapiepraktijk

Vrijdag 15 maart en vrijdag 5 april

In deze cursus leren de deelnemers de diverse lumbale en lumbosacrale pijnsyndromen te herkennen en fysiotherapeutische uitgangspunten te formuleren voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van veelvoorkomende profielen van mensen met lage-rugpijnklachten wordt het klinisch redeneren in zowel de screeningsfase, als de diagnostische en therapeutische fase geoefend.

Zwaargewonden hebben op termijn lagere kwaliteit van leven

Bron: Medicalfacts, 9 januari 2019

Ernstig gewonde patiënten hebben op de langere termijn een verlaagde kwaliteit van leven. Dat geldt met name voor patiënten die na hun ongeval psychische klachten hadden.

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

Dinsdagmiddag en -avond 26 maart

Na deze cursus kan de deelnemer de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten.

Reuma genezen is geen gek idee meer

Bron: De Volkskrant, 4 januari 2019

Ontstekingsreuma is met medicijnen al veel beter te onderdrukken dan vroeger. Leidse reuma-onderzoekers willen meer en zetten hoopgevende stappen. Gaat de wetenschap reuma eindelijk de wereld uit helpen?

Nieuwe masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vrijdag 29 maart

Nieuwe 1-daagse masterclass waarin sportarts dr. Robert-Jan de Vos (foto) en sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc hun in afgelopen jaren opgebouwde kennis en expertise in de Academische Peespoli van het Erasmus MC graag willen delen met de deelnemers.

Risico’s meniscusoperatie klein maar relevant

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 19 december 2018

De risico’s van een artroscopische meniscectomie zijn klein, maar niet verwaarloosbaar, vinden Simon Abram en collega’s van de University of Oxford. Aangezien het klinische nut van de meniscusoperatie betwist wordt, is het extra belangrijk om bij deze complicaties stil te staan ( Lancet. 2018; online 24 september). (*voor deze bron moet worden betaald)

Cursus ‘Schouderpijnsyndromen’

Donderdag 28 maart en donderdag 11 april

In deze 2-daagse interactieve en uiterst praktische cursus worden door Rob Langhout MMT en dr. Igor Tak een groot aantal cliëntprofielen van schouder-patiënten besproken. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod. Tevens zullen verschillende onderdelen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden gedemonstreerd en geoefend.

Fysiotherapie niet slechter dan operatie bij meniscusscheur?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 18 december 2018

De resultaten van het beschreven onderzoek geven de huisarts meer onderbouwing voor de keuzes in beleid bij patiënten van 45 jaar of ouder met vermoeden van niet-obstructief meniscusletsel. Gelet op dit artikel zal de huisarts meer aansturen op een verwijzing naar de fysiotherapeut. (* voor deze bron moet worden betaald)

Masterclass ‘Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen’

Vrijdag 29 maart

Deze masterclass heeft als onderwerp de state-of-the-art van cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en cervicogene tinnitus en richt zich op manueel therapeuten, orofaciale fysiotherapeuten en fysiotherapeuten met voldoende kennis over het (dis-)functioneren van de hoog-cervicale wervelkolom. Bekijk ook de korte videotrailer.

Eerste patiënt in Nederland geopereerd met op maat gemaakte titanium polsplaat

Bron: Medicalfacts, 13 december 2018

Een Nederlandse primeur in het Maasstad Ziekenhuis. Daar kreeg mevrouw Van Eijk (25) een standscorrectie van haar pols met een speciaal voor haar op maat gemaakte polsplaat van titanium. Traumachirurg dr. Niels Schep en zijn team plaatsten de ‘custom-made 3D geprinte radiusplaat’ in haar pols. Uniek aan deze techniek is dat voor de operatie een nauwkeurige planning wordt gemaakt, zodat de 3D geprinte titanium polsplaat perfect past en ervoor zorgt dat de anatomie van de pols optimaal herstelt.

Cursus ‘Patroonherkenning knie’

Maandag 1 april

Dagcursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak (foto). Screening is snel en betrouwbaar beslissen of verder onderzoek geïndiceerd is. Met welke tests of verrichting is vast te stellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

Bron: Medicalfacts, 11 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie.

Nog enkele plaatsen bij de NPi-opleiding ‘Handtherapie’

Start op vrijdag 12 april

Na het volgen van deze opleiding ‘Handtherapie’ voldoet u aan deze scholingseisen voor certificering als handtherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT). Het gemiddelde algemeen oordeel van deze opleiding in 2018 was 8,4. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-2
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-2
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-2

  lees meer...

 • laatste-masterclass-klinische-ergometrie-met-respiratoire-gasanalyse-bij-patienten-met-hartfalen-op-8-maart-2019
  Laatste Masterclass 'klinische ergometrie met respiratoire gasanalyse bij patiënten met hartfalen' op 8 maart 2019

  lees meer...

 • nieuwe-blended-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-start-11-maart
  Nieuwe blended-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’ Start: 11 maart

  lees meer...

 • cursus-lumbosacrale-pijnsyndromen-van-screening-tot-therapieplan-op-15-maart-en-5-april
  Cursus ‘Lumbosacrale pijnsyndromen’: van screening tot therapieplan. Op 15 maart en 5 april.

  lees meer...

 • aan-de-slag-als-kinderbekkenfysiotherapeut
  Aan de slag als kinderbekkenfysiotherapeut?

  lees meer...

 • praktijkles-in-het-water-start-22-maart
  Praktijkles in het water. Start: 22 maart.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-psychogeriatrie
  Masterclass 'Casuïstiek psychogeriatrie'

  lees meer...

 • masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi
  Masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-op-29-maart
  Nieuwe masterclass 'Tendinopathieën in de sport' op 29 maart

  lees meer...

 • 26-maart-2019-musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie
  26 maart 2019: Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

  lees meer...

 • patroonherkenning-knie-op-maandag-1-april-2019
  Patroonherkenning: knie op maandag 1 april 2019

  lees meer...

 • vijfdaagse-cursus-rugklachten-en-bekkenklachten-start-15-maart
  Vijfdaagse cursus: Rugklachten en bekkenklachten. Start: 15 maart.

  lees meer...

 • interessante-leerlijn-mobilizing-awareness-voor-fysio-en-oefentherapeuten
  Interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo