kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Vooral Parkinsonpatiënten met evenwichtsproblemen en valangst profiteren van hydrotherapie

Cugusi L. Journal of Physiotherapy 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Wat zijn de effecten van hydrotherapie op ziekte-ernst, motorische functies, mobiliteit en balans, valangst en kwaliteit van leven bij Parkinsonpatiënten? En is oefenen in water effectiever dan andere interventies? Een Italiaans team zocht het uit.

Optimale trainingsdosering voor CVA-patiënten nog onvoldoende onderbouwd

Galloway M. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Met welke trainingsdosering kunnen CVA-patiënten hun conditie en loopvaardigheid het beste verbeteren? Australische wetenschappers zochten een antwoord in de wetenschappelijke literatuur. 

Looprobot geen meerwaarde boven gewone looptraining bij ernstige MS

Straudi S. Multiple Sclerosis 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Kunnen patiënten met ernstige MS hun loopvaardigheid meer verbeteren als zij oefenen met een looprobot? Italiaanse onderzoekers vergeleken reguliere looptraining met robot-ondersteund lopen op een loopband.

Literatuurlijst 2019-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Reactieve balans controle na CVA

Duur: 23:11 min | Spreker: dr. Vivian Weerdesteyn

In deze webcast over reactieve balanscontrole legt dr. Vivian Weerdesteyn – universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatie van het Radboud UMC en de St. Maartenskliniek – uit hoe mensen met een beroerte reageren op evenwichtsverstoringen. Ook presenteert zij onderzoeksresultaten van chronische CVA-patiënten die hun balanscontrole oefenden op een valsimulator.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Betto Deelmanprijs voor neuropsycholoog Tanja Nijboer

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 20 juni 2019

Neuropsycholoog Tanja Nijboer, verbonden aan de Universiteit Utrecht en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, creëerde met haar team een virtuele supermarkt. Daarin laat ze mensen met hersenletsel op zoek gaan naar producten die op een boodschappenlijst staan: een vernieuwende manier om stoornissen in de denkfuncties op te sporen.

Door robothandschoen meer handgrijpkracht voor mensen met beperkte handfunctie

Bron: Persbericht Roessingh Research and Development, 20 juni 2019

Deze week gaat de iHand studie van start. Door het gebruik van een robothandschoen kunnen patiënten het gebruik van hun aangedane hand stimuleren en daarmee hun zelfstandigheid vergroten. Aan de studie doen in totaal 63 personen mee. Zij worden door de zeven samenwerkende revalidatiecentra in Nederland geworven.

Ruim 70 procent chronische patiënten klaar voor zorg op afstand

Bron: Medicalfacts, 19 juni 2019

Dat patiënten volgens medisch specialisten nog niet klaar zouden zijn voor eHealth – ofwel zorg op afstand – is een misverstand. Meer dan 70 procent van de chronische patiënten staat open voor zorg op afstand, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.228 patiënten.

Leren van verschillen tussen patiënten met vaatziekte in het hoofd

Bron: Persbericht LUMC, 14 juni 2019

Een betere behandeling van vaatziektes in het hoofd, zoals beroertes, begint met meer aandacht voor de verschillen tussen patiënten. Verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen patiënten die ogenschijnlijk hetzelfde zijn. Dat betoogde Marieke Wermer op vrijdag 14 juni 2019 in haar oratie als hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen.

Kwart miljoen voor studie gepersonaliseerde MS-behandeling

Bron: Skipr, 7 juni 2019

Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam krijgen bijna een kwart miljoen euro van de Hersenstichting en Stichting MS Research voor een studie naar het toedienen van natalizumab. Het is de bedoeling dat patiënten minder vaak aan het infuus hoeven voor toediening van dat MS-medicijn.

Spelmachine Xbox verbetert loopvaardigheid na Parkinson

Bron: Zorgvisie, 31 mei 2019

Voor mensen die kampen met Parkinson of de naweeën van een beroerte, is de nieuwe Interactive Walkway mogelijk een oplossing. Met behulp van Xbox-sensoren wordt het valrisico ingeschat.

Langdurige blootstelling aan MRI-scanner heeft gevolgen voor de gezondheid

Bron: Scientias, 30 mei 2019

Bij een MRI-scan wordt er een foto gemaakt van het lichaam zodat de arts je binnenkant goed kan bekijken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een sterke elektromagnetische straling. Bij patiënten wegen de voordelen van een MRI-scan op tegen de mogelijke consequenties van de elektromagnetische velden. Daarnaast zijn de magneetvelden niet-ioniserend en daardoor minder schadelijk. Maar wat als je langdurig met MR-apparaten werkt?

Prof. Jaap Buurke: ‘Eigen omgeving is het beste bewegingslab’

Bron: FMT Gezondheidszorg, 27 mei 2019

Om meer te weten te komen over de bewegingen van een patiënt na bijvoorbeeld een beroerte, wil prof. Jaap Buurke hem of haar in de thuisomgeving gaan volgen.

Overlijdenskans na een herseninfarct op jonge leeftijd duidelijk gedaald

Bron: FysioForum, 24 mei 2019

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch tijdschrift JAMA. Tegelijkertijd toont het onderzoek de noodzaak aan om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren.

Belang herkennen beroerte onvoldoende benadrukt

Bron: De Ware Tijd, 19 mei 2019

Het belang van het herkennen van een beroerte kan niet voldoende worden benadrukt. “Vaak genoeg herkent men een beroerte niet direct, waardoor het slachtoffer heel laat binnenkomt of wordt gebracht”, zegt Ameerani Jarbandhan, secretaris van de Vereniging Verder na een Beroerte (VVB). Deze conclusie trekt zij op basis van wat ze bij de vereniging ziet.

'Trillende sok' laat Parkinsonpatiënt weer lopen

Bron: Skipr, 15 mei 2019

Dankzij een geavanceerde uitvinding van UT-student Carola Koopman, kunnen Parkinson-patiënten beter lopen. De Michael J. Fox Foundation geeft twee ton voor verdere ontwikkeling van de zogenaamde ‘trillende sok’.

Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

Start 20 september in Eindhoven

Deze cursus leidt therapeuten op tot expert in de neurorevalidatie van patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding (CVA-patiënten). In deze cursus bouwt de cursist een stevig fundament voor de onderwerpen klinimetrie, functionele prognostiek en klinische determinanten, herstelmechanismen en plasticiteit met betrekking tot ADL-vaardigheden, arm-handvaardigheden en herstel van balans- en loopvaardigheid.

Breinatlas toont verborgen immuuncellen mogelijk gelinkt aan hersenkwalen

Bron: Mijn Gezondheidsgids, 10 mei 2019

Ons brein bevat behalve neuronen ook een verscheidenheid aan immuuncellen die belangrijk zijn voor een goede breinwerking. Een onderzoeksteam geleid door Dr. Kiavash Movahedi (VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, VUB) heeft een gedetailleerde atlas samengesteld van de hersencellen met een functie in het immuunsysteem.

Techniek uit gamingwereld helpt bij inschatten van valrisico

Bron: Persbericht LUMC, 8 mei 2019

De Interactive Walkway lijkt zo simpel: een laboratorium, sensoren, een soort catwalk en een projector. Volgens bewegingswetenschapper Daphne Geerse is deze nieuwe techniek veelbelovend om loopvaardigheid en valrisico van mensen met een beroerte en de ziekte van Parkinson in kaart te brengen. Ze verdedigde op 8 mei 2019 haar proefschrift.

Circuittraining na een beroerte, bekijk de videotrailer

Zaterdag 12 oktober

Tijdens deze scholing maakt u kennis met de theorie en de praktijk van het toepassen van het zogenaamde ‘Circuit Class Training’ (circuittraining) na een beroerte. Er is aandacht voor de huidige evidentie rondom de effecten van taakspecifiek trainen om loopvaardigheid te verbeteren. Daarnaast wordt tijdens de scholing uitleg gegeven over de praktische uitvoering van de circuittraining en worden handvatten gegeven om de circuittraining te implementeren in de praktijk.

Neurostimulatie-studie bij dwarslaesie krijgt vervolg

Bron: Skipr, 6 mei 2019

De Zwitserse neurowetenschapper professor Grégoire Courtine heeft laten zien dat mensen met een incomplete dwarslaesie met behulp van een bijzonder implantaat en intensieve revalidatie weer stappen konden zetten. Deze studie krijgt een vervolg.

Te laag cholesterolgehalte blijkt ook risicofactor voor hersenbloeding

Bron: Volkskrant, 5 mei 2019

Een te laag cholesterolgehalte in het bloed verdubbelt de kans op een hersenbloeding, volgens een nieuwe wetenschappelijke studie. Een nuttig inzicht, maar het risico blijft nog steeds laag, stellen specialisten.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. bekijk de videotrailer.

21, 22 november en 14 december

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Studententeam Project MARCH onthult nieuw exoskelet waarmee ook zijwaarts stappen mogelijk is

Bron: FMT Gezondheidszorg, 3 mei 2019

Recent onthulden TU Delft studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH IV. Een exoskelet is een robotachtig harnas dat mensen met een dwarslaesie doet opstaan en ze in staat stelt weer te lopen. Het nieuwe ontwerp bevat slimmigheden, zoals de zijwaartse stap, die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft.

‘Technische ontwikkelingen moeten sneller naar de patiëntenzorg’

Bron: Persbericht LUMC, 3 mei 2019

De MRI-scanner is veel meer dan een machine. De techniek is enorm veelzijdig en biedt nog tal van mogelijkheden om meer te ontdekken over hoe het menselijk brein werkt. Dat betoogde Thijs van Osch op 3 mei 2019 tijdens zijn oratie als hoogleraar Radiologie, in het bijzonder Experimentele Cerebrovasculaire Beeldvorming.

Scherp uw competenties betreffende klinisch-neurologisch onderzoek aan

Zaterdag 2 november

Op zaterdag 2 november, vrijdagmiddag en -avond 20 december en zaterdagochtend 21 december 2019 organiseert het NPi de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemend algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan kan scherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Binnen een week hersteld van hersenletsel: revolutionaire therapie of dure placebobehandeling?

Bron: De Volkskrant, 26 april 2019

Een Amerikaanse kliniek die belooft mensen met licht hersenletsel snel te verlossen van hun klachten trekt opvallend veel Nederlanders. Sommige experts zien slechts een peperdure placebobehandeling.

Direct beginnen met levodopa bij ziekte van Parkinson?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 11 april 2019*

Levodopa is het meest effectieve medicijn voor de behandeling van motorische symptomen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Er werd getwijfeld aan de veronderstelling dat levodopa de ziekteprogressie versnelt en dat vroeg beginnen met levodopa meer onwillekeurige bewegingen (dyskinesieën) geeft. *Voor deze bron moet worden betaald

Patiëntenfonds maakt onderzoek naar ziekte van Huntington mogelijk

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 6 maart 2019

Onderzoeker aan de Universiteit Utrecht Stefan Rüdiger ontvangt 250.000 euro voor fundamenteel onderzoek aan de ziekte van Huntington. De subsidie is bijzonder vanwege de gever: een fonds dat wordt gerund door patiënten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • nieuwe-en-vernieuwde-cursussen-in-de-periode-september-2019-maart-2020
  Nieuwe en vernieuwde cursussen in de periode september 2019 - maart 2020

  lees meer...

 • plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • unieke-kans-nog-1-plaats-beschikbaar-bij-opleiding-neurorevalidatie-cva-uitvoering-eindhoven-hoensbroek-oosterbeek
  Unieke kans: nog 1 plaats beschikbaar bij opleiding Neurorevalidatie/CVA. Uitvoering Eindhoven - Hoensbroek - Oosterbeek

  lees meer...

 • masterclass-balans-evidentie-en-toepassing-in-de-neurorevalidatie-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • praktische-verdieping-voor-handtherapeuten-in-het-skills-lab-handtherapie-polsklachten-op-maandag-23-september
  Praktische verdieping voor handtherapeuten in het skills lab handtherapie 'Polsklachten' op maandag 23 september

  lees meer...

 • geen-wachtlijst-meer-voor-opleiding-oedeemfysiotherapie-start-20-september-zie-videotrailer
  Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Start 20 september. Zie videotrailer.

  lees meer...

 • sportrevalidatie-specialisatie-kracht-met-drs-michel-edelaar-en-dimitri-stefas-msc
  Sportrevalidatie: specialisatie kracht met drs. Michel Edelaar en Dimitri Stefas MSc.

  lees meer...

 • masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel
  Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'

  lees meer...

 • vernieuw-uw-visie-op-fysiotherapie-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-uitgebreide-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-npi-experts
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Uitgebreide voorbereiding thuis gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met NPi-experts.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-23-september-voor-handtherapeuten
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op 23 september voor handtherapeuten

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo