kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Chronische CVA-patiënten verbeteren armfunctie door lang en intensief oefenen

Daly JJ. Neurorehabilitation and Neural Repair 2019, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Kunnen patiënten hun armfunctie ook meer dan een half jaar na hun CVA nog verbeteren? En blijft die betere armfunctie op niveau na afloop van de behandeling? Amerikaanse wetenschappers lieten 38 chronische CVA-patiënten drie maanden intensief oefenen om dat uit te zoeken.

Welke CVA-patiënten maken de meeste kans om zelfstandig buitenshuis mobiel te zijn?

Mulder M. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Welke patiënteigenschappen, CVA-kenmerken of fysieke en psychosociale factoren voorspellen of CVA-patiënten na hun revalidatie in staat zullen zijn om zelfstandig buitenshuis te lopen? Een Nederlands onderzoeksteam zocht het uit.

Oefenen met robotondersteuning geen meerwaarde voor verbeteren armfunctie na CVA

Rodgers H. The Lancet 2019, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

De paretische arm weer goed kunnen gebruiken is een veel gehoorde wens van CVA-patiënten. Maar wat is de beste behandelmethode om dat te bereiken? Britse onderzoekers vergeleken de effecten van robotondersteunde training, herhaald oefenen van functionele taken en gebruikelijke zorg bij CVA-patiënten met een beperkte armfunctie.

Literatuurlijst 2019-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Reactieve balans controle na CVA

Duur: 23:11 min | Spreker: dr. Vivian Weerdesteyn

In deze webcast over reactieve balanscontrole legt dr. Vivian Weerdesteyn – universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatie van het Radboud UMC en de St. Maartenskliniek – uit hoe mensen met een beroerte reageren op evenwichtsverstoringen. Ook presenteert zij onderzoeksresultaten van chronische CVA-patiënten die hun balanscontrole oefenden op een valsimulator.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Landbouwgif kan kans op parkinson verhogen'

Bron: NOS, 19 september 2019

Landbouwgif dat in Nederland wordt gebruikt kan de ziekte parkinson veroorzaken. Boeren die met bepaalde pesticiden werken, hebben tot wel 60 procent meer kans op de ongeneeslijke hersenziekte, zegt epidemioloog Roel Vermeulen in het programma Zembla, dat vanavond wordt uitgezonden.

Een goede hersengezondheid verlaagt de kans op dementie

Bron: Maastricht University, 19 september 2019

Kay Deckers is een van de drie genomineerden voor de Young Outstanding Researcher Award, een prijs die door Alzheimer Nederland wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie. [Hij] heeft een model ontwikkeld, waarmee je inzicht kunt krijgen in je eigen hersengezondheid. Deze ‘LIfestyle for BRAin health’ (LIBRA) score bestaat uit 12 beschermende- en risicofactoren van dementie.

Erasmus MC-Sophia krijgt Kinderhersencentrum

Bron: Skipr, 17 september 2019

Het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een hersencentrum speciaal voor kinderen. Belangrijk onderdeel van dit Sophia Kinderhersencentrum wordt het zogenoemde Kinderhersenlab. Daar testen en meten wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Het centrum opent volgend jaar.

Thuis sporten heeft positief effect voor Parkinsonpatiënten

Bron: Gezondheidsnet, 12 september 2019

Thuis sporten heeft een positief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een grote dubbelblinde studie van onderzoekers van het Radboudumc.

Belangrijke stappen onderzoek behandeling MS en alzheimer

Bron: Maastricht University, 9 september 2019

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) zijn er binnen experimentele proefdiermodellen voor MS voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, te herstellen. Dat gebeurt door de werking van specifieke eiwitten te onderdrukken die bepalend zijn voor de verminderde aanmaak van myeline. In Maastricht onderzoeken wetenschappers of het onderdrukken van dezelfde enzymen ook de cognitie van alzheimerpatiënten kan verbeteren.

MS-patiënten hoopvol over stamceltransplantatie in buitenland: 'Nederlandse neurologen, waar wachten jullie op?' (2)

Bron: EenVandaag, 6 september 2019

Verschillende MS-patiënten gaan naar het buitenland voor een stamceltransplantatie. De behandeling wordt in Nederland niet aangeboden en niet vergoed. Onbegrijpelijk, vinden de patiënten. "Nederlandse neurologen, waar wachten jullie op?"

Patricia raakte plotsklaps verlamd: 'Het engste dat ik ooit heb meegemaakt'

Bron: RTL Nieuws, 5 september 2019

Het begon met rugklachten. "Spierpijn, dacht de huisarts." Maar twee weken later lag de nu 60-jarige Patricia aan de beademing. Ze had het Guillain-Barré syndroom. Ruim een maand lag ze op de intensive care.

CBG: MS-medicijn niet gebruiken bij zwangerschap

Bron: Skipr, 3 september 2019

Vrouwen met multiple sclerose (MS) mogen vlak voor of tijdens hun zwangerschap niet het MS-medicijn fingolimod gebruiken. Het gebruik hiervan verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van nieuwe gegevens.

Nigra: een therapie kiezen die bij je leven past

Bron: Zorgvisie, 8 augustus 2019

Betere voorlichting voor mensen met Parkinson in een gevorderd stadium, en daardoor een weloverwogen keuze voor een therapie die bij hun leven past. Dat is wat de Nigra regionale zorgaanpak het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) opleverde.

Unieke kans: nog 1 plaats beschikbaar bij opleiding Neurorevalidatie/CVA. Uitvoering Eindhoven - Hoensbroek - Oosterbeek

Start 20 september in Eindhoven

Deze cursus leidt therapeuten op tot expert in de neurorevalidatie van patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding (CVA-patiënten). In deze cursus bouwt de cursist een stevig fundament voor de onderwerpen klinimetrie, functionele prognostiek en klinische determinanten, herstelmechanismen en plasticiteit met betrekking tot ADL-vaardigheden, arm-handvaardigheden en herstel van balans- en loopvaardigheid.

MS-middel Fampyra in basispakket

Bron: Rijksoverheid, 7 augustus 2019

Minister Bruins (medische zorg) gaat Fampyra, een geneesmiddel dat het loopvermogen van MS-patiënten verbetert, per 1 september opnemen in het basispakket van de zorgverzekering. Bruins neemt het advies van het Zorginstituut over, zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Delftse studenten ontwikkelen exoskelet dat zijwaarts beweegt

Bron: Skipr, 6 augustus 2019

Het Delftse studententeam Project MARCH heeft een nieuwe versie ontwikkeld van haar exoskelet, een robotachtig harnas waarmee mensen met een dwarslaesie uit hun rolstoel kunnen opstaan en zelfs lopen. Met de nieuwe versie kunnen gebruikers ook zijwaartse bewegingen met de heup maken.

Circuittraining na een beroerte, bekijk de videotrailer

Zaterdag 12 oktober

Tijdens deze scholing maakt u kennis met de theorie en de praktijk van het toepassen van het zogenaamde ‘Circuit Class Training’ (circuittraining) na een beroerte. Er is aandacht voor de huidige evidentie rondom de effecten van taakspecifiek trainen om loopvaardigheid te verbeteren. Daarnaast wordt tijdens de scholing uitleg gegeven over de praktische uitvoering van de circuittraining en worden handvatten gegeven om de circuittraining te implementeren in de praktijk.

UMCG start met een nieuwe behandelmethode voor hersentumoren

Bron: Medicalfacts, 25 juli 2019

Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft het landelijk indicatieprotocol protonentherapie voor patiënten met hersentumoren vastgesteld. Dit betekent dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat bestraling met protonen meerwaarde heeft ten opzichte van bestraling met fotonen, de bestralingstechniek die op dit moment in Nederland het meest wordt toegepast.

Robot helpt patiёnten bij looprevalidatie

Bron: FMT Gezondheidszorg, 22 juli 2019

Gable Systems uit Hengelo (Ov) heeft een nieuwe looprevalidatierobot ontwikkeld, die vooral bedoeld is voor patiënten, die loopproblemen hebben als gevolg van een beroerte. [...] De revalidatierobot traint de aansturing van de beenspieren met behulp van een slim mechanisme, dat gebruik maakt van rekstrooktechnologie van HBM.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. bekijk de videotrailer.

21, 22 november en 14 december

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Dwarslaesiepatiënt kan weer tandenpoetsen door zenuwomleiding

Bron: NRC Handelsblad, 8 juli 2019

Door chirurgisch zenuwen te verleggen en pezen anders aan te hechten, kunnen patiënten met een hoge dwarslaesie beweging in hun handen en armen terugkrijgen. Een team van Australische artsen, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse Natasha van Zyl, heeft nu voor het eerst uitgezocht hoe het een reeks van patiënten vergaat twee jaar na deze operaties.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-6
  NPi-service Ouderen 2019-6

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-6
  NPi-service Kinderen 2019-6

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • adem-en-ontspanningstherapie-waardevolle-toevoeging-binnen-fysiotherapie-en-oefentherapiepraktijk-opleiding-start-op-30-oktober
  Adem- en ontspanningstherapie waardevolle toevoeging binnen fysiotherapie- en oefentherapiepraktijk. Opleiding start op 30 oktober

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-een-beweegprogramma-s-deel-2-volgen-modules-artrose-en-oncologie
  Komend najaar nog een beweegprogramma’s (deel 2) volgen? Modules artrose en oncologie.

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-levensfase-bij-geriatrische-patienten-nieuwe-cursus
  Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten. Nieuwe cursus.

  lees meer...

 • snijzaaldagen-onderbeen-enkel-voet-knie
  Snijzaaldagen. Onderbeen, enkel, voet, knie.

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-door-prof-dr-eamonn-delahunt-op-27-november
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' door Prof. dr. Eamonn Delahunt op 27 november.

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo