kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Extra oefenen met SMART-Arm geen meerwaarde ter voorkoming van armcontracturen na CVA

Horsley S. Journal of Physiotherapy 2019, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Het voorkomen van armcontracturen is een belangrijk revalidatiedoel in de eerste zes maanden na een CVA. Kan extra oefenen met een SMART-Arm apparaat daaraan bijdragen? Australische wetenschappers zochten het uit.

Kunnen volwassenen met hersenletsel hun evenwicht verbeteren met virtual realitytraining?

Tefertiller C. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Kunnen volwassenen ook lange tijd na hun hersenletsel hun evenwicht nog verbeteren? En lukt dat met een virtueel oefenprogramma dat zij zelfstandig thuis uitvoeren? Lees hier de conclusies van een Amerikaans onderzoek.

Doelgericht oefenen leidt tot betere behandelresultaten

Cabrera-Martos I. Clinical Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Verbeteren Parkinsonpatiënten hun armfunctie meer als de therapeut de behandeling richt op specifieke, vooraf geformuleerde doelen? Lees hier de uitkomsten van een Spaanse gerandomiseerde studie.

Literatuurlijst 2019-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Reactieve balans controle na CVA

Duur: 23:11 min | Spreker: dr. Vivian Weerdesteyn

In deze webcast over reactieve balanscontrole legt dr. Vivian Weerdesteyn – universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatie van het Radboud UMC en de St. Maartenskliniek – uit hoe mensen met een beroerte reageren op evenwichtsverstoringen. Ook presenteert zij onderzoeksresultaten van chronische CVA-patiënten die hun balanscontrole oefenden op een valsimulator.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Vertrouwdheid met directe omgeving en personen belangrijk voor ouderen die langer thuis wonen

Bron: Nivel, 17 juli 2019

Voor ouderen die langer thuis wonen is vertrouwdheid met de directe omgeving belangrijk om kwaliteit van leven te ervaren. Daar zijn de ouderen zelf en de professionals in de ouderenzorg het over eens.

Dwarslaesiepatiënt kan weer tandenpoetsen door zenuwomleiding

Bron: NRC Handelsblad, 8 juli 2019

Door chirurgisch zenuwen te verleggen en pezen anders aan te hechten, kunnen patiënten met een hoge dwarslaesie beweging in hun handen en armen terugkrijgen. Een team van Australische artsen, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse Natasha van Zyl, heeft nu voor het eerst uitgezocht hoe het een reeks van patiënten vergaat twee jaar na deze operaties.

Betto Deelmanprijs voor neuropsycholoog Tanja Nijboer

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 20 juni 2019

Neuropsycholoog Tanja Nijboer, verbonden aan de Universiteit Utrecht en het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, creëerde met haar team een virtuele supermarkt. Daarin laat ze mensen met hersenletsel op zoek gaan naar producten die op een boodschappenlijst staan: een vernieuwende manier om stoornissen in de denkfuncties op te sporen.

Unieke kans: nog 1 plaats beschikbaar bij opleiding Neurorevalidatie/CVA. Uitvoering Eindhoven - Hoensbroek - Oosterbeek

Start 20 september in Eindhoven

Deze cursus leidt therapeuten op tot expert in de neurorevalidatie van patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding (CVA-patiënten). In deze cursus bouwt de cursist een stevig fundament voor de onderwerpen klinimetrie, functionele prognostiek en klinische determinanten, herstelmechanismen en plasticiteit met betrekking tot ADL-vaardigheden, arm-handvaardigheden en herstel van balans- en loopvaardigheid.

Door robothandschoen meer handgrijpkracht voor mensen met beperkte handfunctie

Bron: Persbericht Roessingh Research and Development, 20 juni 2019

Deze week gaat de iHand studie van start. Door het gebruik van een robothandschoen kunnen patiënten het gebruik van hun aangedane hand stimuleren en daarmee hun zelfstandigheid vergroten. Aan de studie doen in totaal 63 personen mee. Zij worden door de zeven samenwerkende revalidatiecentra in Nederland geworven.

Circuittraining na een beroerte, bekijk de videotrailer

Zaterdag 12 oktober

Tijdens deze scholing maakt u kennis met de theorie en de praktijk van het toepassen van het zogenaamde ‘Circuit Class Training’ (circuittraining) na een beroerte. Er is aandacht voor de huidige evidentie rondom de effecten van taakspecifiek trainen om loopvaardigheid te verbeteren. Daarnaast wordt tijdens de scholing uitleg gegeven over de praktische uitvoering van de circuittraining en worden handvatten gegeven om de circuittraining te implementeren in de praktijk.

Ruim 70 procent chronische patiënten klaar voor zorg op afstand

Bron: Medicalfacts, 19 juni 2019

Dat patiënten volgens medisch specialisten nog niet klaar zouden zijn voor eHealth – ofwel zorg op afstand – is een misverstand. Meer dan 70 procent van de chronische patiënten staat open voor zorg op afstand, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.228 patiënten.

Leren van verschillen tussen patiënten met vaatziekte in het hoofd

Bron: Persbericht LUMC, 14 juni 2019

Een betere behandeling van vaatziektes in het hoofd, zoals beroertes, begint met meer aandacht voor de verschillen tussen patiënten. Verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen patiënten die ogenschijnlijk hetzelfde zijn. Dat betoogde Marieke Wermer op vrijdag 14 juni 2019 in haar oratie als hoogleraar Neurologie, in het bijzonder neurovasculaire aandoeningen.

Scherp uw competenties betreffende klinisch-neurologisch onderzoek aan

Zaterdag 2 november

Op zaterdag 2 november, vrijdagmiddag en -avond 20 december en zaterdagochtend 21 december 2019 organiseert het NPi de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemend algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan kan scherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Kwart miljoen voor studie gepersonaliseerde MS-behandeling

Bron: Skipr, 7 juni 2019

Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam krijgen bijna een kwart miljoen euro van de Hersenstichting en Stichting MS Research voor een studie naar het toedienen van natalizumab. Het is de bedoeling dat patiënten minder vaak aan het infuus hoeven voor toediening van dat MS-medicijn.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. bekijk de videotrailer.

21, 22 november en 14 december

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen.

Spelmachine Xbox verbetert loopvaardigheid na Parkinson

Bron: Zorgvisie, 31 mei 2019

Voor mensen die kampen met Parkinson of de naweeën van een beroerte, is de nieuwe Interactive Walkway mogelijk een oplossing. Met behulp van Xbox-sensoren wordt het valrisico ingeschat.

Langdurige blootstelling aan MRI-scanner heeft gevolgen voor de gezondheid

Bron: Scientias, 30 mei 2019

Bij een MRI-scan wordt er een foto gemaakt van het lichaam zodat de arts je binnenkant goed kan bekijken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een sterke elektromagnetische straling. Bij patiënten wegen de voordelen van een MRI-scan op tegen de mogelijke consequenties van de elektromagnetische velden. Daarnaast zijn de magneetvelden niet-ioniserend en daardoor minder schadelijk. Maar wat als je langdurig met MR-apparaten werkt?

Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: ‘vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie’

Vrijdag 17 januari 2020

Tijdens deze verdiepingsdag, speciaal voor oud cursisten Neurorevalidatie/CVA, wordt de huidige stand van zaken op het gebied van arm-hand vaardigheidstraining bij een herstellende arm hand functie toegelicht.

Prof. Jaap Buurke: ‘Eigen omgeving is het beste bewegingslab’

Bron: FMT Gezondheidszorg, 27 mei 2019

Om meer te weten te komen over de bewegingen van een patiënt na bijvoorbeeld een beroerte, wil prof. Jaap Buurke hem of haar in de thuisomgeving gaan volgen.

Overlijdenskans na een herseninfarct op jonge leeftijd duidelijk gedaald

Bron: FysioForum, 24 mei 2019

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch tijdschrift JAMA. Tegelijkertijd toont het onderzoek de noodzaak aan om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren.

Patiëntenfonds maakt onderzoek naar ziekte van Huntington mogelijk

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 6 maart 2019

Onderzoeker aan de Universiteit Utrecht Stefan Rüdiger ontvangt 250.000 euro voor fundamenteel onderzoek aan de ziekte van Huntington. De subsidie is bijzonder vanwege de gever: een fonds dat wordt gerund door patiënten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2019-5
  NPi-service Psychosomatiek 2019-5

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-5
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2019-5

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • geen-wachtlijst-meer-voor-opleiding-oedeemfysiotherapie-start-20-september
  Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Start 20 september.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-polsklachten
  Nieuwe Skills lab handtherapie 'Polsklachten'

  lees meer...

 • vernieuw-uw-visie-op-fysiotherapie-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • masterclass-dry-needling-in-de-bekken-buik-bilregio-start-28-september
  Masterclass 'Dry needling in de bekken-buik-bilregio'. Start: 28 september.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-uitgebreide-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-npi-experts
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Uitgebreide voorbereiding thuis gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met NPi-experts.

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-bekend
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' bekend!

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-door-dr-igor-tak-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn door dr. Igor Tak. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo