kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Mensen kiezen meest energiezuinige gangpatroon

Roemmich RT. Neurorehabilitation and Neural Repair 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Kiezen mensen een asymmetrisch looppatroon als dat energiezuiniger is dan andere alternatieven? En kunnen CVA-patiënten worden verleid tot een meer symmetrisch gangpatroon als dat energetisch gunstiger uitpakt? Lees hier de conclusies van een Amerikaans onderzoek.

Training verbetert levenskwaliteit van patiënten met chronische hersenaandoeningen

Dauwan M. Journal of Neurology 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

De behandeling van patiënten met chronische hersenaandoeningen richt zich primair op het verbeteren van ziekte-specifieke symptomen, zoals tremoren bij de ziekte van Parkinson of psychosen bij schizofrenie. Maar patiënten vinden een betere levenskwaliteit eigenlijk veel belangrijker. Kan fysieke training daar een bijdrage aan leveren? Lees hier de conclusies van een overwegend Nederlandse onderzoeksgroep die meta-analyses uitvoerden van 122 effectstudies bij 7231 patiënten.

Lopen op muziek stimuleert MS-patiënten tot hoger ritme

Moumdjian L. Multiple Sclerosis and Related Disorders 2019, met een vertaalslag van Jip Kamphuis MSc, fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper en docent neurorevalidatie

Kunnen patiënten met multiple sclerose langdurig op een hoger tempo lopen dan gebruikelijk als het tempo wordt gedicteerd met muziek of een metronoom? En welke auditieve stimulus geniet dan de voorkeur? Een Belgisch onderzoeksteam zocht het uit.

Literatuurlijst 2019-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Reactieve balans controle na CVA

Duur: 23:11 min | Spreker: dr. Vivian Weerdesteyn

In deze webcast over reactieve balanscontrole legt dr. Vivian Weerdesteyn – universitair hoofddocent bij de afdeling revalidatie van het Radboud UMC en de St. Maartenskliniek – uit hoe mensen met een beroerte reageren op evenwichtsverstoringen. Ook presenteert zij onderzoeksresultaten van chronische CVA-patiënten die hun balanscontrole oefenden op een valsimulator.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Valrisico bijna verdubbeld door ziekte van Parkinson

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 11 oktober 2019*

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben bijna twee keer zo veel kans om te vallen als mensen die deze aandoening niet hebben. Dat is de conclusie van recent onderzoek van Ana Lígia Silva de Lima van het Donders Instituut (Radboudumc) en collega’s (Mov Disord. 2019; online 26 augustus).

* Voor deze bron moet worden ingelogd.

Hersenen in Verweer – Prof.dr. Inge Huitinga aanvaardt hoogleraarsambt

Bron: ANP Pers Support, 7 oktober 2019

Donderdag 3 oktober 2019 aanvaardde dr. Inge Huitinga, directeur Nederlandse Hersenbank voor MS - onderdeel van het Nederlands Herseninstituut (NIN) - haar hoogleraarsambt door het uitspreken van haar rede met de titel “Hersenen in Verweer”. Eerder dit jaar werd zij benoemd tot Hoogleraar Neuroimmunologie, in het bijzonder de pathologie van multiple sclerose (MS) met steun van de KNAW en Stichting MS Research.

Student bedenkt gen-techniek voor beter herstel na herseninfarct

Bron: Hogeschool Utrecht, 4 oktober 2019

Kielen Zuurbier, die vorig jaar afstudeerde op Life Sciences aan Hogeschool Utrecht, heeft een manier bedacht om herstel van herseninfarct-patiënten flink te kunnen verbeteren.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie. Nog twee plaatsen beschikbaar.

21, 22 november en 14 december

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal.
De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen. Bekijk de videotrailer.

Big data moeten revalidatie-maatwerk na beroerte mogelijk maken

Bron: Hogeschool Utrecht, 1 oktober 2019

In de eerste weken van revalidatie na een beroerte vindt het meeste herstel plaats. Deze weken zijn dus uitermate belangrijk voor welk niveau uiteindelijk wordt behaald. Onderzoeker Michiel Punt van Hogeschool Utrecht gaat het herstel na beroerte meetbaar maken en onderzoekt hoe medewerkers in de zorg het revalidatietraject kunnen personaliseren en zo kunnen verbeteren.

'Landbouwgif kan kans op parkinson verhogen'

Bron: NOS, 19 september 2019

Landbouwgif dat in Nederland wordt gebruikt kan de ziekte parkinson veroorzaken. Boeren die met bepaalde pesticiden werken, hebben tot wel 60 procent meer kans op de ongeneeslijke hersenziekte, zegt epidemioloog Roel Vermeulen in het programma Zembla, dat vanavond wordt uitgezonden.

Een goede hersengezondheid verlaagt de kans op dementie

Bron: Maastricht University, 19 september 2019

Kay Deckers is een van de drie genomineerden voor de Young Outstanding Researcher Award, een prijs die door Alzheimer Nederland wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie. [Hij] heeft een model ontwikkeld, waarmee je inzicht kunt krijgen in je eigen hersengezondheid. Deze ‘LIfestyle for BRAin health’ (LIBRA) score bestaat uit 12 beschermende- en risicofactoren van dementie.

Erasmus MC-Sophia krijgt Kinderhersencentrum

Bron: Skipr, 17 september 2019

Het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een hersencentrum speciaal voor kinderen. Belangrijk onderdeel van dit Sophia Kinderhersencentrum wordt het zogenoemde Kinderhersenlab. Daar testen en meten wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Het centrum opent volgend jaar.

Thuis sporten heeft positief effect voor Parkinsonpatiënten

Bron: Gezondheidsnet, 12 september 2019

Thuis sporten heeft een positief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een grote dubbelblinde studie van onderzoekers van het Radboudumc.

Belangrijke stappen onderzoek behandeling MS en alzheimer

Bron: Maastricht University, 9 september 2019

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit Hasselt (UHasselt) zijn er binnen experimentele proefdiermodellen voor MS voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, te herstellen. Dat gebeurt door de werking van specifieke eiwitten te onderdrukken die bepalend zijn voor de verminderde aanmaak van myeline. In Maastricht onderzoeken wetenschappers of het onderdrukken van dezelfde enzymen ook de cognitie van alzheimerpatiënten kan verbeteren.

MS-patiënten hoopvol over stamceltransplantatie in buitenland: 'Nederlandse neurologen, waar wachten jullie op?' (2)

Bron: EenVandaag, 6 september 2019

Verschillende MS-patiënten gaan naar het buitenland voor een stamceltransplantatie. De behandeling wordt in Nederland niet aangeboden en niet vergoed. Onbegrijpelijk, vinden de patiënten. "Nederlandse neurologen, waar wachten jullie op?"

Patricia raakte plotsklaps verlamd: 'Het engste dat ik ooit heb meegemaakt'

Bron: RTL Nieuws, 5 september 2019

Het begon met rugklachten. "Spierpijn, dacht de huisarts." Maar twee weken later lag de nu 60-jarige Patricia aan de beademing. Ze had het Guillain-Barré syndroom. Ruim een maand lag ze op de intensive care.

CBG: MS-medicijn niet gebruiken bij zwangerschap

Bron: Skipr, 3 september 2019

Vrouwen met multiple sclerose (MS) mogen vlak voor of tijdens hun zwangerschap niet het MS-medicijn fingolimod gebruiken. Het gebruik hiervan verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van nieuwe gegevens.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-neurologie-2019-7
  NPi-service Neurologie 2019-7

  lees meer...

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-7
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-7

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-scholingsactiviteiten-in-de-periode-januari-juni-2020
  Nieuwe en vernieuwde scholingsactiviteiten in de periode januari - juni 2020

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-18-november
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 18 november

  lees meer...

 • endoprothesen-het-chirurgische-en-oefentherapeutische-beleid-cursus-op-14-en-15-november
  Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid. Cursus op 14 en 15 november

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-etiologie-klinimetrie-modaliteiten-en-oefentherapie
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de “Older Low Physical Performer” (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-fase-bij-patienten-met-longaandoeningen-vrijdag-29-november
  Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen. Vrijdag 29 november.

  lees meer...

 • fysiotherapie-bij-nek-en-armpijn-cursus-op-26-november
  Fysiotherapie bij nek- en armpijn: cursus op 26 november.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-het-beweegprogramma-deel-2-moduul-artrose-volgen-op-25-en-26-november
  Komend najaar nog het beweegprogramma (deel 2): moduul Artrose volgen op 25 en 26 november?

  lees meer...

 • masterclass-smwjc-2019-sportgerelateerde-enkelletsels-op-27-november
  Masterclass 'SMWJC 2019': sportgerelateerde enkelletsels op 27 november

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-hoofd-halslymfoedeem-voor-orofaciaal-fysiotherapeuten-op-maandag-9-december
  Nieuw: Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten op maandag 9 december

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo