kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Neurologie

Referaten

Gevolgen CVA ook merkbaar in niet-aangedane arm en hand

Barry AJ. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Revaliderende CVA-patiënten oefenen om hun aangedane arm en hand weer beter te leren gebruiken. Maar hoe zit het met hun niet-aangedane hand? Komt deze het CVA volledig ongeschonden door? Amerikaanse wetenschappers namen de proef op de som.

Speelt freezing een rol bij training van Parkinsonpatiënten?

Bekkers EMJ. Neurorehabilitation and Neural Repair 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Een internationaal onderzoeksteam stelde vast dat loopbandtraining in een virtuele omgeving het evenwicht verbetert en tot minder valpartijen leidt bij mensen met de ziekte van Parkinson. Maar zijn deze gunstige effecten hetzelfde voor patiënten met of zonder 'freezing' tijdens het lopen? Dat leest u in dit referaat.

Extra cognitievraag geeft EuroQol-5D meerwaarde bij CVA-patiënten

Graaf JA de. Clinical Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

De EuroQol-5D met vijf antwoordcategorieën (versie 5L) heeft zich bewezen als geschikt meetinstrument om gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven in kaart te brengen. Maar veel CVA-patiënten kampen ook met cognitieve problemen, en die meet de EuroQol-5D-5L niet. Heeft de EuroQol-5D-5L met een extra cognitie-domein meerwaarde? Nederlandse wetenschappers namen de proef op de som.

Literatuurlijst 2020-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Revalidatie van de gemiddelde tot ernstig aangedane arm-hand in de sub-acute fase na CVA

Duur: 32:06 min | Spreker: Han Franck

In deze webcast vertelt dr. Han Franck - ergotherapeut en klinisch onderzoeker bij de Adelante Zorggroep en Universiteit Maastricht - over het Concise Arm and Hand Rehabilitation in Stroke (CARAS) programma. Hij beschrijft de diagnostiek, toepassing en evaluatie van dit programma bij de revalidatie van sub-acute CVA-patiënten met een gemiddelde tot ernstig aangedane arm en hand.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Parapluutje' kan jonge en fitte patiënt zekerheid bieden na beroerte

Bron: Medicalfacts, 26 mei 2020

Een 'parapluutje' dat na een beroerte in het hart wordt aangebracht, kan de kans op een nieuwe beroerte bij een groep patiënten met een verhoogd risico enorm verkleinen.

Lokale ontstekingsverschijnselen kenmerken de late fase van multiple sclerose

Bron: Medicalfacts, 18 mei 2020

Bij mensen met langdurige multiple sclerose (MS) komen ontstekingscellen de hersenen niet meer binnen via het bloed. In plaats daarvan komen deze cellen voort uit lokale geheugencellen in de hersenen.

Bewegen op muziekritmes en metronomen verbetert de revalidatie bij MS-patiënten

Bron: Medicalfacts, 15 mei 2020

MS-patiënten met motorische en cognitieve beperkingen zijn tijdens hun revalidatie minder snel vermoeid, geconcentreerder en gemotiveerder wanneer ze bewegen op het ritme van muziek. Bij intensievere revalidatie werkt het bewegen op metronomen dan weer het best.

Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte

28 oktober en 9 december

Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) is een bekende aanpak voor het verbeteren van de arm-en handvaardigheid na een beroerte. Van 2008 tot 2013 werd in 12 ziekenhuizen, 7 revalidatiecentra en 9 verpleeghuizen in Nederland onderzoek gedaan naar vroegtijdig starten van CIMT. Dit onderzoek vond plaats in het kader van de EXPLICIT-stroke studie. De resultaten van dit onderzoek tonen de meerwaarde van CIMT tijdens de eerste weken na een beroerte aan. Patiënten die CIMT therapie volgden herstelden sneller dan patiënten die reguliere therapie volgden. Tijdens deze cursus maakt u kennis met de theorie en de praktijk van het toepassen van CIMT.

LUMC werkt aan snellere diagnose en behandeling beroertes

Bron: LUMC, 12 mei 2020

Vandaag is het de Europese dag van de Beroerte. Een speciale dag om aandacht te vragen voor deze acute aandoening. Dat is nodig, want een beroerte kan veel gevolgen hebben.

Stress leidt tot meer tremoren bij Parkinsonpatiënten

Bron: Medicalfacts, 11 mei 2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt hoe stress bij Parkinsonpatiënten leidt tot meer trillen en schudden, tremoren genaamd. De resultaten, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Brain, onderstrepen waarom de coronacrisis extra nadelige effecten kan hebben voor mensen met de ziekte.

Ook bij lichte beroerte is hulp noodzakelijk

Bron: Medicalfacts, 5 mei 2020

Heb je klachten die op een lichte of zware herseninfarct kunnen duiden, aarzel niet, maar schakel direct hulp in. De Hersenstichting roept mensen op het ziekenhuis niet te mijden vanwege de COVID-19-crisis.

'Iedereen is anders': aansluiten bij (neuro)psychologische- en persoonsfactoren van CVA-patiënten tijdens de revalidatie

Donderdagmiddag 5 november en donderdagmiddag 19 november

Deze cursus richt zich op de invloed van (neuro)psychologische- en persoonsfactoren op het revalidatieproces na een beroerte. Het doel van deze cursus is: bewustwording van het belang van (neuro)psychologische- en persoonsfactoren en de rol die deze factoren spelen in het leerproces van de persoon met een beroerte maar ook in de relatie tussen zorgverlener en patiënt. In de cursus leer je deze factoren herkennen en krijg je adviezen hoe je patiënt het beste kan helpen zijn eigen doelen te behalen.

Het MS Loket: voor iedereen met vragen over MS

Bron: Medicalfacts, 1 mei 2020

In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. [...] Hoewel er geen remedie is voor MS, zijn er wel behandelingen die het mogelijk maken om met de gevolgen van MS te leven. Dit alles maakt dat mensen vragen hebben. [...] Over behandeling, medicatie, klachtenverlichting, sport, werk, hulpmiddelen, aanpassingen, onderzoek en nog veel meer. Daarom is er het MS Loket.

Sporten met Parkinson: drie redenen om het te blijven doen

Bron: Medicalfacts, 30 april 2020

Sporten is gezond voor iedereen. Het helpt je fit te blijven. Ook voor mensen met Parkinson is het raadzaam om te blijven sporten. Hieronder lees je drie redenen waarom.

Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit

Vrijdag 13 november en donderdagmiddag 26 november

De cursus ‘Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit’, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie (NVZF) is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten en gaat in op de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase.

Revalidatiecentra vrezen grote drukte

Bron: Skipr, 25 april 2020

Nu steeds meer coronapatiënten herstellen van een langdurige ziekenhuisopname, neemt de druk op revalidatiecentra toe, schrijft Trouw. Revalidatieklinieken zien een forse toestroom van patiënten die weliswaar hersteld zijn van Covid-19, maar door een ziekenhuisopname ernstig verzwakt zijn.

Hersenstichting verwacht forse stijging in aantal hersenpatiënten door coronavirus

Bron: Medicalfacts, 23 april 2020

De Hersenstichting verwacht een grote groep nieuwe hersenpatiënten als gevolg van het coronavirus. Het virus zorgt op verschillende manieren voor schade aan de hersenen.

Neuromusculaire aandoeningen

Donderdag 10 december en vrijdag 11 december

In samenwerking met de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en een aantal inhoudelijke deskundigen heeft het NPi een cursus opgezet waarin aan de hand van drie 'model-aandoeningen', een duidelijke structuur voor de behandeling van patiënten met een neuromusculaire aandoening wordt aangeboden. Deze modellen zijn toepasbaar voor het merendeel van de neuromusculaire aandoeningen. In de cursus worden aan de hand van casuïstiek en veel praktische voorbeelden de specifieke behandeldoelen en behandelvormen ingevuld voor elk van de model-aandoeningen in de verschillende fasen van het ziekteproces.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2020-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2020-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2020-4
  NPi-service Neurologie 2020-4

  lees meer...

 • in-memoriam-erik-hendriks-1958-2020
  In Memoriam – Erik Hendriks (1958 - 2020)

  lees meer...

 • de-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-gaat-definitief-door-op-12-juni
  De masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’ gaat definitief door op 12 juni

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • uitgebreide-online-cursus-patienten-met-een-post-intensive-care-syndroom-pics-na-ontslag-uit-het-ziekenhuis-nu-beschikbaar
  Uitgebreide online cursus 'Patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’ nu beschikbaar

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • interactieve-cursus-sportblessures-bij-kinderen-op-woensdag-23-september
  Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’ op woensdag 23 september

  lees meer...

 • lees-hier-de-resultaten-van-de-behoeftepeiling-online-diensten-en-e-health-toepassingen
  Lees hier de resultaten van de behoeftepeiling online diensten en e-health toepassingen

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • verdiepingsdag-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg-op-dinsdag-22-september
  Verdiepingsdag ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ op dinsdag 22 september

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo