kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Revalidatie volgens zorgpad verbetert herstel na low-impact fractuur

Talevski J. Journal of the American Medical Directors Association 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen'

Herstellen ouderen na een low-impact fractuur beter als zij revalideren volgens een specifiek zorgpad? En hoe ziet zo'n zorgpad er idealiter uit? Australische wetenschappers brachten de huidige wetenschappelijke evidentie in kaart.

Meerwaarde voor combinatie van krachttraining en voedingssupplementen voor ouderen met spierzwakte

Yamada M. Geriatrics and Gerontology International 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen'

Ouderen met spierzwakte kunnen baat hebben bij krachttraining en het innemen van extra eiwitten. Maar wat werkt beter, en leidt een combinatie van beide tot grotere verbeteringen in spierkracht? Japanse onderzoekers namen de proef op de som.

 

Ouderen met milde cognitieve stoornissen hebben baat bij groepstraining in de eigen buurt

Langoni CDS. Clinical Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en Lector 'Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' 

Ouderdom komt met gebreken, en ouderen met milde cognitieve stoornissen lopen een verhoogd risico op fysieke en mentale achteruitgang. Oefenen helpt, maar is niet voor iedere oudere weggelegd. Kan een oefenprogramma in de eigen woonomgeving de fysieke en mentale gezondheid verbeteren? Lees hier de uitkomsten van een Braziliaans onderzoek.

Literatuurlijst 2019-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Hoge bloeddruk bij dementie wél behandelbaar'

Bron: Skipr, 17 juli 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie toch wel te behandelen is. In de medische wereld wordt aangenomen dat dat beter niet kan omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen verder zou kunnen verminderen.

Medicijn tegen alzheimer wegens bijwerking in de prullenbak

Bron: Het Parool, 15 juli 2019

Wetenschappers in Amsterdam zetten een streep door een grootschalig internationaal onderzoek naar een veelbelovend medicijn tegen alzheimer. Het zou bij patiënten juist tot een verslechtering van het geheugen leiden.

Kans op dementie verkleinen? Een gezonde leefstijl is de sleutel

Bron: Welingelichte kringen, 15 juli 2019

Een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging zijn niet alleen goed voor de lijn. De juiste leefstijl kan de kans op dementie ook fors verkleinen, zelfs als je genetisch een verhoogd risico loopt.

Liever een toegankelijk huis dan een duurzame woning

Bron: FMT Gezondheidszorg, 8 juli 2019

Nederlandse ouderen kiezen eerder voor het levensloopbestendig maken van hun woning dan dat ze investeren in de verduurzaming ervan. Het planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht waar dit aan ligt en kwam tot de conclusie dat ouderen veel waarde hechten aan hun onafhankelijkheid.

Ondersteuning bij zelfmanagement noodzakelijk voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

Bron: Nivel, 4 juli 2019

Zelfmanagement voor mensen met dementie is niet vanzelfsprekend. Zij hebben hier hulp bij nodig, evenals hun mantelzorgers, bij wie de zware last van het overnemen van taken toeneemt naarmate de dementie vordert.

Nederlandse verpleeghuizen verbeteren zich: ‘Kan dat zomaar? Wat héérlijk’ (2)

Bron: De Volkskrant, 1 juli 2019

Na jaren van rampspoed zit er verbetering in de Nederlandse verpleeghuizen. In driekwart van de huizen ervaren bewoners geborgenheid, vertrouwen, begrip en respect. ‘Vroeger moesten we met vier man dertig bewoners helpen’.

‘Na een delier kunnen patiënten lang angstig blijven’

Bron: Nursing, 1 juli 2019

Goede nazorg bij delier is niet mogelijk zonder alerte verpleegkundigen, aldus verpleegkundig specialist Mieke Bil. Ze is initiatiefnemer van de nieuwe polikliniek nazorg bij delier van het OLVG.

Studie: veelgebruikte medicijnen verhogen kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 26 juni 2019

Wetenschappers denken al langer dat bepaalde veelgebruikte medicijnen de kans op dementie vergroten. Een nieuwe studie bevestigt dat vermoeden. Het gaat om zogenoemde anticholinergica en dan in het bijzonder bepaalde antidepressiva, antipsychotica, middelen tegen blaasontsteking en epilepsie.

Ruim 70 procent chronische patiënten klaar voor zorg op afstand

Bron: Medicalfacts, 19 juni 2019

Dat patiënten volgens medisch specialisten nog niet klaar zouden zijn voor eHealth – ofwel zorg op afstand – is een misverstand. Meer dan 70 procent van de chronische patiënten staat open voor zorg op afstand, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.228 patiënten.

Na diagnose dementie: blijf actief, vrijwilligerswerk heeft positief effect

Bron: NOS Nieuwsuur, 17 juni 2019

Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen gaat vereenzaming tegen

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2019

Maar liefst vijftig Rotterdamse ouderen worden de komende weken verblijd met ‘Memorylane’, ’s werelds meest gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen. De bijzondere tablet is vormgegeven als een fotolijst en biedt speciaal ontwikkelde voorzieningen voor ouderen om meer in contact te blijven met vrienden en familie.

Scherp uw competenties betreffende klinisch-neurologisch onderzoek aan

Zaterdag 2 november

Een praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemend algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan kan scherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Ondervoeding bij ouderen niet altijd herkend

Bron: Gezondheidsnet, 6 juni 2019

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Van alle thuiswonende 65-plussers is vijf tot tien procent ondervoed, maar zelfs voor zorgprofessionals is het lastig om dit te herkennen. Zij zijn hiervoor namelijk niet altijd goed geschoold. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers uit zeven Europese landen.

Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

Nog plaats bij cursus 25 en 26 oktober

Na de cursus is de deelnemer in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Eenzaamheid niet minder onder fysiek beperkte ouderen die extra bewegen

Bron: Mijn gezondheidsgids, 4 juni 2019

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch misschien, maar wél iets om rekening mee te houden bij beweegprogramma’s in het kader van gezond ouder worden”, zegt gezondheidspsycholoog Janet Boekhout (OU).

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

9, 30 november en 14 december

In deze nieuwe 3 daagse cursus voor (geriatrie)fysio- en oefentherapeuten wordt uitgebreid aandacht besteed de veranderende rol van de therapeut in de laatste levensfase waarbij ‘kwaliteit van leven’ verandert in ‘kwaliteit van sterven’. Naast de (para)medische behandel en interventie mogelijkheden wordt ook aandacht besteedt aan gesprekstechnieken, multiculturele zingeving en het euthanasievraagstuk.

Bewegen voor betere cognitie bij mensen met dementie

Bron: Alles over sport, 4 juni 2019

Het aantal mensen met dementie stijgt. Verlies aan cognitieve capaciteiten tast de kwaliteit van leven ernstig aan: een slecht geheugen, moeilijk verbaal uit kunnen drukken, en problemen met de weg (terug) vinden. De vraag is: kan bewegen helpen de cognitieve achteruitgang te beperken?

De hoogstpersoonlijke toekomst van ouder worden

Bron: Medicalfacts, 3 juni 2019

De toekomstige zorg voor ouderen gaat ingrijpend veranderen. Dat raakt iedere Nederlander, oud en jong. Het publieke debat wordt nu gekaapt door persoonlijke ervaringen van opiniemakers en politieke reflexen. Dat moet anders, betoogt Henk Kamp namens de zorgwerkgevers.

Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

21 en 28 oktober

In deze 2 daagse cursus wordt aandacht besteed aan de pathofysiologie, case finding, diagnostiek en behandeling in de eerste en tweede lijn. Fysiotherapeutische behandelmogelijkheden worden besproken en in praktijk geoefend. Ook de ziektebeleving vanuit patiënten perspectief komt aan de orde.

Thuiswonende oudere kampt met ondervoeding, screening ontbreekt

Bron: Skipr, 31 mei 2019

Ondervoeding komt veel voor bij ouderen die nog thuiswonen. Er daar wordt nu juist niet actief op gescreend, zoals wel in verpleeghuizen gebeurt.

Vraag naar thuiszorg en woonvormen voor ouderen groeit in Nederland sterker dan in andere EU-landen

Bron: Medicalfacts, 29 mei 2019

De vraag naar thuiszorg en specifieke woonvormen voor ouderen zal in Nederland naar verwachting sterker groeien dan in andere EU-landen. Nederlandse ouderen tonen relatief vaak interesse in een aangepaste woonvorm en zijn bereid en in staat daar extra geld voor uit te trekken.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

21 en 22 november

In deze 2 daagse masterclass geeft prof. Dirk Cambier het wetenschappelijke fundament voor behandelbare grootheden voor de aller zwaksten in onze samenleving. Op de tweede dag, die zeer praktijk gericht is, worden therapeutische handvatten aangereikt door Koen de Weerdt in een logische opbouw.

GRZ groeit en bloeit, kwaliteitsagenda hard nodig

Bron: Medicalfacts, 28 mei 2019

De revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen is volop in ontwikkeling en de behoefte aan geriatrische revalidatiezorg (GRZ) neemt toe. Maar een eenduidige landelijke agenda voor het ontwikkelen van kwaliteit binnen de GRZ ontbreekt vooralsnog.

Gen ontdekt dat risico op dementie verlaagt

Bron: Gezondheidsnet, 28 mei 2019

Er is een gen ontdekt dat het risico op dementie verlaagt en de kans op een langer leven lijkt te verhogen. De ontdekking kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een behandeling tegen dementie. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 7 december

Voor oud deelnemers die de NPi cursus ‘Valpreventie en valtraining; programma Vallen Verleden Tijd’ hebben gevolgd. Op deze cursusdag krijgt u de laatste stand van zaken mbt het ‘vallen’ en aan de hand van casuïstiek worden de diverse valtechnieken weer op maat geoefend.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2019-5
  NPi-service Psychosomatiek 2019-5

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-5
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2019-5

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • geen-wachtlijst-meer-voor-opleiding-oedeemfysiotherapie-start-20-september
  Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Start 20 september.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-polsklachten
  Nieuwe Skills lab handtherapie 'Polsklachten'

  lees meer...

 • vernieuw-uw-visie-op-fysiotherapie-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • masterclass-dry-needling-in-de-bekken-buik-bilregio-start-28-september
  Masterclass 'Dry needling in de bekken-buik-bilregio'. Start: 28 september.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-uitgebreide-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-npi-experts
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Uitgebreide voorbereiding thuis gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met NPi-experts.

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-bekend
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' bekend!

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-door-dr-igor-tak-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn door dr. Igor Tak. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo