kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Exergamen: een effectieve en leuke manier om ouderen met dementie te activeren

Karssemeijer EGA. Journal of the American Medical Directors Association 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Ouderen met dementie bewegen minder en zijn kwetsbaarder dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Zijn actieve computerspellen in een virtuele omgeving - de zogenaamde exergames - een haalbare en geschikte trainingsvorm om de gezondheid van deze ouderen te verbeteren? Lees hier de uitkomsten van een Nederlands onderzoek.

Ouderen brengen met hoog-intensieve krachttraining hun spiermassa en kracht weer op peil

Lichtenberg T. Clinical Interventions in Aging 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Veel inactieve ouderen verliezen spiermassa en spierkracht, een verschijnsel dat bekend staat als sarcopenie. Dat verhoogt het risico op valpartijen, ziekten en verlies van zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Kan intensieve krachttraining de spierafbraak stoppen? Dat leest u hier.

Stabieler, mobieler en sterker, maar geen sterkere botten na mini-trampolinetraining

Posch M. Clinical Interventions in Aging 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Hebben oudere vrouwen met broze botten baat bij een training op een mini-trampoline? Oostenrijkse onderzoekers namen de proef op de som.

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Fysiotherapie in verpleeghuizen: ‘Juist bij een kwetsbare doelgroep moet je het zekere voor het onzekere nemen’

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 27 maart 2020

Hoe verlopen de dagen in een verpleeghuis sinds de coronacrisis? In hoeverre kunnen fysiotherapeuten hun werk nog doen? Navraag leert dat de situatie voor veel van hen momenteel verre van eenvoudig is.

Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie. Nieuwe NPi-cursus.

Maandag 2 november

Deze eendaagse cursus brengt verdieping in de behandelbare grootheden bij sarcopenie. Allereerst wordt stilgestaan bij de vraag wat normale veroudering is en wanneer er sprake is van sarcopenie. Goede voeding en training zijn belangrijke componenten om het verlies aan spiermassa en spierkracht tegen te gaan. Eiwit-inname en krachttraining zijn hierbij de belangrijkste pijlers

‘Ouderen zouden bij aanschaf e-bike verplicht op cursus moeten’

Bron: Nieuwsbericht RUG, 24 maart 2020

De e-bike, fietsende schoolkinderen en ouderen in het verkeer. Hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis (bijna 70) heeft er een uitgesproken mening over. ‘Als psycholoog weet ik als geen ander van veroudering. Je vermogens gaan achteruit. Dat merk je zelf niet, want het gaat heel geleidelijk.’

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Bekijk de videotrailer.

Maandag 14 september, maandag 28 september en maandagochtend 7 december

Fysiotherapeuten nemen een belangrijke plaats in bij de begeleiding van ouderen. Het overgrote deel van de fysiotherapeuten besteedt tenminste een deel van hun werktijd aan het op indicatie behandelen en begeleiden en trainen van ouderen. Leidraad in de cursus zijn de internationale richtlijnen voor fysieke training van ouderen en de inspanningstesten die daarbij richtinggevend kunnen zijn.

Thuisisolatie ouderen vergroot risico op ondervoeding

Bron: FMT Gezondheidszorg, 24 maart 2020

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vraagt vandaag via een brandbrief aandacht voor het behoud van een goede voedingstoestand bij ouderen. Het huidige beleid voor thuisisolatie van ouderen vergoot het risico op ondervoeding bij deze kwetsbare groep.

Bezoek aan verpleeghuizen niet langer mogelijk vanwege corona

Bron: Medicalfacts, 23 maart 2020

Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn vanaf vorige week vrijdag gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) bekend namens het kabinet. De landelijke maatregel duurt vooralsnog tot en met 6 april en is bedoeld om de kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus (COVID-19).

Diëtisten luiden noodklok voor ondervoeding bij ouderen

Bron: Medicalfacts, 20 maart 2020

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vraagt vandaag, 20 maart via een brandbrief aandacht voor het behoud van een goede voedingstoestand bij ouderen. Het huidige beleid voor thuisisolatie van ouderen vergoot het risico op ondervoeding bij deze kwetsbare groep. Goede voeding draagt bij aan een goede weerstand en is dus van extra groot belang in deze tijd.

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

woensdag 11 november 2020

Gepromoveerde deskundigen op dit gebied delen hun expertise op het gebied van motorische stoornissen met handvatten voor de praktijk.

Efficiënt trainen voor balans, spier- en botversterking

Bron: Alles over sport, 19 maart 2020

Het beweegadvies is sinds 2017 aangevuld met aanbevelingen om spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is dat gebeurd met balansoefeningen. Racket- en balsporten blijken daarbij behoorlijk effectief, maar dat geldt ook voor specifieke oefeningen.

Het vrouwenlichaam gaat fysiek eerder achteruit dan het mannenlichaam

Bron: Trouw, 25 februari 2020

Oudere vrouwen zijn fysiek slechter af dan mannen, blijkt uit onderzoek. Het is nog gissen naar de oorzaak van het verschil.

Kun je dementie voorkomen door gezonder te leven?

Bron: Welingelichte kringen, 24 februari 2020

De kans is een op vijf dat iemand ooit in zijn leven dementie krijgt. Een kwart van de mensen boven de tachtig krijgt te maken met de ziekte. Het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland, blijkt uit de cijfers van Alzheimer Nederland.

Helft dementerenden overlijdt binnen vijf jaar na diagnose

Bron: Skipr, 20 februari 2020

De helft van de mensen die dementie hebben, is vijf jaar nadat dat is vastgesteld overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC en het Nivel, die gegevens van 9000 mensen met dementie hebben onderzocht.

Driekwart Nederlanders wil betalen voor andermans zorg

Bron: Skipr, 19 februari 2020

Een ruime meerderheid, 72 procent, van de Nederlanders is bereid te betalen voor zorg die alleen anderen gebruiken. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van kennisinstituut Nivel.

Geheugenprofessor Douwe: Vergeetachtig worden is niet het begin van dementie

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Dementeren is een heel ander proces dan vergeetachtigheid. Puzzeltjes oplossen tegen dementie helpt echt niet. Dus zegt geheugenprofessor Douwe Draaisma: "Dat je er niks tegen kunt doen is een geruststellend idee."

Effect van beweging bij ouderen met dementie

Bron: Medicalfacts, 13 februari 2020

Meer bewegen kan helpen om de cognitieve en fysieke achteruitgang bij ouderen met dementie te vertragen. Echter, de werkzaamheid van bewegen voor cognitieve en fysieke functies bij ouderen met dementie is nog onvoldoende bewezen.

Nieuwe lector Hanzehogeschool richt zich op kwetsbare ouderen

Bron: Nieuwsbericht Hanzehogeschool Groningen, 6 februari 2020

Op woensdag 12 februari wordt dr. Hans Drenth door het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen officieel geïnstalleerd als lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen.’ Kortdurende zorg en samenwerking zijn ook belangrijke onderwerpen in de dagelijkse praktijk van ZuidOostZorg, waar Hans Drenth naast zijn lectoraat als geriatrie fysiotherapeut en coördinator wetenschap & onderzoek werkzaam is.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

 • blended-learning-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-veel-leren-in-korte-tijd-start-21-september
  Blended learning-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’, veel leren in korte tijd. Start 21 september.

  lees meer...

 • gehavend-in-groei-bejegening-van-kinderen-met-een-belast-leven-cursus-op-27-mei-en-10-juni
  Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven. Cursus op 27 mei en 10 juni.

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-in-juni
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal in juni

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo