kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Hoge leeftijd geen beletsel om sterker te worden door krachttraining

Grgic J. Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Ouderdom komt met gebreken: naarmate we ouder worden neemt onder andere onze spieromvang en kracht af. Volwassenen en jonge senioren worden sterker als ze krachttraining doen, maar geldt dat voor oudere senioren ook? Een internationaal onderzoeksteam ploos de wetenschappelijke literatuur erop na.

Oefenen in water geschikt en veilig alternatief om balans bij ouderen te verbeteren

Kim Y. BMC Geriatrics 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Het risico op valongelukken neemt toe met de jaren. Ouderen kunnen hun valrisico verlagen door hun balans te trainen. Als zij oefenen in water hoeven ze niet bang te zijn om te vallen, maar heeft het ook hetzelfde effect als oefenen op het droge? Lees hier de bevindingen van een internationaal onderzoeksteam.

Handknijpkracht geeft inzicht in functioneringsproblemen bij kwetsbare ouderen

Lunt E. Age and Ageing 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Om te bepalen of ouderen sarcopenie hebben meten wetenschappers hun spierkracht, -massa en -omvang. Maar zeggen die metingen ook iets over het functioneren van ouderen? En welke kracht- of spiermassa metingen zijn dan het meest geschikt om functioneringsproblemen bij kwetsbare ouderen te voorspellen? Britse onderzoekers zochten naar antwoorden in wetenschappelijke publicaties.

Literatuurlijst 2020-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Goede oogzorg in de geriatrie

Duur: 25:59 min | Spreker: Greetje Koevoets MEd

Greetje Koevoets, ambulant begeleider bij stichting Bartiméus, spreekt over het belang van goede oogzorg bij ouderen. Slechtziendheid komt veel voor maar wordt vaak niet (h)erkend. Daarom beschrijft zij welk effect normale veroudering heeft op het gezichtsvermogen en welke klachten kunnen duiden op problemen in de visuele informatieverwerking. Zij illustreert dit met een aantal aansprekende voorbeelden en geeft tips om met visueel beperkte mensen om te gaan.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Een goed gesprek over de laatste levensfase loont

Bron: Medicalfacts, 23 november 2020

Gesprekken over wat bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen nog willen of nodig hebben in hun laatste levensfase dragen bij aan kortere ziekenhuisopnames, zo blijkt uit een analyse van deze opnames. Ook leiden deze gesprekken tot een hogere kwaliteit van leven in de laatste levensfase, geven direct betrokken verpleegkundigen aan. Anne Wichmann van het Radboudumc onderzocht waar deze gesprekken tussen patiënten en zorgverleners toe leidde. Zij promoveerde op 16 november.

Oudere Nederlander voelt zich gemiddeld zes jaar jonger

Bron: Medicalfacts, 19 november 2020

Het overheidsbeleid ten aanzien van het coronavirus kan weinig genade vinden in de ogen van vijftigplussers: slechts 46 procent heeft vertrouwen in de coronamaatregelen van het kabinet; 36 procent heeft er expliciet géén fiducie in. Over de gezondheidszorg in het algemeen zijn vijftigplussers wél en masse tevreden (83 procent).

Een slimme vloer die valpartijen van ouderen voorspelt en een heupairbag een val breekt

Bron: de Volkskrant, 13 novemver 2020

Een gebroken heup leidt bij verpleeghuisbewoners tot niets dan ellende: slechtere kwaliteit van leven, groter overlijdensrisico en hoge zorgkosten. Een slimme vloer kan voorspellen wanneer ouderen in de gevarenzone belanden, en voorkomt zo heupbreuken.

Zorg en Zekerheid maakt meerjarenafspraken voor betere ouderenzorg

Bron: Zorgverzekeraars Nederland, 12 november 2020

Samen ervoor zorgen dat mensen op een prettige manier oud kunnen worden. Dat is het doel van de driejarige samenwerking die zorgorganisatie ActiVite en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vandaag hebben gesloten.

Ouderen verongelukken vaker op de fiets

Bron: NOS, 9 november 2020

Het aantal senioren dat komt te overlijden na een fietsongeluk blijft toenemen. Vooral het aandeel 80-plussers dat bij een fietsongeluk om het leven komt, is toegenomen: van 12 procent in 2000 tot 27 procent in 2019.

Algoritme draagt bij aan gezond en actief ouder worden

Bron: Hogeschool van Amsterdam, 4 november 2020

Door het gedrag van ouderen met machine learning te analyseren, kan hun fysieke gezondheid beter gevolgd worden. Dat draagt bij aan een gezondere en actievere oude dag. Dat laat Ahmed Nait Aicha zien in zijn promotieonderzoek, dat hij op 19 november verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als onderzoeker bij het lectoraat Digital Life, dat verbonden is aan de faculteit Digitale Media en Creative Industrie van de Hogeschool van Amsterdam.

Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen

Woensdag 27 januari en donderdag 28 januari 2021

Na het vertrek van Bengt Engstrom als docent van deze cursus zijn we erg blij dat deze cursus een doorstart heeft gekregen met de internationale expert Bart van der Heyden uit België. Biomechanica, kyfose- en scoliosemanagement, functioneel zitten en Evidence Based Clinical Decision Making (EBCDM) staan in de scholing centraal. Het middagprogramma op dag 2 staat in het teken van live casuïstiek in revalidatiecentrum Klimmendaal.

Passief bewegen: uitkomst voor mensen met dementie?

Bron: Alles over Sport, 3 november 2020

Meer bewegen is positief voor iedereen, dus ook voor ouderen met dementie. Maar wat als de beperkingen zo ernstig zijn dat men niet meer in staat is om voldoende te bewegen?

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

Dinsdag 6 april, maandag 12 april en maandagochtend 21 juni 2021

Fysiotherapeuten nemen een belangrijke plaats in bij de begeleiding van ouderen. Het overgrote deel van de fysiotherapeuten besteedt tenminste een deel van hun werktijd aan het op indicatie behandelen en begeleiden en trainen van ouderen. Leidraad in de cursus zijn de internationale richtlijnen voor fysieke training van ouderen en de inspanningstesten die daarbij richtinggevend kunnen zijn.

Mensen met dementie zijn gevoeliger voor pijn

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Groningen, 30 oktober 2020

Mensen met dementie worden gevoeliger voor pijn naarmate de schade aan de hersenen ernstiger wordt. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Steffie Bunk van het UMCG.

30 procent senioren wil geen inenting griep en coronavirus

Bron: Medicalfacts, 22 oktober 2020

Een derde van de senioren geeft aan zich dit jaar niet te laten inenten tegen het influenzavirus. Ook in het geval dat er een vaccin beschikbaar komt tegen het coronavirus, geeft ruim dertig procent aan zich niet te laten inenten.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

Donderdag 20 mei en vrijdag 21 mei 2021

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de “Older Low Physical Performer”, oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

Verwarde ouderen kunnen niet terecht op crisisopvang

Bron: Skipr, 20 oktober 2020

Mensen met dementie of een verstandelijke beperking die crisishulp nodig hebben, vallen in meerdere regio’s tussen wal en schip. Dat blijkt uit onderzoek van platform Investico in samenwerking met dagblad Trouw. Met ingang van de nieuwe Wet zorg en dwang komt deze patiëntengroep niet meer in aanmerking voor de opname van de ggz, maar een alternatief is er in de meeste regio’s nog niet.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2020-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2020-8

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2020-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2020-8

  lees meer...

 • nieuwe-start-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-op-3-maart-2021
  Nieuwe start opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ op 3 maart 2021

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-4-maart-en-15-april-2021
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten. Op 4 maart en 15 april 2021.

  lees meer...

 • nieuw-masterclass-cervicale-risicoprofielen-voor-fysio-en-manueeltherapeuten-door-drs-john-bos-en-dr-rik-kranenburg-op-dinsdagmiddag-en-avond-2-februari-2021
  Nieuw: masterclass ‘Cervicale risicoprofielen’ voor fysio- en manueeltherapeuten, door drs. John Bos en dr. Rik Kranenburg op dinsdagmiddag en -avond 2 februari 2021

  lees meer...

 • vervolgcursus-bekkenbodem-en-seksualiteit-op-11-februari-12-maart-en-1-april-2021
  Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’ op 11 februari, 12 maart en 1 april 2021

  lees meer...

 • cursus-patroonherkenning-knie-op-donderdag-28-januari-2021
  Cursus 'Patroonherkenning: knie' op donderdag 28 januari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-krachttraining-2-0-techniek-en-uitvoering-oefenstof-op-5-en-6-maart-2021
  Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof. Op 5 en 6 maart 2021.

  lees meer...

 • nieuwe-cursusdag-de-overgang-op-vrijdag-12-maart-2021
  Nieuwe cursusdag ’De overgang' op vrijdag 12 maart 2021

  lees meer...

 • 12-en-13-maart-2021-praktische-training-over-de-gedragsgeorienteerde-aanpak-bij-chronische-pijn-en-vermoeidheid-bekijk-de-videotrailer
  12 en 13 maart 2021: Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • 4-daagse-praktische-cursus-sportrevalidatie-op-papendal-op-22-23-januari-en-5-6-februari-2021
  4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal op 22/23 januari en 5/6 februari 2021

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-deel-2-module-copd-op-vrijdag-15-januari-nog-2-plaatsen-beschikbaar
  Beweegprogramma’s (deel 2): module COPD op vrijdag 15 januari. Nog 2 plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • zitanalyse-en-rol-stoelaanpassingen-cursus-op-27-en-28-januari
  Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen. Cursus op 27 en 28 januari.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-op-vrijdag-5-februari-2021
  Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden' op vrijdag 5 februari 2021

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo