kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Hoe creëer je een 'uitdagend revalidatieklimaat' in de geriatrische revalidatiezorg?

Tijsen LM. Clinical Interventions in Aging 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Een prikkelvolle omgeving helpt ouderen bij het revalideren. Maar hoe ziet zo'n 'uitdagend revalidatieklimaat' er uit, en welke aspecten kunnen bijdragen aan de vormgeving van die uitdagende revalidatiezorg? U leest het in deze narratieve review van een Nederlands onderzoeksteam.  

Valangst vermindert de loopsnelheid van zelfstandig wonende ouderen

Schooten KS van. Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Fysieke en cognitieve problemen kunnen de loopvaardigheid van ouderen beïnvloeden. Maar ook valangst belemmert ouderen in hun mobiliteit. Welk van deze aspecten beïnvloedt de loopvaardigheid het meest? Lees hier de resultaten van een Duits-Australisch onderzoek.

Heupbeschermers verlagen fractuurrisico bij vallende ouderen

Korall AMB. Journal of the American Medical Directors Association 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Kunnen verpleeghuisbewoners hun risico op een heupfractuur beperken als zij heupbeschermers dragen? En hoe zorg je ervoor dat die heupbeschermers ook daadwerkelijk gedragen worden? Dat onderzochten wetenschappers in veertien Canadese verpleeghuizen.

Literatuurlijst 2019-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Zelfs roddelen heeft meer effect op de hersenen dan geheugentraining'

Bron: Nu.nl, 20 november 2019

Er zijn online ontelbaar veel geheugentrainers verkrijgbaar. Maar werken ze ook echt? Hoogleraar Jaap Murre legt uit of je je geheugen überhaupt kunt trainen.

Gezond ouder worden met een online coach

Bron: Medicalfacts, 18 november 2019

Ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

Interventie ‘ProMuscle in de praktijk’ houdt ouderen langer zelfredzaam

Bron: Alles over sport, 15 november 2019

Ouderen wonen tot op hoge leeftijd thuis. Om zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven, is het erg belangrijk spierkracht op peil te houden of zelfs te verbeteren. Onderzoek van Ellen van Dongen van Wageningen University and Research (WUR) laat zien dat het mogelijk is met een aanpak die in de praktijk goed werkt.

Overbelaste mantelzorgers: wat te doen?

Bron: Nursing, 10 november 2019

MantelzorgNL (voorheen Mezzo) is momenteel bezig in kaart te brengen hoe goed de eerstelijn samenwerkt met mantelzorgers, welke knelpunten er zijn in de samenwerking – met als doel overbelasting bij mantelzorgers te voorkomen.

Ouderen minder snel naar dokter

Bron: FMT Gezondheidszorg, 5 november 2019

Nog altijd brengen Nederlandse vijftigplussers met fysieke klachten het liefst een bezoekje aan hun huisarts. Maar de vanzelfsprekendheid van die keuze neemt af. Steeds vaker zoeken ouderen het zelf wel uit, op internet of elders.

Palliatieve zorg: terminaliteitsverklaring in meeste situaties niet meer nodig

Bron: Rijksoverheid, 5 november 2019

In de palliatieve zorg, de zorg tijdens de laatste levensfase van een patiënt, is het in de meeste situaties niet meer nodig om een zogenaamde terminaliteitsverklaring te gebruiken. Dat hebben verschillende partijen uit de zorg* en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met elkaar afgesproken.

Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid

Bron: Gezondheidsnet, 5 november 2019

Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.

'Effect lichamelijke beperking op eenzaamheid bij ouderen onderschat'

Bron: ANP Pers Support, 5 november 2019

Bewegen en dan het liefst samen met een ander, bestrijdt gevoelens van eenzaamheid. Ook bij ouderen. Maar als ouderen te kampen hebben met een lichamelijke beperking, is dat effect een stuk minder.

Bewegen als middel tegen eenzaamheid bij alleenstaande ouderen met fysieke beperkingen

Bron: Alles over sport, 31 oktober 2019

Alleenstaande ouderen met fysieke beperkingen zijn vaker eenzaam en bewegen minder dan leeftijdgenoten. Ze lopen daardoor een groot risico op een slechte gezondheid en kwetsbaarheid.

Virtual reality helpt artsen beter in te spelen op onbegrepen gedrag bij mensen met dementie

Bron: Persbericht LUMC, 30 oktober 2019

Artsen in opleiding tot specialist (aiossen) van het specialisme Ouderengeneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen virtueel meekijken in de thuisomgeving van mensen met dementie. Met behulp van virtual reality leren ze om gedrag van personen met dementie goed te analyseren.

Ouderen doen niet makkelijk beroep op mantelzorger

Bron: Skipr, 29 oktober 2019

Een kwart van de ouderen wil liever niet langer thuis wonen, want ze vinden het moeilijk hulp aan een mantelzorger te vragen. Onderzoek van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, toont aan dat 42 procent van de ouderen aangeeft dat ze zich bezwaard of niet op hun gemak voelen als de mantelzorger vrij moet nemen en veel kilometers moet rijden.

Ouderen soms weken onterecht in ziekenhuisbed

Bron: Skipr, 28 oktober 2019

Kwetsbare ouderen van wie het ziektebeeld niet helder is, liggen soms weken onterecht in een ziekenhuisbed. Er zijn te weinig plekken waar zij tijdelijk kunnen herstellen van hun cognitieve problemen. Dit zeggen artsen, zorgbestuurders en zorgverzekeraars tegen de Volkskrant.

Senior Fitness Test en training in praktijk

28 januari, 4 februari en 7 april 2020

Deze blended cursus bestaat uit 2,5 dag contact onderwijs, thuisstudie, zelftoets en stage in eigen werksetting. U krijgt antwoord op de vragen wat normale veroudering is, wat de trainbaarheid is van ouderen en u leert de Senior Fitness Test te gebruiken. Na afloop van uw stage presenteert u uw uitkomsten aan uw collega’s.

Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet

Bron: LUMC, 24 oktober 2019

Pijnklachten worden bij mensen met dementie nogal eens over het hoofd gezien, waardoor de pijn onbehandeld blijft.  We weten dat dit tot veel problemen leidt, zoals onrust of zelfs agressie, stemmingsstoornissen en minder goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dit zorgt voor veel verdriet bij mensen met dementie en hun naasten. 

Nieuw Alzheimer-medicijn lijkt te werken

Bron: Gezondheidsnet, 23 oktober 2019

Een nieuw medicijn wordt momenteel aangedragen om de strijd aan te gaan met de hersenziekte Alzheimer. Als het middel wordt goedgekeurd, betekent dit dat er voor het eerst in vijftien jaar een nieuw medicijn tegen alzheimer op de markt komt.

Nieuw: Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 7 december

Voor oud deelnemers die de NPi cursus ‘Valpreventie en valtraining; programma Vallen Verleden Tijd’ hebben gevolgd. Op deze cursusdag krijgt u de laatste stand van zaken mbt het ‘vallen’ en aan de hand van casuïstiek worden de diverse valtechnieken weer op maat geoefend.

In 2018 bijna 1,5 miljoen mensen met artrose

Bron: FysioForum, 18 oktober 2019

Het aandeel in de kosten voor artrose in 2015 was veel groter voor vrouwen (72 procent) dan voor mannen (28 procent). Artrose komt dan ook meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Meer activiteit en minder zitten verlaagt mortaliteit

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 17 oktober 2019*

Hoe meer fysieke activiteit en hoe minder sedentaire tijd, des te lager de mortaliteit bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Dat is de conclusie van een recente systematische review in The BMJ. *Voor deze bron moet worden betaald.

TanteLouise test heup-airbag tegen botbreuken

Bron: Skipr, 11 oktober 2019

Een kleine airbag rond de heup, die wordt opgeblazen bij een val, moet de klap verzachten. Dat moet botbreuken bij kwetsbare ouderen of mensen met dementie voorkomen. Door een sensor in de airbag krijgt een contactpersoon meteen een sms met de locatie.

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

woensdag 22 april 2020

In deze masterclass worden door experts waaronder dr. J.S.M. Hobbelen (foto) state of the art inzichten gegeven in paratonie en motorische stoornissen, onderzoek en behandelbare grootheden.

Netwerkzorg kwetsbare ouderen in één op tien gemeenten mogelijk twijfelachtig

Bron: Skipr, 10 oktober 2019

De Inspectie voor de Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) onderzoekt de kwaliteit van de netwerkzorg voor kwetsbare ouderen in verschillende gemeenten. In de betreffende gemeenten is sprake van relatief veel overbelasting van mantelzorgers, een groot beroep op de spoedeisende hulp, een relatief hoog aantal heropnames en een onverwacht lange opnameduur.

Onderzoek naar risicopredictie van hartvaatziekten bij oudere mensen

Bron: ZonMw, 10 oktober 2019

Bij gezonde ouderen boven 70 jaar is de kans op hartvaatziekten lastig te voorspellen. Dat bemoeilijkt de besluitvorming over behandeling van hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol. AIOTO Emma van Bussel adviseert huisartsen de bestaande kennis en onzekerheden open met de oudere te bespreken.

Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie

Maandag 25 mei 2020

De deelnemer aan deze nieuwe cursus kan beschrijven hoe sarcopenie kan worden vastgesteld en kan analyseren hoe sarcopenie een rol speelt in het bewegend functioneren. De deelnemer kan in overleg met een voedingsdeskundige een afgestemd plan maken qua voeding en training en dit uitvoeren.

Digitale app verbetert zorg voor ouderen

Bron: Mondiaal Nieuws, 5 oktober 2019

De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert een app om hulpverleners en gezondheidswerkers te helpen bij de zorg voor ouderen.

Zitanalyse en (rol)stoelaanpassingen

24 en 25 juni 2020

Aan het eind van deze 2 daagse workshop zal het mogelijk zijn zelf een individuele zitstrategie te bepalen aan de hand van kennis over de zitproblematiek en inzicht in de specifieke problematiek van de gebruiker (zitonderzoek). Iedere cursist zal ook de kwaliteit kunnen meten van zijn zitinterventie, en zo nodig kunnen bij sturen of de resultaten van zijn werk kunnen analyseren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-8
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-8

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-8
  NPi-service Neurologie 2019-8

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-scholingsactiviteiten-in-de-periode-januari-juni-2020
  Nieuwe en vernieuwde scholingsactiviteiten in de periode januari - juni 2020

  lees meer...

 • leer-high-intensity-interval-training-hit-toepassen-bij-kinderen-op-woensdag-15-januari-2020
  Leer high-intensity Interval Training (HIT) toepassen bij kinderen op woensdag 15 januari 2020

  lees meer...

 • verdiepingscursus-vallen-verleden-tijd-op-zaterdag-7-december
  Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd' op zaterdag 7 december

  lees meer...

 • maandag-9-december-nieuwe-masterclass-spierfysiologie-training-en-stretching-van-lab-naar-oefenzaal-met-dr-richard-jaspers-en-drs-gerard-van-der-poel
  Maandag 9 december: nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-voor-algemeen-practicus-en-psychosomatisch-fysio-en-oefentherapeut-start-op-4-maart-2020
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Start op 4 maart 2020.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-fysiotherapie-bij-perifeer-vestibulaire-duizeligheid-op-17-en-18-januari-bekijk-de-videotrailer
  Eerstvolgende cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid' op 17 en 18 januari. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • donderdag-23-januari-masterclass-motorisch-zelfbeeld-bij-kinderen-met-en-zonder-dcd-beoordeling-8-8
  Donderdag 23 januari: Masterclass 'Motorisch zelfbeeld bij kinderen met en zonder DCD' Beoordeling: 8.8

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-28-januari-4-februari-en-7-april-2020
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 28 januari, 4 februari en 7 april 2020

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • oorsuizingen-wat-kun-je-ermee-als-fysiotherapeut-nieuwe-masterclass-op-vrijdag-6-maart-2020
  Oorsuizingen: wat kun je ermee als fysiotherapeut? Nieuwe Masterclass op vrijdag 6 maart 2020.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-polsklachten-op-vrijdag-6-maart-2020-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass handtherapie 'Polsklachten' op vrijdag 6 maart 2020. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

  lees meer...

 • zelfmanagement-bij-lymfoedeem-teach-the-teacher-bekijk-de-videotrailer
  Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo