kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Gezonde, inactieve ouderen sterker na duurtraining met eiwitsuppletie

Markofski MM. The Journals of Gerontology Series A Biological Sciences and Medical Sciences 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Wat zijn de effecten van duurtraining op de fysieke conditie van ouderen, en levert het innemen van extra eiwitten aanvullende voordelen op? Japanse onderzoekers testten het bij vijftig gezonde, maar inactieve ouderen.

Mentaal oefenen als aanvulling op reguliere fysiotherapie voor ouderen

Nicholson V. Journal of Physiotherapy 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector ‘Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Kunnen ouderen zonder neurologische aandoening hun balans en mobiliteit verbeteren en vallen ze minder als ze motor imagery training doen? Hier leest u de bevindingen van Australische onderzoekers die de wetenschappelijke literatuur erop nasloegen.

Ontslagteam kan gehospitaliseerde ouderen sneller naar huis begeleiden

Parsons M. Journal of the American Medical Directors Association 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en lector 'Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen' aan de Hanzehogeschool Groningen

Een ziekenhuisopname is niet altijd bevorderlijk voor de conditie van ouderen: zij verzwakken en lopen meer risico op infecties. Daarom onderzochten Nieuw-Zeelandse wetenschappers of ouderen sneller naar huis kunnen bij begeleiding door een ontslagteam. Benieuwd naar de resultaten? U leest het in dit referaat.

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Explosieve stijging aantal Nederlanders met dementie, parkinson en beroerte

Bron: Medicalfacts, 17 januari 2020

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen ten opzichte van 2015. Dit constateert de Hersenstichting op basis van gegevens over hersenaandoeningen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 (VTV-2018) van het RIVM.

Specialisten ouderengeneeskunde gaan beter gebruik maken van zorgdata

Bron: Skipr, 17 januari 2020

Amsterdam UMC, Verenso en Nivel kregen subsidie van VWS voor het programma Leren van data. Dit programma richt zich op eenheid van taal en het beter benutten van gegevens in het epd van verpleeghuizen.

Hoe iemand met dementie helemaal kan opbloeien van muziek

Bron: NRC, 15 januari 2020

Als ze een koptelefoon op hun hoofd zetten, leven dementerende ouderen weer op. „Het is ongelofelijk wat muziek met mensen kan doen.”

Gebruik technologie zorgt voor toename kwaliteit van leven

Bron: Persbericht LUMC, 14 januari 2020

Door het gebruik van technologische hulpmiddelen neemt de kwaliteit van leven van ouderen toe. Dit blijkt uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)-Campus Den Haag en de gemeente Den Haag. Dit is het grootste onderzoek ooit in Nederland gedaan naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg.

RVS: Laat vitale ouderen een grotere rol spelen in de zorg

Bron: Skipr, 8 januari 2020

Vitale ouderen kunnen en willen nog een flinke bijdrage leveren aan de samenleving, ook aan de gezondheidszorg. Dit potentieel moet veel meer worden benut, zowel door maatschappelijke organisaties, als bedrijven en overheden.

Slechte spieren door ziekenhuisopname zorgen voor problemen thuis

Bron: Medicalfacts, 7 januari 2020

Een derde van de oudere patiënten die wordt opgenomen in het ziekenhuis gaat achteruit in hun fysiek functioneren. Na ontslag uit het ziekenhuis blijkt het moeilijk om weer terug te komen op het niveau van de eerdere conditie. Als er tijdens en na ziekenhuisopname meer aandacht gegeven wordt aan de spierstatus dan kunnen we dit probleem tegengaan.

Limburgse gemeenten en VGZ sluiten impactbond voor valpreventie

Bron: Skipr, 7 januari 2020

Zeven gemeenten in de regio Noord-Limburg hebben met Coöperatie VGZ een intentieverklaring getekend. Die moet leiden tot een Health Impact Bond (HIB) Valpreventie om het aantal valincidenten terug te dringen.

Eenvoudige tool geeft inzicht in gemiddelde levensverwachting bij dementie

Bron: Medicalfacts, 3 januari 2020

Patiënten met de diagnose dementie kunnen door een eenvoudige tool snel meer duidelijkheid krijgen over hun gemiddelde levensverwachting. [...] Het helpt zorgverleners om de juiste zorg te plannen en gesprekken over de levensverwachting te starten.

Oudere minder eenzaam dan twintig jaar geleden

Bron: Skipr, 24 december 2019

Er is geen sprake van een ‘eenzaamheidsepidemie’, schrijft de Volkskrant. Ouderen van nu voelen zich zelfs (iets) minder eenzaam dan ouderen ruim twintig jaar geleden.

Capaciteitsorgaan: meer specialisten ouderengeneeskunde nodig

Bron: Skipr, 18 december 2019

Het Capaciteitsorgaan adviseert de minister van VWS om met ingang van 2021 de instroom in de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te verhogen van 186 naar 260 per jaar. Veldpartijen ActiZ, SBOH, SOON en Verenso zijn blij met het advies.

Kwaliteit verpleeghuizen gaandeweg merkbaar en meetbaar beter

Bron: FMT Gezondheidszorg, 16 december 2019

De kwaliteitsverbetering van de verpleeghuizen is goed op gang gekomen. De zorg voor ouderen in verpleeghuizen wordt merkbaar en meetbaar beter.

Groot onderzoek naar preventie dementie

Bron: ZonMW, 12 december 2019

In 2040 zal het aantal Nederlanders met dementie naar verwachting gestegen zijn naar 520.000. Daarmee groeit de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg aanzienlijk.

VUB: vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen

Bron: VRT, 12 december 2019

Oudere mensen lijden vaak aan een chronische laaggradige ontsteking, wat allerlei negatieve gevolgen kan hebben. Uit een studie van een VUB-onderzoeksgroep is nu gebleken dat voedingssupplementen bestaande uit met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ervoor zorgen dat die ontstekingen niet erger worden.

Kwetsbaarheid ouderen niet te voorspellen met veelgebruikte vragenlijsten

Bron: Persbericht Hogeschool Zuyd, 10 december 2019

Vier veelgebruikte vragenlijsten om te voorspellen of ouderen kwetsbaar zijn – en daarom op relatief korte termijn zorg nodig hebben – zijn niet effectief. Ook het combineren van de vragenlijsten zorgt niet voor een betere voorspelling.

Cursus 'Motoriek van de ouder wordende mens'. Bekijk de videotrailer.

29 mei, 12 juni en 26 juni 2020

Normale veroudering, motorisch leren en veroudering, functionele testen in theorie en praktijk staan centraal in deze 3 daagse cursus voor therapeuten die nog niet zoveel ervaring hebben in de geriatrie.

Oudere nog vaak vrijwilliger

Bron: Skipr, 6 december 2019

Andere maatschappelijke activiteiten nemen af naarmate mensen ouder worden, maar vrijwilligerswerk blijven ze tot op hoge leeftijd doen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen.

Senior Fitness Test en training in praktijk. Bekijk de videotrailer.

28 januari, 4 februari en 7 april 2020

Deze blended cursus bestaat uit 2,5 dag contact onderwijs, thuisstudie, zelftoets en stage in eigen werksetting. U krijgt antwoord op de vragen wat normale veroudering is, wat de trainbaarheid is van ouderen en u leert de Senior Fitness Test te gebruiken. Na afloop van uw stage presenteert u uw uitkomsten aan uw collega’s.

Elke dag dertien doden door ongelukkige val

Bron: NOS, 4 december 2019

Het aantal mensen dat om het leven komt als gevolg van een val is gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2018 gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven na een ongelukkige val.

Intensivering aanpak dementie

Bron: Rijksoverheid, 3 december 2019

Het aantal mensen met dementie groeit snel, met ingrijpende gevolgen voor patiënten zelf, hun omgeving en de samenleving. Dat vraagt om een intensieve en gecoördineerde aanpak. In vervolg op het Deltaplan Dementie – dat in 2020 afloopt – kondigt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nieuwe nationale dementiestrategie aan.

Cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid'. Bekijk de videotrailer.

17 en 18 januari 2020

Na de cursus is de deelnemer in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Gemeenten luiden noodklok over ouderenzorg

Bron: Skipr, 3 december 2019

Gemeenten luiden de noodklok over de rekening voor de hulp aan oudere inwoners. De kosten lopen enorm op terwijl de inkomsten dalen. Een miljoenenstrop dreigt, signaleert gemeentekoepel VNG in het AD.

Programma Meer Veerkracht, Langer Thuis brengt alleenstaande ouderen in beweging

Bron: Nivel, 28 november 2019

De hoofddoelstelling van het FNO-programma Meer Veerkracht, Langer Thuis (2015-2020) is om ouderen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, vitaal en zelfstandig te laten wonen. Het Nivel evalueerde het programma en concludeert dat het belangrijke voorwaarden schept om dit doel te bereiken.

Vervolgcursus 'Psychogeriatrie'

Start maandag 9 maart 2020

In deze 5 daagse cursus voor deelnemers met ervaring binnen de doelgroep krijgt u veel praktische handvatten op basis bestaande evidentie en ervaring in het werk met deze hoog complexe doelgroep.

'Zelfs roddelen heeft meer effect op de hersenen dan geheugentraining'

Bron: Nu.nl, 20 november 2019

Er zijn online ontelbaar veel geheugentrainers verkrijgbaar. Maar werken ze ook echt? Hoogleraar Jaap Murre legt uit of je je geheugen überhaupt kunt trainen.

Gezond ouder worden met een online coach

Bron: Medicalfacts, 18 november 2019

Ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart-nog-plaatsen-beschikbaar
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart. Nog plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • leren-klinische-redenen-bij-patienten-met-schouderpijn-op-23-en-30-maart-2020
  Leren klinische redenen bij patienten met schouderpijn op 23 en 30 maart 2020?

  lees meer...

 • twee-cursussen-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-starten-op-4-maart-2020
  Twee cursussen 'Perifeer arterieel vaatlijden en training' starten op 4 maart 2020

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-18-en-19-maart-2020
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 18 en 19 maart 2020

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • cursus-inspanningsfysiologie-waar-wordt-bewegen-trainen-start-op-16-maart
  Cursus inspanningsfysiologie: waar wordt bewegen trainen! Start op 16 maart.

  lees meer...

 • specialiseren-bij-de-sportrevalidatie-op-3-en-4-april-specialisatie-uithoudingsvermogen
  Specialiseren bij de sportrevalidatie? Op 3 en 4 april: specialisatie uithoudingsvermogen.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • bekkencursussen-in-de-komende-periode-zie-ook-de-leerlijn
  Bekkencursussen in de komende periode. Zie ook de leerlijn.

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-vernieuwd-12-juni-en-13-juni-2020
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties), vernieuwd: 12 juni en 13 juni 2020

  lees meer...

 • cursus-reumatische-aandoeningen-vernieuwd
  Cursus ‘Reumatische aandoeningen’ vernieuwd!

  lees meer...

 • leer-hoe-je-fysiek-minder-belastend-kunt-werken-en-hoe-je-dat-aan-andere-zorgverleners-kunt-leren
  Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

  lees meer...

 • revalidatie-van-het-sportende-kind-door-kinder-fysiotherapeuten-cursus-op-20-en-21-maart
  Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • behandeling-van-patienten-met-knieklachten-maar-dan-state-of-the-art-cursus-op-17-en-18-april-2020
  Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’. Cursus op 17 en 18 april 2020

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-21-april-2020
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 21 april 2020

  lees meer...

 • moduul-oncologie-van-de-beweegprogramma-s-op-6-en-7-maart-2020-bekijk-de-videotrailer
  Moduul 'Oncologie' van de beweegprogramma’s op 6 en 7 maart 2020. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • basiscursus-en-vervolgcursus-psychogeriatrie-starten-in-maart
  Basiscursus en vervolgcursus Psychogeriatrie starten in maart

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo