kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Gaan kwetsbaarheid en multimorbiditeit hand in hand?

Vetrano DL. The Journals of Gerontology. Series A, Biological Sciences and Medical Sciences 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Komen kwetsbaarheid en multimorbiditeit vaak samen voor? En maakt kwetsbaarheid mensen gevoeliger voor het krijgen van meerdere aandoeningen, of draagt multimorbiditeit juist bij aan het ontstaan van kwetsbaarheid? Een internationaal onderzoeksteam zocht de wetenschappelijke literatuur erop na.

Succesvol ouder worden met creatief dansen

Joung HJ. Gerontology 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Zuid-Koreaanse wetenschappers vermoedden dat creatief dansen ouderen zowel mentaal als fysiek uitdaagt en wellicht bijdraagt aan een beter functioneren. Maar is dat werkelijk zo? Zij onderzochten het in een gerandomiseerde effectstudie.

Hoelang profiteren ouderen van de gunstige effecten van valpreventietraining?

Finnegan S. Physiotherapy 2019, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Dat ouderen minder vallen na een valpreventieprogramma is inmiddels voldoende aangetoond. Maar hoe lang houden die gunstige effecten aan? Wat is de preventieve waarde op de langere termijn? Britse onderzoekers zochten naar antwoorden in de wetenschappelijke literatuur.

Literatuurlijst 2019-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Patiënten kunnen langer zelfstandig wonen dankzij app Luscii

Bron: Skipr, 19 augustus 2019

Met de thuismeetapp Luscii kunnen kwetsbare patiënten langer zelfstandig wonen. Artsen kunnen hun patiënten via de app op afstand volgen. Op basis van het algoritme berekent de app of de dokter naar de patiënt toe moet komen.

Deze robotstaart moet ouderen helpen in evenwicht te blijven

Bron: De Standaard, 19 augustus 2019

Japanse onderzoekers hebben een robotstaart ontwikkeld die mensen moet helpen om recht te blijven. De staart kan ouderen helpen om hun evenwicht te bewaren, maar kan ook in industriële toepassingen gebruikt worden.

Gezondheid oudere gebaat bij vertrouwde omgeving

Bron: Skipr, 29 juli 2019

Ouderen die thuis wonen ervaren een goede kwaliteit van leven wanneer hun directe omgeving vertrouwd is. Dat betekent ook dat er een vertrouwde persoon is die overzicht geeft en bij veranderingen in de leefsituatie samen met de oudere keuzes maakt.

Meer kennis nodig over oudere patiënten

Bron: Mediator ZonMw, 26 juli 2019

Nieuwe kennis over de effecten van ziekten en behandelingen van ouderen is onmisbaar om de zorg te kunnen afstemmen op het individu. Dat staat in het ZonMw-signalement Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis.

Hoe richt je de openbare ruimte beweegvriendelijk in voor mensen met dementie?

Bron: Alles over Sport, 26 juli 2019

Het aantal mensen met dementie neemt toe en ze wonen steeds langer zelfstandig thuis. Uit schaamte en vraagverlegenheid zijn ze niet altijd zichtbaar in de buurt. Maar voldoende beweging is juist van groot belang om het dementeringsproces te vertragen, de motoriek te stimuleren en sociaal contact te verbeteren. Hoe kunnen deze mensen verleid worden toch actief naar buiten te gaan?

Voorzichtig optimisme over experimenteel alzheimermedicijn

Bron: New Scientist, 24 juli 2019

Een proef met een nieuwe behandeling tegen de ziekte van Alzheimer laat bemoedigende resultaten zien. De behandeling richt zich op een bacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt. 

Nieuwe handreiking voor zorg kwetsbare ouderen

Bron: Skipr, 23 juli 2019

Dertien partijen hebben samengewerkt aan een handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk bij kwetsbare ouderen. Het document bevat een zes-stappen plan, en een overzicht van de rollen en taken die handvatten kunnen bieden bij het organiseren van de zorg en ondersteuning aan kwetsbare thuiswonende ouderen.

'Zorg en medicijncontrole ouderen kan beter'

Bron: Skipr, 22 juli 2019

De samenwerking tussen verleners van zorg aan thuiswonende senioren kan beter, aldus de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een eigen onderzoek. Daar deden ruim 3600 mensen van gemiddeld 73 jaar aan mee.

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

9, 30 november en 14 december

In deze nieuwe 3 daagse cursus voor (geriatrie)fysio- en oefentherapeuten wordt uitgebreid aandacht besteed de veranderende rol van de therapeut in de laatste levensfase waarbij ‘kwaliteit van leven’ verandert in ‘kwaliteit van sterven’. Naast de (para)medische behandel en interventie mogelijkheden wordt ook aandacht besteedt aan gesprekstechnieken, multiculturele zingeving en het euthanasievraagstuk.

'Hoge bloeddruk bij dementie wél behandelbaar'

Bron: Skipr, 17 juli 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie toch wel te behandelen is. In de medische wereld wordt aangenomen dat dat beter niet kan omdat het de bloedtoevoer naar de hersenen verder zou kunnen verminderen.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

21 en 22 november

In deze 2 daagse masterclass geeft prof. Dirk Cambier het wetenschappelijke fundament voor behandelbare grootheden voor de aller zwaksten in onze samenleving. Op de tweede dag, die zeer praktijk gericht is, worden therapeutische handvatten aangereikt door Koen de Weerdt in een logische opbouw.

Medicijn tegen alzheimer wegens bijwerking in de prullenbak

Bron: Het Parool, 15 juli 2019

Wetenschappers in Amsterdam zetten een streep door een grootschalig internationaal onderzoek naar een veelbelovend medicijn tegen alzheimer. Het zou bij patiënten juist tot een verslechtering van het geheugen leiden.

Kans op dementie verkleinen? Een gezonde leefstijl is de sleutel

Bron: Welingelichte kringen, 15 juli 2019

Een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging zijn niet alleen goed voor de lijn. De juiste leefstijl kan de kans op dementie ook fors verkleinen, zelfs als je genetisch een verhoogd risico loopt.

Basiscursus Psychogeriatrie

15,16 en 30 november

Na de cursus heeft de deelnemer een goed beeld van de mogelijke problemen die patiënten met dementie kunnen hebben zowel extra– als intramuraal, mede afhankelijk van de aard van de neurologische aandoening waaraan zij lijden. Kan hij het gepresenteerde vier-fasen model hanteren in diagnostiek en therapie en is hij bekend met de extra sociale vaardigheden die de rol van een therapeut met psycho-geriatrische patiënten met zich meebrengt.

Liever een toegankelijk huis dan een duurzame woning

Bron: FMT Gezondheidszorg, 8 juli 2019

Nederlandse ouderen kiezen eerder voor het levensloopbestendig maken van hun woning dan dat ze investeren in de verduurzaming ervan. Het planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht waar dit aan ligt en kwam tot de conclusie dat ouderen veel waarde hechten aan hun onafhankelijkheid.

Ondersteuning bij zelfmanagement noodzakelijk voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

Bron: Nivel, 4 juli 2019

Zelfmanagement voor mensen met dementie is niet vanzelfsprekend. Zij hebben hier hulp bij nodig, evenals hun mantelzorgers, bij wie de zware last van het overnemen van taken toeneemt naarmate de dementie vordert.

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 7 december

Voor oud deelnemers die de NPi cursus ‘Valpreventie en valtraining; programma Vallen Verleden Tijd’ hebben gevolgd. Op deze cursusdag krijgt u de laatste stand van zaken mbt het ‘vallen’ en aan de hand van casuïstiek worden de diverse valtechnieken weer op maat geoefend.

Nederlandse verpleeghuizen verbeteren zich: ‘Kan dat zomaar? Wat héérlijk’ (2)

Bron: De Volkskrant, 1 juli 2019

Na jaren van rampspoed zit er verbetering in de Nederlandse verpleeghuizen. In driekwart van de huizen ervaren bewoners geborgenheid, vertrouwen, begrip en respect. ‘Vroeger moesten we met vier man dertig bewoners helpen’.

‘Na een delier kunnen patiënten lang angstig blijven’

Bron: Nursing, 1 juli 2019

Goede nazorg bij delier is niet mogelijk zonder alerte verpleegkundigen, aldus verpleegkundig specialist Mieke Bil. Ze is initiatiefnemer van de nieuwe polikliniek nazorg bij delier van het OLVG.

Studie: veelgebruikte medicijnen verhogen kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 26 juni 2019

Wetenschappers denken al langer dat bepaalde veelgebruikte medicijnen de kans op dementie vergroten. Een nieuwe studie bevestigt dat vermoeden. Het gaat om zogenoemde anticholinergica en dan in het bijzonder bepaalde antidepressiva, antipsychotica, middelen tegen blaasontsteking en epilepsie.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

25 oktober, 8 november en 12 december

Deze cursus voor (geriatrie)fysio- en oefentherapeuten o.l.v. dr. Marijke Slieker stelt de deelnemer in staat om zowel in diagnostiek als behandeling aandacht te geven aan bekkenbodemproblemen bij ouderen en in te zien wanneer een patiënt mogelijk baat heeft bij bekkenfysiotherapie.

Ruim 70 procent chronische patiënten klaar voor zorg op afstand

Bron: Medicalfacts, 19 juni 2019

Dat patiënten volgens medisch specialisten nog niet klaar zouden zijn voor eHealth – ofwel zorg op afstand – is een misverstand. Meer dan 70 procent van de chronische patiënten staat open voor zorg op afstand, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 1.228 patiënten.

Na diagnose dementie: blijf actief, vrijwilligerswerk heeft positief effect

Bron: NOS Nieuwsuur, 17 juni 2019

Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-6
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-6

  lees meer...

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-6
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-6

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • beweegprogramma-s-coronaire-hartaandoeningen-volg-2-of-3-cursusdagen-in-september
  Beweegprogramma's 'Coronaire hartaandoeningen'. Volg 2 of 3 cursusdagen in september.

  lees meer...

 • unieke-kans-door-annulering-plaats-beschikbaar-bij-opleiding-neurorevalidatie-cva-uitvoering-eindhoven-hoensbroek-oosterbeek-start-20-september
  Unieke kans: door annulering plaats beschikbaar bij opleiding Neurorevalidatie/CVA. Uitvoering Eindhoven-Hoensbroek-Oosterbeek. Start: 20 september.

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie-dinsdagmiddag-en-avond-29-oktober
  Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie. Dinsdagmiddag en -avond 29 oktober.

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-18-november
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 18 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-cervicobrachiale-pijnklachten-bekijk-de-videotrailer
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij cervicobrachiale pijnklachten. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • masterclass-ppp-concept-bij-incontinentie-op-zaterdag-30-november
  Masterclass PPP-concept bij incontinentie op zaterdag 30 november

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo