kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Psychosomatiek

Referaten

Communicatieve en educatieve interventies voor chronische lage rugpijn

Barbari V. Patient Education and Counseling 2019, met een vertaalslag van Sanneke Don MPT, Psychosomatisch fysiotherapeut

Educatieve en communicatieve behandelingen passen bij de biopsychosociale benadering bij chronische lage rugpijn. Maar welke interventies zijn het meest effectief? Italiaanse wetenschappers sloegen de literatuur er op na en vatten 24 studies samen in één systematische literatuurstudie.

Rekken lijkt zinvol voor vrouwen met fibromyalgie

Gómez-Hernández M. Clinical Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van dr. Aleid de Rooij, fysiotherapeut en onderzoeker

Krachtoefeningen en conditietraining is inmiddels veel onderzocht en effectief bevonden voor patiënten met fibromyalgie. Maar hoe zit het met rekken? Kan rekken de pijn verminderen? En hoe zit het met de slaapkwaliteit? Spaanse wetenschappers zochten het uit door 64 vrouwen met fibromyalgie te verdelen in twee groepen en de ene groep alleen te laten fietsen, terwijl de andere groep naast het fietsen ook rekoefeningen uitvoerden.

Chronische pijnpatiënten die doorgaan tot het niet meer gaat; hoe zit dat?

Hasenbring M. Clinical Journal of Pain 2019, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG

Een grote groep chronisch pijnpatiënten vermijdt pijnprovocerende activiteiten. Er zijn echter ook patiënten die het tegenovergestelde doen: zij gaan – ondanks hun pijn – door tot ze écht niet meer kunnen. Wat is er in de literatuur bekend over deze patiënten? Duitse wetenschappers sloegen de literatuur erop na en vatten die samen.

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

De Zorgstandaard SOLK

Duur: 19:03 min | Spreker: dr. Carine den Boer

Dr. Carine den Boer geeft in deze webcast uitleg over de Zorgstandaard SOLK, met speciale aandacht voor de rol van de fysio- en oefentherapeut binnen de (multidisciplinaire) behandeling bij patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals geopend

Bron: Medicalfacts, 1 april 2020

ARQ IVP start vandaag met een speciaal contactpunt voor psychosociale ondersteuning zorgprofessionals ten tijde van de coronacrisis. Het contactpunt zorgprofessionals is 7 dagen in de week te bereiken tussen 08.30 -21.30 uur op telefoonnummer 088- 330 5500.

‘Mentale nazorg voor zorgverlener is bittere noodzaak’

Bron: ZorgVisie, 1 april 2020

De continue mentale druk op artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en andere zorgwerkers is vergelijkbaar met de impact van een calamiteit. Zonder adequate psychische ondersteuning is er op lange termijn groot risico op klachten als burn-out en PTSS. ‘Mentale nazorg is niet nice-to-have, maar bittere noodzaak’, zegt professor Kris Vanhaecht, expert second victim.

Oorzaak van burn-out en depressie bij millennials: wat is er echt aan de hand?

Bron: AD, 8 maart 2020

Journalist Dominique Prins, moeder van twee late millennials, staat perplex dat zo veel generatiegenoten van haar zoons een burn-out of depressie krijgen. Komt dat echt alleen door de hoge prestatiedruk en sociale media, of is er meer aan de hand? Dat laatste.

Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 november 2020

Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.

Zucht, ademen is een hype

Bron: NRC Handelsblad, 5 maart 2020

Ademhalen is niet meer zo vanzelfsprekend als het was. We zijn er steeds bewuster mee bezig.

Hoe (snel) de huisarts tot de diagnose ‘SOLK’ komt

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 4 maart 2020

Huisartsen besluiten al snel na de start van het consult of een klacht medisch te verklaren is of niet. In de huisartsenpraktijk komen somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) vaak voor. Juul Houwen van het Radboudumc en zijn collega’s zochten uit op welk moment huisartsen symptomen als SOLK bestempelen [...].

*Aanmelden noodzakelijk

Nieuwe scholing: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’

3 juni en 18 juni

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

Aantal jongeren dat antidepressiva neemt blijft stijgen

Bron: Het Laatste Nieuws, 27 februari 2020

Het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt, is opnieuw licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Nawal Farih heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Een alarmerende trend”, zegt Farih, die ervoor pleit om jongeren vaker alternatieve behandelingen zonder medicatie aan te reiken.

Chronische pijn? Die verminder je zelf!

Bron: Gezondheidsnet, 25 februari 2020

Er zijn meer mensen met chronische pijn dan met kanker, diabetes en hart en vaatziekten bij elkaar. Behandelingen halen vaak niets uit en patiënten horen dat ze er maar mee moeten leven. Onterecht, want met de juiste aanpak is veel leed te verzachten.

Zorginstituut neemt Zorgstandaard Chronische Pijn op in register

Bron: Skipr, 25 februari 2020

Patiënten met chronische pijn kunnen voortaan zelf helder krijgen wat goede zorg is en waar zij daar informatie over kunnen vinden. De oplevering van de breed gedragen zorgstandaard Chronische Pijn met bijbehorende patiëntenversie maakt dit mogelijk.

'Grootste misverstand over therapie is dat het grote veranderingen brengt'

Bron: Nu.nl, 19 februari 2020

We verwachten te veel van psychotherapie, stelt arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie . "Het doel moet niet zijn om te veranderen, maar om pijn te leren verdragen."

Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

Vrijdag 27 november en vrijdag 11 december

Patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde klachten als chronische pijn en vermoeidheid stuiten haast zonder uitzondering op onbegrip in hun omgeving. De cursus ‘Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid’ heeft tot doel het ‘onvoldoende verklaarde’ begrijpelijk te maken. Na deze cursus bent u op de hoogte van de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (chronische) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en kunt u deze op de cliënt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken.

We zijn nog steeds erg gelukkig

Bron: Welingelichte kringen, 18 februari 2020

Het CBS heeft het ons weer gevraagd en Bijna 9 op de 10 Nederlanders zijn gelukkig, zeggen ze zelf. Het helpt om een partner te hebben en gezond te zijn en het helpt niet om allochtoon te zijn.

Geheugenprofessor Douwe: Vergeetachtig worden is niet het begin van dementie

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Dementeren is een heel ander proces dan vergeetachtigheid. Puzzeltjes oplossen tegen dementie helpt echt niet. Dus zegt geheugenprofessor Douwe Draaisma: "Dat je er niks tegen kunt doen is een geruststellend idee."

's Avonds op je smartphone zitten schadelijker dan tv kijken

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Voor een goede nachtrust is het niet aan te raden om je mobiele telefoon te checken voor het slapen gaan. Waarom is dat?

Te weinig aandacht voor psychosociale problemen huidpatiënten

Bron: Medicalfacts, 5 februari 2020

Vijftig procent van mensen met een chronische huidaandoening ervaart psychosociale problemen. [...] Dermatologen hebben hier in de praktijk nauwelijks aandacht voor. Dit blijkt uit onderzoek van Huidpatiënten Nederland.

Aandacht voor mentale impact van kanker

Bron: ZonMw Actueel, 4 februari 2020

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. ZonMw financiert meerdere innovatieve onderzoeken om te ondersteunen bij de mentale impact die kanker op (ex)patiënten kan hebben.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • 18-september-masterclass-bekkenbodemklachten-na-een-seksueel-trauma-toegankelijk-voor-geregistreerde-bekkenfysiotherapeuten
  18 september: Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo