kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Psychosomatiek

Referaten

Is centrale sensitisatie bij chronische lage rugpijn makkelijk te diagnosticeren?

Aoyagi K. Clinical Journal of Pain 2019, met een vertaalslag van Sanneke Don MPT, Psychosomatisch fysiotherapeut

Dat centrale sensitisatie bij chronische lage rugpijnpatiënten soms een rol speelt is wel bekend. Maar hoe kun je dat snel diagnosticeren? En hoe verhoudt zich dat tot andere psychosociale kenmerken, zoals catastroferen en pijnvermijdend gedrag? Amerikaanse wetenschappers zochten het uit in een groep van 46 patiënten met langer bestaande lage rugpijn.

Laat mensen met chronische lage rugpijn zelf hun doelen stellen

Gardner T. British Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG

Therapeuten stellen vaak andere doelen dan patiënten. In deze studie vergeleken Australische onderzoekers een zelfmanagementinterventie waarbij patiënten met chronische rugpijn zelf hun doelen opstelden met een op maat gemaakt trainingsprogramma voor lage rugklachten. Benieuwd naar de verschillen? Lees het referaat!

Positief verwachtingspatroon over herstel helpt lage rugpijnpatiënten

Hayden J. Cochrane Database of Systematic Reviews 2019, met een vertaalslag van dr. Aleid de Rooij, fysiotherapeut en onderzoeker

Herstellen mensen sneller als ze positief denken over het herstel van hun aspecifieke lage rugklachten? Dat zochten deze Canadese wetenschappers uit in hun Cochrane review naar 60 studies met meer dan 30.000 patiënten.

Literatuurlijst 2020-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

De Zorgstandaard SOLK

Duur: 19:03 min | Spreker: dr. Carine den Boer

Dr. Carine den Boer geeft in deze webcast uitleg over de Zorgstandaard SOLK, met speciale aandacht voor de rol van de fysio- en oefentherapeut binnen de (multidisciplinaire) behandeling bij patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

We zijn nog steeds erg gelukkig

Bron: Welingelichte kringen, 18 februari 2020

Het CBS heeft het ons weer gevraagd en Bijna 9 op de 10 Nederlanders zijn gelukkig, zeggen ze zelf. Het helpt om een partner te hebben en gezond te zijn en het helpt niet om allochtoon te zijn.

Geheugenprofessor Douwe: Vergeetachtig worden is niet het begin van dementie

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Dementeren is een heel ander proces dan vergeetachtigheid. Puzzeltjes oplossen tegen dementie helpt echt niet. Dus zegt geheugenprofessor Douwe Draaisma: "Dat je er niks tegen kunt doen is een geruststellend idee."

's Avonds op je smartphone zitten schadelijker dan tv kijken

Bron: Algemeen Dagblad, 16 februari 2020

Voor een goede nachtrust is het niet aan te raden om je mobiele telefoon te checken voor het slapen gaan. Waarom is dat?

Te weinig aandacht voor psychosociale problemen huidpatiënten

Bron: Medicalfacts, 5 februari 2020

Vijftig procent van mensen met een chronische huidaandoening ervaart psychosociale problemen. [...] Dermatologen hebben hier in de praktijk nauwelijks aandacht voor. Dit blijkt uit onderzoek van Huidpatiënten Nederland.

Aandacht voor mentale impact van kanker

Bron: ZonMw Actueel, 4 februari 2020

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. ZonMw financiert meerdere innovatieve onderzoeken om te ondersteunen bij de mentale impact die kanker op (ex)patiënten kan hebben.

Nieuwe scholing: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’

3 juni en 18 juni

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

Wat hebben roken, stress, slaapgebrek en gedragsverandering met elkaar te maken?

Bron: Persbericht LUMC, 16 januari 2020

Roken, stress, slaapgebrek, en gedragsverandering: die vier onderwerpen werden laatst in een uurtje besproken tijdens de Healthy University Week in Leiden. Vier publiekspraatjes die zo wonderwel bij elkaar pasten dat sommige sprekers er zelf van opkeken.

Interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten

mei 2020

Het NPi organiseert de voor fysio- en oefentherapeuten interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’. Hierin leert de deelnemer om disfunctionele, habituele (onbewuste) houdings- en bewegingsadapties en -compensaties te herkennen die het herstel van een verstoord bewegend functioneren in de weg staan, en deze therapeutisch te beïnvloeden door middel van sensomotorische reëducatie en vergroting van het lichaamsbewustzijn van de cliënt. Bij de (basis)cursus ‘Mobilizing Awareness: sensomotorische reëducatie’ en de 3e en 5e trap cursus zijn er in mei 2020 nog enkele plaatsen vrij.

Depressies hebben soms lichamelijke oorzaak: verstoord immuunsysteem leidt tot psychische klachten

Bron: Welingelichte kringen, 13 januari 2020

Psychische klachten die een fysieke oorzaak hebben, het is een omstreden tak van de medische wetenschap. Toch is er steeds meer bewijs dat bijvoorbeeld een depressie veroorzaakt wordt door een verstoorde werking van het immuunsysteem.

Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 maart 2020

Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.

Als alleen praten niet helpt: kun je een depressie wegdansen?

Bron: Algemeen Dagblad, 13 januari 2020

Voor mensen die geestelijk in nood zijn, bestaan veel therapieën. Maar soms is simpelweg bewegen al een oplossing. Kun je een depressie wegdansen?

Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening'

18 en 19 maart 2020

Er is een toenemende vraag met betrekking tot het begeleiden van mensen met een chronische aandoening naar een actieve leefstijl. Een essentieel onderdeel van leefstijlbegeleiding is kennis van de verschillende fasen van gedragsverandering en toepassing van motiverende gesprekstechnieken bij gedragsverandering. Hiervoor heeft het NPi de cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening’ ontwikkeld.

Ambulantisering ggz verbetert kwaliteit van leven niet

Bron: Skipr, 27 december 2019

Ambulantisering heeft niet geleid tot een hogere kwaliteit van leven onder mensen met ernstige psychische problematiek. Ook op andere vlakken lijken de effecten van de ingezette ambulantisering de afgelopen vijf jaar beperkt. Dit blijkt uit de vijfde meting van de Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ (LMA).

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Met een 8,6 beoordeeld.

Tien woensdagen tussen maart en juni 2020

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.

Omgaan met depressie in omgeving: 'Kijk wat je allemaal hebt' helpt niet

Bron: Nu.nl, 24 december 2019

Opmerkingen als "Kop op" of "Iedereen heeft wel eens een dipje" zijn goed bedoeld, maar wanneer iemand met een depressie kampt, heeft diegene hier weinig boodschap aan. Hoe steun je iemand dan wél?

Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

18 en 19 mei

Na de cursus heeft de deelnemer meer inzicht in de ‘beweeg’redenen achter het gedrag van cliënten. Tevens kan de deelnemer makkelijker aansluiten bij datgene wat de cliënt aangeeft, om van daaruit de cliënt te laten bewegen naar de doelen die samen met de cliënt gesteld zijn. Deze cursus biedt voor paramedici een introductie in de methode Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP).

Het effect van een ‘wij-gevoel’ op de gezondheid en burn-out van spelers

Bron: Alles over sport, 10 december 2019

Spelers die gezien worden als goede leiders verbeteren mogelijk de gezondheid van zichzelf en medespelers door het creëren van een ‘wij-gevoel’ binnen het team. Hoe sterker spelers zich namelijk identificeren met hun team, des te gezonder zij zijn en des te minder burn-out symptomen zij vertonen.

Weinig bewijs voor huidige theorieën van depressie

Bron: Medicalfacts, 29 november 2019

Een op de vijf mensen krijgt ooit te maken met een depressie. Biologische en psychologische theorieën vertellen waarom en hoe een depressie ontstaat, maar in hoeverre kloppen deze theorieën?

Meisjes in 2017 meer psychische problemen dan in 2009

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 25 november 2019

Tussen 2009 en 2013 zijn emotionele problemen en psychosomatische klachten onder Nederlandse jongeren toegenomen, en is de levenstevredenheid afgenomen. Dit geldt met name voor meisjes.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-kinderen-2020-1
  NPi-service Kinderen 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-ouderen-2020-1
  NPi-service Ouderen 2020-1

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-het-beweegprogramma-oncologie-op-6-en-7-maart-bekijk-de-videotrailer
  Nog plaatsen beschikbaar bij het beweegprogramma 'Oncologie' op 6 en 7 maart. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-vernieuwd-en-geaccrediteerd-op-3-en-4-april
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ vernieuwd en geaccrediteerd. Op 3 en 4 april.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-3-en-4-april-2020
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 3 en 4 april 2020

  lees meer...

 • sportrevalidatie-bij-kinderen-cursus-op-20-en-21-maart
  Sportrevalidatie bij kinderen. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • aanleren-van-zelfmanagement-bij-lymfoedeem-aan-individuele-clienten-en-aan-groepen-6-7-maart-en-4-april-2020
  Aanleren van zelfmanagement bij lymfoedeem aan individuele cliënten en aan groepen. 6, 7 maart en 4 april 2020.

  lees meer...

 • masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-gepland-op-vrijdag-12-juni-inschrijven-nu-mogelijk
  Masterclass 'Tendinopathieën in de sport' gepland op vrijdag 12 juni. Inschrijven nu mogelijk.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-extensorpeesletsels-pip-zone-3-met-topdocent-julianne-howell-donderdag-23-april-2020
  Masterclass handtherapie 'Extensorpeesletsels: PIP zone 3' met topdocent Julianne Howell. Donderdag 23 april 2020

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-22-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 22 april

  lees meer...

 • nog-3-plaatsen-beschikbaar-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart
  Nog 3 plaatsen beschikbaar. Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • tweede-cursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-start-op-4-maart
  Tweede cursus 'Perifeer arterieel vaatlijden en training'. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie-op-10-maart
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’. Op 10 maart.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • snijzaaldag-schouder-in-utrecht-op-zaterdag-4-april
  Snijzaaldag schouder in Utrecht op zaterdag 4 april

  lees meer...

 • knieklachten-a-state-of-the-art-en-patroonherkenning-knie-twee-knie-cursussen-in-april
  Knieklachten: a state of the art en Patroonherkenning knie. Twee knie-cursussen in april

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo