kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Psychosomatiek

Referaten

Chronische pijn bij jongeren: kan een persoonsgerichte aanpak op school hen helpen?

Fors A. European Journal of Pain 2020, met een vertaalslag van Sanneke Don PhD, Psychosomatisch fysiotherapeut

Bij een op de zes volwassen chronische pijnpatiënten begon de pijn al in hun tienerjaren. Een vroege aanpak van chronische pijn kan misschien veel leed voorkomen. In deze studie onderzochten Zweedse wetenschappers of de schoolverpleegkundige een rol kan spelen bij tieners met chronische pijn, door met een 'persoon-gecentreerde aanpak' hun zelfeffectiviteit te verbeteren. In dit referaat leest u hun bevindingen.

Slaapkwaliteit verdient meer aandacht bij de behandeling van chronische pijn

de Rooij A. Pain Practice 2020, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG

Bij de meeste multidisciplinaire behandeltrajecten hebben slaap en slaapkwaliteit geen prominente rol, terwijl veel chronische pijnpatiënten slecht slapen. In deze Nederlandse studie zochten wetenschappers uit hoe slecht 163 chronisch pijnpatiënten slapen en welke factoren hier mogelijk aan gerelateerd zijn.

Dit zijn de meest relevante uitkomsten volgens chronisch pijnpatiënten én behandelaars

Zidarov D. Quality of Life Research 2020, met een vertaalslag van dr. Aleid de Rooij, fysiotherapeut en onderzoeker

Wat zijn de meest relevante uitkomstmaten om het effect van een multidisciplinaire behandeling voor chronische pijn te evalueren? Dat vroegen Canadese wetenschappers aan 36 gezondheidsmedewerkers en 64 chronisch pijnpatiënten. Zij maakten een top 10 van belangrijkste uitkomstmaten voor gebruik in de dagelijkse praktijk.

Literatuurlijst 2020-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Overdag effectief pauzeren is 's nachts beter slapen!

Duur: 27:46 min | Spreker: Dr. Kasper Janssen, sportarts

Sportarts Kasper Janssen vertelt over hoe het slapende lichaam herstelt en beschrijft waarom iedere therapeut slaap zou moeten promoten. Ook belicht hij de powernap en hoe dit kan helpen om dagelijks effectiever te zijn en je fitter te voelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Corona-uitbraak leidt alleen bij specifieke groepen tot toename psychische klachten

Bron: Nivel, 16 september 2020

Tijdens de corona-uitbraak in maart 2020 vertoonden ongeveer evenveel volwassenen milde tot ernstige symptomen van angst en depressiviteit als in november 2019 (circa 17%), vier maanden vóór de uitbraak. Dit geldt ook voor mensen die weinig of geen emotionele sociale steun vanuit de eigen omgeving kregen (circa 20%).

Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

17 en 18 september

In deze 2-daagse cursus ligt de nadruk op de achtergronden van gedrag, zowel van de cliënt als van u als therapeut. Waarom gedraagt de cliënt zich zoals hij doet? Door middel van ervaringsoefeningen krijgt de deelnemer inzicht in dit gedrag van de cliënt en zichzelf waardoor er gemakkelijker aangesloten kan worden bij de cliënt.

Studie: te weinig slaap maakt direct ongelukkiger

Bron: Welingelichte Kringen, 16 september 2020

Iedereen weet hoe fijn het is om lekker uitgeslapen te zijn. Logisch: volgens een nieuwe studie maakt te weinig slapen je echt ongelukkiger. Je kunt minder genieten van positieve ervaringen.

Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening

7 en 23 november

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

Depressie beter begrijpen

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 14 september 2020

Hanna van Loo is een van de nieuwe leden van de Young Academy Groningen van de RUG die woensdag worden geïnstalleerd. Ze doet onderzoek naar depressie.

Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid

20 en 21 november

Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.

Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis

Bron: Gezondheidsnet, 10 september 2020

De coronacrisis heeft bij 60 procent van de Nederlanders gezorgd voor verergerde psychische problemen. Door gebrek aan sociale contacten, spontaniteit en zekerheid is voor hen het leven minder leuk geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid. Bekijk de videotrailer.

27 november en 11 december

Patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde klachten als chronische pijn en vermoeidheid stuiten haast zonder uitzondering op onbegrip in hun omgeving. De cursus ‘Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid’ heeft tot doel het ‘onvoldoende verklaarde’ begrijpelijk te maken. Na deze cursus bent u op de hoogte van de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (chronische) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en kunt u deze op de cliënt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken.

Sporten en bewegen is goed voor de psychische gezondheid, maar maatwerk is nodig

Bron: Alles over sport, 27 augustus 2020

Sporten en bewegen kunnen de psychische gezondheid verbeteren, maar het is geen ‘wondermiddel’. Een persoonsgerichte aanpak is nodig. Dit concludeerden onderzoekers van het Mulier Instituut op basis van een literatuuronderzoek naar de relatie tussen psychische gezondheid, bewegen en sporten (Ooms, Van den Dool & Elling, 2020).

Cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ door prof. dr. Erik Peper uit de USA

15 en 16 januari 2021

Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie.

Mindfulness en meditatie kunnen depressie verergeren

Bron: NewScientist, 19 augustus 2020

Mindfulness en andere soorten meditatie worden doorgaans gezien als manieren om stress te verminderen – maar ze kunnen je toestand soms ook verslechteren. Ongeveer één op de twaalf mensen die meditatie probeert, ervaart een ongewenst negatief effect. Meestal is dat een verslechtering van een depressie of angststoornis, en soms zelfs het ontstaan van zo’n aandoening. Dat blijkt uit het eerste systematische onderzoek naar het beschikbare bewijs.

Nieuwe cursus ‘Slaap en herstel’

5 en 26 maart 2021

Slaap staat in de belangstelling. Of het nu om laag belastbare revalidanten of topsporters gaat, bij iedereen die z’n conditie wil opbouwen zal aandacht moeten zijn voor herstel. Toch is voor veel mensen functioneren met een slaaptekort nog de norm. Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel. Ook binnen de paramedische praktijk verdient dit onderwerp daarom meer aandacht. In deze cursus worden de theoretische achtergronden over slaap en herstel belicht en krijg je praktische handvatten hoe je slaap en herstel in de dagelijkse praktijk kunt bevorderen bij je cliënten.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2020-6
  NPi-service Psychosomatiek 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2020-6
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2020-6

  lees meer...

 • masterclass-de-kwetsbare-oudere-op-25-september
  Masterclass 'De kwetsbare oudere' op 25 september

  lees meer...

 • vernieuwde-cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-op-26-september-en-3-oktober
  Vernieuwde cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ op 26 september en 3 oktober

  lees meer...

 • hoe-stel-je-beweegprogramma-s-op-voor-patienten-met-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Hoe stel je beweegprogramma's op voor patiënten met Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • verbeter-je-onderzoeks-en-behandelvaardigheden-van-de-nek-thorax-schouder-en-elleboog-3-daagse-praktijkcursus
  Verbeter je onderzoeks- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse praktijkcursus

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-online-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-experts-op-3-november
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Online voorbereiding thuis, gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met experts op 3 november

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo