kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Themaberichten

Tijdens de corona-uitbraak in maart 2020 vertoonden ongeveer evenveel volwassenen milde tot ernstige symptomen van angst en depressiviteit als in november 2019 (circa 17%), vier maanden vóór de uitbraak. Dit geldt ook voor mensen die weinig of geen emotionele sociale steun vanuit de eigen omgeving kregen (circa 20%).

In deze 2-daagse cursus ligt de nadruk op de achtergronden van gedrag, zowel van de cliënt als van u als therapeut. Waarom gedraagt de cliënt zich zoals hij doet? Door middel van ervaringsoefeningen krijgt de deelnemer inzicht in dit gedrag van de cliënt en zichzelf waardoor er gemakkelijker aangesloten kan worden bij de cliënt.

Iedereen weet hoe fijn het is om lekker uitgeslapen te zijn. Logisch: volgens een nieuwe studie maakt te weinig slapen je echt ongelukkiger. Je kunt minder genieten van positieve ervaringen.

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

Hanna van Loo is een van de nieuwe leden van de Young Academy Groningen van de RUG die woensdag worden geïnstalleerd. Ze doet onderzoek naar depressie.

Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.

De coronacrisis heeft bij 60 procent van de Nederlanders gezorgd voor verergerde psychische problemen. Door gebrek aan sociale contacten, spontaniteit en zekerheid is voor hen het leven minder leuk geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.

Patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde klachten als chronische pijn en vermoeidheid stuiten haast zonder uitzondering op onbegrip in hun omgeving. De cursus ‘Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid’ heeft tot doel het ‘onvoldoende verklaarde’ begrijpelijk te maken. Na deze cursus bent u op de hoogte van de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (chronische) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en kunt u deze op de cliënt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken.

Sporten en bewegen kunnen de psychische gezondheid verbeteren, maar het is geen ‘wondermiddel’. Een persoonsgerichte aanpak is nodig. Dit concludeerden onderzoekers van het Mulier Instituut op basis van een literatuuronderzoek naar de relatie tussen psychische gezondheid, bewegen en sporten (Ooms, Van den Dool & Elling, 2020).

Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie.

Mindfulness en andere soorten meditatie worden doorgaans gezien als manieren om stress te verminderen – maar ze kunnen je toestand soms ook verslechteren. Ongeveer één op de twaalf mensen die meditatie probeert, ervaart een ongewenst negatief effect. Meestal is dat een verslechtering van een depressie of angststoornis, en soms zelfs het ontstaan van zo’n aandoening. Dat blijkt uit het eerste systematische onderzoek naar het beschikbare bewijs.

Slaap staat in de belangstelling. Of het nu om laag belastbare revalidanten of topsporters gaat, bij iedereen die z’n conditie wil opbouwen zal aandacht moeten zijn voor herstel. Toch is voor veel mensen functioneren met een slaaptekort nog de norm. Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel. Ook binnen de paramedische praktijk verdient dit onderwerp daarom meer aandacht. In deze cursus worden de theoretische achtergronden over slaap en herstel belicht en krijg je praktische handvatten hoe je slaap en herstel in de dagelijkse praktijk kunt bevorderen bij je cliënten.

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput. Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming.

Werkgevers in de zorg kunnen sinds deze week gebruik maken van een nieuw platform om de mentale gezondheid binnen hun organisatie te ondersteunen. Stress de Baas is een initiatief van Stichting IZZ, ledenorganisatie PGGM&CO en het pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW).

Om hoofdpijn efficiënter te behandelen, focussen kinesisten beter niet alleen op manuele therapie, maar nemen ze ook risicofactoren zoals stress, levensstijl en slaapritme van de patiënt in acht. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Sarah Mingels binnen haar gezamenlijke doctoraat aan UHasselt en KU Leuven.

Het Trimbos-instituut [brengt] de gevolgen van de coronacrisis op het werk en de werkbeleving van zorgprofessionals in kaart. Het onderzoek richt zich met name op professionals die hulp, zorg en ondersteuning geven bij psychische problemen.

Veel statushouders die recent naar Nederland zijn gekomen ondervinden psychische problemen. Uit een grootschalig onderzoek onder Syriërs in Nederland blijkt bijvoorbeeld dat 41% van de Syriërs als psychisch ongezond aangemerkt kan worden.

Vrouwen met migraine zijn jaloerser binnen een romantische relatie dan vrouwen zonder migraine. Daarnaast hebben ze vaker last van koude voeten. Hoofdpijnonderzoekers uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC trekken deze conclusie in twee nieuwe studies naar de effecten van migraine.

Na meditatie en mindfulness wordt ademhaling geprezen als de nieuwe manier om stress te bestrijden. Beter ademhalen kan ook patiënten helpen bij hun herstel. Want het gaat dan wel vanzelf, het gaat lang niet altijd vanzelf goed.  

Goed leren ademhalen, zodat je ontspant, is een hele kunst. Een zoektocht langs therapeuten en medici. ‘Eigenlijk zouden kinderen op de basisschool al les moeten krijgen in ademen.’

Een zeppelin in een roze gekleurde lucht, een sprookjesachtig bos of een zonnig eiland. Het is een greep uit de virtuele werelden die jonge patiënten in het OLVG, locatie Oost vanaf deze week te zien krijgen door een wel heel bijzondere VR-bril.

Een groot deel van patiënten met uitgezaaid melanoom kampt met psychische klachten nadat zij hun behandeling hebben afgerond, blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom, UMC Utrecht en Novartis. Op basis van de bevindingen start het UMC Utrecht een nieuw nazorgtraject met meer aandacht voor de psychosociale gevolgen. *Voor deze bron moet worden betaald.

Iedereen krijgt in zijn of haar leven met tegenslag te maken. Maar waar de een er vrij snel weer bovenop is, blijft de ander er jarenlang in hangen. Dit heeft grotendeels te maken je mentale veerkracht. Een kwestie van pech of geluk? Of valt het te trainen?

Geen handen meer schudden en afstand houden om de corona-epidemie af te vlakken. De noodgedwongen afstand tussen arts en patiënt in tijden van corona doet ons beseffen wat de waarde van aanraking in de zorg is.

Mensen met psychische stoornissen hebben een verhoogde kans op het later ontwikkelen van verschillende lichamelijke ziekten, zoals hart- en vaatziekten en een beroerte. Dit blijkt uit een omvangrijke studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine waar de Groningse onderzoekers prof. dr. Peter de Jonge en dr. Annelieke Roest aan meewerkten.

Dat depressies niet zijn vast te stellen door middel van lichamelijk onderzoek of door middel van bloed- of hersenonderzoek, maakt de ziekte moeilijk vatbaar. En dat terwijl depressie een veelvoorkomende ziekte is: bijna 20% van alle volwassenen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar raakt in zijn of haar leven eens depressief.

Nu de meeste mensen aan huis gebonden zijn door de coronamaatregelen, is er een enorme belangstelling voor de behandeling op afstand van veel voorkomende psychische aandoeningen zoals depressie. Webinars schieten als paddenstoelen uit de grond om behandelaars bij te staan in de massale overstap naar online behandelen. Maar helpen deze vormen mensen wel van psychische aandoeningen af?

ARQ IVP start vandaag met een speciaal contactpunt voor psychosociale ondersteuning zorgprofessionals ten tijde van de coronacrisis. Het contactpunt zorgprofessionals is 7 dagen in de week te bereiken tussen 08.30 -21.30 uur op telefoonnummer 088- 330 5500.

De continue mentale druk op artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en andere zorgwerkers is vergelijkbaar met de impact van een calamiteit. Zonder adequate psychische ondersteuning is er op lange termijn groot risico op klachten als burn-out en PTSS. ‘Mentale nazorg is niet nice-to-have, maar bittere noodzaak’, zegt professor Kris Vanhaecht, expert second victim.

Journalist Dominique Prins, moeder van twee late millennials, staat perplex dat zo veel generatiegenoten van haar zoons een burn-out of depressie krijgen. Komt dat echt alleen door de hoge prestatiedruk en sociale media, of is er meer aan de hand? Dat laatste.

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-6
  NPi-service Ouderen 2020-6

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-6
  NPi-service Kinderen 2020-6

  lees meer...

 • specifieke-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-voor-de-kinder-fysiotherapeut-cursus-op-7-oktober-en-11-november
  Specifieke inspanningsfysiologie en trainingsleer voor de (kinder)fysiotherapeut. Cursus op 7 oktober en 11 november.

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel-op-donderdag-8-oktober
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel op donderdag 8 oktober

  lees meer...

 • online-masterclass-over-de-elleboog-door-expert-val-jones-uit-de-uk-op-vrijdag-16-oktober
  Online masterclass over de elleboog door expert Val Jones uit de UK op vrijdag 16 oktober

  lees meer...

 • interesse-in-een-nog-niet-geplande-cursus-of-een-cursus-met-een-wachtlijst
  Interesse in een nog niet geplande cursus of een cursus met een wachtlijst?

  lees meer...

 • grip-op-chronische-pijn-en-vermoeidheid-met-cursusleider-annemarieke-fleming-op-27-november-en-11-december
  Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid met cursusleider Annemarieke Fleming. Op 27 november en 11 december

  lees meer...

 • fysieke-training-bij-senioren-eendaagse-cursus-op-26-oktober
  Fysieke training bij senioren. Eendaagse cursus op 26 oktober

  lees meer...

 • constraint-induced-movement-therapy-cimt-na-een-beroerte-cursus-op-28-oktober-en-9-december
  Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) na een beroerte. Cursus op 28 oktober en 9 december.

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-29-en-30-oktober
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op 29 en 30 oktober

  lees meer...

 • specialiseren-binnen-de-sportrevalidatie-module-specialisatie-uithoudingsvermogen-op-30-en-31-oktober
  Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen' op 30 en 31 oktober

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-bewegen-en-bewogen-worden-benaderingswijzen-van-mensen-met-een-psychiatrische-aandoening
  Nieuwe cursus: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’

  lees meer...

 • behandeling-van-kinderen-met-solk-nieuwe-2-daagse-cursus-voor-kinderfysiotherapeuten-op-5-en-26-november
  Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten op 5 en 26 november

  lees meer...

 • bewezen-effectieve-gecombineerde-leefstijlinterventie-bij-kinderen-cursus-op-12-en-13-november
  Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen. Cursus op 12 en 13 november

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-zorg-rondom-transplantaties-voorheen-hart-en-longtransplantaties-op-20-en-21-november
  Fysiotherapeutische zorg rondom transplantaties (voorheen Hart- en longtransplantaties) op 20 en 21 november

  lees meer...

 • hoe-reactiveer-je-een-client-met-chronische-pijn-praktische-training-op-20-en-21-november
  Hoe reactiveer je een cliënt met chronische pijn? Praktische training op 20 en 21 november

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo