kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

De Acute-Chronic Workload Ratio berekenen: hoe werkt dat?

Griffin A. Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Veel profsportorganisaties monitoren de trainingsbelasting van hun spelers. De acute:chronic workload ratio is hiervoor een veelgebruikte methode. Is dit ook voor amateursporters en voor patiënten zinvol? Hoe werkt dat dan in de praktijk?

Is krachttraining wel zinvol bij patellofemorale pijn?

Hott A. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

In deze gerandomiseerde effectstudie vergeleken Noorse wetenschappers patellofemorale pijnpatiënten die naast voorlichting geïsoleerde heupoefeningen, knie-oefeningen of zelfgekozen training uitvoerden en onderzochten ze het effect op fysieke en psychosociale symptomen.

Voetballers, handballers en basketballers: hoe gaat het 25 jaar na een VKB-reconstructie?

Lindanger L. American Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

In deze cohortstudie vroegen Noorse wetenschappers 217 sporters die tussen 22 en 30 jaar geleden een kruisbandreconstructie ondergingen hoe het daarna met ze ging. Keerden zij daarna terug op het sportveld? Liepen ze een nieuw kruisbandletsel op? Hoelang sportten ze daarna nog voor ze stopten?

Literatuurlijst 2020-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Beweegrichtlijnen voor mensen met verstandelijke beperking net iets anders

Bron: Alles over sport, 30 maart 2020

Sport en bewegen is voor mensen met een verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Voor de meeste personen geldt dat zij in meer of mindere mate afhankelijk zijn van hun sociale omgeving (ouders, familie, de woonlocatie of zorginstelling). Soms is het lastiger of zijn er aanpassingen nodig zodat beweegactiviteiten beter aansluiten bij hun mogelijkheden. Daarom zijn de Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking net iets anders dan de algemeen geldende beweegrichtlijnen.

Mindfulnesstraining vermindert aantal voetbalblessures

Bron: Alles over sport, 23 maart 2020

Sporters die meer stress ervaren, lopen een groter risico om geblesseerd te raken. Mindfulnesstraining – gericht op stressreductie en verbeteren van focus – vermindert het aantal blessures in een groep jonge voetballers.

Efficiënt trainen voor balans, spier- en botversterking

Bron: Alles over sport, 19 maart 2020

Het beweegadvies is sinds 2017 aangevuld met aanbevelingen om spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is dat gebeurd met balansoefeningen. Racket- en balsporten blijken daarbij behoorlijk effectief, maar dat geldt ook voor specifieke oefeningen.

Meer blessures bij snelgroeiende atleten

Bron: Alles over sport, 10 maart 2020

Jeugdatleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Dit geldt met name voor blessures aan botten en in groeischrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, waarin onderzoekers keken naar de invloed van groeisnelheid op het ontstaan van blessures.

Trainen met zware slee helpt jonge sporters sprinten

Bron: Alles over sport, 28 februari 2020

Sprinttraining waarbij sporters een zware slee vooruitduwen, helpt om het sprintvermogen van jonge sporters te verbeteren. Dit ontdekte een groep internationale onderzoekers door vijftig jongens acht weken lang met een slee te laten trainen.

Topwielrenners fietsen harder na trainingsprogramma met korte inspanningsblokken

Bron: Alles over sport, 28 februari 2020

Topwielrenners fietsen harder na een trainingsprogramma met korte inspanningsblokken waarbij ze 30 seconden voluit fietsen, dan na inspanningsblokken van 5 minuten. Dat blijkt uit onderzoek van de Inland Norway University of Applied Sciences waarin de prestatie van topwielrenners is vergeleken na twee verschillende intervalprogramma’s.

Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten

20 en 21 maart

In deze cursus leert u een duidelijk stroomschema, waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject ingevuld. Het programma van de cursus bestaat dan ook voor meer dan 50% uit toepassing in de praktijk. Interesse? Bekijk dan ook de videotrailer op de cursuspagina.

Nieuw: Keuzehulp gescheurde meniscus

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 27 februari 2020

Voor patiënten met meniscusklachten zijn er verschillende behandelopties. Welke behandeling het beste is, verschilt per patiënt. De nieuwe Keuzehulp Gescheurde Meniscus helpt zorgverleners en patiënten (van 45 jaar en ouder) om samen te beslissen wat de beste behandeling is.

Leren klinisch redeneren bij patienten met schouderpijn

23 en 30 maart

Quote oud-cursist: “Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.” Leer in 2 dagen vanuit een vijftal cliëntprofielen gestructureerd klinische redeneren in zowel de screeningsfase, diagnostische als therapeutische fase. De docenten van deze cursus zijn dr. Igor Tak, Martin Ophey MSc (foto) en dr. Rob Langhout.

Meer aandacht voor lange termijngevolgen van topsport op gezondheid

Bron: Medicalfacts, 25 februari 2020

Bij sportmedisch onderzoek wordt weinig aandacht besteed aan gezondheidsproblemen op de lange termijn bij topsporters. Dit is volgens promovenda Prien een belangrijk hiaat in de literatuur. Er is vooral weinig informatie over de lange-termijn effecten op de gezondheid van gepensioneerde, vrouwelijke topsporters.

Beweegrichtlijnen voor mensen met fysieke beperking net iets anders

Bron: Alles over sport, 24 februari 2020

Sport en bewegen is voor mensen met een fysieke beperking niet vanzelfsprekend. Soms is het lastiger of zijn er aanpassingen nodig zodat beweegactiviteiten beter aansluiten bij hun mogelijkheden. Daarom zijn de Beweegrichtlijnen voor mensen met een fysieke beperking net iets anders dan de algemeen geldende beweegrichtlijnen.

Hagenaars opgeroepen sportfoto's van vroeger te delen voor #SpecialSportChallenge

Bron: Medicalfacts, 21 februari 2020

Op welke sport zat jij vroeger? En heb je daar nog een foto van? Deel deze dan nu op sociale media onder de hashtag #specialsportchallenge en je steunt meteen de aankomende Special Olympics Nationale Spelen 2020, waarvan Den Haag hosting city is.

Veel casuïstiek in het beweegprogramma Diabetes Mellitus (type 2)

8 en 9 april

Quote oud-cursist: “De persoonlijke ervaringen van Rypke Postma (foto) waren verhelderend. Ik vond het goed dat we geen training hoefden te geven, maar dat de casussen zeer nauwkeurig werden besproken. Hier door krijg je nog meer inzicht in de kleine verschillen en dat je elke client individueel zal moeten bekijken. Al met al een goede verhelderende cursus." Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Een integrale aanpak van valpreventie zorgt voor kostenreductie en minder druk op de zorg

Bron: Alles over Sport, 21 februari 2020

De directe zorgkosten van valincidenten bedragen jaarlijks een miljard euro. Uit landelijk beleid blijkt dat veel wordt verwacht van de inzet van valpreventieprogramma’s om die kosten te reduceren en de druk op de zorg te verlichten. Toch is er veel meer nodig dan alleen een programma.

Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’

17 en 18 april

2 orthopedisch chirurgen en 3 (sport)fysiotherapeuten met veel kennis en ruime ervaring laten in deze cursus in duo presentaties de huidige ‘state of the art’-behandeling van patienten met knieklachten zien. De vrijwel dagelijkse samenwerking ‘op de werkvloer’ en gezamenlijke spreekuren garandeert een goed onderlinge afstemming. In deze cursus komen alle nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie, pathokinesiologie, operatietechnieken en behandeling uitgebreid aan bod.

Inspirerende masterclass over motorisch leren binnen fysieke training en sport door prof.dr. Peter Beek

25 mei

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken'? Of is het effectiever om tijdens het oefenen juist veel variatie aan te brengen? Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoordt tijdens deze zeer praktische 1-daagse masterclass. Beoordeling vorige masterclass: 8,5

Totaal gelopen afstand geeft geen inzicht in vermoeidheid voetballers

Bron: Alles over Sport, 7 februari 2020

Coaches registreren vaak de totaal gelopen afstand van professionele spelers om vermoeidheid in kaart te brengen na een voetbalwedstrijd. Dit geeft echter geen goed beeld.

Zeer goed gewaardeerde masterclass 'Tendinopathieën in de sport'

vrijdag 12 juni

Quote oud-cursist: “Echte een hele goede dag. Interessant vertelt, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus”. Beoordeling vorige masterclass: 8,3. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathiëeen aan bod. Bekijk ook de thema’s en (sub)doelstellingen op de cursuspagina.

4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal

12 en13 juni en 26 en 27 juni

Een verantwoorde return-to-sport dat is het centrale thema van 4-daagse praktijkcursus. Hoe bepaal je aan de hand van try-outs het beginniveau? Welke stappen kan en mag je maken in de revalidatie? Welk stroomschema kun je hiervoor gebruiken? Hoe geef je een sporter vertrouwen in het herstel van zijn of haar blessure? Welke maatregelen kun je nemen om recidief letsels te voorkomen? Bekijk ook de videotrailer met uitleg van sportfysiotherapeut en cursusleider Peter Kruft (foto) over de opzet van de cursus.

Overzicht kernindicatoren Sport en Bewegen

Bron: Alles over Sport, 6 februari 2020

Om te bepalen hoe de sport er in ons land voor staat zijn cijfers (kengetallen) ontwikkeld. [...] Het ministerie van VWS gebruikt deze kengetallen om ontwikkelingen te volgen, trends te ontdekken en daar vervolgens sportbeleid op te baseren, maar ook om op termijn te bepalen of het beleid gewerkt heeft.

Interactieve blended-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

21 september, 5 oktober en 30 november

Door een goede online voorbereiding van elke cursusdag, kun u het maximale uit de 3 scholingsdagen halen. Tijdens de cursusdagen wordt de stof op interactieve wijze besproken zodat deze direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Gedurende de cursus gaat u een tweetal cliënten/patiënten/sporters volgen en het geleerde direct toepassen in trainingsprogramma’s. Bent u hierin geïnteresseerd? Bekijk dan ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Specialiseren bij de sportrevalidatie?

30 en 31 oktober

Na deze 2-daagse cursus onder leiding van sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper Michel Edelaar kan de deelnemer voor verschillende sporten waarbij uithoudingsvermogen binnen de revalidatie een belangrijke grondmotorische eigenschap is, een grondige analyse maken en een gericht sportrevalidatieprogramma opzetten en uitvoeren. De cursus bestaat voor 50% uit praktijkonderdelen en is een mooie verdieping voor oud-deelnemers van de NPi-cursus ‘Sportrevalidatie’.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2020-2
  NPi-service Ouderen 2020-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2020-2
  NPi-service Kinderen 2020-2

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • vernieuwde-masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Vernieuwde masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-14-en-28-september-en-7-december
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 14 en 28 september en 7 december

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-start-op-28-september
  10e opleiding Handtherapie. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Start op 28 september.

  lees meer...

 • 18-september-masterclass-bekkenbodemklachten-na-een-seksueel-trauma-toegankelijk-voor-geregistreerde-bekkenfysiotherapeuten
  18 september: Masterclass ‘Bekkenbodemklachten na een seksueel trauma’. Toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-2-en-3-oktober
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 2 en 3 oktober

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo