NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Welke invloed heeft spierpijn op de ademhaling?

Delayed-Onset Muscle Soreness (DOMS) is spierpijn die 24 tot 48 uur na het sporten optreedt. Een groep Turkse onderzoekers wilde weten wat de invloed van deze spierpijn is op de ademhalingsfunctie bij gezonde mensen. Ze lieten een groep studenten longfunctietests doen voor en na het opwekken van spierpijn in de rompspieren. Benieuwd naar hun conclusies? Die lees je in dit referaat!

- Sports Health 2023, Ozden et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Return-to-run na een zwangerschap: adviezen van experts over postpartum hardlopen

Als vrouwen na de bevalling weer willen hardlopen, is het belangrijk dat ze dit op een verantwoorde manier doen. Maar hoe je dat het beste kunt aanpakken is niet bekend. Amerikaanse onderzoekers hebben verschillende experts op het gebied van postpartum hardlopen in drie rondes vragenlijsten gestuurd. Op basis van hun antwoorden kwamen ze tot een aantal adviezen. Benieuwd naar deze adviezen? Je leest ze in dit referaat!

- Br J Sports Med 2023, Deering et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Hardloopgerelateerde knieblessures: preventie en behandeling'

Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures? 
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Nieuwe podcast: 'Hardlopen als sport voor jongeren?'

In deze podcast hoor je de belangrijkste conclusies van een groep internationale wetenschappers over hardlopen bij kinderen jonger dan 13 jaar én adolescenten van 13 tot 18 jaar. Welke risico’s lopen ze en welke adviezen worden gegeven?
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Effect of strength training programs in middle- and long-distance runners' economy at different running speeds: a systematic review with meta-analysis
-> Sports Medicine

Uit het archief

-> Preventie-op-maat: veelbelovend in de bestrijding van kniepeesklachten
-> Hoger springen? Gebruik het PAP-effect in je revalidatie of training
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Fundament onder de Nederlandse topsport brokkelt af

Bron: Trouw*, 8 maart 2024

De Nederlandse topsport floreert, maar de toekomst is wankel. Structurele financiering door de overheid is nodig, staat in een officieel advies aan het kabinet.

Voedingswetenschapper doorprikt dieetmythes en komt met een simpel advies

Bron: Scientias, 11 maart 2024

In de gemiddelde boekwinkel zijn hele schappen ingeruimd voor dieetboeken. Volgens de ene expert moet je minder koolhydraten eten, de andere adviseert weer meer eiwitten. Het grappige is dat eigenlijk alles op hetzelfde neerkomt, legt een vooraanstaande voedingswetenschapper uit.

Infographic eetstoornissen en verstoord eetgedrag

Bron: Topsport Topics, 14 maart 2024

Topsporters kampen vaker met verstoord eetgedrag en eetstoornissen dan niet-sporters. Hoe hoger de prestatiedruk, hoe vaker verstoord eetgedrag voorkomt. Deze infographic biedt een overzicht van de gevolgen van verstoord eetgedrag, hoe je het kunt herkennen, en wat je kunt doen om verstoord eetgedrag bij sporters te voorkomen.

Sporters kunnen voor spieropbouw flexibeler met de hoeveelheid eiwitten per maaltijd omgaan

Bron: Topsport Topics, 7 maart 2024

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van de voeding voor sporters omdat ze de bouwstenen bevatten – in de vorm van aminozuren – voor herstel en aanmaak van spierweefsel na een inspanning. De gangbare gedachte is hierbij dat per maaltijd een hoeveelheid van 20-25 gram eiwit de bovengrens is voor een optimale spiereiwitsynthese bij gezonde volwassenen, en dat het lichaam het overschot aan aminozuren via de verbranding kwijtraakt. Een recente studie van onderzoekers van de universiteit van Maastricht suggereert echter dat er voor de spieropbouw na inspanning geen limiet aan de hoeveelheid ingenomen eiwit lijkt te zijn.

De kracht van krachttraining bij ouderen

Bron: De Telegraaf, 4 maart 2024

Zware dumbells in de lucht en barbells met de nodige schijven op de schouders: krachttraining lijkt vooral voor fitte sterke jongeren. Toch is krachttraining ook op latere leeftijd aan te raden. Diverse onderzoeken tonen aan dat krachttraining resultaat heeft, voor zowel spieren als botten.

Vrouwen hebben op lange termijn meer profijt van sporten dan mannen

Bron: Nu, 27 februari 2024

Vrouwen die sporten ervaren daar op de lange termijn meer gezondheidsvoordelen van dan mannen. Zo verkleint de kans op overlijden aan bepaalde oorzaken voor vrouwen met 24 procent, terwijl die bij actieve mannen met slechts 15 procent daalt.

Infographic presteren onder druk

Bron: Topsport Topics, 26 februari 2024

Presteren onder druk maakt onlosmakelijk onderdeel uit van sport. Doordat sporters druk ervaren worden ze nerveus en treedt prestatieverlies op. Dit bepaalt mede wie er óp, of net naast het podium eindigt. Deze infographic geeft een overzicht van de gevolgen van druk, en strategieën en vaardigheden om prestatieverlies te beperken.

Aleen sporten in het weekeinde is prima

Bron: Welingelichte Kringen, 24 februari 2024

Heb je deze week geen tijd gevonden om te sporten? Voel je je schuldig? Trek dan je sportschoenen aan en bereid je voor op weekeind-sporten. Want in het weekeinde kan je net zoveel bereiken als wanneer je iedere dag aan lichaamsbeweging doet.

Sportrevalidatie bij kinderen

Vrijdagmiddag en -avond 12 april en zaterdag 13 april 2024

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject met duidelijke criteria voor return-to-play. Ook kun je de belangrijkste stappen binnen een sportrevalidatietraject met de bij behorende belastingsvariabellen invullen en uitvoeren.

Factsheet koudwaterbad

Bron: Alles over sport, 21 februari 2024

Sommige topsporters kiezen ervoor om na een zware inspanning hun ledematen of lichaam af te koelen (‘after cooling’). De bekendste en eenvoudigste methode hierbij is onderdompeling in een koudwaterbad. In tegenstelling tot het koelen vóór of tijdens de inspanning zelf – waarbij het primaire doel is om een stijging in lichaamstemperatuur tijdens het sporten tegen te gaan – zoeken atleten de kou na afloop op om hun herstel te bevorderen. In deze factsheet lees je over de voor- en nadelen van een koudwaterbad.

Opvallend: vrouwen hoeven veel minder te sporten om gezond te blijven dan mannen

Bron: Scientias, 20 februari 2024

Opvallend: vrouwen hoeven veel minder te sporten om gezond te blijven dan mannen

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt): gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten; parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen; gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten); de belastingsvariabellen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Factsheet ademspiertraining

Bron: Topsport Topics, 9 februari 2024

Ademspiertraining is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de functie van ademhalingsspieren. Het idee hierbij is dat de verbeterde ademspierfunctie de (duur)sportprestatie verbetert. Deze factsheet beschrijft de effecten van ademspiertraining en geeft richtlijnen rondom de toepassing.

‘Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden’

Bron: Medicalfacts / VeiligheidNL, 7 februari 2024

De afgelopen maanden domineerden voorste kruisbandblessures met regelmaat het nieuws. Daarmee lijkt het wel of deze blessures de overhand krijgen ten opzichte van de oude grote voetbalblessure, de hamstringblessure. Moeten we hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief nemen?

Webinar 'Patella-luxaties bij jonge sporters'

Dinsdagavond 4 juni 2024

In dit webinar krijg je praktische tips over hoe je bij adolescenten en jong-volwassenen, met patellofemorale pijn kunt onderzoeken en behandelen. We belichten de casuïstiek vanuit een (sport)fysiotherapeutisch perspectief, gericht op een optimale samenwerking met andere disciplines.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

Maandag 30 september 2024

Na deze masterclass kan je de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

E-learnings, podcasts en meer