kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Nut van isometrisch trainen bij patellapeesklachten overschat?

Holden S. Journal of Science and Medicine in Sport 2020, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

In een Australische studie van een aantal jaar geleden presenteerden de wetenschappers isometrisch trainen als de heilige graal voor pijndemping bij sporters met patellapeesklachten. Dit referaat vat een onlangs gepubliceerde studie samen van Deense wetenschappers die het Australische onderzoek herhaalden. Daarin komen de Denen tot een veel genuanceerdere conclusie.

Hoe goed berekenen sporthorloges en activity trackers het energieverbruik?

O'Driscoll R. British Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Activity trackers en sporthorloges worden steeds vaker gebruikt. Één van de mogelijkheden ervan is om het energieverbruik te bepalen. Bijvoorbeeld om daarmee te berekenen hoeveel iemand mag of moet eten. Maar hoe nauwkeurig zijn die berekeningen? En verschillen de consumentenapparaten van de apparatuur die in wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt? Britse wetenschappers sloegen de literatuur erop na.

Diagnostiek, behandeling en sporthervatting na een acute liesblessure

Serner A. American Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Terwijl over acute hamstringsblessures steeds meer bekend wordt, blijft de acute liesblessure steevast onderbelicht in wetenschappelijk onderzoek. Een internationale onderzoeksgroep uit het gerenomeerde sportmedische centrum Aspetar (Qatar) brengt daar verandering in. De wetenschappers onderzochten 81 sporters met acute liesklachten en behandelden hen volgens een uitgebreid revalidatieprogramma. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het referaat!

Literatuurlijst 2020-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Rehabilition Oriented ASsessment (ROAST): a "brake" to stop the ankle joint "rolling"

Duur: 40:25 min  | Spreker: prof. dr. Eamonn Delahunt | Engelstalig

In deze webcast - opgenomen op het SMWJC 2019 - vertelt prof. dr. Eamonn Delahunt enthousiast over enkelklachten. Hij pleit onder meer voor een herwaardering van het inversietrauma, omdat de restklachten en recidiefkans vaak worden onderschat.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Sport- en beweeginterventies tijdens de coronacrisis

Bron: Alles over sport, 20 mei 2020

Sportclubs en scholen gaan weer langzaam open met aangepaste regels. Veel programma’s – interventies – om bewegen te stimuleren kunnen nu niet op de gewone wijze doorgaan, door de regels rond 1,5 meter afstand en beperkte groepsgrootte.

Wetenschappers aan kabinet: gezonde leefstijl ook in coronabeleid

Bron: De Telegraaf, 19 mei 2020

Het kabinet moet bij het coronabeleid niet alleen kijken naar ziekenhuisbedden, maar ook naar gezonder leven. Daartoe roepen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum op in Trouw.

Zeer goed gewaardeerde masterclass 'Tendinopathieën in de sport'

vrijdag 12 juni

Quote oud-cursist: “Echte een hele goede dag. Interessant vertelt, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus”. Beoordeling vorige masterclass: 8,3. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathiëeen aan bod. Bekijk ook de thema’s en (sub)doelstellingen op de cursuspagina.

Heropening sportscholen dichterbij na aanscherpen protocol

Bron: Trouw, 18 mei 2020

Goed nieuws verwacht de branche-organisatie van sportscholen dinsdagavond nog niet. De hoop is gevestigd op een aankondiging volgende week.

Vernieuwende principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel

Woensdag 16 september

In deze masterclass licht dr. Alli Gokeler (foto) zijn vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toe. Daarbij is er aandacht voor de meest efficiënte trainingsvormen gebaseerd op optimaal leren. Dat vereist specifieke kennis van motorisch leren. Hierbij loont het om optimale beweegstrategieën voor de onderste extremiteit te ontwikkelen. Het gaat daarbij natuurlijk ook om het verlagen van het risico op nieuwe blessures. Bekijk ook de videotrailer met beelden van de praktijkonderdelen.

#Veiligestartmetsport: hoe gaat dat in het buitenland?

Bron: Alles over sport, 18 mei 2020

In Nederland beginnen we voorzichtig aan weer met sporten in georganiseerd verband, met veel voorzorgsmaatregelen. Net als met andere facetten van de corona-aanpak, vullen veel landen het verschillend in.

Veel belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Woensdag 23 september

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk de videotrailer met nadere toelichting over het programma.

Leren klinisch redeneren bij patienten met schouderpijn

3 en 17 september

Quote oud-cursist: “Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.” Leer in 2 dagen vanuit een vijftal cliëntprofielen gestructureerd klinische redeneren in zowel de screeningsfase, diagnostische als therapeutische fase. De docenten van deze cursus zijn dr. Igor Tak, Martin Ophey MSc (foto) en dr. Rob Langhout.

Betere diagnostiek groeischijfproblemen bij jonge sportende kinderen

Bron: Medicalfacts, 14 mei 2020

Veel kenmerken die worden toegeschreven aan een afwijking van de groeischijf zijn ook aanwezig bij gezonde (sportende en niet-sportende) kinderen. [Promovendus Rik] Kraan onderzocht hoe met MRI de diagnostiek naar groeischijfletsel in de arm van sportende kinderen beter kan.

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: is uw kennis ook state of the art?

23 en 24 september

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met klachten over de onderbeen-, enkel- en voetregio op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden deze klachten zowel vanuit medisch als functioneel perspectief belicht. Hierbij komen nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer.

Corona, spiermassa en revalidatie

Bron: Alles over sport, 4 mei 2020

Wie het nieuws rond corona goed volgt, weet dat patiënten die lang in het ziekenhuis of op de IC hebben gelegen sterk verzwakt zijn. Werken aan sterke spieren vooraf, en goed trainen in de herstelfase is belangrijk. Samenwerking tussen zorgverleners, organisaties met sport- en beweegaanbod én buurtsportcoaches heeft hier een duidelijke meerwaarde.

Veel casuïstiek in het beweegprogramma Diabetes Mellitus (type 2)

30 september en 1 oktober

Quote oud-cursist: “De persoonlijke ervaringen van Rypke Postma (foto) waren verhelderend. Ik vond het goed dat we geen training hoefden te geven, maar dat de casussen zeer nauwkeurig werden besproken. Hier door krijg je nog meer inzicht in de kleine verschillen en dat je elke client individueel zal moeten bekijken. Al met al een goede verhelderende cursus." Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Interactieve blended-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

21 september, 5 oktober en 30 november

Door een goede online voorbereiding van elke cursusdag, kun u het maximale uit de 3 scholingsdagen halen. Tijdens de cursusdagen wordt de stof op interactieve wijze besproken zodat deze direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Gedurende de cursus gaat u een tweetal cliënten/patiënten/sporters volgen en het geleerde direct toepassen in trainingsprogramma’s. Bent u hierin geïnteresseerd? Bekijk dan ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Sportmateriaal en het Corona virus; wat is er bekend?

Bron: Alles over sport, 23 april 2020

Goed nieuws voor jonge sporters; gezien de geringe risico’s van het Corona virus voor kinderen tot en met achttien jaar heeft het kabinet deze leeftijdsgroep groen licht gegeven voor buitensporten. Ook topsporters krijgen meer ruimte. De rest moet nog even wachten.

Masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout

24 en 25 september

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Helft Nederlanders bewoog vorig jaar genoeg, vooral ouderen bewegen meer

Bron: FysioForum, 23 april 2020

In 2019 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Jongeren van 12 tot 18 jaar en mensen van 65 jaar of ouder voldeden minder vaak aan deze richtlijnen.

Inspirerende masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art'

Donderdag 8 oktober

Denk je nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie? Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? Weet jij wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen? Deze en vele andere vragen worden tijdens deze masterclass beantwoordt. Bekijk ook de videotrailer.

Nederlanders sporten en bewegen steeds vaker alleen

Bron: Alles over sport, 16 april 2020

De trend van individualisering in de maatschappij heeft ook invloed op sporten en bewegen. We zien dat Nederlanders steeds vaker alleen sporten. Drukke agenda’s, het streven naar meer flexibiliteit en de motivatie om gezonder te willen leven, uiten zich in een toename van fitness/aerobics en inspannings- en duursporten zoals fietsen en hardlopen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • uitgebreide-online-cursus-patienten-met-een-post-intensive-care-syndroom-pics-na-ontslag-uit-het-ziekenhuis-nu-beschikbaar
  Uitgebreide online cursus 'Patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’ nu beschikbaar

  lees meer...

 • vul-voor-1-juni-je-voorkeuren-in-op-mijnnpi-en-maak-kans-op-een-kortingscoupon-voor-een-npi-cursus
  Vul voor 1 juni je voorkeuren in op MijnNPi en maak kans op een kortingscoupon voor een NPi-cursus

  lees meer...

 • lees-hier-de-resultaten-van-de-behoeftepeiling-online-diensten-en-e-health-toepassingen
  Lees hier de resultaten van de behoeftepeiling online diensten en e-health toepassingen

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • leren-klinisch-redeneren-bij-patienten-met-schouderpijn-op-3-en-17-september
  Leren klinisch redeneren bij patiënten met schouderpijn op 3 en 17 september

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • verdiepingsdag-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg-op-dinsdag-22-september
  Verdiepingsdag ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ op dinsdag 22 september

  lees meer...

 • in-2-dagen-state-of-the-art-bij-patienten-met-onderbeen-enkel-en-voetklachten-op-23-en-24-september
  In 2 dagen state of the art bij patienten met onderbeen-, enkel- en voetklachten? Op 23 en 24 september.

  lees meer...

 • als-kinder-fysiotherapeut-altijd-al-meer-willen-weten-over-sportblessures-bij-kinderen-cursusdag-op-woensdag-23-september
  Als (kinder)fysiotherapeut altijd al meer willen weten over sportblessures bij kinderen? Cursusdag op woensdag 23 september.

  lees meer...

 • halswervelkolom-gerelateerde-nek-en-hoofdpijn-duizeligheid-en-oorsuizingen-masterclass-op-29-september
  Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen. Masterclass op 29 september

  lees meer...

 • masterclass-nieuwe-principes-en-concepten-over-sportrevalidatie-en-return-to-play-na-een-voorste-kruisbandletsel-op-16-september
  Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel' op 16 september

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-de-ziekenhuis-patient-op-14-en-24-september
  Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de ziekenhuis patiënt op 14 en 24 september

  lees meer...

 • spijker-uw-kennis-over-de-hoofd-hals-en-nekregio-in-2-dagen-bij-op-25-september-en-9-oktober
  Spijker uw kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij. Op 25 september en 9 oktober.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo