kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Ruim helft van profvoetbalsters heeft tien jaar na voetbalpensioen knieklachten

Prien A. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Lopen profvoetbalsters die tijdens hun carrière een knieblessure hadden tien jaar later meer risico op knieklachten dan blessurevrije voetbalsters? En is er een verschil tussen het dominante en het niet-dominante been? Een internationale onderzoeksgroep zocht het uit.

Compressiekousen: herstelbevorderend of slechts goede marketing?

Rennerfelt K. Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Hardlopers die compressiekousen dragen hebben minder spierschade en de circulatie van hun benen verbetert, claimen fabrikanten. Maar is dat wel zo? Zweedse onderzoekers lieten 20 gezonde hardlopers tien kilometer mét en tien kilometer zonder compressiekousen lopen en bepaalden de intramusculaire druk, de zuurstofvoorziening en de mate van spierschade om de claims te staven.

Echodiagnostiek bij acuut spierletsel: bindweefselschade lijkt belangrijk voor prognose

Renoux J. Journal of Science and Medicine in Sport 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel MMT, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en docent MPTS

Steeds meer fysiotherapeuten gebruiken echografie voor de diagnostiek bij acute spierletsels. Maar wat zijn belangrijke aspecten om op te letten? En is echografie zinvol om het herstel te voorspellen?

Literatuurlijst 2019-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Blijvende geheugen- en aandachtsproblemen bij oud-sporters na hersenschudding

Bron: Alles over sport, 17 september 2019

Sporters die in het verleden een hersenschudding hebben opgelopen, hebben op latere leeftijd meer geheugen- en aandachtsproblemen. Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie naar het verband tussen eerder opgelopen hersenschuddingen en cognitief functioneren bij oud-sporters.

Zes procent van Nederlanders vindt e-Sports een echte sport

Bron: Alles over sport, 5 september 2019

Eén op de vijf volwassen Nederlanders (18%) heeft in het afgelopen jaar een langdurende online game gespeeld zoals FIFA en Fortnite. De belangrijkste reden om te gamen is om samen met anderen te kunnen spelen (47%), maar gamen kan soms ook ten koste gaan van contacten met de ‘buitenwereld’ (11%).

Sporters leveren meer kracht uren na korte krachttraining

Bron: Alles over sport, 3 september 2019

Een korte krachttraining zorgt ervoor dat sporters in de uren hierna sterker zijn. Zo springen ze hoger en sprinten ze sneller. Krachttraining hoeft in aanloop naar een wedstrijd dus niet vermeden te worden, maar kan juist een hulpmiddel zijn voor optimale prestaties.

Herstel na hersenschudding duurt langer dan gedacht

Bron: Alles over sport, 27 augustus 2019

Het volledige herstel van een hersenschudding blijkt langer te duren dan gedacht. Waar voor relatief simpele taken het herstel ongeveer 1 á 2 weken in beslag neemt, blijkt voor complexere taken het herstel wel eens twee maanden te kunnen duren.

“Voetspieren versterken in plaats van corrigerende loopschoenen bij overlastblessures”

Bron: Nieuwsblad.be, 27 augustus 2019

Een regelmatige loper, die de enkel bij landing te fel naar binnen kantelt, loopt risico op overbelastingblessures. Uit onderzoek aan het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven blijkt dat in dat geval de versterking van de voetspieren aangewezen is, in plaats van corrigerende loopschoenen.

Springen en sprinten: train in de juiste richting

Bron: Alles over sport, 20 augustus 2019

Verticaal gerichte krachtoefeningen dragen bij aan zo hoog mogelijk springen, terwijl oefeningen in horizontale richting de voorwaartse sprong en sprint verbeteren. Jonge voetballers verbeterden hun sprong- of sprintprestatie al door één extra krachtoefening per week te doen.

Masterclass 'SMWJC 2019’ over sportgerelateerde enkelletsels door keynote spreker en thema-expert prof.dr. Eamonn Delahunt

27 november

Eamonn Delahunt (foto) is een internationale autoriteit op het terrein van onderzoek en behandeling van (complexe) enkelpathologie bij sporters. Hij is een ervaren sportfysiotherapeut, keynote-spreker van het SMWJC-congres, hoogleraar aan de University College Dublin School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science en medevoorzitter van het International Ankle Consortium.

Hardlopen tegen stress? ‘Zie het niet als wondermiddel’

Bron: MT.nl, 6 augustus 2019

Hardlopen kan helpen tegen stressklachten. Want wie fysiek sterk is, kan mentaal meer aan. Toch moet het niet worden gezien als een wondermiddel.

Menstruatiecyclus beïnvloedt krachtontwikkeling

Bron: Alles over sport, 30 juli 2019

Vrouwen zouden mogelijk nog meer resultaat kunnen halen uit hun krachttraining, wanneer ze deze periodiseren aan de hand van hun menstruatiecyclus. Meer krachttraining in de eerste helft van de cyclus lijkt namelijk te leiden tot dikkere en sterkere spieren.

Klinisch redeneren bij patienten met kniepijn. Bekijk de videotrailer.

Maandag 28 oktober

Onder leiding van dr. Igor Tak (foto) komen in deze 1-daagse cursus zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve redeneringen bij patienten met kniepijn uitgebreid aan de orde. Op basis van dit weloverwogen klinisch redeneerproces kan de deelnemer een goede fysiotherapeutische diagnose stellen en therapiedoelstellingen formuleren.

Onderzoek naar sport als goedkoper antidepressivum

Bron: Skipr, 29 juli 2019

Een onderzoeksteam van ggz-instelling Pro Persona en Radboudumc gaat onderzoek doen naar de effecten van sport bij de behandeling van depressie. Voor het onderzoek Sporten Versterkt krijgt het team ruim 400 duizend euro subsidie van ZonMw.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

Hoogleraren: rubberkorrels op kunstgrasvelden wel een gezondheidsrisico voor kinderen

Bron: Gezondheidsnet, 18 juli 2019

Kinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat betogen vier hoogleraren binnenkort in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, meldt de Volkskrant.

Wielrenner sneller met motor áchter zich

Bron: Alles over sport, 17 juli 2019

Auto’s, motoren en wielrenners die kort achter een renner aan rijden, zorgen voor een aerodynamisch voordeel voor deze voorste wielrenner. Hoe korter een voertuig achter een renner rijdt, hoe groter het voordeel. Dit voordeel kan oplopen van ongeveer één tot drie procent.

Sportrevalidatie: specialisatie kracht met drs. Michel Edelaar en Dimitri Stefas MSc.

15 en 16 november

In deze specialisatie-cursus worden alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van 4 casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen sportrevalidatietraject.

Is sporten voor het slapen slecht voor je nachtrust?

Bron: Gezondheidsnet, 16 juli 2019

Sporten is gezond, maar sporten voor het slapen zou je maar beter niet kunnen doen, want dat is slecht voor je nachtrust. Dat is wat vaak wordt gezegd, maar recent onderzoek suggereert anders.

Praktisch beweegprogramma voor mensen met artrose met cursusleider Alex Vaassen. Bekijk de videotrailer.

25 en 26 november

Na de moduul 'Artrose' in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen kent de deelnemer de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan hij een op mensen met artrose afgestemde test afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van de basismodulen) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.|

Rubbergranulaat op kunstgrasvelden: Veilig of niet veilig voor kinderen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 16 juli 2019*

Rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgras bevat een groot aantal stoffen met kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Het RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s voor kinderen verwaarloosbaar zijn. *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'. Bekijk de videotrailer.

Maandag 18 november

Een sporter krijgt na een voorste kruisbandreconstructie niet zijn of haar normale functie van de knie terug. Uit recent onderzoek is gebleken dat slechts ongeveer de helft van de patiënten kan verwachten terug te keren op het competitief sportniveau van voor het letsel. Een toenemende zorg is, vooral bij jonge sporters, het hoge percentage recidief letsels. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op het vroegtijdig optreden van gonartrose.

Spronghoogte niet altijd goede maat voor maximaal vermogen

Bron: Alles over sport, 15 juli 2019

De spronghoogte alleen blijkt niet altijd een goede maat voor het maximale vermogen dat sporters met de benen kunnen leveren. Andere factoren zoals beenlengte en het lichaamsgewicht beïnvloeden namelijk de relatie tussen spronghoogte en het maximale vermogen.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Woensdag 15 januari 2020

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

Sportdeelname jeugd opmerkelijk constant over lange periode

Bron: Alles over sport, 11 juli 2019

Het percentage kinderen in Nederland dat sport is tussen 2003 en 2017 nauwelijks veranderd. Dat concludeert het Mulier instituut na een analyse door sportdeelnamecijfers uit twee grootschalige landelijke onderzoeken uit 2003 en 2017 te vergelijken.

Nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

Maandag 9 december 2019

In het Myologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt o.a. door dr. Richard Jaspers (foto) baanbrekend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de bouw en werking van skeletspieren en het hart. Op basis van deze kennis is en worden effectieve trainings- en voedingsinterventies te ontwikkelen om de fysieke prestatie van (top)sporters en patiënten met spieraandoeningen te verbeteren.

Cardiologen UMC: betere hartcontroles sporters

Bron: Nieuws.nl, 8 juli 2019

Cardiologen van het Amsterdam UMC willen dat er betere controles komen om hartproblemen bij topsporters vroegtijdig op te sporen. De huidige methode is verouderd, zeggen ze tegen actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Helft volwassenen met laag inkomen sport nooit

Bron: Alles over sport, 8 juli 2019

Van de mensen met een laag huishoudinkomen sport bijna de helft (44,1%) nooit. Voor mensen met een hoger huishoudinkomen ligt dit percentage aanzienlijker lager (6,5%). Dit is te vinden in de nieuwe factsheet ‘Sportdeelname van volwassenen met laag inkomen’ van het mulier instituut.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-6
  NPi-service Ouderen 2019-6

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-6
  NPi-service Kinderen 2019-6

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • adem-en-ontspanningstherapie-waardevolle-toevoeging-binnen-fysiotherapie-en-oefentherapiepraktijk-opleiding-start-op-30-oktober
  Adem- en ontspanningstherapie waardevolle toevoeging binnen fysiotherapie- en oefentherapiepraktijk. Opleiding start op 30 oktober

  lees meer...

 • komend-najaar-nog-een-beweegprogramma-s-deel-2-volgen-modules-artrose-en-oncologie
  Komend najaar nog een beweegprogramma’s (deel 2) volgen? Modules artrose en oncologie.

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-levensfase-bij-geriatrische-patienten-nieuwe-cursus
  Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten. Nieuwe cursus.

  lees meer...

 • snijzaaldagen-onderbeen-enkel-voet-knie
  Snijzaaldagen. Onderbeen, enkel, voet, knie.

  lees meer...

 • nieuw-kinderfysiotherapie-bij-kinderen-met-pulmonale-aandoeningen-op-1-en-15-november
  Nieuw: Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen op 1 en 15 november.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-2-november
  Nieuwe skills lab handtherapie ‘Artrose van de hand’ op 2 november.

  lees meer...

 • nieuwe-2-daagse-cursus-loopproblemen-bij-kinderen-op-4-en-25-november
  Nieuwe 2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’ op 4 en 25 november

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-early-active-nabehandeling-van-flexorpeesletsels-op-zaterdag-23-november
  Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels op zaterdag 23 november

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-door-prof-dr-eamonn-delahunt-op-27-november
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' door Prof. dr. Eamonn Delahunt op 27 november.

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo