kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Kinesiotaping voor enkel: veel toegepast maar slecht onderzocht

Wang Y. Clinical Rehabilitation 2018

Kinesiotaping heeft geen effect op de enkelmobiliteit of verticale sprongkracht. Alleen direct nadat onderzoekers de tape aanbrachten, verbeterden enkele sporters met chronische enkelinstabiliteit hun dynamische balans. In deze systematische review analyseerden de Chinese onderzoekers tien kleine effectstudies, met totaal 233 deelnemers, waarin het effect is onderzocht van kinesiotaping op de functionele enkelprestatie.

Plyometrische sprongtraining voor 60-plussers: veilig en effectief

Vetrovsky T. Sports Medicine 2018

Herhaalde sprongen met een kort contactmoment verbeteren de spierkracht, sprongprestatie en fysieke prestatie van gezonde 60-plussers zonder een groot gevaar op blessures. Met enige terughoudendheid concluderen Tsjechische wetenschappers dit in hun systematische review van twaalf studies met gegevens van bijna 300 ouderen.

Sterker terug na een kruisbandoperatie? Vaak niet!

Mohtadi N. American Journal of Sports Medicine 2018

Het lukt de meeste (prof)sporters om na een kruisbandoperatie op hoog niveau terug te keren, maar het gros presteert minder goed dan vóór de blessure, stellen twee Canadese wetenschappers na een systematische literatuurstudie. Ze houden echter een slag om de arm, omdat vrijwel alle geïncludeerde onderzoeken een hoog risico op vertekening hebben.

Literatuurlijst 2019-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

-NIEUW- Webcast: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Webcast: Current consensus on return to play

Duur: 21:47 min | Spreker: dr. Clare L. Ardern | Engelstalig

Vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres geeft dr. Clare Ardern een update over de huidige inzichten over return-to-play in de sportgezondheidszorg.

Webcast: Is blessurepreventie in de sport effectief?

Duur: 24:10 min | Spreker: prof.dr. Frank J.G. Backx

Met speciale aandacht voor enkel- en onderbeenblessures vertelt prof.dr. Frank Backx in deze webcast meer over de effectiviteit van blessurepreventie in de sport.

Webcast: Why screening can't predict injuries and probably never will

Duur: 43:33 min | Spreker: prof.dr. Roald Bahr MD PhD | Engelstalig

Prof.dr. Roald Bahr beantwoordt vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres de vraag: "Kunnen we vooraf inschatten welke speler het grootste risico loopt op een blessure?".

Themaberichten

Thuis sporten achter je computer heeft één groot nadeel

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 februari 2019

Tegenwoordig is het poepsimpel om thuis te sporten. Gewoon de computer aanzetten en je bent klaar voor een les yoga, pilates of enkele HIIT oefeningen. Handig, toch? Al is er één klein probleempje: omdat je vaak naar je computerscherm kijkt, klopt je houding niet. Oeps!

'Nederlandse keepers kunnen beter op een andere manier leren duiken'

Bron: NOS, 14 februari 2019

Voetbalkeepers kunnen mogelijk meer ballen tegenhouden als ze op een andere manier duiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Libanese onderzoeker Rony Ibrahim en Vosse de Boode, sportwetenschapper bij Ajax. Zij willen jonge Nederlandse keepers andere technieken leren.

Pijnstillers in de sport: niet zonder risico

Bron: Alles over Sport, 14 februari 2019

Sporters gebruiken vaak pijnstillers en ontstekingsremmers in perioden van zware training, bij blessures of voor wedstrijden. Veelvuldig gebruik van deze medicijnen kan een sporter echter meer kwaad dan goed doen omdat het de opbouw van spiermassa en kracht tegengaat.

Beter presteren op een placebo?

Bron: Alles over Sport, 11 februari 2019

Door geneesmiddelenonderzoek weten we al decennia lang dat een placebo ervoor kan zorgen dat mensen zich beter voelen. In de sport kunnen placebo’s ook tot een positief effect leiden. Een groep experts uit verschillende wetenschappen publiceerde onlangs een overzicht van de huidige kennis omtrent placebo’s in de sport.

Lectoraat onderzoekt hoe blessures bij kinderen voorkomen kunnen worden

Bron: Hanzehogeschool, 7 februari 2019

Sport en bewegen is goed voor je gezondheid en hoe jonger je begint, hoe meer je de positieve effecten merkt tijdens je leven. Bij sportclubs en op lagere en middelbare scholen zijn blessures een van de belangrijkste redenen om niet mee te doen aan de sporttrainingen of de gymlessen. Het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool Groningen gaat daarmee in het project Move Healthy aan de slag.

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

Bron: Amsterdam UMC, 6 februari 2019

Door een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Dit programma EuroFIT leidt tot een gezonder gewicht en een gezonder bloedwaardenprofiel. Het EuroFIT-onderzoek van o.a. Amsterdam UMC onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Kracht én uithoudingsvermogen verbeteren: kies voor blokperiodisering

Bron: Alles over Sport, 4 februari 2019

Wanneer sporters zowel hun kracht als hun uithoudingsvermogen willen verbeteren, kunnen zij het beste kiezen voor periodisering waarin iedere week één trainingsvorm voornamelijk de aandacht krijgt. Door deze blokperiodisering presteren sporters beter vergeleken met traditionele periodisering waarin sporters wekelijks kracht- en duurtraining combineren.

Voetbal- en hockeywereld twijfelen over nut van selectie bij jonge kinderen

Bron: NOS, 4 februari 2019

Jonge voetballers en hockeyers hebben waarschijnlijk meer plezier in hun sport en ontwikkelen hun talenten beter als ze tot ongeveer hun twaalfde jaar allemaal evenveel aandacht krijgen. Vanuit die gedachte is voetbalbond KNVB begonnen met een onderzoek naar trainingen waarin ook niet-selectieteams de best mogelijke training krijgen.

Voedingsadvies voor topsporters is maatwerk

Bron: Alles over Sport, 31 januari 2019

Hoewel algemene voedingsadviezen een belangrijk handvat kunnen bieden, is het bij topsporters noodzakelijk een op maat gemaakt voedingsplan op te stellen. Getraindheid, type inspanning, omgevingstemperatuur, genen en vele andere factoren bepalen de voedingsbehoefte van een topsporter.

Minder spier- en celschade door polyfenolen

Bron: Alles over Sport, 28 januari 2019

Hoewel sporters die het sap van de Jambolan drinken hun spier- en celschade verminderen, presteren zij niet beter dan sporters die dit niet nemen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van deze vrucht op tophandballers.

Water met natriumbicarbonaat mogelijk prestatiebevorderend

Bron: Alles over sport, 25 januari 2019

Uit een recent onderzoek blijkt dat water met natriumbicarbonaat, ook wel alkaline water genoemd, prestatiebevorderend kan werken. Wanneer sporters dit neutraliserende water gedurende drie weken drinken, leveren zij meer vermogen op een sprinttest.

Revalidatie 2.0: de patiënt meer regie over zijn eigen herstel dankzij technologie

Bron: Alles over sport, 24 januari 2019

Wie een zware blessure oploopt, zoals een kruisbandblessure, wacht een lang traject. Veel bezoekjes aan specialisten, volop oefeningen doen en verder maar hopen op een gunstig verloop van het herstel. In deze tijd van smartphones en fitbits moet dat toch anders kunnen, dachten onderzoekers van de Zuyd Hogeschool.

Versterk je Enkel-app werkt niet beter dan boekje

Bron: UMC Amsterdam, 17 januari 2019

Miriam van Reijen deed onderzoek naar enkelverstuikingen. Het 'Versterk je Enkel' programma werkt maar mensen voeren het programma niet volledig uit. Van Reijen keek of de App hierin verandering zou brengen.

Beweegprogramma’s (deel 1)

27 maart en 8 april

In deel 1 komen de onderwerpen ziekte, gezondheid, gedrag en gedragsverandering aan de orde. Daarnaast worden de algemene aspecten van de intakeprocedure en de benodigde inspanningsfysiologie en trainingsleer gekoppeld aan de opzet en uitvoering van een beweegprogramma. Bekijk ook de korte videotrailer.

Promotie Michel van den Bekerom: ‘Treatment of acute ankle ligament injury’

Bron: UMC Amsterdam, 15 januari 2019

Het voorschrijving van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking zoals ibuprofen of diclofenac (de zogenoemde NSAID’s) is een nuttige aanvulling bij de behandeling van een verstuikte enkel. Een behandeling met ultrageluid is dat niet. Dit stelt Van den Bekerom in zijn proefschrift over de behandeling van een enkelverstuiking, zowel de behandeling vlak nadat de kwetsuur is ontstaan, als de behandeling daarna.

Harder fietsen door paracetamol

Bron: Alles over Sport, 15 januari 2019

Uit een recent onderzoek blijkt dat paracetamol prestatiebevorderend zou kunnen werken. Wanneer sporters een uur voor inspanning paracetamol innemen, leveren zij meer vermogen op een maximale fietstest.

Vernieuwde cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Start maandag 11 maart 2019

Een 2,5-daagse cursus in een blended learning-vorm met inspanningsfysioloog drs. Gerard van de Poel als cursusleider. Door middel van een gestructureerde voorbereiding worden de cursusdagen op een zeer interactieve wijze ingevuld. Het boek ‘Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training’ is leidend in de voorbereiding. Centrale thema van de cursus is ‘wanneer wordt bewegen trainen’! Bekijk ook de korte videotrailer.

Sportartsenbond diep in financiële problemen

Bron: Skipr, 11 januari 2019

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft maar net een faillissement kunnen voorkomen, dat vrijwel zeker het einde had betekend van de opleiding tot sportarts-specialist. Dat blijkt uit documenten in bezit van de Volkskrant.

Praktische 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters'

25 en 26 juni

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Hoeveel tijd en geld besteedt de individuele sporter aan sport en bewegen?

Bron: Alles over sport, 11 januari 2019

De overheid stimuleert sport en bewegen vanuit de overtuiging dat investeren in sport en bewegen loont. Sport en bewegen draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid.

Vernieuwde masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie'

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Moet de huisarts MRI aanvragen bij knieletsel?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2019*

Na rugklachten zijn knieklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat waarmee patiënten naar de huisarts gaan. Traumatische knieklachten hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven. *Voor deze bron moet worden betaald.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-2
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-2
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-2

  lees meer...

 • laatste-masterclass-klinische-ergometrie-met-respiratoire-gasanalyse-bij-patienten-met-hartfalen-op-8-maart-2019
  Laatste Masterclass 'klinische ergometrie met respiratoire gasanalyse bij patiënten met hartfalen' op 8 maart 2019

  lees meer...

 • nieuwe-blended-cursus-inspanningsfysiologie-en-oefentherapie-start-11-maart
  Nieuwe blended-cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’ Start: 11 maart

  lees meer...

 • cursus-lumbosacrale-pijnsyndromen-van-screening-tot-therapieplan-op-15-maart-en-5-april
  Cursus ‘Lumbosacrale pijnsyndromen’: van screening tot therapieplan. Op 15 maart en 5 april.

  lees meer...

 • aan-de-slag-als-kinderbekkenfysiotherapeut
  Aan de slag als kinderbekkenfysiotherapeut?

  lees meer...

 • praktijkles-in-het-water-start-22-maart
  Praktijkles in het water. Start: 22 maart.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-psychogeriatrie
  Masterclass 'Casuïstiek psychogeriatrie'

  lees meer...

 • masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi
  Masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-op-29-maart
  Nieuwe masterclass 'Tendinopathieën in de sport' op 29 maart

  lees meer...

 • 26-maart-2019-musculoskeletale-pijnklachten-binnen-de-fysiotherapie-en-oefentherapie
  26 maart 2019: Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

  lees meer...

 • patroonherkenning-knie-op-maandag-1-april-2019
  Patroonherkenning: knie op maandag 1 april 2019

  lees meer...

 • vijfdaagse-cursus-rugklachten-en-bekkenklachten-start-15-maart
  Vijfdaagse cursus: Rugklachten en bekkenklachten. Start: 15 maart.

  lees meer...

 • interessante-leerlijn-mobilizing-awareness-voor-fysio-en-oefentherapeuten
  Interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo