kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Psychologische factoren ook van grote invloed op herstel in eerste maanden na kruisbandoperatie

Chmielewski T. Knee surgery, sports traumatology, arthroscopy 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel MMT, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en docent MPTS

Dat psychologische factoren van grote invloed zijn op de sporthervatting na een kruisbandletsel is inmiddels ruimschoots bewezen. Maar de rol hiervan op de eerste fase van het revalidatieproces is nog minder bekend. Twee Amerikaanse wetenschappers onderzochten 75 kruisbandrevalidanten en bepaalden de invloed van onder meer bewegingsangst en zelfeffectiviteit op het herstel in de eerste drie maanden na een VKB-reconstructie.

Links-rechtsvergelijking valide voor sporthervatting na kruisbandreconstructie?

Losciale J. Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

In deze studie zet een Amerikaans onderzoeksteam vraagtekens bij de huidige criteria voor sporthervatting na een kruisbandreconstructie. Met name de betrouwbaarheid van de limb symmetry index stellen ze aan de kaak.

HIIT is hot, maar welke vorm geeft de beste resultaten?

Wen D. Journal of Science and Medicine in Sport 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

"Aan welke voorwaarden moet een HIITtraining (high intensity interval training) voldoen voor het beste resultaat?" Lees dit referaat over een systematische review van 53 effectstudies voor een antwoord op die vraag.

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Themaberichten

Zo belangrijk is een goede sportbeha: "Het dragen van een foute beha leidt tot onherstelbare schade aan de borsten" (2)

Bron: HLN.be, 23 april 2019

Maar liefst acht op de tien sportende vrouwen dragen een foute sportbeha of de verkeerde maat, en 77% ervaart pijnlijke borsten tijdens of na het lopen. Hallucinante cijfers, vindt ook Koen Wilssens, CEO van Runners’ Lab. Een goede sportbeha voorkomt immers pijn, irritatie en onherstelbare scheurtjes in het borstbindweefsel.

Gelatine dempt pijn bij peesblessures

Bron: Topsport Topics, 18 april 2019

Sporters met een achillespeesblessure zouden wel eens baat kunnen hebben bij gelatine. Geblesseerde sporters die naast hun reguliere oefentherapie ook gelatine krijgen, ervaren namelijk aanzienlijk minder pijn dan wanneer zij dit niet binnen krijgen.

HIIT is uit, LIIT is in: de sporttrend voor wie niet te veel wil afzien

Bron: Het Nieuwsblad, 16 april 2019

Een korte, explosieve intervaltraining tilt je gezondheid en conditie naar een hoger niveau, maar de zogenoemde HIIT-trainingen hebben er een lichtere variant bij die snel aan populariteit wint. Met de LIIT-methode bekom je mooie resultaten en is het risico op blessures kleiner. Je moet er alleen meer tijd voor uitrekken…

Minder verzuring op hoogte met natriumbicarbonaat

Bron: Alles over sport, 8 april 2019

Wielrenners kunnen waarschijnlijk intensiever trainen op (gesimuleerde) hoogte als zij natriumbicarbonaatcapsules slikken. In recent onderzoek zorgden de capsules ervoor dat wielrenners minder last hadden van verzuring en sneller konden fietsen in een hoogtekamer.

Laatste kans voor deelname Masterclass 'Understanding complex shoulder instability'.

Zaterdag 13 april

Voorlopig laatste uitvoering van zeer goed gewaardeerde  (8,9) 1-daagse masterclass gegeven door schouderspecialist prof. dr. Anju Jaggi (foto). De complexiteit van schouderinstabiliteit staat centraal met het accent op de motorische controle. Recente ontwikkelingen en de laatste evidentie over het onderzoek en de behandeling van complexe schouderproblematiek komen uitgebreid aan de orde.

Snellere marathon met vlak schema?

Bron: Alles over sport, 8 april 2019

Sinds de jaren ’90 worden wereldrecords op de marathon gelopen met een licht aflopend schema, waarin de tweede helft van de marathon ietsje sneller is dan de eerste helft. Spaanse onderzoekers denken echter dat het met een vlak schema nóg sneller kan.

Nieuwe parktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek.

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Hoe houd je beginnende hardlopers gemotiveerd?

Bron: Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 8 april 2019

Een levendige en groene omgeving stimuleert beginnende hardlopers om te blijven hardlopen. Opvallend is dat deze relatief onervaren groep hun hardloopomgeving anders beleeft dan meer geoefende hardlopers.

Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’.

Donderdag 13 juni 2019

Na de cursus met sportarts Esther Schoots en sportfysiotherapeut Igor Tak kan de deelnemer de meest voorkomende sportblessures bij kinderen herkennen en diagnosticeren.

Maar zo lang moet je achter je computer zitten om je fitheid te doen dalen

Bron: Het Nieuwsblad, 6 april 2019

Een hele dag achter een computer gezeten? Dan zullen je sportprestaties daar onder lijden. Mentale vermoeidheid zorgt ervoor dat onze hersenen moeizamer communiceren en dat heeft een grotere impact op ons lijf dan gedacht.

Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel. Bekijk ook de korte videotrailer.

Maandag 30 september 2019

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Marathonmensen: waarom kunnen we zo goed hardlopen (en hebben we er nog lol in ook)?

Bron: De Volkskrant, 5 april 2019

De mens kan beter hardlopen dan veel andere dieren en heeft er – zie de marathon in Rotterdam dit weekend – nog plezier in ook. Waarom? Wetenschappers doen onderzoek naar de 'hardloop-evolutietheorie'.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

Leren luisteren: over de voordelen van geluidsfeedback bij sporters

Bron: Alles over Sport, 2 april 2019

Sporters kunnen hun bewegingen verbeteren door geluidsfeedback. Door deze zogenoemde sonificatie kunnen onder andere roeiers harder roeien, schutters nauwkeuriger schieten en sporters een nieuwe beweging aanleren.

Nieuwe masterclass 'Zin en onzin van screening en monitoring binnen de sport en podiumkunsten'.

Maandag 4 november

Welke screeningstools en registratiesystemen kunnen ingezet worden bij blessurepreventie en hoe vertaal je de data naar preventieve programma’s op maat? Met welke risicofactoren moet je rekening houden en welke rol kan big data spelen bij het opsporen van blessures? Cursusleider dr. Janine Stubbe (foto) en het docententeam behandelen de thema’s aan de hand van aansprekende voorbeelden uit onder andere het betaald voetbal, vrouwenvoetbal, vrouwenbasketbal, turnen en de danswereld.

Sportdrank met koolhydraten helpt duursporter ook na goed ontbijt

Bron: Alles over Sport, 25 maart 2019

Braziliaanse onderzoekers hebben ontdekt dat fietsers óók profiteren van een koolhydraatrijk sportdrankje als ze al een ontbijt op hebben. Dit verraste de onderzoekers, die eigenlijk hadden verwacht dat sportdrankjes duursporters geen zetje meer geven na een maaltijd.

Sportrevalidatie: specialisatie kracht met drs. Michel Edelaar en Dimitri Stefas MSc.

15 en 16 november

Tijdens deze 2-daagse verdiepingscursus wordt het revalidatietraject van sporters na een voorste kruisbandletsel, heup- en/of liespijn, hamstringletsel en enkelbandletsel uitgebreid besproken, geoefend en geëvalueerd. In meerdere patiëntendemonstraties wordt de opbouw en invulling van deze revalidatietrajecten vanuit de praktijk gedemonstreerd. De eerste cursus in 2018 is beoordeeld met een 8,2.

Sprongtraining op verschillende ondergronden maakt voetballers sneller en krachtiger

Bron: Alles over Sport, 18 maart 2019

Voetballers verbeteren hun sprintsnelheid en trapkracht als ze sprongoefeningen uitvoeren op diverse ondergronden zoals hout, zand en gras. Ze boeken zo meer winst dan wanneer ze deze zogenoemde plyometrische oefeningen enkel op gras zouden doen.

Praktische 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout.

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Revalidatie van sporters na voorste-kruisbandreconstructie

Bron: Nicky van Melick, 14 maart 2019

Nicky van Melick promoveerde op 14 maart j.l. op onderzoek naar de revalidatie van sporters na een voorste-kruisbandreconstructie. "Het doel van mijn promotie was om de fysiotherapeutische revalidatie bij sporters na een voorste-kruisbandreconstructie in kaart te brengen en te onderzoeken welke meetinstrumenten de fysiotherapeut het beste kan gebruiken om te voorspellen wanneer het weer veilig is om te gaan sporten."

Optimale behandeling bij acute achillespeesruptuur: Operatief of conservatief?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 14 maart 2019

Een acute achillespeesruptuur is een veelvoorkomende sportblessure die vooral optreedt bij actieve dertigers en veertigers. Er bestaat echter nog de nodige discussie over de optimale therapie: operatief of conservatief? "Volgens de systematische review die hier wordt besproken is een conservatieve behandeling van de achillespeesruptuur niet inferieur aan een operatieve behandeling." (* voor deze bron moet worden betaald)

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'.

Maandag 18 november

In deze 1-daagse masterclass met cursusleider Alli Gokeler (foto) worden vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toegelicht. Sleutelbegrippen zijn: externe focus van aandacht, zelfgestuurd leren en impliciet leren. Het adequaat (her)leren van motorische vaardigheden wordt nog onvoldoende geïntegreerd in de traditionele revalidatie, hetgeen bevestigd wordt door het hoge aantal re-rupturen.

Van beweging leef je langer (en het is nooit te laat om in actie te schieten)

Bron: Het Nieuwsblad, 12 maart 2019

Sport je de ene maand meer dan de andere, of vind je simpelweg nooit echt tijd om te bewegen? Dan hoef je je volgens Amerikaanse onderzoekers niet al te veel zorgen te maken. Ook als je een actieve levensstijl uitstelt tot later, zou je van de voordelen genieten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad JAMA Network Open.

Welke motieven en belemmeringen ervaren mensen met een lichamelijke beperking om te sporten?

Bron: Alles over Sport, 11 maart 2019

Mensen met een lichamelijke beperking sporten minder dan mensen zonder beperkingen. Wat belemmert hen? Wat zijn de motieven van mensen met lichamelijke beperking die wel sporten en hebben zij ideeën hoe we drempels kunnen wegnemen?

Handen op de knieën voor een sneller herstel

Bron: Alles over Sport, 11 maart 2019

Sporters herstellen aanzienlijk sneller als ze na een zware inspanning uithijgen met de handen op de knieën in plaats van achter het hoofd. Hierdoor kan het advies om de handen achter het hoofd te plaatsen, met het idee het herstel te bevorderen, naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2019-3
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2019-3

  lees meer...

 • npi-service-musculoskeletaal-2019-3
  NPi-service Musculoskeletaal 2019-3

  lees meer...

 • praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek-op-donderdag-6-juni
  Praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek op donderdag 6 juni

  lees meer...

 • praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg-op-10-24-mei-en-6-juni-beoordeling-8-9
  Praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg op 10, 24 mei en 6 juni. Beoordeling: 8.9

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding kinderbekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • diagnostiek-en-behandeling-van-primair-lymfoedeem-nieuwste-inzichten-in-masterclass-op-zaterdag-11-mei-2019
  Diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem: nieuwste inzichten in masterclass op zaterdag 11 mei 2019

  lees meer...

 • uitgebreid-scholingsaanbod-voor-handtherapeuten-bij-het-npi-masterclasses-en-skills-labs
  Uitgebreid scholingsaanbod voor handtherapeuten bij het NPi. Masterclasses en Skills labs.

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-14-mei
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 14 mei

  lees meer...

 • praktijkdagen-copd-in-beatrixoord-haren-voor-ervaren-fysio-en-oefentherapeuten-op-6-en-7-juni
  Praktijkdagen COPD in Beatrixoord Haren: Voor ervaren fysio- en oefentherapeuten. Op 6 en 7 juni.

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • vier-cursussen-in-themagebieden-kinderen-en-sport-in-het-komende-najaar
  Vier cursussen in themagebieden 'Kinderen en sport' in het komende najaar.

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-een-dag-in-de-snijzaal-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’. Een dag in de snijzaal op vrijdag 31 mei 2019.

  lees meer...

 • nieuwe-en-vernieuwde-cursussen-in-de-periode-september-2019-maart-2020
  Nieuwe en vernieuwde cursussen in de periode september 2019 - maart 2020

  lees meer...

 • in-2-dagen-up-to-date-over-lage-rugpijnklachten-op-21-en-28-juni
  In 2 dagen up-to-date over lage-rugpijnklachten. Op 21 en 28 juni.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo