kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Meer hamstringflexibiliteit door zenuwrektechniek?

De Ridder R. European Journal of Sport Science 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

Is neurodynamisch rekken voor de hamstrings beter dan statisch rekken? En blijft de geboekte progressie ook behouden als sporters weer stoppen met rekken? Belgische onderzoekers verdeelden 50 sporters met korte hamstrings over twee groepen en vergeleken hun progressie.

Sprongtraining bij chronische enkelinstabiliteit: een progressief programma

Karimizadeh Ardakani M. Journal of Athletic Training 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Leidt een progressief sprongprogramma tot een betere landingstechniek bij basketballers met chronische enkelinstabiliteit? En verminderen hun klachten ook door zo'n sprongtraining? Een Iraans-Amerikaans onderzoeksteam zocht het uit door 14 basketballers zes weken lang te laten trainen en hun resultaten te vergelijken met 14 basketballers die hun reguliere training bleven doen.

Bevordert langdurig hoog-intensief sporten de gezondheid?

Tesema G. BMJ Open 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Is langdurig hoog-intensieve duurtraining goed voor het cholesterol en de ontstekingswaarden in het bloed? Of leidt teveel hoog-intensieve training ook tot slechtere bloedwaarden? Ethiopische wetenschappers voerden een meta-analyse uit van dertien studies met cijfers van 876 deelnemers waarvan ongeveer de helft intensief trainde.

Literatuurlijst 2020-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Totaal gelopen afstand geeft geen inzicht in vermoeidheid voetballers

Bron: Alles over Sport, 7 februari 2020

Coaches registreren vaak de totaal gelopen afstand van professionele spelers om vermoeidheid in kaart te brengen na een voetbalwedstrijd. Dit geeft echter geen goed beeld.

Overzicht kernindicatoren Sport en Bewegen

Bron: Alles over Sport, 6 februari 2020

Om te bepalen hoe de sport er in ons land voor staat zijn cijfers (kengetallen) ontwikkeld. [...] Het ministerie van VWS gebruikt deze kengetallen om ontwikkelingen te volgen, trends te ontdekken en daar vervolgens sportbeleid op te baseren, maar ook om op termijn te bepalen of het beleid gewerkt heeft.

Mentale problemen ontstaan vaak rond het 19e levensjaar

Bron: Alles over sport, 14 januari 2020

Topsporters lijken rond 19 jaar extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen. Een coach kan met deze kennis zijn voordeel doen. Door vroegtijdig dergelijke problemen te herkennen, kan een coach mogelijk erger voorkomen.

Sporten in clubverband brengt zorgkosten omlaag

Nieuwsbericht HAN, 13 januari 2020

Zijn onderzoek haalde het NOS-journaal. Dat had alles te maken met een van de opvallende uitkomsten: in wijken waar meer mensen lid zijn van een sportvereniging pakken de zorgkosten significant lager uit. HAN-onderzoeker Willem de Boer vertelt over zijn promotieonderzoek en de relatie tussen zorgkosten en leefstijlfactoren.

Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus?

8 en 9 april

Quote oud-cursist: “De persoonlijke ervaringen van Rypke Postma (foto) waren verhelderend. Ik vond het goed dat we geen training hoefden te geven, maar dat de casussen zeer nauwkeurig werden besproken. Hier door krijg je nog meer inzicht in de kleine verschillen en dat je elke client individueel zal moeten bekijken. Al met al een goede verhelderende cursus." Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Spierpijn belemmert het aanleren van nieuwe bewegingen

Bron: Alles over sport, 8 januari 2020

Sporters hebben na een zware krachttraining moeite om nieuwe bewegingen aan te leren. Dit komt waarschijnlijk doordat de spieren, die door de krachttraining beschadigd zijn, minder goed informatie terugkoppelen naar de hersenen.

Revalidatie van het sportende kind door (kinder)fysiotherapeuten

20 en 21 maart

In deze cursus leert u een duidelijk stroomschema, waarmee u sportende kinderen op alle niveaus kunt revalideren tot sporthervatting op het oude niveau. Aan de hand van casuïstiek van diverse sportletsels bij kinderen wordt in de praktijk alle stappen van de opbouw en de praktische uitvoering van het revalidatietraject ingevuld. Het programma van de cursus bestaat dan ook voor meer dan 50% uit toepassing in de praktijk. Interesse? Bekijk dan ook de videotrailer op de cursuspagina.

Koude kermis

Bron: Sportknowhowxl, 17 december 2019

Deze keer zet ik graag een al wat ouder (2011), maar nog steeds actueel artikel uit SPORTgericht in de schijnwerpers, onder het motto: ‘Snel herstel, werkt dat wel?’.

Leren klinisch redeneren bij patienten met schouderpijn

23 en 30 maart

Quote oud-cursist: “Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.” Leer in 2 dagen vanuit een vijftal cliëntprofielen gestructureerd klinische redeneren in zowel de screeningsfase, diagnostische als therapeutische fase. De docenten van deze cursus zijn dr. Igor Tak, Martin Ophey MSc (foto) en dr. Rob Langhout.

Het effect van een ‘wij-gevoel’ op de gezondheid en burn-out van spelers

Bron: Alles over sport, 10 december 2019

Spelers die gezien worden als goede leiders verbeteren mogelijk de gezondheid van zichzelf en medespelers door het creëren van een ‘wij-gevoel’ binnen het team. Hoe sterker spelers zich namelijk identificeren met hun team, des te gezonder zij zijn en des te minder burn-out symptomen zij vertonen.

Polyfenoolrijke granaatappel verbetert duurprestatie

Bron: Alles over sport, 26 november 2019

Topwielrenners verbeteren hun prestaties nadat ze veertien dagenlang pillen met granaatappelextract slikken. Ze houden een met een wielerkoers vergelijkbare test, waarin de intensiteit op het einde toeneemt, langer vol en verzuren later.

4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal

12 en13 juni en 26 en 27 juni

Een verantwoorde return-to-sport dat is het centrale thema van 4-daagse praktijkcursus. Hoe bepaal je aan de hand van try-outs het beginniveau? Welke stappen kan en mag je maken in de revalidatie? Welk stroomschema kun je hiervoor gebruiken? Hoe geef je een sporter vertrouwen in het herstel van zijn of haar blessure? Welke maatregelen kun je nemen om recidief letsels te voorkomen? Bekijk ook de videotrailer met uitleg van sportfysiotherapeut en cursusleider Peter Kruft (foto) over de opzet van de cursus.

Zeer goed gewaardeerde masterclass 'Tendinopathieën in de sport'

11 mei

Quote oud-cursist: “Echte een hele goede dag. Interessant vertelt, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus”. Beoordeling vorige masterclass: 8,3. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathiëeen aan bod. Bekijk ook de thema’s en (sub)doelstellingen op de cursuspagina.

Behandeling van patienten met knieklachten: maar dan ‘state of the art’

17 en 18 april

2 orthopedisch chirurgen en 3 (sport)fysiotherapeuten met veel kennis en ruime ervaring laten in deze cursus in duo presentaties de huidige ‘state of the art’-behandeling van patienten met knieklachten zien. De vrijwel dagelijkse samenwerking ‘op de werkvloer’ en gezamenlijke spreekuren garandeert een goed onderlinge afstemming. In deze cursus komen alle nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie, pathokinesiologie, operatietechnieken en behandeling uitgebreid aan bod.

Inspirerende masterclass over motorisch leren binnen fysieke training en sport door prof.dr. Peter Beek

25 mei

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken'? Of is het effectiever om tijdens het oefenen juist veel variatie aan te brengen? Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoordt tijdens deze zeer praktische 1-daagse masterclass. Beoordeling vorige masterclass: 8,5

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

6 en 7 maart 2020

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-kinderen-2020-1
  NPi-service Kinderen 2020-1

  lees meer...

 • npi-service-ouderen-2020-1
  NPi-service Ouderen 2020-1

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-op-27-maart-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer-plaatsen-beschikbaar
  10e opleiding Handtherapie start op 27 maart. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer. Plaatsen beschikbaar.

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-het-beweegprogramma-oncologie-op-6-en-7-maart-bekijk-de-videotrailer
  Nog plaatsen beschikbaar bij het beweegprogramma 'Oncologie' op 6 en 7 maart. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • cursus-myofasciale-triggerpoints-in-de-bekken-buik-bilregio-vernieuwd-en-geaccrediteerd-op-3-en-4-april
  Cursus ‘Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio’ vernieuwd en geaccrediteerd. Op 3 en 4 april.

  lees meer...

 • eerstvolgende-cursus-beweegprogramma-s-deel-1-op-3-en-4-april-2020
  Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1) op 3 en 4 april 2020

  lees meer...

 • sportrevalidatie-bij-kinderen-cursus-op-20-en-21-maart
  Sportrevalidatie bij kinderen. Cursus op 20 en 21 maart.

  lees meer...

 • aanleren-van-zelfmanagement-bij-lymfoedeem-aan-individuele-clienten-en-aan-groepen-6-7-maart-en-4-april-2020
  Aanleren van zelfmanagement bij lymfoedeem aan individuele cliënten en aan groepen. 6, 7 maart en 4 april 2020.

  lees meer...

 • masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-gepland-op-vrijdag-12-juni-inschrijven-nu-mogelijk
  Masterclass 'Tendinopathieën in de sport' gepland op vrijdag 12 juni. Inschrijven nu mogelijk.

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-extensorpeesletsels-pip-zone-3-met-topdocent-julianne-howell-donderdag-23-april-2020
  Masterclass handtherapie 'Extensorpeesletsels: PIP zone 3' met topdocent Julianne Howell. Donderdag 23 april 2020

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-22-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 22 april

  lees meer...

 • nog-3-plaatsen-beschikbaar-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-gewaardeerd-met-een-8-6-start-op-4-maart
  Nog 3 plaatsen beschikbaar. Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ gewaardeerd met een 8,6. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • tweede-cursus-perifeer-arterieel-vaatlijden-en-training-start-op-4-maart
  Tweede cursus 'Perifeer arterieel vaatlijden en training'. Start op 4 maart.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie-op-10-maart
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’. Op 10 maart.

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-8-en-9-april
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 8 en 9 april.

  lees meer...

 • snijzaaldag-schouder-in-utrecht-op-zaterdag-4-april
  Snijzaaldag schouder in Utrecht op zaterdag 4 april

  lees meer...

 • knieklachten-a-state-of-the-art-en-patroonherkenning-knie-twee-knie-cursussen-in-april
  Knieklachten: a state of the art en Patroonherkenning knie. Twee knie-cursussen in april

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo