kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Nordic hamstring oefeningen: minder herhalingen met hetzelfde resultaat?

Cuthbert M. Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Zijn Nordic Hamstring oefeningen ook effectief als ze minder vaak worden uitgevoerd? Britse wetenschappers sloegen de literatuur er op na om dit te achterhalen.

Spierblessures van de kuit: ontstaanswijze, hersteltijd en sporthervatting

Green B. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Blessures van de kuitspieren komen veel voor, maar worden vaak nauwelijks nader beschreven. Deze Australische onderzoeksgroep analyseerde gegevens van bijna tweehonderd kuitblessures bij profsporters uit de hoogste Australische voetbalcompetitie en beschreven wat hen opviel.

Is een handheld dynamometer betrouwbaar voor het meten van schouderkracht?

Hams A. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

Het meten van schouderkracht met een handheld dynamometer is handzaam, kosteneffectief en makkelijker beschikbaar voor de therapeut dan isokinetische testen. Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid van deze krachtmeting als verschillende therapeuten betrokken zijn bij de evaluatie van sporters? Een Australische onderzoeksgroep zocht het uit door vijftien waterpoloërs te testen.

Literatuurlijst 2019-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Praktisch beweegprogramma voor mensen met artrose met cursusleider Alex Vaassen. Bekijk de videotrailer.

25 en 26 november

Na de moduul 'Artrose' in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen kent de deelnemer de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan hij een op mensen met artrose afgestemde test afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van de basismodulen) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.|

Nordic hamstringoefeningen; meer niet altijd beter

Bron: Alles over sport, 13 november 2019

Om het risico op hamstringblessures te verkleinen hoeven sporters niet per se een grote hoeveelheid herhalingen van de Nordic hamstringsoefening uit te voeren. Zolang ze de intensiteit hoog houden, zorgen minder herhalingen ook voor sterkere hamstrings.

Nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

Maandag 9 december 2019

In het Myologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt o.a. door dr. Richard Jaspers (foto) baanbrekend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de bouw en werking van skeletspieren en het hart. Op basis van deze kennis is en worden effectieve trainings- en voedingsinterventies te ontwikkelen om de fysieke prestatie van (top)sporters en patiënten met spieraandoeningen te verbeteren.

Cafeïne vermindert spierpijn en bevordert krachtsherstel

Bron: Alles over sport, 29 oktober 2019

Sporters die spierschade oplopen door intensieve inspanning, kunnen baat hebben bij cafeïne. Hierdoor verminderen ze namelijk spierpijn en bevorderen ze het krachtsherstel. Mannen lijken hier meer profijt van te hebben dan vrouwen.

Masterclass 'SMWJC 2019’ over enkelletsels door keynote spreker en thema-expert prof.dr. Eamonn Delahunt

27 november

Eamonn Delahunt is een internationale autoriteit op het terrein van onderzoek en behandeling van (complexe) enkelpathologie bij sporters. Hij is een ervaren sportfysiotherapeut, keynote-spreker van het SMWJC-congres, hoogleraar aan de University College Dublin School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science en medevoorzitter van het International Ankle Consortium.

Snellere spieren tijdens krachttraining door meer korte rustmomenten

Bron: Topsport Topics, 22 oktober 2019

Sporters die aan krachttraining doen om hun vermogen te verbeteren lijken er goed aan te doen om meer korte rustmomenten tussen herhalingen in te bouwen. Een dergelijke cluster set krachttraining zorgt er namelijk voor dat sporters hun bewegingen sneller uitvoeren en hiermee op een hoger vermogen trainen.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Woensdag 15 januari 2020

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

Omgekeerde V hield marathonheld uit de wind

Bron: NewScientist, 16 oktober 2019

De marathonmijlpaal van Eliud Kipchoge kwam mede tot stand in een Eindhovense windtunnel. Daar bleek dat de Keniaan geen voorwaartse, maar een omgekeerde V voor zich moest hebben.

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

6 en 7 maart 2020

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Sportgerichte wetenschap: Update spierpijn

Bron: SportKnowhowXL, 15 oktober 2019

Over spierpijn doen nog altijd veel fabeltjes en misverstanden de ronde. Zo zou je alleen goed getraind hebben als je er spierpijn van krijgt (‘no pain, no gain’) en zou opgehoopt melkzuur de oorzaak zijn van de kenmerkende, vertraagd optredende pijn (DOMS: ‘delayed onset muscle soreness’) die ook wel bekend staat als ‘spierkater’.

Blended learning-cursus ´Inspanningsfysiologie en oefentherapie'

16 maart, 6 april en 15 juni 2020

Oefentherapie, gegeven door fysio-, ergo- en oefentherapeuten vraagt de laatste jaren meer en meer om onderbouwing vanuit de inspanningsfysiologie en trainingsleer. In de doelstellingen van oefentherapie is dit vaak terug te vinden in termen als 'vergroten van het lokaal spieruithoudingsvermogen' of 'vergroten van de (sub)maximale kracht'. De kernvraag hierbij is telkens: "Wanneer wordt bewegen trainen?".

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-hart-vaat-en-longen-2019-8
  NPi-service Hart, vaat en longen 2019-8

  lees meer...

 • npi-service-bekkenproblematiek-2019-8
  NPi-service Bekkenproblematiek 2019-8

  lees meer...

 • kngf-en-npi-verlengen-overeenkomst-met-twee-jaar
  KNGF en NPi verlengen overeenkomst met twee jaar

  lees meer...

 • beweegprogramma-deel-2-moduul-artrose-op-25-en-26-november-bekijk-de-videotrailer
  Beweegprogramma (deel 2): moduul Artrose op 25 en 26 november. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • masterclass-sportgerelateerde-enkelletsels-op-27-november-door-prof-dr-eamonn-delahunt-sportfysiotherapeut
  Masterclass sportgerelateerde enkelletsels op 27 november door Prof. dr. Eamonn Delahunt, sportfysiotherapeut

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-de-kinderhand-op-zaterdag-7-december-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass handtherapie 'De kinderhand' op zaterdag 7 december. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

 • nieuwe-masterclass-lymfofluoroscopie-de-meerwaarde-voor-de-oedeemtherapie
  Nieuwe masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’

  lees meer...

 • fysiotherapie-in-de-palliatieve-fase-bij-patienten-met-longaandoeningen-vrijdag-29-november
  Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen. Vrijdag 29 november.

  lees meer...

 • donderdag-23-januari-masterclass-motorisch-zelfbeeld-bij-kinderen-met-en-zonder-dcd-beoordeling-8-8
  Donderdag 23 januari: Masterclass 'Motorisch zelfbeeld bij kinderen met en zonder DCD' Beoordeling: 8.8

  lees meer...

 • masterclass-fysieke-activiteit-voor-de-older-low-physical-performer-olopp-op-donderdagmiddag-en-avond-21-november-en-vrijdag-22-november
  Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP) op donderdagmiddag en -avond 21 november en vrijdag 22 november

  lees meer...

 • inspanningsfysiologie-en-fysieke-training-bij-ouderen-cursus-op-28-januari-4-februari-en-7-april-2020
  Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen. Cursus op 28 januari, 4 februari en 7 april 2020

  lees meer...

 • leer-high-intensity-interval-training-hit-toepassen-bij-kinderen-op-woensdag-15-januari-2020
  Leer high-intensity Interval Training (HIT) toepassen bij kinderen op woensdag 15 januari 2020

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-voor-algemeen-practicus-en-psychosomatisch-fysio-en-oefentherapeut-start-op-4-maart-2020
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Start op 4 maart 2020.

  lees meer...

 • verdiepingscursus-vallen-verleden-tijd-op-zaterdag-7-december
  Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd' op zaterdag 7 december

  lees meer...

 • maandag-9-december-nieuwe-masterclass-spierfysiologie-training-en-stretching-van-lab-naar-oefenzaal-met-dr-richard-jaspers-en-drs-gerard-van-der-poel
  Maandag 9 december: nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo