kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Blessurepreventie in topsport: zonder risico's geen topprestatie

Bolling C. British Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

In de literatuur zijn talloze blessurepreventieprogramma's te vinden, maar de implementatie blijft – vooral in de topsport – achter. Waarom worden de programma's niet gebruikt? Hoe zien topsporters en hun coaches en fysiotherapeuten optimale preventie van blessures? Lees het in dit referaat.

Verbetert krachttraining de snelheid van wenden en keren?

Chaabene H. Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

De snelheid van wenden en keren is een prestatiebepalende eigenschap voor veel sporters. Kan krachttraining bijdragen aan deze snelheid? En maakt het dan uit welke trainingsvorm, hoe vaak en hoe lang een sporter traint? Een internationale groep wetenschappers sloeg de literatuur er op na en combineerde gegevens van 19 studies.

Kan Spraino schoenentape ernstig enkelletsel bij zaalsporters voorkomen?

Lysdal F. British Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Kunnen zaalsporters die een speciale soort gladde tape aan de zijkant van hun sportschoenen plakken voorkomen dat ze door hun enkel gaan als ze verkeerd landen? Een internationale groep wetenschappers vergeleek 246 Deense zaalsporters die deze Spraino-tape gebruikten met 234 zaalsporters die dat niet deden en registreerden hun trainings- en blessurecijfers gedurende negen maanden.

Literatuurlijst 2020-7

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Rehabilition Oriented ASsessment (ROAST): a "brake" to stop the ankle joint "rolling"

Duur: 40:25 min  | Spreker: prof. dr. Eamonn Delahunt | Engelstalig

In deze webcast - opgenomen op het SMWJC 2019 - vertelt prof. dr. Eamonn Delahunt enthousiast over enkelklachten. Hij pleit onder meer voor een herwaardering van het inversietrauma, omdat de restklachten en recidiefkans vaak worden onderschat.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Cijfers Fitbit: minder beweging en meer training door corona

Bron: Skipr, 27 oktober 2020

Uit de data van Fitbit blijkt dat gebruikers van de wearable minder stappen zetten. Het aantal actieve minuten per dag ligt lager dan vorig jaar.

Het geheim van de kleedkamer

Bron: SportknowhowXL.nl, 27 oktober 2020

De voorbespreking van een wedstrijd, de peptalk vlak voor aanvang, de eventuele donderspeech in de pauze en het stoom afblazen na afloop zijn niet bestemd voor de ogen en oren van buitenstaanders. Ze behoren tot het geheim van de kleedkamer.

Iowa State University: Dit moet je doen voor je gezondheid

Bron: Medicalfacts, 20 oktober 2020

Als het je voornemen is om meer te gaan bewegen, kan je het beste een abonnement op de sportschool nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Iowa State University. Hieruit blijkt dat je jouw beweegdoel beter volhoudt als je een abonnement hebt op een sportschool. Zo blijkt uit een artikel van onderzoeker Lee in het tijdschrift PLOS ONE.

Nieuwe richtlijn Achilles tendinopathie: samenvatting en webinar

Bron: KNGF, 20 oktober 2020

Er is een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Achilles tendinopathie. Deze richtlijn bevat veel informatie die relevant is voor fysiotherapeuten.

Zo vertaal je ambities voor beweegstimuleren naar het omgevingsplan

Bron: Alles over Sport, 15 oktober 2020

We hebben in corona-tijd meer dan ooit ervaren dat de openbare ruimte een groot goed is. Maar ruimte in een stedelijke omgeving is schaars. Het is aan beleidsmakers om de ruimte goed te benutten en sport- en beweegvriendelijk te maken. Het omgevingsplan kan daarbij helpen. In dit artikel lees je welke kansen het omgevingsplan biedt.

Mensen met een depressie laten meedoen met en door sport

Bron: Alles over Sport, 13 oktober 2020

Sport en bewegen kan mensen met een depressie helpen ‘mee te doen’ in de maatschappij. In dit artikel ontdek je hoe je als sportvereniging, buurtsportcoach of zorgprofessional deze doelgroep betrekt bij en door beweegaanbod.

'Geen speciale producten nodig om voldoende proteïnen binnen te krijgen'

Bron: Nu.nl, 7 oktober 2020

Van energierepen tot pindakaas en van muesli tot chips: tegenwoordig staat op de verpakking van bijna elk supermarktproduct 'Boordevol proteïnen'. Maar wat zijn proteïnen eigenlijk? En hebben we er extra veel van nodig?

Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen'

Vrijdagmiddag en -avond 30 oktober en zaterdag 31 oktober

In deze 2-daagse specialisatie-module leer je een heldere, methodische opbouw van het uithoudingsvermogen binnen een sportrevalidatietraject. Je kunt op evaluatiemomenten de juiste praktische inspanningstesten kiezen en uitvoeren en je weet welke stappen je moet maken richting return-to-play bij sporters op verschillende niveaus. Kortom een echte praktijkcursus met kennis en vaardigheden die je maandag direct in de praktijk kunt toepassen!

Zo laat je mensen met een psychische aandoening meedoen met sport

Bron: Alles over sport, 30 september 2020

Sport en bewegen is niet vanzelfsprekend voor mensen met een psychische aandoening. Terwijl dat juist voor hen een belangrijke manier kan zijn om ‘mee te doen’. Dit artikel geeft je tips om als maatschappelijke organisatie of sportclub aan te sluiten bij deze doelgroep en hen met en door sport te laten meedoen.

Masterclass over motorisch leren binnen fysieke training en sport door prof.dr. Peter Beek

19 november

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken'? Of is het effectiever om tijdens het oefenen juist veel variatie aan te brengen? Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoordt tijdens deze zeer praktische 1-daagse masterclass. Beoordeling vorige masterclass: 8,5

Studie: je sportschoenen vergroten mogelijk kans op blessures

Bron: Welingelichte Kringen, 28 september 2020

Bij bijna alle sportschoenen staat de voorkant een klein beetje omhoog. Dat lijkt logisch: als je hardloopt of anderszins sport dan ondersteunt de lichte opkrulling van de teen de natuurlijke beweging van de voet. Maar mogelijk leidt dat juist tot blessures.

Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Donderdag 17 december 2020 en zaterdag 9 januari 2021

In de komende jaren zal preventief bewegen een belangrijke rol gaan spelen in de gezondheidszorg. Op het terrein van de preventie zijn meerdere disciplines actief. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut zich goed positioneert. De kracht van de fysiotherapeut ligt vooral in het aanbieden van een programma gericht op het structureel veranderen van het beweeggedrag van mensen

Aantal rookvrije sportverenigingen neemt toe: ‘Kinderen krijgen het goede voorbeeld’

Bron: Algemeen Dagblad, 25 september 2020

Sportterreinen waar ook kinderen sporten moeten geheel rookvrij zijn, vinden 9 van de 10 Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een rookvrije generatie’.

4 daagse praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ op Papendal

22 en 23 januari en 5 en 6 februari 2021

Een verantwoorde return-to-sport dat is het centrale thema van 4-daagse praktijkcursus. Hoe bepaal je aan de hand van try-outs het beginniveau? Welke stappen kan en mag je maken in de revalidatie? Welk stroomschema kun je hiervoor gebruiken? Hoe geef je een sporter vertrouwen in het herstel van zijn of haar blessure? Welke maatregelen kun je nemen om recidief letsels te voorkomen? Bekijk ook de videotrailer met uitleg van sportfysiotherapeut en cursusleider Peter Kruft (foto) over de opzet van de cursus.

Hoe hockeyblessures te stoppen?

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 22 september 2020

Het is bekend dat veldhockey een risicovolle sport is, maar over letselpreventie bestaat weinig wetenschappelijke literatuur. Dat concluderen onderzoekers van onder andere VeiligheidNL in Journal of Sport Sciences (2020; online 23 juli). * Voor deze bron moet worden betaald.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-musculoskeletaal-2020-7
  NPi-service Musculoskeletaal 2020-7

  lees meer...

 • npi-service-arbeid-en-bedrijf-2020-7
  NPi-service Arbeid en bedrijf 2020-7

  lees meer...

 • eerstvolgende-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-start-27-november
  Eerstvolgende Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie start 27 november

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-bewegen-en-bewogen-worden-benaderingswijzen-van-mensen-met-een-psychiatrische-aandoening-7-en-23-november
  Nieuwe cursus: ‘Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening’. 7 en 23 november.

  lees meer...

 • cursus-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-patienten-met-een-post-intensive-care-syndroom-na-ontslag-uit-het-ziekenhuis-op-20-november
  Cursus De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis op 20 november

  lees meer...

 • geheel-online-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-op-donderdag-19-november-geaccrediteerd-met-6-punten
  Geheel online: masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' op donderdag 19 november geaccrediteerd met 6 punten

  lees meer...

 • nieuwe-cursus-gedragsbeinvloeding-bij-kinderen-thuis-en-in-de-praktijk-2-december-2020-en-6-januari-2021
  Nieuwe cursus: Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk. 2 december 2020 en 6 januari 2021

  lees meer...

 • persoonlijke-groei-en-ontwikkeling-voor-de-paramedicus-een-praktische-opleiding-start-woensdag-20-januari
  Persoonlijke groei en ontwikkeling voor de paramedicus; een praktische opleiding. Start: woensdag 20 januari.

  lees meer...

 • nieuwe-gezichtspunten-voor-de-fysiotherapeutische-behandeling-van-mensen-met-heup-en-of-liesklachten-op-5-en-19-januari
  Nieuwe gezichtspunten voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen met heup- en/of liesklachten. Op 5 en 19 januari

  lees meer...

 • verbeter-je-screeningsvaardigheden-door-cursussen-patroonherkenning
  Verbeter je screeningsvaardigheden door cursussen 'patroonherkenning'.

  lees meer...

 • praktische-skills-lab-handtherapie-artrose-van-de-hand-op-8-januari-2021
  Praktische skills lab handtherapie 'Artrose van de hand' op 8 januari 2021

  lees meer...

 • het-nieuwe-npi-scholingsprogramma-voor-de-periode-januari-juni-2021
  Het nieuwe NPi scholingsprogramma voor de periode januari - juni 2021

  lees meer...

 • fysiotherapeutische-mogelijkheden-bij-hoofdpijnklachten-cursus-op-8-december
  Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten. Cursus op 8 december

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-donderdag-3-december-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op donderdag 3 december. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • goedgewaardeerde-cursus-vaardigheidstraining-van-de-lwk-heup-en-knie-op-woensdagen-13-januari-27-januari-en-10-februari-2021
  Goedgewaardeerde cursus ‘Vaardigheidstraining van de LWK, heup en knie’ op Woensdagen 13 januari, 27 januari en 10 februari 2021

  lees meer...

 • grip-op-chronische-pijn-en-vermoeidheid-met-cursusleider-annemarieke-fleming-op-27-november-en-11-december
  Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid met cursusleider Annemarieke Fleming. Op 27 november en 11 december

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo