kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Leidt CrossFit tot meer blessures dan traditionele krachttraining?

Elkin J. Orthopaedic Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Zijn sporters die aan CrossFit doen vaker geblesseerd dan traditionele krachtssporters? En wie bezoekt er vaker een fysiotherapeut of arts vanwege klachten? Amerikaanse onderzoekers vroegen het aan ruim 400 sporters.

Patellofemorale pijn bij kinderen: is oefentherapie écht zo belangrijk?

Rathleff M. American Journal of Sports Medicine 2019, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Oefentherapie is de belangrijkste pijler voor de behandeling van patellofemorale klachten bij volwassenen, daarover zijn experts het eens. Maar geldt dit ook voor kinderen tussen 10 en 14 jaar? Of is oefentherapie daar minder van belang? Een gerenommeerde Deense onderzoeksgroep vond in deze studie bij 151 kinderen met patellofemorale pijn verbluffende resultaten na een interventie primair gericht op het aanpassen van de belasting.

Vraagtekens bij nut van shockwave-therapie bij patellapeesklachten

van Rijn D. Clinical Journal of Sport Medicine 2019, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel MMT, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en docent MPTS

Wat werkt beter bij patellapeesklachten: oefentherapie, shockwave of een combinatie van beide? In deze studie combineerden wetenschappers gegevens van drie Nederlandse RCT's met in totaal 138 sporters met een tendinopathie van de patellapees om dit te achterhalen.

Literatuurlijst 2019-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Hoogleraren: rubberkorrels op kunstgrasvelden wel een gezondheidsrisico voor kinderen

Bron: Gezondheidsnet, 18 juli 2019

Kinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat betogen vier hoogleraren binnenkort in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, meldt de Volkskrant.

Wielrenner sneller met motor áchter zich

Bron: Alles over sport, 17 juli 2019

Auto’s, motoren en wielrenners die kort achter een renner aan rijden, zorgen voor een aerodynamisch voordeel voor deze voorste wielrenner. Hoe korter een voertuig achter een renner rijdt, hoe groter het voordeel. Dit voordeel kan oplopen van ongeveer één tot drie procent.

Is sporten voor het slapen slecht voor je nachtrust?

Bron: Gezondheidsnet, 16 juli 2019

Sporten is gezond, maar sporten voor het slapen zou je maar beter niet kunnen doen, want dat is slecht voor je nachtrust. Dat is wat vaak wordt gezegd, maar recent onderzoek suggereert anders.

Rubbergranulaat op kunstgrasvelden: Veilig of niet veilig voor kinderen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 16 juli 2019*

Rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgras bevat een groot aantal stoffen met kankerverwekkende en hormoonverstorende eigenschappen. Het RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s voor kinderen verwaarloosbaar zijn. *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

Spronghoogte niet altijd goede maat voor maximaal vermogen

Bron: Alles over sport, 15 juli 2019

De spronghoogte alleen blijkt niet altijd een goede maat voor het maximale vermogen dat sporters met de benen kunnen leveren. Andere factoren zoals beenlengte en het lichaamsgewicht beïnvloeden namelijk de relatie tussen spronghoogte en het maximale vermogen.

Sportdeelname jeugd opmerkelijk constant over lange periode

Bron: Alles over sport, 11 juli 2019

Het percentage kinderen in Nederland dat sport is tussen 2003 en 2017 nauwelijks veranderd. Dat concludeert het Mulier instituut na een analyse door sportdeelnamecijfers uit twee grootschalige landelijke onderzoeken uit 2003 en 2017 te vergelijken.

Cardiologen UMC: betere hartcontroles sporters

Bron: Nieuws.nl, 8 juli 2019

Cardiologen van het Amsterdam UMC willen dat er betere controles komen om hartproblemen bij topsporters vroegtijdig op te sporen. De huidige methode is verouderd, zeggen ze tegen actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Helft volwassenen met laag inkomen sport nooit

Bron: Alles over sport, 8 juli 2019

Van de mensen met een laag huishoudinkomen sport bijna de helft (44,1%) nooit. Voor mensen met een hoger huishoudinkomen ligt dit percentage aanzienlijker lager (6,5%). Dit is te vinden in de nieuwe factsheet ‘Sportdeelname van volwassenen met laag inkomen’ van het mulier instituut.

Betrekken kinderfysiotherapeut bij de sportvereniging is zinvol

Bron: Alles over sport, 4 juli 2019

Voor sportverenigingen is het soms lastig om aandacht te geven aan blessurepreventie of het begeleiden van kinderen met een beperking of achterstand. Toch zijn dit actuele onderwerpen die bij een vereniging wel aandacht verdienen. Een kinderfysiotherapeut kan hier goed bij helpen.

Praktische 2-daagse cursus ‘Onderbeen-, enkel- en voetklachten’ met o.a. prof. dr. Gino Kerkhoffs

31 oktober en 1 november

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met klachten over de onderbeen-, enkel- en voetregio op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden deze klachten zowel vanuit medisch als functioneel perspectief belicht. Hierbij komen nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer.

6 op de 10 Belgen willen vaker sporten

Bron: HLN.be, 2 juli 2019

We weten allemaal dat sport belangrijk is, maar toch blinken we uit in het verzinnen van excuses om het toch niet te doen. Een dilemma waar velen zich in herkennen. Volgens een nieuwe studie van iVox willen 6 op de 10 Belgen zich minstens 3 keer per week in het zweet werken.

Nieuwe masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

Maandag 9 december 2019

In het Myologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam wordt baanbrekend fundamenteel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de bouw en werking van skeletspieren en het hart en hoe deze zich aanpassen aan mechanische en metabole belasting door training, voeding en behandeling. Voor deze masterclass met cursusleider dr. R.T. Richard Jaspers (foto)  is een selectie gemaakt van relevante onderwerpen die direct in de (sport)fysiotherapeutische praktijk toepasbaar zijn.

TU Delft helpt Nederlandse rolstoelbasketbalsters met verdedigen Europese titel

Bron: Nieuwsbericht TU Delft, 1 juli 2019

De TU Delft helpt de Nederlandse rolstoelbasketbalsters met het verdedigen van hun Europese titel. In samenwerking met de Haagse Hogeschool heeft onderzoeker Rienk van der Slikke een rolstoel ontwikkeld vol met sensoren die alle rolstoelbewegingen in kaart kunnen brengen. Het doel is om met deze data het spel van het Nederlands team verder te verbeteren.

Praktijkcursus ‘Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar, Bekijk de videotrailer.

Woensdagen 9 oktober en 13 november

In deze 2-daagse cursus worden de inspanningstesten, inspanningsfysiologie en trainingsleer voor kinderen van 6 t/m 12 en 12 t/m 16 jaar besproken en in diverse praktijkblokken geoefend. De gekozen oefenvormen dienen niet alleen aan te sluiten bij de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook bij de belevingswereld van kinderen in verschillende leeftijdsfases.

Masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Minder overbelasting bij tennissters die hun eigen acties goed in de gaten houden

Bron: Alles over sport, 27 juni 2019

Meisjes op topniveau hebben minder vaak overbelastingblessures wanneer ze zichzelf goed kunnen monitoren. Doordat ze zich bewust zijn van hun acties terwijl ze een taak uitvoeren, lijken ze beter in staat hun trainingsbelasting te bewaken.

Klinisch redeneren bij kniepijnsyndromen door dr. Igor Tak. Bekijk de videotrailer.

Maandag 28 oktober

In deze 1-daagse cursus wordt vanuit diverse cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen op een interactieve wijze aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

Ook een coach moet tijd nemen om te rusten

Bron: Alles over Sport, 13 juni 2019

Topcoaches doen er verstandig aan om op gezette tijden even afstand te nemen van hun werk. Deze relatieve rustmomenten zorgen er niet alleen voor dat de coach zelf beter werk kan leveren, maar ook dat de sporters hier uiteindelijk beter door presteren.

Sportrevalidatie: specialisatie kracht met drs. Michel Edelaar en Dimitri Stefas MSc.

15 en 16 november

Tijdens deze 2-daagse verdiepingscursus wordt het revalidatietraject van sporters na een voorste kruisbandletsel, heup- en/of liespijn, hamstringletsel en enkelbandletsel uitgebreid besproken, geoefend en geëvalueerd. In meerdere patiëntendemonstraties wordt de opbouw en invulling van deze revalidatietrajecten vanuit de praktijk gedemonstreerd. De eerste cursus in 2018 is beoordeeld met een 8,2.

Helft Nederlandse gemeenten bezig met lokaal sportakkoord

Bron: Alles over Sport, 11 juni 2019

In 155 van de 355 Nederlandse gemeenten zijn lokale sportakkoorden in de maak. En in 19 gemeenten zijn ze al bezig met de volgende stap. Tientallen geselecteerde sportformateurs begeleiden de totstandkoming van die akkoorden. Minister Bruno Bruins hoopt dat uiteindelijk alle gemeenten een eigen sportakkoord sluiten, in navolging van het Nationaal Sportakkoord.

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'.

Maandag 18 november

In deze 1-daagse masterclass met cursusleider Alli Gokeler (foto) worden vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toegelicht. Sleutelbegrippen zijn: externe focus van aandacht, zelfgestuurd leren en impliciet leren. Het adequaat (her)leren van motorische vaardigheden wordt nog onvoldoende geïntegreerd in de traditionele revalidatie, hetgeen bevestigd wordt door het hoge aantal re-rupturen.

Praktisch beweegprogramma voor mensen met artrose met cursusleider Alex Vaassen. Bekijk de videotrailer.

25 en 26 november

Na de moduul 'Artrose' in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen kent de deelnemer de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan hij een op mensen met artrose afgestemde test afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van de basismodulen) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.|

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-psychosomatiek-2019-5
  NPi-service Psychosomatiek 2019-5

  lees meer...

 • npi-service-lymfologie-en-oncologie-2019-5
  NPi-service Lymfologie en oncologie 2019-5

  lees meer...

 • vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • skills-lab-handtherapie-mobiliserende-en-corrigerende-spalken-op-dinsdag-3-september
  Skills lab handtherapie ‘Mobiliserende en corrigerende spalken’ op dinsdag 3 september.

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • geen-wachtlijst-meer-voor-opleiding-oedeemfysiotherapie-start-20-september
  Geen wachtlijst meer voor Opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’. Start 20 september.

  lees meer...

 • nieuwe-skills-lab-handtherapie-polsklachten
  Nieuwe Skills lab handtherapie 'Polsklachten'

  lees meer...

 • vernieuw-uw-visie-op-fysiotherapie-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • uiterst-praktische-opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie
  Uiterst praktische opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-in-de-geriatrie-cursus-op-25-oktober-8-november-en-12-december
  Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie. Cursus op 25 oktober, 8 november en 12 december.

  lees meer...

 • masterclass-dry-needling-in-de-bekken-buik-bilregio-start-28-september
  Masterclass 'Dry needling in de bekken-buik-bilregio'. Start: 28 september.

  lees meer...

 • masterclass-casuistiek-copd-uitgebreide-voorbereiding-thuis-gevolgd-door-dagdeel-casusbesprekingen-met-npi-experts
  Masterclass 'Casuïstiek COPD'. Uitgebreide voorbereiding thuis gevolgd door dagdeel casusbesprekingen met NPi-experts.

  lees meer...

 • keynote-masterclass-sportmedisch-wetenschappelijk-jaarcongres-2019-bekend
  Keynote masterclass 'Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres 2019' bekend!

  lees meer...

 • praktische-dag-over-klinische-redeneren-bij-patienten-met-kniepijn-door-dr-igor-tak-maandag-28-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Praktische dag over klinische redeneren bij patienten met kniepijn door dr. Igor Tak. Maandag 28 oktober. Bekijk de videotrailer.

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo