kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

Themaberichten

Sinds sportclubs en -scholen dicht zijn, is het aantal mensen dat wekelijks een rondje rent gegroeid. Daarmee stijgt ook de kans op blessures, want volgens hardloopexperts hebben veel beginnende hardlopers een verkeerde houding en willen ze te veel in één keer.

Sportclubs en scholen gaan weer langzaam open met aangepaste regels. Veel programma’s – interventies – om bewegen te stimuleren kunnen nu niet op de gewone wijze doorgaan, door de regels rond 1,5 meter afstand en beperkte groepsgrootte.

Quote oud-cursist: “Echte een hele goede dag. Interessant vertelt, juiste niveau, goede opbouw, goede interactie, no-nonsens. Gewoon top dus”. Beoordeling vorige masterclass: 8,3. In de masterclass gegeven door dr. Robert Jan de Vos (foto) en Edwin Visser MSc komen alle diagnostische en therapeutische aspecten die van belang zijn bij de (sport)fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van (top)sporters met tendinopathiëeen aan bod. Bekijk ook de thema’s en (sub)doelstellingen op de cursuspagina.

Goed nieuws verwacht de branche-organisatie van sportscholen dinsdagavond nog niet. De hoop is gevestigd op een aankondiging volgende week.

In deze masterclass licht dr. Alli Gokeler (foto) zijn vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toe. Daarbij is er aandacht voor de meest efficiënte trainingsvormen gebaseerd op optimaal leren. Dat vereist specifieke kennis van motorisch leren. Hierbij loont het om optimale beweegstrategieën voor de onderste extremiteit te ontwikkelen. Het gaat daarbij natuurlijk ook om het verlagen van het risico op nieuwe blessures. Bekijk ook de videotrailer met beelden van de praktijkonderdelen.

In Nederland beginnen we voorzichtig aan weer met sporten in georganiseerd verband, met veel voorzorgsmaatregelen. Net als met andere facetten van de corona-aanpak, vullen veel landen het verschillend in.

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk de videotrailer met nadere toelichting over het programma.

Quote oud-cursist: “Hele goede cursus, met name door de goede docenten, prettige balans tussen theorie en praktijk, interessante casussen, actieve groep.” Leer in 2 dagen vanuit een vijftal cliëntprofielen gestructureerd klinische redeneren in zowel de screeningsfase, diagnostische als therapeutische fase. De docenten van deze cursus zijn dr. Igor Tak, Martin Ophey MSc (foto) en dr. Rob Langhout.

Veel kenmerken die worden toegeschreven aan een afwijking van de groeischijf zijn ook aanwezig bij gezonde (sportende en niet-sportende) kinderen. [Promovendus Rik] Kraan onderzocht hoe met MRI de diagnostiek naar groeischijfletsel in de arm van sportende kinderen beter kan.

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met klachten over de onderbeen-, enkel- en voetregio op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden deze klachten zowel vanuit medisch als functioneel perspectief belicht. Hierbij komen nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer.

Wie het nieuws rond corona goed volgt, weet dat patiënten die lang in het ziekenhuis of op de IC hebben gelegen sterk verzwakt zijn. Werken aan sterke spieren vooraf, en goed trainen in de herstelfase is belangrijk. Samenwerking tussen zorgverleners, organisaties met sport- en beweegaanbod én buurtsportcoaches heeft hier een duidelijke meerwaarde.

Quote oud-cursist: “De persoonlijke ervaringen van Rypke Postma (foto) waren verhelderend. Ik vond het goed dat we geen training hoefden te geven, maar dat de casussen zeer nauwkeurig werden besproken. Hier door krijg je nog meer inzicht in de kleine verschillen en dat je elke client individueel zal moeten bekijken. Al met al een goede verhelderende cursus." Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Door een goede online voorbereiding van elke cursusdag, kun u het maximale uit de 3 scholingsdagen halen. Tijdens de cursusdagen wordt de stof op interactieve wijze besproken zodat deze direct toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Gedurende de cursus gaat u een tweetal cliënten/patiënten/sporters volgen en het geleerde direct toepassen in trainingsprogramma’s. Bent u hierin geïnteresseerd? Bekijk dan ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Een verantwoorde return-to-sport dat is het centrale thema van 4-daagse praktijkcursus. Hoe bepaal je aan de hand van try-outs het beginniveau? Welke stappen kan en mag je maken in de revalidatie? Welk stroomschema kun je hiervoor gebruiken? Hoe geef je een sporter vertrouwen in het herstel van zijn of haar blessure? Welke maatregelen kun je nemen om recidief letsels te voorkomen? Bekijk ook de videotrailer met uitleg van sportfysiotherapeut en cursusleider Peter Kruft (foto) over de opzet van de cursus.

Goed nieuws voor jonge sporters; gezien de geringe risico’s van het Corona virus voor kinderen tot en met achttien jaar heeft het kabinet deze leeftijdsgroep groen licht gegeven voor buitensporten. Ook topsporters krijgen meer ruimte. De rest moet nog even wachten.

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

In 2019 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Jongeren van 12 tot 18 jaar en mensen van 65 jaar of ouder voldeden minder vaak aan deze richtlijnen.

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken'? Of is het effectiever om tijdens het oefenen juist veel variatie aan te brengen? Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoordt tijdens deze zeer praktische 1-daagse masterclass. Beoordeling vorige masterclass: 8,5

Na deze 2-daagse cursus onder leiding van sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper Michel Edelaar kan de deelnemer voor verschillende sporten waarbij uithoudingsvermogen binnen de revalidatie een belangrijke grondmotorische eigenschap is, een grondige analyse maken en een gericht sportrevalidatieprogramma opzetten en uitvoeren. De cursus bestaat voor 50% uit praktijkonderdelen en is een mooie verdieping voor oud-deelnemers van de NPi-cursus ‘Sportrevalidatie’.

Denk je nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie? Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen? Weet jij wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen? Deze en vele andere vragen worden tijdens deze masterclass beantwoordt. Bekijk ook de videotrailer.

De trend van individualisering in de maatschappij heeft ook invloed op sporten en bewegen. We zien dat Nederlanders steeds vaker alleen sporten. Drukke agenda’s, het streven naar meer flexibiliteit en de motivatie om gezonder te willen leven, uiten zich in een toename van fitness/aerobics en inspannings- en duursporten zoals fietsen en hardlopen.

Als de quarantainemaatregelen geleidelijk worden opgeheven, zullen veel sporters en hun coaches een zucht van verlichting slaken. De crisis prikkelt wél de creativiteit; er circuleren voldoende foto’s en filmpjes van geïmproviseerde trainingsmaterialen en indrukwekkende home gyms die dat bewijzen.

Veel coaches geven continu feedback aan hun sporters. Dit doen ze vaak met als doel een beweging aan te leren of de sportprestatie te verbeteren. Hoe je feedback kan geven voor het beste resultaat lees je in deze factsheet.

Sport en bewegen is voor mensen met een verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Voor de meeste personen geldt dat zij in meer of mindere mate afhankelijk zijn van hun sociale omgeving (ouders, familie, de woonlocatie of zorginstelling). Soms is het lastiger of zijn er aanpassingen nodig zodat beweegactiviteiten beter aansluiten bij hun mogelijkheden. Daarom zijn de Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking net iets anders dan de algemeen geldende beweegrichtlijnen.

Sporters die meer stress ervaren, lopen een groter risico om geblesseerd te raken. Mindfulnesstraining – gericht op stressreductie en verbeteren van focus – vermindert het aantal blessures in een groep jonge voetballers.

Het beweegadvies is sinds 2017 aangevuld met aanbevelingen om spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is dat gebeurd met balansoefeningen. Racket- en balsporten blijken daarbij behoorlijk effectief, maar dat geldt ook voor specifieke oefeningen.

Jeugdatleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Dit geldt met name voor blessures aan botten en in groeischrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, waarin onderzoekers keken naar de invloed van groeisnelheid op het ontstaan van blessures.

Sprinttraining waarbij sporters een zware slee vooruitduwen, helpt om het sprintvermogen van jonge sporters te verbeteren. Dit ontdekte een groep internationale onderzoekers door vijftig jongens acht weken lang met een slee te laten trainen.

Topwielrenners fietsen harder na een trainingsprogramma met korte inspanningsblokken waarbij ze 30 seconden voluit fietsen, dan na inspanningsblokken van 5 minuten. Dat blijkt uit onderzoek van de Inland Norway University of Applied Sciences waarin de prestatie van topwielrenners is vergeleken na twee verschillende intervalprogramma’s.

Voor patiënten met meniscusklachten zijn er verschillende behandelopties. Welke behandeling het beste is, verschilt per patiënt. De nieuwe Keuzehulp Gescheurde Meniscus helpt zorgverleners en patiënten (van 45 jaar en ouder) om samen te beslissen wat de beste behandeling is.

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2020-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2020-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2020-4
  NPi-service Neurologie 2020-4

  lees meer...

 • in-memoriam-erik-hendriks-1958-2020
  In Memoriam – Erik Hendriks (1958 - 2020)

  lees meer...

 • de-masterclass-tendinopathieen-in-de-sport-gaat-definitief-door-op-12-juni
  De masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’ gaat definitief door op 12 juni

  lees meer...

 • e-learning-moduul-en-cursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-start-nu-alvast-met-de-online-voorbereiding-van-dag-1-op-21-september
  E-learning-moduul en cursus over Inspanningsfysiologie en trainingsleer. Start nu alvast met de online voorbereiding van dag 1 op 21 september

  lees meer...

 • masterclass-handtherapie-brain-and-hand-op-zaterdag-19-september
  Masterclass handtherapie ‘Brain and hand’ op zaterdag 19 september

  lees meer...

 • uitgebreide-online-cursus-patienten-met-een-post-intensive-care-syndroom-pics-na-ontslag-uit-het-ziekenhuis-nu-beschikbaar
  Uitgebreide online cursus 'Patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’ nu beschikbaar

  lees meer...

 • zeer-hoog-gewaardeerde-masterclass-liespijn-bij-sporters-op-24-en-25-september
  Zeer hoog gewaardeerde masterclass 'Liespijn bij sporters' op 24 en 25 september

  lees meer...

 • interactieve-cursus-sportblessures-bij-kinderen-op-woensdag-23-september
  Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’ op woensdag 23 september

  lees meer...

 • lees-hier-de-resultaten-van-de-behoeftepeiling-online-diensten-en-e-health-toepassingen
  Lees hier de resultaten van de behoeftepeiling online diensten en e-health toepassingen

  lees meer...

 • starten-met-een-beweegprogramma-diabetes-mellitus-cursus-op-30-september-en-1-oktober
  Starten met een beweegprogramma Diabetes Mellitus? Cursus op 30 september en 1 oktober

  lees meer...

 • cursus-motiverende-gespreksvoering-bij-mensen-met-een-chronische-aandoening-op-2-en-3-september
  Cursus 'Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • 10e-opleiding-handtherapie-start-28-september-waardering-8-3-bekijk-de-videotrailer
  10e opleiding Handtherapie. start 28 september. Waardering 8,3. Bekijk de Videotrailer.

  lees meer...

 • verdiepingsdag-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg-op-dinsdag-22-september
  Verdiepingsdag ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ op dinsdag 22 september

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo