NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Welke werkaanpassingen stimuleren oudere werknemers die zich ziek voelen om te blijven werken?

Dettmann M. Journal of Occupational and Environmental Medicine 2020, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Met de toenemende vergrijzing zal ook het aandeel oudere werknemers met een slechtere gezondheid stijgen. Hoe kunnen werkgevers hen helpen om minder te verzuimen en productiever te zijn? Dat vroegen wetenschappers aan 207 Duitse werknemers die – wegens hun verminderde gezondheid – minimaal één werkaanpassing aangeboden kregen. Benieuwd welke aanpassingen zij het meest behulpzaam vonden? Lees het NPi-service referaat.

Wie lopen het grootste risico op werkgerelateerde klachten?

Russo F. BMC Musculoskeletal Disorders 2020, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Kunnen werknemers zelf goed inschatten of ze worden blootgesteld aan werkgerelateerde risico's voor het oplopen van lage rug-, been- of nek-schouderpijn? Dat analyseerden Italiaanse wetenschappers uit gegevens van meer dan 8000 werkenden. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.

Hulpmiddelen voor het uitvoeren van transfers bij patiënten

Vinstup J, et al. BMC Musculoskeletal Disorders 2020, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Zorgt gebruik van hulpmiddelen bij transfers van patiënten daadwerkelijk voor minder lage rugklachten onder zorgpersoneel? Deense wetenschappers combineerden technische metingen en prospectief onderzoek om deze vraag te beantwoorden. Lees het hele NPi-service referaat voor meer info.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Arbeid en bedrijf.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW: Preventie op de werkplek - Welke interventies werken?

Duur: 14:33 min | Spreker: prof. dr. Karin Proper

Prof. dr. Karin Proper (RIVM en Amsterdam UMC) beschrijft in deze webcast welke interventies op de werkvloer helpen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook stipt ze aan welke programma's preventief werken tegen hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Bore-out van je werk? Doe iets aan jezelf of voor de maatschappij

Bron: NRC, 23 februari 2021

Mensen die veel plezier en energie uit hun werk haalden, moesten daar soms door corona mee stoppen. Hoe voorkom je wegzinken in lethargie?

Een op de zes vreest niet geschikt te zijn voor baan van de toekomst

Bron: AD, 23 februari 2021

Sommige banen van nu bestonden twintig jaar geleden nog niet. En grote kans dat andere functies over twintig jaar niet meer bestaan. Zijn we daarop voorbereid?

Ziekteverzuim eind 2020 hoogste in achttien jaar

Bron: Trouw, 11 februari 2021

Het ziekteverzuim onder werknemers schiet omhoog. Eind vorig jaar lag het op 4,9 procent. De laatste keer dat het verzuim zo hoog lag, was in 2002. Vooral in de zorg zijn veel werkenden ziek.

Meer thuiswerken betekent nóg meer schermtijd – hoe houd je werk en privé uit elkaar?

Bron: NRC, 10 februari 2021

Thuiswerkers werken sinds corona meer over en zijn vaker bereikbaar voor het werk. Waarom eigenlijk? En wat zijn de gevolgen daarvan voor hun welzijn? ,,Ik wil gewoon mijn werk afkrijgen, anders voel ik me niet goed”

Met deze hulpmiddelen voorkom je rug- en nekpijn bij het thuiswerken

Bron: 7 februari 2021

Wie geen kamer over heeft om een thuiskantoor in te richten, kan met een bureauverhoger van een gewone tafel een verantwoorde werkplek maken. Na het werk zet je ’m eenvoudig opzij.

Meer burn-out klachten op IC’s tijdens covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2 februari 2021

De eerste golf van covid-19 viel samen met een procentuele toename van het aantal IC-medewerkers met burn-outsymptomen, concluderen Nijmeegse onderzoekers. Zij hadden eind 2019 al een enquête onder het IC-personeel rondgestuurd, waardoor ze onverwacht een inkijk konden krijgen in het effect van de pandemie (Crit Care Med. 2021; online 28 januari).

Cursus 'Aandacht voor de werkplek'.

Woensdagen 7 en 21 april 2021

In deze 2 daagse cursus staat de mens op de werkplek centraal. Naast de fysieke aspecten van werk zal ook aandacht besteed worden aan psychosociale invloeden op de werkvloer die van invloed kunnen zijn op het functioneren. Uitval op de werkvloer is bijna altijd multifactorieel.

De impact van de pandemie op paramedici

Bron: HAN, 28 januari 2021

De eerste golf van de coronapandemie had grote impact, ook op paramedici in het ziekenhuis. Niek Koenders (Radboudumc-fysiotherapeut, onderzoeker en HAN-alumnus) bracht hun ervaringen in kaart samen met medeonderzoekers. Het resultaat? Veel inzicht en een aantal aanbevelingen.

Analyse LDF: ‘Geen grote toename nek- en schouderklachten'

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 21 januari 2021

In weerwil tot wat velen denken en waarover ook in de media talloze berichten zijn verschenen, blijkt uit een voorlopige analyse van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie, verricht door Mediquest en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, dat er in 2020 geen significante toename van het aantal nek- en schouderklachten bij fysiotherapiepraktijken is waar te nemen (t.o.v. dezelfde periode in 2019).

Nieuwe cursus: De impact van technologie op gezondheid. Met prof. dr. E. Peper, experimenteel psycholoog, professor San Francisco State University

Zaterdag 5 juni 2021

Na de cursus kan de deelnemer cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kan hij bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering van de gezondheid.

Meer informatie over de NPi-service