NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Effectieve ergonomietraining voor productiemedewerkers

Denadai M. Applied Ergonomics 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Braziliaanse wetenschappers onderzochten in deze studie een ergonomietraining met videobeelden van huidige én gewenste taakuitvoeringen voor productiemedewerkers in de pluimveesector. Ze vroegen niet alleen naar lichamelijke klachten, maar analyseerden ook of de werkhouding van de 46 productiemedewerkers verbeterde en of dit na twee maanden nog steeds het geval was. In dit NPi-service referaat lees je hoe effectief de ergonomietraining van één uur was.

Verpleegkundigen verminderen rugklachten met trainingsprogramma

Moreira R. International Archives of Occupational and Environmental Health 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Is een trainingsprogramma met grondoefeningen geschikt om symptomen van lage rugklachten te verminderen bij verpleegkundigen? Braziliaanse wetenschappers onderzochten het door 82 verpleegkundigen te verdelen in twee groepen en de helft drie maanden lang te laten trainen. In dit referaat lees je de resultaten van deze gerandomiseerde studie.

Vermoeide nek bij tabletgebruik? Las regelmatig korte pauzes in!

Sarker P. Applied Ergonomics 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Wat is het effect van pauzes op de spierspanning en vermoeidheid als iemand gedurende langere tijd schuin omlaag kijkt? Amerikaanse wetenschappers onderzochten de EMG-activiteit van de nekextensoren bij drie verschillende pauzeprotocollen. De verschillen tussen vijf korte pauzes, twee middellange pauzes of één lange pauze lees je in dit NPi-service referaat.

Literatuurlijst 2021-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Arbeid en bedrijf.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Arbeidsgerichte zorg - de rol van de paramedicus

Duur: 27:00 min | Spreker: dr. Nathan Hutting

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker aan de HAN het belang van aandacht voor werk in de dagelijkse praktijk. Hij stipt de relatie tussen musculoskeletale klachten en werk aan en vertelt wanneer samenwerking met een arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut zinvol is.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Webcast: Preventie op de werkplek - Welke interventies werken?

Duur: 14:33 min | Spreker: prof. dr. Karin Proper

Prof. dr. Karin Proper (RIVM en Amsterdam UMC) beschrijft in deze webcast welke interventies op de werkvloer helpen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook stipt ze aan welke programma's preventief werken tegen hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Longfonds: veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona

Bron: Skipr, 10 mei 2021

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

Resultaten pilot beroepslongziekten tonen belang van uitvragen relatie werk

Bron: Medicalfacts, 3 mei 2021

Werk kan een bepalende factor zijn bij het ontstaan en verergeren van longklachten. Toch wordt door artsen en verpleegkundigen niet altijd gevraagd naar blootstelling aan stoffen op het werk. De Long Alliantie Nederland (LAN) startte twee pilots waarin op longafdelingen actief werd gevraagd naar een mogelijke relatie met werk. Dit leverde belangrijke resultaten op.

Het corona-effect: werknemers melden zich minder vaak ziek, maar blijven wel langer weg

Bron: NRC Handelsblad, 28 april 2021

De ziekmeldingen dalen, maar wíé ziek is, blijft dat langer. Experts zijn bezorgd over het effect van corona op de mentale conditie.

Met voeding gezonder een nachtdienst door

Bron: Nieuws voor diëtisten, 26 april 2021

Nachtdiensten verstoren het natuurlijke ritme van slapen en eten, waardoor maag- en darmklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid optreden. Onderzoekers van Wageningen University gaan kijken met welke frequentie van eetmomenten iemand het beste een nachtdienst doorkomt. Ook kijken ze naar de optimale samenstelling van maaltijden.

Webinar 'Gezondheid in relatie tot thuiswerken'

Dinsdagavond 18 mei 2021

Welke gevolgen brengt thuiswerken met zich mee op gebied van de werk-privé balans, ergonomie, op sociaal vlak en ruimte waarin je werkt? Hoe anticiperen bedrijven hierop? Hoe kun je als zorgverlener hierop anticiperen? In deze webinar worden deze 4 pijlers besproken en tools aangereikt om gevolgen te kunnen analyseren en waar mogelijk aan te pakken.

 

Een stijve nek of rugklachten door het thuiswerken? Meer bewegen is de oplossing

Bron: NRC, 22 april 2021

Mensen bewegen te weinig en zitten te lang nu ze massaal thuiswerken. „Ik kon mijn hoofd niet meer op mijn romp houden.”

Zo richt je je werkplek in om klachten te voorkomen

Bron: Nu.nl, 31 maart 2021

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week is dat: hoe richt ik mijn werkplek zo goed mogelijk in om klachten te voorkomen? Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Einte Rinsma: "Het aantal mensen met klachten aan arm, nek en schouder is aanzienlijk gegroeid sinds we massaal thuiswerken."

Nieuwe cursus: De impact van technologie op gezondheid. Met prof. dr. E. Peper, experimenteel psycholoog, professor San Francisco State University

Zaterdag 5 juni 2021

In deze cursus wordt uitgelegd en getoond hoe het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones evolutionaire reactiepatronen activeert, die de mens voorheen in staat stelden om te overleven, maar nu onze gezondheid nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van fysiek ongemak en aandoeningen. Tevens worden er strategieën uiteengezet die clinici voor hun cliënten en zichzelf kunnen hanteren om fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik te voorkomen en de gezondheid op het werk en thuis te optimaliseren.

‘Slaaptekort werknemers kost Nederlandse bedrijven 12,4 miljard euro per jaar’

Bron: AD, 27 maart 2021

Morgen gaat de zomertijd in. Dat betekent plots een uurtje korter slapen, terwijl een goede nachtrust de rest van het jaar ook niet vanzelfsprekend is. Slaapgebrek onder werknemers is een onderschatte kostenpost voor bedrijven, zegt slaapexpert Floris Wouterson.

Microbreaks helpen vermoeide werknemers de dag door

Bron: Nieuws voor diëtisten, 23 maart 2021

Even kletsen met een collega, koffie halen, een puzzeltje maken. Dit soort korte, vrijwillige en spontane pauzes tijdens de werkdag – “microbreaks” – nemen mensen vaker op dagen dat ze vermoeid zijn. En niet voor niks: het helpt ze beter met hun energie om te gaan en het werk goed te doen.

Cursus 'Aandacht voor de werkplek'

Dinsdagen 21 september en 5 oktober

In deze praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' leert u hoe u een werkplekonderzoek goed kan uitvoeren. Het is geen vervanging voor de cursus arbeidsfysiotherapie maar een manier om u te oriënteren op dit werkgebied en een bredere focus te ontwikkelen op de relatie tussen werk en fysieke klachten.

Meer informatie over de NPi-service