NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Arbeid en bedrijf op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Arbeid en bedrijf nog een keer op een rijtje.

Vrouwen in zorg en onderwijs ervaren vaak werkgerelateerde pijn

Arvidsson I. BMC Musculoskeletal Disorders 2020, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

In deze studie zochten Zweedse wetenschappers uit of risicofactoren voor het ontwikkelen van musculoskeletale klachten 2,5 jaar later ook daadwerkelijk tot pijn leidden. Om dat te achterhalen ondervroegen ze 1115 vrouwen in de zorg en het onderwijs. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het referaat.

Profiteren verpleegkundigen met musculoskeletale pijn op de lange termijn van werkstress-gerichte coaching?

Becker A. International Archives of Occupational and Environmental Health 2020, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

Stress op het werk vergroot de kans op musculoskeletale pijn en zorgt er soms ook voor dat werknemers minder snel herstellen. Kunnen coachingsgesprekken gericht op het omgaan met werkstress op de lange termijn bijdragen aan het herstel van werknemers die al trainen met een fysiotherapeut? Duitse wetenschappers onderzochten het bij 68 verpleegkundigen met musculoskeletale pijn. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het referaat!

Oefenen is niet bij alle werkgerelateerde schouderklachten noodzakelijk

Picón S. Journal of Occupational Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

Loont het zich bij alle werkgerelateerde schouderklachten om interventies toe te passen? En welke zijn dan het meest effectief? Deze nieuwe systematic review geeft een aanzet voor het antwoord op deze vragen. Meer weten? Lees dan het hele referaat!

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Arbeid en bedrijf.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW: Preventie op de werkplek - Welke interventies werken?

Duur: 14:33 min | Spreker: prof. dr. Karin Proper

Prof. dr. Karin Proper (RIVM en Amsterdam UMC) beschrijft in deze webcast welke interventies op de werkvloer helpen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook stipt ze aan welke programma's preventief werken tegen hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Als het straks weer mag, werken we maar de helft van de tijd op kantoor

Bron: NRC, 1 januari 2021

NRC vroeg acht grote werkgevers: hoe gaan jullie werken, als dat straks weer op kantoor kan? Het soort werk – een brainstorm, of juist in je eentje – zal bepalen waar je dat doet. Kantoren sluiten is niet aan de orde. Opnieuw inrichten wel.

Behandelorganisatie Psyned trekt aan alarmbel: mentale gezondheid werknemers onder druk

Bron: Medicalfacts, 30 november 2020

Landelijke behandelorganisatie Psyned ziet sinds de start van de tweede corona golf een verdubbeling in het aantal behandeltrajecten dat organisaties aanvragen voor hun werknemers. [...] De vraag naar hulp bij psychische klachten op de werkvloer stijgt al sinds het begin van corona, maar nu opvallend snel.

Ruim helft zorgmedewerkers kampt met meer stress dan voor corona

Bron: Medicalfacts, 27 november 2020

De helft van de zorgmedewerkers voelt zich momenteel gestrest en maar liefst zes op de tien ervaren nu meer stress dan voor corona. Als zij zelf stress ervaren, dan bespreekt 75% van de zorgmedewerkers het op het werk. Wel liever met collega’s (59%) dan met hun leidinggevende (16%). Twee op de tien bespreken het niet op het werk.

De impact van technologie op gezondheid en wat je er aan kunt doen

Zaterdag 5 juni 2021

Na de cursus kan de deelnemer cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kan hij bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering van de gezondheid.

Meer informatie over de NPi-service