NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Is zittend werk ongezond? Een peiling onder 45 duizend Zweedse werknemers

Kallings L. BMC Public Health 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Vinden werknemers zichzelf ongezonder als ze op hun werk veel zitten? En hoe beïnvloedt pauzeren en sporten hun gezondheid? Die vragen beantwoorden Zweedse onderzoekers na analyse van gegevens van bijna 45 duizend werknemers. De antwoorden lees je in dit referaat.

Tillen met een gebogen rug: sterker en efficiënter

Mawston G. Gait and Posture 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Over de juiste tiltechniek is veel discussie: moet dat met een holle of rechte rug? Of maakt het niet uit? In deze studie onderzochten wetenschappers hoeveel kracht gezonde proefpersonen uit hun rugspieren haalden bij tweehandig tillen met een holle, rechte en gebogen rug. Benieuwd wat ze vonden? Lees het in dit NPi-service referaat.

Voorkomen is beter dan genezen: vaker pauzeren en van houding wisselen in kantoorbanen

Waongenngarm P. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health 2021, met een vertaalslag van Léon Gardien, bedrijfsfysiotherapeut

Kunnen mensen met een kantoorbaan die risico lopen op nek- en lage rugklachten deze klachten voorkomen door meer pauze te nemen en regelmatig van houding te wisselen? Thaise wetenschappers zochten het uit met een gerandomiseerde studie. Lees het referaat voor het antwoord!

Literatuurlijst 2021-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Arbeid en bedrijf.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Arbeidsgerichte zorg - de rol van de paramedicus

Duur: 27:00 min | Spreker: dr. Nathan Hutting

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker aan de HAN het belang van aandacht voor werk in de dagelijkse praktijk. Hij stipt de relatie tussen musculoskeletale klachten en werk aan en vertelt wanneer samenwerking met een arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut zinvol is.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Webcast: Preventie op de werkplek - Welke interventies werken?

Duur: 14:33 min | Spreker: prof. dr. Karin Proper

Prof. dr. Karin Proper (RIVM en Amsterdam UMC) beschrijft in deze webcast welke interventies op de werkvloer helpen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook stipt ze aan welke programma's preventief werken tegen hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Ruim helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk

Bron: AD, 16 juli 2021

Door de coronacrisis is stress op de werkvloer een nog relevanter onderwerp geworden. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers (56 procent) zegt ongezond veel werkgerelateerde stress te ervaren.

Waarom elke manager zijn personeel een middagdutje moet laten doen

Bron: AD, 15 juli 2021

Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: een middagdutje doen.

Vakbonden: onrust over terugkeer naar kantoor door Delta-variant

Bron: Skipr, 13 juli 2021

Werknemers zijn ongerust nu de Delta-variant zich in Nederland verspreid en willen volgens Piet Fortuin, voorzitter CNV “de kat uit de boom kijken” voor ze weer op kantoor gaan werken, aldus het AD.

Cursus 'Aandacht voor de werkplek'

Dinsdagen 21 september en 5 oktober

In deze praktijkgerichte cursus 'Aandacht voor de werkplek' leert u hoe u een werkplekonderzoek goed kan uitvoeren. Het is geen vervanging voor de cursus arbeidsfysiotherapie maar een manier om u te oriënteren op dit werkgebied en een bredere focus te ontwikkelen op de relatie tussen werk en fysieke klachten.

Covid de meest gemelde beroepsziekte in 2020

Bron: Skipr, 24 juni 2021

De meest gemelde beroepsziekte in 2020 is covid-19, ofwel besmetting met het coronavirus in de werksituatie. Het aantal nieuwe gevallen per 100.000 werknemers lag naar schatting op 128. Maar ook beroepsgebonden psychische aandoeningen (78 per 100.000) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (30 per 100.000) komen veel voor.

Erkende interventie Stapjefitter: beweging, voeding, participatie

Bron: Alles over sport, 24 juni 2021

De interventie Stapjefitter, gericht op re-integratie en gezonde leefstijl, is onlangs erkend op het niveau Goed Onderbouwd. Dat houdt in dat de aanpak niet alleen goed beschreven is, maar ook dat de werkzaamheid onderbouwd is met modellen en theorie.

Nieuwe cursus: De impact van technologie op gezondheid. Met prof. dr. E. Peper, experimenteel psycholoog, professor San Francisco State University

Maandagmiddag en -avond 17 januari 2022

In deze cursus wordt uitgelegd en getoond hoe het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones evolutionaire reactiepatronen activeert, die de mens voorheen in staat stelden om te overleven, maar nu onze gezondheid nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van fysiek ongemak en aandoeningen. Tevens worden er strategieën uiteengezet die clinici voor hun cliënten en zichzelf kunnen hanteren om fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik te voorkomen en de gezondheid op het werk en thuis te optimaliseren.

Meer kennis en maatwerk kan arbeidsparticipatie verhogen

Bron: Medicalfacts, 17 juni 2021

“Werk als medicijn,” was begin juni de reden van het kabinet om meer geld te besteden aan re-integratie trajecten voor mensen met psychische klachten. Maar om aan werk te komen, is nog niet zo eenvoudig. Instanties zoals het UWV en gemeenten spelen daarin een belangrijke rol. MIND onderzocht het afgelopen jaar de mate waarin mensen met psychische klachten de dienstverlening van UWV en gemeenteloketten waarderen.

Gebroken pols of afgerukte vinger? Geen probleem, in no time kun je weer aan het werk

Bron: Algemeen Dagblad, 17 juni 2021

Doorgesneden pezen en andere verwondingen aan handen en polsen kosten de samenleving jaarlijks 530 miljoen euro. Grootste schadepost: vaak langdurig niet kunnen werken. Een specialistisch team rond een patiënt in HMC voorkomt veel pijnlijk persoonlijk leed en maatschappelijke schade.

Een vol hoofd door thuiswerken? Tips voor een opgeruimde bovenkamer

Bron: NU.nl, 16 juni 2021

Nu thuiswerken op veel plekken de nieuwe norm is, werken én wonen veel mensen in dezelfde ruimte. Dat is niet altijd even handig en kan soms leiden tot stress en een vol hoofd. Dus hoe zorg je ervoor dat je met een opgeruimd hoofd thuis kunt werken?

Werknemers, werkgevers en onderzoekers komen met praktische handvatten om re-integratie 2e spoor te verbeteren

Bron: ZonMw, 9 juni 2021

Hoe kan de re-integratie van een zieke werknemer bij een andere werkgever (2e spoor) verbeteren? Kunnen werkgevers en werknemers de mogelijkheden beter benutten? In ons nieuwe programma gaan werknemers en werkgevers samen met onderzoekers (en bijvoorbeeld re-integratiedienstverleners) werken aan een ‘gereedschapskist’ met innovatieve en praktische aanpakken.

Meer informatie over de NPi-service