NPi-service Arbeid en bedrijf

Referaten

Programma 'At Work' vergroot de arbeidskansen van jongeren met een chronische fysieke aandoening

Bal M. Disability and Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

Voor veel jongeren met een chronische fysieke aandoening is het vinden van betaald werk dat past bij hun opleiding en interessegebieden een uitdaging. Voor degenen die er niet in slagen om zo'n baan te vinden startten Rijndam Revalidatie (Rotterdam), Reade (Amsterdam) en Basalt (Leiden) in 2007 met het programma 'At Work'. In dit referaat lees je de resultaten bij 90 jongvolwassenen die het programma volgden.

Wat bevordert de werkhervatting na een nieuwe knie?

Coutu M. Clinical Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

Terwijl de ene patiënt binnen drie maanden na een totale knieoperatie haar werk weer hervat, keert een ander pas na negen maanden terug op de werkvloer. Welke factoren beïnvloeden de werkhervatting? En welke rol spelen de therapeut en arts daarbij? Canadese wetenschappers achterhaalden dat door 17 patiënten en hun artsen en therapeuten te interviewen.

Contextuele factoren ondervertegenwoordigd in revalidatiedoelen

Riis-Djernaes L. Disability and Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Yvonne Heerkens, lector Arbeid en Gezondheid

In hoeverre beslaan de behandeldoelen in de (poli)klinische revalidatie alle aspecten van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF)? Die vraag beantwoordden Deense wetenschappers door de doelen uit honderd patiëntendossiers tegen het licht te houden.

Wil je meer leren?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van werkgerelateerde studies.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Webcasts

Webcast: Arbeidsgerichte zorg - de rol van de paramedicus

Duur: 27:00 min | Spreker: dr. Nathan Hutting

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysiotherapeut en onderzoeker aan de HAN het belang van aandacht voor werk in de dagelijkse praktijk. Hij stipt de relatie tussen musculoskeletale klachten en werk aan en vertelt wanneer samenwerking met een arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut zinvol is.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Webcast: Preventie op de werkplek - Welke interventies werken?

Duur: 14:33 min | Spreker: prof. dr. Karin Proper

Prof. dr. Karin Proper (RIVM en Amsterdam UMC) beschrijft in deze webcast welke interventies op de werkvloer helpen om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Ook stipt ze aan welke programma's preventief werken tegen hart- en vaatziekten, mentale gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Peter: 'Ik ben bang dat ik een burn-out heb. Of kan ik deze nog voorkomen?'

Bron: RTL Nieuws, 11 oktober 2021

Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Wanneer gaan alle rode vlaggen omhoog? Peter heeft het zo druk op zijn werk dat hij thuis, maar ook bij zijn vrienden niet meer te genieten is en somber is. Hij vreest voor een burn-out, of is het zover nog niet?

Vandenbroucke wil erkenning Covid als beroepsziekte fors uitbreiden

Bron: Het Laatste Nieuws, 30 september 2021

Wie corona oploopt op de werkvloer, kan binnenkort tot 90 procent van zijn loon behouden. Minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de ­erkenning van Covid als beroeps­ziekte fors uitbreiden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Voltijd zorgpersoneel minder vaak ziek dan deeltijd

Bron: Skipr, 28 september 2021

Zorgpersoneel dat in deeltijd werkt, is vaker ziek dan personeel dat 36 uur of meer werkt. Die conclusie, afkomstig uit een onderzoek dat dinsdag wordt gepresenteerd, kan belangrijk zijn om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan.

Werkgevers profiteren ook financieel van actievere werknemers

Bron: Alles over Sport, 23 september 2021

Werknemers die vóór, tijdens of na het werk meer bewegen, hebben een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim. Actievere werknemers kunnen werkgevers dus veel (financiële) voordelen opleveren. Hoe groot zijn deze financiële effecten? En hoe motiveer je werknemers om meer te bewegen op kantoor of bij thuiswerken?

Deze vier factoren bepalen of je gelukkig bent met je werk

Bron: Welingelichte Kringen, 22 september 2021

Natuurlijk hoef je niet élke dag fluitend aan je werk te beginnen, maar liefst toch wel vaak. Je bent er immers vele uren mee bezig. Maar hoe bepaal je of je nog gelukkig bent met je werk?

Meer oog voor werkdruk en werkomgeving kan patiëntveiligheid verder verbeteren

Bron: Nivel, 17 september 2021

Knelpunten in de personele bezetting in de zorg worden vaak in direct verband gebracht met verminderde patiëntveiligheid. Daarbij draait het niet alleen om het aantal ‘handen aan het bed’.

Toolkit voor acute intensieve zorgprofessionals

Bron: Nieuwsbericht HAN, 14 september 2021

Veel zorgprofessionals die in de coronacrisis in de frontlinie werken hebben last van de impact van COVID-19 op hun professionele en persoonlijke leven. Wat helpt hen om tóch op de been te kunnen blijven? Onderzoekers van de HAN ontwikkelen een toolkit voor duurzame inzetbaarheid in crisistijd.

Baas en werknemer botsen over vaccinatie want de een heeft een zorgplicht en de ander zijn privacy

Bron: NRC Handelsblad, 6 september 2021

Vaccinatiediscussie Controleren of iemand is gevaccineerd mag de werkgever niet, maar hij moet er wel voor zorgen dat de werkomgeving voor iedereen veilig is.

Vakbond CNV wil zo snel mogelijk 30-urige werkweek invoeren

Bron: de Volkskrant, 4 september 2021

Vakbond CNV wil dat Nederlandse bedrijven zo snel mogelijk een 30-urige werkweek invoeren. Dat moet onder meer psychische problemen zoals burn-outs voorkomen. De bond gaat de komende tijd bij cao-onderhandelingen inzetten op de kortere werkweek.

Preventiedienst Idewe vraagt werkgevers om 'langdurige Covid' te erkennen als ziektebeeld

Bron: Het Laatste Nieuws, 2 september 2021

Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, roept werkgevers op om 'long Covid' te erkennen als ziektebeeld. Al meer dan 1 miljoen Belgen raakten besmet met het coronavirus en velen onder hen kampen weken tot maanden later nog met de gevolgen daarvan. Die 'langdurige Covid' gaat echter vaak gepaard met onbegrip op de werkvloer.

Nieuwe cursus: De impact van technologie op gezondheid. Met prof. dr. E. Peper, experimenteel psycholoog, professor San Francisco State University

Maandagmiddag en -avond 17 januari 2022

In deze cursus wordt uitgelegd en getoond hoe het gebruik van computers, laptops, tablets en smartphones evolutionaire reactiepatronen activeert, die de mens voorheen in staat stelden om te overleven, maar nu onze gezondheid nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van fysiek ongemak en aandoeningen. Tevens worden er strategieën uiteengezet die clinici voor hun cliënten en zichzelf kunnen hanteren om fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik te voorkomen en de gezondheid op het werk en thuis te optimaliseren.

Eerste versie BAR gereed: één begrippenkader voor arbeidsbelastbaarheid en re-integratie

Bron: ZonMw, 1 september 2021

Bij de re-integratie van een zieke werknemer hebben bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen ieder een eigen rol. De beroepsgroepen hanteren soms andere begrippen of gebruiken deze anders. Dit kan effectieve re-integratie van de werknemer in de weg staan.

Ewout is niet gevaccineerd, LeasePlan wil 'm daarom niet op kantoor: 'Ik schrik ervan'

Bron: RTL Nieuws, 30 augustus 2021

Veel bedrijven worstelen ermee: hoe moeten ze omgaan met ongevaccineerd personeel? Autobedrijf LeasePlan is het eerste grote bedrijf in Nederland dat een duidelijk standpunt inneemt. Voor alle duizend medewerkers geldt: geen coronavaccinatie, dan werk je thuis.

De Jonge: vaccinatieplicht op werkvloer kan niet

Bron: Skipr, 30 augustus 2021

Van een vaccinatieplicht op de werkvloer kan geen sprake zijn, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag. Maar over de vaccinatie-eis die het bedrijf LeasePlan heeft aangekondigd, wilde hij geen oordeel vellen. "Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende."

Lees jij NPi-service referaten liever in PDF of rechtsteeks op de website?

Laat het ons weten

Al tien jaar publiceren we onze NPi-service referaten in PDF. En al tien jaar zijn onze lezers tevreden over de service: in 2020 scoorden we gemiddeld weer een 8-. Maar ook datgene wat goed is verdient onderzoek. Daarom horen wij graag of de huidige manier van publiceren (in PDF) naar wens is, of dat je liever zou zien dat de referaten rechtstreeks op de website worden geplaatst, zoals onze blogs.

Tintelende vingers of kramp in je nek? Dan heb je misschien wel een muisarm

Bron: Nu.nl, 25 augustus 2021

Hoewel we langzaamaan weer vaker naar kantoor gaan, werken we nog steeds voor een groot deel vanuit huis. Heeft onze gebrekkige werksituatie tot een toename van muisarmklachten geleid? En wat kun je doen om dergelijke klachten te voorkomen?

Onderzoek: thuiswerken zorgt voor minder werkgeluk

Bron: De Telegraaf, 25 augustus 2021

Inmiddels werken we al weer ruim 1,5 jaar thuis. Met de nodige gevolgen voor het werkgeluk, zo blijkt uit onderzoek.

Arbeidspsycholoog: "Zo'n 15 procent van de beroepsbevolking is verslaafd aan werken"

Bron: Welingelichte Kringen, 23 augustus 2021

Af en toe je werkmail checken op een incourant tijdstip, of een uurtje eerder opstaan om een rapportje af te maken, het kan eens gebeuren, maar als je avond aan avond tot laat achter je laptop zit, ben je misschien gewoon verslaafd aan je werk. Het overkomt volgens een wetenschapper 15 procent van de werkende mensen.

Cursussen in themagebied Arbeid en bedrijf

Belangstelling?

In het themagebied Arbeid en Bedrijf biedt het NPi op dit moment twee cursussen aan die nog niet staan gepland te weten: Aandacht voor de werkplek en Werkdrukmanagement. U kunt uw belangstelling voor deze cursussen aangeven of uw wensen kenbaar maken als u belangstelling heeft voor andere thema's.

Meer informatie over de NPi-service