NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

CrossFit of hardlopen: bij welke sport ervaren vrouwen meer bekkenbodemklachten?

Forner L. International Urogynecology Journal 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Vrouwen met bekkenbodemklachten horen vaak dat ze moeten stoppen met zware krachttraining vanwege de toename in buikdruk die daarbij optreedt. Is hardlopen een goed alternatief? Met een online enquête informeerden Australische onderzoekers bij 1379 vrouwen die regelmatig hardliepen of aan CrossFit deden naar hun bekkenbodemklachten om die vraag te beantwoorden. In dit NPi-service referaat lees je hun conclusies.

Is inwendige palpatie nodig om bekkenbodemaanspanning aan te leren?

Ikeda M. BMC Womens Health 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

In de eerste maanden na een bevalling hebben veel vrouwen moeite om hun bekkenbodemspieren juist aan te spannen. Feedback geven op basis van inwendige palpatie is gemeengoed bij verloskundigen en bekkentherapeuten. Maar is dat wel strikt noodzakelijk? Of kan het ook met een buikecho? In dit NPi-service referaat lees je de bevindingen van twee Japanse wetenschappers die dit bij 65 vrouwen onderzochten.

Snel op de been na een bevalling: is dat goed of slecht?

Nygaard I. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Leidt meer lichamelijke activiteit kort na de bevalling ook tot meer bekkenbodemklachten op een later moment? Wetenschappers uit de V.S. voerden een zorgvuldig prospectief cohortonderzoek uit om deze vraag te beantwoorden. Lees het volledige referaat voor het antwoord!

Literatuurlijst 2021-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: De relatie tussen ademhaling en de bekkenbodem

Duur: 36:34 min | Spreker: Birgit Post

In deze webcasts vertelt Birgit Post, fysiotherapeut en therapeut methode van Dixhoorn, over de relatie tussen ademhaling, het diafragma en de bekkenbodem. Zij bespreekt wat de invloed is van stress en legt onder meer uit hoe houdingen de ademhaling kunnen tegenwerken.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Veel te winnen door vroege signalering depressie na de bevalling

Bron: Medicalfacts, 8 april 2021

Een depressie na de bevalling komt bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor. Zo’n depressie heeft veel impact op de moeder, maar kan ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het is daarom belangrijk om een mogelijke depressie in een vroeg stadium te signaleren.

Dit zijn de grootste vrouwentaboes in Nederland

Bron: Gezondheidsnet, 26 maart 2021

Taboes omtrent geslacht en afkomst worden op allerlei vlakken aangekaart en doorbroken. Maar op het gebied van gezondheid heersen nog altijd veel taboes onder vrouwen, waar we niet dagelijks bij stilstaan. Nieuw onderzoek legt een duidelijk stigma bloot rondom onderwerpen als menstruatie, incontinentie, depressie en menopauze.

Eén op de drie topsporters heeft last van ongewenst urineverlies

Bron: Topsport Topics, 25 maart 2021

Veel mensen denken bij ongewenst urineverlies misschien aan pas bevallen vrouwen of ouderen in een verpleeghuis. Maar niets is minder waar: ook veel jonge topsporters hebben last van zogeheten urine-incontinentie, zo blijkt uit Spaans onderzoek.

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 17 september, zaterdag 18 september 2021 en zaterdag 5 februari 2022

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Studie bevestigt: kramp meest voorkomende menstruatieklacht

Bron: Gezondheidsnet, 12 maart 2021

Op basis van de gegevens van gebruikers van iPhones en Apple Watches startte de techgigant met onderzoeken gericht op hartgezondheid, vrouwelijke gezondheid, beweging en gehoor. De eerste cijfers van de 'Women's Health Study' zijn inmiddels binnen: menstruatiekramp blijkt de meest gehoorde klacht.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdagochtend, -middag en -avond 19 november en zaterdag 20 november 2021

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

Grote gezondheidswinst door structurele afstemming in de verloskundige keten

Bron: Medicalfacts, 10 maart 2021

Het invoeren van een methodiek voor laagdrempelig overleg in de verloskundige keten in Limburg levert grote gezondheidswinst op voor moeder en kind. Op vrijdag 5 maart 2021 promoveerde Stephanie Lemmens op onderzoek naar de gehanteerde methode om de multidisciplinaire samenwerking te bevorderen. Zij toont in het onderzoek de doelmatigheid en doeltreffendheid aan van de zogenoemde ACCORD-methode.

Soepel door de overgang door gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen

Bron: AD, 8 maart 2021*

De overgang begint soms vroeger dan verwacht en daarom worden klachten niet altijd herkend. Dat kan anders, schrijft Mirjam van ’t Veld, bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Gelderse Vallei, in een boek. *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

De overgang: Gynaecologen willen van taboe af

Bron: Planet Health, 5 maart 2021

In Nederland wordt vaak nog lacherig gedaan over de overgang. Zonde, vinden gynaecologen Henk Oosterhof en Dorenda van Dijken. “Door de overgang gewoon te bespreken kun je veel leed besparen”.

Nieuw beleid rond inleiding bij een bevalling

Bron: Vakblad Vroeg, 26 februari 2021

In plaats van na 42 weken een week eerder een inleiding aanbieden bij een normaal verlopende zwangerschap. Plus de voor- en nadelen van zowel inleiding als afwachtend beleid bespreken. Aldus luiden enkele adviezen uit de nieuwe richtlijnmodule.

‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’

Bron: AD, 25 februari 2021

Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.

Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’

Bron: AD, 25 februari 2021

Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV.

Moedermelk bevat na coronabesmetting minstens vijf maanden antistoffen

Bron: Vakblad Vroeg, 22 februari 2021

Moedermelk van vrouwen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt, bevat ten minste vijf maanden antistoffen tegen het coronavirus. Een enkeling heeft zeven tot acht maanden antistoffen in de melk. Uit laboratoriumtesten blijkt dat moedermelk met antistoffen het SARS-CoV-2 virus effectief kan bestrijden.

Goed geïnformeerd de zwangerschap door met de ZwApp+

Bron: Medicalfacts, 23 februari 2021

Als je zwanger bent, wil je het liefst zo veel mogelijk weten over de zwangerschap, de bevalling, je baby en de kraamtijd. Daarom gebruiken het Maasstad Ziekenhuis en meerdere verloskundigen en gynaecologen in Rotterdam-Zuid en omgeving sinds kort ZwApp+ om zwangeren en partners goed te informeren. In deze gratis app staat allerlei informatie, die is samengesteld en gecontroleerd door deskundigen van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en meer dan 20 verloskundige praktijken en kraamzorgorganisaties, die samenwerken binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Rotterdam-Zuid.

Meer informatie over de NPi-service