NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

Bekkenbodemtraining: ook de oplossing voor seksueel disfunctioneren bij vrouwen na de menopauze?

Franco M. Journal of Sexual Medicine 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

De positieve effecten van bekkenbodemtraining op de bekkenbodemspieren – en daarmee ook bekkenbodemdisfuncties – zijn ondertussen duidelijk aangetoond. Maar leidt bekkenbodemtraining bij vrouwen na de menopauze ook tot minder seksueel disfunctioneren? Braziliaanse wetenschappers zochten het uit met een gerandomiseerde studie. Meer weten? Lees dan het hele referaat!

Bij overgevoelige bekkenbodemspieren is vaak ook het pijnsysteem sensitiever

Shafrir A. European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Een deel van de vrouwen met aanhoudende bekkenpijn en endometriose reageert slecht op gangbare behandelvormen. In deze studie onderzochten Amerikaanse wetenschappers bij 88 vrouwen met langdurige bekkenpijn of drukpijngevoeligheid van de onderbuik, bekkenbodemspieren of baarmoeder(mond) gerelateerd was aan tekenen van een overgevoelig pijnsysteem. Benieuwd of zij klinische tekenen vonden die kunnen wijzen op pijnversterking vanuit het centrale zenuwstelsel?

De impact van een zwangerschap en bevalling op bekkenbodemklachten

Stroeder R. Archives of Gynecology and Obstetrics 2021, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Talloze factoren zijn van invloed op bekkenbodemproblematiek na een zwangerschap en bevalling. In deze prospectieve pilotstudie gebruikten Duitse wetenschappers echografie, lichamelijk onderzoek én vragenlijsten om te achterhalen welke vrouwen meer risico lopen op problemen. Je leest hun conclusies in dit referaat.

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van studies over bekkenbodemklachten.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Webcasts

Webcast: De relatie tussen ademhaling en de bekkenbodem

Duur: 36:34 min | Spreker: Birgit Post

In deze webcasts vertelt Birgit Post, fysiotherapeut en therapeut methode van Dixhoorn, over de relatie tussen ademhaling, het diafragma en de bekkenbodem. Zij bespreekt wat de invloed is van stress en legt onder meer uit hoe houdingen de ademhaling kunnen tegenwerken.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

'Poepdokter' Nienke geeft tips voor dé perfecte drol: 'Iedereen hoort probleemloos te poepen'

Bron: Algemeen Dagblad, 8 oktober 2021

Als het goed is, heeft iedereen er dagelijks mee te maken: de grote boodschap. 'Poepdokter' Nienke Gottenbos (39) herschreef haar succesvolle bestseller De Poepdokter en voegde nog meer kennis en handige tips toe, zodat iedereen 'de perfecte drol' in de wc kan vinden. "Zelfs bij mij ruikt het niet altijd naar viooltjes."

Zelf urineverlies te lijf met app: app tegen incontinentie even effectief als hulp via huisarts

Bron: Mediator, 29 september 2021

Als vrouwen ongewild urineverlies hebben, valt er in veel gevallen iets aan te doen. Een team van het UMC Groningen maakte de app URinControl waarmee vrouwen zelf de behandeling kunnen doorlopen. De app is effectief, goedkoop én nu al zeer gewild, vertelt huisarts en onderzoeker Marco Blanker.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdagochtend, -middag en -avond 19 november en zaterdag 20 november 2021

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

Operatie lang niet altijd nodig voor mannen met incontinentieklachten

Bron: Algemeen Dagblad, 20 september 2021

Mannen kunnen net zo goed als vrouwen last krijgen van urineverlies. Uroloog Eveline Broers (40) van Máxima MC in Eindhoven over wat je eraan kunt doen.

Cursus ’De overgang'. Nog twee plaatsen beschikbaar.

Vrijdag 26 november

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

Masterclass ‘Bekkenbodemklachten ná seksueel trauma’ (voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten)

Maandag 1 november 2021

Er wordt ingegaan op klachten over en disfuncties van de bekkenbodem die zich manifesteren bij vrouwen en mannen als gevolg van een seksueel trauma. De gevolgen van het trauma op het gebied van mictie en defecatie komen aan de orde, als ook de gevolgen op het seksuele, psychosociale en relationele vlak. Ook recente ontwikkelingen betreffende dit onderwerp zullen besproken worden.

Meer informatie over de NPi-service