NPi-service Bekkenproblematiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Zorgt vermoeidheid na de bevalling voor minder beweging?

1 op de 9 vrouwen ervaart vermoeidheid na de bevalling, maar zorgt dat ook voor minder fysieke activiteit? Je leest het in dit referaat.

- BMC Pregnancy and Childbirth 2022, Baattaiah et al.
- Casper Martens, Maya Elling MSPT
-> Lees in PDF

Bekkenbodemtraining bij vrouwen met een prolaps: wat zegt het huidige bewijs?

Wat weten we nu over de effectiviteit van bekkenbodemtraining voor vrouwen met een verzakking? Kan het klachten verminderen, of misschien zelfs voorkomen? En hebben vrouwen die een prolapsoperatie ondergaan er voordeel bij als ze voor- en achteraf bekkenbodemtraining doen? Lees het hele referaat voor het antwoord op deze en meer vragen!

- International Urogynecology Journal 2022, Bø et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Maya Elling MSPT
-> Lees in PDF

E-learning 'Hardlopen rondom de zwangerschap'

In deze e-learning staat hardlopen rondom de zwangerschap centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek, een referaat en een samenvatting met tips uit een Britse richtlijn over het hervatten van hardlopen na de bevalling.
- 2 accreditatiepunten voor SKF of KRF-deelregister Bekkenfysiotherapeut
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Vraag naar plasklachten bij mensen met lage rug- en bekkenproblemen'

Vaak zijn urinewegproblemen goed te behandelen, maar de fysiotherapeut moet dan natuurlijk wel weten dat de klachten bestaan. Het is daarom belangrijk om in de anamnese uit te vragen of er sprake is van urinewegklachten of plasproblemen. Welke drempels ervaren fysiotherapeuten om patiënten met lagerug- of bekkenpijn te vragen naar urinewegklachten? En welke factoren zorgen ervoor dat therapeuten deze vragen juist wél stellen?
-> Log in en luister

Uit het archief

-> Stress urine-incontinentie, het metabool syndroom en obesitas
-> Buikdrukverlagende training verbetert tonus en continentie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-7

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Postmenopausal women's experiences of a resistance training intervention against vasomotor symptoms: a qualitative study
-> Lees deze open access studie uit BMC Womens Health

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over de bekkenbodem!

Richtlijn maakt seks na prostaatkanker bespreekbaar in spreekkamer

Bron: Amazing Erasmus MC, 28november 2022

Voor mannen met prostaatkanker zijn de bijwerkingen van de behandeling verstrekkend: ze werken in op het seksleven. Daar is nu een internationale richtlijn over verschenen voor artsen, met steun van de stichting Movember. De hoofdboodschap: dokter, maak seksualiteit bespreekbaar.

Zo gevaarlijk is alcohol tijdens zwangerschap: zelfs kleine hoeveelheden vertragen de hersenontwikkeling van de foetus

Bron: Scientias, 25 november 2022

Ook dat ene glas champagne tijdens de feestdagen kun je beter laten staan. Want ongeboren baby’s die worden blootgesteld aan alcohol kunnen leerstoornissen, gedragsproblemen of spraak- en taalachterstanden ontwikkelen.

Begeleiding zwangeren verbetert dankzij introductie CenteringZorg

Bron: Vakblad Vroeg, 21 november 2022

CenteringZorg viert dit jaar haar tienjarig jubileum in Nederland. Jaarlijks maken ongeveer 13.000 vrouwen gebruik van deze zwangerschapszorg. Onderzoek wijst uit dat deze vorm van hulp leidt tot positieve effecten op de gezondheid van moeder en kind. Zo is er tijdens de zwangerschap sprake van een lagere bloeddruk en minder alcoholgebruik. Na de bevalling neemt het animo voor het geven van borstvoeding toe. TNO introduceerde dit zorgmodel in Nederland, waarbij zwangeren prenatale zorg in groepsverband ontvangen en deelnemers een actieve rol en inbreng hebben.

Vijf vragen over endometriose beantwoord door hoogleraar gynaecologie en verloskunde Annemiek Nap

Bron: Radboud UMC, 1 november 2022

Endometriose is een veelvoorkomende ziekte bij vrouwen. Annemiek Nap, hoogleraar Gynaecologie en Verloskunde, en gespecialiseerd in endometriose, beantwoordt vijf vragen over deze aandoening.

Cursus ’De overgang'

Vrijdag 11 november 2022

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

E-learnings, podcasts en meer