NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

Bekkenbodemgroepstraining bij oudere vrouwen ook op de lange termijn effectief

Cacciari LP, Neurourology and Urodynamics 2020, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Veroudering en de menopauze lijken hun weerslag te hebben op de bekkenbodemfunctie van vrouwen. Zo kunnen veel vrouwen na de menopauze minder goed hun urine ophouden na een hoestbui. Gelukkig bestaan er trainingsvormen om de bekkenbodemspieren goed op peil te houden. Maar maakt het uit of je individueel of in groepsvorm traint? Lees het antwoord in dit referaat!

Vergroot condoomgebruik de kans op hevige bekkenpijn bij mannen?

Chen J. BMC Urology 2020, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Bekkenpijn komt niet alleen veel voor bij vrouwen, ook mannen kampen regelmatig met pijn in de bekkenbodem. Chinese wetenschappers analyseerden gegevens van 272 mannen met chronische bekkenpijn en onderzochten welke factoren het risico op hevigere bekkenpijn vergroten. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele NPi-service referaat.

Wat weten jonge vrouwen over hun bekkenbodem?

Falvey l. Female Pelvic Medicine and Reconstructive Surgery 2020, met een vertaalslag van Maya Elling MSPT, bekkenfysiotherapeut

Kennis van de bekkenbodem kan helpen om problemen met de bekkenbodem te voorkomen. Hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis van jonge vrouwelijke studenten? Weten zij genoeg over de bekkenbodem en hoe je deze kunt trainen? Ierse wetenschappers hielden een enquête onder 895 vrouwelijke studenten. Benieuwd naar hun resultaten? Lees het referaat.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: De overgang

Duur: 21:49 min | Spreker: Mariska van Assen-Willemsen MSc, bekkenfysiotherapeut

In deze webcast vertelt bekkenfysiotherapeute Mariska van Assen-Willemsen uitgebreid over de overgang. De fysieke, hormonale en emotionele veranderingen van het vrouwenlichaam komen aan bod en ze legt uit wat hun relatie is met klachten rondom het bekken. Ook geeft ze het belang van goede leefstijlkeuzes weer en wat de (bekken)fysiotherapeut daar in kan betekenen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Bekkenproblematiek op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist?

In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Bekkenproblematiek nog een keer op een rijtje.

Test spoort vroeg zwangerschapsvergiftiging op

Bron: Amsterdam UMC, 15 december 2020

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een methode ontwikkeld om vroeg in de zwangerschap te voorspellen of de zwangere vrouw zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) krijgt. Het gaat om de fase waarin er nog geen (fysieke) symptomen zichtbaar zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Vervolgcursus ‘Bekkenbodem en seksualiteit’

11 februari, 12 maart en 1 april 2021

Het is van belang dat fysiotherapeuten, werkend met mensen die klachten hebben in het bekkenbodemgebied, zich ervan bewust zijn dat er behalve klachten als incontinentie, obstipatie, etc. tevens seksuele klachten kunnen zijn die belemmerend kunnen werken ten aanzien van het herstel. Dit vraagt van de fysiotherapeut niet alleen specifieke kennis en vaardigheden, maar ook zicht op eigen normen, waarden en grenzen ten aanzien van seksualiteit en de consequenties daarvan in het contact met patiënten.

Nieuwe cursusdag ’De overgang'

Vrijdag 12 maart 2021

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

Bespreek inleiding bij 41 weken met vrouwen die hun eerste kind krijgen

Bron: Nieuwsbericht AMC, 9 december 2020

Het beleid in Nederland is om bij een normaal verlopende zwangerschap de baring bij 42 weken in te leiden. Bij een eerste kind zijn er nieuwe aanwijzingen om te overwegen dit bij 41 weken te doen.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdagochtend, -middag en -avond 2 april en zaterdag 3 april 2021

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 19 maart, zaterdag 20 maart en zaterdag 18 september 2021

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Vrijdagen 9 april, 23 april en 28 mei 2021

Functiestoornissen van de bekkenbodem zijn niet altijd fysiologisch bij het toenemen van de leeftijd en zijn (sociaal) zeer ingrijpend voor ouderen. In deze 3-daagse cursus krijgt de (geriatrie)fysiotherapeut de nodige kennis en handvatten omtrent dit onderbelichte thema.

Meer informatie over de NPi-service