NPi-service Bekkenproblematiek

Referaten

Urine-incontinentie: voorkomen is beter dan genezen

Brennen R. Journal of Physiotherapy 2021, met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker

Het dilemma rondom urine-incontinentie: is het beter om alle zwangeren preventief te laten trainen om ongewenst urineverlies te voorkomen? Of kun je beter alleen degenen behandelen die na de bevalling incontinent zijn geworden? Australische wetenschappers beantwoorden deze vraag in hun kosteneffectiviteitsanalyse op basis van berekeningen uit zeventien recente studies.

Helpt bekkenbodemtraining om beter te herstellen na een incontinentie-operatie?

McLean L. International Urogynecology Journal 2021, met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker

Hebben vrouwen voor en na een operatie voor stress urine-incontinentie baat bij bekkenbodemtraining? Canadese wetenschappers voerden een gerandomiseerd onderzoek uit om deze vraag te beantwoorden. Ben jij ook benieuwd? Lees dan het hele referaat!

Endometriose is meer dan bekkenpijn: een overzicht

Taylor H. The Lancet 2021, met een vertaalslag van dr. Marijke Slieker-ten Hove, bekkenfysiotherapeut en onderzoeker

Hevige bekkenpijn kán passen bij endometriose. Maar hoe onderscheid je dat van andere bekkenklachten? Welke symptomen horen er nog meer bij en wanneer stuur je een patiënt door? Lees de samenvatting van een overzichtsartikel uit The Lancet om meer over endometriose te leren.

Literatuurlijst 2021-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: De relatie tussen ademhaling en de bekkenbodem

Duur: 36:34 min | Spreker: Birgit Post

In deze webcasts vertelt Birgit Post, fysiotherapeut en therapeut methode van Dixhoorn, over de relatie tussen ademhaling, het diafragma en de bekkenbodem. Zij bespreekt wat de invloed is van stress en legt onder meer uit hoe houdingen de ademhaling kunnen tegenwerken.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Hartfilmpje in thuissituatie biedt zwangere meer comfort

Bron: Treant Nieuws, 21 mei 2021

Zwangeren in het verzorgingsgebied van Treant Zorggroep kunnen vanaf nu door een aantal verloskundigen in de regio thuis een hartfilmpje van hun kind laten maken. 'Zij hoeven voortaan niet meer naar het ziekenhuis te komen', vertelt Marie-José Pelinck, gynaecoloog bij Treant. 'Dit initiatief past binnen ons streven om de juiste zorg op de juiste plek te bieden.'

UMCG doet mee aan wereldwijd onderzoek naar gevolgen pandemie op zorg rond zwangerschap

Bron: Medicalfacts, 20 mei 2021

Het UMCG doet mee aan een grote wereldwijde studie om te onderzoeken hoe de zorg en de beleving daarvan, rondom zwangerschap geweest is tijdens de COVID-19 pandemie. Deze internationale studie wordt geleid door University of Queensland, Australia; gynaecoloog Sanne Gordijn en medisch-maatschappelijk werker Jet van de Hulst van het UMCG coördineren het Nederlandse deel van de studie.

Aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes stijgt

Bron: Nivel, 12 mei 2021

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000. Dit blijkt uit een recente studie van het Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds.

1 op de 2 mannen krijgt ooit erectieproblemen: wanneer loop je gevaar?

Bron: AD, 11 mei 2021

Maar liefst de helft van de mannen van boven de 40 krijgt ooit te maken met impotentie of erectieproblemen. Wanneer moet je je zorgen maken en hoe voorkom je het? Zes vragen aan een uroloog over deze vervelende kwaal.

Masterclass Dry Needling in de bekken-buik-bilregio

Vrijdag 17 september, zaterdag 18 september 2021 en zaterdag 5 februari 2022

Triggerpoints kunnen overal in het musculoskeletale systeem voorkomen. Samen met Jelle de Moor van het Dry Needling Centrum Amsterdam heeft het NPi deze masterclass voor bekkenfysiotherapeuten ontwikkeld, zodat zij zich het behandelen van triggerpoints in het bekkengebied en aangrenzende structuren met dry needling technieken eigen kunnen maken. Het vormt een nieuwe uitdaging voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die de manuele triggerpointtechnieken reeds beheersen.

Veel angst en depressie na bevalling zonder risico

Bron: Vakblad Vroeg, 10 mei 2021

Stress komt na de bevalling veel voor bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. Maar liefst 14 procent rapporteert symptomen van depressie gedurende de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. Angst komt nog meer voor, namelijk bij 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders.

Waarom zwangere vrouwen meer kans hebben op ernstige covid

Bron: Trouw, 9 mei 2021

Bij zwangere vrouwen werkt het immuunsysteem anders. Dat kan een reden zijn voor de hogere kans op ernstige covid.

Vervolgcursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm'

Vrijdagochtend, -middag en -avond 19 november en zaterdag 20 november 2021

Na deze cursus kent de deelnemer de fysiotherapeutische mogelijkheden bij cliënten met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem. Tevens kan de deelnemer een gestructureerde anamnese afnemen en hieruit doelstellingen voor de therapie destilleren. Daarnaast kent de deelnemer een aantal oefentherapeutische mogelijkheden voor mensen met darmklachten die in relatie staan tot functiestoornissen van de bekkenbodem

‘Tijdens een zwangerschap doet je bekkenbodem negen maanden aan topsport’

Bron: Algemeen Dagblad, 30 april 2021

Veel vrouwen krijgen er tijdens of na de zwangerschap mee te maken: bekkenbodemproblemen. Toch vragen ze niet vaak om hulp. Ook niet als die klachten verder gaan dan het bekende urineverlies bij een niesbui. Bekkenbodemspecialiste Hedwig Neels is vastberaden om het taboe op dergelijke problemen te doorbreken.

Nieuwe cursusdag ’De overgang'

Vrijdag 26 november

Als fysio-, oefen- , bekken- of ergotherapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren van overgangsklachten. Adequaat kunnen doorverwijzen naar en samenwerken met andere disciplines is daarbij van groot belang.In deze cursus komen de belangrijkste en meest actuele ontwikkelingen ten aanzien van het behandelen van vrouwen met overgangsklachten op de verschillende terreinen aan bod,

Voorspellers van depressie en angst na de bevalling

Bron: Vakblad Vroeg, 26 april 2021

Repetitieve gedachten en herhaaldelijk langdurig blijven denken over je gevoelens en (mogelijke) problemen, zijn voorspellers van depressie en angst in de perinatale periode. Herhaaldelijk piekeren in het eerste trimester van de zwangerschap is geassocieerd met depressie in het derde trimester tot acht weken na de bevalling.

Vervolgcursus 'Myofasciale triggerpoints in de bekken-buik-bilregio'

Vrijdagmiddag en -avond 21 januari en zaterdag 22 januari 2022

Na de cursus kan de deelnemer de myofasciale triggerpoints in het algemeen en specifiek in de bekken-buik-bilregio herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. Tevens kent de deelnemer de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn en de diverse factoren die een rol kunnen spelen bij het instandhouden van myofasciale pijn, alsmede de therapeutische mogelijkheden voor de cliënt met klachten over de bekken-buik-bilregio.

Hoe ga ik de menopauze te lijf?

Bron: Trouw, 22 april 2021

Vrouwen kunnen er niet onderuit: de overgang. Maar kan je zelf eigenlijk nog iets doen om het leed te verlichten?

Meer informatie over de NPi-service