NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Hartpatiënten moeten intensiever bewegen, maar ook minder stilzitten

Bakker EA. International Journal of Cardiology 2021, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Hartpatiënten houden er over het algemeen een vrij inactieve leefstijl op na. Uit onderzoek is bekend dat zij weinig matig tot hoog-intensieve activiteiten uitvoeren, maar over de tijd die zij zittend doorbrengen is weinig bekend. Welke factoren vergroten de kans op inactiviteit bij deze patiënten? En kan hartrevalidatie hen ook op de langere termijn aansporen tot een meer actieve leefstijl? Nederlandse wetenschappers zochten naar antwoorden op deze vragen. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.

Is krachttraining met lage weerstand en veel herhalingen zinvol voor COPD-patiënten?

Nyberg A. Chest 2020, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Veel COPD-patiënten kampen met spierkrachtverlies, en vooral het vermogen om bewegingen lang vol te houden neemt af. Hoe kunnen zij hun spieren trainen als ze vaak al buiten adem zijn voordat hun spieren voldoende belast zijn? Is trainen met een lage belasting en veel herhalingen een geschikte manier om hun spieruithoudingsvermogen te verbeteren? En maakt het dan uit of ze met twee armen of benen tegelijk of elke zijde apart oefenen? Lees hier de bevindingen van een Canadees-Zweeds onderzoeksteam dat de proef op de som nam.

Hartrevalidatie: starten is goed, volhouden is beter

Scherrenberg M. International Journal of Cardiology 2021, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Een scala aan internationale richtlijnen beveelt hartrevalidatie aan om de prognose, kwaliteit van leven en functioneren van patiënten met een ischemische hartziekte te verbeteren. Maar hoelang moet zo'n programma duren? Hoeveel sessies zijn eigenlijk nodig om een gunstig effect te bereiken? Dat vroegen Belgische wetenschappers zich ook af. Dus onderzochten zij de dosis-responsrelatie tussen het aantal gevolgde revalidatiesessies en het optreden van ernstige cardiale incidenten in de daaropvolgende vier jaar. Hun bevindingen lees je in dit NPi-service referaat.

Literatuurlijst 2021-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Hartrevalidatie in beweging

Duur: 20:35 min | Spreker: Nienke ter Hoeve

Nienke ter Hoeve, postdoc onderzoeker bij CAPRI hartrevalidatie en het Erasmus MC, bespreekt in deze webcast de noodzaak om hartrevalidanten te stimuleren meer te bewegen en minder te zitten om hun kans op vroegtijdig overlijden te verlagen. Zij presenteert uitkomsten van haar promotieonderzoek naar fysieke activiteit en sedentair gedrag bij hartrevalidanten, en concludeert dat hartrevalidatie alleen niet voldoende is om het beweeggedrag van revalidanten blijvend te veranderen. Daarom geeft zij een aantal adviezen en tips om het succes van hartrevalidatie te optimaliseren.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Sterke spieren zijn belangrijk bij het herstel van corona

Bron: Alles over sport, 8 april 2021

Wie met het coronavirus in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care heeft gelegen, is ernstig verzakt. Dat geldt ook voor sommige mensen die niet zijn opgenomen toen ze Covid-19 hadden. Zorgen voor sterke spieren en goed trainen in de herstelfase zijn belangrijk.

Gommers wil polikliniek voor langdurige coronaklachten

Bron: Skipr, 6 april 2021

Er moeten speciale poliklinieken komen voor mensen die langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting. Daarvoor pleit IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers in zijn BNR-podcast Vraag het Gommers.

De waarde van wandelen

Bron: Alles over sport, 6 april 2021

Wist je dat de helft van alle verplaatsingen te voet, recreatief of sportief van aard is? En dat dit samen tweederde van de totale afstand is die te voet wordt afgelegd? (Haas & Hamersma 2019). De nationale wandelmonitor laat bovendien zien dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens wandelen voor hun plezier: dat leverde in 2018 maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op!

Webinar 'De fysiotherapeutische begeleiding van (post) COVID-19 patiënten, de dagelijkse praktijk'

Donderdagmiddag 20 mei 2021

dr. Juultje Sommers, Sandra Jongenotter en Ellen Toet gaan in op de laatste ervaringen en inzichten (met een grote variëteit in verschijningsvormen) in de fysiotherapeutische begeleiding van COVID-19 patiënten. Voor zowel de ziekenhuisfase als voor de eerstelijns setting. In verband met grote belangstelling is dit een extra uitvoering van het webinar dat op 20 april plaatsvindt. Deze uitvoering is dus identiek qua inhoud als die van 20 april.

De positieve inzichten bij etnische gezondheidsverschillen

Bron: Amsterdam UMC, 29 maart 2021

Internist gespecialiseerd in vasculaire geneeskunde Bert Jan van den Born is onlangs benoemd tot hoogleraar ‘Etnische verschillen in de pathogenese van cardiovasculaire aandoeningen’. Hij wil veel meer aandacht voor de positieve kanten van onderzoek naar etnische verschillen in gezondheid.

Nieuw thuisrevalidatieprogramma voor longemboliepatiënten

Bron: FysioForum, 25 maart 2021

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Trombosestichting starten met een langverwacht revalidatieprogramma voor longemboliepatiënten. Dankzij een schenking van 300.000 euro van de VriendenLoterij kan het LUMC van start met een revalidatieprogramma om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.

Deelname vrijwillig prospectief deel onderzoek paramedische herstelzorg.

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 23 maart 2021

Het prospectief deel onderzoek paramedische herstelzorg begint maandag 29 maart. Vanaf dat moment kunnen nieuwe patiënten die covid-19 hebben doorgemaakt zich aanmelden. Patiënten die vóór 29 maart zijn gestart met de paramedische herstelzorg kunnen niet meedoen met het onderzoek.

Exercise training bij mensen met een longaandoening (voorheen: COPD en astma)

Zaterdagochtend, -middag en -avond 29 mei 2021

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

Eiwit geeft inzicht in chronische ontsteking

Bron: New Scientist, 18 maart 2021

Onderzoekers hebben ontdekt welke rol een bepaald eiwit speelt bij het onder controle krijgen van een overmatige ontstekingsreactie. Zo’n doorgeslagen immuunrespons ligt ten grondslag aan ontstekingsziektes als multiple sclerose en aderverkalking.

Reumatoïde artritis en het risico op hart- en vaatziekten

Bron: Medicalfacts, 17 maart 2021

Patiënten met reumatoïde artritis (RA), maar ook andere auto-immuunziekten, hebben ongeveer tweemaal zoveel kans op het krijgen van hart- en vaatziekten (HVZ) als mensen zonder RA. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de oorzaken.

Dirkjan Kauw: eHealth verbetert de zorg bij een aangeboren hartafwijking

Bron: Medicalfacts, 17 maart 2021

eHealth heeft een enorme potentie om de zorg voor volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking te verbeteren. Zeker tijdens de coronapandemie is gebleken hoe belangrijk en nuttig zorg op afstand kan zijn. Het aantal mogelijkheden in de technologie groeit met de dag, maar het zomaar toepassen van eHealth is niet efficiënt. Promovendus Kauw beschrijft in zijn proefschrift een aantal handvatten om te bepalen welke hulpmiddelen het beste passen bij welke patiëntengroep.

Flinke toename van hartstilstanden en hartschade door corona

Bron: Medicalfacts, 16 maart 2021

COVID-19 heeft naast op de longen ook een grote invloed op het hart. Steeds meer mensen sterven buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand en ook op de corona-afdelingen in ziekenhuizen sterven mensen aan hartfalen. Daarnaast heeft driekwart van de mensen die zijn genezen van corona last van aanhoudende hartafwijkingen.

Nieuw longrevalidatieprogramma na trombose van LUMC en Trombosestichting geeft duizenden mensen lucht

Bron: LUMC, 15 maart 2021

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Trombosestichting starten met een langverwacht revalidatieprogramma voor longemboliepatiënten. Dankzij een schenking van 300.000 euro van de VriendenLoterij kan het LUMC van start met een revalidatieprogramma om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.

COVID-positieve patiënten moeten operatie uitstellen om overlijdensrisico te verkleinen

Bron: Nieuwsbericht UMCG, 10 maart 2021

Een zeer omvangrijke internationale studie wijst uit dat operaties van patiënten die positief hebben getest op Covid-19, indien mogelijk zeven weken moeten worden uitgesteld. Het blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief getest hebben.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

Vrijdag 4 juni en vrijdag 18 juni 2021

In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.

Ernstig hartfalen vergroot overlijdensrisico bij coronapatiënten

Bron: Skipr, 9 maart 2021

Van de coronapatiënten met een hartziekte, die in het ziekenhuis opgenomen worden, hebben patiënten met ernstig hartfalen de grootste kans om te overlijden. Coronapatiënten met andere hartaandoeningen, waaronder een eerder hartinfarct, lijken minder risico te lopen.

De enorme impact van op de ic liggen: ‘Ik heb gehuild als een klein kind’

Bron: AD, 7 maart 2021*

Het is een vuistregel die niet voor iedereen opgaat, maar artsen zeggen weleens dat één dag ic een week revalideren betekent. Door het stilliggen verliezen patiënten razendsnel spierkracht. *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

LUMC berekent longschade Covid-19 patiënten met AI software

Bron: LUMC, 4 maart 2021

Zorgprofessionals in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) snel en gemakkelijk berekenen of een coronapatiënt ernstige longschade heeft opgelopen. Dit doen ze door een CT-scan door de AI-software van het programma CAD4COVID-CT te halen.

'Perifeer arterieel vaatlijden en training'

Woensdag 22 september en woensdag 6 oktober

Na deze cursus kan de deelnemer de karakteristieke verschillen van het perifeer arterieel vaatlijden in relatie tot de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische interventie benoemen en kan hij op basis van de KNGF-richtlijn 'Claudicatio intermittens' invulling geven aan de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische diagnostiek en behandeling van patiënten met arterieel perifeer vaatlijden.

Preventie als sleutel tot gezonde longen

Bron: Universiteit Utrecht, 3 maart 2021

De kwaliteit van leven van patiënten met chronische longaandoeningen als astma, COPD en longkanker kan en moet beter. Dat is de missie van een groot samenwerkingsverband van wetenschappers dat 3 maart 2021 van start is gegaan. Met een budget van 14,5 miljoen euro gaat het consortium 'Precisie geneeskunde voor meer zuurstof (P4O2)' op zoek naar een manier om longziekten te voorkomen en beter te behandelen.

Mobiele technologie helpt COPD-patiënten ziekte te controleren

Bron: Hogeschool Utrecht, 2 maart 2021

Mobiele technologie kan patiënten met COPD helpen goed om te gaan met tijdelijke verergeringen van hun aandoening. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Yvonne Korpershoek, onderzoeker bij het lectoraat Chronisch Zieken.

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

Bron: Radboud UMC, 1 maart 2021

Patiënten met pijn op de borst, niet veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaders, kennen vaak niet de oorzaak van hun klachten. Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om andere oorzaken in de kransslagaders van het hart te onderzoeken. Daarvoor spuiten ze geen medicijnen in het hart, maar gebruiken ze water.

Rookgewoonten tijdens zwangerschap van invloed op longfunctie kleinkinderen

Bron: Vakblad Vroeg, 15 februari 2021

Roken van de moeder tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op astma bij haar kind. Maar de invloed reikt verder. Roken tijdens de zwangerschap vergroot ook het risico dat latere kleinkinderen een slechtere longfunctie en astma krijgen. Dit effect doet zich vooral voor bij mannelijke nakomelingen.

Meer informatie over de NPi-service