NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Leidt rekken van het diafragma tot een betere longfunctie bij CP-kinderen?

Bennett S. Respiratory Medicine 2021, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut en disciplinecoördinator

Ademhalen is niet vanzelfsprekend voor kinderen met cerebrale parese (CP). Spierzwakte en een stijve borstkas bemoeilijken de diafragmabeweging. Thaise wetenschappers onderzochten bij 54 kinderen of de beweeglijkheid van het diafragma en de borstkas verbeterde na rekken van het middenrif. Benieuwd of het werkt? Je leest het in dit referaat.

Hartrevalidatie op afstand: waar staan we?

Dalal HM. BMJ 2021, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Instellingsgebonden hartrevalidatie heeft zichzelf allang bewezen, maar veel potentiële deelnemers bedanken vriendelijk. Hartpatiënten over de streep trekken blijkt een lastige opgave, en door de Covid uitbraak staat de deelname nog verder onder druk. Britse wetenschappers nemen alternatieven onder de loep en beschrijven de voor- en nadelen van thuis- en telerevalidatie. Benieuwd of hartrevalidatie op afstand werkt? Je leest het in dit referaat.

Welke invloed heeft astma op de fysieke fitheid, leefstijl en het functioneren van kinderen?

Sanz-Santiago V. Pediatric Pulmonology 2021, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut en disciplinecoördinator

Veel kinderen met astma worden benauwd als ze zich inspannen. Heeft dat ook gevolgen voor hun gezondheid? Is hun fysieke fitheid vergelijkbaar met hun niet-astmatische leeftijdsgenoten, of schiet hun conditie, longfunctie en spierkracht tekort? In deze Spaanse studie zoeken wetenschappers naar antwoorden.

Literatuurlijst 2021-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Hartrevalidatie in beweging

Duur: 20:35 min | Spreker: Nienke ter Hoeve

Nienke ter Hoeve, postdoc onderzoeker bij CAPRI hartrevalidatie en het Erasmus MC, bespreekt in deze webcast de noodzaak om hartrevalidanten te stimuleren meer te bewegen en minder te zitten om hun kans op vroegtijdig overlijden te verlagen. Zij presenteert uitkomsten van haar promotieonderzoek naar fysieke activiteit en sedentair gedrag bij hartrevalidanten, en concludeert dat hartrevalidatie alleen niet voldoende is om het beweeggedrag van revalidanten blijvend te veranderen. Daarom geeft zij een aantal adviezen en tips om het succes van hartrevalidatie te optimaliseren.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Statines: spierklachten meestal nocebo-effect

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 17 september 2021*

Behandeling met statines veroorzaakt niet vaker spierklachten dan een placebotablet, zo luidt de belangrijkste conclusie van onderzoek in 50 Britse huisartsenpraktijken. Wanneer patiënten spierklachten ervaren, helpt inzicht in het nocebo-effect hen om de statinebehandeling te continueren. *Voor deze bron moet worden betaald

‘We weten niet hoeveel mensen long-covid hebben en met welke klachten’

Bron: Skipr, 16 september 2021

Week na week worden er cijfers gepubliceerd over covid en de gevolgen ervan. Een van de grootste aandachtspunten op dit moment is long-covid. Maar hoeveel mensen long-covid hebben en wat hun klachten precies zijn, dat weten we helemaal niet, constateert hoogleraar Robert Verheij.

Advies Gezondheidsraad: dring ultrafijnstof terug voor betere gezondheid

Bron: NOS, 15 september 2021

Nederland moet de uitstoot van ultrafijnstof terugdringen om de gezondheid van inwoners beter te beschermen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de overhei

Met een half hart kan Bas (15) toch tennissen

Bron: Erasmus MC, 6 september 2021

Bas (15) is geboren met een half hart. De kinderhartchirurgen van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia voerden 3 complexe operaties uit, waardoor hij nu toch een normaal tienerleven heeft. Hij kan zelfs tennissen. 'Ik mis een linkerhartkamer, maar merk daar bijna niks van.'

Drie Dekkerbeurzen voor hart- en vaatonderzoekers

Bron: Amsterdam UMC, 6 september 2021

Drie van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting gingen dit jaar naar Amsterdam UMC'ers. Inge mulder, Jeffrey Kroon en Pieter Postema kregen deze persoonlijke onderzoeksbeurzen voor getalenteerde wetenschappers, waarmee zij onderzoek kunnen doen naar betere behandelingen voor hart- en vaatziekten.

Kans op long covid helft kleiner wanneer je alsnog besmet wordt na vaccinatie

Bron: Algemeen Dagblad, 2 september 2021

Volledig gevaccineerden lopen minder kans Covid-19 op te lopen, maar toch kan het gebeuren dat je alsnog besmet raakt. Uit een nieuwe studie - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijft The Lancet Infectious Diseases - blijkt dat de kans op langdurige coronaklachten na volledige vaccinatie 50 procent kleiner is dan wanneer je geen prik hebt gehad.

Hartcellen kunnen zich wél herstellen, dankzij microRNAs

Bron: Maastricht University, 1 september 2021

Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Omdat de volwassen hartspiercel zich niet kan delen, zoals bijvoorbeeld een huidcel dat wel kan om een wondje te herstellen

Dekkerbeurs voor Maryam Kavousi en Bob Roozenbeek

Bron: Erasmus MC, 30 augustus 2021

Erasmus MC-onderzoekers dr. Maryam Kavousi en dr. Bob Roozenbeek krijgen beiden een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Met de beurs kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

'Helft coronapatiënten in ziekenhuis houdt jaar na opname klachten'

Bron: RTL Nieuws, 27 augustus 2021

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die vanwege een besmetting zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker één hardnekkig symptoom van het virus. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie die gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Mensen met ernstig overgewicht vaker tevreden met gewicht, ook een risico

Bron: RTL Nieuws, 26 augustus 2021

Steeds meer Nederlanders met ernstig overgewicht zijn tevreden met hun eigen gewicht. Je comfortabel voelen in je eigen lichaam is belangrijk, maar toch is deze stijging niet per se goed nieuws, zegt cardioloog Janneke Wittekoek. "Ik maak mij zorgen om de gezondheidsgevolgen."

Hooikoortsseizoen grotendeels voorbij

Bron: LUMC, 26 augustus 2021

Het hooikoortsseizoen 2021 zit er bijna op. De meeste grassen en kruiden zijn uitgebloeid. Momenteel veroorzaakt de bijvoet regionaal nog wel klachten en in september kan de alsemambrosia lokaal nog ernstige klachten veroorzaken.

Aanspraken COPD bij herindicatie: antwoord op veelgestelde vragen

Bron: KNGF, 24 augustus 2021

Via social media ontving het KNGF diverse vragen over aanspraken (aantal behandelingen) voor COPD-patiënten die in een andere categorie (gaan) vallen gedurende een behandeljaar. Zij toetsten de antwoorden bij Zorginstituut Nederland.

Long covid-patiënten storten hart uit bij De Jonge: 'Ik ben een wrak, fysiek en mentaal'

Bron: Algemeen Dagblad, 23 augustus 2021

Tijdens een soms emotionele bijeenkomst in Den Bosch ging demissionair minister Hugo de Jonge vandaag in gesprek met drie van de tienduizenden long covid-patiënten die Nederland inmiddels herbergt. Hun leven is veranderd in een nachtmerrie. "Ik sta moe op en ga moe naar bed."

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis. Nog drie plaatsen.

Donderdagmiddag en -avond 9 september

Na afloop van de cursus kan de deelnemer de stappen van het methodisch werken als fysiotherapeut bij een patiënt met het Post Intensive Care syndroom benoemen en kan zowel tijdens het diagnostische als het therapeutische proces gerichte keuzes maken en het concept fysiotherapeutisch programma voor deze doelgroep toepassen.

Nieuwe database biedt zicht op gevolgen aangeboren hartaandoening

Bron: Skipr, 20 augustus 2021

Er komt een nieuwe database met medische gegevens van mensen met een aangeboren hartafwijking. Door deze data van kind tot volwassene bij te houden, komt er meer inzicht in de gevolgen van aangeboren hartaandoeningen. Dat biedt mogelijk aanknopingspunten voor een betere behandeling.

Vanaf september twee cursussen Beweegprogramma’s deel 1 en vier cursussen Beweegprogramma’s deel 2 (2)

September - december

In samenwerking met diverse onderzoeksinstituten en TNO Kwaliteit van leven heeft het KNGF een negental beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Naast Beweegprogramma deel 1, in het najaar bij het NPi tevens de thema's COPD', 'Diabetes Mellitus', 'Artrose' en 'Oncologie'. Klik op de titel voor het complete overzicht in de NPi-cursuskalender.

Ziekenhuizen willen met smartwatch hartritmestoornissen opsporen

Bron: Skipr, 19 augustus 2021

Met een smartwatch hartaandoeningen voorspellen vóórdat je klachten krijgt? Het kan al, volgens Ivo van der Bilt, cardioloog bij het HagaZiekenhuis. Samen met TU Delft en UMC Utrecht doet hij onderzoek naar kunstmatige intelligentie en het hartritme.

Verhoogde corticale arousal geeft vrouwen meer risico op vroegtijdig overlijden

Bron: DOQ, 18 augustus 2021

Hoe vaker en langer mensen tijdens hun slaap bijna wakker worden - corticale arousal genaamd - des te groter is de kans dat zij vroegtijdig overlijden. Dit constateert cardioloog dr. Dominic Linz van het Hart- & Vaatcentrum Maastricht, op basis van gegevens van 8000 personen.

Basiscursus Fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen (voorheen: COPD en astma)

Zowel op vrijdag 8 oktober als op zaterdag 9 oktober

Deze blended cursus start met een online module waarin de ademmechanica, de gasstofwisseling, de longfunctie onder normale en pathofysiologische omstandigheden wordt uitgelegd. Tevens zullen verschillende longartsen hun expertise delen met betrekking tot de meest voorkomende longaandoeningen. De pathofysiologie, diagnostiek en medische behandeling staan hierin centraal. Op de plenaire cursusdag staat het fysiotherapeutisch onderzoek van de ademhaling, de interpretatie van de longfunctie en de fysiotherapeutische behandeling centraal.

Amerikaans statement over myocarditis bij kinderen

Bron: DOQ, 18 augustus 2021

Onlangs verscheen in Circulation een wetenschappelijk statement van de American Heart Association (AHA) over de diagnostiek en behandeling van myocarditis bij kinderen. De auteurs hopen dat dit wetenschappelijke statement niet alleen dient als een educatieve update, maar ook als een verenigende oproep ons gezamenlijk in te spannen om deze ernstige pediatrische aandoening beter te begrijpen en te behandelen.

Fysiotherapie op de Intensive Care-afdeling

Donderdagochtend, -middag en -avond 14 oktober en vrijdag 15 oktober

Deze cursus is bedoeld voor fysiotherapeuten die sinds kort op een Intensive Care-afdeling werken, geïnteresseerd zijn in de specifieke problematiek van patiënten op een dergelijke afdeling of van plan zijn om in de toekomst op een Intensive Care-afdeling te gaan werken. Na afloop van de cursus heeft de deelnemer inzicht in het methodisch werken als fysiotherapeut op de Intensive Care-afdeling en kan voor de verschillende besproken patiëntengroepen behandeldoelen en behandelkeuzes formuleren.

Aan longkanker sterven nu onnodig veel mensen

Bron: Erasmus MC, 18 augustus 2021

Longkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Invoering van een bevolkingsonderzoek kan dat veranderen. Het Erasmus MC gaat daarom in vijf Europese landen onderzoeken wat de beste manier is om (ex-)rokers te screenen. 'We moeten haast maken. De ziekte kost nu onnodig veel levens.'

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 15 oktober

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

Long covid ontstaat mogelijk door ander virus

Bron: Welingelichte Kringen, 18 augustus 2021

Mensen die kampen met langdurige klachten na een coronabesmetting, vechten mogelijk nog tegen een ander virus dan Covid-19. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat de meerderheid van mensen met long covid ook last heeft van de reactivering van het Epstein-Barr-virus (EBV). Het zou weer actief worden door de coronabesmetting.

Radboudumc verbetert Luchtbrug in samenwerking met FindAir

Bron: Radboudumc, 17 augustus 2021

Luchtbrug is de online astmakliniek voor kinderen en jongeren, waarbij poliklinische bezoeken (deels) vervangen worden door online monitoring. In samenwerking met FindAir startte een pilot om het platform te testen en verbeteren.

Masterclass 'Cardiale anatomie'. Een dag in de snijzaal.

vrijdag 3 december

Deze masterclass is specifiek bedoeld voor de ervaren fysiotherapeut, die de cursus 'Hartrevalidatie' (voor tweedelijns fysiotherapeuten) heeft gevolgd en die werkzaam is in de (poli)klinische hartrevalidatie.
Het betreft een dag in de snijzaal van het Erasmus MC in Rotterdam, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de bouw en de functie van het hart. Na deze masterclass heeft de deelnemer inzicht verkregen in de relatie tussen fysiologische veranderingen en morfologische adaptaties van het hart en heeft een duidelijker driedimensionaal beeld gekregen van het hart. Hij kan de verkregen inzichten toepassen bij het opstellen van het behandelplan in het kader van de hartrevalidatie.

Tientallen rechtszaken tegen Philips wegens mogelijk kankerverwekkende deeltjes in slaapapneu-apparaten

Bron: de Volkskrant, 17 augustus 2021

De rechtszaken tegen Philips stapelen zich op sinds het bedrijf miljoenen slaapapneu- en beademingsapparaten terugriep omdat ze mogelijk kankerverwekkende purschuimdeeltjes en gassen in de luchtwegen van patiënten blazen.

Airway clearance technieken bij mensen met sputumretentie, bekijk de videotrailer

Vrijdag 10 december

Nog enkelen plaatsen beschikbaar om deze online cursus te volgen. Experts spreken over de verschillende mogelijkheden, evidentie en aan te bevelen technieken onder verschillende omstandigheden. Aan het eind van de dag heeft u een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en weet u tevens wanneer u wat in kunt zetten.

Hartontsteking komt vaker voor na coronabesmetting dan na vaccinatie

Bron: NewScientist, 12 augustus 2021

Uit een voorlopige studie in de VS blijkt dat hartontsteking zes keer vaker voorkomt na een coronabesmetting dan na een vaccinatie. De precieze oorzaak is echter nog niet bekend.

Is er een baanbrekende behandeling voor patiënten zonder afweer tegen Covid?

Bron: Dokter Media, 11 augustus 2021

Sommige mensen maken ondanks vaccinatie tegen het coronavirus geen beschermende antistoffen aan. [...] Volgens De Volkskrant zou een nieuwe "baanbrekende behandeling", die bestaat uit kunstmatige afweerstoffen, nu “een doorbraak” betekenen voor deze patiënten. Helaas klinkt het bericht wel erg hoopgevend en worden de onderzoeksresultaten nauwelijks in context geplaatst.

Exercise training bij mensen met een longaandoening (voorheen: COPD en astma)

Vrijdagochtend, -middag en -avond 17 december

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

Grootschalig onderzoek naar aanhoudende klachten na COVID-19

Bron: Maastricht UMC+, 9 augustus 2021

Om aanhoudende klachten na een besmetting met COVID-19 goed te kunnen herkennen en behandelen, is het nodig om deze klachten en hun oorzaken gestructureerd in kaart te brengen. Het Maastricht UMC+ start daarom een grootschalig onderzoek, waarin gegevens van meer dan 10.000 patiënten uit zeven bestaande studies worden gecombineerd en geanalyseerd.

Masterclass ‘Fysiotherapeutische interventies bij beademde (en weanende) ICU acquired weakness patiënten’

Vrijdag 17 december

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die in het verleden de NPi cursus ‘Fysiotherapie op de Intensive Care afdeling’ hebben gevolgd en die ervaring hebben en werkzaam zijn op een IC met beademde patiënten. Tevens is de masterclass toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die minimaal 3 jaar werkzaam zijn op de IC (buiten de weekenddiensten), waarbij er bij aanvang van de cursus wordt verondersteld dat je bekend met de Evidence Statement voor fysiotherapie op de IC, PICS en de pulmonale fysiotherapeutische aangrijpingspunten bij de perioperatieve IC patiënt.  Na deze masterclass heeft de cursist kennis van de fysiotherapeutische mogelijkheden, zoals ademspiertraining, airstacking en cough machine , bij de beademde, en weanende ICU acquired weakness patiënt of IC patiënt met spierziekten.

Onderzoek moet vroege herkenning en behandeling van een ‘stil’ hartinfarct verbeteren

Bron: Medicalfacts, 4 augustus 2021

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is binnen het samenwerkingsverband Nederlands Hart Netwerk een groot onderzoek gestart naar patiënten die een acuut hartinfarct hebben, maar in de ambulance geen duidelijk beeld laten zien op het ECG, het hartfilmpje. “Daardoor duurt het langer voordat de juiste diagnose gesteld wordt en ze de juiste zorg op de juiste plek kunnen krijgen.

Sociaal isolement risicofactor bij diabetes type 2

Bron: Nieuws voor diëtisten, 2 augustus 2021

Mensen die alleen leven, met weinig sociale support, hebben vaker diabetes type 2 en meer complicaties van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Meer informatie over de NPi-service