NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Gebrekkige gezondheidsvaardigheden staan longrevalidatie niet in de weg

Coenjaerds MMJ. Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention 2021, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Adequate gezondheidsvaardigheden helpen patiënten om te gaan met een chronische aandoening. Hoe zit het met de gezondheidsvaardigheden van chronische longpatiënten? Zijn zij in staat de informatie te begrijpen, beoordelen en toepassen om hun gezondheid op peil te houden? En heeft dat invloed op het succes van hun behandeling? Lees hier de uitkomsten van een Nederlandse studie.

Aanhoudende klachten na Covid-19 vragen om gerichte therapie

Debeaumont D. Physical Therapy 2021, met een vertaalslag van prof. dr. Thierry Troosters, hoogleraar Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Covid-19 patiënten die in het ziekenhuis belanden ervaren uiteenlopende cardiovasculaire complicaties en boeten flink in op hun conditie. De gevolgen daarvan kunnen nog lang merkbaar zijn. Franse onderzoekers waren benieuwd naar de mogelijke onderliggende oorzaken van aanhoudende kortademigheid en conditieverlies. Zij analyseerden gegevens van Covid-19 patiënten die een half jaar na hun ziekenhuisverblijf een inspanningstest deden. Lees hier wat zij ontdekten.

Hartrevalidanten gaan angst te lijf met virtual reality

Szczepańska-Gieracha J. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking 2021, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Veel hartpatiënten kampen met angst, depressie en stress. Deze gevoelens kunnen het revalidatieproces belemmeren. Is virtual reality een geschikte manier om deze gevoelens te verminderen en het mentaal welbevinden van hartrevalidanten te verbeteren? Poolse wetenschappers namen de proef op de som.

Literatuurlijst 2021-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Hartrevalidatie in beweging

Duur: 20:35 min | Spreker: Nienke ter Hoeve

Nienke ter Hoeve, postdoc onderzoeker bij CAPRI hartrevalidatie en het Erasmus MC, bespreekt in deze webcast de noodzaak om hartrevalidanten te stimuleren meer te bewegen en minder te zitten om hun kans op vroegtijdig overlijden te verlagen. Zij presenteert uitkomsten van haar promotieonderzoek naar fysieke activiteit en sedentair gedrag bij hartrevalidanten, en concludeert dat hartrevalidatie alleen niet voldoende is om het beweeggedrag van revalidanten blijvend te veranderen. Daarom geeft zij een aantal adviezen en tips om het succes van hartrevalidatie te optimaliseren.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Meer behandelopties voor patiënten met hartfalen en een hogere ejectiefractie

Bron: DOQ, 14 juni 2021

Medicatie die wordt ingezet bij patiënten met hartfalen met een lage ejectiefractie, dus lager dan 40 procent, kan ook van toegevoegde waarde zijn bij patiënten met hartfalen met een hogere ejectiefractie. Hoogleraar cardiologie, prof. dr. Adriaan Voors: “Dat betekent dat we 15 procent méér patiënten met hartfalen kunnen behandelen dan we voorheen dachten.”

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

Bron: Welingelichte Kringen, 14 juni 2021

Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver.

Parel voor onderzoek naar het hart als defibrillator

Bron: ZonMw, 11 juni 2021

Op 10 juni ontving dr. Daniël Pijnappels (LUMC) een Parel voor zijn onderzoek naar het hart als defibrillator. Het begon met de ingeving dat het hart zelf een ritmestoornis zou moeten kunnen stoppen. Mede dankzij een ZonMw-subsidie is dat inmiddels bij proefdieren gelukt: het hart herstelt het gezonde hartritme met zelfopgewekte elektriciteit.

Levens redden met een pompje in het hart

Bron: Radboudumc, 11 juni 2021

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc.

Artsen voorspellen hartproblemen met smartwatch: ‘We kunnen in de toekomst kijken’

Bron: Algemeen Dagblad, 9 juni 2021

Cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis in Den Haag kan in de toekomst kijken. Met meetgegevens van slimme horloges als fitbits en kunstmatige intelligentie kunnen hartritmestoornissen van tevoren met redelijke nauwkeurigheid voorspeld worden.

Dotterbehandeling met op afstand bestuurbare robot

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

In het Maasstad Ziekenhuis zijn de eerste patiënten gedotterd met behulp van de R-One hartkatheterisatie robot van de Franse firma Robocath. Met deze robot kan de interventie cardioloog op de millimeter nauwkeurig een stent plaatsen, zonder zelf in aanraking te komen met schadelijke röntgenstralen die nodig zijn bij de ingreep.

Post-COVID-patiënt met langdurige klachten knapt op van rustige revalidatie

Bron: ZonMW, 1 juni 2021

Iemand die met ernstige corona in het ziekenhuis belandt kan wonderbaarlijk snel herstellen. Maar mensen die thuis uitzieken kunnen veel langer klachten blijven houden.

Hartpatiënten trainen thuis even effectief als in het ziekenhuis

Bron: Medicalfacts, 31 mei 2021

Voor patiënten die een hartinfarct hebben meegemaakt of plotseling een dotterbehandeling moesten ondergaan, is deelname aan een hartrevalidatieprogramma van levensbelang. Met de SmartCare-CAD studie onderzocht Rutger Brouwers of thuis trainen onder begeleiding op afstand meer effect oplevert dan trainen in het ziekenhuis.

Spreekuur: zieker van corona door aangeboren hartafwijking?

Bron: Telegraaf, 27 mei 2021

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een huisarts, tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Lopen mensen met een aangeboren hartafwijking meer risico als ze besmet raken met het Corona virus?

Webinar 'Revalidatie bij niet-COPD, waar staan we?' Longrevalidatie als jouw patiënt geen COPD heeft: hoe en waarom?

Donderdagavond 10 juni

De kennisvergaring staat niet stil. Veel wetenschappelijke artikelen over revalidatie bij verschillende longaandoeningen worden gepubliceerd. In 2020 is op basis hiervan de nieuwe KNGF richtlijn COPD verschenen.
In dit webinar zullen de sprekers je een update geven van de revalidatie bij verschillende niet-COPD longaandoeningen zoals: ILD, Pulmonale Hypertensie, Longtransplantatie, Longkanker, en COVID-19.

Hartfilmpje in thuissituatie biedt zwangere meer comfort

Bron: Treant Nieuws, 21 mei 2021

Zwangeren in het verzorgingsgebied van Treant Zorggroep kunnen vanaf nu door een aantal verloskundigen in de regio thuis een hartfilmpje van hun kind laten maken. 'Zij hoeven voortaan niet meer naar het ziekenhuis te komen', vertelt Marie-José Pelinck, gynaecoloog bij Treant. 'Dit initiatief past binnen ons streven om de juiste zorg op de juiste plek te bieden.'

Subsidie Longfonds voor nieuw onderzoek naar maximale longfunctie jongvolwassenen

Bron: Nieuwsbericht UMCG, 20 mei 2021

Kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG ontvangt een subsidie van €750.000,- van Longfonds. Hij gaat hiermee onderzoek doen naar de rol die erfelijkheid en de leefomgeving hebben op een te lage maximale longfunctie op jongvolwassen leeftijd.

Hartziekte verdubbelt kans op ziekenhuisopname wegens corona

Bron: Skipr, 18 mei 2021

Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes lopen op hun zestigste ongeveer twee keer zoveel risico om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden als leeftijdsgenoten die niet aan deze aandoeningen lijden. Een groot onderzoek van UMC Utrecht en Amsterdam UMC heeft dat aan het licht gebracht, meldt de Hartstichting, die het initiatief nam voor het onderzoek en het ook betaalde.

Van rustig lopen wordt vaatpatiënt niet beter

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 23 maart 2021*

Bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden verbetert de loopsnelheid niet door een interventie waarbij de patiënt zelfstandig in een rustig tempo moet wandelen. Een vergelijkbare interventie met hoge intensiteit verbetert de loopsnelheid wel. *Voor deze bron moet worden betaald

‘Meer aandacht nodig voor hart- en vaatziekten bij vrouwen’

Bron: Skipr, 17 mei 2021

Er moet internationaal snel meer werk worden gemaakt van het opsporen en bestrijden van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat zeggen zeventien deskundigen uit elf landen waaronder Nederland in onder meer het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Nivel en Universiteit van Maastricht ontwikkelen gezamenlijk een gesprekshandleiding bij de Ziektelastmeter COPD

Bron: Nivel, 17 mei 2021

Het gebruik van het meetinstrument Ziektelastmeter COPD blijkt bevorderlijk voor de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van patiënten. Hoe het gesprek met de zorgverlener bijdraagt aan deze effectiviteit is vooralsnog onbekend.

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdagmiddag en -avond 9 september

Na afloop van de cursus kan de deelnemer de stappen van het methodisch werken als fysiotherapeut bij een patiënt met het Post Intensive Care syndroom benoemen en kan zowel tijdens het diagnostische als het therapeutische proces gerichte keuzes maken en het concept fysiotherapeutisch programma voor deze doelgroep toepassen.

‘We zijn beduusd van deze cijfers’

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 15 mei 2021

Uit een analyse van de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF) blijkt: Zestig- tot vijfenzeventigduizend Nederlanders staan met langdurige coronaklachten onder behandeling van een fysiotherapeut.

Prediabetes lijkt risico op hart- en vaatziekten te verhogen

Bron: Nieuws voor diëtisten, 10 mei 2021

Mensen met prediabetes lopen een hoger risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte of een ander groot cardiovasculair probleem dan mensen met gezonde glucosewaarden. Dat blijkt uit een retrospectief onderzoek onder ruim 25.000 Amerikanen, dat binnenkort wordt gepresenteerd op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.

Masterclass 'Niet-lineair geperiodiseerde inspanningstraining bij patiënten met ernstige COPD'

Vrijdag 15 oktober

In deze masterclass zal dr. Peter Klijn het geperiodiseerd niet lineair trainen bespreken o.a. aan de hand van casuïstiek. De ‘long’ fysiotherapeut krijgt zo extra handvatten in de behandeling van COPD patiënten.

Longfonds: veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona

Bron: Skipr, 10 mei 2021

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

Waarom zwangere vrouwen meer kans hebben op ernstige covid

Bron: Trouw, 9 mei 2021

Bij zwangere vrouwen werkt het immuunsysteem anders. Dat kan een reden zijn voor de hogere kans op ernstige covid.

Basiscursus Fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen (voorheen: COPD en astma)

Zowel op vrijdag 8 oktober (zie link) als op zaterdag 9 oktober

Deze blended cursus start met een online module waarin de ademmechanica, de gasstofwisseling, de longfunctie onder normale en pathofysiologische omstandigheden wordt uitgelegd. Tevens zullen verschillende longartsen hun expertise delen met betrekking tot de meest voorkomende longaandoeningen. De pathofysiologie, diagnostiek en medische behandeling staan hierin centraal. Op de plenaire cursusdag staat het fysiotherapeutisch onderzoek van de ademhaling, de interpretatie van de longfunctie en de fysiotherapeutische behandeling centraal.

Kwaliteitsstandaard richtlijn Cystic Fibrosis

Bron: KNGF, 6 mei 2021

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is de kwaliteitstandaard van de richtlijn Cystic Fibrosis (CF) ontwikkeld. De kwaliteitsstandaard is een combinatie van een zorgstandaard en een medisch specialistische richtlijn om patiënten met CF optimale afgestemde zorg te bieden.

Doorbraak: nieuwe machine voor harttransplantaties kan tientallen levens redden

Bron: Welingelichte Kringen, 6 mei 2021

Tot nu toe kon alleen het hart van mensen die hersendood waren worden getransplanteerd. Maar sinds deze maand is er in Nederland een machine waardoor ook harten die niet meer kloppen in aanmerking komen voor transplantatie. Zo kan het aantal donorharten worden verdubbeld schatten artsen.

Masterclass 'Cardiale anatomie'. Een dag in de snijzaal.

vrijdag 3 december

Deze masterclass is specifiek bedoeld voor de ervaren fysiotherapeut, die de cursus 'Hartrevalidatie' (voor tweedelijns fysiotherapeuten) heeft gevolgd en die werkzaam is in de (poli)klinische hartrevalidatie.
Het betreft een dag in de snijzaal van het Erasmus MC in Rotterdam, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de bouw en de functie van het hart. Na deze masterclass heeft de deelnemer inzicht verkregen in de relatie tussen fysiologische veranderingen en morfologische adaptaties van het hart en heeft een duidelijker driedimensionaal beeld gekregen van het hart. Hij kan de verkregen inzichten toepassen bij het opstellen van het behandelplan in het kader van de hartrevalidatie.

Dit is wat er in je lichaam gebeurt als je stopt met roken

Bron: Nu.nl, 5 mei 2021

Ongeveer 80 procent van de rokers wil stoppen. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je stopt, en wat zijn goede methoden om het vol te houden?

Resultaten pilot beroepslongziekten tonen belang van uitvragen relatie werk

Bron: Medicalfacts, 3 mei 2021

Werk kan een bepalende factor zijn bij het ontstaan en verergeren van longklachten. Toch wordt door artsen en verpleegkundigen niet altijd gevraagd naar blootstelling aan stoffen op het werk. De Long Alliantie Nederland (LAN) startte twee pilots waarin op longafdelingen actief werd gevraagd naar een mogelijke relatie met werk. Dit leverde belangrijke resultaten op.

Niet behandelen hoge bloeddruk bij ouderen: een gevaarlijke misvatting

Bron: Radboudumc, 3 mei 2021

Het niet behandelen van hoge bloeddruk bij ouderen en mensen met dementie kan leiden tot meer hart- en herseninfarcten. Dat is de conclusie van klinisch geriater Jurgen Claassen. Samen met collega’s schreef hij een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

Masterclass ‘Fysiotherapeutische interventies bij beademde (en weanende) ICU acquired weakness patiënten’

Vrijdag 17 december

Deze masterclass is alleen toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die in het verleden de NPi cursus ‘Fysiotherapie op de Intensive Care afdeling’ hebben gevolgd en die ervaring hebben en werkzaam zijn op een IC met beademde patiënten. Tevens is de masterclass toegankelijk voor tweedelijns fysiotherapeuten die minimaal 3 jaar werkzaam zijn op de IC (buiten de weekenddiensten), waarbij er bij aanvang van de cursus wordt verondersteld dat u bekend met de Evidence Statement voor fysiotherapie op de IC, PICS en de pulmonale fysiotherapeutische aangrijpingspunten bij de perioperatieve IC patiënt.  Na deze masterclass heeft de cursist kennis van de fysiotherapeutische mogelijkheden, zoals ademspiertraining, airstacking en cough machine , bij de beademde, en weanende ICU acquired weakness patiënt of IC patiënt met spierziekten.

Catharina Ziekenhuis plaatst eerste onderhuidse bluetooth-hartmonitor

Bron: Medicalfacts, 30 april 2021

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is de eerste patiënt van Nederland geïmplanteerd met een nieuwe onderhuidse Bluetooth-hartmonitor. Cardioloog Tim Simmers plaatste het innovatieve apparaatje, dat gekoppeld is aan de mobiele telefoon van de patiënt.

Neem spataderen serieus als medisch probleem en richt preventie op potentiele risicofactoren

Hogeschool Utrecht, 29 april 2021

Beginnende chronisch veneuze aandoeningen zoals spataderen worden onterecht vooral gezien als een cosmetisch probleem en de bestaande zorg ervoor is ontoereikend: er is te weinig aandacht voor het belang van potentiele risicofactoren zoals obesitas, een verhoogde bloeddruk en verminderde mobiliteit.

Eerste hartklepsysteem-op-maat in Erasmus MC

Bron: ErasmusMC, 28 april 2021

In het Erasmus MC Thoraxcentrum is in april voor het eerst in Nederland een nieuw hartklepsysteem gebruikt dat volledig is aangepast aan de anatomie van de patiënt.

Nieuw algoritme ziet hartaanval al jaren aankomen

Bron: Skipr, 21 april 2021

Een Britse AI-toepassing kan een op handen zijnde hartaanval voorspellen tot negen jaar in de toekomst en zo tijdig tikkende tijdbommen identificeren. De tool kreeg onlangs een CE-markering.

Meer informatie over de NPi-service