NPi-service Hart, vaat en longen

Referaten

Wat te doen om deelname aan hartrevalidatie te verbeteren?

Brouwers RWM. Netherlands Heart Journal 2020, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi

Ondanks de bewezen effectiviteit voltooit slechts een klein deel van de patiënten met een acuut myocardinfarct een poliklinisch hartrevalidatieprogramma. Waarom doen ze niet mee? Wanneer haken ze af? En welke patiënten zijn meer geneigd om af te zien van hartrevalidatie? Nederlandse wetenschappers zochten naar antwoorden.

Diagnostiek bij kinderen met inspanningsgerelateerde ademhalingsklachten kan beter

Pedersen ES. Pediatric Pulmonology 2020, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut

Inspanningsgerelateerde ademhalingsklachten komen veel voor bij kinderen, maar de onderliggende oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen. Verschillende tests kunnen helpen om tot een juiste diagnose te komen. Zwitserse wetenschappers onderzochten hoe de diagnostiek en behandeling van deze kinderen verloopt, en of er verbeterpunten zijn. Benieuwd naar hun bevindingen? U leest ze in dit referaat.

Is training veilig voor hartfalenpatiënten met een resynchronisatie-implantaat?

Ye LF. Frontiers in Physiology 2020, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Patiënten met ernstig hartfalen kunnen in een vergevorderd stadium last krijgen van ongelijktijdig samentrekkende hartkamers. In dat geval kunnen zij een cardiaal resynchronisatie-implantaat (ICD of pacemaker) krijgen. Heeft dat gevolgen als ze hartrevalidatie willen doen? Kan training de werking van het implantaat ontregelen? En brengt het extra risico's met zich mee? Lees hier de uitkomsten van een Chinese literatuurstudie.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Fysiologische voordelen van lichaamsbeweging bij gezondheid en ziekte

Duur: 35:17 min | Spreker: prof. dr. Anton Wagenmakers | Engelstalig

Anton Wagenmakers - professor aan het Research Institute for Sport and Exercise Sciences van de John Moores University Liverpool - promoot het belang van bewegen door te laten zien hoe de spierdoorbloeding en het energiemetabolisme zich aanpast aan fysieke (in)activiteit.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Huisartsen ’t Gooi starten unieke pilot telebegeleiding COPD-patiënten

Bron: Medicalfacts, 14 januari 2021

Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek starten samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi met het aansluiten van de eerste patiënten op EmmaCOPD. Deze telebegeleidingstoepassing ondersteunt patiënten met de chronische longziekte COPD om voldoende te bewegen en zogenoemde longaanvallen vroegtijdig te herkennen.

Ketonenrijk dieet verbetert werking ziek hart

Bron: Gezondheidsnet, 14 januari 2021

Goed nieuws voor Nederlandse hartfalenpatiënten: zieke hartspiercellen krijgen meer energie door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. Dit concluderen Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.

Stemmings- en angststoornissen verhogen het risico op hartziekte en andere cardiometabole aandoeningen

Bron: Trimbos Instituut, 13 januari 2021

Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Hart, vaat en longen op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist?

In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Hart, vaat en longen nog een keer op een rijtje.

Unieke metingen elektrische geleiding kinderhart tijdens operatie

Bron: Vakblad Vroeg, 11 januari 2021

Het is Rotterdamse wetenschappers als eerste ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een kinderhart te meten. Het verdere verloop van de operatie is hierbij gebaat. Ook geven de metingen mogelijk antwoord op de vraag waarom veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hartritmestoornissen ontwikkelen.

Franciscus onderzoek toont relatie grote buikomtrek en ongunstig beloop bij Covid-19

Bron: Franciscus Gasthuis en Vlietland, 7 januari 2021

Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico bij een besmetting met Covid-19. Vooral een grote buikomtrek is riskant. Minder belangrijk is vet rond de heupen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Online: cursusdag Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen

Woensdag 3 februari 2021

In deze nieuwe geaccrediteerde cursus wordt aandacht besteed aan de verschuiving van behandeling van de kwaliteit van leven naar begeleiding in kwaliteit van sterven bij de patiënt met een longaandoening. In welke mate kunt u hier als fysiotherapeut aan bijdragen.

LUMC-onderzoekers: ‘antioxidanten verlagen niet het risico op een hartinfarct’

Bron: LUMC, 5 januari 2021

Wetenschappers van het LUMC laten in een studie onder 900.000 deelnemers zien dat antioxidanten, zoals vitamine A en E, het risico op een hartinfarct niet verlagen. Dit concluderen ze na vergelijking van de genetisch bepaalde antioxidantenniveaus van gezonde personen met die van hartinfarctpatiënten. Ze beschrijven hun resultaten in de Journal of the American College of Cardiology.

Verdiepingscursus 'Perifeer arterieel vaatlijden'

Vrijdag 5 februari 2021

In de afgelopen 15 jaar is gesuperviseerde looptraining uitgegroeid tot de eerste keuze behandeling bij patiënten met symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden Fontaine 2. Op basis van de opgedane ervaringen, actuele ontwikkelingen en recent wetenschappelijk onderzoek is deze verdiepingsdag ontwikkeld.

‘Nederland kan in derde kwartaal zijn gevaccineerd’

Bron: Skipr, 4 januari 2021

De inwoners van Nederland kunnen vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Dat blijkt uit de vaccinatiestrategie die zorgminister Hugo de Jonge maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “De levering van de vaccins is leidend voor de snelheid van de vaccinaties”, benadrukt De Jonge in een toelichting.

Exercise training bij mensen met een longaandoening (voorheen: COPD en astma)

Zaterdagochtend, -middag en -avond 29 mei 2021

Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.

Praktijkdagen COPD Dekkerswald. Bekijk de videotrailer

Donderdag 3 juni en vrijdag 4 juni 2021

Op deze dagen neemt u aan de hand van casuïstiek een kijkje in dit multidisciplinaire expertisecentrum. Met een kleine groep deelnemers volgt u de diagnostiek en behandeling van aanwezige cliënten.

Coronapatiënten krijgen ook tijdens tweede golf vaak trombose

Bron: Persbericht LUMC, 24 december 2020

LUMC-onderzoekers zien dat trombose, net als bij de eerste coronagolf, ook tijdens de tweede golf vaak voorkomt bij coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. De sterfte tijdens de observatieperiode nam wel flink af ten opzichte van de eerste golf. De onderzoekers verzamelden gegevens van acht Nederlandse ziekenhuizen.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen, nieuwe cursus.

Vrijdag 4 juni en vrijdag 18 juni 2021

In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.

CCN onderzoekt rol Apple Watch bij detectie hartritmestoornis

Bron: Skipr, 23 december 2020

Cardiologie Centra Nederland (CCN) begint binnenkort met een onderzoek om de toegevoegde waarde van de Apple Watch bij de detectie van boezemfibrilleren. Dit betreft een hartritmestoornis die vaak voorkomt bij ouderen, en kan resulteren in een herseninfarct.

Achteruitgang brein mogelijk te remmen via voeding

Bron: ZonMw, 23 december 2020

De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, over de betekenis van haar bevindingen.

40+? Meet je bloeddruk regelmatig, zeker als je last hebt van stress

Bron: Medicalfacts, 23 december 2020

1 op de 3 Nederlanders ervaart meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Een beetje stress is niet erg, maar langdurende stress is niet goed voor je hartgezondheid en je bloeddruk. Over het algemeen stijgt de bloeddruk met de leeftijd. Daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40ste ieder jaar je bloeddruk te meten.

Aanspraken voor patiënten met COPD per 1 januari 2021 aangepast

Bron: KNGF, 22 december 2020

Per 1 januari 2021 worden de aanspraken voor patiënten met COPD aangepast. In de praktijk was veel discussie ontstaan over de aanspraken en aantallen behandelingen voor patiënten die onder categorie B vielen. Op ons aangeven heeft Zorginstituut Nederland de minister geadviseerd de aanspraken te verbeteren.

Hoe kan het dat zoveel mensen nog steeds roken?

Bron: Medicalfacts, 22 december 2020

Elke roker weet dat hij door deze slechte eigenschap een risico loopt van 50% (of meer) dat hij hieraan vroegtijdig zal overlijden, en toch rookt meer dan 30% van de wereldwijde bevolking. [...] de makers van de documentaire “you don’t know nicotine” [...] begonnen een zoektocht naar de mogelijke redenen waarom zoveel mensen dit risico nemen.

Betere overleving hartstilstand als ook brandweer, politie en burgerhulpverleners reanimeren

Bron: Amsterdam UMC, 15 december 2020

De kans een hartstilstand buiten het ziekenhuis te overleven stijgt met bijna een factor drie als ook brandweer, politie of burgerhulpverleners (de First Responders), na een oproep van de alarmcentrale, gaan reanimeren. Dit meldt Amsterdam UMC in een studie die vandaag in The Lancet Regional Health Europe verschijnt.

‘Vrouw zijn’ geen risicofactor op sneller overlijden na hartoperatie

Bron: Medicalfacts, 15 december 2020

Zowel mannen als vrouwen krijgen hart- en vaatziekten. Hoewel hun behandelingen hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo komen hartinfarcten onder mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. En vrouwen hebben weer vaker beroertes en hartfalen. “Maar dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of een aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, dat klopt niet”, stelt cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis.

Stress, angst en depressie vergroten risico op hartziekten bij vrouwen en mannen

Bron: Tilburg University, 13 december 2020

Bij hartziekten verschillen de klachten tussen vrouwen en mannen. Preventieve strategieën, betere testmogelijkheden en vernieuwende therapeutische interventies zijn nodig om de kwaliteit van leven bij vrouwen en mannen met verschillende typen hartziekten te verbeteren. Dat stelt Veerle Smaardijk in haar proefschrift 'Sex and gender differences in psychological factors related to ischemic heart disease' dat ze op 17 december verdedigt aan Tilburg University.

Sporten en vitamine D tegen corona, maar niemand heeft het over belang van slapen

Bron: AD, 5 december 2020

Vitamine D-supplementen, wandelen, gezonder eten. Met het coronavirus om ons heen doen we van alles om onze weerstand te verhogen, maar we vergeten iets heel belangrijks: slaap. Althans, dat zeggen de slaapexperts van UMC Utrecht.

Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig'

Bron: Nu.nl, 2 december 2020

Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt.

Antistoffen COVID-19 blijven minimaal tot 200 dagen in bloed aantoonbaar

Bron: Medicalfacts, 26 november 2020

Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in het bloed zitten omdat ze COVD-19 hebben gehad, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig. In deze 6 maanden zijn de antistoffen bovendien sterker geworden. Ze binden zich beter aan het virus en daarom zijn minder antistoffen nodig om hetzelfde werk te doen. Dit blijkt uit nieuwe resultaten van de PIENTER Corona Studie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Zorg op afstand wordt nog te weinig aangeboden aan mensen met hartfalen

Bron: Harteraad, 25 november 2020

Uit onderzoek van Harteraad blijkt dat het gebruik van telebegeleiding helaas achter blijft. Er zijn nog onvoldoende zorginstellingen die deze zorg op afstand kunnen leveren. Terwijl juist nu behoefte is om meer betrouwbare zorg op afstand te kunnen bieden.

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed

Bron: Radboud UMC, 25 november 2020

Bij patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc, nu gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de Intensive Care (IC) van het ziekenhuis.

Ook goed nieuws voor Nederland: ‘Oxfordvaccin’ beschermt 70 procent ingeënten tegen corona

Bron: Volkskrant, 23 november 2020

Na fabrikanten Pfizer en Moderna melden nu ook de Universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld. Het beschermt 70 procent van de ingeënte personen tegen covid-19. Het ‘Oxfordvaccin’ is de belangrijkste aankoop van Nederland op dit gebied.

LUMC, Erasmus MC en Amsterdam UMC: ‘Gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem: mogelijk wapen tegen een ernstig beloop van COVID-19’

Bron: LUMC, 23 november 2020

Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19. Dit blijkt uit een wetenschappelijke publicatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Volgens de betrokken wetenschappers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie. Dit schreven zij eerder samen met ruim 70 artsen, wetenschappers en bestuurders in een oproep aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die daarna tijdens de COVID-persconferentie van 17 november het belang van een gezonde leefstijl benadrukte.

Meer informatie over de NPi-service