NPi-service Hart, vaat en longen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Is de Tampaschaal geschikt als evaluatief middel voor bewegingsangst in de hartrevalidatie?

Bewegingsangst kan leiden tot té weinig bewegen bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening. Er zijn aanwijzingen dat deelname in hartrevalidatie een verbetering geeft op angst. Het ontbreekt echter aan meetinstrumenten om angst binnen hartrevalidatie te evalueren. Nederlandse onderzoekers zochten uit of de Tampaschaal voor kinesiofobie-Hart hiervoor geschikt is.

- Journal of Rehabilitation Medicine 2022, Ter Hoeve et al.
- Susan Hombergen MSc, drs. Sandra Verhagen
-> Lees in PDF

Longrevalidatie is effectief voor patiënten met COVID-19

Sinds 2020 is de wereld in de greep van COVID-19. Een COVID-infectie kan leiden tot een grote variatie aan klachten als kortademigheid, afgenomen inspanningsvermogen en vermoeidheid. Longrevalidatie zou deze klachten mogelijk kunnen beïnvloeden. Turkse onderzoekers voerden een literatuuronderzoek uit op zoek naar bewijs. Lees hier hun bevindingen.

- Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2022, Ahmed et al.
- Susan Hombergen MSc, Ellen Toet
-> Lees in PDF

Podcast: 'De mentale gesteldheid van revaliderende hartpatiënten'

Het is bekend dat depressieve gevoelens en angst zorgen voor een slechtere prognose na een hartincident. Maar hoeveel hartpatiënten hebben die symptomen? En hoe beïnvloedt dat de hartrevalidatie?
-> Log in en luister

E-learning 'Hoog-intensieve looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden'

In deze e-learning staat hoog-intensieve looptraining bij claudicatiopatiënten centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek en een referaat. Daarna beantwoord je 10 meerkeuzevragen waarbij je de informatie toepast op een casus.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Thuis oefenen onder therapeutische begeleiding: werkt dat voor ernstig zieke COPD-patiënten?
-> Wat zijn de lange termijneffecten van telerevalidatie bij COPD-patiënten?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bekijk in PDF

Open access

An online breathing and wellbeing programme (ENO Breathe) for people with persistent symptoms following COVID-19: a parallel-group, single-blind, randomised controlled trial
-> Lees deze open access studie uit The Lancet Respiratory Medicine

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!

Een dieet dat goed is voor het hart bevat geen ‘snufje’ zout

Bron: Scientias, 2 december 2022

Een nieuwe studie toont onomstotelijk het verband tussen minder zout en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten aan. En dus stapelt het bewijs dat je maar beter geen extra zout over je eten kunt strooien, zich op.

Miljoenen Europese subsidie voor ontwikkelen precieze insulinetherapie

Bron: Medicalfacts, 28 november 2022

Betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes door innovatieve toepassingen van kunstmatige intelligentie

Wetenschappers ontdekken nieuwe manier om tumorgroei af te remmen

Bron: HLN, 24 november 2022

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie zijn erin geslaagd een nieuwe manier te vinden om de groei van tumoren af te remmen. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De wetenschappers konden dankzij gespecialiseerde onderzoeksmethoden de beschermingsbarrière die immuuncellen in de bloedvaten van tumoren tegenhoudt, omzeilen.

Online gedragstherapie helpt bij vermoeidheid door sarcoïdose

Bron: Amazing Erasmus MC, 24 november 2022

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

Zolang blijft COVID-19 na-ijlen: tot een halfjaar na infectie opvallende hersenafwijkingen zichtbaar

Bron: Scientias, 24 november 2022

De getroffen hersengebieden houden verband met problemen die vaak worden gemeld door long-COVID-patiënten, zoals vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieproblemen.

Prednisolon herstelt reuk covidpatiënten niet

Bron: Medisch Contact, 24 november 2022

Covidpatiënten met een aanhoudende reukstoornis herstellen niet sneller als zij prednisolon krijgen. Daarom raden Emma Schepens e.a. (UMC Utrecht) af om dit medicijn voor te schrijven om de reuk te herstellen, zo stellen ze in BMC Medicine.

Hartstichting en Hersenstichting zetten in op grootschalig onderzoek voor snellere en betere behandeling van beroerte

Bron: ZonMw, 24 november 2022

Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een beroerte. Ongeveer de helft van de patiënten met een beroerte blijft ernstig gehandicapt of overlijdt. De komende jaren zal het aantal mensen dat wordt getroffen door een beroerte explosief toenemen naar ruim 600.000 mensen. Voor de Hartstichting en de Hersenstichting een onacceptabele ontwikkeling. Daarom maken deze gezondheidsfondsen een grootschalig onderzoek mogelijk om de kans op een goed herstel na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.

Slim gebruik van data zorgt voor minder sterfte, minder complicaties én minder kosten

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

Hartspecialisten in het Catharina Ziekenhuis zijn erin geslaagd om data van zorgbehandelingen slim te analyseren zodat uitkomsten van zorg die voor patiënten belangrijk zijn, verder verbeterden en de kosten verminderden. Zo daalde de kans om te overlijden tijdens een hartklepvervanging van 4,5 procent naar 1,3 procent. En de zorgkosten in de eerste weken na een bypassoperatie werden bijna gehalveerd. Dat blijkt uit het proefschrift van Gijs van Steenbergen, die vrijdag 18 november promoveert aan de TU/e.

207.000 euro voor onderzoek behandeling long-COVID klachten

Bron: Medicalfacts, 21 november 2022

Alhoewel de aantallen van corona gevallen op dit moment weer dalen hebben sommige patiënten na het doormaken van Corona langdurig aanhoudende klachten. Extreme vermoeidheid, benauwd zijn en concentratieproblemen zijn voorbeelden van deze klachten. In de volksmond staat dit beter bekend als ‘Long-COVID. Een sluitende verklaring van deze langdurige klachten is nog niet gevonden. Tot op heden zijn er geen duidelijke diagnostische criteria, behandelingen en follow-up mogelijkheden voor Long-COVID. In de regio Rijnmond slaan de ketenpartners hun handen ineen om dit gezamenlijk te onderzoeken in de CO-RRECT studie.

Toolbox en training voor zorgverleners van patiënten met ernstige COPD

Bron: ZonMw, november 2022

Voor patiënten met COPD en hun zorgverleners is het belangrijk om op tijd het gesprek aan te gaan over de zorg in de palliatieve fase. Om zorgverleners te ondersteunen bij het tijdig herkennen en bespreken van deze fase, is er nu een training en een online toolbox.

Internationale samenwerking leidt tot betere behandelstrategieën bij kinderen met hartafwijkingen

Bron: LUMC, 17 november 2022

Hoogleraren Mark Hazekamp en Nico Blom proberen dagelijks de grenzen binnen de kindercardiologie te verleggen. Dankzij het continu aanscherpen van kwaliteitsrichtlijnen binnen onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg, dragen ze bij aan het wereldwijd verbeteren van de diagnose en behandeling van (aangeboren) hartafwijkingen en hartritmestoornissen. Dat doen ze niet alleen. De specialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) staan in contact met collega’s over de hele wereld.

Bewegen in de ochtend verkleint risico op hersen- en hartinfarct

Bron: Gezondheidsnet, 14 november 2022

Mensen die het meest bewegen in de ochtend hebben een lager risico op een hersen- en hartinfarct. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom na ontslag uit het ziekenhuis

Donderdag 9 februari 2023

Na afloop van de cursus kan de deelnemer de stappen van het methodisch werken als fysiotherapeut bij een patiënt met het Post Intensive Care syndroom benoemen en kan zowel tijdens het diagnostische als het therapeutische proces gerichte keuzes maken en het concept fysiotherapeutisch programma voor deze doelgroep toepassen.

Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’

Bron: AD, 11 november 2022

Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging.

Implementatie Palliatieve zorg voor Fysiotherapeuten

Zaterdag 18 november 2023

Na deze cursusdag is de deelnemer in staat om fysiotherapeutisch denken en handelen bij patiënten in de palliatieve levensfase te kunnen implementeren in de werksetting. Palliatieve zorg is per definitie interprofessionele zorg en vraagt behalve kennis over het eigen vakgebied vaardigheden op het terrein van advanced care planning, shared decision making en andere vormen van pro-actieve zorg. Voorafgaand aan deze cursus moet je één van de volgende NPi-cursussen hebben gevolgd: ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ of ‘Fysiotherapie in de palliatieve fase bij patiënten met longaandoeningen’ of ‘Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten’.

Hartziekten bij vrouwen met migratieachtergrond: de kennis blijft achter

Bron: Nu, 10 november 2022

We weten minder over de risico's op hart- en vaatziekten bij vrouwen dan bij mannen. Maar nog minder kennis is er over die risico's bij vrouwen met een migratieachtergrond, die behoren tot een etnische minderheid. Dat komt doordat onderzoeken nog steeds te veel gericht zijn op de witte man, concludeert onderzoeker Renee Bolijn. Hierdoor krijgen deze vrouwen pas later de juiste zorg.

Wanneer je beweegt is van invloed op risico op diabetes type 2

Bron: Medicalfacts, 3 november 2022

Mensen die het meest bewegen in de middag en avond, zijn minder insulineresistent dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de hele dag bewegen. Dit betekent dat die eerste groep waarschijnlijk een lager risico op diabetes type 2 heeft. Deze resultaten publiceerden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het tijdschrift Diabetologia.

Webinar 'Cardiovasculaire risico's voor volwassenen met Down syndroom'

Woensdagavond 23 november 2022

Met Dr. Thessa Hilgenkamp (werkzaam als Assistant Professor in de Physical Therapy Department van de University of Nevada, Las Vegas, en tevens verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam, Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten). Het doel van dit webinar is het inzichtelijk maken van de specifieke (inspannings)risico's voor volwassenen met Down syndroom met betrekking tot functioneren van het hart en vaatstelsel.

Vapen toch gevaarlijk: e-sigaret veroorzaakt net zoveel hart- en vaatschade als gewone sigaret

Bron: Scientias, 31 oktober 2022

Een verrassend onderzoeksresultaat: het gebruik van een e-sigaret blijkt net zo slecht voor hart en vaten als gewoon roken.

Een relatie goed voor je hart? Alleen als het lekker gaat, anders is het juist slecht

Bron: Scientias, 31 oktober 2022

Van relatieproblemen word je niet alleen ongelukkig, het is ook slecht voor je gezondheid: na een hartaanval herstel je minder snel.

Menstruatiestoornis na vaccinatie: ‘Onderzoek de klachten van vrouwen goed’

Bron: NRC, 30 oktober 2022

Coronavaccinatie Toezichthouder EMA maakte vrijdag bekend dat menstruatiebloedingen bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. Twee experts en ervaringsdeskundigen aan het woord. „Er zijn nog enorme kennislacunes betreffende de menstruatiecyclus.’’

Vaker zeldzame bijwerking na corona-vectorvaccin dan na mRNA-vaccin

Bron: Amazing Erasmus MC, 27 oktober 2022

Het covid-19 vectorvaccin van AstraZeneca geeft een dertig procent hogere kans op de zeldzame bijwerking trombocytopenie, ofwel te weinig bloedplaatjes, vergeleken met het covid-19 mRNA-vaccin van Pfizer. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC, verschenen in The BMJ.

Cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Maandagochtend, -middag en -avond 6 maart en zaterdag 11 maart 2023

Interesse om mensen met een chronische aandoening te gaan begeleiden naar een gezonde leefstijl? Na deel 1 kun je kiezen voor 1 van de onderstaande doelgroepen: patiënten met COPD, Diabetes Mellitus (type 2), Coronaire hartaandoeningen, Artrose, Osteoporose of Oncologische pathologie.

Nieuwe coronavariant baart zorgen

Bron: Gezondheidsnet, 24 oktober 2022

Nederland is een van de vijf Europese landen waar de nieuwe coronavariant BQ1 is opgedoken. Het Europees infectieziekteninstituut ECDC is bezorgd, omdat het zich sneller verspreid dan de varianten die hier nu heersen.

Heb je deze referaten al gelezen?

Hieronder vind je een selectie uit de eerdere referaten die verschenen in het thema Hart, vaat en longen

 

Zoek rechtstreeks in de tekst van 2500+ NPi-service referaten

Toch liever scrollen?
In ons referaten-archief vind je meer dan 250 interessante referaten over hart, vaat en longen.

Naar het referaten-archief

E-learnings, podcasts en meer