NPi-service Hart, vaat en longen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Krachttraining bij hartfalen is veilig én effectief

Is krachttraining veilig en effectief bij patiënten met hartfalen? Of leidt dit tot ongewenste bij-effecten? Drie Australische wetenschappers hielden 15 studies tegen het licht om die vragen te beantwoorden. In dit referaat lees je hun conclusies.
- Heart Failure Reviews 2021, Fisher et al.
- Nick Muhren MSc, drs. Tinus Jongert
-> Lees in pdf

Revalidatie op afstand na Covid-19: effectief, goedkoop en breed inzetbaar

Covid-19patiënten die na hun herstel nog restklachten ervaren kunnen baat hebben bij een revalidatieprogramma. Maar trainen in groepsverband is op dit moment nauwelijks mogelijk en wellicht niet zo'n goed idee. Zou thuis revalideren met begeleiding op afstand een geschikt alternatief kunnen zijn? Chinese onderzoekers testten of telerevalidatie aanhoudende problemen zoals kortademigheid, spierkracht- en conditieverlies kan verminderen. Hun bevindingen lees je in dit referaat.
- Thorax 2021, Li et al.
- drs. Lonneke van Berkel, prof. dr. Thierry Troosters
-> Lees in pdf

NIEUW: NPi-service E-learning 'Hoog-intensieve looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden'

In deze e-learning staat hoog-intensieve looptraining bij claudicatiopatiënten centraal. Je leest een wetenschappelijk onderzoek en een referaat van diezelfde studie. Daarna beantwoord je 10 meerkeuzevragen waarbij je de informatie toepast op een casus.
- 2 accreditatiepunten voor KRF en SKF bij 7 of meer goede antwoorden
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Heeft oefenen in water nut voor patiënten met coronaire hartziekten?
- Is ademspiertraining veilig en zinvol voor kinderen met Duchenne?
- Is meer ook beter bij hartrevalidatie?

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Long COVID-mechanisms, risk factors and management
-> Lees deze open access studie uit The BMJ

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!

Zorgbehoeften patiënten met hartfalen beter in kaart brengen

Bron: ZonMw, 26 januari 2022

Mensen met hartfalen hebben vaak behoefte aan palliatieve zorg, maar zorgverleners herkennen hun zorgbehoeften nog slecht. Daarom zocht Daisy Janssen, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit Maastricht, een manier om die zorgbehoeften wél op tafel te krijgen. Het resultaat is een nieuwe gesprekstool: I-HARP.

De rol van bewegen in twee richtlijnen voor longziekte COPD

Bron: Alles over sport, 25 januari 2022

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hebben in 2020 en 2021 de richtlijnen voor de behandeling van de longziekte COPD herzien. [...] In dit artikel lees je welke plek bewegen heeft en hoe de richtlijnen jou als zorgverlener helpen patiënten te stimuleren om meer te bewegen.

Long covid-patiënten worstelen bij de fysio: 'Wat is de juiste behandeling?'

Bron: RTL nieuws, 24 januari 2022

Voor een grote groep mensen met long covid werkt traditionele fysiotherapie niet voor hun herstel. Dit blijkt uit internationaal onderzoek. Onderzoekers uit onder meer Groot-Brittannië pleiten voor 'pacing', een behandeling die ook wordt toegepast op mensen met een vermoeidheidssyndroom. Maar wat is het precies?

Cardiologie Centra Nederland (CCN) en Amsterdam UMC slaan handen ineen

Bron: Skipr, 24 januari 2022

Amsterdam UMC gaat samenwerken met Cardiologie Centra Nederland (CCN). Hierdoor wordt de diagnostiek van aderverkalking van de kransslagaderen met CT-scan mogelijk op een locatie van CCN in Amsterdam Slotervaart.

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Bron: Erasmusmc, 18 januari 2022

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Olijfolie verlaagt risico op hartziekte met bijna 20%

Bron: Welingelichte Kringen, 11 januari 2022

Een halve eetlepel olijfolie per dag is gekoppeld aan een lager risico om te overlijden aan ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, zo blijkt uit een onderzoek. Voor dat onderzoek werd bijna 30 jaar de voeding van ongeveer 90.000 gezondheidswerkers gevolgd door onderzoekers van Harvard.

Langdurige klachten na covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2022

Een deel van de patiënten die covid-19 hebben gehad ervaart langdurige klachten. Zorgverleners worden steeds vaker met deze patiënten geconfronteerd. Daarbij is de uitdaging om recht te doen aan de klachten en tegelijkertijd de zorg niet onnodig te belasten.

Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

Vrijdag 28 januari, vrijdagmiddag en -avond 18 maart en zaterdag 19 maart 2022

Na deze module kent de deelnemer de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan hij een op mensen met coronaire hartaandoeningen afgestemde test(en) afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.

Amerikaanse chirurgen transplanteren voor het eerst varkenshart bij mens

Bron: Nu.nl, 10 januari 2022

Voor het eerst in de geschiedenis is succesvol een hart van een genetisch aangepast varken getransplanteerd naar een mens. De operatie vond plaats in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Baltimore, meldt The New York Times maandag.

ONLINE: cursus 'Perifeer arterieel vaatlijden en training'

Woensdag 2 februari en woensdag 16 februari 2022

Na deze cursus kan de deelnemer de karakteristieke verschillen van het perifeer arterieel vaatlijden in relatie tot de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische interventie benoemen en kan hij op basis van de KNGF-richtlijn 'Claudicatio intermittens' invulling geven aan de fysiotherapeutische  /oefentherapeutische diagnostiek en behandeling van patiënten met arterieel perifeer vaatlijden.

De tijd voor COPD is nu

Bron: Skipr, 5 januari 2022

Covid-19 heeft ons laten voelen hoe snel de zorg buiten adem kan raken. Tegelijkertijd heeft de pandemie laten zien hoezeer het de aandacht afleidt van onderschatte ziekten, zoals COPD. Wat kunnen we doen om het bewustzijn te vergroten en de zorg te verbeteren?

Masterclass 'Ademspiertraining'

Zaterdag 12 februari 2022

In deze masterclass wordt de evidence besproken van de ademspiertraining. Naast de longaandoeningen zal ook de toepasbaarheid bij andere aandoeningen worden besproken. Zie ook de videotrailer.

Hartstichting en ZonMw starten Juiste Hartzorg op de Juiste Plek

Bron: Skipr, 23 december 2021

De Hartstichting en ZonMw starten de thematische samenwerking Juiste Hartzorg Op De Juiste Plek. De partijen willen mensen met hartfalen en atriumfibrilleren zo vroeg mogelijk opsporen via netwerkzorg. Daarvoor hebben de twee partijen vorige week een overeenkomst getekend.

Cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Maandagochtend, -middag en -avond 7 maart en zaterdag 12 maart 2022

Interesse om mensen met een chronische aandoening te gaan begeleiden naar een gezonde leefstijl? Na deel 1 kunt u kiezen voor 1 van de onderstaande doelgroepen: patiënten met COPD, Diabetes Mellitus (type 2), Coronaire hartaandoeningen, Artrose, Osteoporose of Oncologische pathologie.

Meer mogelijk bij problemen met mitralisklep ook voor kwetsbare patiënten

Bron: Radboudumc, 20 december 2021

Behandeling van een lekkende of vernauwde mitralisklep is nodig om (verergering van) hartfalen te voorkomen en om het leven van de patiënt zo veel mogelijk te verbeteren. Het Radboudumc biedt sinds kort een uitgebreider palet aan behandelmogelijkheden, waarmee een grotere groep patiënten geholpen kan worden. Ook de kwetsbare patiënten, bij wie een openhartoperatie te risicovol is.

Nieuw: Masterclass 'Lung cancer: prehabilitation and rehabilitation'

Zaterdag 12 maart 2022

Deze masterclass is bedoeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die de NPi-cursus ‘COPD en astma’ of de ‘Basiscursus Fysiotherapie bij mensen met longaandoeningen’ in combinatie met de cursus ‘Exercise training bij mensen met longaandoeningen’ hebben gevolgd, alsmede fysiotherapeuten die minimaal een basisscholing over oncologie en fysiotherapie hebben gevolgd, en oncologiefysiotherapeuten.

Drie umc’s stoppen met kinderhartchirurgie

Bron: Skipr, 20 december 2021

De academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam en Leiden stoppen met kinderhartchirurgie, schrijft demissionair minister De Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Deze zorg wordt alleen nog mogelijk in het UMC Utrecht en ErasmusMC in Rotterdam. Ook de meest complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen verhuizen naar deze centra.

Heb je deze referaten al gelezen?

Hieronder vind je een selectie uit de eerdere referaten die verschenen in het thema Hart, vaat en longen

 

Zoek rechtstreeks in de tekst van 2500+ NPi-service referaten

Toch liever scrollen?
In ons referaten-archief vind je meer dan 250 interessante referaten over hart, vaat en longen.

Naar het referaten-archief

Meer informatie over de NPi-service