Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Lichamelijke activiteit kan de levensverwachting verhogen, ziekenhuisopnames verminderen en de kwaliteit van leven van mensen met COPD verbeteren. Activiteitenmonitors, zoals apps en wearables, zijn toegankelijke middelen die de fysieke activiteit kunnen verhogen. Maar wat is de ervaring van mensen met COPD die deze technologie in hun dagelijks leven inzetten? Ontdek de bevindingen van dit kwalitatieve onderzoek hier!
- Disability and Rehabilitation 2024, Wilde et al.
- Susan Hombergen MSc, Elke Verberkt BSc
-> Lees in PDF
Soms willen of kunnen hartpatiënten niet meedoen aan een revalidatieprogramma. Kan een thuistrainingsprogramma met live videobegeleiding op afstand dan uitkomst bieden om de mate van fysieke activiteit en capaciteit te verhogen?
- Medicine and Science in Sports and Exercise 2025, Lundgren et al.
- Dominique Vrouwenvelder MSc, drs. Sandra Verhagen
-> Lees in PDF
Telerevalidatie is een groeiend onderdeel van digitale zorg dat steeds vaker wordt toegepast in de hartrevalidatie. In deze e-learning leer je hoe je telerevalidatie effectief kunt inzetten, welke aandachtspunten er zijn en test je kennis aan de hand van wetenschappelijke samenvattingen en praktijkcasussen. Na afloop weet je precies hoe je telerevalidatie kunt toepassen en welke patiënten ervoor in aanmerking komen.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
37 procent van de 60-plussers heeft last van aanhoudende kortademigheid. In 85 procent van die gevallen wordt dit veroorzaakt door astma, hartfalen, COPD, psychische klachten, longfibrose of een pneumonie. Een effectieve aanpak is cardiopulmonale revalidatie. Maar hier kleven nadelen aan: beperkte toegang, lage therapietrouw, beperkte invloed op gedragsverandering en het effect blijft niet behouden.
Een regulier sportprogramma biedt mogelijk soelaas. Britse wetenschappers doken de literatuur in. In deze podcast hoor je hun bevindingen.
- Fysieke en neuropsychologische belastbaarheid bij post-COVID, hoe vind je evenwicht?
- Hoog-intensieve looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden
- Beweegtherapie helpt bij vermoeidheid, maar pas op voor PEM
- Data en besluitvorming in de fysiotherapie’ (met leervragen over mensen met COPD)
- Online cursus ‘De fysiotherapeutische behandeling van patiënten met een Post Intensive Care Syndroom (PICS) na ontslag uit het ziekenhuis’
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bekijk in PDF
Effects of Individualized Follow-Up With an App Postcardiac Rehabilitation: Five-Year Follow-Up of a Randomized Controlled Trial. .
-> Lees deze open access studie uit Journal of Medical Internet Research
-> Wearable technologie heeft potentie voor het zelfmanagement bij hartfalen
-> Trainen helpt tegen aanhoudende post-COVID-klachten
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen nieuws over hart-, vaat- en longproblemen!
Kleine gekleurde pijltjes die heel precies laten zien hoe het bloed door het hart van een ongeboren baby stroomt. Artsen zijn er enthousiast over: een nieuwe techniek waardoor echobeelden er nog gedetailleerder uitzien. Of de pijltjes echt van meerwaarde zijn voor de diagnose en behandeling van aangeboren hartafwijkingen? Prenatale arts en promovendus Sarah van den Wildenberg zoekt het uit.
Neuroloog Diederik Dippel droeg bij aan een sterke verbetering van de behandeling van patiënten met een herseninfarct. Dat deed hij met baanbrekend onderzoek naar het effect van trombectomie. Daarbij wordt het stolsel dat het bloedvat in de hersenen verstopt, verwijderd met een katheter. ‘Ik geloofde er aanvankelijk niet zo in.’ Als je neuroloog prof. dr. Diederik Dippel vraagt wat de allergrootste stap voorwaarts is geweest in de beroertezorg, dan zegt hij: de komst van stroke units in heel Nederland. Op zo’n afdeling zijn speciaal getrainde zorgprofessionals met maar één ding bezig: het optimaal herstel van mensen die een herseninfarct hebben gehad. ‘Als ik moest kiezen tussen technologische innovatie en de stroke unit, zou ik mijn geld geven aan die laatste.’
Longfonds investeert in het verbinden van mensen met een longziekte. Daarom is er sinds kort ook een pakket voor wie zelf een activiteit wil organiseren, vol inspiratie en praktische hulp.
Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een kunsthart ontwikkeld zonder motoren of metalen mechaniek. Het is het eerste kunsthart dat volledig werkt met zogeheten ‘zachte robotica’, het werkingsmechanisme is geïnspireerd op een biologisch hart. Hoewel het ‘Hybrid Heart’ nu nog een prototype is, zijn de eerste resultaten veelbelovend, schrijven de uitvinders in Nature Communications. De techniek is nog in een vroeg experimenteel stadium, maar op den duur zou het zachte kunsthart mogelijk een uitkomst kunnen bieden voor mensen met hartfalen.
De Stichting Rookpreventie Jeugd eist van Snapchat dat het meer doet om de verkoop van vapes tegen te gaan. In een brief aan het platform roept de stichting hiertoe op samen met Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. Vapes met een smaakje zijn al ruim een jaar verboden in Nederland, maar op Snapchat zijn nog steeds dealers actief.
Heb je keelpijn, buikpijn of gewoon last van algehele malaise? Dan is een ibu’tje zo gepakt. Bijna iedereen heeft ibuprofen of aanverwanten wel in het medicijnkastje liggen. Toch brengt het middeltje allerlei risico’s met zich mee. Een nieuw boek zet de voor- en nadelen op een rij. “Ibuprofen heeft pijnbestrijding voor miljoenen mensen veranderd”, vertelt professor Aldrin Gomes van de University of California, Davis. “Maar het is ook een voorbeeld van hoe je bij elk medicijn een evenwicht moet vinden tussen de voordelen en de risico’s.”
In nicotinesticks zit achttien tot vijfentwintig keer meer nicotine dan veilig wordt geacht. De brandbare staafjes kunnen hartkloppingen en longklachten veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het ministerie van Volksgezondheid gaat de regels voor nicotine aanscherpen.
Wetenschappers zijn erin geslaagd om een nieuw type kunsthart te ontwikkelen. Het combineert zachte robotica met geavanceerde biomaterialen. Het prototype van het zachte robothart heeft de eerste tests goed doorstaan, rapporteren de onderzoekers onder leiding van het Erasmus MC in Nature Communications.
Het hart van vrouwelijke topsporters past zich op een andere manier aan dan het hart van mannelijke topsporters. Die belangrijke ontdekking moet artsen helpen om sneller mogelijke hartziekten bij vrouwelijke topsporters op te sporen. Wetenschappers vergeleken het hart van 173 vrouwelijke topsporters met het hart van vrouwen die niet aan topsport doen. Dat deden ze voor een nieuw onderzoek van Amsterdam UMC in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF.
Patiënten met longkanker die een operatie nodig hebben, worden vanaf nu in Medisch Spectrum Twente (MST) geopereerd door chirurgen uit de verschillende ziekenhuizen van het oncologienetwerk ONZ. Het gaat om ongeveer 120 ingrepen per jaar. De onderzoeken, afspraken met de arts en niet-operatieve behandelingen blijven, waar mogelijk, plaatsvinden in het ziekenhuis dicht bij de patiënt.
Bij mensen met langdurige covid of ME/CVS die een tijdje inactief zijn, reageren de spieren anders dan bij gezonde mensen. Een studie van de Vrije Universiteit Amsterdam samen met Amsterdam UMC heeft dat uitgewezen. Volgens de onderzoekers betekent dit dat vermoeidheid en moeite met inspanning bij mensen met langdurige covid of ME/CVS niet simpelweg het gevolg zijn van een slechte conditie.
Laat gratis bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en gewicht checken. Het eerste officiële pop-up Hartcheckpunt van Nederland is geopend door de Hartstichting. Het is de ambitie dat de komende vijf jaar in het hele land 400 van deze tijdelijke meetlocaties komen waar bezoekers gratis en zonder afspraak hun bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en gewicht kunnen laten meten.
Uit onderzoek in het Catharina Ziekenhuis blijkt dat patiënten die hun leefstijl verbeteren voor een katheterablatie tot 45 procent minder kans hebben op een tweede ingreep. In sommige gevallen zorgt een leefstijlaanpassing er zelfs voor dat er geen behandeling meer nodig is. Een ablatie is een behandeling die wordt toegepast bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Bij die ingreep worden door middel van elektrische pulsen hartspiercellen uitgeschakeld die de ritmestoornis veroorzaken.
Om ernstige ziekte door hart- en vaatproblemen te voorkomen, komen er in het hele land pop-uphartcheckpunten. Daar kunnen mensen hun bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker laten meten. Broodnodig of onnodige preventie? Directeur Hans Snijder van de Hartstichting legt het uit. Als het aan de Hartstichting ligt, komt er jaarlijks in elke gemeente een pop-up Hartcheckpunt om waarden te meten. „Want meten is weten”, zegt directeur Hans Snijder.
Prednison is momenteel het medicijn van eerste keuze tegen de ontstekingsziekte longsarcoïdose. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het middel methotrexaat even effectief is. Het voordeel van methotrexaat is dat het bij langdurig gebruik minder bijwerkingen heeft. Patiënten met de zeldzame ontstekingsziekte sarcoïdose krijgen op dit moment prednison voorgeschreven als standaardbehandeling. Dit medicijn werkt op de korte termijn tegen de klachten, maar heeft ook aanzienlijke bijwerkingen zoals gewichtstoename, slaapproblemen en psychische klachten. De keuze voor prednison als voorkeursmiddel berust tevens op beperkt wetenschappelijk bewijs.
Het hooikoortsseizoen zal in de komende weken zijn piek bereiken, verwacht Weeronline. Normaal gesproken begint deze periode pas eind mei, maar door de zonnige en warme lente begint de periode waarin het gras bloeit een halve maand eerder.
Bij 1 op de 6 mensen leidt prediabetes binnen 8 jaar tot atherosclerose, een hartinfarct of beroerte. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Het Diabetes Fonds zet daarom in op vroegtijdig opsporen van mensen met een hoog risico, om zo de kans op diabetes type 2 en ernstige gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te verkleinen.
Jaarlijks worden in Nederland minstens 10.000 ernstige beroertes veroorzaakt door boezemfibrilleren, een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. De werkgroep Beroertepreventie slaat alarm en start vandaag - op de Europese Dag van de Beroerte - de campagne 'Beroerte voorkomen? Jij bent aan zet met de polscheck!'.