Brouwers RWM. Netherlands Heart Journal 2020, met een vertaalslag van drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog en directeur NPi
Ondanks de bewezen effectiviteit voltooit slechts een klein deel van de patiënten met een acuut myocardinfarct een poliklinisch hartrevalidatieprogramma. Waarom doen ze niet mee? Wanneer haken ze af? En welke patiënten zijn meer geneigd om af te zien van hartrevalidatie? Nederlandse wetenschappers zochten naar antwoorden.
Pedersen ES. Pediatric Pulmonology 2020, met een vertaalslag van dr. Lianne van der Giessen, kinderfysiotherapeut
Inspanningsgerelateerde ademhalingsklachten komen veel voor bij kinderen, maar de onderliggende oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen. Verschillende tests kunnen helpen om tot een juiste diagnose te komen. Zwitserse wetenschappers onderzochten hoe de diagnostiek en behandeling van deze kinderen verloopt, en of er verbeterpunten zijn. Benieuwd naar hun bevindingen? U leest ze in dit referaat.
Ye LF. Frontiers in Physiology 2020, met een vertaalslag van drs. Sandra Verhagen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper
Patiënten met ernstig hartfalen kunnen in een vergevorderd stadium last krijgen van ongelijktijdig samentrekkende hartkamers. In dat geval kunnen zij een cardiaal resynchronisatie-implantaat (ICD of pacemaker) krijgen. Heeft dat gevolgen als ze hartrevalidatie willen doen? Kan training de werking van het implantaat ontregelen? En brengt het extra risico's met zich mee? Lees hier de uitkomsten van een Chinese literatuurstudie.
Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Bekkenproblematiek.
Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.
Duur: 35:17 min | Spreker: prof. dr. Anton Wagenmakers | Engelstalig
Anton Wagenmakers - professor aan het Research Institute for Sport and Exercise Sciences van de John Moores University Liverpool - promoot het belang van bewegen door te laten zien hoe de spierdoorbloeding en het energiemetabolisme zich aanpast aan fysieke (in)activiteit.
Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.
Huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek starten samen met fysiotherapiepraktijken en ziekenhuis Tergooi met het aansluiten van de eerste patiënten op EmmaCOPD. Deze telebegeleidingstoepassing ondersteunt patiënten met de chronische longziekte COPD om voldoende te bewegen en zogenoemde longaanvallen vroegtijdig te herkennen.
Goed nieuws voor Nederlandse hartfalenpatiënten: zieke hartspiercellen krijgen meer energie door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. Dit concluderen Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.
In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Hart, vaat en longen nog een keer op een rijtje.
Het is Rotterdamse wetenschappers als eerste ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een kinderhart te meten. Het verdere verloop van de operatie is hierbij gebaat. Ook geven de metingen mogelijk antwoord op de vraag waarom veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hartritmestoornissen ontwikkelen.
Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico bij een besmetting met Covid-19. Vooral een grote buikomtrek is riskant. Minder belangrijk is vet rond de heupen. Dat blijkt uit recent onderzoek in Franciscus Gasthuis & Vlietland.
In deze nieuwe geaccrediteerde cursus wordt aandacht besteed aan de verschuiving van behandeling van de kwaliteit van leven naar begeleiding in kwaliteit van sterven bij de patiënt met een longaandoening. In welke mate kunt u hier als fysiotherapeut aan bijdragen.
Wetenschappers van het LUMC laten in een studie onder 900.000 deelnemers zien dat antioxidanten, zoals vitamine A en E, het risico op een hartinfarct niet verlagen. Dit concluderen ze na vergelijking van de genetisch bepaalde antioxidantenniveaus van gezonde personen met die van hartinfarctpatiënten. Ze beschrijven hun resultaten in de Journal of the American College of Cardiology.
In de afgelopen 15 jaar is gesuperviseerde looptraining uitgegroeid tot de eerste keuze behandeling bij patiënten met symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden Fontaine 2. Op basis van de opgedane ervaringen, actuele ontwikkelingen en recent wetenschappelijk onderzoek is deze verdiepingsdag ontwikkeld.
De inwoners van Nederland kunnen vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Dat blijkt uit de vaccinatiestrategie die zorgminister Hugo de Jonge maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “De levering van de vaccins is leidend voor de snelheid van de vaccinaties”, benadrukt De Jonge in een toelichting.
Deze cursus, die als minimaal verplichte scholing geldt voor het Chronisch ZorgNet, kan gevolgd worden na de ‘basiscursus Fysiotherapie bij mensen met een longaandoening’. Hierin worden de fysieke activiteit en evidence based trainingsvormen besproken en geïmplementeerd in de casuïstiek.
Op deze dagen neemt u aan de hand van casuïstiek een kijkje in dit multidisciplinaire expertisecentrum. Met een kleine groep deelnemers volgt u de diagnostiek en behandeling van aanwezige cliënten.
LUMC-onderzoekers zien dat trombose, net als bij de eerste coronagolf, ook tijdens de tweede golf vaak voorkomt bij coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen. De sterfte tijdens de observatieperiode nam wel flink af ten opzichte van de eerste golf. De onderzoekers verzamelden gegevens van acht Nederlandse ziekenhuizen.
In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.
Cardiologie Centra Nederland (CCN) begint binnenkort met een onderzoek om de toegevoegde waarde van de Apple Watch bij de detectie van boezemfibrilleren. Dit betreft een hartritmestoornis die vaak voorkomt bij ouderen, en kan resulteren in een herseninfarct.
De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, over de betekenis van haar bevindingen.
1 op de 3 Nederlanders ervaart meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Een beetje stress is niet erg, maar langdurende stress is niet goed voor je hartgezondheid en je bloeddruk. Over het algemeen stijgt de bloeddruk met de leeftijd. Daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40ste ieder jaar je bloeddruk te meten.
Per 1 januari 2021 worden de aanspraken voor patiënten met COPD aangepast. In de praktijk was veel discussie ontstaan over de aanspraken en aantallen behandelingen voor patiënten die onder categorie B vielen. Op ons aangeven heeft Zorginstituut Nederland de minister geadviseerd de aanspraken te verbeteren.
Elke roker weet dat hij door deze slechte eigenschap een risico loopt van 50% (of meer) dat hij hieraan vroegtijdig zal overlijden, en toch rookt meer dan 30% van de wereldwijde bevolking. [...] de makers van de documentaire “you don’t know nicotine” [...] begonnen een zoektocht naar de mogelijke redenen waarom zoveel mensen dit risico nemen.
De kans een hartstilstand buiten het ziekenhuis te overleven stijgt met bijna een factor drie als ook brandweer, politie of burgerhulpverleners (de First Responders), na een oproep van de alarmcentrale, gaan reanimeren. Dit meldt Amsterdam UMC in een studie die vandaag in The Lancet Regional Health Europe verschijnt.
Zowel mannen als vrouwen krijgen hart- en vaatziekten. Hoewel hun behandelingen hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo komen hartinfarcten onder mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. En vrouwen hebben weer vaker beroertes en hartfalen. “Maar dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of een aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, dat klopt niet”, stelt cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis.
Bij hartziekten verschillen de klachten tussen vrouwen en mannen. Preventieve strategieën, betere testmogelijkheden en vernieuwende therapeutische interventies zijn nodig om de kwaliteit van leven bij vrouwen en mannen met verschillende typen hartziekten te verbeteren. Dat stelt Veerle Smaardijk in haar proefschrift 'Sex and gender differences in psychological factors related to ischemic heart disease' dat ze op 17 december verdedigt aan Tilburg University.
Vitamine D-supplementen, wandelen, gezonder eten. Met het coronavirus om ons heen doen we van alles om onze weerstand te verhogen, maar we vergeten iets heel belangrijks: slaap. Althans, dat zeggen de slaapexperts van UMC Utrecht.
Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt.
Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in het bloed zitten omdat ze COVD-19 hebben gehad, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig. In deze 6 maanden zijn de antistoffen bovendien sterker geworden. Ze binden zich beter aan het virus en daarom zijn minder antistoffen nodig om hetzelfde werk te doen. Dit blijkt uit nieuwe resultaten van de PIENTER Corona Studie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .
Uit onderzoek van Harteraad blijkt dat het gebruik van telebegeleiding helaas achter blijft. Er zijn nog onvoldoende zorginstellingen die deze zorg op afstand kunnen leveren. Terwijl juist nu behoefte is om meer betrouwbare zorg op afstand te kunnen bieden.
Bij patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc, nu gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de Intensive Care (IC) van het ziekenhuis.
Na fabrikanten Pfizer en Moderna melden nu ook de Universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca een effectief coronavaccin te hebben ontwikkeld. Het beschermt 70 procent van de ingeënte personen tegen covid-19. Het ‘Oxfordvaccin’ is de belangrijkste aankoop van Nederland op dit gebied.
Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19. Dit blijkt uit een wetenschappelijke publicatie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Volgens de betrokken wetenschappers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie. Dit schreven zij eerder samen met ruim 70 artsen, wetenschappers en bestuurders in een oproep aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), die daarna tijdens de COVID-persconferentie van 17 november het belang van een gezonde leefstijl benadrukte.