Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Hoewel coaching wordt erkend en toegepast binnen de kinderfysiotherapie bestaan er misvattingen over de theoretische basis en de wetenschappelijke onderbouwing ervan. Coaching is geen simpel hulpmiddel, maar een krachtige, samenwerkingsgerichte aanpak die gericht is op duidelijke doelen. In deze perspectief studie beschrijven de auteurs de belangrijkste kenmerken van drie coaching methoden en nemen daarmee misvattingen weg. Wil je weten welke coaching methode je kunt toepassen in jouw praktijk? Lees het hele referaat en vergroot ook jouw inzicht.
- Disabil Rehabil. King et al.
- Anna Smit, MPt, Ruud Wong Chung MSc,
-> Lees in pdf
Korte en intensieve behandeltrajecten winnen terrein in de kinderfysiotherapie. Net als het betrekken van kinderen en hun ouders bij het opstellen van behandeldoelstellingen. Noorse wetenschappers onderzochten deze combinatie bij 84 kinderen met een neurologische aandoening. Benieuwd of een kort intensief én gepersonaliseerd behandeltraject werkt? Lees dan snel verder.
- Disability and Rehabilitation 2024, Arnevik Austrheim et al.
- Kristel Lankhorst PhD, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in pdf
In deze e-learning staat de begeleiding van jonge adolescenten (8-15 jaar) met orthopedische klachten van de onderste extremiteit centraal. In welke periode hebben jonge adolescenten meer kans op klachten van groei-gerelateerde blessures? Welke behandelopties zijn er voor jongeren met Osgood Schlatter en Morbus Sever? En hoe ziet een specifieke behandeling voor jongeren met patellofemorale klachten eruit?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Voor ouders met een migratieachtergrond is het hebben van een kind met een beperking vaak lastiger dan voor andere ouders. De taalbarrière is niet het enige probleem; er speelt vaak nog veel meer.
In deze podcast hoor je voor welke uitdagingen migrantenouders staan en hoe jij jouw zorg daar het beste op kunt aanpassen.
In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Relationship between sleep disturbance and developmental status in preschool-aged children with developmental disorder
-> BMC Pediatrics
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Training van jongeren en jongvolwassenen met handicaps onder begeleiding van studenten
-> Videocoaching en thuistraining, wat ervaren ouders van kinderen met cerebrale parese?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!
In bijna elke gemeente spelen buurtsportcoaches een belangrijke rol bij het stimuleren van bewegen. Als het gaat om bewegen bij jonge kinderen, valt er nog een wereld te winnen. Dat geldt met name voor kleuters. Welke factoren zijn invloed op de beweegvaardigheid van kleuters? En hoe kunnen beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, de beweegvaardigheid en het plezier in bewegen bij kleuters vergroten? Dit onderzocht het consortium van het meerjarig onderzoek Start (V)aardig. In dit artikel lees je meer over het onderzoek en de uitkomsten.
Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen. Dat concluderen artsen van het Maastricht UMC+ (MUMC+), Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis met gezondheidsorganisaties. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
Piepen bij de ademhaling is een ernstige aandoening. Naar schatting heeft één op de drie jonge kinderen in de eerste vijf jaar van hun leven hier terugkerend last van. Het is een symptoom dat, wanneer het niet goed en vroegtijdig gediagnosticeerd en behandeld wordt, kan leiden tot onherstelbare schade aan de longen op volwassen leeftijd. Wetenschappers hebben nu een draagbare biosensor ontwikkeld om de ademhaling van jonge kinderen continu en stabiel te monitoren.
Kinderen vanuit hun sociale omgeving stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Samenwerking tussen organisaties uit die sociale omgeving werkt hierbij versterkend. Hier liggen kansen voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ). JGZ-professionals, zoals jeugdartsen en -verpleegkundigen, richten zich op het gezond opgroeien van kinderen. Van de 0-4 jarigen zien zij 88%. Hoe pak je de samenwerking vanuit de JGZ aan?
Ondanks het bestaan van de maternale kinkhoestvaccinatie, blijft het advies dat zorgverleners die met kinderen jonger dan zes maanden oud werken, elke vijf jaar een kinkhoestvaccinatie krijgen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad (GR) aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ondanks het bestaan van de maternale kinkhoestvaccinatie, blijft het advies dat zorgverleners die met kinderen jonger dan zes maanden oud werken, elke vijf jaar een kinkhoestvaccinatie krijgen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad (GR) aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Vanaf deze week zie je de 'Infuuts' rondrijden in het Prinses Máxima Centrum. Het is een fietsje die je aan een infuuspaal kunt hangen. Voor kinderen en ouders in het ziekenhuis een uitkomst: "Hiervoor renden we als ouders er achteraan met de paal."
Sinds 1990 is het aantal kinderen met overgewicht op elk continent explosief gestegen. En de schadelijke gevolgen van deze epidemie zijn al duidelijk zichtbaar. Dat we tegenwoordig steeds dikker worden, weten we al langer. Maar nu komen onderzoekers in een nieuwe studie met de onomwonden cijfers. Hun bevindingen laten een alarmerende toename zien, waarbij het aantal kinderen met overgewicht op elk continent bijna is verdubbeld. En hoewel de Verenigde Staten de hoogste aantallen hebben, volgen andere landen dicht op de hielen.
Oogartsen maken zich zorgen over toenemende bijziendheid bij kinderen. Wereldwijd kampt één op de drie kinderen ermee, blijkt uit nieuw onderzoek. In Nederland gaat het zelfs om één op de twee kinderen, zeggen artsen. "Dit is erg zorgelijk."
De afgelopen 5 jaar ontwikkelden professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek en opleidingen samen met ouders en jongeren kennis voor de jeugdsector. In regionale kenniswerkplaatsen jeugd werkten deze diverse perspectieven aan 1 doel: betere jeugdhulp. Bekijk nu de waardevolle resultaten, producten en lessen die de werkplaatsen opbrachten.
Hoe weten we of een te vroeg geboren baby pijn of stress heeft bij de vaak intensieve levensreddende behandelingen? En hoe kunnen we dit zo veel mogelijk beperken? Op deze vragen zocht verplegingswetenschapper Naomi Meesters antwoord. Dinsdag 1 oktober verdedigt zij haar proefschrift.
Als kind veel producten met gluten en sommige fruitsoorten eten zou het risico op diabetes type 1 verhogen, terwijl groenten zoals broccoli en bloemkool het risico reduceren. Dat suggereert althans een nieuw onderzoek.
Volgens cijfers van VeiligheidNL is het aantal ongelukken met fatbikes waardoor mensen in het ziekenhuis belanden flink toegenomen. In het tweede kwartaal van 2024, van april tot en met juni, belandden 115 personen na een ongeluk met de fatbike op de spoedeisende hulp (SEH), in de eerste maanden van dit jaar waren dat er 25.
‘Smikkelen van eetbaar groen’ is de naam van een vrolijk en praktijkgerich voedselprogramma. Zo’n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in de regio Noordoost-Brabant doen er inmiddels aan mee. Doel is om leerlingen spelenderwijs kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen.
Na bijna 400 kilometer en 18 uur windsurfen over de Noordzee kwam Bob van de Burgt (22) afgelopen nacht veilig terug op het strand van Scheveningen. De professionele windsurfer maakte de dubbele oversteek om geld in te zamelen voor onderzoek naar de progressieve spierziekte Duchenne.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen over baby’s die buikgriepachtige verschijnselen (diarree en overgeven) kregen na een vaccinatie tegen het rotavirus.
De uitslag van genetisch onderzoek bij ernstige zieke kinderen op de intensive care en neonatologie van het Erasmus MC Sophia volgt voortaan binnen twee dagen in plaats van twee weken. De toepassing van een nieuwe technologie in combinatie met multidisciplinaire expertise maakt dit mogelijk. Voorlopig gebeurt dit alleen in het kader van een studie.
In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen moeten daardoor een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.
Vroegdetectie, preventie en prognose staan centraal in het onderzoekswerk van hoogleraar Nanda Rommelse. Over de meerwaarde hiervan in de praktijk van alledag verzorgt zij de openingslezing tijdens het VROEG-congres ‘Een zorgelijke ontwikkeling – en dan?’. In dit interview een vooruitblik. “Vroegtijdige signalering en interventie zijn essentieel om kinderen de beste kansen te geven voor een gezonde ontwikkeling.”
Een beweegvriendelijke omgeving is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefomgeving. Die draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid, aan leefbaarheid in wijken en stimuleert lopen en fietsen naar werk en school. Maar wat werkt er precies en wanneer? Regieorgaan SIA zette in 2022 een tweede KIEM Sport-subsidie uit voor praktijkonderzoek naar beweegvriendelijke openbare ruimte. In dit artikel beschrijven we de onderzoeksprojecten en de uitkomsten.
Druk, onaangepast en confronterend gedrag komt minder voor onder kinderen die naar een centrum voor kinderopvang gaan. Ook hebben zij minder last van depressieve gevoelens, angsten en fobieën. Dat blijkt uit een groot onderzoek in vijf Europese landen, waaronder Nederland, gepubliceerd in The Lancet, waarover nos.nl bericht. Behalve in Nederland werd de studie uitgevoerd in Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. Voor de studie werden in totaal meer dan 80.000 kinderen langdurig gevolgd.
Het meemaken van seksueel misbruik op zeer jonge leeftijd kan de ontwikkeling van een kind verstoren. Ook op ouders heeft de onthulling begrijpelijk grote impact. “Adequate hulp aan kind én ouders is daarom van groot belang”, benadrukt dr. Iva Bicanic. “Zorg er in de eerste plaats voor dat je het onderwerp bespreekbaar maakt en houdt. Heb daarbij oog voor de wijze waarop ouders zelf een plek geven aan alle emoties van ongeloof, schuld, schaamte, verwijdering en walging, noem maar op. Zij vervullen bij de verwerking een spilfunctie.” In een webinar neemt Iva je binnenkort mee in de mogelijkheden om gezinnen die dit overkomt te ondersteunen. Een vooruitblik.
Kinderen die naar het Franciscus Gasthuis & Vlietland moeten, kunnen gebruik maken van de nieuwe app Hospital Hero. Die is ontwikkeld voor kinderen en hun ouders om het ziekenhuisbezoek minder spannend te maken.
Werk je met jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling? Dan is FloorPlay een mooie methode om de sociale en emotionele ontwikkeling te stimuleren. “De methode houdt in dat je samen met ouders en kind via spel op zoek gaat naar het gedeeld plezier”, vertelt Judith Hoevenaars enthousiast. “Spel is een mooie manier om het gedeeld plezier aan te wakkeren. De ervaring leert dat de FloorPlay-aanpak helpt om de ontwikkeling in interactie met de ouders van het kind positief te stimuleren.”
Voor vroeggeboren kindjes die zijn opgenomen op de NICU is muziektherapie een nieuwe, veelbelovende therapie om stress te verminderen. Ook de ouders hebben hier baat bij. Muziektherapie helpt om hun stress en angst te verminderen, stimuleert kangoeroezorg en bevordert de band tussen ouders en hun baby’s.
Doe de headset op en je kunt tafeltennissen, boksen en naar de sportschool. Van zulke sportspellen in virtual reality kan iedereen profijt hebben, zeggen wetenschappers: van topsporters tot de amateur die van de bank af wil komen.