NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Zijn kinderen met een cerebrale parese fysiek actief in hun vrije tijd?

Wat doen kinderen met een cerebrale parese in hun vrije tijd aan beweging? Welke barrières ervaren zij? En wat bevordert hun deelname aan (sport)activiteiten? Een Brits-Schotse onderzoeksgroep analyseerde gegevens van 1800 kinderen met CP en lieten 55 van hen een vragenlijst invullen om dit te achterhalen.
- Pediatric Physical Therapy 2022, van der Linden et al.
- Kristel Lankhorst PhD, Manon Bloemen PhD
-> Lees in PDF

Feedback voor kinderen met een Cerebrale Parese

Omdat kinderen met cerebrale parese (CP) minder kunnen vertrouwen op zintuiglijke informatie als ze nieuwe bewegingen aanleren, is het belangrijk om op andere manieren feedback te geven. Maar hoe dan? Welke informatie geef je? En geef je bij elke poging feedback of niet? Met een systematic review proberen Nederlandse wetenschappers meer inzicht te krijgen in hoe je het best feedback geeft aan kinderen met CP. Lees het hele referaat om meer te weten te komen!
- Disability and Rehabilitation 2022, Schoenmaker et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Barbara Kölzer MSc
-> Lees in PDF

Podcast: 'Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening'

Logisch toch, dat je als kinderfysiotherapeut meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn bij de behandeling? Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? Een Amerikaanse onderzoeksgroep ging in de literatuur op zoek naar het antwoord op die vraag. Ze vonden 25 studies met uiteenlopende strategieën om kinderen en hun ouders meer te betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid.
-> Log in en luister

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Motorische stoornissen bij kinderen met een aandoening in het autismespectrum
- Participatie in recreatieve en familieactiviteiten meten bij kinderen met cerebrale parese
- Veerkracht in de kinderrevalidatie: what’s in the name?

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Atypical triceps surae force and work patterns underlying gait in children with cerebral palsy
-> Lees deze open access studie uit Journal of Orthopaedic Research

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Zorgen om baby’s met overgewicht

Bron: De Telegraaf, 27 juni 2022

Artsen maken zich zorgen om baby’s die met overgewicht worden geboren omdat hun moeders aan obesitas lijden. Jaarlijks gaat het naar schatting om ruim 6000 baby’s met macrosomie, zoals de medische term luidt.

Stem van moeder verlicht pijn bij premature baby

Premature baby’s worden herhaaldelijk blootgesteld aan pijnlijke klinische procedures. Dit kan hun neurologische ontwikkeling op korte en lange termijn negatief beïnvloeden. Nieuw onderzoek toont aan dat de stem van de moeder de pijn verlicht.

Grote personeelsproblemen jeugdzorgorganisaties, kinderen de dupe

Bron: RTL nieuws, 26 juni 2022

De tekorten in jeugdzorg lopen steeds verder op. Het lukt zeker 9 van de 14 jeugdbeschermingsorganisaties in Nederland op dit moment niet meer om alle kwetsbare kinderen op tijd te voorzien van een jeugdbeschermer. Dit blijkt uit een inventarisatie van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Kinderhersenlab biedt hoop op therapie bij zeldzame aandoeningen

Bron: Amazing Erasmus MC, 23 juni 2022

Het eerste Kinderhersenlab van Nederland wordt zaterdag 25 juni feestelijk geopend door het Erasmus MC Kinderhersencentrum. Het lab geeft meer zicht op de ontwikkeling van kinderen met aandoeningen aan het hoofd, hersenen en zintuigen. Doel is hen betere zorg op maat te geven.

Tijd met hond leidt tot aanzienlijk minder stress bij kinderen

Bron: Scientias, 20 juni 2022

Het ervaren van stress is van alle leeftijden. Ook jonge kinderen kunnen zich behoorlijk gestresst voelen, bijvoorbeeld als ze een spannende spreekbeurt voor de klas moeten houden of een rekentoets moeten maken. Zorgelijk wordt het echter wanneer kinderen langdurige of overmatige stress ervaren. “Dat kan een negatief effect hebben op leren, gedrag en hun gezondheid,” vertelt onderzoeker Kerstin Meints in een interview met Scientias.nl. Maar wellicht kunnen honden verlichting bieden.

Nauwelijks bewijs voor relatie tussen bewegen en overgewicht

Bron: Vroeg, 13 juni 2022

Bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar is geen duidelijk verband tussen fysieke activiteit en overgewicht. Factoren als slaap, voeding en schermtijd lijken belangrijker te zijn bij het ontstaan van overgewicht. Dit blijkt uit promotieonderzoek naar het verband tussen fysieke activiteit en overgewicht bij jonge kinderen.

Opleiding ‘Kinderbekkenfysiotherapie’ start weer in september

Start: vrijdag 16 september 2022

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

Tips om op school meer te bewegen met kleuters

Bron: Vakblad Vroeg, 2 juni 2022

Voor kleuters is het heel belangrijk dat ze goed leren bewegen. En dat leren ze niet alleen in de gymles, maar overal. Ook in de klas en op het schoolplein. Kleuterleerkracht Gineke Muller deelt haar beste tips uit de praktijk en lector Mirka Janssen vult aan vanuit de wetenschap.

Naar een betere loopkwaliteit bij Cerebrale Parese

Bron: Vakblad Vroeg, 30 mei 2022

Kinderen met Cerebrale Parese zetten hun eerste zelfstandige stapjes vaak later dan leeftijdgenootjes zonder deze aandoening. Een beperkte selectieve motorische aansturing ligt hier vaak aan ten grondslag. Gerichte vroege interventies kunnen de loopkwaliteit verbeteren.

Cursus Motorische ontwikkeling van peuters; onderzoeken en behandelen

Vrijdag 4 november en vrijdag 18 november 2022

Jonge kinderen leren motorische vaardigheden spelenderwijs aan. Hierbij is er een toelaatbare variatie binnen de normen waarin zij zich motorisch ontwikkelen; het ene kind zal een motorische mijlpaal sneller behalen dan het andere kind. Ouders kunnen hierdoor soms met vragen zitten, waarvoor ze, na overleg met de huisarts of jeugdarts, een kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut benaderen voor advies. In deze 2-daagse cursus leer je hoe een normale ontwikkeling van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling te onderscheiden en motorische problematiek te behandelen.

Meer informatie over de NPi-service