NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Vroege interventie bij zuigelingen met cerebrale parese: betrek ouders snel!

Ouders worden steeds meer betrokken bij de behandeling van zuigelingen die ‘at risk’ zijn voor CP of CP hebben. Ouderbetrokkenheid in vroege interventieprogramma’s is complex. Engelse wetenschappers analyseerden daarom 26 artikelen waarin ouderbetrokkenheid in vroege interventieprogramma’s wordt beschreven. Benieuwd wat werkt? Lees dan deze samenvatting.
- Child: Care, Health and Development 2022, Harniess et al.
- Kristel Lankhorst PhD, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in PDF

Cognitieve training verbetert de motoriek van kinderen met een coördinatie-ontwikkelingsstoornis

Heeft taakgerichte training een gunstig effect op de motorische vaardigheden van kinderen met een coördinatie-ontwikkelingsstoornis? En als er verbetering is, is die dan blijvend en vertaalt die zich ook in betere vaardigheden bij andere taken? Canadese onderzoekers voerden een gerandomiseerde studie uit om al deze vragen te beantwoorden. Lees voor meer info het hele referaat!
- Clinical Rehabilitation 2022, Izadi-Najafabadi et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in PDF

Podcast: 'Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening'

Logisch toch, dat je als kinderfysiotherapeut meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn bij de behandeling? Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? Een Amerikaanse onderzoeksgroep ging in de literatuur op zoek naar het antwoord op die vraag. Ze vonden 25 studies met uiteenlopende strategieën om kinderen en hun ouders meer te betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid.
-> Log in en luister

Nieuwe e-learning 'Powertraining bij kinderen met cerebrale parese'

In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Gezondheid en geluk bij kinderen met een neurologische beperking; hoe zit dat?
-> Welke aanpak is effectief bij kinderen met chronische hoofdpijn?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-5

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

A mobile health intervention to encourage physical activity in children: a randomised controlled trial.
-> Lees deze open access studie uit BMC Pediatrics

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Kind met chronische pijn? Zoek op tijd de juiste hulp

Bron: Erasmus MC, 21 september 2022

Aarzel niet om kinderen met chronische pijn door te sturen naar een gespecialiseerd centrum voor kinderpijn. Dat zeggen physician assistant Bernadette de Mol en kinderanesthesioloog Tom de Leeuw in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Kinder-app WAKZ/LUMC ook ingezet in andere ziekenhuizen

Bron: Skipr, 20 september 2022

De app Hospital Hero, die bedoeld is om angst en spanning te verminderen voor kinderen die een medische behandeling ondergaan, vindt zijn weg naar de Nederlandse ziekenhuizen. De app was in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 10 jaar voor te bereiden op opname in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ, onderdeel van het LUMC).

Nieuwe richtlijn voor obesitas bij kinderen

Bron: Medisch Contact, 16 september 2022

Een nieuwe richtlijn die speciale aandacht geeft aan de noodzaak en de manier van overgewicht en obesitas bespreken in de spreekkamer, is deze maand gepubliceerd. Op dit moment is alleen het deel over de zorg voor kinderen beschikbaar.

Sport en bewegen essentieel voor mentale gezondheid, ook voor meisjes

Bron: Medicalfacts, 15 september 2022

Mentale gezondheid van Nederlandse meisjes is de laatste jaren gedaald. Dit blijkt uit het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport. Aan de ene kant vermoeden de onderzoekers dat een daling samenhangt met de coronacrisis, aan de andere kant is er ook een stijging in de ervaren druk door schoolwerk. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan verschillende aspecten van mentaal welbevinden, zoals plezier, geluksgevoelens en het omgaan met stress.

Zo kalmeer je een huilende baby volgens de wetenschap

Bron: Scientias, 15 september 2022

Een baby die maar niet wil stoppen met huilen; het kan menig ouder tot wanhoop drijven. Maar wetenschappers schieten te hulp met een effectief en simpel stappenplan.

Subsidie voor betere kinderrevalidatie

Bron: Hogeschool Zuyd, 14 september 2022

Kinderen nog beter laten revalideren. Dat is het doel van het project 'Wat ik echt het allerliefste wil?' Voor dit project krijgen Revalidatiecentrum Basalt in Den Haag en het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken van Zuyd subsidie van het Johanna Kinderfonds en het Kinderrevalidatiefonds Adriaanstichting.

Forse verslechtering mentale gezondheid meisjes

Bron: Universiteit Utrecht, 14 september 2022

Onder meisjes in Nederland vond tussen 2017 en 2021 een ongekende daling in mentale gezondheid plaats. Dat schrijven onderzoekers in het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport waarin de resultaten van 20 jaar onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van jongeren in Nederland worden gepresenteerd. Op woensdag 14 september wordt het rapport tijdens het symposium ‘Jong in de 21ste eeuw’ uitgereikt aan Hare Majesteit Koningin Máxima.

'Coronacrisis veroorzaakt nog steeds psychische klachten bij jongeren'

Bron: RTL nieuws, 12 september 2022

De coronapandemie heeft er behoorlijk ingehakt bij jongeren. De negatieve psychische gevolgen ervan lijken lang aan te houden. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Revalidatie CP-kind gebaat bij goede voeding en slaap

Bron: Vakblad Vroeg, 7 september 2022

Oefenen, oefenen, oefenen luidt het parool voor jonge kinderen met Cerebrale Parese (CP). Veel aandacht binnen de kinderrevalidatie gaat daarom uit naar het optimaliseren van het motorisch functioneren. “Volstrekt terecht”, vindt Olaf Verschuren. Wat hierbij veelal ontbreekt is een 24-uurs benadering.

Zorg voor zeldzame ziekten: ‘We willen patiënten met Duchenne en hun ouders zo goed mogelijk ondersteunen’

Bron: LUMC, 7 september 2022

Dat de zorg voor zeldzame ziekten complex is, weet kinderverpleegkundige Franny Slingerland maar al te goed. Zij organiseert de jaarlijkse controledag voor patiënten met de spierziekten Duchenne en Becker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze zien dan zo’n acht specialisten op een dag en na afloop wordt het behandelplan besproken. Een drukke en spannende dag dus. Maar gelukkig is daar Franny, die zowel voor de patiënten als voor de ouders een rots in de branding is, ook buiten deze controledag.

Bestaat er een ‘window of opportunity’ voor sporters om leniger te worden?

Bron: Topsport Topics, 6 september 2022

Het heersende beeld dat lenigheid met name op jonge leeftijd moet worden ontwikkeld, is slechts in beperkte mate juist. Dat blijkt uit een recente overzichtsstudie. Door rekoefeningen neemt lenigheid evenveel toe bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar als bij adolescenten van 12 jaar en ouder. Wel worden kinderen die veel rekken mogelijk leniger dan adolescenten, hoewel meer onderzoek dat moet ophelderen.

Mindfulness voor kinderen met chronische pijn

Bron: Amazing Erasmus MC, 22 augustus2022

Het Kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia lanceert een online mindfulnessprogramma voor kinderen en jongeren met chronische pijn: de Beter in je vel coach. Het doel is hen de regie te geven met pijnbeleving om te gaan, want ‘het brein maakt de pijn’, aldus physician assistant en pijnbestrijder Bernadette de Mol.

E-learnings, podcasts en meer