NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Vroege interventie bij baby’s met plexus brachialis letsel is veelbelovend.

Obstetrisch plexus brachialis letsel (OPBL) ontstaat door schade aan cervicale zenuwwortels (C1-T1) tijdens de bevalling. Dit leidt tot beperkingen in sensoriek en motoriek van de bovenste extremiteit. Om verergering te voorkomen is vroege interventie nodig, maar het effect van een vroege conservatieve behandeling, in de eerste twee weken na de geboorte, is nog onbekend. Saoedi-Arabische onderzoekers ontwikkelden een thuis zorgplan voor ouders en evalueerden dit bij zes baby’s met OPBL. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan het volledige artikel.
- Pediatr Phys Ther. 2024, Mahrouck et al.
- Kristel Lankhorst PhD, Annette Durieux MSc
-> Lees in PDF

Op zoek naar de optimale fysiotherapeutische behandelstrategie voor kinderen met DCD

Kinderen met een ontwikkelingscoördinatiestoornis (DCD) hebben vaak moeite met het aanleren en uitvoeren van gecoördineerde motorische vaardigheden, zoals schrijven, rennen en veters strikken. Hierdoor komen zij regelmatig bij een kinderfysiotherapeut voor behandeling. De huidige richtlijnen adviseren ‘taakgericht oefenen’, maar een gestandaardiseerd protocol ontbreekt. In deze samenvatting ontdek je wat een groep Nederlandse wetenschappers vond in hun observationele studie naar de behandeltechnieken van zeven fysiotherapeuten. Hoewel de gebruikte technieken overeenkomen met de richtlijnen, blijken ze sterk afhankelijk van de ervaring en voorkeur van de therapeut. Benieuwd naar de overige bevindingen? Lees dan het volledige referaat.

- Phys Occup Ther Pediatr. 2024, Schoenmaker et al.
- Anna Smit MPt, Ruud Wong Chung MSc
-> Lees in PDF

E-learning 'Groei- en overbelastingsklachten bij jonge adolescenten'

In deze e-learning staat de begeleiding van jonge adolescenten (8-15 jaar) met orthopedische klachten van de onderste extremiteit centraal. In welke periode hebben jonge adolescenten meer kans op klachten van groei-gerelateerde blessures? Welke behandelopties zijn er voor jongeren met Osgood Schlatter en Morbus Sever? En hoe ziet een specifieke behandeling voor jongeren met patellofemorale klachten eruit?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

NIEUWE PODCAST 'Beweegstimulering van kinderen en jongeren met diabetes mellitus type 1'

Zorgverleners spelen een cruciale rol bij het stimuleren van bewegen bij kinderen met een chronische aandoening, zoals diabetes mellitus type 1: deze jonge patiënten bewegen namelijk minder dan gezonde leeftijdsgenoten.

Hoe kijken zorgverleners hier zelf tegenaan? Willen zij die rol op zich nemen? En hebben ze daarvoor voldoende middelen? In deze podcast hoor je hoe 114 Britse zorgverleners dit zien.

-> Log in en luister

E-learning 'Powertraining bij kinderen met cerebrale parese'

In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Effects of inpatient rehabilitation after acute care on motor, neuropsychological and behavioral outcomes in children with severe traumatic brain injury.
-> Disability and Rehabilitation

Literatuurlijst 2025-1

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Respons: vechtsport als pedagogisch instrument tegen pesten en groepsdruk

Bron: Alles over sport, 10 maart 2025

Veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben te maken met pesten en groepsdruk. Respons is een interventie die leerlingen hiermee leert omgaan, door middel van een op vechtsport gebaseerde pedagogische methode, afgestemd op de doelgroep. Leerlingen worden op een leuke en fysieke manier uitgedaagd zelf te werken aan het oplossen van problemen. Combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches, docenten en vechtsporttrainers kunnen Respons inzetten en zo de pedagogische kracht van vechtsport benutten.

Sportpas moet jongeren weer in beweging krijgen

Bron: Trouw, 6 maart 2025

Het antwoord op de ‘beweegarmoede’ onder de jeugd zit wat staatssecretaris Karremans betreft in een sportpas. Jongeren kunnen er sportactiviteiten mee betalen.

Sportblessures bij kinderen

donderdag 30 oktober 2025
Na de cursus kan je de meest voorkomende sportblessures bij kinderen herkennen en diagnosticeren. Subdoelen Na de cursus kan je: sportblessures bij kinderen plaatsen binnen de epidemiologie en maatschappelijke ontwikkelingen bij jeugd; op basis van een viertal voorbeeldcasussen beargumenteert redeneren...

Obesitas-tsunami op komst: één derde van alle kinderen wereldwijd te zwaar in 2050

Bron: Scientias, 4 maart 2025

De wereldwijde obesitasepidemie onder kinderen en jongeren verergert in een alarmerend tempo. Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het vakblad The Lancet, stevenen we af op een situatie waarin tegen 2050 één op de drie kinderen wereldwijd met overgewicht kampt. Eén op zes zal zelfs obees zijn. Dit betekent concreet dat in 2050 746 miljoen kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas zullen kampen, waarvan 356 miljoen tussen de 5 en 14 jaar oud en 390 miljoen tussen de 15 en 24 jaar. Dat terwijl de cijfers nu al onthutsend zijn. Het percentage kinderen met obesitas is tussen 1990 en 2021 al eens verdrievoudigd. In totaal kampten in 2021 wereldwijd 493 miljoen kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas.

Utrechtse infuusdriewieler voor kinderen inmiddels wereldwijd beschikbaar

Bron: Medisch contact, 3 maart 2025

De infuusfiets voor kinderen van het Prinses Máxima Centrum is sinds kort ook te bestellen door andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Het Utrechtse ziekenhuis gebruikt sinds september vorig jaar een aantal van deze driewielers met infuuspaal. Aan het blauwe fietsje, genaamd ‘Infuuts’, kan een infuuspaal worden vastgemaakt zodat kinderen zelfstandig - onder toezicht van een ouder - door de gangen van het ziekenhuis kunnen fietsen. Arts-onderzoeker Bernadette Jeremiasse (Prinses Máxima Centrum) kwam op het idee van de fiets. Het ziekenhuis heeft al meerdere infuusfietsjes in gebruik.

High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen

donderdag 4 december 2025
In deze praktische cursus leer je hoe je high-intensity intervaltraining kunt toepassen bij kinderen met een breed scala aan gezondheidsproblemen.

Vroegsignalering bij jongeren door buurtsportcoaches van Sportief Capelle

Bron: Alles over sport, 24 februari 2025

Een gymzaal gevuld met jongeren. Sommigen voetballen, anderen lasergamen, spelen FIFA of zitten gezellig te kletsen. Dit is Homebase, een sociaal sportinitiatief van Sportief Capelle dat al vijf jaar wekelijks jongeren bereikt die moeilijk te bereiken zijn. Een ‘safe person’ en een ‘safe place’ zijn hierbij cruciaal. Lees erover in dit artikel. Capelle aan den IJssel had de wens om overlast van jongeren te verminderen en te voorkomen. Daarom bedachten Sportief Capelle en een Capelse stadsmarinier in 2019 Homebase. Dat project – gefinancierd door de gemeente – is gebaseerd op het IJslandse preventiemodel Youth of Iceland, waarbij een gezonde omgeving voor jongeren wordt gecreëerd om middelengebruik te voorkomen.

Experimenten living labs sport en bewegen

Bron: ZonMw, 18 februari 2025

10 living labs sport en bewegen hebben financiering van Sportinnovator en ZonMw ontvangen. Hiermee kunnen ze extra experimenten uitvoeren in hun living lab. De living labs sport en bewegen borduren voort op het opgebouwde lokale netwerk en op de wensen en behoeften van eindgebruikers die al in kaart zijn gebracht. Doel van de experimenten is een duurzame lokale oplossing om meer mensen te laten bewegen.

De impact van technologie op gezondheid en wat je er aan kunt doen

dinsdag 3 juni 2025
Na deze cursus kun je cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kun je bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering...

Paracetamol tijdens de zwangerschap verhoogt mogelijk risico op ADHD bij kinderen

Bron: NewScientist, 17 februari 2025

Kinderen hebben mogelijk een hoger risico om ADHD te ontwikkelen als hun moeders tijdens de zwangerschap paracetamol gebruikten.Een k lein Amerikaans onderzoek suggereert dat kinderen van wie de moeders tijdens de zwangerschap paracetamol gebruiken mogelijk een grotere kans hebben om ADHD te ontwikkelen. Hoewel de bevinding niet waterdicht is, draagt het wel bij aan het omstreden idee dat de veelgebruikte pijnstiller de hersenontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden.

Kinderen overleven kanker vaker: ‘Intense strijd voor hogere overlevingskansen’

Bron: AD, 14 februari 2025

Het aantal kinderen dat kanker overleeft, stijgt nog steeds een klein beetje: de afgelopen twee jaar nam de overlevingskans toe van 83 naar 84 procent. Maar toch sterven er elke week twee kinderen aan de ziekte. Experts verwachten dat er mooie doorbraken aankomen. ,,We zullen altijd werken aan hogere overlevingskansen.’

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

15 cursusdagen - start: 26 september 2025
Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen.

Vroeg specialiseren in de sport: wetenschappelijke inzichten en risico’s

Bron: Alles over sport, 12 februari 2025

Hoewel vroeg specialiseren lange tijd werd gezien als de meest logische route naar de top, is dat beeld de afgelopen jaren veranderd. Steeds meer onderzoek wijst op de mogelijke nadelen, zoals een verhoogd risico op blessures en burn-out, terwijl sportsucces niet gegarandeerd is. Hoe zit het precies? Wat weten we inmiddels over vroeg specialiseren? Welke risico’s brengt dat met zich mee en hoe kun je jonge sporters helpen om zich optimaal te ontwikkelen?

Programma Kansrijke Start krijgt 2,7 miljoen subsidie voor technologische innovaties gezonde leefstijl

Bron: Hogeschool Rotterdam, 12 februari 2025

De programmagroep van het initiatief 'Kansrijke Start; Innovaties in AI & Datascience en Leefstijl en Leefomgeving in de eerste duizend dagen' heeft een miljoenensubsidie gekregen van de Topsector Life Sciences & Health, Health~Holland. Dit betekent dat nieuwe projecten kunnen worden gefinancierd waarin burgers, zorgprofessionals, private en publieke partijen, onderzoekers en maatschappelijke partners samenkomen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een gezonde start in het leven.

Motorische ontwikkeling van peuters; onderzoeken en behandelen

vrijdag 27 juni 2025 - vrijdag 19 september 2025
Jonge kinderen leren motorische vaardigheden spelenderwijs aan. Hierbij is er een toelaatbare variatie binnen de normen waarin zij zich motorisch ontwikkelen; het ene kind zal een motorische mijlpaal sneller behalen dan het andere kind. Ouders kunnen hierdoor soms met vragen zitten, waarvoor ze, na overleg met de huisarts of jeugdarts, een kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut benaderen voor advies. In deze 2-daagse cursus leer je hoe een normale ontwikkeling van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling te onderscheiden en motorische problematiek te behandelen.

Ouders kunnen een sleutelrol spelen in het verlichten van pijn bij hun baby

Bron: Vakblad vroeg, 10 februari 2025

Het onderzoek naar door ouders geleide pijnbehandeling bij neonaten groeit snel, net als de implementatie van deze technieken in klinische settings. Methodes zoals huid-op-huidcontact, borstvoeding en ouderlijke vocalisaties bieden ouders de kans om hun baby te helpen bij het verlichten van pijn, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen angst verminderen en hun opvoedvaardigheden versterken. In een narratieve review hebben onderzoekers verschillende onderzoeken samengevat.

EMDR effectief bij jonge kinderen met PTSS in onderzoek van Amsterdamse onderzoekers.

Bron: Vakblad vroeg, 10 februari 2025

Eye Movement Desentisation and Reprocessing (EMDR) therapie, is een veel gebruikte en onderzochte therapie waarin een traumatische herinnering teruggehaald wordt in het werkgeheugen en in combinatie met intensieve werkgeheugenbelasting (bijvoorbeeld handbewegingen) minder beladen raakt, waarmee posttraumatische stresssklachten (PTSS symptomen) kunnen afnemen.

Traumatologie bij kinderen; van sportletsel tot multitrauma

3 cursusdagen - start: 26 september 2025
Werk je als (kinder)fysiotherapeut en behandel je kinderen met traumatisch letsel, van sportblessures tot multitrauma? In onze driedaagse cursus leer je hoe je deze jonge patiënten optimaal begeleidt, met aandacht voor zowel medische als psychologische aspecten. Je krijgt les van een multidisciplinair team van specialisten en past je kennis direct toe op praktijkcasussen. Schrijf je nu in en versterk je expertise in de zorg voor kinderen met traumatisch letsel!

Innovatief onderzoek naar babymotoriek mogelijk met BAMBAM project

Bron: Vakblad vroeg, 10 februari 2025

De onderzoeksaanvraag BAMBAM (Baby Motor Development Monitored by a Multisensor Wearable) is goedgekeurd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA-RAAK Publiek). Dit betekent dat onderzoekers van het Lectoraat Bewegen en Opgroeien doe je Samen en het Lectoraat Artificiële Intelligentie (Hogeschool Utrecht), samen met de Universiteit van Helsinki, de komende jaren werken aan een innovatief meetinstrument voor het bewegingsgedrag van baby’s.

Loopproblemen bij kinderen

maandag 14 april 2025 - maandag 2 juni 2025
Wil je meer leren over loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar? In deze 2-daagse cursus komen vooral loopproblemen met een orthopedische oorzaak aan bod. Ben je algemeen of kinderfysiotherapeut, of algemeen of kinderoefentherapeut? En werk je in de eerste lijn? Dan is deze praktische cursus voor jou!

Webinar 'Consequenties van medicatiegebruik op het bewegend functioneren bij kinderen'

woensdag 11 juni 2025
Vergroot je kennis over veel gebruikte medicatie bij kinderen die van invloed kunnen zijn op het bewegend functioneren. Apotheker Sheila Belliot neemt je mee in de (bij)werkingen van veel voorgeschreven medicijnen. Aan de hand van casuïstiek worden de keuze strategieën besproken die je gaan helpen in de dagelijkse praktijk.

Inspanningsfysiologie en kinderen

woensdag 29 oktober 2025 - woensdag 19 november 2025
Kinderen zijn geen kleine volwassenen! Inspanningsfysiologische principes zijn niet 1-op-1 hetzelfde, en door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Wil je hier meer van weten? In deze praktische 2-daagse cursus leer je een trainingsprogramma voor kinderen opstellen en uitvoeren.

Motiverende gespreksvoering bij kinderen en jong volwassenen

maandag 1 september 2025 - dinsdag 2 september 2025
Na deze cursus heb je beter zicht op de reden achter het gedrag van het kind, puber of jongvolwassene en kun je aansluiten bij deze belevingswereld in de therapeutische begeleiding.

Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet

zaterdag 22 november 2025 - zaterdag 29 november 2025
In de uiterst praktische scholing ‘Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet’ scherp je je hands-on vaardigheden aan, waardoor je patiënten met aandoeningen en syndromen van de onderste extremiteit beter kunt helpen. Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste vaardigheden (diagnostische testen en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale knie-, onderbeen-, enkel- en voetklachten.

Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven

vrijdag 7 november 2025 - zaterdag 8 november 2025
Na de cursus kun je de gevolgen van belangrijke kwetsuren van het kinderbrein inventariseren, en het adaptatiegedrag en onbegrepen klachten herkennen.Je kunt jouw positie hierin bepalen en waar mogelijk interventies toepassen.

Praktijkdag patellofemorale pijn: van diagnose naar effectieve behandeling bij adolescenten en jong-volwassenen

donderdag 22 mei 2025
Wil jij adolescenten en jongvolwassenen met patellofemorale pijnklachten beter helpen? In deze cursus krijg je direct toepasbare tools om deze klachten effectief te onderzoeken en behandelen. Je werkt met casuïstiek uit de praktijk en leert hoe je een multimodaal onderzoeks- en behandelplan...

E-learnings, podcasts en meer