NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

De Activ8 laat je zien hoe actief de jeugdige rolstoelgebruiker ècht is

Bewegen is gezond voor iedereen en dat geldt zeker ook voor kinderen die zich voortbewegen in een rolstoel. Maar is bewegen in dit geval per definitie ook actief bezig zijn? Wanneer je de fysieke activiteit van jonge rolstoelgebruikers objectief wil meten dan kun je niet zomaar een willekeurige stappenteller inzetten. Maar wat dan wel? De Nederlandse onderzoekers vinden een geschikte tracker met potentie.
- Pediatric Physical Therapy 2021, Lankhorst et al.
- Lienke Scheurwater MSc, prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden
-> Lees in PDF

Kinderen hebben baat bij actief oefenen tijdens beademing op de intensive care

Is een actief oefenprotocol haalbaar en effectief bij beademde kinderen op de intensive care? Braziliaanse wetenschappers vergeleken twee behandelprotollen om daar antwoord op te krijgen.
- Pediatric Physical Therapy 2022, Souza et al.
- drs. Lonneke van Berkel, prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden
-> Lees in PDF

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Eenheid in beoordelen van de kwaliteit van bewegen van een kind
- Hoe kun je bij kinderen idiopathisch tenenlopen van een cerebrale parese onderscheiden?
- Beoordelen van General Movements via home-video’s of klinische video’s: maakt het uit?

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Rehabilitation-related treatment beliefs in adolescents: A qualitative study.
-> Lees deze open access studie uit Child: Care, Health and Development

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Gezonde voeding werkt beter dan eliminatiedieet bij ADHD

Bron: Nieuws voor diëtisten, 13 mei 2022

Naar het effect van een eliminatiedieet bij kinderen met ADHD is al veel onderzoek gedaan, maar hierbij was nog nooit een vergelijking gemaakt met een gezonde voeding. Uit Nederlands onderzoek bij kinderen met ADHD blijkt nu dat een gezonde voeding een gunstiger effect heeft op ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet.

Meer en vaardig bewegen met kleuters: cijfers en inzichten

Bron: Alles over sport, 13 mei 2022

Als we een ding hebben geleerd over bewegen, dan is het: jong geleerd is oud gedaan. Vanaf hele jonge leeftijd wordt al bepaald hoe goed je later kunt bewegen en hoeveel plezier je daarin hebt. Aan het eind van de kleuterleeftijd zie je namelijk al grote verschillen qua motorische ontwikkeling en beweegplezier. Daar valt dus een hoop te winnen en daar hebben we allemaal een rol in. In dit artikel delen we de laatste cijfers en inzichten over meer en vaardig bewegen met kleuters.

Baby met hersenbeschadiging na infarct heeft baat bij speciale neusdruppels

Bron: RTL nieuws, 12 mei 2022

Pasgeboren baby's met hersenbeschadiging kunnen speciale neusdruppels krijgen. Daar zitten dan stamcellen in die de beschadigde plek in het brein kunnen behandelen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Effecten van bewegen voor kinderen en jongeren

Bron: Alles over sport, 12 mei 2022

Bewegen, dat is leuk én gezond. Veel en gevarieerd bewegen is voor kinderen en jongeren van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid en een goede ontwikkeling. Bij sport en bewegen denken we vaak vooral aan de fysieke effecten. Maar naast de effecten op motoriek en fysieke gezondheid, heeft bewegen nog meer voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek blijken positieve invloeden op het sociaal-emotionele, cognitieve en mentale vlak. In dit artikel lees je meer over de verschillende effecten.

Nauwe relatie tussen motoriek en executief functioneren

Bron: Vroeg, 9 mei 2022

Jonge kinderen met een risico op motorische coördinatieproblemen lijken een zwakker werkgeheugen te hebben dan hun leeftijdsgenoten. Hetzelfde geldt voor de plannings- en organisatievaardigheden. Verder zijn hun motorische prestaties zwak. Bij zorgen over deze domeinen op jonge leeftijd is het advies om zowel de motorische prestaties als executieve functies in kaart te brengen.

Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen

Maandagmiddag en -avond 13 juni en 27 juni 2022

In deze 2-daagse cursus (deels ONLINE) staat een multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht middels een leefstijlinterventie centraal, die de BMI verlaagt en een actieve leefstijl stimuleert. Deze interventie is ontwikkeld en onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag en is opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven.

Inzet e-consulten schept ruimte om meer te doen waar meer nodig is

Bron: Vroeg, 9 mei 2022

Ouders met kleine kinderen hebben niet allemaal dezelfde ondersteuningsbehoefte. Ruimte ontstaat door minder te doen waar minder nodig is. Dit kan met behulp van nieuwe e-consulten in de jeugdgezondheidszorg. Zo ontstaat ruimte om meer te doen waar meer nodig is.

Nog plaatsen beschikbaar bij de cursus ‘Sportblessures bij kinderen’

Woensdag 15 juni 2022

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

Ernstig letsel bij kinderen vaak te voorkomen

Bron: Medisch Contact, 8 mei 2022

Heel vaak is verwaarlozing de oorzaak van ernstig letsel bij kinderen, zo blijkt uit promotieonderzoek. Artsen moeten daar meer oog voor krijgen.

2-daagse cursus ‘Loopproblemen bij kinderen’

Maandagmiddag en -avond 12 september en maandagmiddag en -avond 10 oktober 2022

(Kinder)fysiotherapeuten en (kinder)oefentherapeuten worden veelvuldig geconsulteerd als ouders zich zorgen maken als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Te jong? Dan geen hamburger: denktank CDA bepleit minimumleeftijd voor fastfood

Bron: NOS, 19 april 2022

Als fastfoodrestaurants hun producten niet snel gezonder maken, moet een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen worden. Dat adviseert het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in een rapport dat vandaag verschijnt.

Opleiding ‘Kinderbekkenfysiotherapie’ start weer in september

Start: vrijdag 16 september 2022

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

Er is meer nodig dan geld om alle kinderen te laten sporten

Bron: Universiteit Utrecht, 19 april 2022

Kinderen uit gezinnen met weinig leefgeld sporten minder vaak bij een club dan andere kinderen. Onderzoekers van UMCU Utrecht en Universiteit Utrecht hebben recent onderzocht hoe dat komt. Ze hielden interviews hierover met opvoeders en professionals bij welzijns-, sport en gemeentelijke organisaties over sporten door kinderen.

Cursus Motorische ontwikkeling van peuters; onderzoeken en behandelen

Vrijdag 4 november en vrijdag 18 november 2022

Jonge kinderen leren motorische vaardigheden spelenderwijs aan. Hierbij is er een toelaatbare variatie binnen de normen waarin zij zich motorisch ontwikkelen; het ene kind zal een motorische mijlpaal sneller behalen dan het andere kind. Ouders kunnen hierdoor soms met vragen zitten, waarvoor ze, na overleg met de huisarts of jeugdarts, een kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut benaderen voor advies. In deze 2-daagse cursus leer je hoe een normale ontwikkeling van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling te onderscheiden en motorische problematiek te behandelen.

Goed bewegingsonderwijs kleuters: zet in op hun natuurlijke beweegbehoefte

Bron: Alles over sport, 8 april 2022

Wie als kleuter goed leert bewegen, heeft later in het leven meer beweegplezier en is motorisch vaardiger. Vakkundig bewegingsonderwijs is hiervoor een belangrijke bouwsteen.

High-intensity Interval Training (HIT) werkt ook goed bij kinderen

Donderdag 17 november 2022

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden. Het doel van deze eendaagse cursus is dat je High-intensity intervaltraining vorm kan geven voor specifieke doelgroepen kinderen en kan evalueren.

Snellere diagnostiek en behandeling voor kinderen met stofwisselingsziekten

Bron: Amsterdam UMC, 8 april 2022

Clara van Karnebeek ziet enorme kansen om de zorg voor kinderen met erfelijke stofwisselingsziekten te verbeteren. Het sleutelwoord is versnellen. “Door nieuwe technieken en de expertise van deskundigen te bundelen, kunnen we ziekten eerder opsporen en behandelen.”

Meer informatie over de NPi-service