NPi-service Kinderen

Referaten

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Kinderen op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Kinderen nog een keer op een rijtje.

Negen veldtesten voor het meten van kracht en anaerobe capaciteit bij kinderen

Aertssen W. Physical Therapy 2020, met een vertaalslag van dr. Eline Bolster, kinderfysiotherapeut en docent master kinderfysiotherapie HU

 Er zijn tientallen veldtesten om de kracht en de anaerobe capaciteit van gezonde kinderen te meten, maar zijn deze ook geschikt om kinderen met een coördinatieve ontwikkelingsstoornis te testen? Dat zochten drie Nederlandstalige onderzoekers uit door 34 studies te analyseren. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het referaat!

Veelbelovende langetermijneffecten na het dragen van een brace bij scoliose

Aulisa AG. European Journal of Physical Rehabilitation and Medicine 2020, met een vertaalslag van met een vertaalslag van Dr. Eline Bolster, kinderfysiotherapeut en docent master kinderfysiotherapie HU

Stopt de progressie van een scoliose na het bereiken van de volwassen leeftijd? En heeft het dragen van een brace op de lange termijn echt nut? Daar zijn de meningen over verdeeld. Italiaanse wetenschappers bestudeerden jarenlang 163 vrouwen met een idiopathische scoliose en bekeken de effecten van een brace. Benieuwd naar hun resultaten? Lees het referaat.

Fysieke activiteit en schermtijd bij kinderen op de buitenschoolse opvang; waar ligt de grens?

Virgara R. BMC Pediatrics 2020, met een vertaalslag van Dr. Eline Bolster, kinderfysiotherapeut en docent master kinderfysiotherapie HU

In de huidige maatschappij is het belangrijk om na te gaan of kinderen genoeg bewegen en niet teveel achter een scherm zitten. Dat geldt ook voor kinderen in de buitenschoolse opvang. Bestaan er (gezondheids)richtlijnen voor buitenschoolse opvangcentra? En wat zijn hun aanbevelingen wat betreft beweging en schermtijd bij kinderen? Australische wetenschappers zochten het uit.

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Kinderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Het belang van een goede nachtrust

Duur: 31:56 min | Spreker: Dr. Monique l'Hoir

In deze webcast vertelt dr. Monique l'Hoir over het belang van slaap voor kinderen, over het effect van schermtijd op de slaap en de gevolgen van slaapgebrek. Ook geeft ze tips over een goede slaaphygiëne en de relatie tussen slaap en het lichaamsgewicht van kinderen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Samen Gezond Groot – animatie gezonde leefstijlkeuzes

Bron: VUmc, 12 januari 2021

Professionals in de JGZ hebben behoefte aan ondersteunende materialen om ouders van jonge kinderen over leefstijl te adviseren. Dit was één van de resultaten uit het project Samen Gezond Groot van Amsterdam UMC. JGZ Kennemerland heeft daarom een animatievideo over gezonde leefstijlkeuzes voor 0-4 jarigen gemaakt.

Unieke metingen elektrische geleiding kinderhart tijdens operatie

Bron: Vakblad Vroeg, 11 januari 2021

Het is Rotterdamse wetenschappers als eerste ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een kinderhart te meten. Het verdere verloop van de operatie is hierbij gebaat. Ook geven de metingen mogelijk antwoord op de vraag waarom veel kinderen met een aangeboren hartafwijking hartritmestoornissen ontwikkelen.

Muisarmpjes en tabletnekken: hoe komen kinderen de coronaschermtijd door?

Bron: NU.nl, 9 januari 2021

Schermtijd inperken en lekker veel naar buiten met de kinderen; al voor de coronacrisis was het een speerpunt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nu we meer binnen zitten dan ooit, kunnen we wat creativiteit goed gebruiken. Sommetjes stoepkrijten, tafels oefenen op de trap en met het hele gezin naar buiten, tipt Yolanda van Hoorn van Zit met Pit.

Gezondheidswinst door prenataal huisbezoek aan kwetsbare gezinnen

Bron: Vakblad Vroeg, 6 januari 2021

Als de JGZ prenataal start met begeleidende zorg kan dat gezondheidswinst opleveren. Niet alleen komen ongunstige opgroeiomstandigheden eerder in beeld, ook is er meer continuïteit in de zorg rond kinderen. De gesprekstool preSPARK is daarbij een effectief en efficiënt hulpmiddel.

Voorkom overbehandeling met antibiotica bij luchtweginfecties

Bron: Vakblad Vroeg, 5 januari 2021

Bij het verlenen van spoedeisende hulp bij kinderen met luchtweginfecties vindt vaak overbehandeling met antibiotica plaats. Dit komt onder meer doordat er geen goede test beschikbaar is om het verschil tussen een virusinfectie en een infectie door een bacterie aan te tonen. Het gebruik van de Feverkidstool biedt uitkomst en is bovendien kostenbesparend.

SuperFIT stimuleert peuters tot gezond eten en veel bewegen

Bron: Vakblad Vroeg, 5 januari 2021

Een twee- of driejarige die veel beweegt en gezond eet, heeft een grote kans dat later als volwassene ook te doen. Want juist bij peuters zijn smaakvoorkeur en motoriek volop in ontwikkeling. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Peuters met een gezonde leefstijl

Bron: ZonMw, 22 december 2020

Een twee- of driejarige die veel beweegt en gezond eet, heeft een grote kans dat later als volwassene ook te doen. Want juist bij peuters zijn smaakvoorkeur en motoriek volop in ontwikkeling. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Je wordt tegenwoordig geboren met plastic in je lijf

Bron: Welingelichte Kringen, 22 december 2020

De microplastics dringen steeds dieper door in ons bestaan. Voor het eerst zijn er nu ook plastic deeltjes gevonden in de placenta van zwangere vrouwen. Zorgwekkend, vinden wetenschappers. Het zou de foetus kunnen schaden.

Angst bij zwangere beïnvloedt hersenontwikkeling baby

Bron: Vakblad Vroeg, 14 december 2020

Angst bij zwangere vrouwen lijkt invloed te hebben op de hersenontwikkeling van hun ongeboren kinderen. Hierdoor verandert namelijk al in de baarmoeder de neurale connectiviteit , aldus een nieuwe studie door onderzoekers van Children’s National Hospital in Washington DC.

E-learning: ‘Het belang van een goede nachtrust voor kinderen, pubers en adolescenten’

Sinds kort beschikbaar

Slaap is heel belangrijk voor kinderen. Het slaap-waakritme van een kind verschilt nogal van dat van volwassenen. Als (kinder)fysiotherapeut of (kinder)oefentherapeut kun je ondersteuning bieden aan ouders bij het ontwikkelen van een gezond slaappatroon van hun kind. Om je daarbij te ondersteunen is deze E-learning-moduul ontwikkeld samen met mw.dr. Monique L'Hoir, klinisch pedagoog, GZ-psycholoog/psychotherapeut en drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog/bewegingswetenschapper.

Spreidbroekje bij heupdysplasie veelal niet nodig

Bron: Vakblad Vroeg, 14 december 2020

Baby’s met een heupdysplasie, een relatief veel voorkomende afwijking, krijgen als ze ongeveer drie maanden oud zijn een spreidbroekje. Dit stimuleert de juiste heupontwikkeling. In tachtig procent van de gevallen is deze behandeling niet nodig, zo blijkt uit promotieonderzoek van Virginie Pollet: ook zonder spreidbroekje ontwikkelt de heup zich goed.

Behandeling van kinderen met SOLK. Nieuwe 2-daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten

Donderdagmiddag en -avond 11 maart en donderdagmiddag en -avond 15 april 2021

Kinderfysiotherapie kan een grote meerwaarde hebben voor kinderen met somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK). Dit komt ook uit de recent verschenen richtlijn ‘SOLK bij kinderen’ (2019) van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen. Wat kinderfysiotherapeuten kunnen betekenen voor deze kinderen leer je in deze tweedaagse cursus.

Informatiekaarten als hulp bij zwemles met kinderen met een beperking

Bron: Alles over sport, 8 december 2020

Leren zwemmen kan voor alle kinderen lastig zijn, maar zeker voor kinderen met een lichamelijke of motorische beperking. Voor zwemonderwijzers is het daarom belangrijk goed op de hoogte te zijn van bekende struikelblokken bij deze doelgroep.

Cursus 'Loopproblemen bij kinderen'

Maandagmiddag en -avond 29 maart en maandagmiddag en -avond 12 april 2021

Kinderfysiotherapeuten en kinderoefentherapeuten worden veelvuldig geconsulteerd als ouders zich zorgen maken als hun kind de voeten niet recht plaatst, pijnklachten heeft of gewoon ‘anders’ loopt. Het centrale thema van deze 2-daagse cursus is het leren analyseren, onderzoeken en behandelen van loopproblemen bij kinderen van 4 t/m 12 jaar die hoofdzakelijk orthopedisch van aard zijn.

Meer aandacht voor slaapproblemen bij kinderen met kanker

Bron: Medicalfacts, 8 december 2020

Bij kinderen met kanker liggen slaapproblemen op de loer. Stress, symptomen van de ziekte en bijwerkingen van de behandeling hebben een negatief effect op slaap, terwijl slaap het herstel juist bevordert. Vroege opsporing van slaapproblemen is daarom belangrijk.

Gedragsbeïnvloeding bij kinderen, thuis en in de praktijk (nieuw)

Dinsdagmiddag en -avond 23 maart en dinsdagmiddag en -avond 20 april 2021

Als kinderfysiotherapeut krijg je frequent te maken met kinderen en adolescenten met mentale/gedragsproblemen die van grote invloed kunnen zijn op de behandeling. Wat geeft dit voor problemen voor de therapeut? Deze cursus helpt u om beter te kunnen inspelen op het gedrag van deze kinderen, de vragen van ouders te kunnen beantwoorden en om gezamenlijk een oplossingsstrategie kiezen.

Hoe maken we buiten spelen leuk en aantrekkelijk?

Bron: Alles over sport, 4 december 2020

Wat kun jij als professional doen om kinderen van vier tot twaalf jaar meer buiten te laten spelen? In dit artikel kijken we terug op het webinar Buitenspelen dat Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseerde samen met het Mulier Instituut, het Ministerie van VWS, VSG en NOC*NSF.  Daarnaast geven we nuttige tips, praktische instrumenten en tools die je als praktijkprofessional kunt inzetten.

Veel belangstelling voor sportblessures bij kinderen

Woensdag 21 april 2021

In deze eendaagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod.

Gezondheidsschade bij kinderen door coronalockdown

Bron: Vakblad Vroeg, 29 november 2020

Tientallen kinderen in Nederland hebben gezondheidsschade opgelopen doordat ze tijdens de eerste coronagolf later medische zorg kregen. Bij zeker 51 kinderen is in het afgelopen voorjaar ‘bijkomende schade’ ontstaan door gemiste of vertraagde zorg, maar dit is vermoedelijk het topje van de ijsberg.

Gehavend in groei; bejegening van kinderen met een belast leven (2)

Woensdag 12 mei en woensdag 26 mei 2021

Deze cursus verkent achtergronden van ontwikkelingen van patronen in gedrag, emoties en bewegen die het gevolg zijn van een vroeg belast leven. Herkenning van deze gevolgen en die op waarde schatten is essentieel om in de fysiotherapeutische praktijk een relatie op te bouwen die aan de basis staat van elke interventie.

Agressief gedrag al op kleuterleeftijd voorspelbaar

Bron: Vakblad Vroeg, 29 november 2020

Er is een relatie tussen een hoge mate van agressie op jonge leeftijd en het niet goed kunnen invoelen van andermans emoties. Op latere leeftijd vertonen deze kinderen vaker bovenmatig agressief gedrag. Dat concludeert Malou Noten in haar proefschrift.

Bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie bij kinderen

Donderdagmiddag en -avond 20 mei en donderdagmiddag en -avond 24 juni 2021

In deze 2-daagse cursus staat een multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht middels een leefstijlinterventie centraal, die de BMI verlaagt en een actieve leefstijl stimuleert. Deze interventie is ontwikkeld en onderzocht in de Schilderswijk in Den Haag en is opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven.

Minder zwangerschappen bij 35-jarigen die te vroeg zijn geboren

Bron: Vakblad Vroeg, 23 november 2020

De ontwikkeling van alle 1.338 kinderen die in Nederland in 1983 te vroeg zijn geboren wordt gevolgd. Zij vormen het zogenaamde POPS cohort. Inmiddels blijkt dat zij minder vaak kinderen hebben dan leeftijdgenoten. Ook blijkt dat hun kinderen niet vaker te vroeg of met een laag geboortegewicht worden geboren. Het onderzoek heeft inmiddels een schat aan informatie opgeleverd.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

Vrijdag 4 juni en vrijdag 18 juni 2021

In deze 2-daagse cursus wordt uitbreid stilgestaan bij de groei en aandoeningen van de luchtwegen bij kinderen, zodat de kinderfysiotherapeut een goede basis heeft om een gerichte anamnese, onderzoek en behandeling uit te voeren. In deze cursus worden theorie en praktijk afgewisseld. De kinderfysiotherapeut zal ook in een groep samenwerken om voorlichtingsmateriaal voor kinderen met een luchtwegaandoening te maken.

Zoete drankjes bij maaltijd flinke dikmaker

Bron: Vakblad Vroeg, 23 november 2020

Ouders doen er verstandig aan op om te passen met 'vloeibaar snoep'. ​Jonge kinderen die bij elke maaltijd zoete drankjes drinken, hebben namelijk aanzienlijk meer kans om dik te worden. Dat blijkt uit onderzoek van epidemioloog Eva Corpeleijn van het UMCG. "We wisten al wel dat suikerhoudende drankjes niet zo goed zijn voor je gezondheid. Maar dat ze zo’n groot effect hebben op het ontstaan van overgewicht, dat hadden we niet verwacht."

Meer informatie over de NPi-service