NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Het NBO-systeem: een hulpmiddel voor de relatie tussen ouders en pasgeboren kind

Hoe beter ouders de signalen van hun pasgeboren baby (h)erkennen, hoe beter ze kunnen inschatten wat hun kind nodig heeft. Met het NBO-systeem kunnen zorgverleners kersverse ouders hierbij helpen. In deze samenvatting lees je de resultaten van Japanse onderzoekers die 29 studies over het gebruik van het NBO-systeem samenvatten in een scoping review.

- Early Human Development 2023, Yago et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Imke Suir en dr. Marike Boonzaaijer
-> Lees in PDF

Is het gebruik van de Fitbit bij lopende kinderen en jongeren met een beperking nuttig?

De Fitbit is een activiteitenmonitor die steeds meer geaccepteerd is om fysieke activiteit te meten. Maar of de Fitbit ook nuttig is voor lopende kinderen en jongeren met een beperking is de vraag. Canadese wetenschappers hebben van 157 lopende deelnemers (4-17 jaar) met een beperking Fitbit-data verzameld. In deze samenvatting lees je hoeveel stappen de deelnemers zetten, of het gebruik van een Fitbit voor deze groep haalbaar en bruikbaar is en wat het advies is voor de toepassing in therapie.

- Pediatric Exercise Science 2023, Bremer et al.
- Kristel Lankhorst PhD, dr. Eline Bolster
-> Lees in PDF

E-learning 'Powertraining bij kinderen met cerebrale parese'

In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening'

Logisch toch, dat je als kinderfysiotherapeut meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn bij de behandeling? Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? Een Amerikaanse onderzoeksgroep ging in de literatuur op zoek naar het antwoord op die vraag. Ze vonden 25 studies met uiteenlopende strategieën om kinderen en hun ouders meer te betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid.
-> Log in en luister

Open access

The effect of non-verbal music on anxiety in hospitalized children
-> BMC Pediatrics

Literatuurlijst 2023-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Ervaringsleren in het kinderfysiotherapeutische curriculum
-> Blijven kinderen met CP in beweging na een beweeginterventie?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Volgend jaar nieuw (en verbeterd) vaccin tegen pneumokokken voor kinderen

Bron: AD, 28 september 2023

Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten (2)

Bron: Amazing Erasmus MC, 28 september 2023

Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. ‘Fantastisch om te zien wat dit apparaat teweegbrengt.’

Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

Bron: Amazing Erasmus MC, 28 september 2023

Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. ‘Fantastisch om te zien wat dit apparaat teweegbrengt.’

Hoe schadelijk is vapen?

Bron: Amazing Erasmus MC, 27 september 2023

Hoesten, longontsteking en concentratiestoornissen. Longarts Leon van den Toorn maakt zich zorgen over vapen, vertelt hij in In Opname, de podcast van het Erasmus MC. ‘Onze grootste zorg zijn de tieners die – beïnvloed door elkaar – aan vapes beginnen. Allemaal met het idee dat het minder kwaad kan.’

Kinderen die veel zitten, hebben later meer kans op hartziekten (ook al zijn ze niet te dik)

Bron: Scientias, 27 augustus 2023

Of je nu marathons loopt of elke dag een blokje door de buurt wandelt, als je maar beweegt, is tegenwoordig het advies. En niet alleen als je ouder bent, ook voor kinderen is het superbelangrijk. Want wie in zijn jeugd weinig beweegt, heeft later in zijn leven meer kans op hart- en vaatziekten. Ook met een normale bloeddruk en een goed gewicht.

Nieuw beweegadvies voor volwassenen en kinderen met overgewicht of obesitas

Bron: Alles over sport, 28 augustus 2023

Voor mensen met overgewicht of obesitas is bewegen cruciaal om gewicht te verliezen, dat nieuwe gewicht te behouden en stapsgewijs te werken naar een betere fysieke en mentale gezondheid. Wat voor soort beweging is het meest effectief? In dit artikel lees je over de adviezen voor type, duur, intensiteit en frequentie van beweging in de nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen’.

Opleiding Kinderbekkenfysiotherapie

Start op 27 september 2024

Deze opleiding is alleen toegankelijk voor geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en geregistreerde kinderfysiotherapeuten. Het addendum ‘gespecialiseerde fysiotherapie bij kinderen met problemen in de zindelijkheid’ van de NVFB en de NVFK heeft als uitgangspunt gediend voor deze opleiding. De scholing is ontwikkeld om professioneel te kunnen werken met kinderen met problemen in de zindelijkheid en daarmee de patiëntveiligheid te waarborgen. De scholing is opgezet volgens de principes van blended learning en is modulair opgebouwd.

Jongeren maken longen kapot door overmatig vapen: Longartsen maken zich ‘heel veel zorgen’

Bron: Welingelichte Kringen, 7 september 2023

“Stop met vapen nu het nog kan!”, waarschuwt de Amerikaanse Abbey (18) in een TikTok-filmpje dat ruim 26 miljoen keer is bekeken. Haar longen zouden na drie jaar dagelijks vapen er slechter aan toe zijn dan die van een 85-jarige. Ook Nederlandse artsen zijn 'heel bezorgd', zeggen ze tegen RTL Nieuws.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met pulmonale aandoeningen

Vrijdag 27 oktober en vrijdag 24 november 2023

In deze 2 daagse cursus voor kinderfysiotherapeuten of kinderoefentherapeuten komen met betrekking tot diagnostiek en behandeling de meest voorkomende long- en luchtweg aandoeningen aan bod vanuit medisch en fysiotherapeutisch perspectief.

Leefstijl Nederlandse dreumes kan beter

Bron: Amazing Erasmus MC, 8 september 2023

De leefstijl van Nederlandse kinderen tussen de 1 en 3 jaar kan beter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Anne Krijger van het Erasmus MC Sophia. ‘Vooral zoete drankjes, ongezonde snacks en veel schermtijd.’

2-daagse cursus 'Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen'

Woensdag 8 november en woensdag 29 november 2023

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, gericht op het verbeteren van de lichamelijke fitheid, is algemene kennis over de inspanningsfysiologie vaak niet voldoende. Trainingsrichtlijnen zijn over het algemeen gebaseerd op studies met gezonde volwassenen. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen! Door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Kennis van de motorische en fysiologische ontwikkeling zijn dan ook noodzakelijk.

Jonge ouders opgelet: slaapliedje blijkt ook buiten de bedtijden om heel nuttig te kunnen zijn

Bron: Scientias, 8 september 2023

Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat slaapliedjes er bij pasgeborenen ook voor kunnen zorgen dat pijnlijke ingrepen – zoals bijvoorbeeld de hielprik – als minder pijnlijk worden ervaren.

Loopproblemen leren analyseren bij kinderen van 4-12 jaar?

Maandagmiddag en -avond 13 november en maandagmiddag en -avond 11 december 2023

Dag 1 gaat over het analyseren van het looppatroon; hoe is de fysiologische ontwikkeling, wat zijn normale variaties binnen het lopen, hoe maak je analyses van het looppatroon en welke aanvullende onderzoeksmogelijkheden er zijn in de 2e of 3e lijn. Tijdens dag 2 gaat het over alle mogelijke behandelopties. Welke stoornissen en/ of functiebeperkingen zijn wel of niet behandelbaar en op welke wijze zijn deze te beïnvloeden. Hierbij worden duidelijke richtlijnen gegeven voor een mogelijk behandelopbouw, rekening houdend met leeftijd van het kind en motorische vaardigheden. Voor- en nadelen van behandelvormen zoals spalken, het gebruik van gips, botox en aangepast schoeisel komen hierbij uitgebreid aan bod.

Bewegen is belangrijk onderdeel van de oplossing wanneer kinderen te zwaar worden

Bron: Fysionieuws, 9 september 2023

Een alarmerend hoog aantal Nederlandse kinderen is te zwaar. In 2022 had 13 procent van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar overgewicht, waarvan 9,9 procent matig overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht, ook wel obesitas. Overgewicht en obesitas aanpakken bij kinderen blijkt echter verre van eenvoudig. Bewegen mag niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas.

E-learnings, podcasts en meer