NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Buitenspelen voor kinderen met een beperking; (nog) niet zo eenvoudig!

‘Ga maar lekker buiten spelen met je vriendjes!’ Het klinkt heel gewoon in de oren, maar dit is het niet voor kinderen met een beperking zo blijkt uit deze studie. Gelukkig staat het artikel vol met ideeën van ouders en professionals om het inclusief spelen te verbeteren. Lees snel verder… en verander je mindset zodat ieder kind mee kan doen.
-- BMC Pediatrics 2021, van Engelen et al.
-- Lienke Scheurwater, Ruud Wong Chung
>>> Lees in PDF

Help je kinderen met cerebrale parese aan een betere balans door ze te laten exergamen?

Exergaming is een nieuwe manier om balanstraining toe te passen op een leuke en motiverende manier voor het kind. Maar is dit ook effectief? In deze studie combineerden Belgische en Nederlandse wetenschappers gegevens van 35 kinderen (7-16 jaar) met cerebrale parese (GMFCS level I en II) die minimaal 6 weken oefenden. Benieuwd naar hun progressie?
-- Disability and Rehabilitation 2021, Meyn et al.
-- Kristel Lankhorst, Ruud Wong Chung
>>> Lees in PDF

Het nut van een individueel afgestelde enkelvoetortheses bij kinderen met cerebrale parese

Kinderen met cerebrale parese krijgen vanwege hun afwijkende looppatroon vaak een enkel- voetorthese met een hakverhoging in de schoen. Nederlandse wetenschappers onderzochten 18 kinderen met CP tussen 6 en 17 jaar met verschillende hakhoogtes en een individueel afgestemde EVO. Benieuwd wat deze aanpassingen doen met hun looppatroon?
-- Disability and Rehabilitation 2021, Oudenhoven et al.
-- Kristel Lankhorst, Ruud Wong Chung
>>> Lees in PDF

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van studies over bij kinderen.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Kinderarts: 'Leefgedrag kinderen wordt nog slechter als er niet kan worden gesport'

Bron: Trouw, 30 november 2021

Kinderen en jongeren hebben het zwaar in de crisis. Niet kunnen bewegen is funest. Kinderarts Anita Vreugdenhil: 'Ik verwacht dat het leefgedrag alleen maar slechter wordt'.

Marike Boonzaaijer promoveert op video-methode voor kinderfysiotherapie

Bron: Hogeschool van Utrecht, 26 november 2021

In de eerste twee levensjaren ontwikkelen kinderen een hoop motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld zitten, kruipen en staan. Voor kinderfysiotherapeuten is het belangrijk goed te weten wanneer de ontwikkeling van een kind niet meer binnen de norm is en behandeling moet starten. Marike Boonzaaijer ontwikkelde een methode waarbij de kinderfysiotherapeut het kind op afstand kan beoordelen, via video’s die de ouders maken.

Maak bewegen voor peuters vanzelfsprekend met erkende interventie Jonge Sporthelden

Bron: Alles over Sport, 24 november 2021

Jonge Sporthelden is een beweegaanpak voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud, speciaal gericht op de kinderopvang en gastouders. De interventie verdiende onlangs de officiële erkenning ‘goed onderbouwd’.

Hockey Foundation laat kinderen uit lage inkomensgezinnen meedoen met sport

Bron: Alles over Sport, 23 november 2021

De Hockey Foundation zet zich in voor kinderen uit lage inkomensgezinnen. Dit doen ze door in achterstandswijken nieuwe hockeyverenigingen op te richten.

Goed groeien is veel meer dan lengte en gewicht

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 22 november 2021

Voor een goed advies op het consultatiebureau en effectief gezondheidsbeleid moet je kansen en mogelijkheden van kinderen meewegen. Niet alleen lengte en gewicht dus, maar ook de financiële situatie, liefde en zorg van de ouders, schadelijke opvattingen ... Voedingswetenschapper Hinke Haisma verruimde haar bètablik met sociale en culturele wetenschappen en gaf 'groei' nieuwe dimensies.

Chronische zieke jongeren willen vraagbaak buiten zorg

Bron: Skipr, 22 november 2021

Het overgrote deel van de jongeren met een chronische aandoening heeft behoefte aan een laagdrempelig professioneel aanspreekpunt buiten de zorg. Jongeren kunnen daar op sleutelmomenten in hun leven terecht voor een open gesprek op basis van ervaringsdeskundigheid en eventueel praktische begeleiding bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Alternatieve behandelingen zijn soms schadelijk voor kinderen

Bron: Radboud UMC, 16 november 2021

Niet-reguliere behandelingen voor kinderen kunnen wel degelijk schadelijk zijn, schrijven Jan Peter Rake, Björn Vos en Arine Vlieger in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze baseren zich op meldingen die kinderartsen drie jaar lang doorgaven aan het Nederlands Signalering Centrum Kindergeneeskunde (NSCK).

MyDailyMoves: bewegen, zitten en slapen voor en door kinderen

Bron: Amsterdam UMC, 11 november 2021

Een compact, begrijpelijk en gebruikersvriendelijk instrument om bewegen, zitten en slapen te meten bij kinderen. Dit is het resultaat van onderzoek van Lisan Hidding, waarop ze op 29 oktober j.l. promoveerde bij Amsterdam UMC. Ze ontwikkelde dit instrument samen met kinderen.

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Na cariës komen spanningshoofdpijn en migraine het meest voor bij kinderen.

Woensdagen 10 november en 8 december

Het kind met hoofdpijn en zijn/haar ouders/verzorgers zijn gebaat bij een eenduidig advies over het te lopen traject en de daarbij behorende therapiekeuzes. Het doel van deze 2-daagse cursus is het goed in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau; met aandacht voor somatiek, cognities, emoties, gedrag en de sociale context. Diagnostiek en interventies bij kinderen met hoofdpijnklachten zullen interactief worden aangeboden aan de hand van de meest recente literatuur.       

Met een beweegkaart breng je al het beweegaanbod voor baby's en peuters samen

Bron: Alles over Sport, 4 november 2021

Als professional ken jij wellicht het complete lokale beweegaanbod voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Maar kennen jouw samenwerkingspartners dit ook en wijzen zij ouders op dit aanbod? En wat dacht je van de ouders zelf? Velen hebben geen idee van het aanbod in hun gemeente.

Weer plaatsen beschikbaar bij de cursus ‘Sportblessures bij kinderen’

Woensdag 17 november 2021

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

Vier tips uit onderzoek over kleuters en bewegen

Bron: Alles over Sport, 1 november 2021

Veel kleuters vinden gym het leukste 'vak' op school. Toch bewegen kinderen al jaren steeds minder – en minder goed. Hoe is het tij te keren en kun je zorgen dat jonge kinderen met plezier goed leren bewegen?

1 op de 10 kinderoverlijdens door plotse hartstilstand: 'Dat getal moet omlaag'

Bron: Erasmus MC, 29 oktober 2021

Plotse hartstilstand veroorzaakt tien procent van de overlijdens op kinderleeftijd. Dat getal moet omlaag, zegt kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Erasmus MC Sophia in de podcast Hartje Rotterdam.

Motorische ontwikkeling van peuters; onderzoeken en behandelen

Vrijdagen 17 december 2021 en 17 januari 2022

Jonge kinderen leren motorische vaardigheden spelenderwijs aan. Hierbij is er een toelaatbare variatie binnen de normen waarin zij zich motorisch ontwikkelen; het ene kind zal een motorische mijlpaal sneller behalen dan het andere kind. Ouders kunnen hierdoor soms met vragen zitten, waarvoor ze, na overleg met de huisarts of jeugdarts, een kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut benaderen voor advies. In deze 2-daagse cursus leer je hoe een normale ontwikkeling van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling te onderscheiden en motorische problematiek te behandelen.

Zet motorische meetinstrumenten in voor nul- tot vierjarigen

Bron: Alles over Sport, 28 oktober 2021

Voldoende en gevarieerd bewegen is belangrijk voor een goede motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Het Mulier Instituut onderzocht hoe de motorische vaardigheden bij kinderen van nul tot vier jaar worden gemeten in de praktijk.

E-learning: ‘Het belang van een goede nachtrust voor kinderen, pubers en adolescenten’

De prijs van deze e-learning bedraagt € 25,00

Slaap is heel belangrijk voor kinderen. Het slaap-waakritme van een kind verschilt nogal van dat van volwassenen. Als (kinder)fysiotherapeut of (kinder)oefentherapeut kun je ondersteuning bieden aan ouders bij het ontwikkelen van een gezond slaappatroon van hun kind. Om je daarbij te ondersteunen is deze E-learning-moduul ontwikkeld samen met mw.dr. Monique L'Hoir, klinisch pedagoog, GZ-psycholoog/psychotherapeut en drs. Tinus Jongert, inspanningsfysioloog/bewegingswetenschapper.

Stimuleer ouders en hun kinderen om thuis te bewegen met de beweegkoffer

Bron: Alles over Sport, 27 oktober 2021

Jij weet als professional hoe belangrijk het is om al met de jongste kinderen volop te bewegen, maar hoe help je ouders om thuis met hun baby, dreumes, of peuter actief te worden? Een kinderdagverblijf uit Lent bedacht de beweegkoffer.

Meer informatie over de NPi-service