NPi-service Kinderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Bewegen kinderen die standaard op hun voorvoet lopen wel voldoende?

Op 5-jarige leeftijd loopt vijf procent van de kinderen op de voorvoet zonder aanwijsbare oorzaak. Een slechte motorische ontwikkeling is een gevolg en vaak ervaren ze ook pijn in de benen/voeten. Bewegen deze kinderen dan wel voldoende? En zijn zij gelukkig? Een Australische onderzoeksgroep analyseerden gegevens van 27 kinderen (van 4 tot 13 jaar) met een idiopathisch tenenlooppatroon om dit te achterhalen.

- BMC Pediatrics 2022, Caserta et al.
- Kristel Lankhorst PhD, prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden
-> Lees in PDF

Kun je de gezondheid verbeteren met hoog-intensieve intervaltraining op het schoolplein?

Een verlaagde fysieke fitheid, overgewicht en verhoogde cardiometabole risicofactoren bij kinderen vergroten de kans op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd. Is hoog intensieve intervaltraining aangeboden op school, effectief om het gezondheidsprofiel van kinderen te verbeteren? Spaanse wetenschappers zochten het uit bij 487 kinderen op 10 verschillende scholen.

- Scand J Med Sci Sports 2022, Martínez-Vizcaíno et al.
- Anna Smit MPt, prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden
-> Lees in PDF

E-learning 'Powertraining bij kinderen met cerebrale parese'

In deze e-learning staat functionele powertraining bij kinderen met cerebrale parese centraal. Wat zijn de voordelen van functionele powertraining? Voor welke kinderen is dat het meest geschikt? En welke oefenvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Samen werken aan gezondheid bij een kind met een chronische aandoening'

Logisch toch, dat je als kinderfysiotherapeut meer bereikt als kinderen en ouders actief betrokken zijn bij de behandeling? Maar hoe krijg je dat het beste voor elkaar? Een Amerikaanse onderzoeksgroep ging in de literatuur op zoek naar het antwoord op die vraag. Ze vonden 25 studies met uiteenlopende strategieën om kinderen en hun ouders meer te betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid.
-> Log in en luister

Uit het archief

-> Betrek de familie bij kinderrevalidatie op de intensive care
-> Kinderen met overgewicht net zo actief als kinderen zonder overgewicht
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-7

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

The glue that keeps everybody together: Peer support in mothers of young children with special health care needs
-> Lees deze open access studie uit Child: Care, Health and Development

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij met kinderen? Dan wil je deze berichten niet missen!

Koorts, snottebellen, hoesten, spugen; het wemelt van de zieken

Bron: AD, 1 december 2022

Overgeven, oorontstekingen, koorts, donkergroene snottebellen; daags voor pakjesavond liggen nogal wat kinderen ziek op bed. Wat is er aan de hand? ,,Het rs-virus is een epidemie.’’

'Pandemie heeft de hersenstructuur van tieners veranderd’

Bron: Scientias, 1 december 2022

Het brein van tieners lijkt – puur afgaand op de structuur ervan – enkele jaren ouder dan het in werkelijkheid is.

Ruim één op de tien 14-jarigen heeft symptomen van eetbuien, ook jongens

Bron: Amazing Erasmus MC, 1 december 2022

Ruim 10 procent van de 14-jarigen heeft weleens symptomen van eetbuien. Ruim een derde daarvan zijn jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over controleverlies over eten.

Uitbreiding regionale samenwerking orthopedische kindzorg

Bron: Radboud UMC, 30 november 2022

Sinds 2015 werken Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en de Sint Maartenskliniek samen aan de zorg voor kinderen op het gebied van houding en beweging. Deze samenwerking wordt nu geïntensiveerd. Door de krachten te bundelen, kunnen de ziekenhuizen in de toekomst in de regio de beste orthopedische kindzorg blijven bieden.

"Kijk wat een kind zélf belangrijk vindt"

Bron: HAN, 30 november 2022

Of kinderen nu een energiestofwisselingsziekte hebben of niet, uit onderzoek blijkt dat ze ondanks beperkingen dezelfde type activiteiten uitvoeren en dezelfde behoeften hebben als ‘gezonde’ kinderen. Zelf kunnen beslissen, dingen samen doen en van elkaar leren vinden ze net zo belangrijk.

MRI-scan toont aan: overgewicht leidt mogelijk tot hersenschade bij kinderen

Bron: Scientias, 28 november 2022

Dik zijn is ongezond, zeker voor kinderen. Maar overgewicht is niet alleen schadelijk voor hun lijf, het blijkt zelfs in hun hersenen al zijn destructieve sporen na te laten.

Concentratie chirurgie neuroblastoom pakt goed uit

Bron: Medisch Contact, 24 november 2022

Het opereren van kinderen met neuroblastoom op één plek heeft geleid tot een aantal verbeteringen. Gemiddeld duurde de operatieve ingreep een uur en drie kwartier korter dan voor de concentratie, nu is dat: twee uur en drie kwartier.

Vaccin voor baby’s met RS-virus in ontwikkeling

Bron: Vakblad Vroeg, 21 november 2022

Een eerste vaccin tegen Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is begin deze maand door de Europese Unie goedgekeurd. Dit betekent dat een oplossing voor baby’s met RSV nabij is. Ook een vaccinatieonderzoek bij zwangere vrouwen biedt perspectief om de ziekte te bestrijden. Wereldwijd is het RS-virus de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen.

Internationale samenwerking leidt tot betere behandelstrategieën bij kinderen met hartafwijkingen

Bron: LUMC, 17 november 2022

Hoogleraren Mark Hazekamp en Nico Blom proberen dagelijks de grenzen binnen de kindercardiologie te verleggen. Dankzij het continu aanscherpen van kwaliteitsrichtlijnen binnen onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg, dragen ze bij aan het wereldwijd verbeteren van de diagnose en behandeling van (aangeboren) hartafwijkingen en hartritmestoornissen. Dat doen ze niet alleen. De specialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) staan in contact met collega’s over de hele wereld.

Grote studie naar langetermijngevolgen van vroeggeboorte

Bron: Radboud UMC, 16 november 2022

Elk jaar wordt ongeveer 7 procent van de baby’s in Nederland te vroeg geboren, wereldwijd is dat zelfs 10 procent. 17 november 2022 staat in het teken van deze kinderen, dan is het Wereld Prematurendag. TNO doet met de POPS-studie sinds 1983 onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van bijna alle kinderen die dat jaar te vroeg zijn geboren in Nederland. Het Radboudumc werkt mee aan dit onderzoek en kijkt in het bijzonder naar de gevolgen van vroeggeboorte op de nieren. Samen met TNO en Care4Neo benadrukt kindernefroloog Michiel Schreuder hoe belangrijk het is deze kinderen en volwassenen goed te blijven volgen.

Gezondheidsraad: vaccineer kinderen van zes maanden met medische aandoening

Bron: NRC, 15 november 2022

Covid-19 Kinderen vanaf zes maanden oud met een „ernstige onderliggende medische aandoening” kunnen gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat kan met de mRNA-vaccins van zowel Pfizer/BioNTech als Moderna.

1 op de 30 kinderen is slachtoffer van kindermishandeling

Bron: Amazing Erasmus MC, 14 november 2022

Kindermishandeling is lang niet altijd zichtbaar. Toch overkomt het 1 op de 30 kinderen in Nederland. In de Week tegen Kindermishandeling vragen kinderartsen aandacht voor dit onderwerp. ‘Maak het, hoe moeilijk ook, bespreekbaar.’

Jongeren slapen beter met regels over schermtijd

Bron: Amsterdam UMC, 10 november 2022

Jongeren van 15 en 16 jaar slapen eerder, langer en beter als er thuis consequente regels gelden voor de hoeveelheid digitaal mediagebruik. Dit is het eerste Nederlandse onderzoek dat een verband laat zien tussen het stellen van regels voor digitaal mediagebruik en slaapduur, bedtijd en slaapkwaliteit bij jongeren. De studie van Amsterdam UMC is vandaag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Interactieve speelmuur verbetert revalidatieproces

Bron: Vakblad Vroeg, 7 november 2022

Sinds kort maken kinderen die in de Sint Maartenskliniek revalideren, gebruik van een interactieve speelmuur. Het betreft een metersgrote touchscreen welke is voorzien van games. Kinderen met een motorische beperking doen hier oefeningen op als onderdeel van hun therapie. De nieuwe aanpak maakt het revalideren niet alleen leuk en uitdagend, maar ook beter.

Vier vragen helpen kindermishandeling te herkennen

Bron: Amazing Erasmus MC, 26 oktober 2022

Kindermishandeling wordt op de spoedeisende hulp (SEH) niet altijd herkend. Een Nationaal Signaleringsinstrument Kindermishandeling moet hierbij helpen. Promovendus Féline Hoedeman van het Erasmus MC Sophia stelde hier vier vragen voor op.

High-intensity Interval Training (HIT)

Donderdag 17 november 2022

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden. Het doel van deze eendaagse cursus is dat je High-intensity intervaltraining vorm kan geven voor specifieke doelgroepen kinderen en kan evalueren.

Een strenge opvoeding vergroot kans op depressie: zelfs in DNA terug te zien

Bron: Scientias, 22 oktober 2022

Kinderen, die een heel strenge, hardvochtige opvoeding hebben gehad, lopen meer risico op een depressie. Het verandert de manier waarop hun lichaam het DNA ‘leest’.

Cursus 'Hoofdpijn bij kinderen'

Maandag 21 november en maandag 19 december 2022

Het kind met hoofdpijn en zijn/haar ouders/verzorgers zijn gebaat bij een eenduidig advies over het te lopen traject en de daarbij behorende therapiekeuzes. Het doel van deze 2-daagse cursus is het goed in kaart brengen van hoofdpijnklachten bij kinderen en de invloed daarvan op stoornis-, activiteiten- en participatieniveau; met aandacht voor somatiek, cognities, emoties, gedrag en de sociale context. Diagnostiek en interventies bij kinderen met hoofdpijnklachten zullen interactief worden aangeboden aan de hand van de meest recente literatuur.       

E-learnings, podcasts en meer