NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

NDII meest geschikte vragenlijst voor schouderklachten bij hoofd-halskanker

Eden M. Physical Therapy 2021, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Mensen met hoofd-halskanker hebben vaak last van schouderklachten. Maar wat is de meest betrouwbare en valide vragenlijst om deze schouderbeperkingen vast te stellen bij mensen met hoofd-halskanker? Lees in dit NPi-service referaat de resultaten van Amerikaanse onderzoekers.

Is een progressieve inspanningstest geschikt voor bloed- en lymfklierkankerpatiënten?

Grossek A. Supportive Care in Cancer 2021, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Fysieke training helpt kanker voorkomen en ondersteunt de behandeling. Maar de ideale trainingsdosis - frequentie, intensiteit, tijdsduur en type - is voor iedere patiënt verschillend en hangt af van het maximale inspanningsvermogen. Patiënten met solide, tumorvormende kanker doen vaak een progressieve inspanningstest om hun maximale trainingsbelasting te bepalen. Maar is zo'n test ook geschikt voor patiënten met niet-solide kankervormen van het bloed of de lymfklieren? Een Duits-Oostenrijks onderzoeksteam zocht het uit.

Krachttraining met een compressiemouw bij vrouwen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem

Omar M. Journal of Cancer Education 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Is trainen met een compressiemouw effectiever dan zonder? En hoe zwaar moet de krachttraining zijn? De optimale instelling van de behandeling voor vrouwen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem is nog niet bekend. Egyptische wetenschappers voerden een gerandomiseerd onderzoek uit om meer te weten te komen. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele referaat!

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van studies over lymfologie en oncologie.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Webcasts

Webcast: Therapie bij lymfoedeempatiënten

Duur: 53:30 min | Spreker: Tom Zee

Tom Zee, fysiotherapeut en cursusleider bij de NPi-opleiding Oedeemfysiotherapie, neemt in deze webcast een aantal recente wetenschappelijke studies onder de loep. Hij bespreekt wat de wetenschap vermeldt over de effectiviteit van manuele lymfdrainage, compressietherapie en oefentherapie. Daarbij onderscheidt hij verschillende soorten compressiematerialen en technieken, en uiteenlopende oefenvormen. Ook staat hij stil bij de rol van voorlichting, leefstijl en zelfmanagement bij de behandeling van lymfoedeempatiënten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

"Urinetest moet deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker verbeteren"

Bron: Amsterdam UMC, 14 oktober 2021

Het aantal vrouwen dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moet omhoog. Dat stelde Renske Steenbergen tijdens haar oratie op 6 oktober. Ze werkt aan een urinetest waarmee baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord. De hoop is dat zo'n test de drempel verlaagt om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

Oproep huisartsen en ziekenhuis in borstkankermaand: 'goed kijken'

Bron: Medicalfacts, 14 oktober 2021

Borstkanker is vaak goed te behandelen, als je tijdig doorhebt dat er 'iets niet klopt'. Een bobbeltje, verkleuring of verharding kan een teken zijn van een tumor in de borst. Vroeger was de oproep aan vrouwen om elke maand aan de borsten te voelen of er een knobbeltje zat. Tegenwoordig is het motto: 'goed kijken'.

Leefstijlinterventie voor borstkankerpatiënten met overgewicht

Bron: Medicalfacts, 14 oktober 2021

Vrouwen met borstkanker en overgewicht krijgen in het Maastricht UMC+ voortaan als standaard onderdeel van hun behandeling gecombineerde leefstijlinterventie aangeboden. Ze kunnen dan via de eerste lijn hulp krijgen van een leefstijlcoach.

Het verband tussen borstkanker en deodorants

Bron: Welingelichte Kringen, 13 oktober 2021

Bevorderen anti-transpirantdeodorants borstkanker? In de wetenschappelijke gemeenschap wordt al jaren gedebatteerd over deze vraag. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, zegt dat de aluminiumzouten in deo's waarschijnlijk schadelijk zijn.

Sneller herstel voor mensen met darmkanker - de eerste stap: implementatie onderzoek

Bron: Hogeschool Rotterdam, 12 oktober 2021

Hoe fitter iemand een behandeltraject tegen kanker ingaat, hoe groter de kans op sneller herstel. Voor sommige mensen is er meer nodig om weer goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Hiervoor is herstelzorg belangrijk.

Pijnloos borstonderzoek? LUMC start onderzoek met alternatief mammogram

Bron: LUMC, 12 oktober 2021

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek doen met Mamma CT als vervanging van het mammogram. Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de screening op borstkanker. Volgens radiologen is dit onder andere een uitkomst voor vrouwen voor wie mammografie te pijnlijk is.

St Jansdal start immuuntherapie thuis voor longkankerpatiënten

Bron: Skipr, 12 oktober 2021

Patiënten met longkanker die immuuntherapie via het infuus krijgen in het St Jansdal, kunnen vanaf nu de behandeling thuis krijgen. Het ziekenhuis werkt hierbij samen met zorgorganisatie Icare.

Nieuwe behandeling vernietigt tumoren bij terminaal zieke kankerpatiënten

Bron: Het Laatste Nieuws, 11 oktober 2021

Hoopvol nieuws voor kankerpatiënten. Een nieuwe behandeling lijkt tumorcellen te vernietigen bij mensen met terminale hoofd- en halskanker. Bij sommige patiënten bleken de tumoren zelfs helemaal te verdwijnen. Het zou ook andere kankerpatiënten kunnen helpen.

Lipoedeem: onbekend, onbegrepen en ongemakkelijk

Bron: Nieuws oor Diëtisten, 10 oktober 2021

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een pijnlijke vetzwelling in armen en/of benen plaatsvindt, meestal na de pubertijd bij meisjes. In het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL), van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten begeleidt Bea Koet deze mensen en laat ze ze vooral zelf regie houden.

Bijna de helft minder vrouwen gescreend op borstkanker in 2020

Bron: Skipr, 7 oktober 2021

De helft minder vrouwen heeft vorig jaar meegedaan aan het bevolkingsonderzoek om borstkanker zo vroeger mogelijk op te sporen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meldt dat in totaal 533.256 vrouwen deelnamen aan de preventieve screening.

Vrouwen checken hun gezondheid te weinig (en weten niet hoe)

Bron: NU.nl, 6 oktober 2021

Borstkanker treft een op de zeven vrouwen. Ook een hoge bloeddruk, die weer kan leiden tot hart- en vaatziekten, treft veel vrouwen. Toch controleren de meeste Nederlandse vrouwen hun bloeddruk en borsten te weinig. En áls ze dat doen, weten ze vaak niet hoe dat moet.

Erasmus MC Kanker Instituut ontrafelt mysterieuze uitzaaiingen : Primaire Tumor Onbekend

Bron: Erasmus MC, 5 oktober 2021

Jaarlijks komen circa 1500 mensen bij de dokter met uitzaaiingen waarvan de oorspronkelijke tumor onvindbaar is. Deze vorm van kanker heet PTO: Primaire Tumor Onbekend. In samenwerking met de zorgverzekeraars en Hartwig Medical Foundation zet het Erasmus MC Kanker Instituut voor deze groep mensen nu een uitgebreide tumor DNA-test in.

Waarom vrouw met lager opleidingsniveau vaak over het hoofd wordt gezien bij borstkankeronderzoek

Bron: Algemeen Dagblad, 1 oktober 2021

Vrouwen met een lager opleidingsniveau en met een migratieachtergrond worden vaak over het hoofd gezien bij erfelijkheidsonderzoek naar borstkanker, de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Dat heeft grote gevolgen voor hen - en voor hun familie.

Nieuw project moet borstkankeronderzoek persoonlijker maken

Bron: Het Nieuwsblad, 30 september 2021

Elke twee jaar krijgen Belgische vrouwen tussen de 50 en 69 jaar een uitnodiging om naar hun borsten te laten kijken. Met deze gratis mammografieën kunnen veel borstkankers opgespoord worden, al worden sommige diagnoses helaas te laat gesteld.

Jong en kanker, maar nog steeds ambitieus en vol plannen

Bron: RTL Nieuws, 28 september 2021

Floor van Liemt (24) kreeg in 2017 te horen dat ze uitgezaaide longkanker had. Die diagnose riep een hoop vragen op, waarvoor in de spreekkamer nog weinig aandacht was. [...] Nu zet ze zich met haar stichting in voor al deze problemen waar jongvolwassen met kanker tegenaan lopen.

Twee nieuwe kankermedicijnen voorlopig beschikbaar voor patiënten

Bron: Skipr, 28 september 2021

Larotrectinib en entrectinib, twee nieuwe biologicals tegen zeldzame kanker, worden nu tijdelijk vergoed uit het basispakket. Dit heeft staatssecretaris Paul Blokhuis recent besloten. De staatsecretaris neemt daarmee het advies over van Zorginstituut Nederland.

8 op de 10 vrouwen kent symptomen borstkanker niet

Bron: Medicalfacts, 28 september 2021

Oktober is borstkankermaand. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Ook krijgen jaarlijks ruim 100 mannen de diagnose. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. Toch kent ruim 84% van de vrouwen de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker niet.

Invoering nieuwe technieken voor controle borstkanker duurt jaren

Bron: Skipr, 26 september 2021

Het kan nog zeker zes jaar duren voordat in het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker standaard een MRI-scan of CEM kan worden aangeboden aan vrouwen met zeer dicht borstweefsel. Deze vrouwen maken meer kans op de ontwikkeling van tumoren en die zijn ook nog eens moeilijker te ontdekken met een röntgenfoto, ook bekend als mammografie.

Netwerk van kankerzorgcentra beoogt gelijke toegang kankerzorg voor alle Europese inwoners

Bron: Skipr, 23 september 2021

Er moeten meer Europese kankerzorgcentra komen die zorg bieden op basis van de meest recente inzichten, onderzoek en richtlijnen. "Dergelijke centra zijn momenteel nog te ongelijk verspreid over Europa waardoor niet elke kankerpatiënt een gelijke kans op genezing of overleving heeft", aldus onderzoek van het EUHealthSupport Consortium, geleid door het Nivel in Utrecht.

Europees netwerk van kankerzorgcentra beoogt gelijke toegang tot de beste kankerzorg voor alle EU-inwoners

Bron: Nivel, 22 september 2021

Mensen die kanker krijgen hebben niet overal in Europa een gelijke kans op genezing of overleving. De Europese Unie (EU) wil daarom een Europees netwerk opzetten van centra die kankerzorg bieden op basis van de meest recente inzichten en richtlijnen en ook zelf wetenschappelijk onderzoek doen.

Module Compressiehulpmiddelenzorg opgenomen in Register

Bron: KNGF, 21 september 2021

De Module Compressiehulpmiddelenzorg is opgenomen in het openbaar register Zorginstituut Nederland (ZIN). Deze module beschrijft het proces van hulpmiddelenzorg voor alle cliënten die op basis van een medische diagnose en/of medische indicatie baat hebben bij compressiehulpmiddelenzorg, inclusief kinderen.

Coronavaccin werkt goed tijdens behandeling van solide tumoren

Bron: Erasmus MC, 20 september 2021

Het coronavaccin is veilig en effectief bij de meeste patiënten met een solide tumor die behandeld worden met immuuntherapie, chemotherapie of een combinatie daarvan. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen, Erasmus MC en Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, in samenwerking met het RIVM en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Kwart kinderen van kankerpatiënten krijgt traumatische stress

Bron: Skipr, 13 september 2021

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat 27 procent van de kinderen last krijgt van traumatische stressklachten als één van hun ouders kanker heeft en wordt behandeld. De Stichting Langs de Zijlijn vraagt vroegtijdige aandacht voor deze kinderen en pleit voor het optuigen van een landelijk steunprogramma.

Eenmalige masterclass over ‘bewegingsvoorbereiding’ als essentieel onderdeel binnen de functionele training van oncologische patiënten

Zaterdag 30 oktober

Op zaterdag 30 oktober 2021 verzorgen prof. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels van de Oregon Health and Science University (USA) de nieuwe masterclass ‘Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors’. Tijdens deze masterclass breken ze een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk. Dit betreft een masterclass die eenmalig door het NPi wordt georganiseerd. Schrijf dus snel in!

UT-app 'Compas-Y' voor ondersteuning oncologiepatiënten

Bron: FMT Gezondheidszorg, 8 september 2021

De Universiteit Twente lanceert de gratis app 'Compas-Y'. Deze app is bedoeld voor mensen die in het afgelopen jaar de diagnose kanker hebben gehad. Kanker heeft bijna altijd een enorme impact op het leven van mensen. [...] 'Compas-Y' helpt deze mensen om hun veerkracht te vergroten.

Floor laat zien waar zieke jongeren tegenaan lopen: 'Jong en kanker gaan niet samen'

Bron: Algemeen Dagblad, 8 september 2021

Met een kloek fotografieboek laat Floor van Liemt (24), zelf ervaringsdeskundige, zien hoe elf jongvolwassenen omgaan met kanker. "Als je jong bent en kanker hebt, lijkt het voor de buitenwereld alsof je ontwikkeling stilstaat. Dat is niet waar."

Antoni van Leeuwenhoek opent hybride OK bij tumor-ingreep

Bron: SmartHealth, 7 september 2021

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis zet sinds kort een bijzondere hybride operatiekamer in. De zogenaamde CT Angio Combinatie is een verrijdbare CT-scanner, die naast de standaard röntgenapparatuur wordt ingezet bij een tumor ingreep. Daarmee is het mogelijk om tijdens het behandelen van tumoren tegelijkertijd diagnostiek en invasieve therapie (zonder snijden) toe te passen.

Overlevingskans van kinderen met kanker sterk gestegen

Bron: Skipr, 6 september 2021

De overlevingskans van Nederlandse kinderen die kanker krijgen is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Van de kinderen die in de jaren 90 door de ziekte werden getroffen, overleed nog 28 procent binnen vijf jaar.

Beter bijwerkingen voorspellen bij de behandeling van ouderen met kanker

Bron: DOQ*, 3 september 2021

Welke 70-plussers met kanker krijgen wel ernstige bijwerkingen door chemotherapie en welke niet? Het Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) kan dit niet voorspellen, maar helpt oudere patiënten wél om voorafgaand aan de chemo in een zo goed mogelijke conditie te komen. Dit blijkt uit recent onderzoek van internist-oncoloog Kathelijn Versteeg.
* Aanmelden noodzakelijk

Hoogleraar Koen Joosten beschermheer van goede voeding voor ziek én gezond kind

Bron: Erasmus MC, 1 september 2021

Geef ernstig zieke kinderen die op de intensive care zijn opgenomen zo min mogelijk bijvoeding gedurende de eerste fase van hun opname. Wat zouten, vitamines en suiker volstaan. Ze geven het zieke kinderlijf de gelegenheid zich te herstellen van de eerste acute fase van een ernstige ziekte.

Stichting tegen Kanker enthousiast over samenwerking met Onco-Tech

Bron: Smarthealth, 25 augustus 2021

De Belgische organisatie Stichting tegen Kanker is een belangrijke partner voor het Onco-Tech Program. Smarthealth ging met hen in gesprek.

Verbeter je klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem: cursus ‘Lymfe-casuïstiek’

Maandag 15 november

De eendaagse cursus ‘Lymfe-casuïstiek’ draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

Zwangerschap na borstkanker veiliger dan vaak gedacht

Bron: NTvG*, 23 augustus 2021

Ex-borstkankerpatiënten kunnen een veilige zwangerschap hebben. Dat toont een internationale studie in Journal of Clinical Oncology die meer inzicht geeft in mogelijk nadelige effecten van een zwangerschap na borstkanker, zoals de kans op aangeboren afwijkingen of complicaties tijdens de geboorte.
* betaalde site

Onderzoekcentrum borstkanker verplaatst

Bron: Skipr, 23 augustus 2021

De geplande inzet en locaties van onderzoekscentra voor het borstkankeronderzoek zijn gewijzigd. Hiermee probeert Bevolkingsonderzoek Nederland de regionale verschillen en wachttijden te verkleinen.

Meer informatie over de NPi-service