NPi-service Lymfologie en oncologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Lymfoedeem in de benen en de schaamstreek na een prostaatkankerbehandeling

Het meeste dat we weten over lymfoedeem is afkomstig uit onderzoeken bij patiënten die een behandeling voor borstkanker kregen. Lymfoedeem is ook een bekende complicatie van behandelingen voor prostaatkanker, maar toch is er nog weinig over bekend. Belgische wetenschappers voerden een systematic review uit om meer te weten te komen over de prevalentie van lymfoedeem na een prostaatkankerbehandeling. Lees het hele referaat voor hun bevindingen!

- Cancers 2022, Clinckaert et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, prof. dr. Nele DeVoogdt
-> Lees in PDF

Verhoogt spierzwakte het risico op botbreuken bij borstkanker?

Vrouwen met borstkanker hebben een verhoogd risico op sarcopenie en botbreuken, maar hoe verhouden de verschillende kenmerken van sarcopenie zich tot dit risico? Lees snel verder met welke bevindingen Braziliaanse onderzoekers in een cross-sectionele studie kwamen.

- BMC Cancer 2022, de Almeida et al.
- Maarten van Egmond PhD, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF

E-learning 'Trainen tijdens chemotherapie'

In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Bijwerkingen na een borstreconstructie als gevolg van borstkanker'

Vrouwen die na borstkanker een borstamputatie en vervolgens een reconstructie van hun borst ondergaan, kampen vaak met ongewenste bijwerkingen. Welke impact hebben deze bijwerkingen op hun dagelijks leven?
-> Log in en luister

Open access

Co-designing Healthy Living after Cancer Online: an online nutrition, physical activity, and psychosocial intervention for post-treatment cancer survivors
-> Journal of Cancer Survivorship

Literatuurlijst 2023-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Trainen na een volledige prostaatverwijdering? Gewoon thuis!
-> Niet-elastisch zwachtelen na een nieuwe knie: wel of geen goed idee?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!

Glioblastoom: niet de kankercel zelf, maar de omgeving evolueert

Bron: Amazing Erasmus MC, 15 maart 2023

De hersentumor glioblastoom komt altijd terug na de behandeling en is dan dodelijk. Het zijn veranderingen in de omgeving van de kankercellen die de tumor agressiever maken. De tumorcellen zelf blijven vrijwel hetzelfde over tijd. Dat ontdekten wetenschappers van het Erasmus MC.

Minder kanker bij minder bewerkte voeding

Bron: Nieuws voor diëtisten, 13 maart 2023

Het vervangen van bewerkte voedingsmiddelen door eenzelfde hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen verkleint de kans op kanker. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van een groot epidemiologisch onderzoek in 10 Europese landen waaronder Nederland. Vooral darmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, leverkanker en hoofd-halskanker komen minder vaak voor.

Studie: behandeling prostaatkanker vaak niet nodig, monitoren is veilig alternatief

Bron: HLN, 12 maart 2023

Een operatie of bestraling is meestal niet onmiddellijk nodig als prostaatkanker wordt ontdekt. Jarenlang onderzoek in opdracht van het Britse National Institute for Health and Care Research wijst uit dat het actief monitoren van de ziekte vaak een veilig alternatief is.

Drie Nederlandse screeninglocaties om longkanker vroegtijdig op te sporen

Bron: Skipr, 13 maart 2023

In Nederland gaan drie organisaties screenen om longkanker vroegtijdig op te sporen. Het gaat om ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten, het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek en het screeningscentrum Link2Care in Bilthoven.

Week van de Zeldzame Kankers: Meer aandacht voor zeldzame kankers is hard nodig

Bron: Medicalfacts, 6 maart 2023

Elke week krijgen 400 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. De kans dat zij na 5 jaar nog leven is gemiddeld 15% lager dan bij een veel voorkomende vorm. De overeenkomst tussen de meeste van de zeldzame kankers, is dat de organisatie van zorg achterloopt ten opzichte van de veel voorkomende kankersoorten. Het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers doet een oproep aan de politiek en de overheid tot concrete verbeteracties. Om de zeldzame kankerpatiënt nu al op weg te helpen in de zoektocht naar goede zorg, is een checklist gemaakt.

MLDS: 'Verlaag leeftijd bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar'

Bron: Gezondheidsnet, 1 maart 2023

Elke dag krijgen 33 mensen in Nederland de diagnose darmkanker. Daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) pleit er daarom voor de leeftijdgrens van het bevolkingsonderzoek darmkanker te verlagen van 55 naar 50 jaar.

Helft Belgische darmkankers laattijdig ontdekt: "Doe de gratis test. Het is poepsimpel"

Bron: HLN, 28 februari 2023

De helft van de Belgen krijgt de diagnose darmkanker in een gevorderd stadium. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Kankerregister. Nochtans krijgt iedereen tussen 50 en 74 jaar om de twee jaar een gratis darmkankertest in de bus. "Doe. De. Test! Het is - letterlijk - poepsimpel", zegt dokter Luc Colemont, maag- en darmspecialist en directeur bij vzw Stop Darmkanker, met een kwinkslag.

Bijscholing Onconet 2023

Zaterdag 11 maart 2023

Op zaterdag 11 maart vindt de jaarlijkse bijscholingsdag van Onconet plaats. Het kernthema van deze Bijscholing Onconet is ‘inzet van inspanningstesten’. De onderwerpen die tijdens deze bijscholing aan de orde komen zijn o.a.: interpretatie en toepassing van de CPET, Fitmáx en modified Steep Ramp binnen de oncologie; kiezen tussen de beschikbare meetinstrumenten in jouw behandeling; Toolkit ‘voortzetten fysieke activiteit na beëindiging fysiotherapeutische behandeling’.

Bestraling na borstsparende operatie bij 65-plussers niet altijd nodig

Bron: Medisch Contact, 27 februari 2023

Géén bestraling na een borstsparende operatie bij vrouwen van 65 jaar en ouder met een kleine (T1 of T2) borstkankertumor zonder lymfeklierbetrokkenheid en die hormoontherapie krijgen, leidt niet tot een groter risico op uitzaaiingen op afstand of hogere mortaliteit.

Nog een paar plaatsen bij Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’

Vrijdag 17 en zaterdag 18 maart 2023

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker, en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin komen de vormen van kanker aan bod waarmee fysiotherapeuten in hun praktijk vooral mee te maken kunnen krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.

Kunstmatige intelligentie verhoogt efficiëntie en kwaliteit radiotherapie

Bron: Medicalfacts, 19 februari 2023

Patiënten met kanker minder vaak bestralen maar wel met hoge doses om daarmee de kwaliteit van de behandeling aanzienlijk te verbeteren. Dat wil prof. dr. ing. Coen Hurkmans van het Catharina Ziekenhuis bereiken, nu hij is aangesteld als hoogleraar Klinische fysica/radiotherapie aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie

Zaterdag 25 maart 2023 en voorafgaande E-learning

Tijdens deze cursus staat het verkrijgen van competenties ten aanzien van de fysiotherapeutische begeleiding van oncologische cliënten tijdens de medische behandeling centraal. De cursus richt zich op het ontwikkelen van competenties t.a.v. het klinisch redeneerproces, waarbij juiste interpretatie van de continu veranderende gezondheidstoestand van de cliënt leidt tot adequate aanpassingen van het trainingsprogramma. Deze cursus bestaat naast een fysieke cursusdag uit een voorafgaande e-learning module.

Kinderen met kanker hebben steeds betere overlevingskansen

Bron: Skipr, 15 februari 2023

De overlevingskans van kinderen en tieners in Nederland die getroffen worden door kanker, is flink gestegen in de afgelopen decennia. In de jaren 90 was vijf jaar na de diagnose nog 73 procent in leven. Dat percentage is toegenomen tot 83 procent, becijfert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Voorlopig laatste uitvoering cursus ‘Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting’

Woensdagmiddagen en -avonden 29 maart en 5 april 2023

In deze cursus krijgen ziekenhuisfysiotherapeuten de medische en fysiotherapeutische kennis aangereikt die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. De fysiotherapeutische mogelijkheden binnen de begeleiding van oncologische patiënten worden belicht, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Ook de psychosociale aspecten die een rol spelen bij oncologische patiënten komen aan de orde, en hoe de ziekenhuisfysiotherapeut zijn begeleiding daarop kan afstemmen.

Worden vrouwen met borstkanker zwaarder na chemotherapie?

Bron: HAN, 13 februari 2023

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Bekende bijwerkingen van chemotherapie zijn vermoeidheid en verandering in reuk en smaak. Maar wist je dat ook ongewenste gewichtstoename veel voorkomt?

NVFL-Congres - De achtbaan van kanker en lymfoedeem

Walibi Biddinghuizen, 14 en 15 april 2023

De spreekwoordelijke achtbaan, daarin kom je terecht als je de diagnose kanker krijgt. En wie pech heeft, krijgt daarna te maken met lymfoedeem. “De achtbaan van kanker en lymfoedeem”: onder die titel organiseert de NVFL in samenwerking met de afdelingen Plastische en Reconstructieve chirurgie van het Maastricht UMC+, het Erasmus MC en het Radboud UMC op 14 en 15 april 2023 in Walibi Biddinghuizen een congres voor leden, collega professionals en andere geïnteresseerden.

Kan medische hypnose jonge patiënten met kanker verlichting geven?

Bron: Amsterdam UMC, 13 februari 2023

Medisch oncoloog Jacqueline Tromp en haar collega’s ontvingen een cheque van 10.000 euro van Swim to fight cancer. Met dit geldbedrag gaan zij onderzoek doen naar de toepassing van medische hypnose bij jonge kankerpatiënten. “Het kan een aanvullende behandeling zijn die fysiek ongemak verlicht en patiënten meer zelfvertrouwen geeft.”

Verbeter je oedeemtherapeutische manuele vaardigheden door deze eendaagse training

Dinsdagmiddag en -avond 18 april 2023

De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainagetechnieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.

Biomarkers ontdekt die mogelijk voorspellen of immuuntherapie aanslaat bij kankerpatiënten

Bron: LUMC, 16 februari 2023

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben biomarkers ontdekt die mogelijk voorspellen of een patiënt reageert op immuuntherapie. Zo kan in de toekomst het behandelplan tijdig en per patiënt met kanker worden geëvalueerd en eventueel aangepast. Dit kan overbehandeling en onnodig leed besparen. De resultaten zijn gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

Promotie: goede resultaten robotchirurgie bij behandeling blaaskanker

Bron: FMT Gezondheidszorg, 10 februari 2023

Blaaskanker-patiënten die met robotchirurgie worden geopereerd herstellen sneller, hebben minder bloedverlies en hoeven minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Dat is de kern van het proefschrift van uroloog Carl Wijburg. Hij promoveerde op 10 februari op dit onderzoek en is werkzaam als uroloog in Rijnstate.

Uitgelezen kans om opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ op korte termijn te volgen

Start: 20 april 2023

Voor de NPi-opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’, die opleidt tot de specialisatie oedeemfysiotherapeut, bestaat al jaren veel belangstelling, en daardoor een wachtlijst. In 2023 organiseert het NPi deze opleiding in een bijzonder format, namelijk deels op Papendal en deels op het Waddeneiland Ameland. Voor deze uitvoering van de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ bestaat (nog) géén wachtlijst. Benut deze kans en schrijf je snel in.

Kwart minder kans op terugkeer van blaaskanker bij gezonde leefstijl

Bron: Radboud UMC, 17 februari 2023

Patiënten met blaaskanker die gezond leven hebben een kwart minder kans op terugkeer van de ziekte, blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, waarin bijna 900 patiënten jarenlang zijn gevolgd met vragenlijsten. Daarbij is gekeken naar het totaalpakket van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, zoals geadviseerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

Resultaten inzet robot-chirurgie bij behandeling blaaskanker boven verwachting goed

Bron: Medicalfacts, 13 februari 2023

Blaaskanker-patiënten die met behulp van een robot worden geopereerd herstellen sneller, hebben minder bloedverlies en hoeven minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Dat is de kern van het proefschrift van uroloog Carl Wijburg. Hij promoveert vandaag (vrijdag 10 februari) op dit onderzoek en is werkzaam als uroloog in Rijnstate.

E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’

De prijs van de e-learning bedraagt € 59,00

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In de E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’ worden achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking toegelicht en geoefend. Vragen (en antwoorden) die daarbij centraal staan zijn: Welke FITT-factoren horen bij welke gewenste uitkomsten? Hoe bouw je een training op? Met welke risico’s moet je rekening houden, in het bijzonder in de palliatieve fase? Hoe screen je op die risico’s?

Beweegprogramma op maat voor oncologische patiënten in groepsverband

Vrijdagmiddag en -avond 2 juni en zaterdag 3 juni 2023

Om voor oncologische patiënten een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma (in groepsverband) te leren opstellen en begeleiden, kun je bij het NPi een scholing volgen die bestaat uit twee delen: Beweegprogramma’s (deel 1) en Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Om de module ‘Oncologie’ te kunnen volgen dient eerst een basisscholing over oncologie en fysiotherapie te zijn gevolgd, alsmede de cursus Beweegprogramma’s (deel 1).

Pre- en post-conference masterclasses rond ICPTO

Woensdag 13 en zaterdag 16 september 2023

Op de dag voor en de dag na de 3rd ICPTO verzorgen experts verschillende masterclasses. Er staan drie masterclasses gepland: Masterclass ‘The role and treatment of the fascial system as a part of lymphedema treatment in cancer patients’, Masterclass ‘Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen’ en de Masterclass ‘Lung cancer: prehabilitation and rehabilitation’

Het programma van de 3e internationale conferentie over fysiotherapie en oncologie in Amsterdam is bekend!

Donderdag 14 en vrijdag 15 september. Ook geheel online te volgen!

Voor oncologische geschoolde fysiotherapeuten en oedeemfysiotherapeuten is de 3rd International Conference on Physiotherapy in Oncology (ICPTO) in het EYE Filmmuseum te Amsterdam de ‘place to be’: laat je inspireren door mondiale experts op dit terrein en ontmoet collega-fysiotherapeuten uit de hele wereld, waarmee nieuwe inzichten en ervaringen kunnen worden gedeeld. Het thema van deze (hybride) conferentie is “Advances in providing the best care”. Naast recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de oncologie en fysiotherapie, lichten fysiotherapeuten uit diverse landen hun best practices toe.

Online of op locatie. Start met de NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

Zaterdag 23 september, vrijdagmiddag en -avond 6 oktober en zaterdag 7 oktober 2023

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.  Deze cursus kan ook als volledige online scholing gevolgd worden.

E-learnings, podcasts en meer