NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Lymfologie en oncologie op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Lymfologie en oncologie nog een keer op een rijtje.

Verbeteren lymfeklierkankerpatiënten die thuis oefenen hun levenskwaliteit?

Hathiramani S. Journal of Cancer Survivorship 2020,  met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Tijdens de huidige corona-pandemie is het moeilijker voor kwetsbare groepen zoals lymfeklierkankerpatiënten om hun revalidatie in een reguliere setting voort te zetten. Britse wetenschappers zochten uit of een oefenprogramma en een ontspanningsprogramma in de thuissituatie de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeterden. Lees hun bevindingen in dit referaat.

Praktische richtlijnen voor het behandelen van patiënten met multipel myeloom

Jeevanantham D. Physical Therapy 2020,  met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Patiënten met multipel myeloom zijn vaak fysiek beperkt, enerzijds door de kanker en anderzijds door de medische behandeling die zij ondergaan. Door het gebrek aan richtlijnen weten fysiotherapeuten niet goed waar zij rekening mee moeten houden bij het behandelen van dergelijke patiënten. Canadese wetenschappers doken in de literatuur en vroegen de mening van specialisten en patiënten en stelden een aantal aanbevelingen op.

Tegen welke problemen lopen lymfoedeempatiënten met obesitas aan?

Kozak AT. Journal of Lymphoedema 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Leven met een chronische ziekte zoals lymfoedeem kent zijn uitdagingen. Het wordt nog moeilijker als daar obesitas bijkomt. Tegen welke problemen lopen deze patiënten aan? En bij wie kunnen ze terecht? Amerikaanse wetenschappers interviewden 26 obese lymfoedeempatiënten en vroegen naar hun ervaringen.  

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Training en kanker

Duur: 12:25 min | Spreker: Benno van Tol MSc

One size does NOT fit all: Benno van Tol - docent fysiotherapie en onderzoeker binnen het lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg aan de Hogeschool van Amsterdam - legt uit welke variabelen je kunt aanpassen zodat een training aansluit bij de individuele wensen, interesses en behoeften van patiënten met kanker.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Lichaamsbeeld en seksualiteit belangrijke thema’s bij patiënten die behandeld zijn voor hoofd-halskanker

Bron: Medicalfacts, 14 januari 2021

Een behandeling aan hoofd-halskanker kan leiden tot veranderingen in het uiterlijk. Denk aan littekens, een veranderde gezichtscontour of een scheve mond. Daarnaast kan de patiënt als gevolg van behandeling te maken krijgen met functionele beperkingen zoals moeite met praten, eten en/of slikken. Uit het promotieonderzoek van Heleen Mellissant blijkt dat dit invloed heeft op het lichaamsbeeld en op de seksualiteit van patiënten.

Nieuwe hoogleraar wil met behulp van ‘real world data’ oncologische behandelprocessen verbeteren

Bron: LUMC, 11 januari 2021

Met behulp van ‘real world data’ uit de klinische praktijk, kan de kwaliteit van de oncologische zorg de komende jaren verder verbeterd worden. Dit zegt prof. dr. Michel Wouters. Hij is sinds 1 december 2020 aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van de oncologische zorg, in het bijzonder datagedreven verbetering van patiëntuitkomsten’, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Meer aandacht voor slaapproblemen bij kinderen met kanker

Bron: Medicalfacts, 8 december 2020

Bij kinderen met kanker liggen slaapproblemen op de loer. Stress, symptomen van de ziekte en bijwerkingen van de behandeling hebben een negatief effect op slaap, terwijl slaap het herstel juist bevordert. Vroege opsporing van slaapproblemen is daarom belangrijk.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

15 en 16 januari 2021

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Saxenburgh Medisch Centrum breidt chemokuren thuis uit

Bron: Medicalfacts, 3 december 2020

Het Saxenburgh Medisch Centrum biedt kankerpatiënten al langere tijd de mogelijkheid om een chemokuur vanuit huis toegediend te krijgen. Sinds september is deze mogelijkheid verder uitgebreid voor patiënten met de ziekte van Kahler.

Oproep Borstkankervereniging en KWF: 'Vertraag bevolkingsonderzoek borstkanker niet'

Bron: Gezondheidsnet, 3 december 2020

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft besloten om het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar te vertragen. Hierdoor zullen meer vrouwen aan borstkanker overlijden. Borstkankervereniging Nederland (BVN) en KWF Kankerbestrijding hebben in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) om nadere toelichting en informatie gevraagd.

Nog maar eens per drie jaar preventief borstkankeronderzoek

Bron: Skipr, 26 november 2020

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar.

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting

Planning op basis van belangstelling

Voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de tweede lijn heeft het NPi een nieuwe tweedaagse cursus ontwikkeld over ‘Oncologie en fysiotherapie in de tweede lijn’.Deze cursus is bedoelt als basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Belangstellende 2e lijns fysiotherapeuten kunnen vrijblijvend hun interesse in deze cursus kenbaar maken.

Meer informatie over de NPi-service