NPi-service Lymfologie en oncologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Kwaliteit van leven bij vrouwen met lymfoedeem na een borstkankerbehandeling

In de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van diagnose en behandeling van borstkanker. Het percentage patiënten dat de ziekte overleeft is hierdoor fors toegenomen, maar ze kampen vaak met complicaties, waarvan lymfoedeem de meest voorkomende is. Wetenschappers uit Chili en Spanje onderzochten welke ziektegerelateerde factoren het meest bepalend zijn voor de kwaliteit van leven na een borstkankerbehandeling. Meer weten? Lees dan het hele referaat!

- Current Oncology 2023, Ramirez-Parada et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, prof. dr. Nele Devoogdt
-> Lees in PDF

Ademspiertraining en looptherapie via e-health: een actiever leven na longkanker?

Veel mensen die behandeld zijn voor longkanker ervaren een negatieve spiraal van kortademigheid en inactiviteit. Kan een gecombineerde behandeling van inspiratoire spiertraining en looptherapie via e-health deze vicieuze cirkel doorbreken? Lees snel verder tot welke conclusies Amerikaanse onderzoekers kwamen.

- Supportive Care in Cancer 2023, Ha et al.
- Maarten van Egmond PhD, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF

Nieuwe podcast: 'Wat weten we nu over lipoedeem?'

Veel mensen weten niet precies wat lipoedeem is. De aandoening blijft dan ook meestal lang fout gediagnosticeerd, of wordt helemaal niet herkend. Wat weten we op dit moment wel? Dat zochten Poolse fysiotherapeuten uit. Ze bestudeerden de wetenschappelijke literatuur om de kennis over dit onderwerp in kaart te brengen.
-> Log in en luister

Nieuwe e-learning 'Twee nieuwe inzichten over compressietherapie bij armlymfoedeem na borstkanker'

Deze e-learning gaat over twee recente inzichten op het gebied van compressietherapie bij mensen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem van de arm. Is het voor alle patiënten met mild armlymfoedeem zinvol om vroeg te beginnen met compressietherapie? En kun je armlymfoedeem verminderen door ‘s nachts compressie toe te passen?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Trainen tijdens chemotherapie'

In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Supportive care interventions for men with urological cancers: a scoping review.
-> Support Care Cancer

Literatuurlijst 2023-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> De juiste fysieke revalidatie na kanker? Het EXCEEDS-algoritme geeft antwoord!
-> Lipoedeem: wat weten we nu?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!

Wie begrijpt de klachten die sommige vrouwen krijgen van hun borstimplantaten?

Bron: NRC, 30 november 2023

Geneeskunde Sommige vrouwen worden ziek van siliconen borstimplantaten. „En sommigen goed ziek”, zegt internist Prabath Nanayakkara. Maar wie begrijpt de onbegrepen klachten?

Snel en precies tumoren meten dankzij AI

Bron: Amsterdam UMC, 29 november 2023

De CAESAR-onderzoeksgroep van Amsterdam UMC ontwikkelde een AI-tool die automatisch levertumoren laat zien op CT-scans van patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker. Dit geeft artsen snel inzicht in de grootte van de tumoren. Dat de tool nu in de dagelijkse praktijk van de arts wordt onderzocht is goed nieuws, veel AI-tools blijven namelijk in de ontwikkelfase steken. Onderzoeker Michiel Zeeuw legt uit hoe deze software tot stand is gekomen.

Nieuw AI-systeem kan helpen in vroeg stadium slokdarmkanker herkennen

Bron: Skipr, 24 november 2023

Een nieuw AI-systeem kan endoscopisten helpen bij het vroegtijdig herkennen van slokdarmkanker, blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven. “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, des te beter de uitkomst voor de patiënt”, aldus Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC. “We zijn dan ook erg blij met deze hulp van kunstmatige intelligentie.”

Strategie tegen kanker goede stap want Europees gezien kan Nederland nog veel verbeteren

Bron: Medicalfacts, 27 november 2023

Vandaag wordt de Nederlandse Kanker Agenda (NKA) gelanceerd. Dit is een belangrijke stap om de kankerzorg te verbeteren en de impact van kanker op individuen te verminderen. De NKA benadrukt het belang van samenwerking, onderzoek en innovatie in de behandeling en preventie van kanker.

KWF: 1 op de 3 kankergevallen is te voorkomen, roken grote boosdoener

Bron: NOS, 24 november 2023

Een derde van alle kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens KWF Kankerbestrijding zijn er tot 40.000 gevallen te voorkomen door gezonder te leven.

AI-systeem helpt vroeg stadium slokdarmkanker herkennen

Bron: Amsterdam UMC, 23 november 2023

Een nieuw AI-systeem kan endoscopisten helpen bij het vroegtijdig herkennen van slokdarmkanker, blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en de TU Eindhoven. “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, des te beter de uitkomst voor de patiënt”, aldus Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC. “We zijn dan ook erg blij met deze hulp van kunstmatige intelligentie.”

Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker

Bron: Radboud UMC, 17 november 2023

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht dat is gepubliceerd in JAMA Oncology. De jaarlijkse besparing kan oplopen tot tientallen miljoenen.

Kankerbehandeling bij mannen vaker op genezing gericht dan bij vrouwen

Bron: Nu, 20 november 2023

Bij sommige soorten kanker krijgen mannen vaker een behandeling die gericht is op genezing, terwijl bij vrouwen de focus op pijnbestrijding ligt. Het is nog onduidelijk waardoor dit komt. Mogelijk spelen de verschillen in voorkeur van de patiënt een rol.

Borstkankerpatiënten ontevreden over behandeling arts

Bron: Skipr, 20 november 2023

Vrouwen met borstkanker die na een amputatie geen borstreconstructie willen, voelen zich niet altijd gerespecteerd door artsen.

Bij kanker krijgen mannen vaker tumorbehandeling, vrouw pijnbestrijding

Bron: Gezondheidsnet, 20 november 2023

Bij bepaalde typen kanker krijgen mannen vaker een behandeling die gericht is op genezing of op het verkleinen van de tumor, zoals chemotherapie. Vrouwen krijgen vaker pijnbestrijding en andere behandelingen die gericht zijn op verlichting. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL), meldt Volkskrant maandag.

Zowel op locatie als online: start met de NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’

Zaterdag 13 januari, vrijdagmiddag en -avond 2 februari en zaterdag 3 februari 2024

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn. De cursus kan zowel op locatie als online worden gevolgd.

‘Nog steeds weinig kwaliteitsinformatie over kankerbehandeling beschikbaar’

Bron: Skipr, 17 november 2023

Voor veel patiënten met kanker is nog steeds weinig kwaliteitsinformatie beschikbaar over hun behandeling, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). “Helaas is er voor mensen met kanker anno 2023 nog steeds te weinig informatie beschikbaar om te weten welke expertise een ziekenhuis heeft.”

AI in de zorg: 3 baanbrekende innovaties in 2023

Bron: Scientias, 16 november 2023

rtificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg en dat is niet voor niets. AI-systemen kunnen namelijk bijdragen aan efficiëntere zorgverlening, nauwkeurigere diagnostiek en een verbetering in de algehele patiëntenzorg.

Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2024

Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin kom je meer te weten over de vormen van kanker waar je als fysiotherapeut in de praktijk vooral mee te maken kunt krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.

Meer mond-keelkanker door HPV, maar verband is amper bekend

Bron: RTL nieuws, 15 november 2023

Het aantal gevallen van mond-keelholtekanker stijgt door toedoen van het humaan papillomavirus (HPV). Het verband tussen het virus en deze vorm van kanker is echter nauwelijks bekend, signaleert kno-arts en onderzoeker Femke Verhees van Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek.

Veelbelovende ontdekking voor verbeteren van immuuntherapie bekroond

Bron: LUMC, 16 november 2023

Natasja de Vries heeft de prijs voor het beste oncologische proefschrift van het jaar gekregen voor haar onderzoek in het LUMC naar immuuntherapie. De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) reikte de prijs vrijdag uit tijdens de Oncologiedagen in in Congrescentrum Papendal.

E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’

De prijs van de e-learning bedraagt € 59,00

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In de E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’ worden achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking toegelicht en geoefend. Vragen (en antwoorden) die daarbij centraal staan zijn: Welke FITT-factoren horen bij welke gewenste uitkomsten? Hoe bouw je een training op? Met welke risico’s moet je rekening houden, in het bijzonder in de palliatieve fase? Hoe screen je op die risico’s?

Stress beïnvloedt mogelijk het effect van immuuntherapie

Bron: Medisch Contact, 14 november 2023

Stress lijkt een negatief effect te hebben op de kans van slagen van neoadjuvante immuuntherapie bij patiënten met een melanoom. Dit blijkt uit onderzoek van Itske Fraterman e.a. in Nature Medicine.

Praktijkdagen lymfologie in Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde

Dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024

Tijdens deze praktijkdagen in het Expertise Centrum Lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL) van ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten leer je als oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut de relevante aspecten qua diagnostiek, behandeling en follow-up uit de richtlijn lymfoedeem toe te passen in de verschillende stadia van lymfoedeem, bij hoog-complexe patiënten.

Gespecialiseerde diagnostiek door umc’s geeft patiënten sneller duidelijkheid

Bron: Amsterdam UMC, 13 november 2023

Hoe ziet de beste zorg voor mensen met zeldzame of heel intensief te behandelen kanker eruit in de regio Amsterdam? Hoogleraar Hematologie Sonja Zweegman pleit voor een grotere rol van umc’s bij de diagnostiek. Zo krijgen patiënten sneller duidelijkheid, ook over de plek waar ze het beste behandeld kunnen worden. “Hiervoor is een nieuwe vorm van financiering nodig”, zegt ze, “en een goede samenwerking in de regio. Daar moeten we de tijd voor krijgen.”

Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie

Zaterdag 23 maart 2024 en voorafgaande E-learning

Wil je leren hoe je jouw fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling voor kanker ondergaan het beste vorm kunt geven? Volg dan de cursus ‘Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie’. Door de continu veranderende gezondheidstoestand van deze patiënten beter te leren interpreteren, kun je hun trainingsprogramma’s op adequate wijze aanpassen en de effectiviteit ervan verhogen. Deze cursus bestaat naast een fysieke cursusdag uit een voorafgaande e-learning module.

Verbluffende resultaten van studie naar longkankerscreening : wanneer start hier bevolkingsonderzoek?

Bron: Scientias, 9 november 2023

Longkanker is verreweg de dodelijkste kankersoort. Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 10.000 mensen aan. Tegelijkertijd is er een heel duidelijke oorzaak: roken. Dat maakt screening relatief eenvoudig. Je hoeft immers niet de hele bevolking te controleren. Onderzoek wijst dan ook uit dat een simpele CT-scan vele levens kan redden.

Webinar 'Verhoging van zelfeffectiviteit bij oedeem- en oncologiepatiënten: motiveren kun je leren!'

Dinsdagavond 26 maart 2024

Door dit webinar te volgen leer je wat belemmerende en bevorderende factoren voor therapietrouw en zelfeffectiviteit zijn en door middel van welke strategieën je de motivatie en het zelfmanagement van oncologie- en oedeempatiënten kunt verhogen. De twee experts die dit webinar verzorgen zijn Annemarieke Fleming (als gezondheidszorgpsycholoog werkzaam bij Reade Revalidatie te Amsterdam) en Ad Hendrickx (als fysiotherapeut werkzaam in het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde van Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten).

‘Door kennis en kunde te bundelen in OncoNoVo+ krijgen patiënten de beste zorg op de juiste plek’

Bron: Amsterdam UMC, 8 november 2023

Met de oprichting van het nieuwe regionale oncologienetwerk OncoNoVo+ hebben patiënten met kanker in de provincies Noord-Holland en Flevoland toegang tot de beste oncologische zorg. Op 7 november ondertekenden alle 13 ziekenhuizen in deze regio de samenwerkingsovereenkomst. “Door dit netwerk kunnen we in regionale multidisciplinaire teams de behandeling van de patiënten bespreken”, aldus oncologisch chirurg Geert Kazemier van Amsterdam UMC.

Zowel op locatie als online: Masterclass ‘Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen’

Vrijdag 5 april 2024

Oncologie- en oedeemfysiotherapeuten als ook orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.

Toegang tot nieuwe kankermedicijnen in Europa kan sneller en uniformer

Bron: Medisch Contact, 7 november 2023

Patiënten met kanker krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste oncologische geneesmiddelen, nadat die zijn goedgekeurd door het European Medicines Agency (EMA). Deze periode kan zelfs sterk variëren.

Zelfmanagement bij lymfoedeem – teach the teacher

Vrijdag 5 april, zaterdag 6 april en zaterdag 20 april 2024

In deze cursus leer je hoe je als oedeemfysiotherapeut zelfmanagement een volwaardige plaats kunt geven binnen de individuele lymfoedeembehandeling en hoe je een zelfmanagementcursus kunt opzetten voor groepen cliënten met lymfoedeem in alle fasen van de behandeling. Bekijk ook de videotrailer.

Eiwitanalyse brengt voorspellers effectiviteit borstkankerbehandeling in kaart

Bron: Universiteit Utrecht, 1 november 2023

Door de eiwitsamenstelling van borstkankercellen in kaart te brengen, onderzochten Donna Debets en Kelly Stecker van het AltelaarLab hoe je de effectiviteit van conventionele behandeling voor HER2-positieve borstkanker kan voorspellen. Het onderzoek werpt licht op het hoe en waarom achter de diverse reacties van borstkanker op een behandeling, en brengt gepersonaliseerde oncologie een stap dichterbij. De studie is een gezamenlijke inspanning van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut en is recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports Medicine.

Compressietherapie bij (lymf)oedeem: nieuwe inzichten en toepassingen

Vrijdag 26 april en vrijdag 21 juni 2024

In deze cursus wordt je geïnformeerd over de laatste inzichten met betrekking tot compressietherapie en leer je goed onderbouwde keuzes te maken ten aanzien van de toepassing van compressie in de behandeling van patiënten met (lymf)oedeem, de gemaakte keuzes te verantwoorden, uit te voeren en te evalueren. Tevens leer je de diverse vormen van compressie aan te leggen en patiënten te instrueren hoe zij deze zelf op adequate wijze kunnen aanleggen.

Casper van Eijck hoopt dat patiënten alvleesklierkanker ooit langdurig zullen overleven

Bron: Amazing Erasmus MC, 27 oktober 2023

Chirurg prof. Casper van Eijck voerde 30 jaar strijd voor een goede therapie tegen alvleesklierkanker. Hij zocht gedurende zijn werkzame leven de verbinding met zijn patiënten én collega’s. ‘Je moet het met elkaar doen.’

E-learnings, podcasts en meer