Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Lipoedeem heeft een duidelijke negatieve invloed op de kwaliteit van leven van vrouwen die eraan lijden. Hoewel lipoedeem en obesitas niet hetzelfde zijn, komen ze wel vaak samen voor en kan obesitas de vicieuze cirkel, waarin lipoedeem alsmaar verergert, aanjagen. Dat voedingsinterventies een positief effect hebben, staat vast. Om te bepalen wat de precieze samenstelling van een dieet voor vrouwen met lipoedeem zou moeten zijn, voerden Poolse wetenschappers een effectonderzoek uit. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele referaat!
- Diabetes Metab Syndr Obes 2022, Jeziorek et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Bea Koet
-> Lees in PDF
Patiënten met darmkanker hebben vaak moeite om hun postoperatieve chemotherapie volledig te volgen: toxische bijwerkingen beperken vaak de optimale dosering. Dit kan de effectiviteit van de behandeling nadelig beïnvloeden. Leidt krachttraining thuis tot een vermindering van die bijwerkingen, zodat patiënten de behandeling beter kunnen verdragen? Amerikaanse onderzoekers onderzochten dit in een gerandomiseerde studie. Lees snel verder tot welke bevindingen ze kwamen.
- CANCER 2024, Caan et al.
- Maarten van Egmond PhD, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF
Veel mensen weten niet precies wat lipoedeem is. De aandoening blijft dan ook meestal lang fout gediagnosticeerd, of wordt helemaal niet herkend. Wat weten we op dit moment wel? Dat zochten Poolse fysiotherapeuten uit. Ze bestudeerden de wetenschappelijke literatuur om de kennis over dit onderwerp in kaart te brengen.
-> Log in en luister
Deze e-learning gaat over twee recente inzichten op het gebied van compressietherapie bij mensen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem van de arm. Is het voor alle patiënten met mild armlymfoedeem zinvol om vroeg te beginnen met compressietherapie? En kun je armlymfoedeem verminderen door ‘s nachts compressie toe te passen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Development of a core set of outcome measures to be applied toward breast cancer-related lymphedema core outcome domains.
-> Breast Cancer Res Treat
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Met de STRIDE-gids kiezen oedeemtherapeuten voor de juiste compressie
-> Loont prevalidatie voor het herstel na een operatie bij darmkanker?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!
Een nieuwe PET-scan maakt onderscheid tussen goedaardige en kwaadaardige niertumoren, blijkt uit internationaal onderzoek geleid door het Radboudumc, gepubliceerd in The Lancet Oncology. Nu verwijdert een chirurg bij patiënten met nierceltumoren vaak de nier of een deel ervan, maar kan achteraf blijken dat de tumor goedaardig was en de operatie dus overbodig. De nieuwe scan geeft al voor de operatie uitsluitsel over de aard van de tumor, en dat heeft grote invloed op de behandeling.
Een kankerdiagnose heeft niet alleen impact op de patiënt zelf, maar ook op de gezondheid van naaste familieleden en partners. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Cancer.
Maagkanker, ook bekend als maagcarcinoom, is een aandoening waarbij abnormale cellen ongecontroleerd groeien in de maag. Het vroegtijdig herkennen van de symptomen kan cruciaal zijn voor de diagnose en behandeling. Hier zijn acht vroege waarschuwingssignalen voor maagkanker, zoals uiteengezet door algemeen chirurg Daniel Joyce:
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een aangrijpingspunt gevonden voor immuuntherapie voor een agressieve vorm van borstkanker. Ze isoleerden een receptor vanuit witte bloedcellen die het target herkent én zetten de eerste stappen richting een klinische behandeling. ‘Het was zoeken naar een speld in een hooiberg.’
De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.
Eindhoven | Mannen die een jaar na hun prostaatverwijdering voor prostaatkanker geen hoog-risico risicowaarden hebben én geen klachten, worden bij het Catharina Ziekenhuis vanaf dat moment overgedragen aan de eerstelijnszorg voor nacontroles. Nu het een bewezen succes is, gaat zorgverzekeraar VGZ dit opnemen in het Zinnige Zorg-programma richting andere ziekenhuizen.
Voor fysiotherapeuten is de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ de snelste route naar een specialisatie, namelijk die van oedeemfysiotherapeut. De opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ van het NPi bestaat uit 10 contactdagen (verdeeld over 5 blokken van 2 dagen) en een studiebelasting van 130 uur. Deze opleiding voldoet aan de criteria van de NVFL voor een initiële opleiding tot oedeemfysiotherapeut en geeft daarmee toegang tot het Aantekeningenregister Oedeemfysiotherapeut. De opleiding is met 130 punten geaccrediteerd voor het Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis - KRF en SKF).
Een dodelijke mariene kegelslak blijkt een bijzonder bestanddeel in zijn gif te hebben, dat mogelijk de sleutel kan zijn tot de ontwikkeling van betere medicijnen. Gifstoffen worden regelmatig gebruikt in de ontwikkeling van medicijnen. Dat komt doordat ze unieke eigenschappen hebben die nuttig kunnen zijn voor medische toepassingen.
In deze masterclass krijg je als oncologie-/oedeemfysiotherapeut inzicht in de functie en werking van het fasciale systeem en in de tekens en symptomen van disfuncties in het fasciale systeem. Tevens leer je hoe je disfuncties in het fasciale systeem therapeutisch kunt beïnvloeden bij patiënten met lymfoedeem en littekens ten gevolge van de behandeling voor kanker. De masterclass wordt (in het Engels) gegeven door Tiina Lahtinen-Suopanki, fysiotherapeut en oedeemtherapeut uit Finland. Zij is een mondiale expert op dit terrein en een zeer inspirerende docent.
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een aangrijpingspunt gevonden voor immuuntherapie voor een agressieve vorm van borstkanker. Ze isoleerden een receptor vanuit witte bloedcellen die het target herkent én zetten de eerste stappen richting een klinische behandeling. ‘Het was zoeken naar een speld in een hooiberg.’
Heb je als oedeemfysiotherapeut wel eens patiënten met lymfoedeem die niet reageren op jouw behandeling met lymfedrainage of compressietherapie zoals je zou willen? Dan biedt lymfofluoroscopie mogelijk een oplossing. Hierdoor krijg je meer inzicht in het (dis)functioneren van het oppervlakkige lymfestelsel. Op basis van deze informatie kun je je interventies aanpassen en de patiënt effectiever behandelen. Wil je hier meer over weten? Volg dan de ONLINE masterclass ‘Lymfofluoroscopie: de meerwaarde voor de oedeemtherapie’.
Het is al vaak onderzocht: dagelijks een aspirientje zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Een nieuwe studie ondersteunt die bevindingen. Wie regelmatig aspirine slikt, zou minder kans hebben op darmkanker, vooral bij een ongezonde leefstijl.
Oncologiefysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor hemato-oncologische ziektebeelden. In deze masterclass worden recente ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn. Deze masterclass kan zowel op locatie (Conferentiecentrum Kaap Doorn) als online worden gevolgd.
Ben je fysio-, oefen-, of ergotherapeut en geef je zorgverleners training of adviezen in fysiek veilig werken en verplaatsingstechnieken, of ben je van plan dat te gaan doen? Dan is de praktische training ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ iets voor jou! Je leert onder meer over de basisprincipes van fysiek veilig werken (werkhouding, arbonormen, haptonomie), transfertechnieken stoel/bed op haptonomische basis (alle situaties, inclusief ziektebeelden) en je gaat aan de slag met kleine hulpmiddelen, zoals een glijzeil en kantellaken.
Door deze cursus te volgen krijg je inzicht in de medische behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen en in de mogelijkheden van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en vitaliteit in deze fasen. Ook leer je hoe je beweeginterventies op maat op kunt stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase en hoe je mantelzorgers gerichte adviezen kunt geven over transfers.
Veel mensen blijken na het stoppen van de fysiotherapiebehandeling niet in staat om zelfstandig fysiek actief te blijven. In het PERPETUUM-project ontwikkelden het AvL en de HvA een gesprekstool en een handreiking voor fysiotherapeuten voor het begeleiden van mensen met de diagnose kanker naar zelfstandig bewegen, rekening houdend met de beperkingen en mogelijkheden van de individuele patiënt én op een manier die aansluit bij het fysiotherapeutische behandelproces. In de nieuwe masterclass ‘Stimuleren van duurzaam beweeggedrag bij kanker’ worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend.
In deze cursus leer je als oedeemfysiotherapeut / huidtherapeut / diëtist een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus ben je in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak. Bekijk ook de videotrailer om een goed beeld te krijgen van de cursusinhoud.
Compressietherapie vormt de hoeksteen van de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Het heeft als doel om de zwelling te reduceren en te stabiliseren. Om dit doel te bereiken is het echter zeer belangrijk om per patiënt de juiste beslissingen te nemen. Welke keuzes er worden gemaakt qua vorm van compressie en type materiaal, hangt af van een grote variëteit van patiënt- en oedeem-gerelateerde factoren. Dit webinar heeft als doel om je wegwijs te maken in de complexe wereld van compressie.
Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het NEXT PRO project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In deze masterclass worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Zo kun je je als oncologisch geschoolde fysiotherapeut goed voorbereiden op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.
Wil je leren hoe je jouw fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling voor kanker ondergaan het beste vorm kunt geven? Volg dan de cursus ‘Behoud van fysieke fitheid tijdens chemotherapie’. Door de continu veranderende gezondheidstoestand van deze patiënten beter te leren interpreteren, kun je hun trainingsprogramma’s op adequate wijze aanpassen en de effectiviteit ervan verhogen. Deze cursus bestaat naast een fysieke cursusdag uit een voorafgaande e-learning module.
Oncologie- en oedeemfysiotherapeuten als ook orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.
Voor fysiotherapeuten die na het volgen van een basisscholing over oncologie en fysiotherapie meer verdieping willen op het gebied van de medische achtergrond van veelvoorkomende vormen van kanker en de mogelijkheden van fysiotherapie daarbij, biedt het NPi de Verdiepingscursus ‘Oncologie en fysiotherapie’. Hierin kom je meer te weten over de vormen van kanker waar je als fysiotherapeut in de praktijk vooral mee te maken kunt krijgen: borstkanker, darmkanker, prostaat- en blaaskanker, longkanker en hoofd-halskanker.
In het NEXT PRO project ontwikkelden het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In de E-learning ‘NEXT PRO beweegprogramma prostaatkanker’ worden achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking toegelicht en geoefend. Vragen (en antwoorden) die daarbij centraal staan zijn: Welke FITT-factoren horen bij welke gewenste uitkomsten? Hoe bouw je een training op? Met welke risico’s moet je rekening houden, in het bijzonder in de palliatieve fase? Hoe screen je op die risico’s?