NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Eerste twee dagen oedeemtherapie zijn het effectiefst

Brix B. Journal of Clinical Medicine 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Het is een gegeven dat oedeemtherapie overtollig vocht kan verwijderen. Maar over de hoeveelheid verplaatst vocht en waar het precies naartoe stroomt is minder bekend. En welke veranderingen treden er op in het bloed na therapie? Oostenrijkse wetenschappers vonden het antwoord door lymfoedeempatiënten vóór, tijdens en na complexe decongestieve therapie te onderzoeken. Lees het referaat voor hun bevindingen.

Haalbaar en veilig beweegprogramma voor mensen met uitgezaaide borstkanker

Groen WG. Supportive Care in Cancer 2020, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Wetenschappers en behandelaars van het Nederlands Kanker Instituut en AmsterdamUMC (locatie VUmc) ontwikkelden het Veerkracht-programma. Door fysiotherapeutische interventies op maat beoogt het programma de fysieke fitheid en het welzijn van patiënten met uitgezaaide borstkanker te verbeteren. Maar werkt het ook, en is het veilig voor deze kwetsbare patiënten? Dat lees je in dit referaat.

Lymfoedeem na hoofd-halskanker: therapie of zelfdrainage?

Ozdemir K. Laryngoscope 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Complexe decongestieve therapie is de gouden standaard om lymfoedeem te verminderen. Deze therapie wordt met name al toegepast bij arm- en beenlymfoedeem. Er is echter nog maar weinig bekend over de werking van CDT bij hoofd-halskankerpatiënten. Is deze therapie bij deze groep net zo effectief? En kunnen patiënten niet gewoon zelf aan de slag gaan met drainage? Turkse wetenschappers zochten het uit. Lees hun bevindingen in dit referaat.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Training en kanker

Duur: 12:25 min | Spreker: Benno van Tol MSc

One size does NOT fit all: Benno van Tol - docent fysiotherapie en onderzoeker binnen het lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg aan de Hogeschool van Amsterdam - legt uit welke variabelen je kunt aanpassen zodat een training aansluit bij de individuele wensen, interesses en behoeften van patiënten met kanker.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Minder diagnoses darmkanker door coronacrisis

Bron: Gezondheidsnet, 1 maart 2021

In 2020 is het aantal mensen dat de diagnose darmkanker kreeg met 8,4 procent gedaald ten opzichte van 2019. Deze daling komt door de coronacrisis. 'Zorgwekkend', vinden de Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker.

Chemotherapie Thuis wint internationale innovatie-award

Bron: Skipr, 16 februari 2021

Het project Chemotherapie Thuis van het Bravis Oncologie Centrum en Allerzorg Care for Cancer is onderscheiden met een Orpea innovatie-award. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een internationale jury van artsen.

Hoe goed werkt het vaccin bij kankerpatiënten? Dat onderzoekt het UMCG

Bron: Trouw, 15 februari 2021

Kwetsbare patiënten hebben het vaccin het hardst nodig, maar de vraag is of het bij hen even goed werkt. Het UMCG start een onderzoek bij patiënten die worden behandeld aan tumoren.

Speciale appstore voor tools bij kanker

Bron: Skipr, 12 februari 2021

Een nieuwe appstore moet de toegankelijkheid, transparantie, kwaliteit en bekostiging van online zelfmanagement tools bevorderen. De zogeheten Onco Appstore is ontwikkeld op initiatief van een groep samenwerkende organisaties die zich richten op kankerzorg.

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker – beweeginterventies

Zaterdag 27 maart 2021

Deze scholingsdag organiseert het NPi voor fysiotherapeuten die de eendaagse cursus ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ hebben gevolgd in 2016, 2017 of 2018. De deelnemende fysiotherapeuten leren in deze scholing om beweeginterventies op maat op te stellen voor patiënten met kanker in de palliatieve fase.

Hoe helpt technologie mensen met kanker, artrose en epilepsie?

Bron: ZonMw, 8 februari 2021

Tijdens het webinar op maandag 1 februari werd er teruggeblikt op 15 jaar medische technologie. Arts-onderzoeker dr. Martijn de Bruin, professor dr. Floris Lafeber en neuroloog dr. Roland Thijs vertelden over de nieuwste technologische ontwikkelingen om mensen met een niertumor, knieartrose en epilepsie te helpen.

Zelfmanagement bij lymfoedeem: teach the teacher. Bekijk de videotrailer.

5 maart, 6 maart en 17 april 2021

In deze cursus leer je hoe je als oedeemfysiotherapeut zelfmanagement een volwaardige plaats kunt geven binnen de individuele lymfoedeembehandeling en hoe je een zelfmanagementcursus kunt opzetten voor groepen cliënten met lymfoedeem in alle fasen van de behandeling. Bekijk ook de korte videotrailer. NB: deze cursus wordt ofwel gegeven als fysieke scholing in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn, ofwel als online scholing als groepsbijeenkomsten nog niet mogelijk zijn in maart.

WHO: pandemie pakt dramatisch uit voor Europese kankerzorg

Bron: Skipr, 4 februari 2021

De coronapandemie heeft dramatische gevolgen voor kankerpatiënten in Europa. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat de kankerzorg geheel of gedeeltelijk is ontregeld in een derde van de landen in de regio. Ook Nederland bleef volgens de organisatie niet gespaard.

‘Nederland moet ambitie in strijd tegen kanker opschroeven’

Bron: Skipr, 3 februari 2021

De vijfjaarsoverleving van de Nederlandse kankerpatiënten moet binnen tien jaar omhoog van 65 procent naar 75 procent. Ook moet er meer aandacht komen voor preventie door betere leefstijl. Bovendien moet tijdige opsporing door nieuwe technieken en systemen worden bevorderd.

Vaardigheidstraining oedeemtherapie

Maandag 19 april 2021

De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainagetechnieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.

Wereldkankerdag 2021: blijf in beweging

Bron: Medicalfacts, 1 februari 2021

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning.

Masterclass ‘Primair lymfoedeem: diagnostiek en behandeling’

29 april 2021

Deze voor oedeemfysiotherapeuten en huidtherapeuten uiterst interessante masterclass gaat over veranderingen in het lymfestelsel die veroorzaakt zijn door genetische afwijkingen. De aanleg en functie van het lymfestelsel kan aanzienlijk verschillen tussen mensen. Kennis over en inzicht in de aanleg van het lymfestelsel en de rol die erfelijkheid speelt helpt om lymfoedeem beter te begrijpen. Tevens leert u de belangrijkste patronen die wijzen op syndromale afwijkingen te herkennen. NB: deze masterclass wordt ofwel gegeven als fysieke scholing in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn, ofwel als online scholing als groepsbijeenkomsten nog niet mogelijk zijn in april.

Nieuwe proef met bevolkingsonderzoek borstkanker

Bron: Volkskrant, 28 januari 2021

Er komt opnieuw een proefbevolkingsonderzoek naar borstkanker om uit te zoeken of een nieuwe techniek tumoren beter zichtbaar kan maken. Dat onderzoek wordt de komende jaren gedaan bij de 80 duizend vrouwen met dicht borstklierweefsel, bij wie een mogelijke tumor op de gebruikelijke mammografie slecht zichtbaar is.

ONLINE Conferentie over fysiotherapie in de oncologie

3 en 4 mei 2021

De internationale conferentie over fysiotherapie in de oncologie (ICPTO) op 3 en 4 mei 2021, die zou plaatsvinden in Kopenhagen, wordt een geheel ONLINE evenement vanwege de wereldwijde coronapandemie. Het thema van deze interessante conferentie is “When Research meets Clinical Practice”. Naast recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de oncologie en fysiotherapie, lichten fysiotherapeuten uit diverse landen hun best practices toe. De sprekers zijn internationaal erkende wetenschappers, klinische experts en leiders van nationale en internationale organisaties op het gebied van de oncologische revalidatie.

Negatieve attitudes funest voor deelname CRC-screening

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 27 januari 2021

Als het gaat om deelname aan screening op colorectaal carcinoom (CRC) hebben individuele karakteristieken meer invloed op non-participatie dan kenmerken van het screeningsprogramma. Dat concluderen Esther de Bekker-Grob van de Erasmus Universiteit en collega’s (Patient. 2020; online 5 november). *Voor deze bron moet worden betaald.

Snel onderzoek AvL naar respons kankerpatiënten op vaccins

Bron: Het Parool, 27 januari 2021

Een onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) moet duidelijk maken of patiënten die een kankerbehandeling krijgen net zo goed beschermd zijn met een coronavaccin als anderen.

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting

Planning op basis van belangstelling

Voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de tweede lijn heeft het NPi een nieuwe tweedaagse cursus ontwikkeld over ‘Oncologie en fysiotherapie in de tweede lijn’.Deze cursus is bedoelt als basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Belangstellende 2e lijns fysiotherapeuten kunnen vrijblijvend hun interesse in deze cursus kenbaar maken.

Cijfers over kanker eenvoudig weergegeven op kanker.nl

Bron: Medicalfacts, 21 januari 2021

Op kanker.nl, het informatieplatform voor patiënten en naasten, staan vanaf nu cijfers over het voorkomen en de overleving van meer dan 70 kankersoorten in eenvoudige figuren. Deze figuren zijn in gebruikerstesten getoetst op begrijpelijkheid. Hiermee kunnen patiënten en naasten cijfers bekijken uit de Nederlandse Kankerregistratie, de landelijke registratie waarin gegevens van mensen met kanker worden vastgelegd.

Masterclass ‘The role of exercise in oncology rehabilitation: new insights'

7 mei 2021

De masterclass ‘The role of exercise in oncology rehabilitation: new insights’ wordt gegeven door Lee Jones, PhD, een internationale expert op het gebied van ‘exercise oncology’. Lee Jones is professor en onderzoeker aan het prestigieuze Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, USA. NB: deze masterclass wordt ofwel gegeven als fysieke scholing in Mercure Hotel Amsterdam West, ofwel als online scholing als de docent in mei niet naar Nederland kan komen in verband met de coronamaatregelen.

Nieuwe kankermedicijnen eerder beschikbaar door nieuw protocol

Bron: NOS Nieuws, 19 januari 2021

Nieuwe, dure kankermedicijnen zijn voortaan sneller beschikbaar door het Drug Access Protocol (DAP) dat is ontwikkeld door oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland, schrijft het AD.

Nieuwe masterclass ‘Fysiotherapie bij hemato-oncologische ziektebeelden’

5 juni 2021

Oncologiefysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor hemato-oncologische ziektebeelden. In deze nieuwe masterclass van het NPi worden recente ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn.

Lichaamsbeeld en seksualiteit belangrijke thema’s bij patiënten die behandeld zijn voor hoofd-halskanker

Bron: Medicalfacts, 14 januari 2021

Een behandeling aan hoofd-halskanker kan leiden tot veranderingen in het uiterlijk. Denk aan littekens, een veranderde gezichtscontour of een scheve mond. Daarnaast kan de patiënt als gevolg van behandeling te maken krijgen met functionele beperkingen zoals moeite met praten, eten en/of slikken. Uit het promotieonderzoek van Heleen Mellissant blijkt dat dit invloed heeft op het lichaamsbeeld en op de seksualiteit van patiënten.

Nieuwe hoogleraar wil met behulp van ‘real world data’ oncologische behandelprocessen verbeteren

Bron: LUMC, 11 januari 2021

Met behulp van ‘real world data’ uit de klinische praktijk, kan de kwaliteit van de oncologische zorg de komende jaren verder verbeterd worden. Dit zegt prof. dr. Michel Wouters. Hij is sinds 1 december 2020 aangesteld als bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van de oncologische zorg, in het bijzonder datagedreven verbetering van patiëntuitkomsten’, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Meer informatie over de NPi-service