Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Behalve manuele lymfedrainage, het dragen van compressiemateriaal en oefeningen, is ook pneumatische compressie een regelmatig toegepaste behandeling bij patiënten met borstkankergerelateerd lymfoedeem. De toegevoegde waarde van pneumatische compressie bovenop de conventionele behandelmethoden is echter dubieus; de uitkomsten van verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen. Om meer duidelijkheid te krijgen, voerden Chinese wetenschappers een systematic review uit.
- Gland Surg. 2024, Hou et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, prof. dr. Nele Devoogdt
-> Lees in PDF
Het is bekend dat lichaamsbeweging na de diagnose met borstkanker het herstel positief beïnvloedt, maar welke rol speelt lichaamsbeweging in het risico op recidief? Onderzoekers tonen aan dat vrouwen die regelmatig bewegen minder kans hebben op recidief, maar niet bij alle subtypes. Maar waar ligt de optimale grens en kan te veel bewegen zelfs nadelig zijn? Lees snel verder!
- J Clin Oncol 2024, Soldato et al.
- Maarten van Egmond PhD, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF
Preoperatieve training is haalbaar, veilig en mogelijk effectief bij patiënten die vanwege blaaskanker een totale blaasverwijdering ondergaan. In deze podcast hoor je hoe begeleide oefeningen de fysieke en mentale gezondheid van deze patiënten kunnen verbeteren en mogelijk de negatieve effecten van de operatie kunnen verminderen.
Deze e-learning gaat over twee recente inzichten op het gebied van compressietherapie bij mensen met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem van de arm. Is het voor alle patiënten met mild armlymfoedeem zinvol om vroeg te beginnen met compressietherapie? En kun je armlymfoedeem verminderen door ‘s nachts compressie toe te passen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Exercise interventions for self-perceived body image, self-esteem and self-efficacy in women diagnosed with breast cancer: a systematic review with meta-analysis and meta-regressions
-> Supportive Care in Cancer
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bevordert motiverende gespreksvoering het gezondheidsgedrag bij kanker?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!
Wil je collega-therapeuten helpen om nieuwe kennis toe te passen? Haal jij met gemak de essentie uit een wetenschappelijke studie? Vind je het leuk om te schrijven? En ben jij organisatorisch sterk? Dan ben jij misschien wel de nieuwe collega die 16 uur per week (deels thuiswerken mogelijk) bij ons wil komen werken. Ben of ken jij iemand die geïnteresseerd is? Deel deze vacatures dan, of solliciteer vóór 3 februari 2025!
Of je nu zweert bij volkoren brood, een scheepslading peulvruchten of havermout in je yoghurt ’s ochtends, áls je maar vezels eet. Want steeds meer blijkt dat ze ongelooflijk goed voor je zijn. Toch is het lastig om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te halen. Mogelijk kan een nieuwe studie van Stanford je overtuigen.
Het is de nachtmerrie van iedere ouder: een kind met kanker. Jaarlijks krijgen zo’n zeshonderd kinderen de verschrikkelijke diagnose, waarbij leukemie het meest voorkomt. Canadese wetenschappers wilden weten of kinderen met obesitas een kleinere kans hebben om de ziekte te overleven.
Lichaamsbeweging helpt niet alleen om kanker te voorkomen, maar kan ook de ernst van de ziekte beïnvloeden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in Zuid-Afrika.
Vivek Murthy, de hoogste Amerikaanse gezondheidsautoriteit, waarschuwt in een nieuw rapport over de relatie tussen alcohol en kanker. De bevindingen zijn met name voor vrouwen zorgwekkend. Dat bericht persagentschap Bloomberg.
Mannen uiten zich minder gemakkelijk over de emotionele gevolgen van hun kankerdiagnose dan vrouwen, zegt IPSO, een organisatie die in honderd centra in het hele land (voormalige) kankerpatiënten en naasten psychosociale ondersteuning biedt. Daarom moeten er volgens haar meer lotgenotengroepen komen voor mannen die door de ziekte zijn getroffen. Die lotgenotengroepen moeten dan ook meer bekendheid krijgen, met name via zorgverleners.
Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Nieuw onderzoek werpt licht op hóé deze bacterie, die jaarlijks miljoenen mensen ziek maakt, dit kan veroorzaken. De bevindingen bieden nieuwe aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen.
Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent bewees dat chemotherapie toevoegen aan de behandeling van patiënten met een langzaam groeiende hersentumor hun leven kan verlengen. Gedurende zijn carrière verdubbelde de overlevingstijd van deze patiënten. ‘Het is een milestone die staat.’
Blijf in beweging, of je het nu een neuroloog vraagt, een diëtist of een cardioloog, ze adviseren allemaal hetzelfde. Niet gek als je weet dat nieuw onderzoek aantoont dat voldoende lichaamsbeweging de kans op maar liefst negentien chronische ziektes verkleint.
Als je ouder wordt, neemt de kans op kanker toe. Maar daar is iets geks mee aan de hand: op een zekere leeftijd daalt het risico op de ziekte weer. Onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat kan.
Rusland heeft zijn eigen vaccin tegen kanker ontwikkeld. Dat heeft de Russische toponcoloog Andrey Kaprin (58) bekendgemaakt. Het vaccin komt begin 2025 op de markt en zal helemaal gratis zijn. “Het onderdrukt de groei van een tumor en voorkomt uitzaaiingen.” Het klinkt veelbelovend, maar is dat ook zo?
Diëtist-onderzoeker Annemieke Kok van UMC Utrecht onderzocht hoe de voedings- en beweegzorg geoptimaliseerd kan worden voor patiënten met hoofd-halskanker die chemoradiotherapie ondergaan. Op 10 december promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift “Move to Eat”. Vanwege het grote risico op ondervoeding bij deze patiëntengroep, benadrukt Kok in haar proefschrift het belang van dieetbehandeling en fysiotherapie als onderdeel van de multidisciplinaire behandeling.
De gezondheidsrisico's van Nederlanders nemen toe door klimaatverandering, meldt het RIVM. Zo zijn er meer sterfgevallen door hitte, hebben mensen hevigere hooikoortsklachten en is er een grotere kans op huidkanker.
Vijf nieuwe kankeronderzoeken onder leiding van Erasmus MC’ers kunnen in 2025 van start dankzij financiering van KWF Kankerstrijding. In totaal gaat het om een investering van ruim 7,7 miljoen euro in studies naar acute leukemie, myeloproliferatieve neoplasmata, longcarcinoid, blaasonderzoek en alvleesklierkanker. Stefan Erkeland van de afdeling Immunologie leidt een project naar T-cel immuuntherapie voor patiënten met acute myeloïde leukemie (AML).