NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Is oefenen in ruglig zinvol voor vrouwen met beenlymfoedeem?

Abe K. Supportive Care in Cancer 2021, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Draagt lichaamshouding bij aan de positieve effecten van oefenen en compressie bij patiënten met lymfoedeem in hun been? Japanse onderzoekers voerden een gerandomiseerde cross-over-studie uit om deze vraag te beantwoorden. Lees het hele referaat om meer te weten te komen over hun bevindingen!

Lymfoedeemscreening na borstkanker: welke meetmethode heeft de voorkeur?

Bundred N. British Journal of Cancer 2020, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Screenen op lymfoedeem bij patiënten die een okselkliertoilet hebben gehad kan tijdige behandeling starten en verergering voorkomen. Maar welk meetinstrument is daarvoor het meest geschikt? En is het mogelijk patiënten met een verhoogd risico op lymfoedeem vroegtijdig te herkennen? Britse onderzoekers volgden 1100 vrouwen tot vijf jaar na hun operatie om daar antwoord op te krijgen. Lees hier wat zij ontdekten.

Beter slapen na borstkanker? Blijf actief!

Yang H. Supportive Care in Cancer 2021, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Welke rol spelen fysieke activiteiten bij slaapproblemen bij vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker? Lees in dit NPi-servicereferaat de resultaten van Chinese onderzoekers, die hiervoor de gegevens uit zes studies in een meta-analyse combineerden.

Literatuurlijst 2021-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Therapie bij lymfoedeempatiënten

Duur: 53:30 min | Spreker: Tom Zee

Tom Zee, fysiotherapeut en cursusleider bij de NPi-opleiding Oedeemfysiotherapie, neemt in deze webcast een aantal recente wetenschappelijke studies onder de loep. Hij bespreekt wat de wetenschap vermeldt over de effectiviteit van manuele lymfdrainage, compressietherapie en oefentherapie. Daarbij onderscheidt hij verschillende soorten compressiematerialen en technieken, en uiteenlopende oefenvormen. Ook staat hij stil bij de rol van voorlichting, leefstijl en zelfmanagement bij de behandeling van lymfoedeempatiënten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Eenheid van taal in de oncologische zorg

Bron: Zorgvisie, 20 juli 2021

Van patiënten met borstkanker moeten zorgverleners tot wel veertig keer dezelfde informatie invoeren in verschillende systemen. Dat is arbeidsintensief, kostenverhogend, inefficiënt en foutgevoelig: het kan zelfs de juiste diagnose en behandeling van de patiënt in gevaar brengen. Tijd voor verandering. Dat schrijven leden van de werkgroep standaardisatie verslaglegging van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON).

Hoge vezelinname gunstig na darmkankeroperatie

Bron: Nieuws voor diëtisten, 14 juli 2021

Patiënten met een hoge vezelinname hebben minder kans op complicaties na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, gepubliceerd in JAMA Sugery. Niet eerder is op zo’n grote schaal gekeken naar het verband tussen vezelinname en complicaties.

Start met de NPi-leerlijn Oncologie: ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ (3)

Zaterdag 25 september, vrijdagmiddag en -avond 8 oktober en zaterdag 9 oktober

De cursus ‘Oncologische cliënten: fysiotherapeutische mogelijkheden’ vormt het startpunt van de NPi-leerlijn Oncologie. In het fysiotherapeutische werkveld bestaat een grote behoefte aan scholing op het gebied van de fysiotherapeutische begeleiding van mensen die een medische behandeling voor kanker hebben ondergaan en daarna kampen met een sterk verlaagde belastbaarheid. Deze cursus is gericht op de individuele begeleiding van oncologische cliënten in de eerstelijn.

Mentaal welbevinden in de jaren na borstkanker

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 11 juli 2021*

Veel vrouwen met borstkanker voelen zich angstig of terneergeslagen rondom de diagnose en tijdens de behandeling. Over de langetermijneffecten van de ziekte op hun mentale gezondheid is echter minder bekend. Inzicht hierin kan helpen om de voorlichting aan patiënten te verbeteren en de zorg beter te plannen. *Voor deze bron moet worden betaald

Vaardigheidstraining oedeemtherapie. Nog enkele plaatsen beschikbaar

Maandag 11 oktober 2021

De ‘Vaardigheidstraining oedeemtherapie’ is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van oedeemfysiotherapeuten. De nadruk ligt op het aanbrengen van compressie door middel van zwachtels en manuele lymfedrainagetechnieken. De cursus is bedoeld voor therapeuten die de technieken uit de opleiding ‘Oedeemfysiotherapie’ (voorheen: Basiscursus ‘Therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’) willen opfrissen en verbeteren.

Studie universiteit Berkeley: “Gsm-gebruik verhoogt kans op kanker”

Bron: HLN, 8 juli 2021

Er bestaat een sterke link tussen de straling van gsm’s en het ontwikkelen van kanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie-analyse van de gerenommeerde universiteit van Berkeley. Wie zijn gsm tien jaar lang zeventien minuten per dag gebruikt, loopt 60 procent meer risico op tumoren, en dan vooral een hersentumor.

Digitale zorg voor kankerpatiënten is nog niet wat het zijn moet

Bron: Smarthealth, 8 juli 2021

Kanker is een ziekte waar vrijwel iedereen direct of indirect mee geconfronteerd wordt. Deze slopende ziekte heeft een grote fysieke, psychologische en emotionele impact op het leven van de patiënt en hun dierbaren. [...] Maar is de inzet van e-health binnen oncologie wel vanzelfsprekend?

Bewegingsvoorbereiding, een essentieel onderdeel binnen de functionele training van oncologische patiënten

Zaterdag 30 oktober

Op zaterdag 30 oktober 2021 verzorgen prof. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels van de Oregon Health and Science University (USA) de nieuwe masterclass ‘Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors’. Tijdens deze masterclass breken ze een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk.

Zuidoost-Nederland werkt samen op gebied oncologie

Bron: Skipr, 6 juli 2021

Met de ondertekening van een unieke samenwerkingsovereenkomst tussen negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut is Zuidoost-Nederland de eerste grote regio die formele afspraken heeft gemaakt over de kwaliteit van de gehele oncologische zorg.

Jongeren en kanker: leeftijdsgerichte zorg op maat in het Reinier de Graaf ziekenhuis

Bron: Medicalfacts, 6 juli 2021

In Nederland horen elk jaar ongeveer 3800 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. Het Reinier de Graaf ziekenhuis biedt deze patiënten leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling.

Extra masterclass over de rol en behandeling van het fasciale systeem bij oncologische patiënten met lymfoedeem

Woensdag 3 november

Op woensdag 3 november 2021 organiseert het NPi voor oedeemfysiotherapeuten en oncologisch geschoolde fysiotherapeuten een extra masterclass ‘The role and treatment of the fascial system as a part of lymphedema treatment in cancer patients’ vanwege de grote belangstelling voor deze uiterst praktische masterclass. In deze masterclass wordt door Tiina Lahtinen-Suopanki, (oedeem)fysiotherapeut uit Helsinki, gedemonstreerd hoe je de behandeling van fascia een plaats kunt geven binnen de behandeling van oncologische patiënten met lymfoedeem en littekens.

Nieuwe kweekmethode onthult hoe kankercellen afweersysteem omzeilen

Bron: Radboudumc, 5 juli 2021

Wetenschappers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld waarmee ze kunnen onderzoeken hoe kankercellen en immuuncellen elkaar beïnvloeden. Dat levert meer kennis op over de manier waarop sommige kankercellen een immuunrespons kunnen blokkeren.

Verbeter je klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem: cursus ‘Lymfe-casuïstiek’

Maandag 15 november

De eendaagse cursus ‘Lymfe-casuïstiek’ draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

Landelijk expertiseplatform voor Primaire Tumor Onbekend gestart

Bron: Medicalfacts, 2 juli 2021

Vandaag is het expertiseplatform voor Primaire Tumor Onbekend opgericht. Het is de eerste stap naar landelijke afstemming om de zorg te verbeteren voor mensen met uitzaaiingen waarbij de bron niet is gevonden. Het platform heet CUPP-NL, als afkorting van Cancer of Unknown Primary Platform – the Netherlands.

Meten en testen in de oncologische praktijk

Woensdagen 17 november en 8 december

In deze tweedaagse cursus leer je om afgewogen keuzes te maken uit testen voor fysieke eigenschappen van oncologische cliënten en leer je deze testen op een betrouwbare en verantwoorde wijze uit te voeren. Tevens kun je na deze cursus de verkregen meetgegevens op adequate wijze interpreteren ten behoeve van de diagnostiek, evaluatie en trainingsbegeleiding van oncologische patiënten.

Metastatische borstkanker: eerste resultaten van het Europese AURORA-onderzoek

Bron: Medicalfacts, 1 juli 2021

De uitgebreide analyses van gegevens van de eerste 381 patiënten in het AURORA-onderzoeksprogramma hebben belangrijke moleculaire en klinische aspecten onthuld die meer licht werpen op metastatische borstkanker (MBC) en de manier waarop deze evolueert. De gedetailleerde resultaten werden net gepubliceerd in Cancer Discovery, een rapport van de American Association for Cancer Research.

Nieuwe masterclass: ‘Beweegprogramma prostaatkanker’

Zaterdag 20 november 2021

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden in het Next 2.0 project een handreiking voor fysiotherapeuten voor het voorschrijven van beweging voor mannen met prostaatkanker, rekening houdend met hun specifieke gezondheidsrisico’s en problemen. In de nieuwe NPi-masterclass ‘Beweegprogramma prostaatkanker’ worden de achtergronden, inhoud en toepassing van deze handreiking besproken en geoefend. Zo kunnen oncologisch geschoolde fysiotherapeuten zich goed voorbereiden op het begeleiden van beweegprogramma’s voor mannen met prostaatkanker.

Cimaas ontwikkelt vaccin tegen longkanker

Bron: Universiteit Maastricht, 30 juni 2021

Het op Brightlands Maastricht Health Campus gevestigde Cimaas heeft een RVO-Innovatiekrediet van 2,4 miljoen euro in de wacht gesleept om een veelbelovend kankermedicijn klinisch op patiënten te testen. Het gaat om een vaccin op basis van immuuntherapie tegen longkanker.

Matige afspiegeling populatie in kankertrials

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 30 juni 2021

Ouderen en Afro-Amerikaanse patiënten zijn onvoldoende vertegenwoordigd in klinisch onderzoek naar nieuwe kankertherapieën die de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft goedgekeurd. Dat blijkt uit een Amerikaans cross-sectioneel onderzoek dat JAMA Network Open heeft gepubliceerd. *Voor deze bron moet worden betaald.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling door oedeemfysiotherapeuten

Vrijdagmiddag en -avond 26 november en zaterdagochtend 27 november

In deze cursus leer je als oedeemfysiotherapeut een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus ben je in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak. Bekijk ook de korte videotrailer.

Radboudumc: Minder complicaties na operatie als patiënt extra wordt getraind

Bron: Nu.nl, 28 juni 2021

Het Radboudumc helpt de komende jaren honderden tot duizenden patiënten om fitter te worden voordat zij geopereerd worden. Dat leidt vermoedelijk tot fors minder complicaties na de medische ingreep en de patiënt zou ook minder lang in het ziekenhuis hoeven te verblijven, blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis bij darmkankerpatiënten.

Beweegprogramma’s (deel 2): module Oncologie. Bekijk de videotrailer.

Donderdagmiddag en -avond 16 december en vrijdag 17 december

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Bloedtest kan 50 soorten kanker vroegtijdig opsporen

Bron: Welingelichte Kringen, 25 juni 2021

Een simpele bloedtest kan meer dan 50 soorten kanker opsporen voordat een patiënt symptomen heeft. De test is accuraat genoeg om op grote schaal getest te worden volgens wetenschappers.

Gamechanger in borstkankerscreening wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

Bron: Skipr, 24 juni 2021

Het DENSE trial onderzoek heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten gewonnen. Het onderzoek – opgezet vanuit UMC Utrecht in samenwerking met tal van andere ziekenhuizen – laat zien dat borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel veel beter te detecteren is met een MRI als aanvulling op het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Nederland telt meeste deelnemers onderzoek darmkanker Europa

Bron: Skipr, 9 juni 2021

De deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ligt in Nederland het hoogst van 21 onderzochte landen in Europa. Met een opkomst van inmiddels ruim 70 procent laten we ook landen achter ons met een vergelijkbaar oproepsysteem zoals België (50 procent) en Denemarken (63 procent).

VR-bril gunt oncologiepatiënten Saxenburgh momentje van ontspanning

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

De dagbehandeling oncologie in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg ontving onlangs twee Virtual Reality brillen. De VR-brillen zijn gesponsord door KWF. Doel is om het welzijn van de oncologiepatiënten tijdens hun behandeling te verbeteren.

Meer informatie over de NPi-service