NPi-service Lymfologie en oncologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Met de STRIDE-gids kiezen oedeemtherapeuten voor de juiste compressie

Een samenvatting van de huidige evidentie over compressiehulpmiddelen en een richtlijn voor oedeemtherapeuten om patiënten met (lymf)oedeem de meest geschikte compressie voor te schrijven. Dat vind je in de STRIDE-gids van twee Amerikaanse auteurs.
- Journal of Wound Care 2019, Bjork et al.
- Nick Muhren MSc, Tom Zee
-> Lees in PDF

Loont prevalidatie voor het herstel na een operatie bij darmkanker?

‘Better in-Better out’ is inmiddels een bekend concept waarbij mensen die in goede conditie een operatie krijgen, daarvan beter zullen herstellen. Maar geldt dat ook voor mensen met darmkanker? Nederlandse onderzoekers zochten het uit door de resultaten van drie gerandomiseerde studies met elkaar te vergelijken.
- Cochrane Database of Systematic Reviews 2022, Molenaar et al.
- dr.Maarten van Egmond, dr. Martijn Stuiver
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Trainen tijdens chemotherapie'

In deze e-learning staat training tijdens chemotherapie centraal. Wat zijn de voordelen van trainen tijdens chemotherapie? Wie heeft daar het meeste baat bij? En welke trainingsvormen kies je?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Bijwerkingen na een borstreconstructie als gevolg van borstkanker'

Vrouwen die na borstkanker een borstamputatie en vervolgens een reconstructie van hun borst ondergaan, kampen vaak met ongewenste bijwerkingen. Welke impact hebben deze bijwerkingen op hun dagelijks leven?
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Effect of physical exercise on cognitive function after chemotherapy in patients with breast cancer: a randomized controlled trial (PAM study)
-> Breast Cancer Research

Uit het archief

-> De effecten van kaakoefeningen op trismus bij patiënten met hoofd-halskanker
-> De impact van ongewenste bijwerkingen van een borstreconstructie na kanker
-> Gecombineerde zwachtel effectiever dan adhesieve zwachtel en kinesiotape
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

 

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen berichten over oncologie en lymfeproblematiek!

Werken na kanker: wat helpt om goed te kunnen functioneren?

Bron: Hogeschool van Amsterdam, 22 september 2022

Van de circa 50.000 werknemers bij wie jaarlijks kanker wordt vastgesteld, keert bijna driekwart terug op het werk. Vaak krijgen zij te maken met late effecten van de behandelingen, zoals lichamelijke klachten, vermoeidheid of problemen met concentratie of geheugen. Ingrid Boelhouwer, onderzoeker en docent bij Toegepaste Psychologie, onderzocht in hoeverre (ex-)patiënten bij hun werk last hebben van deze effecten en welke aanpak dan goed helpt.

Kankerzorg ‘kan honderden miljoenen euro’s per jaar goedkoper’

Bron: Medisch Contact, 22 september 2022

‘De oncologische zorg in Nederland kan honderden miljoenen euro’s per jaar goedkoper, én beter, door goed gebruik te maken van geneesmiddelen.’ Dat betoogde internist-oncoloog Gabe Sonke tijdens zijn oratie op 16 september in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Betere palliatieve zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Bron: ZonMW, 20 september 2022

Bijna 25% van de Nederlanders heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Om deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV) mee te laten beslissen over de zorg in de laatste levensfase hebben zorgverleners goede communicatieve vaardigheden nodig.

Onlinecursus helpt volwassen overlevenden van kinderkanker

Bron: Medisch Contact, 14 september 2022

Volwassenen die tijdens hun kindertijd kanker hebben gehad, zijn ongelukkiger dan leeftijdgenoten zonder zo'n ziektegeschiedenis. Daarom hebben overlevenden van kinderkanker levenslang persoonlijke begeleiding nodig, stelt promovendus Loes van Erp (Universiteit Utrecht).

Nieuwe behandeling darmkanker scoort hoge ogen

Bron: Gezondheidsnet, 12 september 2022

Een behandeling met immuuntherapie vòòr een operatie bij darmkanker blijkt bijzonder effectief. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, na presentatie van de resultaten op een groot congres over kanker in Parijs.

Nieuw wapen tegen kanker in de maak: synthetisch medicijn verstikt tumorcellen met nanohaartjes

Bron: Scientias, 11september 2022

Een nieuw type kankermedicijn kan potentieel een belangrijke aanvulling worden op het arsenaal van oncologen. Synthetische medicatie dringt kwaadaardige cellen binnen en ‘wurgt’ ze door ze te beletten om zuurstof om te zetten in energie.

Kleine okseloperatie geeft genoeg informatie over uitzaaiingen bij borstkanker

Bron: Amazing Erasmus MC, 8 september 2022

Bij vrouwen met borstkanker en uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel hoeven niet standaard alle oksellymfeklieren verwijderd te worden. Een kleine operatie geeft een goede voorspelling of uitzaaiingen in de oksel na chemotherapie verdwenen zijn. Dat blijkt uit onderzoek gecoördineerd door het Erasmus MC Kanker Instituut.

Kanker in een orgaan dat (bijna) niemand kent, maar iedereen heeft

Bron: RTL nieuws, 8 september 2022

De thymus, oftewel de zwezerik: het is volgens arts-onderzoeker Florit Marcuse misschien wel het onbekendste en onzichtbaarste orgaan dat we hebben. Daarom moet er volgens haar meer aandacht voor komen, want ook in de zwezerik kun je kanker krijgen. Dat ondervond Janneke (53). "Ik had geen idee wat ik had, toen ik de diagnose kreeg."

Kunstalvleesklier helpt patiënten na operatie

Bron: Amsterdam UMC, 7 september 2022

De kunstalvleesklier verbetert de glucoseregulatie bij patiënten van wie de gehele alvleesklier is verwijderd. Hierdoor hebben patiënten meer vrijheid in het dagelijks leven en hoeven ze minder te letten op wat ze eten en wanneer ze eten. Voorheen moesten zij regelmatig hun glucosewaarden controleren en insuline gebruiken, nu neemt de kunstalvleesklier dit over.

Lancet-studie: ‘Veel sterfgevallen door kanker vermijdbaar door betere preventie’

Bron: Medisch Contact, 2 september 2022

Iets minder dan de helft van de sterfgevallen door kanker wereldwijd wordt veroorzaakt door vermijdbare risicofactoren, zoals roken en alcoholgebruik. Dat blijkt uit een berekening door een grote groep onderzoekers (de GBD 2019 Cancer Risk Factors Collaborators) waarvan de resultaten verschenen in The Lancet. Zij maakten gebruik van data uit 204 landen.

Jeroen Hasselaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg

Bron: Radboud UMC, 30 augustus 2022

eroen Hasselaar is benoemd tot bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij Stichting Agora. Hasselaar doet onderzoek naar de sociale aspecten van zorg voor ongeneeslijk zieke mensen. Hij wil formele en informele zorgnetwerken beter integreren en zo het welbevinden van mensen in de palliatieve fase en hun naasten verbeteren.

Eenmalige masterclass door experts uit de USA. Laat deze unieke kans niet aan je neus voorbijgaan!

Vrijdag 16 september 2022

Tijdens de masterclass ‘Movement preparation: an essential component to improve the success of functional training in cancer survivors’ breken prof. dr. Kerri Winters-Stone en Kimi Daniels MSc van de Oregon Health and Science University (USA) een lans voor het opnemen van een ‘bewegingsvoorbereidingsfase’ binnen de functionele training van oncologische patiënten en demonstreren ze hoe je deze fase met succes kunt implementeren in de praktijk. Dit betreft een masterclass die eenmalig door het NPi wordt georganiseerd.

Hoe zinvol is longkankerscreening?

Bron: Medisch Contact, 29 augustus 2022

Het Erasmus MC coördineert een nieuwe studie (‘4-in-the-lung-run’) naar de effectiviteit van het screenen van (ex-)rokers op een vroeg stadium van longkanker. Er is ook kritiek op het onderzoek. ‘Dit is dweilen met de kraan open als er niet gelijktijdig krachtig op echte preventie wordt ingezet’, zegt arts maatschappij + gezondheid Catrien Schimmelpenninck.

Online of op locatie: Masterclass ‘Fysiotherapie bij hemato-oncologische ziektebeelden'

Zaterdag 1 oktober 2022

Oncologiefysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor hemato-oncologische ziektebeelden. In deze masterclass worden recente ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten belicht, die voor hen klinisch relevant zijn. Deze masterclass kan zowel op locatie (Conferentiecentrum Kaap Doorn) als online worden gevolgd.

Makkelijker toegang tot wetenschappelijke behandelstudies voor patiënten met kanker

Bron: Amsterdam UMC, 25 augustus 2022

Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam zet in de regio Noord-Holland/Flevoland met regionale ziekenhuizen een netwerk op voor onderzoek naar kanker. Internist-hematoloog Sonja Zweegman: "Cancer Center Amsterdam wil alle patiënten met kanker, ook als ze niet naar Amsterdam UMC komen, toegang bieden tot de nieuwste onderzoeken en behandelingen." KWF Kankerbestrijding heeft hiervoor 2,4 miljoen subsidie toegekend.

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting

Woensdagmiddagen en -avonden 12 oktober en 2 november 2022

In deze cursus krijgen ziekenhuisfysiotherapeuten de medische en fysiotherapeutische kennis aangereikt die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan patiënten die een in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. De fysiotherapeutische mogelijkheden binnen de begeleiding van oncologische patiënten worden belicht, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Ook de psychosociale aspecten die een rol spelen bij oncologische patiënten komen aan de orde, en hoe de ziekenhuisfysiotherapeut zijn begeleiding daarop kan afstemmen.

Spreekuur: is haaruitval bij chemotherapie tegen te gaan?

Bron: De Telegraaf, 25 augustus 2022

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog, elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Binnenkort start ik met chemotherapie en ik zie er erg tegenop dat ik misschien mijn haar verlies. Is er een manier om dit tegen te gaan of te beperken? Wat zijn mijn opties als mijn haar toch uitvalt?

Simpele methode breekt kankerverwekkend PFAS af in drinkwater door de moleculen te 'onthoofden'

Bron: Scientias, 24 augustus 2022

Forever chemical PFAS, vervuilt regen- en drinkwater over de hele wereld. Het chemische goedje bevat koolstoffluorverbindingen die bijna onmogelijk af te breken zijn. Zo ongeveer elke druppel water op aarde is besmet met de kankerverwekkende troep.

Kans op overleven kanker stuk groter: experts verwachten dat stijging doorzet

Bron: AD, 23 augustus 2022

De kans om kanker te overleven is ‘aanzienlijk’ gestegen. Door betere behandelingen en snellere diagnoses lukte het om de eerste vijf jaar na de diagnose 66 procent van de patiënten in leven te houden. Experts verwachten dat die stijging doorzet.

Meten en testen in de oncologische praktijk

Woensdag 9 november en woensdag 23 november 2022

In deze tweedaagse cursus leer je om afgewogen keuzes te maken uit testen voor fysieke eigenschappen van oncologische cliënten en leer je deze testen op een betrouwbare en verantwoorde wijze uit te voeren. Tevens kun je na deze cursus de verkregen meetgegevens op adequate wijze interpreteren ten behoeve van de diagnostiek, evaluatie en trainingsbegeleiding van oncologische patiënten.

Sprinkhanen kunnen kanker ruiken - en dat kan weleens talloze levens gaan redden

Bron: Scientias, 22 augustus 2022

De springende insecten blijken onderscheid te kunnen maken tussen kankercellen en gezonde cellen. En als we erin slagen dat trucje van de sprinkhaan af te kijken, zou dat ons weleens kunnen helpen de ziekte eerder op te sporen.

Nieuwe cursus: Compressietherapie bij (lymf)oedeem: nieuwe inzichten en toepassingen

Woensdag 16 november en donderdag 15 december 2022

In deze nieuwe NPi-cursus wordt je als oedeemfysiotherapeut geïnformeerd over de laatste inzichten rondom compressietherapie bij patiënten met (lymf)oedeem en leer je beter onderbouwde keuzes te maken ten aanzien van de toepassing van compressie. Ook wordt de praktische uitvoering van compressietherapie gedemonstreerd en geoefend. Naast bandages en klittenbandsystemen voor de extremiteiten leer je compressietherapie-toepassingen bij midline oedeem, en hoe je patiënten kunt instrueren hoe zij deze zelf op adequate wijze kunnen aanleggen.

Grootschalige studie: tabak en alcohol wereldwijd veroorzakers van bijna helft van alle kankers

Bron: HLN, 19 augustus 2022

Bijna de helft van alle kankers ter wereld is toe te schrijven aan een bepaalde risicofactor, voornamelijk tabak en alcohol. Dat is de conclusie van een grootschalige wetenschappelijke studie die vrijdag gepubliceerd is. Daarin wordt het belang van preventieve middelen ook onderstreept, "maar het zijn geen wondermiddelen".

Masterclass ‘The role and treatment of the fascial system as a part of lymphedema treatment in cancer patients’

Vrijdag 18 november 2022

In deze masterclass krijgen oedeemfysiotherapeuten inzicht in de functie en werking van het fasciale systeem en in de tekens en symptomen van disfuncties in het fasciale systeem. Tevens leren ze hoe disfuncties in het fasciale systeem therapeutisch kunnen worden beïnvloed bij cliënten met lymfoedeem en littekens ten gevolge van de behandeling voor kanker. De masterclass wordt (in het Engels) gegeven door Tiina Lahtinen-Suopanki, fysiotherapeut en oedeemtherapeut uit Finland. Zij is een mondiale expert op dit terrein.

Mannen hebben grotere kans op kanker - en dat komt niet door hun leefstijl

Bron: Scientias, 15 augustus 2022

Omdat mannen vaker dan vrouwen roken, alcohol drinken en ongezond eten zou de kans dat ze kanker krijgen groter zijn, zo werd verondersteld. Maar een nieuwe studie toont nu aan dat dit anders ligt.

Betere kansen bij kanker in de lever

Bron: Maastricht University, 15 augustus 2022

Onze lever is een bijzonder orgaan: als je hier een deel van wegsnijdt, groeit er in de meeste gevallen weer een stuk nieuwe lever aan. Als iemand kanker in de lever heeft, kun je het aangetaste stuk van de lever dus operatief verwijderen. Maar dat kan alleen als er minimaal 30% lever overblijft. Voor veel patiënten met een te kleinere restlever betekent dit dat ze niet geopereerd kunnen worden. Maar dankzij internationaal onderzoek vanuit het Maastricht UMC+ zijn de behandelmogelijkheden van kanker in de lever nu aanzienlijk uitgebreid.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagmiddag en -avond 25 november en zaterdagochtend 26 november 2022

In deze cursus leer je als oedeemfysiotherapeut een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Na deze cursus ben je in staat om een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak.

E-learnings, podcasts en meer