NPi-service Musculoskeletaal
Patiënten met schouderpijn kunnen ook klachten hebben die hun oorsprong vinden in de nek of bovenrug. Maar hoe bepaal je als fysiotherapeut of de wervelkolom een rol speelt? Internationale onderzoekers werkten samen met 22 ervaren fysiotherapeuten in een Delphi-studie om richtlijnen te ontwikkelen voor het screenen van de wervelkolom bij schouderklachten. Benieuwd naar hun belangrijkste aanbevelingen? Lees snel verder!
- Physical Therapy 2024, Requejo-Salinas et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF
Na een operatie van een instabiele enkelbreuk is de keuze voor vroeg of laat belasten vaak afhankelijk van de stabiliteit van de fixatie en voorkeuren van de chirurg. Sommige chirurgen adviseren vroegtijdig belasten (na twee weken), terwijl de meeste chirurgen terughoudend zijn en belasten pas na 6 weken toestaan. Maar waarop is de keuze van de chirurg gebaseerd? En zou vroegtijdig belasten niet vaker veilig, effectief en kosteneffectief kunnen zijn?
In deze pragmatische, gerandomiseerde studie, uitgevoerd bij 561 patiënten in 23 Engelse ziekenhuizen, bieden onderzoekers handvatten om de variatie in postoperatief beleid te verminderen en fysiotherapeuten te helpen bij het afstemmen van de revalidatie bij patiënten na een enkelbreukoperatie. Meer weten? Lees dan het hele referaat.
- Lancet. 2024, Bretherton et al.
- Anna Smit MsFT, dr. Suzanne Wiertsema
-> Lees in PDF
Hoe verloopt het herstel bij een ribfractuur? En wat kun je als fysiotherapeut betekenen voor mensen met een gebroken rib? Die vragen beantwoordde universitair hoofddocent Mark Elkins van de University of Sydney. Op verzoek van het Australische Journal of Physiotherapy maakte hij een analyse van de beschikbare literatuur.
In deze podcast hoor je een samenvatting van zijn literatuurstudie en maakt thema-expert Suzanne Wiertsema een vertaalslag naar de praktijk.
-> Log in en luister
In deze e-learning staat staat gedragsverandering voor mensen met heup- en knieartrose centraal. Waarom bewegen artrosepatiënten vaak te weinig? Wat houdt ze tegen? En belangrijker: met welke gedragsveranderingstechnieken krijg je ze in beweging?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
Literatuurlijst 2025-1
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
-> Bekijk in PDF
Open access
Factors associated with pain-related functional interference in people with chronic low back pain enrolled in a physical exercise programme: the role of pain, sleep, and quality of life
-> Lees deze open access studie uit J Rehabil Med.
Bron: Alles over sport, 12 maart 2025
Esports krijgt steeds meer aandacht in het hoger onderwijs en neemt een grotere plek in binnen academische programma’s. Steeds meer hogescholen wereldwijd integreren esports in hun curricula. In dit artikel belicht De Haagse Hogeschool de redenen om esports op te nemen in zijn bachelorprogramma’s. Dat is gebaseerd op een enquête onder 202 studenten en interviews met 15 docenten en curriculumontwikkelaars. Deze studie laat zowel de voordelen als de uitdagingen van deze integratie zien.
Bron: Skipr, 12 maart 2025
Gelre ziekenhuizen start vandaag met de Patient Journey App voor patiënten die een nieuwe heup krijgen. In deze gratis app ontvangen zij op telefoon of tablet alle belangrijke informatie over de behandeling, overzichtelijk weergegeven in een persoonlijke tijdlijn.
3 cursusdagen - start: 9 mei 2025
Voor fysio- en ergotherapeuten die (nog) niet een lange opleiding Handtherapie willen gaan doen, maar zich wel graag willen verdiepen in de behandeling van mensen met handaandoeningen, biedt het NPi de driedaagse cursus ‘Handtherapie’ aan. Na deze cursus kun je op basis van een gedegen kennis van de anatomie eenvoudige handproblematiek onderzoeken en behandelen.
Bron: KNGF, 10 maart 2025
Elk jaar organiseert het Nationaal Ouderenfonds in mei, de Nationale Beweegweek voor ouderen. Zij roepen in deze week zorg-, sport- en welzijnsprofessionals op om extra activiteiten te organiseren voor senioren of om de bestaande activiteiten extra onder de aandacht te brengen om meer senioren in beweging te brengen. Elk jaar doen er veel fysiotherapeuten mee aan de week.
Bron: De Telegraaf, 5 maart 2025
Het is al langere tijd bekend dat vrouwen een grotere kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen dan mannen. Eerder werd gedacht dat leeftijd één van de grootste risicofactoren was, maar wetenschappers van de Harvard University in Boston hebben een nieuwe oorzaak ontdekt.
woensdag 4 juni 2025 - woensdag 18 juni 2025
Liesblessures komen veel voor bij sporters, maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.
Bron: Skipr, 27 februari 2025
Vijf Nederlandse ziekenhuizen nemen deel aan de pilotstudie Artificial Intelligence for Imaging (AIFI). Hierbij wordt via een landelijke samenwerking een infrastructuur gebouwd om op een veilige manier artificiële intelligentie (AI) in te zetten op de afdeling radiologie. Het doel van AIFI is om een landelijke data-infrastructuur te bouwen en te testen voor het gebruik van AI voor het beoordelen van radiologische beelden. Zo kunnen de deelnemende ziekenhuizen hun krachten bundelen door gezamenlijk AI-toepassingen te selecteren en evalueren en kan er van elkaar geleerd worden hoe de IT-infrastructuur op te zetten.
Bron: Trouw, 27 februari 2025
Mensen van 45 jaar en ouder sporten relatief weinig. Roeien blijkt een goede instapsport. In Veghel kreeg een nieuwe roeivereniging al snel veel nieuwe leden. “Een, twee, drie en dan draaien we haar om.” En hups, daar tillen Liesbeth, Ada, Patricia, Irma en Erna de Kwartelkoning ondersteboven, om hem naar zijn tijdelijke rustplaats op een stelling te begeleiden. Droogmaken en recht leggen. Het gaat zonder morren en op het oog met veel ervaring.
woensdag 9 juli 2025
Na deze cursus kan je de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten.
Subdoelen
Na de cursus:
besef je dat musculoskeletale pijn een complexe...
Bron: AD, 23 februari 2025
Wie hardloopschoenen wil, krijgt in een hardloopwinkel al snel allerlei adviezen over welke schoenen het beste voor je zijn. Iedere voet lijkt wel een andere schoen nodig te hebben, maar dat is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. In sportwinkels krijgen klanten vaak het advies om speciale hardloopschoenen te kopen om blessures te voorkomen. Voor mensen die serieuze problemen hebben met hun voeten kan dat nuttig zijn, maar voor de meeste beginnende hardlopers die ‘normaal’ lopen niet per se. Eén van de termen die je veel in zo’n winkel hoort is pronatie.
Bron: Alles over sport, 24 februari 2025
Een gymzaal gevuld met jongeren. Sommigen voetballen, anderen lasergamen, spelen FIFA of zitten gezellig te kletsen. Dit is Homebase, een sociaal sportinitiatief van Sportief Capelle dat al vijf jaar wekelijks jongeren bereikt die moeilijk te bereiken zijn. Een ‘safe person’ en een ‘safe place’ zijn hierbij cruciaal. Lees erover in dit artikel. Capelle aan den IJssel had de wens om overlast van jongeren te verminderen en te voorkomen. Daarom bedachten Sportief Capelle en een Capelse stadsmarinier in 2019 Homebase. Dat project – gefinancierd door de gemeente – is gebaseerd op het IJslandse preventiemodel Youth of Iceland, waarbij een gezonde omgeving voor jongeren wordt gecreëerd om middelengebruik te voorkomen.
vrijdag 16 mei 2025 - vrijdag 13 juni 2025
Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste manueel-technische vaardigheden (diagnostische tests en mobilisatie- en manipulatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen en pijnsyndromen van de lage-rug, heup en lies.
Subdoelen
Na deze cursus:
kun je de...
Bron: Skipr, 23 februari 2025
Veel Nederlandse skiërs gaan komende weken iets breken. Chirurgen in Alpenlanden zijn heel goed, maar de schroefjes waarmee ze botten aan elkaar zetten, drijven hun Nederlandse collega’s tot wanhoop. Dat schrijft het AD. Traumachirurg Kees Bartlema van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een behoorlijke verzameling buitenlandse pennen, schroefjes, pinnen en plaatjes die nét niet pasten op zijn standaard gereedschap in de operatiekamer. “In Nederland zijn er een paar leveranciers van dergelijke medicals, daar hebben we passend gereedschap voor. In Oostenrijk en Zwitserland, waar de chirurgie aan botbreuken is begonnen, zijn allerlei fabriekjes die allemaal hun eigen patenten en materialen hebben.”
Bron: Fysionieuws.nl, 17 februari 2025
Een manier om de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten te stimuleren is het bieden van ondersteuning volgens de principes van ‘reablement’. Zowel ergotherapeuten als fysiotherapeuten zijn bekend met deze manier van werken. Ergotherapeuten zien het inzetten op reablement als een kerntaak. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij vooral focussen op het faciliteren van het fysieke vermogen van de cliënt om de reablement-doelen te halen. Bij beide beroepsgroepen is er behoefte aan meer tijd om deze zorg in samenwerking met andere zorgverleners goed te kunnen verlenen. Dit blijkt uit vragenlijstenonderzoek van het Nivel onder eerstelijns ergotherapeuten en fysiotherapeuten.
vrijdag 23 mei 2025 - zaterdag 24 mei 2025
In deze 2-daagse cursus krijgt u een state-of-the-art overzicht van de chirurgische technieken bij heup-, knie- en schouder-endoprothesen, gevolgd door de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden.
Bron: Erasmus MC, 17 februari 2025
In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een patiënt met chronische migraine behandeld met een implantaat onder de hoofdhuid. Dat gebeurde in het kader van een klinische studie naar deze nieuwe behandeling. De nieuw te onderzoeken migrainetherapie bestaat uit twee flinterdunne implantaten die worden aangebracht onder de hoofdhuid. Eén onder de huid van het voorhoofd en één net onder de huid van het achterhoofd.
Bron: Nieuws voor diëtisten, 17 februari 2025
De helft van de patiënten die ernstig gewond – maar in goede voedingsstatus – worden opgenomen op de ICU, raakt ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij Nederlandse en Amerikaanse traumacentra. Ondervoeding zorgt bij deze ICU-patiënten voor een verhoogde kans op complicaties.
vrijdag 30 mei 2025 - zaterdag 31 mei 2025
Na de cursus kan de deelnemer myofasciale triggerpoints herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria, kan hij bepaalde veelvoorkomende pijnklachten herkennen als myofasciale pijn, kent hij de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn, en kent hij de diverse factoren die...
Bron: Alles over sport, 12 februari 2025
Hoewel vroeg specialiseren lange tijd werd gezien als de meest logische route naar de top, is dat beeld de afgelopen jaren veranderd. Steeds meer onderzoek wijst op de mogelijke nadelen, zoals een verhoogd risico op blessures en burn-out, terwijl sportsucces niet gegarandeerd is. Hoe zit het precies? Wat weten we inmiddels over vroeg specialiseren? Welke risico’s brengt dat met zich mee en hoe kun je jonge sporters helpen om zich optimaal te ontwikkelen?
Bron: Scientias, 8 februari 2025
Stress, verdriet, alcohol, te weinig koffie, er is eigenlijk niet veel nodig voor ons hoofd om in opstand te komen. Sterker nog, er zijn maar weinig mensen die nog nooit hoofdpijn hebben gehad. Maar bij sommigen is het zo erg dat ze zelfmoord overwegen. Nieuw onderzoek toont aan dat dit niet alleen bij clusterhoofdpijn het geval is.
donderdag 15 mei 2025 - donderdag 22 mei 2025
Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste hands-on vaardigheden (diagnostische tests en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten.
Subdoelen
Na deze cursus:
kun je de klinische patronen van de volgende veel voorkomende...
Bron: Radboud UMC, 7 februari 2025
Een getrainde computer kan op een MRI-scan verschillende oorzaken van lage rugpijn opsporen. AI doet dat zelfs beter dan de radioloog. Deze technologie kan in de toekomst helpen bij de beslissing of een operatie bij rugpijn zinvol is of niet. Dat blijkt uit het proefschrift van Jasper van der Graaf van het Radboudumc.
dinsdag 3 juni 2025
Na deze cursus kun je cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kun je bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering...
woensdag 2 juli 2025
Door de cursus ‘Patroonherkenning: nek en hoofd’ te volgen verbeter je je screeningsvaardigheden bij cliënten met nek- en hoofdpijnklachten. Na deze cursus heb je kennis van patronen van aandoeningen, condities en pijnsyndromen (‘disorders’) van de halswervelkolom en het arteriële vaatstelsel, als ook van subtiele alarmgegevens die verwijzen naar mogelijke risico’s en contra-indicaties voor fysiotherapie. Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.
donderdag 22 mei 2025
Wil jij adolescenten en jongvolwassenen met patellofemorale pijnklachten beter helpen? In deze cursus krijg je direct toepasbare tools om deze klachten effectief te onderzoeken en behandelen. Je werkt met casuïstiek uit de praktijk en leert hoe je een multimodaal onderzoeks- en behandelplan...
maandag 14 april 2025 - maandag 26 mei 2025
De focus van een skills lab ligt op het praktisch trainen van vaardigheden en/of op het klinisch redeneren/differentiaal diagnostiek. Het skills lab richt zich specifiek op fysio- en ergotherapeuten die al scholing op het terrein van handtherapie gevolgd hebben binnen de NPi-leerlijnen Handtherapie of bij andere scholingsaanbieders. Na dit skills lab kun je de praktisch geleerde kennis en vaardigheden over de behandeling van patiënten met artrose van de hand toepassen in de praktijk.
In dit skills lab zal specifiek ingegaan worden op de gevolgen van artrose in de duim en vingers en de mogelijkheden voor behandeling hiervan. Praktische vaardigheden die aan bod zullen komen zijn specifieke oefentherapie, ondersteunende spalken voor duim en vingers, toepassing van leefstijladviezen. duurzame voorzieningen.
13 cursusdagen - start: 3 oktober 2025
Wil je ook een gecertificeerde handtherapeut worden? Volg dan de NPi-opleiding Handtherapie! Na deze 12-daagse opleiding heb je voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut. De opleiding wordt gegeven door een kernteam van 3 zeer ervaren handtherapeuten en een keur aan medisch specialisten en zeer ervaren behandelaars.
maandag 30 juni 2025 - maandag 7 juli 2025
Tijdens de cursus ‘Lage-rugpijnklachten: a state of the art’ vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Deze actuele kennis is voorwaardelijk voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen bij cliënten met lage-rugpijnklachten. Door deze cursus te volgen ben je in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lage rug! Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.
woensdag 23 april 2025
Na deze masterclass ben je in staat om de complexe problematiek van tinnitus in het algemeen en nek/kaak-gerelateerde tinnitus in het bijzonder diagnostisch te herkennen. Tevens kan je, op grond van recente evidentie over somatische en niet-somatische tinnitus, adequate keuzes maken met betrekking tot de...
vrijdag 16 mei 2025 - vrijdag 23 mei 2025
Na de cursus kan je bij cliënten met klachten over het onderbeen, de enkel en/of de voet een analyse van het gezondheidsprobleem maken en fysiotherapeutische uitgangspunten formuleren voor de begeleiding en behandeling van deze cliënten.
Subdoelen
Na de cursus kan je:
de functionele anatomie van...
woensdag 28 mei 2025
Tijdens deze dag ga jij je basiskennis verdiepen. Je leert over de anatomische, biomechanische en kinesiologische aspecten van de knie, enkel en voet, en hoe deze in verband staan met het fysieke functioneren en het klinisch onderzoek van cliënten met klachten. Je begint steeds bij het anatomisch substraat, zowel in vivo als in situ op de snijzaal. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica. Met betrekking tot de knie duik je dieper in op voorste kruisband letsel, meniscuspathologie, gewrichtskraakbeen, stabiliteit, krachtenkoppels in de bewegingsketen en anatomie in relatie tot testen. Voor de enkel en voet komt achillespeespathologie, kapsel/bandletsels, osteochondrale schade, actieve en passieve stabiliteit van de voet en het onderbeen, en mediale stressklachten van het onderbeen aan het bod.
maandag 3 november 2025
Na dit skills lab kun je, met behulp van het ‘rol-glij principe’, palpatie en lichamelijk onderzoek, functiestoornissen van de vinger-, de pols- en de radio-ulnaire gewrichten vaststellen en therapeutisch beïnvloeden. Je leert weloverwogen keuzes te maken voor specifieke onderzoeks- en...
vrijdag 4 juli 2025 - vrijdag 11 juli 2025
Na de tweedaagse cursus ‘Heup- en/of liesklachten: a state of the art’ ken je de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de heup een rol speelt. Je beschikt dan over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kunt diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden en bediscussiëren. Na deze cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten! Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.
donderdag 26 juni 2025
Na deze cursus ben je in staat om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten zowel lokale als regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen.
woensdag 9 juli 2025
Na deze cursus kan je de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten.
Subdoelen
Na de cursus:
besef je dat musculoskeletale pijn een complexe...
vrijdag 31 oktober 2025 - vrijdag 7 november 2025
Ben je (algemeen) fysiotherapeut en wil je je manuele onderzoeks- en behandeltechnieken aanscherpen? En de nieuwste inzichten aangereikt krijgen op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met hoofdpijn, nekpijn en thoracale pijn? Dan zit je goed bij deze nieuwe tweedaagse cursus!
maandag 12 mei 2025
Tijdens deze dag ga jij je basiskennis verdiepen. Je leert over de anatomische, biomechanische en kinesiologische aspecten van de knie, enkel en voet, en hoe deze in verband staan met het fysieke functioneren en het klinisch onderzoek van cliënten met klachten. Je begint steeds bij het anatomisch substraat, zowel in vivo als in situ op de snijzaal. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica. Met betrekking tot de knie duik je dieper in op voorste kruisband letsel, meniscuspathologie, gewrichtskraakbeen, stabiliteit, krachtenkoppels in de bewegingsketen en anatomie in relatie tot testen. Voor de enkel en voet komt achillespeespathologie, kapsel/bandletsels, osteochondrale schade, actieve en passieve stabiliteit van de voet en het onderbeen, en mediale stressklachten van het onderbeen aan het bod.
zaterdag 22 november 2025 - zaterdag 29 november 2025
In de uiterst praktische scholing ‘Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet’ scherp je je hands-on vaardigheden aan, waardoor je patiënten met aandoeningen en syndromen van de onderste extremiteit beter kunt helpen. Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste vaardigheden (diagnostische testen en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale knie-, onderbeen-, enkel- en voetklachten.
E-learnings, podcasts en meer