NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Minder patellofemorale pijn door aangepaste landingstechniek?

Atkins LT. Physical Therapy 2021, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Patellofemorale pijn komt veel voor bij sporters die vaak op één been landen, zoals hardlopers en volley-, voet- en basketballers. Meer endorotatie van de heup lijkt het risico op deze klachten te vergroten. Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af of een alternatieve landingstechniek, die een groter beroep doet op de gluteus maximus en daardoor de endorotatie tegengaat, tot minder klachten leidt. Benieuwd of dat zo is? Je leest het in dit referaat.

Dagelijkse bezigheden als therapie na een distale radiusfractuur

Collis JM. Disability and Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc

Patiënten met een geopereerde distale radiusfractuur doen vroeg in de revalidatie vaak onderarm- en polsoefeningen om de beweeglijkheid te normaliseren. Maar er zijn wellicht meer mogelijkheden om het herstel te bevorderen. Welke rol kunnen dagelijkse bezigheden spelen in de revalidatie? Herstellen patiënten beter of sneller als ze hun pols gebruiken bij hun dagelijkse activiteiten? Nieuw-Zeelandse wetenschappers vroegen patiënten hoe zij hun pols gebruikten in de weken na de operatie en wat hun ervaringen waren. Je leest hun bevindingen in dit referaat.

Vermijdingsgedrag bij mensen met vestibulaire stoornissen belemmert functioneren

Dunlap PM. Physical Therapy 2021, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Net als patiënten met chronische pijn zijn patiënten met vestibulaire stoornissen geneigd om activiteiten en situaties te vermijden als ze bang zijn dat hun klachten daardoor verergeren. Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een korte vragenlijst om vestibulair vermijdingsgedrag te inventariseren. In dit referaat lees je welke gevolgen vermijdingsgedrag heeft voor het functioneren en welbevinden van deze patiënten.

Literatuurlijst 2021-6

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Veilig behandelen van patiënten met nek- en hoofdpijn

Duur: 34:00 min | Spreker: dr. N. (Nathan) Hutting

In deze webcast bespreekt Nathan Hutting, fysio- en manueel therapeut en associate lector aan de HAN, het onderzoek en de behandeling van patiënten met nek- en hoofdpijn. Hij staat stil bij de risico's van behandeling van de cervicale wervelkolom en of die verschillen voor mobilisatie en manipulatie. Ook beschrijft hij het belang van het klinisch redeneerproces om eventuele risicofactoren te signaleren: is er een onderliggend vasculair probleem, en hoe beïnvloedt dat de behandeling? En welke diagnostische tests zijn wel of niet zinvol om die risicofactoren te herkennen?

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Is artrose binnenkort te genezen?

Bron: Dokter Media, 15 september 2021

De ontdekking van een aantal genen die het risico op artrose lijken te vergroten, heeft geleid tot voorbarig hoopgevend nieuws voor patiënten. Een stap in de goede richting voor onderzoekers is namelijk geen garantie voor een nieuwe behandeling of kans op genezing.

Is de oudere patiënt met heupfractuur beter af door multidisciplinaire behandeling?

Bron: NTvG*, 9 september 2021

Oudere patiënten met een heupfractuur zijn mogelijk gebaat bij multidisciplinaire, geriatrische én orthopedische zorg. Recent Nederlands onderzoek liet gunstige resultaten van deze multidisciplinaire aanpak zien. Is dit de toekomst?
*Voor deze bron moet worden betaald.

Grijpen met een prothese met gevoel

Bron: NRC Handelsblad, 6 september 2021

Gevoel stoppen in een prothesearm is één ding, ook weten waar de hand zich bevindt, is nog lastiger. Amerikaanse onderzoekers lukte het.

ONLINE: Wil je alles weten over spierfysiologie, training en stretching?

Zaterdag 18 september

In deze masterclass krijg je antwoord op de volgende vragen. Hoe wordt je sterker of kun je meer vermogen leveren? Welke belastingsprikkels zijn hiervoor nodig? Wat is het minimale of maximale programma om nog trainingsresultaten te kunnen boeken? Welke trainingsvormen gaan niet samen of verstoren elkaars fysiologische adaptatiemechanismen? Hoe ontstaan contracturen of spierverklevingen? En hoe zijn deze het beste te behandelen? Wat zijn de effecten van stretching op kracht, lenigheid, spierpijn, blessurepreventie en de behandeling van (sport)blessures?

Algoritme herkent botbreuken die specialist met blote oog mist (2)

Bron: Het Laatste Nieuws, 6 september 2021

Radiologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in de Nederlandse stad Tilburg krijgen hulp van artificiële intelligentie om te bepalen of een patiënt iets heeft gebroken. Het computerprogramma BoneView blijkt uitstekend in staat om botbreuken op röntgenfoto’s op te sporen.

Daphne (17) heeft jeugdreuma: 'Met gym meedoen, dat kan ik niet'

Bron: Algemeen Dagblad, 6 september 2021

Ontstoken knieën, handen en chronische oogontsteking. In Nederland hebben tussen de tweeduizend en drieduizend kinderen jeugdreuma, blijkt uit cijfers van stichting Reuma Nederland.

Ambities om gecertificeerd handtherapeut te worden? Start dit najaar met de erkende NPi-opleiding ‘Handtherapie’

Start op dinsdag 2 november

De behandeling van aandoeningen van de hand, pols onderarm en of elleboog dient met een zo groot mogelijke deskundigheid te gebeuren. Dit vraagt van de behandelende therapeut speciale kennis en vaardigheden. Na opleiding en met voldoende praktijkervaring en een gevuld portfolio op zak kan de deelnemer bij de Nederlands Vereniging voor Handtherapie (NVHT) een Certificaat Handtherapeut (CHT-NL) aan te vragen.

Samenwerken aan multidisciplinaire keuzetabellen

Bron: ZonMw, 6 september 2021

In het gesprek tussen zorgprofessional en patiënt helpen multidisciplinaire keuzetabellen om passende keuzes te maken en te overzien welke andere zorgprofessionals (zo nodig aanvullend) kunnen behandelen. De keuzetabel knieartrose is hier een goed voorbeeld van.

Mijlpaal in onderzoek naar artrose: 77 artrose-genen ontdekt (2)

Bron: Erasmus MC, 2 september 2021

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben 100 DNA-variaties en 77 genen gevonden die het risico op artrose vergroten. Daarmee hebben ze nieuwe aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen artrose.

Zie je in de praktijk regelmatig sporters met tendinopathieën?

Donderdag 4 november

In 2017 heeft sportarts dr. Robert-Jan de Vos (foto) besloten om de Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. De Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures. In deze masterclass delen de docenten hun kennis over en jarenlange ervaring met de behandeling van peesblessures bij sporters.

Mindfulness- en acceptatietherapie niet effectiever bij behandeling fibromyalgie

Bron: DOQ*, 1 september 2021

Therapie voor fibromyalgie, gebaseerd op mindfulness en acceptatie van de ziekte, is niet effectiever gebleken dan de standaardtherapie. Dat schrijven Noorse onderzoekers in het tijdschrift BMJ Open. Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig naar de effecten van therapieën in een eerder ziektestadium.
* Aanmelden noodzakelijk

Verwantschap artritis psoriatica en psoriasis vereist betere samenwerking reuma- en dermatoloog

Bron: DOQ*, 27 augustus 2021

Artritis psoriatica is weliswaar een reumatische aandoening, maar immunologisch en pathofysiologisch sterk verwant aan psoriasis. Een eenvoudige screeningsvragenlijst kan psoriasispatiënten met artritis psoriatica identificeren die de dermatoloog bezoeken.

Je kennis over de elleboog, schouder, knie en/of onderbeen, enkel en voet in twee dagen up-to-date!

November en december

Tijdens deze tweedaagse cursussen wordt de benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden klachten vanuit medisch en functioneel perspectief belicht. Achtergrondinformatie ten aanzien van diverse aandoeningen en syndromen wordt besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeut duidelijk uiteengezet zullen worden, zowel wat betreft de diagnostiek als de therapie.

Gezocht: patiënten met maatje meer voor studie beginnende knieartrose

Bron: Erasmus MC, 26 augustus 2021

Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het volgen van een leefstijlprogramma nuttig is om klachten van beginnende knieartrose te verminderen. Voor deze studie, de LITE-studie genoemd, zoekt wetenschappelijk onderzoeker Núria Jansen mensen van 45 tot 70 jaar met beginnende knieklachten, die daarvoor nog niet onder behandeling zijn bij een specialist.

Tintelende vingers of kramp in je nek? Dan heb je misschien wel een muisarm

Bron: Nu.nl, 25 augustus 2021

Hoewel we langzaamaan weer vaker naar kantoor gaan, werken we nog steeds voor een groot deel vanuit huis. Heeft onze gebrekkige werksituatie tot een toename van muisarmklachten geleid? En wat kun je doen om dergelijke klachten te voorkomen?

Thoracale pijnsyndromen: hoe te handelen als fysio- / manueel therapeut?

Dinsdagmiddag en -avond 9 november

In deze cursus leert de deelnemer de voor de fysiotherapeut / manueeltherapeut relevante patronen en klachtenbeelden te herkennen waarin het disfunctioneren van de thoracale wervelkolom een rol speelt. Na deze cursus beschikt de deelnemer over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie en pathologie (klinische manifestaties van pijnpatronen) en kan z’n diagnostisch en therapeutisch handelen bij patiënten met thoracale pijnklachten legitimeren.

Sint Maartenskliniek krijgt subsidie voor Loop Expertise Centrum

Bron: Skipr, 20 augustus 2021

De Sint Maartenskliniek krijgt subsidie vanuit het programma TopZorg van ZonMw voor onderzoek in het Loop Expertise Centrum (LEC). Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging.

Ontdekkers van zeer zeldzame vorm van epilepsie nu behandeling op het spoor

Bron: Erasmus MC, 19 augustus 2021

Wereldwijd zijn slechts 40 patiënten bekend met het Barakat-Perenthaler syndroom, een ernstige onbehandelbare vorm van epilepsie. Vier jaar nadat ze de ziekte ontdekten, zijn de Rotterdamse naamgevers nu een behandeling op het spoor.

Onderzoek- en behandelvaardigheden van de nek, thorax, schouder en elleboog: 3-daagse vaardigheidstraining

Woensdagen 10 november, 24 november en 8 december

Deze driedaagse training is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten die van toepassing zijn in de diagnostiek en de behandeling van mensen met klachten over de nek, de thorax, de schouder en de elleboog. Manuele verrichtingen gericht op het teweegbrengen van articulaire bewegingen in de gewrichten van deze lichaamsregio zullen de boventoon voeren.

Mannen met reuma hebben problemen met kinderen krijgen

Bron: Erasmus MC, 10 augustus 2021

Mannen met inflammatoire gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew, hebben problemen met hun vruchtbaarheid. Dat is voor het eerst aangetoond door Luis Perez die er onderzoek naar deed onder leiding van afdelingshoofd dr. Radboud Dolhain van de afdeling Reumatologie van het Erasmus MC.

Vr-brillen steeds vaker ingezet als pijnbestrijding in ziekenhuizen: ‘Afleiding is fijn’

Bron: AD, 5 augustus 2021

Een patiënt kan met het kijken door een bril die levensechte filmpjes vertoont (virtual reality) zo sterk worden afgeleid dat hij minder pijnstillers nodig heeft. Daarvan zijn steeds meer ziekenhuizen overtuigd.

Verbeter je anatomische kennis van de onderste extremiteit: volg de snijzaaldagen ‘Knie’ en ‘Onderbeen, enkel en voet’

Knie: vrijdag 12 november, Onderbeen enkel en voet: vrijdag 3 december

Tijdens deze snijzaaldagen staat het verdiepen van je basiskennis over de onderste extremiteit centraal. Anatomische, biomechanische en kinesiologische aspecten worden in relatie gebracht met het fysieke functioneren en het klinisch onderzoek. Telkens zal het uitgangspunt liggen bij het anatomisch substraat, zowel in vivo als in situ op de snijzaal. Korte theoretische inleidingen worden gevolgd door demonstraties en snijzaalpractica.

Niet standaard meer gips en een controle-afspraak na een botbreuk

Bron: Medicalfacts, 3 augustus 20211

Goed nieuws voor mensen met bepaalde botbreuken: in het Catharina Ziekenhuis hoeven zij na behandeling op de Spoedeisende Hulp voortaan niet meer terug te komen voor controle. Ook gips is niet altijd nodig. “De ervaring leert dat sommige letsels altijd goed genezen. Denk aan bepaalde breuken van de teen, vinger, onderarm en enkel“, verduidelijkt orthopedisch chirurg Niek Schepel van het Catharina Ziekenhuis.

Meer informatie over de NPi-service