NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Voorspel de behandeluitkomst bij aspecifieke schouderpijn

Op basis van de ervaringen met de STarT Back Screening Tool ontwikkelden Britse wetenschappers aan de Keele University een algemene vragenlijst voor musculoskeletale klachten: de Keele STarT MSK tool.

Wat is de prognostische waarde van deze vragenlijst? Kun je hiermee de behandeluitkomst van aspecifieke schouderpijn voorspellen? Nederlandse onderzoekers menen van wel. In deze samenvatting lees je hun conclusies nadat ze de nieuwe vragenlijst bij 139 patiënten uit 14 eerstelijnspraktijken gebruikten.

- Physiotherapy 2024, Vries et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Kan myofasciale behandeling helpen bij aanhoudende nekpijn?

Het passief behandelen van (aanhoudende) nekklachten is een veelvoorkomende interventie. Maar hoe effectief is dat op het gebied van pijn en range of motion? Duitse wetenschappers verzamelden de recente literatuur en combineerden die gegevens in een meta-analyse. In deze samenvatting lees je hun conclusies.

- Physiotherapy 2024, Overmann et al.
- Casper Martens, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

NIEUW: Podcast 'Verwachtingsmanagement bij manuele technieken is essentieel'

Wat verwachten patiënten met lage rugpijn van mobilisaties en manipulaties? Waar zijn die verwachtingen op gebaseerd? En hoe beïnvloeden die verwachtingen hun tevredenheid?

Britse wetenschappers interviewden tien patiënten met lage rugpijn om daarachter te komen.
-> Log in en luister

E-learning 'De artrosepatiënt in beweging'

In deze e-learning staat staat gedragsverandering voor mensen met heup- en knieartrose centraal. Waarom bewegen artrosepatiënten vaak te weinig? Wat houdt ze tegen? En belangrijker: met welke gedragsveranderingstechnieken krijg je ze in beweging?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 
- Zelfmanagementondersteuning bij mensen met KANS

Literatuurlijst 2024-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Does the Keele STarT MSK tool predict the risk of poor outcome in non-specific shoulder complaints in primary care in a Dutch population?
-> Lees deze open access studie uit Physiotherapy. 2024

Uit het archief

-> Neurale mobilisaties: de huidige stand van zaken
-> Bij 1 op de 3 chronische instabiele enkels ziet de arts tijdens een operatie ook kraakbeenschade
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Patiëntinformatie over lage rugpijn

Bron: KNGF, 13 september 2024

Het thema van Wereld Fysiotherapie Dag dit jaar is lage rugpijn en de rol van fysiotherapie bij het herstel en de preventie van lage rugpijn. De internationale organisatie World Physiotherapy heeft materialen gemaakt met informatie en uitleg voor de patiënt. Zoals ‘feiten en mythes over lage rugpijn’, ‘waarom bewegen zo goed is’ en ‘waarvoor kun je terecht bij de fysiotherapeut’. Je kunt de flyers mailen of printen en meegeven aan jouw patiënt. De posters en banieren kun je downloaden en laten produceren bij jou in de buurt.

Factsheet externe focus van aandacht (2)

Bron: Topsport toppics, 12 september 2024

Sporters presteren en ontwikkelen zich beter met een externe dan een interne focus van aandacht. Bij een externe focus richten sporters hun aandacht op de omgeving en het resultaat van hun bewegingen (bijvoorbeeld: ‘Duw het water weg’ bij zwemmen), terwijl ze bij een interne focus hun aandacht richten op het lichaam en de beweging zelf (bijvoorbeeld: ‘Sla je armen achteruit’). In deze factsheet lees je meer over een externe focus van aandacht en hoe je die kunt bevorderen in de praktijk.

Factsheet externe focus van aandacht

Bron: topsport toppics, 12 september 2024

Sporters presteren en ontwikkelen zich beter met een externe dan een interne focus van aandacht. Bij een externe focus richten sporters hun aandacht op de omgeving en het resultaat van hun bewegingen (bijvoorbeeld: ‘Duw het water weg’ bij zwemmen), terwijl ze bij een interne focus hun aandacht richten op het lichaam en de beweging zelf (bijvoorbeeld: ‘Sla je armen achteruit’). In deze factsheet lees je meer over een externe focus van aandacht en hoe je die kunt bevorderen in de praktijk.

Hersenscans onthullen: mindfulness werkt veel beter tegen pijn dan gedacht

Bron: Scientias, 9 september 2024

Pijn willen we koste wat kost voorkomen. Daarom bestaan er zoveel verschillende pijnstillers, maar er zijn ook andere oplossingen dan pillen. Zo lijkt mindfulnessmeditatie bijzonder goed te helpen. En niet als placebo-effect, zoals altijd werd gedacht.

Bewegen met zorgtechnologie: alles wat je erover moet weten

Bron: Alles over sport, 3 september 2024

Als zorgprofessional werk je met patiënten aan gezondheidsdoelen zoals herstel of preventie. Technologie kan hieraan bijdragen. Welke soorten zorgtechnologie bestaan er op het gebied van bewegen? En hoe kies en ga je aan het werk met de juiste technologie? Lees het hier.

Vijf onderzoeken naar de beweegvriendelijke omgeving in de praktijk

Bron: Alles over sport, 4 september 2024

Een beweegvriendelijke omgeving is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefomgeving. Die draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid, aan leefbaarheid in wijken en stimuleert lopen en fietsen naar werk en school. Maar wat werkt er precies en wanneer? Regieorgaan SIA zette in 2022 een tweede KIEM Sport-subsidie uit voor praktijkonderzoek naar beweegvriendelijke openbare ruimte. In dit artikel beschrijven we de onderzoeksprojecten en de uitkomsten.

Contributie- en toegangsprijsmonitor door de jaren heen: de belangrijkste conclusies

Bron: Alles over sport, 5 september 2024

Het Mulier Instituut voert elk jaar met de hogescholen HAN en Fontys de Contributie- en toegangsprijsmonitor uit om te zien of sport voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Deze informatie geeft gemeenten input voor het afstemmen van hun subsidies en financiële regelingen. Ook krijgen sportaanbieders inzicht in de gemiddelde contributies van hun sport. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste uitkomsten van de monitors van de afgelopen seizoenen tot nu.

Negatief lichaamsbeeld, sociale media en psychische problemen verhogen risico op dopinggebruik

Bron: Topsport toppics, 4 september 2024

Ontevredenheid over het lichaam, blootstelling aan fitnessposts op sociale media en psychische problemen – zoals angst en depressie – vormen belangrijke risicofactoren voor dopinggebruik in de sport. Dat blijkt uit een recente overzichtsstudie. Semiprofessionele en oudere topsporters, die vaak onder druk staan of het einde van hun carrière naderen, zijn waarschijnlijk extra kwetsbaar voor deze risico’s.

ONLINE scholing over schouderpijnsyndromen: klinisch redeneren aan de hand van casuïstiek

>>> Donderdag 12 september en donderdag 26 september 2024

Wil je vanuit verschillende cliëntprofielen leren klinische redeneringen toe te passen in de screeningsfase, diagnostische en therapeutische fase? Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedische als de persoonlijk-narratieve. Onder leiding van Martijn Ophey wordt gewerkt met zeer interactieve werkvormen en open gespreksvormen op basis van complexe casuïstiek.

Dit is de maatschappelijke waarde van topsport

Bron: Alles over sport, 27 augustus 2024

Topsport heeft veel potentie om waarde te creëren voor de maatschappij. Veel Nederlanders genoten deze zomer van Olympische Spelen, EK voetbal en Tour de France. Toch staan de financiering en organisatie van topsport steeds meer onder druk. Voor het optimaal benutten van de maatschappelijke waarde van topsport en het aantrekken van duurzame financiering moeten we weten wat deze maatschappelijke waarden van topsport zijn – en onder welke voorwaarden. Lees in dit artikel over de zes belangrijkste waarden van topsport.

Masterclass ‘Anterieure kniepijn’

>>> Vrijdag 20 september 2024

Na deze masterclass kun je op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. De behandeling gaat uit van de individuele patiënt als een complex geheel. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik je over kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren. Je bent in staat kritisch te reflecteren op het eigen handelen.

Nieuwe cursus: Neuropathische pijnsyndromen

>>> Vrijdag 27 september 2024

In deze nieuwe cursus leer je hoe je musculoskeletaal gerelateerde neuropathische pijnsyndromen diagnostisch kunt herkennen en differentiëren. Docent John Bos legt tevens uit hoe je patiënten met deze pijnsyndromen een fysiotherapeutische behandeling kunt bieden volgens de best available evidence.

Stekende pijn na amputatie lijkt te voorkomen, Leids UMC begint groot onderzoek

Bron: NOS, 27 augustus 2024

Ruim 60 procent van de mensen die een amputatie ondergaan heeft er last van: chronische zenuwpijn die bijna verlammend werkt. Dat betekent dat er jaarlijks bijna 2000 mensen met deze klachten bij komen. Het Leids UMC begint daarom een grootschalig onderzoek om vast te stellen of een al bestaande behandeling deze pijn grotendeels kan voorkomen.

Spijker je kennis over de hoofd-, hals- en nekregio in 2 dagen bij! ONLINE of op locatie.

>>> Vrijdag 4 oktober en vrijdag 18 oktober 2024

In de cursus ‘Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art’ krijg je kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie, pathomorfologie en gedragswetenschappen aangereikt die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen (zowel diagnostisch als therapeutisch) bij cliënten met pijn en bewegingsbeperkingen in de hoofd-, hals- en nekregio die fysiotherapeutisch beïnvloedbaar zijn. Na deze 2-daagse cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten! Bekijk ook de videotrailer.

Reade en Sint Maartenskliniek gaan nauwer samenwerken aan digitale reumazorg

Bron: Skipr, 26 augustus 2024

Ziekenhuis Sint Maartenskliniek en Reade, expertisecentrum voor revalidatie en reumatologie in de regio Amsterdam, hebben een intentieverklaring getekend om nauwer samen te gaan werken. Samen willen ze een kennis- en zorgnetwerk vormen om de digitale reumazorg voor patiënten in heel Nederland verder te verbeteren.

Webinar 'Impliciet motorisch leren: sleutel tot functioneel herstel'

>>> Dinsdagavond 8 oktober 2024

Wil je jouw patiënten nog beter helpen bij hun functionele herstel? Na dit webinar begrijp je waarom impliciete leermethoden essentieel zijn voor het aanleren van motorische vaardigheden. Prof. dr. Peter Beek laat je zien hoe je een uitdagende leeromgeving creëert die zorgt voor een hoge mate van retentie (= gedragsbehoud) en transfer naar activiteiten uit iemands dagelijks leven.

Ibuprofen kan rugpijn erger maken

Bron: Welingelichte kringen, 24 augustus 2024

Het gebruik van ibuprofen tegen pijn in je rug kan de kans op langdurige pijn vergroten, blijkt uit onderzoek. Uit een onderzoek onder een half miljoen Britse volwassenen bleek dat degenen die ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gebruikten om pijnlijke rug te behandelen ongeveer 70 procent meer kans hadden om langdurige pijn te houden dan degenen die iets anders slikten zoal paracetamol.

Masterclass handtherapie ‘Flexorpeesletsel: best practice & pitfalls’

>>> Maandagmiddag en -avond 28 oktober 2024

Na deze masterclass ben je in staat om bij patiënten met een gehechte flexorpees een adequate nabehandeling uit te voeren en deze daar waar nodig aan te passen voor een zo optimaal mogelijk eindresultaat.

Bij virtueel sporten is het zweet echt: een uitkomst voor amateurs, maar ook profs hebben er baat bij

Bron: Volkskracht, 23 augustus 2024

Doe de headset op en je kunt tafeltennissen, boksen en naar de sportschool. Van zulke sportspellen in virtual reality kan iedereen profijt hebben, zeggen wetenschappers: van topsporters tot de amateur die van de bank af wil komen.

Skills lab spalktherapie ‘Vingerfracturen en -luxaties’ voor handtherapeuten

>>> Maandag 4 november 2024

Gewrichtsstijfheid, gewrichtscontracturen en peesadhesies zijn complicaties die zich voordoen na vingerfracturen en/of vingerluxaties. In deze skills lab spalktherapie gaan we spalken vervaardigen om complicaties als gewrichtsstijfheid, peesverklevingen, deformiteit te voorkomen en de handfunctie te verbeteren. Kortom een echte praktijkcursus met 2 ervaren handtherapeuten als docenten. Bekijk voor meer skills labs de leerlijn Handtherapie - skills labs.

Kies de beste erkende sport- en beweeginterventie voor jouw doel

Bron: Alles over sport, 21 augustus 2024

Hoe stimuleer je sport en bewegen onder inwoners van jouw gemeente? Hoe verbeter je via sport en bewegen hun welzijn en leefstijl? Sport- en beweeginterventies zijn bij uitstek geschikt om verschillende beleidsdoelen te behalen. Maar als gemeente, uitvoeringsorganisatie of buurtsportcoach wil je wel de best passende interventie inzetten. Welke aanpak werkt en voor wie? Met de database erkende sport- en beweeginterventies kies je snel en doelgericht een geschikte aanpak.

Musculoskeletale manuele technieken: hoofd, nek en thorax

>>> Vrijdag 8 november en vrijdag 29 november 2024

Ben je (algemeen) fysiotherapeut en wil je je manuele onderzoeks- en behandeltechnieken aanscherpen? En de nieuwste inzichten aangereikt krijgen op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met hoofdpijn, nekpijn en thoracale pijn? Dan zit je goed bij deze nieuwe tweedaagse cursus!

Oefentherapie bij RA en AxSPA vergoed vanuit basispakket

Bron: VvOCM, 15 augustus 2024

Vanaf 1 januari 2025 wordt langdurige, persoonsgerichte oefentherapie voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen door reumatoïde artritis (RA) volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor mensen met ernstige beperkingen als gevolg van axiale spondyloartritis (AxSPA) wordt momenteel nog gewerkt aan de laatste voorwaarden voor opname in het basispakket. Naar verwachting zal deze vergoeding vanaf 1 januari 2026 beschikbaar zijn. De therapie komt alleen in aanmerking voor vergoeding als deze wordt gegeven door een therapeut met gespecialiseerde scholing.

ONLINE of op locatie: Halswervelkolom gerelateerde nek- en hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen

>>> Dinsdagmiddag en -avond 12 november 2024

Na deze masterclass kan je jouw diagnostische en therapeutische beleid bepalen en verantwoorden bij cliënten met cervicogene hoofdpijn, cervicogene duizeligheid en cervicogene tinnitus. Deze masterclass wordt gegeven door twee experts op dit gebied: drs. John Bos (fysiotherapeut, manueel therapeut en neuropsycholoog) en prof. dr. Sarah Michiels (professor in de musculoskeletale revalidatie, kinesitherapeut, manueel therapeut). Bekijk ook de videotrailer.

Cursus ‘Handtherapie’

>>> Donderdag 14 november, vrijdagmiddag en -avond 13 december en zaterdag 14 december 2024

Voor fysio- en ergotherapeuten die (nog) niet een lange opleiding Handtherapie willen gaan doen, maar zich wel graag willen verdiepen in de behandeling van mensen met handaandoeningen, biedt het NPi de driedaagse cursus ‘Handtherapie’ aan. Na deze cursus kun je op basis van een gedegen kennis van de anatomie eenvoudige handproblematiek onderzoeken en behandelen.

ONLINE of op locatie: Verbeter je diagnostiek en therapie bij patiënten met lage-rugpijnklachten

>>> Vrijdag 15 november en vrijdag 22 november 2024

Vind je het ook lastig om binnen de heterogeniteit van patiënten met lage-rugpijnklachten diagnostische en therapeutische contouren te herkennen? De cursus ‘Lage-rugpijnpatiënten van A tot Z’ voorziet in die behoefte! Aan de hand van veelvoorkomende lage-rugpijnprofielen wordt het diagnostisch, prognostisch en therapeutisch redeneren van A tot Z doorlopen, met voldoende balans tussen lichamelijke en psychosociale variabelen en gezondheidsdeterminanten.

Scherp je hands-on vaardigheden voor de knie, het onderbeen, de enkel en voet aan

>>> Zaterdag 16 november en zaterdag 30 november 2024

In de uiterst praktische scholing ‘Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet’ scherp je je hands-on vaardigheden aan, waardoor je patiënten met aandoeningen en syndromen van de onderste extremiteit beter kunt helpen. Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste vaardigheden (diagnostische testen en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale knie-, onderbeen-, enkel- en voetklachten.

Temporomandibulaire disfunctie: diagnostiek en behandeling

>>> Vrijdag 6 december en vrijdag 13 december 2024

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor musculoskeletale stoornissen van het kauwstelsel. TMD omvat articulaire en musculaire manifestaties, en een combinatie daarvan. Veel gehoorde klachten bij TMD zijn: pijn tijdens het kauwen, vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen en/of sluiten van de mond, pijn van het kaakgewricht, een knappend of krakend kaakgewricht, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn. In deze cursus worden de huidige inzichten besproken over TMD in relatie tot de genoemde klachtenpatronen en leer je wat de diagnostische en therapeutische mogelijkheden van de algemeen fysiotherapeut en orofaciaal fysiotherapeut zijn.

In twee dagen volledig up-to-date als het gaat over schouderklachten

>>> Vrijdagmiddag en -avond 13 december en zaterdag 14 december 2024

Na de cursus kan je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden beschrijven waarbij het disfunctioneren van de schouder een rol speelt. Bovendien beschik je over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologieen, pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneerproces.

Neurodynamica: pathobiologie, diagnostiek en behandeling van perifeer neuropathische pijn

>>> Donderdag 16 januari en vrijdag 17 januari 2025

In deze cursus krijg je van prof. dr. Michel Coppieters, hoogleraar Musculoskeletale fysiotherapie, de meest recente, klinisch relevante inzichten uit de neuroanatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica van het perifere zenuwstelsel aangereikt. Tevens leer je hoe je de consequenties van deze inzichten kunt integreren in je fysiotherapeutische resp. manueel therapeutische handelen bij patiënten met neuropathische pijn.

E-learnings, podcasts en meer