NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Neurale mobilisaties: de huidige stand van zaken

Wat zegt het huidige beschikbare bewijs eigenlijk over de effectiviteit van neurale mobilisaties? En wat weten we nog niet? Om deze vragen te beantwoorden, voerden Spaanse wetenschappers drie systematic reviews van systematic reviews uit. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele referaat!
- Physical Therapy 2022, Cuenca-Martínez et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

Bij 1 op de 3 chronische instabiele enkels ziet de arts tijdens een operatie ook kraakbeenschade

Hoe vaak gaat chronische enkelinstabiliteit gepaard met kraakbeenletsel? En waar bevindt die kraakbeenschade zich? Nederlandse onderzoekers zochten het uit door gegevens van 2145 patiënten uit twaalf studies te combineren.
- American Journal of Sports Medicine 2022, Wijnhoud et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Podcast: 'Hands-on: het therapeutische effect van aanraking'

De fysiotherapie neigt steeds meer naar 'hands-off technieken', waarbij aanraking een steeds kleinere rol krijgt. In deze podcast hoor je waarom Italiaanse neurowetenschappers 'hands-on technieken' beschouwen als krachtig behandelinstrument dat verder reikt dan lokale effecten in huid en spieren.
-> Log in en luister

NIEUW: E-learning 'Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit'

In deze e-learning staat de behandeling van niet-traumatische schouderinstabiliteit centraal. Waar moet je als fysiotherapeut op letten? En wanneer stuur je iemand door?
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze e-learning uit het thema Psychosomatiek leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten (KNGF en Keurmerk)
- geaccrediteerd voor KRF-registers Algemeen, Psychosomatisch en Manueel
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Snel na geopereerde heupfractuur starten met trainen is mogelijk en zinvol
-> Testen op vertebrobasilaire insufficiëntie niet zinvol
-> De uitdagingen en kansen voor patiënten met trochantair pijnsyndroom
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Management of people with low back pain: a survey of opinions and beliefs of Dutch and Belgian chiropractors
-> Lees deze open access studie uit Chiropractic and Manual Therapies

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Vier webinars in thema Sportgezondheidszorg komend najaar

Oktober - december 2022

Wil je snel meer leren over Revalideren, (Top)sportbegeleiding, Complexe schouderpijnsyndromen of Patella-luxaties bij jonge sporters? Schrijf dan nu in voor 1 van de sportwebinars die we tussen oktober en december 2022 organiseren. Live sessies met presentaties van experts vanuit het kantoor van het NPi, afgewisseld met interactieve discussies en beantwoording van vragen.

Wereld Fysiotherapie Dag

Bron: KNGF, 8 september 2022

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag. Een jaarlijkse dag voor de fysiotherapie wereldwijd! Dit jaar is het thema: artrose en fysiotherapie.

Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten

Vrijdag 28 oktober 2022

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

Dag van de fysiotherapie 2022: Bewegen met Artrose

Bron: Fysionieuws, 31 augustus 2022

De focus van de Wereld Fysiotherapie dag ligt dit jaar op bewegen met artrose en de rol van fysiotherapeuten bij de behandeling en binnen de organisatie van zorg voor mensen die last hebben van artrose of andere reumatologische aandoeningen.

Ambities om gecertificeerd handtherapeut te worden?

Start op vrijdag 4 november 2022 met de NPi-opleiding 'Handtherapie'

Het aantal mensen met aandoeningen van de hand is zeer groot. Een slecht functionerende hand, zowel motorisch als sensibel, leidt vaak tot gehele of gedeeltelijke invaliditeit. Een relatief geringe functiestoornis kan bepaalde handelingen al bijna onmogelijk maken, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor iemands leven. De behandeling van aandoeningen van de hand, pols onderarm en of elleboog dient met een zo groot mogelijke deskundigheid te gebeuren. Dit vraagt van de behandelende therapeut speciale kennis en vaardigheden. Na opleiding en met voldoende praktijkervaring en een gevuld portfolio op zak kan de deelnemer bij de Nederlands Vereniging voor Handtherapie (NVHT) een Certificaat Handtherapeut (CHT-NL) aanvragen.

Benieuwd naar de laatste inzichten op het gebied van knieklachten vanuit chirurgisch en fysiotherapeutisch perspectief?

Vrijdagmiddag en -avond 11 en zaterdag 12 november 2022

In de cursus ‘Knieklachten: a state of the art’ krijg je vanuit chirurgisch en fysiotherapeutisch perspectief uitleg over de anatomie en functie van de knie, patellatendinopathie, chondraal letsels, gonarthrose, ligamentaire letsels (PLC/ACL/PCL/ALL), patellofemorale instabiliteit, patellofemoraal pijnsyndroom en knie-instabiliteit. Het docententeam werkt ook in de dagelijkse praktijk nauw samen en bestaat uit de orthopedisch chirurgen dr. Mikel Reilingh en drs. Jacco Zijl, sportfysiotherapeut Wouter van Goeverden MSc en fysio- en manueeltherapeut Jiri Rutten MSc.

Al behandelen voordat gewrichtszwellingen te zien zijn

Bron: ReumaNederland, 23 augustus 2022

Sneller opsporen en eerder starten met behandelen. Die aanpak lijkt gunstig voor het verloop van reumaklachten. Patiënten krijgen minder gewrichtsontstekingen en functioneren beter. Dat laat onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum zien. Hoogleraar Annette van der Helm vertelt er graag meer over. Want hoe werkt dat dan, behandelen als er nog helemaal geen diagnose reuma is gesteld?

Webinar 'Tinnitus en TMD'

Dinsdagavond 15 november 2022

In dit webinar zullen door dr. Annemarie van der Wal de resultaten van een orofaciale behandeling bij patiënten met TMD-gerelateerde somatische tinnitus besproken worden, zoals onderzocht in haar proefschrift ‘Tinnitus and temporomandibular disorders. A study on the effectiveness of conservative temporomandibular treatment on tinnitus’.

Cervicobrachiale pijnklachten en fysiotherapie

Vrijdag 18 november 2022

In deze cursus is de ‘state-of-the art’ ten aanzien van de diagnostiek en (fysio-)therapie bij patiënten met nek- en armpijnklachten het thema. Er is bijzondere aandacht voor klachtenpatronen waarbij neurale symptomen in de arm (tintelingen, doof gevoel, neuropathische armpijn) aan de orde zijn.

Een migraineaanval door een naderende storm. Hoe kan dat?

Bron: NRC, 19 augustus 2022

Weer en pijn Veranderingen in het weer kunnen voor ongemak in het lichaam zorgen. Een naderende storm kan een migraineaanval veroorzaken. Van vochtig weer krijgen reumapatiënten pijn. Maar hoe dat werkt..?

Online scholing ‘Musculoskeletale pijnklachten’ met experts John Bos en Sanneke Don

Dinsdagavond 22 november en dinsdagavond 29 november 2022

De cursus ‘Musculoskeletale pijnklachten’ wordt als online scholing gegeven door de twee experts drs. John Bos en dr. Sanneke Don. Zij bespreken o.a. de volgende onderwerpen: (re)conceptualisering van pijn; neuroplasticiteit en neurotags: de ‘cortical body matrix’; de neurobiologie van het afferente en efferente pijnmodulatiesysteem; pijn en de relatie met verstoord bewegen (graded motor imagery); neuropathische pijn, nociceptieve pijn en leereffecten (centrale sensitisatie); de neurobiologie van placebo en nocebo.

Verbeter je screeningsvaardigheden bij mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten

Vrijdag 25 november 2022

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat je beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dien je de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’. Bekijk ook de korte videotrailer.

De handen ineen voor zeldzame vormen van reuma

Bron: ReumaNederland, 17 augustus 2022

Voor de behandeling van zeldzame vormen van reuma worden helaas maar weinig nieuwe medicijnen ontwikkeld. De aantallen patiënten zijn gering waardoor het lastig en duur is om goed opgezette studies te doen. Het gevolg: mensen hebben geen of beperkte toegang tot innovatieve middelen die voor RA wél bestaan. Hopelijk komt daar verandering in met het nieuwe en bijzondere samenwerkingsverband DRIMID, dat deze maand is getekend.

Nieuw: 2-daagse masterclass ‘NPi Shoulder Specialty days’ - Let's challenge the brain and cut the non-sense! door Norman D’Hondt en Peter Glashouwer MSc

Zaterdag 26 november en zaterdag 10 december 2022

Hoe ervaren je ook bent, soms kom je in je praktijk wel eens een schoudercasus tegen waarbij je met je handen in het haar zit. Er is al van alles geprobeerd, maar het gezondheidsprobleem van je cliënt is simpelweg te complex om er in je eentje uit te komen. Op zo’n moment heb je wel eens behoefte om uit je eigen redeneercirkel te worden getrokken en met een frisse blik naar de case te kunnen kijken. En dát is waar het in deze masterclass om draait: het scholen van kritisch denkende, ‘open-minded’ professionals die behoefte hebben om samen met inhoudelijk gedreven collega’s nóg beter in hun vak te willen worden.

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: is jouw kennis ook state of the art?

Vrijdagmiddag en -avond 2 december en zaterdag 3 december 2022

Bekijk voor een toelichting op het programma de korte videotrailer met sportfysiotherapeut dr. Igor Tak. Enkele quotes van eerdere cursisten: “Ik vind het een zeer leerzame cursus waarbij de kennis van de sprekers zeer goed was. Ik zou de cursus aan mijn collega’s aanbevelen”, “Leerzame cursus waarbij iedere spreker een eigen visie / inbreng heeft en je stof tot nadenken geeft” , “De docenten zijn zeer vakbekwaam. Ik ben zeer tevreden over de evidentie achter de onderwerpen. Het is (bijna) niet te doen dit zelf allemaal uit te pluizen”.

E-learnings, podcasts en meer