NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Aspecifieke thoracale pijn; wat doen therapeuten daar in de praktijk mee?

Thoracale pijn die niet veroorzaakt wordt door kanker, fracturen of infecties is een ondergeschoven kindje in de wetenschappelijke literatuur: er zijn geen klinische richtlijnen of consensus-statements. Om zicht te krijgen op de huidige aanpak in het werkveld legden Italiaanse wetenschappers een online vragenlijst voor aan 424 fysio- en manueeltherapeuten. In deze samenvatting lees je hoe zij deze aspecifieke pijn aanpakken en geeft John Bos praktische tips.

- BMC Musculoskeletal Disorders 2023, Risetti et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Extended scope fysiotherapie bij musculoskeletale klachten: veilig en effectief

Maken extended scope fysiotherapeuten bij mensen met musculoskeletale klachten vergelijkbare keuzes als medisch specialisten? En leidt anderhalvelijnszorg tot goede resultaten en tevreden patiënten? Ja, zegt deze Frans-Canadese onderzoeksgroep na een systematische literatuurstudie. Je leest hun conclusies in deze samenvatting.

- Journal of Physiotherapy 2023, Lafrance et al.
- Nick Muhren MSc, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

Hoe denken mensen met lage rugpijn over manuele behandeltechnieken?

“Ik denk dat ik gekraakt moet worden.” Veel patiënten met aspecifieke lage rugpijn hebben een biomedisch denkbeeld. En hun verwachtingspatroon bepaalt in sterke mate of jouw behandeling effectief is. Hoe ga je hier als fysiotherapeut mee om?
In de vertaalslag geeft John Bos drie belangrijke praktische implicaties.

- Musculoskeletal Science and Practice 2023, Thomas et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Zeldzaam maar invaliderend: een gecombineerde heup- en armfractuur

Hoe sneller mensen met een heupfractuur weer lopen, hoe beter ze herstellen. Maar wat als ze ook hun arm hebben gebroken? Is het dan verstandig om langer te wachten met mobiliseren? Of leidt dat tot meer problemen? Koreaanse wetenschappers zochten het uit door gegevens van 217.000 patiënten met heupfractuur met of zonder gebroken arm met elkaar te vergelijken. Hun conclusies lees je in deze samenvatting.

- Arch Orthop Trauma Surg 2023, Kim et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Suzanne Wiertsema
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'De artrosepatiënt in beweging'

In deze e-learning staat staat gedragsverandering voor mensen met heup- en knieartrose centraal. Waarom bewegen artrosepatiënten vaak te weinig? Wat houdt ze tegen? En belangrijker: met welke gedragsveranderingstechnieken krijg je ze in beweging?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 

Podcast: 'Hands-on: het therapeutische effect van aanraking'

De fysiotherapie neigt steeds meer naar 'hands-off technieken', waarbij aanraking een steeds kleinere rol krijgt. In deze podcast hoor je waarom Italiaanse neurowetenschappers 'hands-on technieken' beschouwen als krachtig behandelinstrument dat verder reikt dan lokale effecten in huid en spieren.
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2023-7

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

NIEUW: Musculoskeletale manuele technieken: lage-rug, heup en lies

Vrijdag 8 maart en vrijdag 22 maart 2024

Ben je (algemeen) fysiotherapeut en wil je je manuele onderzoeks- en behandeltechnieken aanscherpen? En de nieuwste inzichten aangereikt krijgen op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met lage-rug-, heup- en liespijn? Dan zit je goed bij deze nieuwe tweedaagse cursus!

ONLINE scholing ‘Musculoskeletale pijnklachten’ met experts John Bos en Sanneke Don

Dinsdagavond 14 mei en dinsdagavond 21 mei 2024

De cursus ‘Musculoskeletale pijnklachten’ wordt als online scholing gegeven door de twee experts drs. John Bos en dr. Sanneke Don. Zij bespreken o.a. de volgende onderwerpen: (re)conceptualisering van pijn; neuroplasticiteit en neurotags: de ‘cortical body matrix’; de neurobiologie van het afferente en efferente pijnmodulatiesysteem; pijn en de relatie met verstoord bewegen (graded motor imagery); neuropathische pijn, nociceptieve pijn en leereffecten (centrale sensitisatie); de neurobiologie van placebo en nocebo.

Ook een gecertificeerde handtherapeut worden? Start op vrijdag 8 december 2023 met de opleiding!

Start: vrijdag 8 december 2023

Na deze 12-daagse opleiding heb je voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut. De opleiding wordt gegeven door een kernteam van 3 zeer ervaren handtherapeuten en een keur aan medisch specialisten en zeer ervaren behandelaars. De opleiding wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,2.

Neurodynamica: pathobiologie, diagnostiek en behandeling van perifeer neuropathische pijn

Donderdag 18 januari en vrijdag 19 januari 2024

In deze cursus krijg je van prof. dr. Michel Coppieters, hoogleraar Musculoskeletale fysiotherapie, de meest recente, klinisch relevante inzichten uit de neuroanatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica van het (perifere) zenuwstelsel aangereikt. Tevens leer je hoe je de consequenties van deze inzichten kunt integreren in je fysiotherapeutische resp. manueel therapeutische handelen bij patiënten met neuropathische pijn.

Spijker je kennis over de heup-lies in 2 dagen bij

Vrijdag 19 januari en vrijdag 2 februari 2024

Na deze 2-daagse cursus ken je de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de heup een rol speelt. Je beschikt dan over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kan diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden. Na deze cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie patiënten! Bekijk de korte videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Leer het belang van fascia kennen!

Vrijdag 24 mei 2024

Door de cursus ‘Fysiotherapie en fascia’ te volgen leer je om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten lokale en regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen.

Masterclass ‘Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen’

Vrijdag 5 april 2024

Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.

Fysiotherapeutische mogelijkheden bij hoofdpijnklachten

Vrijdag 17 mei 2024

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor jou als fysiotherapeut / manueel therapeut / orofaciaal fysiotherapeut. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

Ben je up-to-date wat betreft de diagnostiek en behandeling van elleboogklachten?

Vrijdag 22 maart en vrijdag 12 april 2024

Ben je als (sport-)fysiotherapeut, manueel therapeut of handtherapeut helemaal up-to-date wat betreft de diagnostiek en behandeling van elleboogklachten? Als je daar niet zo zeker van bent, kom dan naar de cursus ‘Elleboogklachten: a state of the art’. Hierin krijg je de meest actuele kennis aangereikt die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en handelen bij patiënten met elleboogklachten. Je leert de patronen van aandoeningen en letsels van de elleboog beter te herkennen en de juiste therapeutische strategieën te bepalen.

Verbeter je screeningsvaardigheden bij mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten

Vrijdag 21 juni 2024

Als eerstelijns, direct toegankelijke fysiotherapeut, manueel therapeut of oefentherapeut is het van cruciaal belang dat je beschikt over goede screeningsvaardigheden. Daartoe dien je de diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen te kunnen herkennen en hierop te anticiperen. Wil je je (verder) bekwamen in het screenen van mensen met lage-rug- en heup-/liesklachten? Volg dan de eendaagse cursus ‘Patroonherkenning: lage-rug en heup/lies’. Docent en cursusleider: drs. John Bos. Bekijk de videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Masterclass handtherapie 'De kinderhand'

Zaterdag 16 maart 2024

Deze masterclass met hand- en ergotherapeut Lisette Melis en plastisch chirurg dr. Christianne van Nieuwenhoven is uniek in zijn soort en richt zich volledig op aangeboren en verworven aandoeningen van de kinderhand. De handtherapeutische behandeling bij kinderen is een uitdaging vanwege de complexe pathologie, leeftijd gerelateerde handfunctie en de ontwikkeling van het kind. Bekijk de videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: a state of the art

Vrijdagmiddag en -avond 21 juni en zaterdag 22 juni 2024

Tijdens deze cursus krijg je de benodigde kennis aangereikt om cliënten met klachten over hun onderbeen, enkel en voet op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: aandoeningen en syndromen van het onderbeen, de enkel en de voet, ongevalsmechanismen, risicofactoren, testen, loopanalyse, oefentherapie en chirurgie.

Word beter in het screenen van mensen met schouder- en elleboogklachten!

Vrijdag 31 mei 2024

Wil jij je als fysiotherapeut, manueel therapeut of sportfysiotherapeut graag verder bekwamen in patroonherkenning (screening) bij cliënten met schouder- en elleboogklachten? Volg dan deze eendaagse cursus! Je leert welke patronen van (pijn-)klachten binnen het fysiotherapeutische indicatiedomein vallen, maar ook welke er buiten vallen. Per geschetst patiëntprofiel wordt bediscussieerd of verder fysiotherapeutisch onderzoek geïndiceerd is. Bekijk de videotrailer om te zien wat je in deze cursus kunt verwachten.

Masterclass handtherapie ‘Duiminstabiliteit’

Vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april 2024

Na het volgen van deze masterclass begrijp je hoe duimstabiliteit of -instabiliteit de functie en participatie beïnvloedt en kun je normale en afwijkende kinematische en motorische patronen van de duimfunctie identificeren. Je leert innovatieve, evidence-based technieken om het duimgewricht te mobiliseren en de spierfunctie en stabiliteit van de duim te verbeteren.

Uniek mega-onderzoek naar artrose van start

Bron: ReumaNederland, 21 november 2023

Komende maand gaat een groot en uniek onderzoek van start voor een aanpak van artrose op maat. Het gaat om een onderzoek genaamd TopTreat dat vijf jaar zal lopen, en waaraan ook ReumaNederland flink bijdraagt. We delen graag vast wat achtergronden.

Na het sporten heb ik last van pijn aan mijn schenen, wat kan ik doen?

Bron: AD, 15 november 2023

Veel sporters, maar ook wandelaars hebben naderhand last van pijnlijke schenen. Dat is geen toeval, zegt fysiotherapeut Bert Mutsaers. ,,Met name mensen met een wat hoger gewicht en bij wie de binnenkant van de voet wat verder inzakt, lopen wat meer risico op deze blessure.’’

Reumatoïde artritis: hoe toekomstige therapieën chroniciteit mogelijk kunnen voorkomen

Bron: Medisch contact, 26 oktober 2023

Wat gebeurt er op moleculair niveau als een ziekte van acuut naar chronisch switcht? Dat is wat reumatoloog en immunoloog Iain McInnes, tevens professor aan de universiteit van Glasgow, wil weten.

Veelbelovende immuuntherapie bij reuma

Bron: ReumaNederland, 25 oktober 2023

Ieder onderzoek, hoe fundamenteel ook, is belangrijk in onze grote zoektocht naar genezing van reuma. Want ieder stapje en puzzelstukje is er één. Maar er zijn van die onderzoeken die éxtra spannend zijn om te volgen. Het onderzoek bijvoorbeeld van professor Tom Huizinga en zijn collega’s in het LUMC. “Toen ik dertig jaar geleden als reumatoloog begon, was er geen zicht op genezing. Nu is dat perspectief er wel.”

Groot onderzoek van start voor aanpak van artrose op maat

Bron: HLN, 16 oktober 2023

Artrose is in 2040 waarschijnlijk de meest voorkomende chronische ziekte van Nederland. Op dit moment hebben bijna 1,5 miljoen mensen in ons land artrose. De aard en mate van de klachten kunnen verschillen, maar ze hebben altijd impact op het dagelijks leven. Bij iedereen verloopt artrose anders, wat vraagt om behandeling op maat. Om dat zo goed mogelijk te kunnen bieden, is inzicht nodig in de kenmerken van de persoon en het ziekteproces. Tot op heden ontbreekt dat inzicht. Maar daar gaat dankzij de gesubsidieerde onderzoeksinspanningen van een uniek samenwerkingsverband verandering in komen.

Tweede antibioticum bij knie- en heupoperaties zinloos

Bron: Medisch Contact, 19 oktober 2023

Het is niet effectief om bij het aanbrengen van een knie- of heupprothese behalve cefazoline profylactisch een tweede antibioticum te geven. Dat toevoeging van een antimicrobieel glycopeptide aan het profylaxeregime, zoals vancomycine, in veel centra wereldwijd toch staande praktijk is, komt doordat cefazoline een infectie veroorzaakt door meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) en meticillineresistente S. epidermidis niet kan voorkomen.

E-learnings, podcasts en meer