NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Screen mensen met kaakproblemen ook op hoofdpijnklachten

Greenbaum T. Musculoskeletal Science and Practice 2021, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Patiënten met kaakproblemen (temporomandibulaire stoornissen) ervaren ook vaak nekklachten, zoals een verminderde beweeglijkheid; dat geldt ook voor patiënten met cervicogene hoofdpijn. Zou er dan een verband bestaan tussen het hebben van kaakklachten en cervicogene hoofdpijn? Israëlische wetenschappers onderzochten of patiënten met kaakklachten vaker cervicogene hoofdpijn hebben of een verhoogd risico lopen dat te krijgen.

Met mindfulness sneller profijt van je nieuwe knie of heup

Hanley AW. Pain 2021, met een vertaalslag van drs. John Bos, praktiserend fysiotherapeut, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Wereldwijd krijgen jaarlijks miljoenen mensen een nieuwe heup of knie. Helaas houdt een kwart tot bijna de helft van de patiënten langdurig pijn na de operatie. Is er een eenvoudige, goedkope manier om patiënten voor te bereiden op de operatie om het risico op deze nadelige gevolgen te verlagen? Amerikaanse wetenschappers onderzochten of mind-body interventies daarvoor geschikt zijn. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het in dit NPi-servicereferaat.

Stoppen met plakken? Kinesiotaping helpt niet tegen enkelblessures

Nunes GS. Clinical Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van drs. Suzanne Wiertsema, fysiotherapeut en onderzoeker Amsterdam UMC, locatie VUmc

Kinesiotaping is populair: sporters gebruiken het om enkelblessures te voorkomen, en mensen met enkelklachten om beter te functioneren. Maar werkt het ook echt? Presteren mensen met kinesiotape rond hun enkel beter dan degenen met neptape of zonder tape? Braziliaanse onderzoekers plozen de wetenschappelijke literatuur erop na.

Literatuurlijst 2021-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Management van tendinopathie: niet langer 'one size fits all'

Duur: 36:46 min | Spreker: prof. dr. Hans Zwerver

In deze webcast rekent sportarts prof. Dr. Hans Zwerver - hoogleraar sportgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen - af met de 'one size fits all' gedachte voor het behandelen van peesaandoeningen. Hij geeft aan dat excentrisch trainen als optimale behandelmethode achterhaald is en bespreekt de complexe pathofysiologie van tendinopathie en de mogelijke rol van beeldvormende technieken. Ook geeft hij tips voor de behandeling en legt hij uit waar je als therapeut op moet letten als je oefeningen voorschrijft.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Pijnklachten? Zo werkt complementaire zorg

Bron: Planet Health, 31 maart 2021

Pijnpatiënten kunnen veel baat hebben bij complementaire zorg. Deze vorm van non-farmacologische interventie neemt de pijn niet weg maar helpt om deze, vaak zelf aanzienlijk, te verlichten.

Tienduizenden mensen met een beperking sporten niet omdat ze niet de juiste hulp krijgen

Bron: Medicalfacts, 25 maart 2021

Enkele tienduizenden mensen met een beperking sporten of bewegen niet omdat ze in het web van verschillende instanties niet de juiste hulp krijgen. Pogingen om de vaak kostbare hulpmiddelen vergoed te krijgen én advies over het juiste hulpmiddel blijkt in de praktijk lastig voor deze doelgroep.

NHG publiceert herziening NHG-Standaard Hand- en Polsklachten

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 23 maart 2021

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een beperkte herziening van de NHG-Standaard Hand- en Polsklachten gepubliceerd. De NHG-Standaard geeft de huisarts richtlijnen voor de diagnostiek, behandeling en verwijzing van patiënten met hand- en polsklachten.

Eiwit geeft inzicht in chronische ontsteking

Bron: New Scientist, 18 maart 2021

Onderzoekers hebben ontdekt welke rol een bepaald eiwit speelt bij het onder controle krijgen van een overmatige ontstekingsreactie. Zo’n doorgeslagen immuunrespons ligt ten grondslag aan ontstekingsziektes als multiple sclerose en aderverkalking.

Reumatoïde artritis en het risico op hart- en vaatziekten

Bron: Medicalfacts, 17 maart 2021

Patiënten met reumatoïde artritis (RA), maar ook andere auto-immuunziekten, hebben ongeveer tweemaal zoveel kans op het krijgen van hart- en vaatziekten (HVZ) als mensen zonder RA. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de oorzaken.

Tweedaage online-cursus ‘Schouderpijnsyndromen’ met Martin Ophey MSc

Donderdagen 1 en 22 april

In deze cursus ga je in vier dagdelen met thema-expert Martin Ophey MSc op zeer interactief wijze online een viertal complexe schoudercasussen bespreken. Net als in de fysieke cursus worden alle methodische stappen van het klinische redeneerproces en de consequenties voor de diagnostiek en behandeling van deze cliënten met schouderpijn uitgebreid besproken. Kortom, een mooie gelegenheid ‘to meet the expert’. Lees ook het blog ‘Schouderklachten door de ogen van een patiënt en zijn huisarts’

Gescheurde kruisband opereren of niet?

Bron: ErasmusMC, 15 maart 2021

Moet je patiënten met een gescheurde voorste kruisband direct opereren? Of is het beter ze stap voor stap te laten genezen met rust en fysiotherapie? Het Erasmus MC is een grote stap dichterbij het antwoord.

Kwart geopereerde herniapatiënten houdt pijnklachten

Bron: FysioForum, 15 maart 2021

Bij bijna een kwart van de hernia-operaties is opnieuw een (pijn)behandeling nodig in het jaar na de ingreep. Dat blijkt uit onderzoek onder ongeveer 7.000 patiënten in Nederland van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Vektis, het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Hernia-operatie vaak niet zaligmakend: 'Het eerlijke verhaal'

Bron: De Telegraaf, 11 maart 2021

Bij bijna een kwart van de hernia-operaties is opnieuw een (pijn)behandeling nodig in het jaar na de ingreep. Deze uitkomsten van hernia-operaties bij circa zevenduizend Nederlandse patiënten zijn voor het eerst in beeld gebracht met behulp van declaratiedata.

Musculoskeletale pijnklachten binnen de fysiotherapie en oefentherapie

Dinsdagmiddag en -avond 18 mei 2021

Na deze cursus kan de deelnemer de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten. Bekijk ook de videotrailer.

COVID-positieve patiënten moeten operatie uitstellen om overlijdensrisico te verkleinen

Bron: Nieuwsbericht UMCG, 10 maart 2021

Een zeer omvangrijke internationale studie wijst uit dat operaties van patiënten die positief hebben getest op Covid-19, indien mogelijk zeven weken moeten worden uitgesteld. Het blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief getest hebben.

Bot was het te kraken probleem: nu kan ook dat in het lab worden gemaakt

Bron: Trouw, 9 maart 2021

Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd in het lab menselijk botweefsel te kweken. Dat gaat de wetenschap én de geneeskunde verder helpen.

Nieuwe knie beter uitstellen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 8 maart 2021*

Hoe groot is het risico dat een revisieoperatie nodig wordt in de jaren na een totale heup- of knieprothese? Onderzoekers van het LUMC berekenden dat voor patiënten in verschillende leeftijdsgroepen. Ze hopen dat patiënten en orthopeden met deze gegevens een betere afweging kunnen maken bij het timen van zulke ingrepen. *Voor deze bron moet worden betaald.

Masterclass 'Liespijn bij sporters'. Bekijk de videotrailer.

Donderdagochtend 25 maart online, 6 juli op locatie

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure. Gemiddelde beoordeling: 8,3 na 84 beoordelingen.

Subsidies voor onderzoek naar slimme scoliosebrace en geautomatiseerde botmetingen tijdens operaties

Bron: Hogeschool Utrecht, 5 mart 2021

Onderzoekers van het lectoraat Microsysteemtechnologie ontvangen KIEM-subsidies voor onderzoek naar een ‘slimme scoliosebrace’ en geautomatiseerde botmetingen tijdens chirurgische operaties. De projecten passen bij de speerpunten Smart Patient en Smart Surgeon van het lectoraat en fieldlab 3D Medical, een samenwerking tussen de HU en het UMCU in het kader van Smart Industries.

Cursus ‘Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints’

Vrijdag 4 juni (incl. avond) en zaterdag 5 juni

In deze cursus krijgt u een praktische inleiding in het onderzoek en de behandeling van myofasciale pijn, ondersteund door de beschikbare evidentie en demonstraties bij enkele patiënten met hoofdpijn, schouderpijn en rugpijn.

Reumapatiënten kunnen toe met minder medicatie, en dus minder bijwerkingen

Bron: Trouw, 4 maart 2021

Een deel van de reumapatiënten bij wie het goed gaat, kan helemaal zónder medicatie. Dat scheelt narigheid door bijwerkingen. En het is goedkoper. 

Nieuwe heup of knie? Robotarm Mako doet de operatie

Bron: AD, 26 februari 2021

Het St. Antonius Ziekenhuis gebruikt sinds kort de robotarm ook voor operaties aan de knie. Straks wordt ook bij heupoperaties de robot ingeze

Train je praktische vaardigheden betreffende de lage-rug, heup en knie. Bekijk de videotrailer.

Woensdagen 9 en 16 en 30 juni

Deze driedaagse praktijktraining is gericht op het verbeteren van de sensomotorische vaardigheden van fysiotherapeuten die van toepassing zijn in de diagnostiek en de behandeling van mensen met klachten over de lage-rug, de heup en de knie. Deze hooggewaardeerde cursus maakt onderdeel uit van een drietal leerlijnen binnen het NPi-scholingsaanbod, nl. de leerlijnen 'Lage-rug', 'Heup' en 'Knie'. Het gemiddelde algemeen oordeel van de laatste 3 cursussen was een 8,5 met vrijwel 100% aanbeveling aan collega’s. Bekijk ook de korte videotrailer.

Verbeterde precisie bij wervelkolomoperaties door nieuw 3D-navigatiesysteem

Bron: Medicalfacts, 26 februari 2021

Operaties waarbij er implantaten in de wervelkolom worden geplaatst, brengen altijd risico’s met zich mee. Als een schroef verkeerd geplaatst wordt, heeft dit meteen zenuwschade als gevolg. VieCuri Medisch Centrum neemt als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw 3D-navigatiesysteem in gebruik, waarbij het aantal keren dat een schroef verkeerd zit, wordt gereduceerd van acht tot één procent.

In twee dagen up-to-date over lage-rugpijnklachten

Vrijdag 4 juni en vrijdag 18 juni

Tijdens deze cursus vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Door deze cursus te volgen bent u in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lagerug! Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Haagse proef met heupairbag voor ouderen

Bron: Medicalfacts, 24 februari 2021

Een zelfdenkende broek die je onzichtbaar onder je kleding kunt dragen; en die zichzelf in een fractie van een seconde als een airbag opblaast zodra je dreigt te vallen: zo’n broek bestaat en heet Wolk. Deze Haagse uitvinding wordt nu bij wijze van proef gebruikt door 10 zelfstandige ouderen met een valrisico bij Stichting Eykenburg, professionele organisatie voor ouderenzorg in Den Haag.

Haar amputatie voelde als een verlossing, maar Dianne moest er wel zelf om vragen

Bron: RTL Nieuws, 21 februari 2021

Altijd was Dianne actief. Ze was fanatiek wielrenner, altijd in de weer met haar eigen reclamebedrijf en zoals haar man Jan zegt: "Die was om 6 uur altijd al met de hond in het bos." Een val in de badkamer veranderde alles. Ze kreeg permanente pijn in haar been, werd 15 keer geopereerd, raakte depressief en dacht zelfs aan het einde van het leven.

Masterclass handtherapie 'Early active' nabehandeling van flexorpeesletsels

Donderdag 18 november

In deze masterclass staat de ‘early active’ nabehandeling van gehechte flexorpezen van de vingers centraal. Naar aanleiding van de nieuwe richtlijn ‘Behandeling letsels van de flexorpezen van de hand’ (2019) van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVvPC) is aangegeven dat flexorpeesletsels in principe alleen nog maar met de ‘early active’-methode moeten worden nabehandeld.

'Je kunt complexe breuken veel eerder belasten’

Bron: Mediator ZonMw, 20 februari 2021

Patiënten met een ernstige botbreuk in hun been of voet moeten na de operatie doorgaans 3 maanden rust houden. Traumachirurg Martijn Poeze ontwikkelde met revalidatieartsen het nieuwe permissive weight bearing-protocol. Hierdoor zijn patiënten sneller op de been en kunnen zij beter functioneren.

Effectieve behandelstrategie voor zwangere reumapatiënten

Bron: Vakblad Vroeg, 16 februari 2021

Er is hoop voor zwangere vrouwen met reuma. Voor hen is er een nieuwe behandelstrategie. Deze zorgt ervoor ertoe dat circa 90 procent van zwangeren met reuma een rustig ziektebeeld had in het derde trimester van hun zwangerschap.

Paar daagjes natuurijs: 40.000 schaatsers naar ziekenhuis

Bron: RTL nieuws, 15 februari 2021

Gebroken polsen, heupen en schouders. Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs.

Meer informatie over de NPi-service