NPi-service Musculoskeletaal

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Nociplastische pijn – wat is dat en wat kun je er als fysiotherapeut mee?

In 2017 introduceerde de International Association of the Study of Pain (IASP) het pijnconcept ‘nociplastische pijn’. Met dit pijnconcept vallen de klinische symptomen van mensen met aanhoudende pijn, zoals bij fibromyalgie, complex regionaal pijnsyndroom en aanhoudende temporomandibulaire pijnklachten niet meer tussen wal en schip. Maar wat is nociplastische pijn? En wat kun je er als fysiotherapeut mee?

- Pain 2024, Kosek et al.
- Nick Muhren MSc, drs. John Bos
-> Lees in PDF

Mobilisation-with-Movement voor patiënten met schouderklachten

Een specifieke mobiliserende techniek, Mobilisation-with-Movement (MWM), kan bij deze mensen met schouderklachten pijn verminderen en de functie verbeteren. Het is alleen nog onduidelijk of het positieve effect van de behandeling groter is dan het placebo-effect. Bovendien komt de MWM in studies vaak niet overeen met hoe fysiotherapeuten de techniek in de praktijk toepassen. Om deze punten te tackelen, voerden Braziliaanse wetenschappers een gerandomiseerd onderzoek uit naar de effecten van MWM onder 70 mensen met schouderklachten.

- Journal of Physiotherapy 2024, Baeske et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

Nieuwe podcast 'Management bij ribfracturen – wat kun je als fysiotherapeut doen?'

Hoe verloopt het herstel bij een ribfractuur? En wat kun je als fysiotherapeut betekenen voor mensen met een gebroken rib? Die vragen beantwoordde universitair hoofddocent Mark Elkins van de University of Sydney. Op verzoek van het Australische Journal of Physiotherapy maakte hij een analyse van de beschikbare literatuur.

In deze podcast hoor je een samenvatting van zijn literatuurstudie en maakt thema-expert Suzanne Wiertsema een vertaalslag naar de praktijk.

-> Log in en luister

E-learning 'De artrosepatiënt in beweging'

In deze e-learning staat staat gedragsverandering voor mensen met heup- en knieartrose centraal. Waarom bewegen artrosepatiënten vaak te weinig? Wat houdt ze tegen? En belangrijker: met welke gedragsveranderingstechnieken krijg je ze in beweging?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Fysiotherapie bij niet-traumatische schouderinstabiliteit
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 
- Zelfmanagementondersteuning bij mensen met KANS

Literatuurlijst 2024-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Early versus delayed weight-bearing following operatively treated ankle fracture (WAX): a non-inferiority, multicentre, randomised controlled trial.
-> Lees deze open access studie uit Lancet. 2024

Uit het archief

-> Drie tips om te zorgen dat jouw schouderpatiënt zélf de regie neemt.
->  Zo herken je perifeer arterieel vaatlijden bij patiënten met beenpijn.
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Lees hier het laatste nieuws over spier-, pees- en gewichtsklachten!

Vacature: ben jij onze nieuwe vakreferent?

Solliciteer vóór 3 februari 2025

Wil je collega-therapeuten helpen om nieuwe kennis toe te passen? Haal jij met gemak de essentie uit een wetenschappelijke studie? Vind je het leuk om te schrijven? En ben jij organisatorisch sterk? Dan ben jij misschien wel de nieuwe collega die 16 uur per week (deels thuiswerken mogelijk) bij ons wil komen werken. Ben of ken jij iemand die geïnteresseerd is? Deel deze vacatures dan, of solliciteer vóór 3 februari 2025!

Landelijk onderzoek naar maatwerk bloedverdunners na een heup- of knie-vervangende operatie

Bron: LUMC, 23 december 2024

Jaarlijks ondergaan ruim 65.000 Nederlanders een heup- of knie-vervangende operatie. Hoewel bloedverdunners standaard worden voorgeschreven om het risico op trombose te verkleinen, blijkt deze aanpak niet voor iedereen even goed te werken. Het LUMC coördineert nu een landelijk onderzoek om een behandeling op maat te introduceren.

NPi-opleiding 'Handtherapie'

13 cursusdagen - start: 3 oktober 2025
Wil je ook een gecertificeerde handtherapeut worden? Volg dan de NPi-opleiding Handtherapie! Na deze 12-daagse opleiding heb je voldoende door de NGHT geaccrediteerde scholing gevolgd om te kunnen voldoen aan de scholingseisen voor het aanvragen van het Certificaat Handtherapeut. De opleiding wordt gegeven door een kernteam van 3 zeer ervaren handtherapeuten en een keur aan medisch specialisten en zeer ervaren behandelaars.

Steeds iets meer mensen met oorsuizen naar de huisarts

Bron: Skipr, 27 december 2024

Huisartsen zagen het afgelopen decennium een toenemend aantal patiënten met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, maar het absolute aantal bleef laag, meldt Nivel. Het zorggebruik van deze patiënten nam toe na het eerste geregistreerde huisartscontact voor tinnitus.

Artsen woest dat mensen met chronische pijn hun behandeling verliezen

Bron: AD, 27 december 2024

De kans is groot dat 33.000 mensen met chronische pijn al komend jaar geen vergoeding meer krijgen voor hun behandelingen. Daarmee staat hun revalidatie op de tocht. Artsen en zorgaanbieders maken zich grote zorgen. Zij dienen met spoed een kort geding in als het voornemen niet onmiddellijk wordt teruggedraaid.

Lage-rugpijnklachten: a state of the art

maandag 30 juni 2025 - maandag 7 juli 2025
Tijdens de cursus ‘Lage-rugpijnklachten: a state of the art’ vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Deze actuele kennis is voorwaardelijk voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren en beredeneerd handelen bij cliënten met lage-rugpijnklachten. Door deze cursus te volgen ben je in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lage rug! Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

Nekklachten kunnen je leven flink beperken: dit moet je weten volgens chiropractor

Bron: AD, 17 december 2024

De spieren in je nek gebruik je bij vrijwel alle bewegingen. Nekpijn is daarom een veelvoorkomende klacht en leidt vaak tot meer klachten, weet chiropractor en bijzonder hoogleraar Sidney Rubinstein. In deze reeks vertelt hij wat we (zelf) kunnen doen tegen stramme en stijve spieren. Deze week aflevering 3: zo ontstaat nekpijn, en dit helpt ertegen.

Zo herken je verschillende soorten hoofdpijn: ‘Spanningshoofdpijn kan knellend voelen’

Bron: AD, 10 december 2024

Hoofdpijn, wie heeft er niet af en toe last van? Soms zit de oorzaak niet in ons hoofd zelf, maar in de spieren of de gewrichten in de nek die ons hoofd dragen, zegt chiropractor en bijzonder hoogleraar Sidney Rubinstein. In deze reeks vertelt hij wat we (zelf) kunnen doen tegen stramme en stijve spieren. Deze week aflevering 2: welke soorten hoofdpijn zijn er, en helpt daartegen?

De impact van technologie op gezondheid en wat je er aan kunt doen

dinsdag 3 juni 2025
Na deze cursus kun je cliënten helpen bij het bewustworden van hun coverte fysiologische reacties tijdens beeldschermgebruik. Tevens kun je bewezen effectieve strategieën hanteren ter voorkoming van fysieke klachten en aandoeningen ten gevolge van veelvuldig beeldschermgebruik en ter bevordering...

Nieuwe vergoeding oefentherapie bij Reumatoïde Artritis vanaf 2025

Bron: Vereniging van Oefentherapeuten, 16 december 2024

Vanaf 1 januari 2025 kan oefentherapie worden vergoed vanuit het basispakket voor patiënten met reumatoïde artritis (RA) die ernstige functionele beperkingen ervaren in het dagelijks leven. In het begin van 2024 werden de resultaten van de L-EXTRA-studie gepubliceerd. Uit deze studie bleek dat langdurige, gepersonaliseerde oefentherapie na 52 weken effectief was bij mensen met RA en ernstige functionele beperkingen. De therapie leidde tot verbeteringen in het dagelijks functioneren en een betere kwaliteit van leven. Op basis van deze bevindingen adviseerde het Zorginstituut de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om deze behandeling op te nemen in het basispakket. Daarbij geldt er geen limiet op het aantal behandelingen, zodat de therapie afgestemd kan worden op de individuele behoeften van de patiënt, zolang dit medisch noodzakelijk is.

Halfuurtje sporten verbetert ons geheugen

Bron: Nieuwsblad, 11 december 2024

Niet alleen intellectuele oefeningen, maar ook fysieke inspanningen blijken essentieel om ons brein in topvorm te houden. Een nieuwe Britse studie van de University College London concentreerde zich op het effect van sporten op (midel)lange termijn op ons geheugen. Eerder werd al gekeken naar de effecten op korte termijn en daaruit bleek al dat we na het sporten een geheugenboost ervaren door een verbeterde bloedsomloop en stimulatie van de neurotransmitters in ons brein.

Fysiotherapie en fascia

donderdag 26 juni 2025
Na deze cursus ben je in staat om bij patiënten met musculoskeletale pijnklachten zowel lokale als regionale pijnsyndromen te herkennen en de daarvoor geëigende fascie-gerichte therapeutische interventies te bepalen.

Subsidies ZonMw voor ontwikkeling Richtlijn Nek- en hoofdpijn en richtlijn Osteoporose en Valpreventie

Bron: KNGF, 5 december 2024

Afgelopen week kondigde ZonMw de start van zes projecten aan binnen het programma Paramedische Zorg 2023-2026. Bij twee van die projecten is het KNGF betrokken. Het betreft de ontwikkeling van de richtlijn Osteoporose en Valpreventie en richtlijn Nek- en hoofdpijn. Bewegen is een essentieel onderdeel van de behandeling van osteoporose. Desondanks krijgt slechts een klein deel van de patiënten begeleiding van een fysio- of oefentherapeut.

Musculoskeletale pijnklachten

woensdag 9 juli 2025
Na deze cursus kan je de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten. Subdoelen Na de cursus: besef je dat musculoskeletale pijn een complexe...

Onderbeen-, enkel- en voetklachten: a state of the art

vrijdag 16 mei 2025 - vrijdag 23 mei 2025
Na de cursus kan je bij cliënten met klachten over het onderbeen, de enkel en/of de voet een analyse van het gezondheidsprobleem maken en fysiotherapeutische uitgangspunten formuleren voor de begeleiding en behandeling van deze cliënten. Subdoelen Na de cursus kan je: de functionele anatomie van...

Masterclass 'Tinnitus'

woensdag 23 april 2025
Na deze masterclass ben je in staat om de complexe problematiek van tinnitus in het algemeen en nek/kaak-gerelateerde tinnitus in het bijzonder diagnostisch te herkennen. Tevens kan je, op grond van recente evidentie over somatische en niet-somatische tinnitus, adequate keuzes maken met betrekking tot de...

Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints

vrijdag 30 mei 2025 - zaterdag 31 mei 2025
Na de cursus kan de deelnemer myofasciale triggerpoints herkennen aan de hand van een aantal vastgestelde criteria, kan hij bepaalde veelvoorkomende pijnklachten herkennen als myofasciale pijn, kent hij de theoretische verklaringsmodellen van myofasciale pijn, en kent hij de diverse factoren die...

Cursus 'Handtherapie'

3 cursusdagen - start: 9 mei 2025
Voor fysio- en ergotherapeuten die (nog) niet een lange opleiding Handtherapie willen gaan doen, maar zich wel graag willen verdiepen in de behandeling van mensen met handaandoeningen, biedt het NPi de driedaagse cursus ‘Handtherapie’ aan. Na deze cursus kun je op basis van een gedegen kennis van de anatomie eenvoudige handproblematiek onderzoeken en behandelen.

Patroonherkenning: nek en hoofd

woensdag 2 juli 2025
Door de cursus ‘Patroonherkenning: nek en hoofd’ te volgen verbeter je je screeningsvaardigheden bij cliënten met nek- en hoofdpijnklachten. Na deze cursus heb je kennis van patronen van aandoeningen, condities en pijnsyndromen (‘disorders’) van de halswervelkolom en het arteriële vaatstelsel, als ook van subtiele alarmgegevens die verwijzen naar mogelijke risico’s en contra-indicaties voor fysiotherapie. Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

Knieklachten: a state of the art

vrijdag 7 maart 2025 - vrijdag 28 maart 2025
Na de cursus ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Bovendien beschik je over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het...

Musculoskeletale manuele technieken: schouder en elleboog

donderdag 15 mei 2025 - donderdag 22 mei 2025
Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste hands-on vaardigheden (diagnostische tests en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten. Subdoelen Na deze cursus: kun je de klinische patronen van de volgende veel voorkomende...

Heup- en/of liesklachten: a state of the art

vrijdag 4 juli 2025 - vrijdag 11 juli 2025
Na de tweedaagse cursus ‘Heup- en/of liesklachten: a state of the art’ ken je de voor de fysiotherapie relevante patronen en klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de heup een rol speelt. Je beschikt dan over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathofysiologie en pathomorfologie en kunt diagnostische en therapeutische gedachtegangen verwoorden en bediscussiëren. Na deze cursus ben je helemaal ‘bijgespijkerd’ wat betreft de fysiotherapeutische mogelijkheden bij deze populatie cliënten! Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

Masterclass 'Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen'

vrijdag 14 maart 2025
Oncologie- en oedeemfysiotherapeuten als ook orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten die behandeld zijn voor kanker in het hoofd-halsgebied. In deze masterclass over hoofd-hals oncologie en lymfoedeem informeren vijf experts op dit terrein je over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische en fysiotherapeutische behandeling van deze patiënten. Deze masterclass is zowel op locatie als online te volgen.

Skills lab: 'Manuele vaardigheden binnen de handtherapie'

maandag 3 november 2025
Na dit skills lab kun je, met behulp van het ‘rol-glij principe’, palpatie en lichamelijk onderzoek, functiestoornissen van de vinger-, de pols- en de radio-ulnaire gewrichten vaststellen en therapeutisch beïnvloeden. Je leert weloverwogen keuzes te maken voor specifieke onderzoeks- en...

Skills lab handtherapie 'Artrose van de hand'

maandag 14 april 2025 - maandag 26 mei 2025
De focus van een skills lab ligt op het praktisch trainen van vaardigheden en/of op het klinisch redeneren/differentiaal diagnostiek. Het skills lab richt zich specifiek op fysio- en ergotherapeuten die al scholing op het terrein van handtherapie gevolgd hebben binnen de NPi-leerlijnen Handtherapie of bij andere scholingsaanbieders. Na dit skills lab kun je de praktisch geleerde kennis en vaardigheden over de behandeling van patiënten met artrose van de hand toepassen in de praktijk. In dit skills lab zal specifiek ingegaan worden op de gevolgen van artrose in de duim en vingers en de mogelijkheden voor behandeling hiervan. Praktische vaardigheden die aan bod zullen komen zijn specifieke oefentherapie, ondersteunende spalken voor duim en vingers, toepassing van leefstijladviezen. duurzame voorzieningen.

Elleboogklachten: a state of the art

vrijdag 18 april 2025 - vrijdag 25 april 2025
Ontdek de nieuwste inzichten in de functionele anatomie en pathologie van de elleboog en leer hoe je effectieve behandelstrategieën kunt ontwikkelen voor jouw patiënten. Tijdens deze interactieve cursus oefen je klinisch redeneren aan de hand van realistische patiëntprofielen, waardoor je zelfverzekerd diagnoses kunt stellen en de juiste interventies kiest. Verdiep je in post-operatieve zorg, traumatische letsels en sportgerelateerde elleboogklachten, en zorg dat je je patiënten nog beter kunt helpen. Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

Skills lab spalktherapie 'Polsklachten'

dinsdag 1 april 2025
Na de skills lab kun je op basis van casuïstiek een aantal spalken maken voor patiënten met polsklachten.

Masterclass 'Liespijn bij sporters'

woensdag 4 juni 2025 - woensdag 18 juni 2025
Na deze masterclass kan je de huidige inzichten omtrent de diagnostiek en behandeling van liespijn bij sporters benoemen en kan je de besproken onderzoekstechnieken en oefentherapeutische verrichtingen in de praktijk toepassen.

Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid

vrijdag 23 mei 2025 - zaterdag 24 mei 2025
Na de cursus kun je bewuste en onderbouwde keuzes maken ten aanzien van de invulling van het pre- en postoperatieve fysio-/oefentherapeutische beleid na diverse soorten artroplastieken (o.a. knie-, heup- en schouderartroplastieken). Subdoelen je kunt de indicaties voor de verschillende...

Musculoskeletale pijnklachten

woensdag 9 juli 2025
Na deze cursus kan je de plausibiliteit van gehanteerde pijnredeneringen ten aanzien van de diagnostische duiding van pijn beoordelen, alsmede de therapeutische beïnvloedbaarheid bij cliënten met musculoskeletale pijnklachten. Subdoelen Na de cursus: besef je dat musculoskeletale pijn een complexe...

Musculoskeletale manuele technieken: lage-rug, heup en lies

vrijdag 16 mei 2025 - vrijdag 13 juni 2025
Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste manueel-technische vaardigheden (diagnostische tests en mobilisatie- en manipulatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen en pijnsyndromen van de lage-rug, heup en lies. Subdoelen Na deze cursus: kun je de...

Webinar 'De invloed van lage-rugpijn en angst voor pijn op bewegen: implicaties voor diagnostiek en therapie'

maandag 27 januari 2025
Hoe beïnvloedt angst voor pijn het bewegen van mensen met langdurige lage-rugpijn? Oefentherapeut, bewegingswetenschapper en docent/onderzoeker dr. Meta Wildenbeest deelt inzichten uit haar promotieonderzoek Effect of low back pain and pain-related fear on human movement en geeft praktische tips voor betere diagnostiek en therapie. Ontdek waarom ‘guarded movement’ meer kan belasten dan beschermen en wat jij kunt doen om je patiënten beter te begeleiden.

E-learnings, podcasts en meer