NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Vermoeidheid na een beroerte aanpakken met fysiotherapie?

Vermoeidheid na een beroerte treft 50 procent van de overlevenden. Richtlijnen over de aanpak van deze klacht zijn beperkt. Tot nu toe is de insteek vooral gericht op psychosociale en neurocognitieve modellen waarbij patiënten antidepressiva of stimulerende middelen gebruiken óf gesprekstherapie ondergaan. Maar recente inzichten geven een verband aan tussen fysieke activiteit en prikkelbaarheid van de hersenen. Kan een fysiotherapeut een grotere rol spelen in vermoeidheidsklachten na een CVA? Britse onderzoekers doken de literatuur in.

- International Journal of Stroke 2023, Komber et al.
- Susan Hombergen MSc, Yvonne Dockx MSc
-> Lees in PDF

Training met een dwarslaesie: welke vorm en intensiteit voor fitheid en gezondheid?

Mensen met ruggenmergletsel hebben een verminderde cardiorespiratoire fitheid. Daardoor hebben ze meer kans op chronische aandoeningen zoals een herseninfarct, hart-en-vaatziekten en diabetes type 2. Reden te meer om aandacht te besteden aan cardiorespiratoire training in deze patiëntengroep. Maar wie is er het meest gebaat bij training en hoe lang en met welke intensiteit moet je trainen? Een Britse-Canadese wetenschapsgroep zocht het uit met een literatuuronderzoek.

- Plos Medicine 2023, Hodgekiss et al.
- Susan Hombergen MSc, Wencke van Deurzen MSc
-> Lees in PDF

Luister naar de podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Early mobilization of patients with subarachnoid haemorrhage: a national survey of french intensive care units
-> Journal of Rehabilitation Medicine

Uit het archief

-> Verlaagt oefenen de kans op een volgende beroerte?
-> Met deze simpele formule voorspel je hoeveel training je CVA-patiënt aan kan
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Elektroden in de hersenen onderdrukken symptomen van de ziekte van Parkinson

Bron: Amsterdam UMC, 11 april 2024

Deep Brain Stimulation (diepe hersenstimulatie) is een techniek waarbij elektroden in de hersenen van een patiënt worden geïmplanteerd. Het kan helpen de klachten te verminderen bij uiteenlopende neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, tremor en dystonie. Vandaag, op Wereld Parkinsondag, vertelt neurochirurg Rick Schuurman van Amsterdam UMC er meer over in deze video.

‘De fietshelm biedt zo’n 30% extra bescherming bij het voorkomen van hersenletsel’

Bron: Amsterdam UMC, 10 april 2024

Van de bijna 90.000 fietsslachtoffers die in 2023 met ernstig letsel de spoedeisende hulp bezochten, hadden ongeveer 15.000 hersenletsel. Opvallende cijfers. Zéker als je weet dat de fietshelm zo’n 30% extra bescherming biedt bij het voorkomen van hersenletsel.

Nieuwe leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson

Bron: Skipr, 10 april 2024

Op initiatief van ParkinsonNL is een leefstijl keuzehulp voor mensen met parkinson ontwikkeld. De keuzehulp ondersteunt mensen met parkinson die aan de slag willen met het veranderen van hun leefstijl.

Na een beroerte komt hij moeilijk uit zijn woorden. Over hoe dat is, schreef hij een boek

Bron: Volkskrant*, 5 april 2024

Sinds archeoloog Ivar Schute werd getroffen door een hersenbloeding, moet hij zoeken naar woorden: hij kampt met afasie. Spreken gaat hem moeilijk af, schrijven heeft hij weer moeten leren. Bouwend aan zijn zinnen, kwam hij tot een boek over zijn aandoening. ‘Die stem wordt niet vaak gehoord.’

Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer

Bron: Nieuws voor diëtisten, 27 maart 2024

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de risico’s en ontwikkeling van de ziekte te beperken.

Ouderenzorgorganisaties richten regionaal expertisecentrum dementie op

Bron: Skipr, 26 maart 2024

Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland gaan een regionaal expertise centrum voor dementiezorg oprichten. De samenwerking richt zich op het landelijke zorgprogramma D-zep, dat zich inzet voor kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Na een hersenschudding hebben jonge kinderen typische klachten

Bron: Medisch contact, 22 maart 2024

Jonge kinderen die een hersenschudding oplopen hebben waarschijnlijk deels andere klachten en symptomen dan oudere kinderen. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in JAMA Network Open. Er is enig dispuut over de vraag of jonge en oudere kinderen (waarbij de grens ligt bij ongeveer 6 jaar) in dat opzicht verschillen.

Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 maart 2024

Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'.

AI legt verband tussen symptomen en afwijkingen hersenweefsel

Bron: Medisch contact, 14 maart 2024

Het verband tussen neurodegeneratieve hersenziekten, afwijkingen in het hersenweefsel en de bijbehorende symptomen is vaak niet eenduidig; sommige symptomen komen bijvoorbeeld voor bij meerdere aandoeningen, en het klinisch beeld kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, wat zelfs kan resulteren in verkeerde diagnoses. Daar zouden onderzoekers en artsen meer duidelijkheid over willen hebben.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt) gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten, parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen, gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten) en de belastingsvariabelen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Pathofysiologie en benaderingswijzen bij (neuro) degeneratieve hersenaandoeningen

Vrijdag 14 juni 2024

In deze cursus wordt in brede zin stilgestaan bij het ouder wordende brein om daarna in te zoomen op de pathofysiologie met bijbehorende gedrag en motorische stoornissen. Daarna zullen er handvatten geboden worden in de benaderingswijzen waardoor de opgedane kennis gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk.

Webinar 'Sporten en bewegen op maat als medicijn voor mensen met de ziekte van Parkinson'

Donderdagavond 27 juni 2024

In dit webinar zal Bas Bloem ingaan op de laatste wetenschappelijke inzichten. Hij zal uitleggen dat sporten en bewegen effecten hebben op de symptomen bij mensen met de ziekte van Parkinson, op zowel de motorische als de non-motore manifestaties van de ziekte. Daarnaast bespreekt hij de laatste inzichten die aangeven dat sporten en bewegen mogelijk ook een remmend effect kan hebben op de progressie van de ziekte van Parkinson. Tenslotte bespreekt Bas Bloem welke vormen van sporten en bewegen een aangetoond gunstig effect hebben bij deze doelgroep, en geeft hij aan wat de specifieke barrières en facilitators zijn om de mensen met deze complexe neurodegeneratieve aandoening duurzaam aan het bewegen te krijgen.

Plaatsen beschikbaar voor de opleiding Neurorevalidatie/CVA/Ergotherapie

Start: vrijdag 13 september 2024

Deze hoog gewaarderde (8.5) opleiding leidt jou als ergotherapeut op tot expert in de neurorevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte). Je kunt je dan als expert richten op op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- , balans en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF-model en klinisch redeneren.
In deze opleiding bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen: 1. klinimetrie; 2. functionele prognostiek en klinische determinanten; 3. herstelmechanismen en 4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en met betrekking tot vaardigheden van het dagelijks leven (ADL), loopvaardigheden en arm-handvaardigheden.

Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: ‘vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie’

Zaterdag 30 november 2024

Tijdens deze verdiepingsdag, speciaal voor oud deelnemers Neurorevalidatie/CVA, wordt de huidige stand van zaken op het gebied van arm-hand vaardigheidstraining bij een herstellende arm hand functie toegelicht.

Nieuw: De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute (IC) fase

Donderdag 3 oktober 2024

We bieden al gespecialiseerde scholingen aan voor CVA-patiënten in de acute fase of voor patiënten met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase. Met de nieuwe scholing ‘De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute fase’ richten we ons expliciet op patiënten met centrale neurologische aandoeningen, zoals subarachnoïdale bloeding (SAB), neurotrauma, dwarslaesie en patiënten met langdurige bewustzijnsstoornissen, die IC-zorg nodig hebben. Bij deze groep patiënten is het van essentieel belang dat jij als fysiotherapeut beschikt over kennis met betrekking tot cardiorespiratoire en neurologische parameters en dat je weet hoe je deze moet hanteren bij de fysiotherapeutische interventies.

E-learnings, podcasts en meer