NPi-service Neurologie

Referaten

Kansen en uitdagingen voor het gebruik van technologie in de neurorevalidatie

Bower KJ. Physical Therapy 2021, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Technologische hulpmiddelen kunnen de diagnostiek en behandeling van patiënten ondersteunen en verbeteren. Toch wordt het in de neurorevalidatie nog niet algemeen toegepast. Wat vinden therapeuten van deze hulpmiddelen? En welke factoren staan een eventueel gebruik in de weg? Australische wetenschappers voerden gesprekken met 18 fysio- en ergotherapeuten om dat te achterhalen.

Nieuwe vragenlijst laat zien hoe Parkinsonpatiënten hun training ervaren

Morley D. Movement Disorders 2021, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Training is een belangrijk onderdeel voor het behandelen van en het omgaan met de ziekte van Parkinson. Er is echter nog geen Parkinson-specifieke vragenlijst waarop patiënten hun ervaringen met training kunnen weergeven. Hoog tijd dus om die te ontwikkelen, vonden Britse wetenschappers.

Hoe beïnvloedt lateropulsie de revalidatie van CVA-patiënten?

Nolan J. Disability and Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Janne Veerbeek, fysiotherapeut, fysiotherapiewetenschapper en onderzoeker

Sommige CVA-patiënten kampen met lateropulsie: zij hellen over naar de aangedane hemiplegische zijde en lopen daardoor meer risico op balansproblemen en valpartijen. Welke gevolgen heeft dat voor hun revalidatie en herstel? Australische wetenschappers analyseerden gegevens van 1087 CVA-revalidanten om dat uit te zoeken.

Literatuurlijst 2021-6

Hier vind je de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Beweeggedrag van mensen na een beroerte - elke beweging telt

Duur: 21:34 min | Spreker: Dr. Roderick Wondergem

In deze webcast bespreekt Roderick Wondergem, docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool, de resultaten uit het RISE onderzoek. Die studie brengt interventies voor duurzame gedragsverandering na een beroerte in kaart. Hij benoemt drie beweegprofielen bij CVA-patiënten en onderstreept het belang om vooral sedentair gedrag te verminderen. Ook beschrijft hij de stappen die nodig zijn om CVA-patiënten meer en vooral duurzaam te laten bewegen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Vragen over vaccinatie tegen coronavirus en MS

Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 15 september 2021

In Nederland heeft een groot deel van de MS patiënten zich laten vaccineren tegen COVID-19. De vaccins, zoals verwacht, blijken veilig te zijn. De afgelopen tijd is gebleken dat de vaccinaties niet bij alle MS patiënten even goed werken, afhankelijk van de gebruikte medicatie.

E-learning 'Hoe gebruik ik data in de praktijk’

LET OP: tot 1 oktober kosteloos voor Keurmerk-deelnemers

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om data te interpreteren en te gebruiken om je fysiotherapeutisch handelen te verbeteren. De e-learning bevat kennisclips over het verzamelen, gebruiken en interpreteren van data. Met praktijkvoorbeelden gekoppeld aan casuïstiek leer je hoe je data kunt inzetten om je patiënten nog beter te helpen en leer je van collega's door jouw data te vergelijken met die van hen.

Mensen met Parkinson kunnen baat hebben bij zeven loopstrategieën

Bron: Radboud UMC, 9 september 2021

Mensen met parkinson die moeite hebben met lopen kunnen verschillende strategieën gebruiken om het lopen te verbeteren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen nog nooit van deze strategieën hebben gehoord of ze hebben uitgeprobeerd.

'Dementie-onderzoekers staren zich blind op jonge, witte patiënt'

Bron: Erasmus MC, 7 september 2021

Wetenschappelijk onderzoek naar dementie beperkt zich te veel tot een selecte groep van doorgaans witte en relatief jonge patiënten. Dit terwijl dementie zich veel vaker openbaart bij mensen die ver in de 80 zijn en hun wortels hebben in alle windstreken van de wereld.

"Leefstijladviezen komen onvoldoende terecht bij degenen die ze nodig hebben"

Bron: Amsterdam UMC, 7 september 2021

Edo Richard is benoemd tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief. Deze nieuwe leerstoel bij Amsterdam UMC is bijzonder, omdat het een leerstoel neurologie is binnen de afdeling Public and Occupational Health. “Samenwerkingen zoals deze hebben de toekomst”, volgens Richard.

Netwerk Kind & NAH+ gelanceerd

Bron: Skipr, 6 september 2021

Met de lancering van het nieuwe netwerk Kind en NAH+ wordt een vervolgstap gezet in de ondersteuning van gezinnen met een kind met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het initiatief moet ouders via regionale expertisecentra en coaches helpen in de wirwar van zorg, onderwijs en bekostigingsregelingen.

Gezond eten verkleint kans op dementie: 'Kies voor groente, fruit en volkoren'

Bron: RTL Nieuws, 4 september 2021

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl – denk aan zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten.

Zoutvervanger vermindert risico op beroerte

Bron: Nieuws voor Diëtisten, 2 september 2021

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verlaagt het risico op een beroerte bij mensen met een hoge bloeddruk of mensen die al eerder een beroerte hebben gehad. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder ruim 20.000 mensen.

Vrouw verliest hongergevoel door hersenschade

Bron: NewScientist, 2 september 2021

Het geval van een jonge vrouw die na een beroerte haar hongergevoel kwijtraakte, biedt inzicht in hoe onze hersenen de voedselinname reguleren. Dat kan helpen om nieuwe behandelingen voor obesitas te ontwikkelen.

Samenwerking KNGF met de Hersenstichting

Bron: KNGF, 2 september 2021

In Nederland zijn ongeveer 4 miljoen mensen met een hersenaandoening. Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn dementie, parkinson, cerebrovasculair accident (CVA, ook wel beroerte) en multiple sclerose (MS). Veel mensen hebben last van zichtbare en onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening.

WHO verwacht 40 procent meer mensen met dementie in 2030

Bron: Welingelichte Kringen, 2 september 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat in 2030 het aantal mensen met dementie in de wereld met 40 procent is gestegen, van 55 miljoen naar 78 miljoen. Deze verwachte stijging wordt veroorzaakt door zowel bevolkingsgroei als vergrijzing.

'Huisarts en neuroloog moeten chronische clusterhoofdpijn beter leren herkennen'

Bron: DOQ*, 1 september 2021

Stimulatie van de achterhoofdzenuw kan aanvallen van chronische clusterhoofdpijn voorkomen en verminderen in ernst. Dat concludeert de onderzoeksgroep van prof. dr. Michel Ferrari, neuroloog in het LUMC.
* Aanmelden noodzakelijk

Lees jij NPi-service referaten liever in PDF of rechtsteeks op de website?

Laat het ons weten

Al tien jaar publiceren we onze NPi-service referaten in PDF. En al tien jaar zijn onze lezers tevreden over de service: in 2020 scoorden we gemiddeld weer een 8-. Maar ook datgene wat goed is verdient onderzoek. Daarom horen wij graag of de huidige manier van publiceren (in PDF) naar wens is, of dat je liever zou zien dat de referaten rechtstreeks op de website worden geplaatst, zoals onze blogs.

'Cannabis beïnvloedt breinontwikkeling pubers'

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 31 augustus 2021

Cannabisgebruik tijdens de adolescentie is gerelateerd aan een verstoorde ontwikkeling van de corticale hersengebieden, met name prefrontaal. Dat is de conclusie van een internationaal consortium van onderzoekers op basis van een longitudinale MRI-studie.
*Voor deze bron moet worden betaald.

Metformine en het verouderingsproces: kan behandeling verouderingsgerelateerde ziekten uitstellen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 31 augustus 2021

Het klinkt als een sciencefictionverhaal: een pil die veroudering tegengaat. Toch is de laatste jaren duidelijk geworden dat metformine, het welbekende medicijn tegen diabetes mellitus type 2, gunstige effecten heeft op het verouderingsproces. Kunnen we veroudering en de daaraan gerelateerde ziekten nu een halt toeroepen?
*Voor deze bron moet worden betaald.

Alrijne start nieuwe neurostimulatietechniek voor pijnbestrijding

Bron: Skipr, 31 augustus 2021

Alrijne is gestart met een nieuwe vorm van pijnbehandeling door neurostimulatie. Hierbij wordt de hoeveelheid stroompjes die de betreffende patiënt op dat moment nodig heeft precies toegediend.

Neurologische schade die tot dementie kan leiden vaak al vroeg zichtbaar

Bron: Skipr, 26 augustus 2021

Wie door een ongezonde leefstijl de kans loopt om later dement te worden, heeft vaak op jongere leeftijd al zichtbare schade aan de hersenen. Ook cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid en de juiste woorden niet kunnen vinden, zijn al in een vroeg stadium merkbaar.

Dit alzheimermiddel werkt niet, zeggen bijna alle experts. Toch wordt het in de VS toegelaten

Bron: Volkskrant, 7 augustus 2021*

De Amerikaanse toezichthouder heeft ondanks een negatief advies van experts een nieuw medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd. Veel onderzoekers zijn onthutst. ‘Dit betekent niets voor patiënten.’ *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald

Vr-brillen steeds vaker ingezet als pijnbestrijding in ziekenhuizen: ‘Afleiding is fijn’

Bron: AD, 5 augustus 2021

Een patiënt kan met het kijken door een bril die levensechte filmpjes vertoont (virtual reality) zo sterk worden afgeleid dat hij minder pijnstillers nodig heeft. Daarvan zijn steeds meer ziekenhuizen overtuigd.

Onderzoek van hersennetwerken geeft meer inzicht in ontwikkeling van cognitieve problemen bij MS

Bron: Nieuwsbericht VUmc, 27 juli 2021

Eerdere geavanceerde MRI-studies lieten zien dat mensen met MS met ernstige cognitieve stoornissen vooral afwijkingen hebben in het default-mode netwerk (DMN), maar hoe dit ontstaat is niet bekend. Marijn Huiskamp en collega’s vonden onlangs dat bij mensen met MS met geen of milde cognitieve problemen veranderingen in een ander hersennetwerk, het ventral attention network (VAN), zichtbaar zijn.

Cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’ schept helderheid in complexe neurologische symptomatologie

Zaterdagochtend 6 november, vrijdagochtend, -middag en -avond 17 december en zaterdag 18 december

Het NPi organiseert de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemende algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek kan aanscherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Hersenstichting investeert half miljoen in AMC-onderzoek

Bron: Skipr, 27 juli 2021

Om de behandeling van een zeldzame hersenziekte te bevorderen, investeert de Hersenstichting een half miljoen euro in onderzoek van het Amsterdam umc. De resultaten worden medio 2026 verwacht.

Meer informatie over de NPi-service