NPi-service Neurologie

Referaten

Het belang van een helpende hand om na een CVA terug te keren naar huis

Chevalley O. Disability and Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Voor elke revaliderende CVA-patiënt komt het moment waarop hij of zij wordt ontslagen en naar huis gaat. Maar niet elke patiënt is in staat om na de revalidatie zelfstandig te wonen. Welke factoren spelen daarin mee? Kunnen zorgverleners het ontslag soepeler laten verlopen als zij rekening houden met de leefomstandigheden van de patiënt? Je leest het in dit referaat.

Robotondersteuning helpt CVA-patiënten weer zelfstandig te leren lopen

Mehrholz J. Stroke 2021, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Om weer te leren lopen na een beroerte moeten CVA-patiënten intensief oefenen. Maar looptraining bij patiënten die weinig controle hebben over hun bewegingen is zeer arbeidsintensief: niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de therapeut. Met robotondersteuning hoeft de therapeut minder fysieke ondersteuning te geven: de voeten van de patiënt verplaatsen dan automatisch. Maar draagt robotgeassisteerde training ook bij aan een betere loopvaardigheid? Die vraag beantwoorden Duitse wetenschappers in hun Cochrane Review update.

Shockwavetherapie tegen kuitspasticiteit bij CVA-patiënten

Yoldaş Aslan Ş. Clinical Rehabilitation 2021, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Leidt shockwavetherapie - intensieve geluidspulsen die druk uitoefenen op het weefsel - tot minder spasticiteit in de kuitspieren van CVA-patiënten? En is dat dan een goede aanvulling op de standaard revalidatie? Turkse wetenschappers testten het bij 51 revaliderende CVA-patiënten.

Literatuurlijst 2021-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Beweeggedrag van mensen na een beroerte - elke beweging telt

Duur: 21:34 min | Spreker: Dr. Roderick Wondergem

In deze webcast bespreekt Roderick Wondergem, docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool, de resultaten uit het RISE onderzoek. Die studie brengt interventies voor duurzame gedragsverandering na een beroerte in kaart. Hij benoemt drie beweegprofielen bij CVA-patiënten en onderstreept het belang om vooral sedentair gedrag te verminderen. Ook beschrijft hij de stappen die nodig zijn om CVA-patiënten meer en vooral duurzaam te laten bewegen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

LUMC-onderzoekers vinden eerste genetische risicofactoren voor clusterhoofdpijn

Bron: LUMC, 20 juli 2021

Een team van internationale onderzoekers, onder leiding van het LUMC, heeft als eerste genetische risicofactoren geïdentificeerd voor clusterhoofdpijn. Ze vonden vier genen die een rol spelen bij het ontwikkelen van deze neurologische aandoening die gepaard gaat met aanvallen van ondraaglijke hoofdpijn.

Cursussen in het themagebied Neurologie

Via bovenstaande link kun je desgewenst je belangstelling kenbaar maken

Voor de cursussen in het themagebied Neurologie is grote belangstelling. Belangstellenden voor deze cursussen kunnen zich aanmelden via de knop 'Belangstelling' bij de desbetreffende cursussen en worden vervolgens vrijblijvend op de hoogte gehouden.

Studie universiteit Berkeley: “Gsm-gebruik verhoogt kans op kanker”

Bron: HLN, 8 juli 2021

Er bestaat een sterke link tussen de straling van gsm’s en het ontwikkelen van kanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie-analyse van de gerenommeerde universiteit van Berkeley. Wie zijn gsm tien jaar lang zeventien minuten per dag gebruikt, loopt 60 procent meer risico op tumoren, en dan vooral een hersentumor.

Wat doet covid-19 met je brein?

Bron: New Scientist, 8 juli 2021

Verschillende studies laten zien dat de hersenen vaak het doelwit zijn van covid-19. De ziekte beïnvloedt je bewustzijn, cognitie en gedrag, en vergroot mogelijk zelfs het risico op dementie later in het leven.

MS-ontstekingen meten: met MRI, maar zonder contrastmiddel

Bron: VUmc, 8 juli 2021

MS Centrum Amsterdam doet onderzoek naar een nieuwe manier om actieve ontstekingen op te sporen bij mensen met MS. Hierbij wordt Magnetic Resonance Imaging (MRI) ingezet, maar zonder het gebruikelijke contrastmiddel gadolinium.

Cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’ schept helderheid in complexe neurologische symptomatologie

Zaterdagochtend 6 november, vrijdagochtend, -middag en -avond 17 december en zaterdag 18 december

Het NPi organiseert de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’, waarin de deelnemende algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut z’n competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek kan aanscherpen. Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Verhoogd risico op beroerte al jaren eerder aan te tonen

Bron: Erasmus MC, 6 juli 2021

Mensen met een beroerte vertonen al jaren voordat het misgaat in hun hersenen achteruitgang in het geheugen, taal, motoriek en dagelijks functioneren. Dat blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) van het Erasmus MC.

Opblaasbaar implantaat kan chronische pijn verlichten

Bron: NewScientist, 1 juli 2021

Een piepklein, opblaasbaar implantaat dat in de wervelkolom kan worden geïnjecteerd, zou chronische pijn langdurig kunnen verlichten. Het werkt door elektrische ladingen af te geven die de hersenen vertellen dat ze de pijn niet langer moeten waarnemen.

Dit is wat er in je hersenen gebeurt als je slaapt

Bron: Nu.nl, 30 juni 2021

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we slapen? Heel veel, zeggen slaapexperts. Er bestaan diverse theorieën over welke functie die hersenactiviteit heeft. Een goede nachtrust zorgt er in ieder geval voor dat we overdag beter presteren.

Liedjes in je hoofd verstoren slaap

Bron: NewScientist, 29 juni 2021

Liedjes die in je hoofd zitten, zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook je slaap behoorlijk verpesten, zo stellen neurowetenschappers vast. Hoe vaker je muziek luistert, hoe groter de kans dat je 's nachts te maken krijgt met zo'n muzikale irritatie.

Coronavirus kan hersencellen infecteren

Bron: Medicalfacts, 28 juni 2021

Het coronavirus SARS-CoV-2 kan hersencellen infecteren. De overdracht van het virus tussen de cellen stopt echter snel, waardoor de schade beperkt blijft. Toch leidt de SARS-CoV-2 infectie wel tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten die veel (ex-)patiënten hebben.

Deep Brain Stimulation Trial voor kinderen met onbehandelbare epilepsie

Bron: Erasmus MC, 25 juni 2021

Neurochirurg in opleiding Oscar Eelkman Rooda is een trial gestart om kinderen met onbehandelbare epilepsie te behandelen. De jonge patienten krijgen Deep Brain Stimulation (DBS) in de kleine hersenen; ‘de afstandsbediening van het brein’, aldus Eelkman Rooda.

Stimulatie achterhoofdzenuw werkt bij onbehandelbare clusterhoofdpijn

Bron: Erasmus MC, 16 juni 2021

Stimulatie van de achterhoofdzenuw vermindert extreem pijnlijke aanvallen van clusterhoofdpijn bij patiënten die geen baat hadden bij medicamenteuze behandelingen. Dat blijkt uit een studie geleid door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC, gepubliceerd in de Lancet Neurology.

Nieuwste inzichten vorming Lewy bodies bij parkinson

Bron: Amsterdam UMC, 11 juni 2021

Lewy bodies, mysterieuze bolletjes in hersencellen, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson, ‘s werelds snelst groeiende hersenziekte. Met nieuwe microscopietechnieken ontdekten onderzoekers dat Lewy bodies een consistente, ui-achtige, opbouw hebben.

Wetenschappers: ‘Intensief sporten vergroot kans op ALS’

Bron: Welingelichte Kringen, 11 juni 2021

Vaak en hard sporten vergroot de kans op een motorneuronziekte bij mensen die daar genetische aanleg voor hebben, zeggen wetenschappers. ALS is de bekendste van deze groep zenuwaandoeningen.

Gepersonaliseerd revalideren met beweegsensoren big data en kunstmatige intelligentie

Bron: Hogeschool Utrecht, 7 juni 2021

Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 40.000 Nederlanders getroffen door een hersenbloeding of beroerte. Een aanzienlijk deel van deze mensen moet opnieuw leren lopen, en dat gaat vaak moeizaam. Op basis van data uit bewegingssensoren werkt onderzoeker Michiel Punt van het lectoraat Leefstijl en Gezondheid aan een applicatie om tot betere prognoses te komen over valrisico en de kans op herstel.

‘Leidraad voor meetinstrumenten ter ondersteuning van de triage voor revalidatie na een beroerte’ gepubliceerd

Bron: Ergotherapie Nederland, 4 juni 2021

De ‘Leidraad voor meetinstrumenten ter ondersteuning van de triage voor revalidatie na een beroerte’ evenals alle bijbehorende documenten zijn gereed. Deze leidraad is opgesteld op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA).

Nieuw: Behandelprotocol Fysiotherapie bij CVA

Bron: Nieuwsbericht KNGF, 3 juni 2021

Behandelprotocol Fysiotherapie bij patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding op de ZSU. Dit protocol, gemaakt voor fysiotherapie bij patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding op de ziekenhuis stroke unit (ZSU), werd ontwikkeld door drs. Muriel Rutgers-Koolstra en prof. dr. Gert Kwakkel (afdeling revalidatiegeneeskunde Amsterdam UMC, locatie VUmc).

MS klachten voorkomen door boost van eigen immuunsysteem

Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 3 juni 2021

Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam hebben laten zien dat de vetachtige stof Lipoxine A4 ontstekingen in de hersenen in toom kan houden, zodat hersenweefsel zich kan herstellen. In tegenstelling tot de huidige medicijnen voor MS, die het immuunsysteem onderdrukken, kan Lipoxine A4 het lichaamseigen herstelproces een boost geven, zodat het lichaam zelf de ontstekingen aanpakt.

Meer informatie over de NPi-service