NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Armrobots gebruiken in de arm-handrevalidatie na beroerte: geen grote meerwaarde!

Ongeveer 80 procent van de patiënten die een beroerte hebben gehad, ondervindt beperkingen in de arm-handfunctie. Om tot een optimaal behandelresultaat te komen is de juiste trainingsintensiteit cruciaal. De inzet van een armrobot tijdens de revalidatie kan daarbij helpend zijn. Maar geeft training met behulp van een robot een beter herstel in vergelijking met andere vormen van training of geen training? Is er een specifieke patiëntengroep die hier het meeste baat bij heeft. Een groep internationale onderzoekers zocht dit uit in een literatuurstudie.

- Neurology 2024, De Laco et al.
- Susan Hombergen MSc, Yvonne Dockx MSc
-> Lees in PDF

Aerobe training is het meest effectief bij verbeteren van balans na een beroerte

Patiënten na een CVA kampen vaak met balansproblemen met daarbij een verhoogd risico om te vallen. Training kan helpen bij het verbeteren van balans, maar de wetenschappelijke literatuur spreekt elkaar tegen welke type training zinvol is. Chinese onderzoekers zochten in een literatuurstudie uit welke vormen van training het beste helpen om balans te verbeteren. Ook geïnteresseerd hoe jij jouw patiënt stabieler krijgt? Lees snel verder!


- Journal of Neurology 2024, Zhou et al.
- Susan Hombergen MSc, Wencke van Deurzen MSc
-> Lees in PDF

Luister naar de podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Cerebellar transcranial magnetic stimulation for improving balance capacity and activity of daily living in stroke patients: a systematic review and meta-analysis.
-> BMC Neurology

Uit het archief

-> Hartrevalidatie voor patiënten na een TIA of CVA
-> Hoe houd je een Parkinsonpatiënt in beweging, met groepstherapie of een huiswerkprogramma?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2024-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Nieuwe studie toont aan: lichtvervuiling vergroot kans op alzheimer

Bron: Welingelichte Kringen, 6 september 2024

Op veel plekken is het nooit helemaal donker. De straatlantarens zijn aan, winkelpanden blijven verlicht en boven veel steden hangt zelfs altijd een soort lichtgloed. Nieuw onderzoek linkt deze lichtvervuiling nu aan alzheimer, vooral bij mensen onder de 65.

Elke dag hebben 70.000 mensen migraineaanval, maar de meesten gaan pas na jaar naar de dokter

Bron: AD, 12 september 2024

Migrainepatiënten lopen lang door met klachten. Dit blijkt uit een enquête van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet. Directeur Nelleke Cools: ,,Bij zo’n 60 procent duurt het zelfs meer dan een jaar voordat zij naar de huisarts gaan.’’ Wat kun je eigenlijk doen tegen migraine?

Hersenen van kinderen verouderden sneller tijdens coronalockdowns: wat is er aan de hand?

Bron: Scientias, 11 september 2024

Tijdens de coronapandemie troffen overheden wereldwijd strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen gingen dicht en het openbare leven werd via lockdowns tot een minimum beperkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat het brein van tieners sneller is verouderd. Vooral bij meisjes is er een groot verschil te zien op de hersenscans.

Hersenscans onthullen: mindfulness werkt veel beter tegen pijn dan gedacht

Bron: Scientias, 9 september 2024

Pijn willen we koste wat kost voorkomen. Daarom bestaan er zoveel verschillende pijnstillers, maar er zijn ook andere oplossingen dan pillen. Zo lijkt mindfulnessmeditatie bijzonder goed te helpen. En niet als placebo-effect, zoals altijd werd gedacht.

Op veel plekken op aarde gaat het licht nooit uit – en dit kan mogelijk de kans op Alzheimer verhogen

Bron: Scientias, 6 september 2024

Straatverlichting en verlichte reclameborden kunnen helpen om criminaliteit te voorkomen, de veiligheid op de wegen te verbeteren en het uiterlijk van het landschap te verfraaien. Maar het heeft mogelijk ook desastreuse gevolgen voor onze gezondheid. De essentie van de nacht is duisternis. Maar dat is tegenwoordig allang niet meer zo. Onze aarde wordt ‘s nachts namelijk steeds sterker verlicht. Sterker nog, lichtvervuiling is in 25 jaar tijd met zeker 49 procent toegenomen.

Webinar 'Effectief samenwerken in de eerste lijn bij patiënten met het Post Intensive Care Syndroom'

>>> Dinsdagavond 15 oktober 2024

In dit webinar over PICS delen ervaren paramedici de laatste inzichten en praktische strategieën aan de hand van een patiëntencasus. Je leert hoe je met je collega’s goede afspraken kunt maken, wie wat op welk moment doet en hoe je met een multidisciplinaire aanpak het verschil maakt in het herstelproces van de patient. Kijk jij mee?

Bewegen met zorgtechnologie: alles wat je erover moet weten

Bron: Alles over sport, 3 september 2024

Als zorgprofessional werk je met patiënten aan gezondheidsdoelen zoals herstel of preventie. Technologie kan hieraan bijdragen. Welke soorten zorgtechnologie bestaan er op het gebied van bewegen? En hoe kies en ga je aan het werk met de juiste technologie? Lees het hier.

Nieuw medicijn kan migraine stoppen, nog voordat de hoofdpijn begint

Bron: Scientias, 29 augustus 2024

Goed nieuws voor de miljoenen mensen die worstelen met migraines: een studie suggereert dat een nieuw geneesmiddel migraineaanvallen kan stoppen voordat ze goed en wel begonnen zijn.

Nieuw: De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute (IC) fase

>>> Donderdag 3 oktober 2024

We bieden al gespecialiseerde scholingen aan voor CVA-patiënten in de acute fase of voor patiënten met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase. Met de nieuwe scholing ‘De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute fase’ richten we ons expliciet op patiënten met centrale neurologische aandoeningen, zoals subarachnoïdale bloeding (SAB), neurotrauma, dwarslaesie en patiënten met langdurige bewustzijnsstoornissen, die IC-zorg nodig hebben. Bij deze groep patiënten is het van essentieel belang dat jij als fysiotherapeut beschikt over kennis met betrekking tot cardiorespiratoire en neurologische parameters en dat je weet hoe je deze moet hanteren bij de fysiotherapeutische interventies.

Doorbraak Amsterdam UMC: Kunnen we binnenkort dementie opsporen via een oogscan?

Bron: Welingelichte kringen, 21 augustus 2024

Dementie valt mogelijk al voordat de eerste symptomen optreden vast te stellen met een oogscan. Onderzoekers van Amsterdam UMC zien daar mogelijkheden toe. Ze hebben ontdekt dat bij patiënten met zogeheten frontotemporale dementie (FTD) afwijkingen in het netvlies van de ogen optreden. Dat verband brengt een vroegere diagnose een stap dichterbij.

Waarom zijn nieuwe medicijnen tegen alzheimer uit de VS hier niet verkrijgbaar?

Bron: AD, 19 augustus 2024

lezersvraagIn Amerika zijn sinds kort nieuwe middelen beschikbaar voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Zoals het medicijn Lecanemab, dat een schadelijk eiwit in de hersenen kan opruimen. De Europese instantie EMA keurt de medicijnen echter niet goed. Waarom zijn die nieuwe medicijnen tegen alzheimer hier niet verkrijgbaar, vraagt een lezer zich af. Apotheker Sander van den Bogert geeft antwoord.

Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: ‘vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie’ -- nog een paar plaatsen vrij

>>> Zaterdag 30 november 2024

Tijdens deze verdiepingsdag, speciaal voor oud deelnemers Neurorevalidatie/CVA, wordt de huidige stand van zaken op het gebied van arm-hand vaardigheidstraining bij een herstellende arm hand functie toegelicht.

'Hersendode' patiënten hebben mogelijk nog bewustzijn

Bron: Welingelichte Kringen, 15 augustus 2024

Onderzoekers melden dat veel patiënten van wie gedacht wordt dat ze in een vegetatieve ('een plant') of minimaal bewuste toestand verkeren, toch in staat zijn om te denken.

Een armrobot na een herseninfarct verbetert de armfunctie niet

Bron: Medisch Contact, 15 augustus 2024

Het revalideren na een CVA met behulp van een armrobot leidt niet tot een verbetering van de armhandvaardigheid. Dat concludeert een internationale onderzoeksgroep, onder leiding van het Amsterdam UMC, in het vakblad Neurology.
Adv

Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

>>> Drie keer op donderdag: 7 en 28 november en 12 december 2024

Ben je fysio-, oefen-, of ergotherapeut en geef je zorgverleners training of adviezen in fysiek veilig werken en verplaatsingstechnieken, of ben je van plan dat te gaan doen? Dan is de praktische training ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ iets voor jou! Je leert onder meer over de basisprincipes van fysiek veilig werken (werkhouding, arbonormen, haptonomie), transfertechnieken stoel/bed op haptonomische basis (alle situaties, inclusief ziektebeelden) en je gaat aan de slag met  kleine hulpmiddelen, zoals een glijzeil en kantellaken. 

Zeven jaar onafhankelijke communicatie bij ALS dankzij neuroprothese

Bron: Skipr, 15 augustus 2024

Verlamde ALS-patiënten kunnen dankzij een neuroprothese die direct signalen uit de hersenen opvangt, jarenlang onafhankelijk communiceren. Dat blijkt uit een nieuwe langetermijnstudie die onderzoekers van UMC Utrecht deden bij een patiënt bij wie zij in 2015 zo’n neuroprothese implanteerden.

Meer aandacht voor delirium

Bron: Radboud UMC, 14 augustus 2024

Op woensdag 14 augustus neemt Mark van den Boogaard, onderzoeker Delirium - voorspelling en preventie, en hoofdonderzoeker World Delirium Awareness Day in Nederland, samen met een groot aantal experts op het gebied van delirium, de Deliriumvlag in ontvangst.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

>>> Donderdag 6 februari en donderdag 20 maart 2025

Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt) gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten, parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen, gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten) en de belastingsvariabelen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Heb je geen doel in het leven? Dan is de kans (misschien) groter dat je dementie krijgt

Bron: Scientias, 14 augustus 2024

Nieuw onderzoek wijst uit dat het gebrek aan een levensdoel en persoonlijke groei bij ouderen mogelijk een vroeg waarschuwingssignaal is voor dementie. Deze bevindingen kunnen helpen bij het vroegtijdig identificeren van mensen met een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang, al is meer onderzoek nodig.

Bijna de helft van dementiegevallen is te voorkomen als we deze 14 risicofactoren aanpakken

Bron: Welingelichte Kringen, 14 augustus 2024

Onderzoekers hebben ontdekt dat bijna de helft van alle dementiegevallen vertraagd of zelfs voorkomen kan worden door 14 risicofactoren aan te pakken.

NIEUW: Vallen in het ziekenhuis en de rol van de klinisch fysiotherapeut

>>> Donderdag 20 maart 2025

Ben jij ziekenhuis-fysiotherapeut? En word jij regelmatig ingeschakeld om het valrisico van een patiënt tijdens opname te beoordelen en hierin advies te geven? Of de behandeling alvast op te starten en bij ontslag door te verwijzen naar de eerste lijn? Tijdens deze interactieve cursusdag krijg je concrete handvatten om hier in het ziekenhuis mee aan de slag te gaan.

Zenuwvezels in de hersenen kunnen mogelijk quantumverstrengeling opwekken

Bron: NewScientist, 11 augustus 2024

Berekeningen tonen aan dat zenuwvezels in de hersenen verstrengelde deeltjesparen zouden kunnen uitzenden. Dit quantumfenomeen verklaart misschien hoe verschillende delen van de hersenen samenwerken.

Kans op dementie bij parkinson mogelijk minder hoog

Bron: Medisch Contact, 8 augustus 2024

Dat ongeveer 80 procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson binnen vijftien tot twintig jaar na de diagnose te maken krijgt met dementie is een mogelijk te hoge schatting. Julia Gallagher e.a. rapporteren in Neurology lagere cijfers.

Scherp je klinisch-neurologisch onderzoek aan

>>> Dinsdagavond 8 april, vrijdag 6 en zaterdag 7 juni 2025

In de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’ scherp je jouw competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan als algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut. Aan de hand van casuïstiek formuleer je onderzoeksdoelstellingen, selecteer je klinische tests en interpreteer je de klinische bevindingen in relatie tot het functioneren van de patiënt.

E-learnings, podcasts en meer