NPi-service Neurologie

Referaten

CVA-patiënten zijn gebaat bij vroegtijdige, hoog-intensieve revalidatie

Hoe ziet de optimale revalidatie voor CVA-patiënten eruit? Wat is het beste moment om te starten, en hoe intensief kan of moet de revalidatie zijn? Spaanse en Britse wetenschappers analyseerden gegevens van 445 CVA-patiënten om de vragen 'wanneer' en 'hoeveel' te beantwoorden.
-- Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2021, Ballester et al.
-- drs. Lonneke van Berkel, Jip Kamphuis MSc
>>>Lees in PDF

Impliciet of expliciet leren zijn even effectief voor verbetering in loopsnelheid na een beroerte

Therapeuten gebruiken zowel impliciete als expliciete instructies voor het motorisch leren na een beroerte. Maar is de ene strategie beter dan de andere voor het verbeteren van de loopsnelheid in de chronische fase na een CVA? Nederlandse wetenschappers onderzochten dit bij 79 CVA- patiënten.
-- Physical Therapy 2021, Jie et al.
-- dr. Rinkse Nijland, Jip Kamphuis MSc
>>> Lees in PDF

Zo kan de zorg voor patiënten met erfelijke spastische paraplegie nog beter

Mensen met de spierziekte hereditaire spastische paraparese (HSP) kampen hoofdzakelijk met spasticiteit, stijfheid, vermoeidheid, pijn en loopproblemen. Ze worden veelal door fysiotherapeuten geholpen. Maar voldoet de Nederlandse zorg voor deze patiënten aan hun behoeften en verwachtingen? En hoe kan het beter? Die vraag beantwoordde een onderzoeksgroep van het Radboudumc na een online enquête onder 109 patiënten. In dit referaat lees je hun voornaamste conclusies.
-- Orphanet Journal of Rare Diseases 2021, Kerstens et al.
-- Nick Muhren MSc, Jip Kamphuis MSc
>>> Lees in PDF

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen over neurologische onderwerpen.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Webcasts

Webcast: Beweeggedrag van mensen na een beroerte - elke beweging telt

Duur: 21:34 min | Spreker: Dr. Roderick Wondergem

In deze webcast bespreekt Roderick Wondergem, docent-onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool, de resultaten uit het RISE onderzoek. Die studie brengt interventies voor duurzame gedragsverandering na een beroerte in kaart. Hij benoemt drie beweegprofielen bij CVA-patiënten en onderstreept het belang om vooral sedentair gedrag te verminderen. Ook beschrijft hij de stappen die nodig zijn om CVA-patiënten meer en vooral duurzaam te laten bewegen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Neuroloog over voeding en migraine: "Neen, er bestaat niet zoiets als een migrainedieet"

Bron: Het Nieuwsblad, 15 oktober 2021

Hoofdpijn of nog erger: migraine. In ons land heeft naar schatting de helft van de Belgen er last van. De oorzaak? Een onregelmatig slaappatroon, dehydratatie en zelfs voeding speelt een rol.

Esther Steultjens

Bron: Hogeschool Arnhem Nijmegen, 15 oktober 2021

Met grote verslagenheid ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van ergotherapeut Esther Steultjens op 11 oktober j.l. Esther heeft een centrale rol gespeeld bij de ontwikkeling en groei van het lectoraat Neurorevalidatie en de master Neurorevalidatie en Innovatie van de HAN.

Alzheimerneuroloog vergat belangen te melden

Bron: NRC Handelsblad, 15 oktober 2021

Een neuroloog was enthousiast over een alzheimermiddel van een bedrijf waar hijzelf bij betrokken is. Het had "een toontje minder gekund".

Depressie vergroot waarschijnlijk kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 15 oktober 2021

Een nieuwe studie toont opnieuw het verband aan tussen depressie en dementie. Niet alleen depressie op latere leeftijd, maar ook bij wie jonger is, verhoogt waarschijnlijk de kans op de hersenaandoening.

5 x eten voor een beter geheugen en meer focus

Bron: De Telegraaf, 11 oktober 2021

Dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk voor je is, hoeven we je als het goed is niet meer te vertellen. Maar wat eten voedingsdeskundigen en hersenexperts zelf eigenlijk om hun brein zo gezond mogelijk te houden? Dokter Uma Naidoo van de vooraanstaande Universiteit van Harvard vertelt.

Cursussen in het themagebied Neurologie

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Voor de cursussen in het themagebied Neurologie is grote belangstelling. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de knop 'Belangstelling' bij de desbetreffende cursussen en worden vervolgens vrijblijvend op de hoogte gehouden.
>>> Naar de cursuskalender

Jorrits jongste patiënt met Parkinson is 28 jaar oud: ‘Snelst groeiende hersenziekte wereldwijd’

Bron: Algemeen Dagblad, 8 oktober 2021

Het is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd: Parkinson. De jongste patiënt die Jorrit Hoff, neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis, zag was nog maar 28 jaar oud. En die, zegt hij, gaat een oplossing meemaken. Want ze zijn er bíjna; maar dan moet er nu wel iets gebeuren.

Speciaal centrum én onderzoek naar duizeligheid moeten behandeling verbeteren

Bron: Erasmus MC, 8 oktober 2021

Deze week is het Duizeligheidscentrum in Rotterdam geopend. KNO-arts Willem Kelders van het Erasmus MC is één van de trekkers. Zijn doel: 'Door kennis en expertise te bundelen, patiënten met duizeligheid betere zorg bieden.'

De meerwaarde laten ZIEN van ergotherapie: animatie Ergotherapie bij hersenletsel

Bron: Ergotherapie Nederland, 5 oktober 2021

Met plezier lanceren wij [Ergotherapie Nederland] de animatie over ergotherapie bij hersenletsel die wij samen met 'Visueel vertaler' Marieke Dooremalen en leden van de Commissie PR en de overleggroep Ergotherapie bij Hersenletsel hebben ontwikkeld. Deze animatie is bedoeld om de rol van de ergotherapie bij hersenletsel bekender te maken.

De laptop laat horen wat jouw hersenen willen zeggen

Bron: Universiteit Maastricht, 1 oktober 2021

Nederlandse en Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd om iemand via een laptop het woord te laten horen waaraan zij precies op dat moment dacht. Het betekent een belangrijke stap in het onderzoek dat tot doel heeft om mensen met ernstige spraakstoornissen te laten communiceren.

Hersenwetenschappers leren over autisme van zeldzame mutatie bij de amish

Bron: Erasmus MC, 30 september 2021

Een zeldzame mutatie die in de amish-gemeenschap zorgt voor ernstig autisme, leert neurowetenschappers veel over hoe deze aandoening ontstaat bij een bredere groep. Dat stelt promovendus Job de Jong. 'Zeldzame gen-varianten zijn het laaghangend fruit.'

Duizelig en van het kastje naar de muur gestuurd: gloednieuw duizeligheidscentrum helpt

Bron: Algemeen Dagblad, 25 september 2021

Iedere huisarts krijgt ze met enige regelmaat op zijn praktijk: mensen die zich duizelig voelen. Niet iemand die een keer te lage bloeddruk heeft. Nee, zo duizelig dat hij of zij moeite heeft het evenwicht te bewaren of de hele wereld om zich heen voelt draaien. Een gloednieuw duizeligheidscentrum moet hen beter helpen. "Hier zit alle expertise onder één dak."

Nieuw apparaat vermindert RLS-klachten

Bron: GezondheidsNet, 23 september 2021

Een nieuw apparaatje - de Relegs genoemd - reduceert klachten door het Restless legs syndrome bij 70 procent van de patiënten. Het apparaat is ontwikkeld door Casper van Waveren Hogervorst, een arts die zelf last heeft van rusteloze benen.

Podcast: 'Een diagnose dementie opent ook deuren'

Bron: Erasmus MC, 23 september 2021

Na een diagnose dementie vallen mensen vaak tussen wal en schip. Hoe gaat het nu verder en waar kunnen ze zorg krijgen? Het Alzheimercentrum Erasmus MC wil dat gat dichten.

Dementie is meer dan een ziekte van vergeetachtige oude mensen

Bron: Nu.nl, 22 september 2021

Afgelopen dinsdag was het Wereld Alzheimer Dag. Op die dag werd stilgestaan bij deze ziekte die niet alleen veel impact heeft op de patiënt zelf, maar des te meer op de omgeving. Deze dag is van belang omdat er nog steeds geen geneesmiddel is.

Toedienen van te veel vocht na ernstig hersenletsel blijkt schadelijk

Bron: DOQ*, 22 september 2021

Het toedienen van te veel vocht bij patiënten die op de intensive care liggen na een traumatisch hersenletsel is schadelijker dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Erasmus MC.
*Aanmelden noozakelijk

Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen

Bron: TU Delft, 22 september 2021

Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen. Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.

Vragen over vaccinatie tegen coronavirus en MS

Bron: Nieuwsbericht Amsterdam UMC, 15 september 2021

In Nederland heeft een groot deel van de MS patiënten zich laten vaccineren tegen COVID-19. De vaccins, zoals verwacht, blijken veilig te zijn. De afgelopen tijd is gebleken dat de vaccinaties niet bij alle MS patiënten even goed werken, afhankelijk van de gebruikte medicatie.

Mensen met Parkinson kunnen baat hebben bij zeven loopstrategieën

Bron: Radboud UMC, 9 september 2021

Mensen met parkinson die moeite hebben met lopen kunnen verschillende strategieën gebruiken om het lopen te verbeteren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen nog nooit van deze strategieën hebben gehoord of ze hebben uitgeprobeerd.

'Dementie-onderzoekers staren zich blind op jonge, witte patiënt'

Bron: Erasmus MC, 7 september 2021

Wetenschappelijk onderzoek naar dementie beperkt zich te veel tot een selecte groep van doorgaans witte en relatief jonge patiënten. Dit terwijl dementie zich veel vaker openbaart bij mensen die ver in de 80 zijn en hun wortels hebben in alle windstreken van de wereld.

"Leefstijladviezen komen onvoldoende terecht bij degenen die ze nodig hebben"

Bron: Amsterdam UMC, 7 september 2021

Edo Richard is benoemd tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief. Deze nieuwe leerstoel bij Amsterdam UMC is bijzonder, omdat het een leerstoel neurologie is binnen de afdeling Public and Occupational Health. “Samenwerkingen zoals deze hebben de toekomst”, volgens Richard.

Netwerk Kind & NAH+ gelanceerd

Bron: Skipr, 6 september 2021

Met de lancering van het nieuwe netwerk Kind en NAH+ wordt een vervolgstap gezet in de ondersteuning van gezinnen met een kind met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het initiatief moet ouders via regionale expertisecentra en coaches helpen in de wirwar van zorg, onderwijs en bekostigingsregelingen.

Gezond eten verkleint kans op dementie: 'Kies voor groente, fruit en volkoren'

Bron: RTL Nieuws, 4 september 2021

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl – denk aan zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten.

Zoutvervanger vermindert risico op beroerte

Bron: Nieuws voor Diëtisten, 2 september 2021

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verlaagt het risico op een beroerte bij mensen met een hoge bloeddruk of mensen die al eerder een beroerte hebben gehad. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder ruim 20.000 mensen.

Vrouw verliest hongergevoel door hersenschade

Bron: NewScientist, 2 september 2021

Het geval van een jonge vrouw die na een beroerte haar hongergevoel kwijtraakte, biedt inzicht in hoe onze hersenen de voedselinname reguleren. Dat kan helpen om nieuwe behandelingen voor obesitas te ontwikkelen.

Samenwerking KNGF met de Hersenstichting

Bron: KNGF, 2 september 2021

In Nederland zijn ongeveer 4 miljoen mensen met een hersenaandoening. Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn dementie, parkinson, cerebrovasculair accident (CVA, ook wel beroerte) en multiple sclerose (MS). Veel mensen hebben last van zichtbare en onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening.

WHO verwacht 40 procent meer mensen met dementie in 2030

Bron: Welingelichte Kringen, 2 september 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat in 2030 het aantal mensen met dementie in de wereld met 40 procent is gestegen, van 55 miljoen naar 78 miljoen. Deze verwachte stijging wordt veroorzaakt door zowel bevolkingsgroei als vergrijzing.

'Huisarts en neuroloog moeten chronische clusterhoofdpijn beter leren herkennen'

Bron: DOQ*, 1 september 2021

Stimulatie van de achterhoofdzenuw kan aanvallen van chronische clusterhoofdpijn voorkomen en verminderen in ernst. Dat concludeert de onderzoeksgroep van prof. dr. Michel Ferrari, neuroloog in het LUMC.
* Aanmelden noodzakelijk

Lees jij NPi-service referaten liever in PDF of rechtsteeks op de website?

Laat het ons weten

Al tien jaar publiceren we onze NPi-service referaten in PDF. En al tien jaar zijn onze lezers tevreden over de service: in 2020 scoorden we gemiddeld weer een 8-. Maar ook datgene wat goed is verdient onderzoek. Daarom horen wij graag of de huidige manier van publiceren (in PDF) naar wens is, of dat je liever zou zien dat de referaten rechtstreeks op de website worden geplaatst, zoals onze blogs.

'Cannabis beïnvloedt breinontwikkeling pubers'

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 31 augustus 2021

Cannabisgebruik tijdens de adolescentie is gerelateerd aan een verstoorde ontwikkeling van de corticale hersengebieden, met name prefrontaal. Dat is de conclusie van een internationaal consortium van onderzoekers op basis van een longitudinale MRI-studie.
*Voor deze bron moet worden betaald.

Metformine en het verouderingsproces: kan behandeling verouderingsgerelateerde ziekten uitstellen?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 31 augustus 2021

Het klinkt als een sciencefictionverhaal: een pil die veroudering tegengaat. Toch is de laatste jaren duidelijk geworden dat metformine, het welbekende medicijn tegen diabetes mellitus type 2, gunstige effecten heeft op het verouderingsproces. Kunnen we veroudering en de daaraan gerelateerde ziekten nu een halt toeroepen?
*Voor deze bron moet worden betaald.

Alrijne start nieuwe neurostimulatietechniek voor pijnbestrijding

Bron: Skipr, 31 augustus 2021

Alrijne is gestart met een nieuwe vorm van pijnbehandeling door neurostimulatie. Hierbij wordt de hoeveelheid stroompjes die de betreffende patiënt op dat moment nodig heeft precies toegediend.

Neurologische schade die tot dementie kan leiden vaak al vroeg zichtbaar

Bron: Skipr, 26 augustus 2021

Wie door een ongezonde leefstijl de kans loopt om later dement te worden, heeft vaak op jongere leeftijd al zichtbare schade aan de hersenen. Ook cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid en de juiste woorden niet kunnen vinden, zijn al in een vroeg stadium merkbaar.

Meer informatie over de NPi-service