NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Model van spasticiteit bij MS geeft handvatten voor behandeling

80 Procent van de patiënten met MS kampt met spasticiteit. Spasticiteit is complex en wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Eigenlijk weten we nog weinig over hoe spasticiteit in elkaar steekt. In deze studie hebben de auteurs een model gemaakt om te kijken welke factoren invloed hebben op spasticiteit en wat de gevolgen zijn van spasticiteit. Dat biedt handvatten voor de praktijk!

- Disability and Rehabilitation 2023, Cameron et al.
- Susan Hombergen MSc, Yvonne Dockx MSc
-> Lees in PDF

Toenemend bewijs voor dubbeltaaktraining bij de ziekte van Parkinson

Een abnormaal looppatroon en motorische problemen kenmerken de gevolgen van Parkinson. Veel patiënten worstelen extra bij het uitvoeren van dubbeltaken in het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld stilstaan en iets uit je zak pakken. Sinds enkele jaren komt er meer aandacht voor dubbeltaak-training als behandeling. Want misschien zorgt deze training er juist wel voor dat het automatisme meer getraind wordt in de basale kernen. Wat weten we nu over de training van dubbeltaken bij de ziekte van Parkinson? Chinese onderzoekers maakten een overzicht van de huidige bewijzen.

- Clinical Rehabilitation 2023, Du et al.
- Susan Hombergen MSc, Wencke van Deurzen MSc
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

NIEUW: Podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Reliability and validity of the supine-to-stand test in people with stroke.
-> Journal of Rehabilitation Medicine

Uit het archief

-> Hoe ziet 'gebruikelijke zorg' bij CVA-patiënten met sensorische uitval eruit?
-> Komen rusteloze benen meer voor bij mensen met multiple sclerose?voor verbetering in loopsnelheid na een beroerte
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2023-7

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

‘Stress is voor veel dokters een blinde vlek’

Bron: NewScientist, 27 november 2023

Humor, ontspanning en optimisme zijn goed voor hart en hersenen, zeggen neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra. Ze schreven er samen het boek Hoop voor hart en hersenen over.

Kijk maar eens goed in dat koffiedik: er zit een stofje in dat mogelijk beschermt tegen alzheimer en parkinson

Bron: Scientias, 26 november 2023

Koffiedik, je gooit het normaal gesproken gedachteloos in de vuilnisbak. Maar Amerikaanse onderzoekers besloten er iets veel beters mee te doen. Ze onderzochten het zwarte prutje en ontdekten dat het een stofje bevat dat hersencellen beschermt tegen de schade die ziektes als parkinson en alzheimer veroorzaken.

Alzheimer aflezen aan traanvocht: 'Dit is echt een doorbraak'

Bron: RTL Nieuws, 24 november 2023

Tranen kunnen waardevol zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Maastricht UMC+. Uit traanvocht valt namelijk veel meer af te lezen dan we tot nu toe wisten. Zo is uit een eerste studie gebleken dat er bijvoorbeeld tekenen van alzheimer uit traanvocht gehaald kunnen worden. Ook andere neurologische aandoeningen zouden zo kunnen worden opgespoord.

Lancering Paramedische Richtlijn Parkinson

Bron: Ergotherapie Nederland, 17 november 2023

Het is zover! De nieuwe Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning is landelijk beschikbaar. Voor fysio-, oefen- en ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten is dit vanaf nu de geldende richtlijn parkinson. Wat deze richtlijn bijzonder maakt?

Zo slecht is verborgen buikvet: het vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer

Bron: Scientias, 24 november 2023

Wetenschappers hebben ontdekt dat verborgen buikvet verband houdt met veranderingen in de hersenen tot wel 15 jaar voordat de eerste symptomen van de ziekte opdoemen.

Praktische richtlijn voor dieetbehandeling van migraine

Bron: Nieuws voor diëtisten, 24 november 2023

Er zijn meerdere voedingsinterventies mogelijk in de behandeling van migraine. Diëtist Miriam de Lange heeft, samen met neuroloog Wardell Amerika, een richtlijn voor de dieetbehandeling van migraine ontwikkeld. Zo kunnen diëtisten een evidence-based dieetbehandeling adviseren.

Zien wat je wil zien: onze hersenen negeren vaak wat er écht gebeurt

Bron: Scientias, 19 november 2023

Dat komt door de verwachtingen die we hebben, wat ook misverstanden over andermans intenties kan verklaren.

Muziek draagt bij aan voorkoming van delier na een hersenoperatie

Bron: Medisch Contact, 16 november 2023

Het aanbieden van zelfgekozen muziek voor, tijdens en na een craniotomie heeft een gunstig effect op het voorkomen van een delier. Dat staat in het proefschrift ‘Muziek en muzikaliteit in hersenchirurgie: Het effect op delier en taal’ van Pablo Kappen, waarop hij onlangs promoveerde.

Gifstoffen uit de landbouw hopen zich juist binnenshuis op

Bron: Welingelichte Kringen, 15 november 2023

Gifstoffen uit de landbouw hopen zich op in huisstof bij mensen thuis. In sommige gevallen zijn meer dan honderd verschillende pesticiden gevonden in woningen. Dit is duidelijk geworden na uitgebreid Europees onderzoek waarbij de Universiteit Wageningen (WUR) nauw betrokken is.

Obesitas kan leiden tot hersenziekten als Parkinson

Bron: Welingelichte Kringen, 10 november 2023

Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson aanzienlijk, waarschuwt een nieuwe studie. Onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center hebben een verband ontdekt tussen overgewicht en insulineresistentie in de hersenen.

Als muziek in je oren

Bron: HAN, 3 november 2023

HAN University of Applied Sciences en Opella hebben op donderdag 2 november een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg van de HAN en Opella gaan gezamenlijk onderzoeken hoe muziektherapie kan bijdragen in de zorg aan jonge thuiswonende zorgvragers met dementie. De analyse maakt onderdeel uit van een groter onderzoek naar het inzetten van biofeedback bij vaktherapie.

Parkinsonpatiënt kan weer zonder problemen 6 kilometer stappen dankzij implantaat in de rug

Bron: HLN, 7 november 2023

Marc Gauthier (63) uit het Franse Bordeaux lijdt aan vergevorderde parkinson en kampt daardoor met ernstige evenwichts- en loopstoornissen. Stappen is een hele opdracht voor hem. Maar dankzij een elektrische stimulator in zijn ruggenmerg slaagt hij er nu in om zes kilometer af te leggen zonder te struikelen. Dit is mogelijk een medische doorbraak.

Acht uur slapen is waarschijnlijk niet nodig voor een gezond brein

Bron: NewScientist, 8 november 2023

Uit een overkoepelende analyse van verschillende breinonderzoeken blijkt dat korter slapen waarschijnlijk toch niet leidt tot een krimpend brein.

Onderzoek naar palliatieve zorg voor jonge mensen met dementie

Bron: ZonMw, 6 november 2023

Naar schatting krijgen jaarlijks tussen de 14.000 en 17.000 mensen onder de 65 jaar de diagnose dementie. Over palliatieve zorg voor deze mensen is nog maar weinig bekend. Voor passend beleid is meer onderzoek nodig: hoe ziet bij hen de laatste fase van het leven eruit en wat zijn hun behoeften?

Opvallend veel patiënten met parkinson in Betuwe, ‘geen toeval’

Bron: Skipr, 3 november 2023

In de Betuwe wonen opvallend veel patiënten met ’trilziekte’ parkinson. Fysiotherapeuten en andere deskundigen leggen de link met jarenlang pesticidengebruik in deze streek van telers en kwekers. Dat meldt De Gelderlander.

We weten nu welke zenuwcellen bijdragen aan reisziekte

Bron: NewScientist, 2 november 2023

Hersenwetenschappers hebben ontdekt welke zenuwcellen in muizen invloed hebben op reisziekte. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om reisziekte te voorkomen.

Diepe hersenstimulatie bij tinnitus

Bron: Maastricht University, 1 november 2023

Het MUMC+ doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van tinnitus met diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS). De resultaten zijn veelbelovend. Promovendus Jana Devos en universitair docent Mark Janssen over de mysterieuze aandoening, hersenimplantaten en schrikkende ratten.

Gentherapie goedgekeurd voor Duchenne spierdystrofie in de Verenigde Staten

Bron: LUMC, 2 november 2023

Op 22 juni heeft de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten de eerste gentherapie voor Duchenne goedgekeurd via versnelde toelating. In 2016 schreef ik een blog over een andere therapie die toen werd goedgekeurd door de FDA voor Duchenne. De versnelde goedkeuring in 2016 was controversieel en dat is ook nu weer het geval.

Kans op val verdubbeld na een milde beroerte of TIA

Bron: Radboud UMC, 1 november 2023

Mensen die een milde beroerte of TIA hebben doorgemaakt, lopen daarna een aanzienlijk groter risico op een val dan mensen die geen beroerte hebben gehad. Ook hebben ze meer balans- en loopproblemen, en bewegen ze minder intensief. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Trainingen in balans en valpreventie kunnen de risico's verlagen.

Ziekte van Parkinson lijkt niet opgewassen tegen tai chi: Chinese vechtkunst kan symptomen verminderen en de ziekte mogelijk zelfs afremmen

Bron: Scientias, 28 oktober 2023

Nieuw onderzoek suggereert voorzichtig dat de eeuwenoude Chinese vechtkunst de slopende symptomen en complicaties van de ziekte van Parkinson langdurig kunnen verminderen. De wetenschappers baseren die voorzichtige conclusie op een onderzoek waarin twee groepen Parkinson patiënten meer dan vier jaar lang gevolgd werden.

Els: 'Vechten tegen parkinson heeft geen zin, boksen wél'

Bron: RTL nieuws, 26 oktober 2023

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Els (66) uit Vlaardingen werkte als psychiatrisch verpleegkundige. Door de ziekte van Parkinson moest ze in 2019 stoppen met werken. Nu geeft ze klinische lessen over het omgaan met deze ziekte. Als slotakkoord heeft ze een bijzondere plaat in gedachten.

Succesvolle thuistraining voor baby’s met Cerebrale Parese

Bron: Vakblad Vroeg, 26 oktober 2023

De Sint Maartenskliniek heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld voor jonge baby’s met eenzijdige Cerebrale Parese (CP). Dit gebeurt thuis via video-coaching. Centraal element is een polsbandje met daarin geluid, licht en trilling. Het idee is dat hiermee de aandacht van de baby naar de aangedane arm en hand wordt getrokken om hier vervolgens bewegingen mee uit te lokken. De eerste resultaten van deze nieuwe behandeling zijn positief. De onderzoekers hebben deze resultaten onlangs gepubliceerd. Vanuit heel Nederland is belangstelling voor deze behandeling.

Slimme inzet van MS-medicatie bespaart miljoenen

Bron: Amazing Erasmus MC, 26 oktober 2023

Meer patiënten met multiple sclerose (MS) een betere behandeling geven, tegen dezelfde kosten. Neurologen van het Erasmus MC ontwikkelden samen met gezondheidseconomen een computermodel dat hen helpt bij het voorschrijven van de beste en goedkoopste MS-medicijnen aan patiënten.

Aantal mensen in minimaal bewuste toestand na ernstig hersenletsel voor het eerst in kaart gebracht

Bron: Radboud UMC, 27 oktober 2023

Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel mensen in een minimaal bewuste toestand in een Nederlandse zorginstelling zijn opgenomen. Het gaat om 32 mensen, blijkt uit onderzoek geleid door het Radboudumc. In andere landen bestaan hierover geen nauwkeurige gegevens. Nu de omvang van deze groep bekend is, kan de zorg voor deze patiënten verder georganiseerd worden.

NIEUW: Webinar 'Het belang van fysieke fitheid bij de revalidatie na een beroerte'

Maandagavond 22 januari 2024

Voor welke patiënten is het na een beroerte het meest van belang om te gaan trainen? Met behulp van het promotieonderzoek en de nieuwe referentiewaarden van Ilse Blokland en Heliomare-collega’s kun je daar een uitspraak over doen. Tijdens het webinar leer je onder meer over de interactie tussen energieverbruik, bewegingsefficiëntie en bewegingssnelheid.

Neurorevalidatie op een ziekenhuis stroke unit

Woensdag 6 maart en woensdag 13 maart 2024

Deze cursus is speciaal bedoeld voor ziekenhuisfysiotherapeuten die werkzaam zijn met CVA patiënten. Na de cursus heeft de deelnemer kennis van de hedendaagse inzichten in de diagnostiek en prognostiek van CVA-patiënt in de acute fase. De deelnemer is bekend met verschijningsvormen, factoren die de kwaliteit van multidisciplinaire samenwerking bepalen, het klinisch beloop en de determinanten die de functionele prognose voorspellen en is in staat adviezen te geven over de triage van patiënten in de zorgketen.

Rock your brain! Muzikale oefentherapeutische behandelmogelijkheden bij NAH

Vrijdag 15 maart 2024

Muziek is krachtig en kent vele toepassingsmogelijkheden. Muziek kan bijvoorbeeld gebruikt worden als aanvullende oefentherapeutische interventie voor mensen met verschillende chronische & neurologische aandoeningen, zoals niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na het afronden van de cursus ben je als fysio- of oefentherapeut in staat om muziek en geluid in te zetten als onderdeel van de (oefen)therapie bij mensen met neurologische en/of chronische aandoeningen.

Nieuw: Verdiepingscursus 'fysiotherapeutisch handelen bij de volwassen patiënt met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase na onset of progressie'

Donderdag 18 april en vrijdag 19 april 2024

Behandel jij patiënten met een spierziekte tijdens de opnamefase? En ben je op zoek naar een duidelijke structuur en verdieping voor de behandeling na een (sub)acute onset of progressie? Dan is deze nieuwe verdiepingscursus, waarin het klinisch redeneren centraal staat, echt wat voor jou.

Scherp je klinisch-neurologisch onderzoek aan

Dinsdagavond 23 april, vrijdagochtend, -middag en -avond 7 juni en zaterdag 8 juni 2024

In de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’ scherp je jouw competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan als algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut. Aan de hand van casuïstiek formuleer je onderzoeksdoelstellingen, selecteer je klinische tests en interpreteer je de klinische bevindingen in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Pathofysiologie en benaderingswijzen bij (neuro) degeneratieve hersenaandoeningen

Vrijdag 14 juni 2024

In deze cursus wordt in brede zin stilgestaan bij het ouder wordende brein om daarna in te zoomen op de pathofysiologie met bijbehorende gedrag en motorische stoornissen. Daarna zullen er handvatten geboden worden in de benaderingswijzen waardoor de opgedane kennis gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk.

E-learnings, podcasts en meer