NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Gecombineerde interventies leveren de meeste verbetering op voor de arm-handfunctie na CVA

De revalidatie van de bovenste extremiteit na een CVA is vaak een uitdaging vanwege het lange revalidatieproces en de slechte prognose. Kunnen gecombineerde technieken als Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie en spiegeltherapie met mentale bewegingsvoorstelling leiden tot betere resultaten? Chinese onderzoekers voerden een gerandomiseerde studie uit onder 56 CVA-patiënten. Lees hier hun conclusies.

- Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2024, Jia et al.
- Susan Hombergen MSc, Frank Berenpas PhD
-> Lees in PDF

Geavanceerde loopvaardigheidstraining is even goed als conventionele looptraining bij incomplete dwarslaesie

De loopsnelheid van patiënten met een incomplete dwarslaesie verbetert door looptraining. Onderzoekers vermoeden dat loopvaardigheidstraining op een geavanceerde loopband en een virtuele omgeving in combinatie met balansoefeningen daarbij beter werkt dan conventionele loop- en krachttraining. Is de één inderdaad beter dan de ander?

- Neurorehabilitation and Neural Repair 2024, Zwijgers et al.
- Dominique Vrouwenvelder MSc, Inge Lim PhD
-> Lees in PDF

Luister naar de podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Effectiveness of vestibular rehabilitation on postural balance in Parkinson's disease: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
-> BMC Neurology

Uit het archief

-> Bestaat er een specifiek tijdsvenster voor het optimaal behandelen van CVA-patiënten?
-> Aanvullende oefentherapie niet zinvol voor patiënten die na een CVA een botox-injectie krijgen
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2024-5

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Ergotherapeuten; schrijf je in voor de opleiding Neurorevalidatie/CVA!

>>> Start: vrijdag 13 september 2024

Deze hoog gewaarderde (8.5) opleiding leidt jou als ergotherapeut op tot expert in de neurorevalidatie van de patiënt na een herseninfarct of hersenbloeding (beroerte). Je kunt je dan als expert richten op op het optimaliseren van het handelen van de patiënt binnen de domeinen arm/hand vaardigheden, verplaats- , balans en loopvaardigheden met de focus op motorische processen binnen de kaders van het ICF-model en klinisch redeneren.
In deze opleiding bouw je een stevig fundament voor de onderwerpen: 1. klinimetrie; 2. functionele prognostiek en klinische determinanten; 3. herstelmechanismen en 4. neuroplasticiteit met betrekking tot het neurologisch herstel en met betrekking tot vaardigheden van het dagelijks leven (ADL), loopvaardigheden en arm-handvaardigheden.

Smartwatches brengen onzichtbare symptomen van ziekte van Parkinson in beeld

Bron: NU, 11 juli 2024

Smartwatches kunnen onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengen, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De ziekte gaat niet alleen gepaard met traagheid en trillen, maar ook met onder meer slaapproblemen.

Nieuw: De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute (IC) fase

>>> Donderdag 3 oktober 2024

We bieden al gespecialiseerde scholingen aan voor CVA-patiënten in de acute fase of voor patiënten met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase. Met de nieuwe scholing ‘De centraal neurologische patiënt; fysiotherapie in de acute fase’ richten we ons expliciet op patiënten met centrale neurologische aandoeningen, zoals subarachnoïdale bloeding (SAB), neurotrauma, dwarslaesie en patiënten met langdurige bewustzijnsstoornissen, die IC-zorg nodig hebben. Bij deze groep patiënten is het van essentieel belang dat jij als fysiotherapeut beschikt over kennis met betrekking tot cardiorespiratoire en neurologische parameters en dat je weet hoe je deze moet hanteren bij de fysiotherapeutische interventies.

Nieuw rekenmodel kan verwacht ziekteverloop van alzheimerpatiënten schetsen

Bron: NU, 10 juli 2024

Een voorspelmodel kan de achteruitgang van het denkvermogen bij mensen met alzheimer voorspellen, zeggen wetenschappers van het Amsterdam UMC. "Het biedt geen absolute zekerheid, maar wel een hulpmiddel om het ziekteverloop beter te begrijpen", zegt Wiesje van der Flier van het Alzheimercentrum Amsterdam.

Voorzichtige doorbraak in onderzoek naar parkinson: vaccin kan ziekte mogelijk vertragen

Bron: AD, 9 juli 2024

Goed nieuws voor mensen met parkinson. Een vaccin kan de ziekte mogelijk vertragen. Al kan het nog jaren duren voordat het medicijn beschikbaar is. ,,Dit is een puzzelstukje in de zoektocht naar een behandeling van parkinson.”

Webinar 'Effectief samenwerken in de eerste lijn bij patiënten met het Post Intensive Care Syndroom'

>>> Dinsdagavond 15 oktober 2024

In dit webinar over PICS delen ervaren paramedici de laatste inzichten en praktische strategieën aan de hand van een patiëntencasus. Je leert hoe je met je collega’s goede afspraken kunt maken, wie wat op welk moment doet en hoe je met een multidisciplinaire aanpak het verschil maakt in het herstelproces van de patient. Kijk jij mee?

Zo laat je mensen meer bewegen in jouw zorginstelling: tips voor de praktijk

Bron: Alles over sport, 8 juli 2024

Patiënten in zorginstellingen bewegen vaak weinig, terwijl fysieke activiteit juist helpt bij herstel en preventie. Hoe zorg je dat mensen meer bewegen in jouw zorginstelling? Ontdek de geleerde lessen vanuit ‘UMC Utrecht in beweging’ en krijg praktische tips.

Persoonlijke groei en ontwikkeling voor de paramedicus; een praktische opleiding

>>> Start op woensdag 23 oktober 2024

Na deze NLP-opleiding heb je veel geleerd over jouw patiënt/cliënt, maar vooral ook over jezelf als behandelaar en als mens. Tevens heb je tools aangereikt gekregen en kun je deze effectief inzetten bij de gebeurtenissen die op je pad komen. Ook heb je de vaardigheden deze tools aan te leren in de behandeling van cliënten.

Meer fietshelmen op en minder hersenletsel door aanpak regionale partners

Bron: Radboud UMC, 3 juli 2024

Zo’n 60% minder kans op ernstig letsel en zo’n 70% minder kans op dodelijke hoofd-/hersenletsel bij een botsing of val als je op de fiets zit. Het enige wat hiervoor nodig is, is een fietshelm. Daarom stimuleren verschillende partijen het gebruik van de fietshelm. Op donderdag 27 juni ondertekenden deelnemers een convenant, en een fietshelm, hiervoor. Alle deelnemende organisaties hopen dat steeds meer partijen en regio’s zich hierbij aansluiten zodat het dragen van een fietshelm steeds normaler wordt.

Leer hoe je fysiek minder belastend kunt werken en hoe je dat aan andere zorgverleners kunt leren

>>> Drie keer op donderdag: 7 en 28 november en 12 december 2024

Ben je fysio-, oefen-, of ergotherapeut en geef je zorgverleners training of adviezen in fysiek veilig werken en verplaatsingstechnieken, of ben je van plan dat te gaan doen? Dan is de praktische training ‘Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg’ iets voor jou! Je leert onder meer over de basisprincipes van fysiek veilig werken (werkhouding, arbonormen, haptonomie), transfertechnieken stoel/bed op haptonomische basis (alle situaties, inclusief ziektebeelden) en je gaat aan de slag met  kleine hulpmiddelen, zoals een glijzeil en kantellaken. 

Chip met hersencellen voor betere diagnose en behandeling van zeldzame epilepsie

Bron: Radboud UMC, 5 juli 2024

Het syndroom van Dravet is een zeldzame aangeboren vorm van epilepsie die kan leiden tot ernstige verstandelijke beperkingen. Eline van Hugte van het Radboudumc transformeert cellen uit het bloed van patiënten met Dravet tot hersencellen die ze kweekt op een chip. In haar promotieonderzoek toont ze aan dat ze met deze methode de aard en ernst van deze ziekte beter kan voorspellen. Bovendien biedt het mogelijkheden voor persoonsgerichte behandeling.

Smart device moet kinderen helpen met impulsen na hersentumor

Bron: Smart Health, 3 juli 2024

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt aan een smart device om kinderen en jongeren te helpen met het reguleren van impulsen om te eten, drinken of slapen na een hersentumor. Het onderzoek wordt gedaan samen met het Prinses Máxima Centrum, het bedrijf Corsano Health en stichting Fight Cancer.

Rock your brain! Muzikale oefentherapeutische behandelmogelijkheden bij NAH

>>> Vrijdag 29 november 2024

Muziek is krachtig en kent vele toepassingsmogelijkheden. Muziek kan bijvoorbeeld gebruikt worden als aanvullende oefentherapeutische interventie voor mensen met verschillende chronische & neurologische aandoeningen, zoals niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na het afronden van de cursus ben je als fysio- of oefentherapeut in staat om muziek en geluid in te zetten als onderdeel van de (oefen)therapie bij mensen met neurologische en/of chronische aandoeningen.

Risico op ziekte van Alzheimer vooral bepaald door moederszijde

Bron: Nieuwsblad, 3 juli 2024

Nieuw onderzoek naar de ziekte van Alzheimer wijst uit dat de aandoening vooral langs moeders zijde wordt doorgegeven. Een belangrijke ontdekking die de behandeling van de ziekte in de toekomst zou kunnen vergemakkelijken.

Verdiepingsdag Neurorevalidatie/CVA: ‘vaardigheidstraining bij een herstellende arm-handfunctie’

>>> Zaterdag 30 november 2024

Tijdens deze verdiepingsdag, speciaal voor oud deelnemers Neurorevalidatie/CVA, wordt de huidige stand van zaken op het gebied van arm-hand vaardigheidstraining bij een herstellende arm hand functie toegelicht.

CONTACT MAKEN ZONDER WOORDEN MET MENSEN MET EEN BEPERKING

Bron: Han, 1 juli 2024

Begeleiden begint met je te verbinden met de mensen met een verstandelijke beperking die je ondersteunt, en met hun verwanten. Hoe je dat doet zonder taal ervoeren de deelnemers van de bijeenkomst ‘Zichtbaar maken wat werkt’ op 22 mei op de HAN. Het Kenniscentum Klik was erbij.

Gefragmenteerd slaapwaakritme gaat vooraf aan alzheimerplaques

Bron: Amazing erasmus MC, 25 juni 2024

Een slaapwaakritme met veel overgangen van rust naar activiteit gaat vooraf aan de ophoping van het alzheimer-eiwit amyloïde-beta in het brein. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, onder ruim 300 inwoners van de wijk Ommoord in Rotterdam.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

>>> Donderdag 6 februari en donderdag 20 maart 2025

Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt) gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten, parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen, gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten) en de belastingsvariabelen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Autismetraining via videofeedback opnieuw effectief bevonden

Bron: Vakbladvroeg, 27 juni 2024

VIPP-AUTI is een training met behulp van videofeedback voor ouders van jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme. De interventie is door de deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie van het NJi wederom erkend als effectief volgens eerste aanwijzingen.

NIEUW: Vallen in het ziekenhuis en de rol van de klinisch fysiotherapeut

>>> Donderdag 20 maart 2025

Ben jij ziekenhuis-fysiotherapeut? En word jij regelmatig ingeschakeld om het valrisico van een patiënt tijdens opname te beoordelen en hierin advies te geven? Of de behandeling alvast op te starten en bij ontslag door te verwijzen naar de eerste lijn? Tijdens deze interactieve cursusdag krijg je concrete handvatten om hier in het ziekenhuis mee aan de slag te gaan.

Trimbos lanceert website over belang van alcoholvrije levensstart

Bron: Vakblad vroeg, 30 juni 2024

Bijna een kwart van de zwangere vrouwen drinkt alcohol in de periode dat ze nog niet weten dat ze in verwachting zijn. De nieuwe interactieve website alcoholvrijzwanger.nl is voor iedereen die meer wil weten over alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap.

Er is een simpele, supergoedkope manier om nare bijwerking chemotherapie te voorkomen

Bron: Scientias, 1 juli 2024

Bij de behandeling van kanker gaat het al lang niet meer alleen om overleven. De kwaliteit van leven bij de mensen die genezen, wordt steeds belangrijker. En terecht: chemotherapie kan bijvoorbeeld leiden tot zenuwbeschadiging. Maar daar hebben onderzoekers nu iets op gevonden.

Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat ze een psychische aandoening hebben, ook al zijn ze niet gediagnosticeerd

Bron: Scientias, 26 juni 2024

Opvallend daarbij is dat mensen die zichzelf als politiek progressief zien relatief vaak aan zelfdiagnoses doen.

Gelukkige mensen hebben minder kans op dementie. En onderzoekers weten ook waarom

Bron: Scientias, 25 juni 2024

Veel leuke dingen ervaren, je wordt er niet alleen gelukkig van, het schijnt ook je kans op alzheimer te verkleinen. Volgens onderzoekers van Columbia spelen de mitochondriën daarbij een rol.

Verslechterde gezondheid van het brein door metabool syndroom

Bron: Medisch Contact, 20 juni 2024

Metabool syndroom leidt tot afgenomen volumes van bepaalde hersenstructuren en verslechterde cognitieve scores. Dat concludeerden Daniel Qureshi e.a. (Universiteit van Oxford) in hun studie gepubliceerd in Diabetes Care.

Vroegintensieve neurorevalidatie helpt bij langdurige bewustzijnsstoornis

Bron: Medisch Contact, 19 juni 2024

Bij 43 procent van de patiënten met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) verbetert het bewustzijn na vroegintensieve neurorevalidatie (VIN). Dat beschrijven revalidatiearts en promovendus Daniëlle Driessen en collega's in Nederlands onderzoek gepubliceerd in Annals of Physical and Rehabilitation Medicine.

Doorbraak in onderzoek naar frontotemporale dementie en ALS

Bron: HLN, 14 juni 2024

Het eiwit FUS is de hoofdschuldige bij de ziektes frontotemporale dementie (FTD) en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Dat blijkt uit een nieuwe studie door het laboratorium van professor Sandrine Da Cruz van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Onderzoekers verbijsterd: veel reddingswerkers bij WTC-ramp op jonge leeftijd dement door blootstelling aan gifstoffen

Bron: Scientias, 15 juni 2024

De ramp die op 11 september 2001 in het World Trade Center in New York plaatsvond, kende een vervelende nasleep: duizenden reddingswerkers hebben zoveel schadelijke stoffen binnengekregen dat ze veel vaker op jonge leeftijd dementie krijgen.

Twee miljoen mensen in Nederland hebben migraine, maar ‘je weet niet wat het triggert’

Bron: NRC*, 6 juni 2024

„Het is schrikbarend hoe weinig we precies weten over migraine”, zegt neuroloog Gisela Terwindt. Haar boek Koppijn is klaar en ligt bij haar thuis in Heemstede op tafel. Het hielp dat veel van wat ze wilde opschrijven dagelijks langskomt in haar spreekkamer.

E-learnings, podcasts en meer