NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Hoe ziet 'gebruikelijke zorg' bij CVA-patiënten met sensorische uitval eruit?

Veel patiënten kampen na een beroerte met sensorische stoornissen. Maar hoe testen en behandelen ziekenhuizen en revalidatiecentra deze stoornissen? En veranderde dat in de loop der jaren? Lees hier de bevindingen van Australische wetenschappers die gegevens analyseerden uit nationale audits van 2007-2019.
- Disability and Rehabilitation 2021, Cahill et al.
- dr. Rinske Nijland, dr. Janne Veerbeek
>>> Lees in pdf

Hoog-intensieve intervaltraining na een beroerte: haalbaar en lonend

Kunnen CVA-patiënten met korte, hoog-intensieve intervaltraining hun fysieke, cognitieve en mentale vermogens verbeteren? Dat onderzochten Noorse wetenschappers bij 70 patiënten die 3 maanden tot 5 jaar geleden een CVA doormaakten. Benieuwd naar het resultaat van 8 weken trainen? Je leest het in dit referaat.
- Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2021, Gjellesvik et al.
- drs. Lonneke van Berkel, dr. Rinske Nijland
>>> Lees in pdf

Komen rusteloze benen meer voor bij mensen met multiple sclerose?

Hebben MS-patiënten vaker last van rusteloze benen dan gezonde mensen? En zo ja, komt dat bij bepaalde vormen van multiple sclerose meer voor? Twee Israëlische wetenschappers analyseerden 19 studies en combineerden data om dat te achterhalen. In dit referaat lees je hun conclusies.
-- Multiple Sclerosis and Related Disorders 2021, Ozdogar et al.
-- Nick Muhren MSc, dr. Rinske Nijland
>>> Lees in PDF

Wil je meer lezen?

>>> In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Parkinsonpatiënten verbeteren hun balans en mobiliteit als ze thuis 'oefenen op recept'
- Meer aandacht nodig voor sociaal-maatschappelijke ondersteuning na beroerte
- Veranderingen in structuur en functie van de hersenen bij revaliderende MS-patiënten

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Perception and use of compensation strategies for gait impairment by persons with Parkinson disease
>>> Lees deze open access studie uit Neurology

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Eiwitophopingen alzheimer ontstaan op meerdere plekken in het brein

Bron: NewScientist, 26 november 2021

De ziekte van Alzheimer verloopt mogelijk anders dan gedacht, wijst nieuw onderzoek uit. Een wiskundig model toegepast op menselijke meetgegevens laat zien dat de kenmerkende eiwitophopingen op meerdere plekken in de hersenen ontstaan.

Zuyd Hogeschool wint tweede prijs RAAK-award 2021

Bron: Zuyd Hogeschool, 25 november 2021

Zuyd Hogeschool heeft de tweede prijs gewonnen bij de RAAK-award 2021. De jury is in haar rapport vol lof over het onderzoek om vragenlijsten in de zorg begrijpelijker te maken. Het project heet: 'Zie en hoor de cliënt: Het herontwerpen van vragenlijsten voor mensen met neurogene communicatiestoornissen als gevolg van een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)'.

Nationaal MS Fonds ondersteunt de MS experts van de toekomst

Bron: Amsterdam UMC, 25 november 2021

In de zomer van 2019 startten twee jonge neurologen (Dr. Eva Strijbis en Dr. Zoé van Kempen) aan een extra opleiding tot MS-experts. Het Nationaal MS Fonds gaf hiervoor een subsidie aan het MS Centrum Amsterdam voor twee jaar. Deze twee jaar zitten erop, maar de ambities van de twee neurologen reiken verder.

Opnieuw zeer tevreden NPi-service lezers in 2021

Gemiddeld rapportcijfer: een 8,1

Uit de tevredenheidsenquête (oktober 2021) blijkt dat negen van de tien respondenten de NPi-service zou aanbevelen aan een collega. Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 zijn ze bovendien zeer tevreden. De feedback van de lezers gebruiken we om de NPi-service in 2022 verder te verbeteren.

Hoe boksen Andreas (52) helpt te leven met de ziekte van Parkinson: 'Ik kan mijn veters weer strikken'

Bron: Algemeen Dagblad, 22 november 2021

Boksen en de ziekte van Parkinson: op het eerste oog een onverwachte combinatie, maar volgens neurologen dé perfecte match. "Bij mensen met parkinson gaat juist het uitvoeren van twee dingen tegelijk mis en dat is nou precies wat je met boksen kunt trainen: balans, stoten én kracht."

Biomarkers in het bloed bij Alzheimer

Bron: Medicalfacts, 16 november 2021

Het onderzoek van Thijssen laat zien dat de belangrijkste pathologische kenmerken van de ziekte van Alzheimer (AD) namelijk het afsterven van zenuwcellen, te meten is met biomarkers in het bloed. AD is een neurodegeneratieve ziekte, een ziekte waarbij de zenuwcellen in de loop van de jaren afsterven.

Nieuwe behandeling voorspelt welk kind met autisme baat heeft bij medicijn

Bron: NOS, 14 november 2021

Wetenschappers in het Amsterdam UMC kunnen voorspellen welk kind met autisme baat heeft bij medicatie. Dit doen ze aan de hand van hersenfilmpjes (een EEG) en een rekenmethode die de prikkelverwerking in de hersenen in kaart brengt.

Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein'

Bron: Algemeen Dagblad, 11 november 2021

Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit.

Ton Satink wordt associate lector Neurorevalidatie

Bron: HAN, 9 november 2021

Senior-onderzoeker bij het Lectoraat Neurorevalidatie, Ton Satink, wordt vanaf 1 januari 2022 associate lector bij dit lectoraat. "Ik heb er veel zin om samen met de praktijk, studenten, lectoraten en andere partners te werken aan een betekenisvolle toekomst voor cliënten met neurologische aandoeningen."

Cursussen in het themagebied Neurologie

Wil je op de hoogte gehouden worden?

Voor de cursussen in het themagebied Neurologie is grote belangstelling. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de knop 'Belangstelling' bij de desbetreffende cursussen en worden vervolgens vrijblijvend op de hoogte gehouden.

Stressvolle herinnering vertoont opvallend patroon van hersenactiviteit

Bron: NewScientist, 9 november 2021

We herinneren ons stressvolle gebeurtenissen doorgaans beter dan neutrale ervaringen. Duits onderzoek toont nu aan dat onze hersenactiviteit bij stressvolle herinneringen vergelijkbare patronen vertoont. Zelfs kleine details uit deze herinneringen leveren hetzelfde hersenpatroon op.

'We zien het brein kloppen zonder dat er een opening in de schedel nodig is'

Bron: NewScientist, 9 november 2021

Het brein klopt. Deze pulsatie, voornamelijk veroorzaakt door de hartslag, kan dankzij een nieuwe techniek nu in kaart worden gebracht met een MRI-scanner. Onderzoeker Jacob-Jan Sloots van het UMC Utrecht vertelt wat we allemaal kunnen leren van het kloppen van het brein.

Brandweervrouw Anouk kreeg een hitteberoerte tijdens haar werk en heeft sindsdien altijd hoofdpijn

Bron: Algemeen Dagblad, 9 november 2021

Anouk Hoogvliet ziet een spleetje licht aan het einde van de tunnel. Eindelijk wil ze eens af van die chronische hoofdpijn en eindelijk wil ze weer energie in overvloed hebben. De brandweermedewerker kreeg in augustus 2020 bij het blussen van een brand een hitteberoerte.

Sociale Benadering Dementie: 'De aandoening staat niet centraal, het gaat om de connectie'

Bron: ZonMw, 8 november 2021

Meedoen, van betekenis zijn, ertoe doen. Het zijn voor iedereen belangrijke elementen om een fijn leven te leiden. Dus ook voor mensen met dementie. De Sociale Benadering Dementie biedt een andere mindset voor onze samenleving, waar steeds meer mensen met deze ziekte te maken krijgen.

Fietsen vermindert klachten bij Parkinson

Bron: NTvG*, 8 november 2021

Regelmatig een stukje fietsen kan verschillende klachten bij de ziekte van Parkinson verlichten, blijkt uit een recente meta-analyse. Op YouTube is een interessant filmpje te vinden waarin te zien is hoe een man met de ziekte van Parkinson de grootste moeite heeft om het ene been voor het andere te zetten.
*Voor deze bron moet worden betaald.

Eervolle vernoeming voor Prof. dr. Gert Kwakkel in Zwitserland

Vernoeming

Op donderdag 4 november was Prof. dr. Gert Kwakkel, hoogleraar Neurorevalidatie uitgenodigd voor de opening van het nieuwe gebouw van het ZHAW (Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Departement Gesundheit) in Winterthur. De reden voor de uitnodiging was dat een van de collegezalen in het gebouw naar hem is vernoemd.

Parkinson eerder herkennen door middel van spraaktechnologie

Bron: RU Groningen, 4 november 2021

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende leeftijdsgebonden neurologische ziekte ter wereld. Een monotone stem is één van de typische kenmerken die kunnen wijzen op Parkinson. Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân promovenda Vass Verkhodanova onderzocht hoe veranderingen in de spraak kunnen worden opgemerkt en hoe dit kan leiden tot het eerder opsporen en behandelen van Parkinson.

Kunnen we iets doen om het risico op alzheimer te verkleinen?

Bron: Nu.nl, 3 november 2021

Wat is alzheimer en kunnen we iets doen om het risico te verkleinen? "Bij alzheimerpatiënten onder de zeventig zie je vaak andere klachten dan geheugenproblematiek", zegt neurloog Femke Bouwman.

Samen klaar voor toekomst geheugenzorg Almere

Bron: Medicalfacts, 3 november 2021

Zorggroep Almere, het Flevoziekenhuis en GGz Centraal zijn samen Geheugencentrum Almere gestart. De komende jaren neemt de groep patiënten met geheugenproblemen of verdenking van dementie toe, ook in Almere. Geheugencentrum Almere wil voor dit toenemend aantal (oudere) patiënten de zorg verbeteren.

Opening subsidieronde onderzoek: fysiotherapie bij hersenaandoeningen

Bron: KNGF, 2 november 2021

Om mensen met bewegingsstoornissen als gevolg van een hersenaandoening de beste zorg te kunnen bieden, is een goede wetenschappelijke onderbouwing van het handelen door fysiotherapeuten essentieel.

Kleine bloedvaatjes, grote problemen: Radboudumc ontvangt subsidie voor internationale samenwerking

Bron: Radboud UMC, 1 november 2021

Het Radboudumc ontvangt samen met de Universiteit van Cambridge een subsidie van 1,8 miljoen euro van drie samenwerkende hartstichtingen voor internationaal onderzoek naar de kleine bloedvaten in de hersenen. Neuroloog Frank-Erik de Leeuw en internist Niels Riksen gaan samen onderzoeken welke rol ontsteking en het immuunsysteem spelen in wat er misgaat in deze kleine hersenvaatjes, die kunnen leiden tot beroertes en ziektes als dementie.

Atriumfibrilleren opsporen om herseninfarcten te voorkomen: werkt de Stroke Risk Analysis (SRA)-methode?

Bron: ZonMw, 1 november 2021

Atriumfibrilleren (AF) is vaak de oorzaak van een herseninfarct of TIA. Arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker (aioto) Jelle Himmelreich onderzoekt of een nieuwe techniek, de SRA-methode, het risico op AF sneller kan opsporen.

'Minibreintjes' kweken voor innovatief én individueel hersenonderzoek: drie onderzoeksartikelen illustreren potentie van nieuwe techniek

Bron: Radboud UMC, 1 november 2021

'Minibreintjes', gekweekt van huidcellen, vertonen een kenmerkend patroon van elektrische ontladingen. Dat patroon is anders bij mensen met een neurologische aandoening of verstandelijke beperking.

Oorzaak van progressie ziekte van Alzheimer in hersenen ontdekt

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 oktober 2021

Clusters van toxische eiwitten, die verantwoordelijk worden geacht voor de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer, bereiken verschillende delen van de hersenen en stapelen zich daar tientallen jaren lang op. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Meten van achteruitgang bij MS

Bron: Amsterdam UMC, locatie VUmc, 28 oktober 2021

De grootte van hersenstructuren kan bepaald worden door deze per plak in te tekenen op MRI-beelden. Als dit op alle hersenplakken is gedaan, vormt dit een 3D-beeld. Het intekenen kan handmatig gedaan worden, maar dit kost veel tijd en energie.

Met spraaktechnologie Parkinson opsporen

Bron: Nemo Kennislink, 28 oktober 2021

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Omdat het al rap merkbaar is in de spraak, onderzoekt Vass Verkhodanova waaraan luisteraars deze specifieke spraak herkennen. Om uiteindelijk Parkinson in een vroeg stadium op te sporen.

1,5 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar eerder herkennen van parkinson

Bron: Radboud UMC, 27 oktober 2021

Onderzoekers van het Radboudumc krijgen samen met zes partners uit andere landen 1,5 miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar vroege symptomen bij de ziekte van Parkinson. Daarbij gaan ze de ontwikkeling van parkinson al vanaf de eerste voortekenen linken aan MRI-beelden, genetische analyses en klachten die patiënten ervaren.

Zwaartekracht consortium draagt bij aan het in kaart brengen van de motorische cortex van de hersenen

Bron: ZonMw, 26 oktober 2021

Twee co-leiders van het Brainscapes project van NWO Zwaartekracht hebben succesvol bijgedragen aan het in kaart brengen van verschillende cel typen van corticale gebieden van het brein, waaronder de motor cortex. Nature publiceerde een speciale editie over de resultaten van het internationale BRAIN initiative Cell Census Network.

'Lachgas is heel schadelijk voor hersenen'

Bron: Medicalfacts, 26 oktober 2021

Medisch contact schrijft over de forse toename van neurologische klachten na recreatief lachgasgebruik. Alle donkere vermoedens over de schadelijkheid van lachgas worden bevestigd door een inventarisatie onder neurologen: het inhaleren van ballonnetjes vol N2O blijkt verre van onschuldig. Strengere regelgeving is daarom nodig.

Vaker zenuwaandoeningen door coronavirus dan door vaccin

Bron: NRC Handelsblad, 25 oktober 2021

Er bestaat een kleine kans op zenuwaandoeningen na vaccinatie met AstraZeneca. Maar het risico na een infectie met het coronavirus is groter.

Meer informatie over de NPi-service