NPi-service Neurologie

Referaten

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Neurologie op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Neurologie nog een keer op een rijtje.

Brede keus voor behandeling Parkinsonpatiënt

Radder DLM. Neurorehabilitation and Neural Repair 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Naast conventionele fysiotherapie komen er steeds meer nieuwe behandelvormen beschikbaar voor Parkinsonpatiënten. Maar werken ze ook? En wat kunnen patiënten ermee bereiken? Dat leest u in dit overzicht van 191 effectstudies.

CVA-patiënten zijn positief over intensieve armtraining vroeg in de revalidatie

Schnabel S. Clinical Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Veel CVA-patiënten kampen met een beperkte armfunctie. Schotse wetenschappers testten een intensief programma waarin zij patiënten met een recent CVA intensief en veelal zelfstandig lieten oefenen. Na afloop vroegen zij de patiënten en hun mantelzorgers naar hun ervaringen. Benieuwd wat zij ervan vonden? Dat leest u in dit referaat.

Pijn onderbelicht bij revaliderende neurologische patiënten

Timm A. Clinical Rehabilitation 2020, met een vertaalslag van dr. Rinske Nijland, ergotherapeut, senior onderzoeker Reade revalidatie & reumatologie

Veel revaliderende patiënten met neurologische aandoeningen ervaren pijn. Wordt deze pijn ook voldoende (h)erkend en behandeld? En beïnvloedt de pijn het revalidatieresultaat? Lees hier de bevindingen van Duitse wetenschappers die bij 584 patiënten hun pijn en revalidatieresultaten onderzochten.

Literatuurlijst 2020-8

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Neurologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Revalidatie van de gemiddelde tot ernstig aangedane arm-hand in de sub-acute fase na CVA

Duur: 32:06 min | Spreker: Han Franck

In deze webcast vertelt dr. Han Franck - ergotherapeut en klinisch onderzoeker bij de Adelante Zorggroep en Universiteit Maastricht - over het Concise Arm and Hand Rehabilitation in Stroke (CARAS) programma. Hij beschrijft de diagnostiek, toepassing en evaluatie van dit programma bij de revalidatie van sub-acute CVA-patiënten met een gemiddelde tot ernstig aangedane arm en hand.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Blaren in het hersenweefsel: oorzaak van ontsteking bij MS?

Bron: VUmc, 13 januari 2021

Multiple sclerose (MS) is een hersenziekte die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak van MS is nog onbekend. Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam stellen dat een verandering in de hechting van myeline, de beschermende laag om zenuwbanen, aan zenuwbanen het ontstekingsproces op gang brengt.

Nijmeegse professor vreest pandemie rond parkinson

Bron: Omroep Gelderland, 30 december 2020

We gaan een ware parkinsonpandemie tegemoet. Dat voorspelt neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen. De autoriteit op het gebied van de ziekte van Parkinson wil alle landbouwbestrijdingsmiddelen, oplosmiddelen en zware metalen die het risico op de ziekte vergroten, in de ban doen.

Adrien Groot: Betere behandeling na herseninfarct

Bron: Medicalfacts, 29 december 2020

Voor patiënten met een herseninfarct is het op tijd geven van de therapie die de bloedsomloop herstelt (reperfusie) belangrijk. Het streven moet daarom zijn om dit bij patiënten zo snel mogelijk te doen. Groot heeft de factoren bepaald die het geven van de therapie vertragen en heeft gekeken naar mogelijkheden om de logistiek te verbeteren.

CCN onderzoekt rol Apple Watch bij detectie hartritmestoornis

Bron: Skipr, 23 december 2020

Cardiologie Centra Nederland (CCN) begint binnenkort met een onderzoek om de toegevoegde waarde van de Apple Watch bij de detectie van boezemfibrilleren. Dit betreft een hartritmestoornis die vaak voorkomt bij ouderen, en kan resulteren in een herseninfarct.

Ménière: endolymfatische hydrops niet doorslaggevend

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 14 december 2020

Wanneer de radioloog ‘endolymfatische hydrops’ op een MRI-scan ziet, wil dat niet zeggen dat de patiënt de ziekte van Ménière heeft. Die hydrops wordt namelijk ook vaak gevonden bij patiënten met andere evenwichtsstoornissen en bij gezonde mensen. * Voor deze bron moet worden betaald.

Nieuwe bijzonder hoogleraar doet klinisch farmacologisch onderzoek op het gebied van neurologie en pijn

Bron: Persbericht LUMC, 7 december 2020

Neuroloog Geert Jan Groeneveld ontwikkelt methoden waarmee al in de ontwikkelfase van geneesmiddelen aangetoond kan worden of het middel doet wat het hoort te doen. Dit doet hij op het gebied van nieuwe geneesmiddelen voor neurologische aandoeningen en voor pijn.

UMC Utrecht onderzoekt toepassing van hologrammen tijdens hersenoperaties

Bron: Skipr, 23 november 2020

Hologrammen uit hersenscans kunnen in de toekomst hersenoperaties preciezer, sneller, veiliger en minder belastend voor patiënten maken. Het UMC Utrecht wil deze Augmented Reality (AR)-techniek tijdens hersenoperaties gaan gebruiken, en doet hier nu onderzoek naar samen met het bedrijf Augmedit BV.

Meer informatie over de NPi-service