NPi-service Neurologie

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Fysiotherapeutische behandelmogelijkheden bij traumatisch hersenletsel

Traumatisch hersenletsel geeft verandering in hersenfunctie door een externe kracht op het hoofd als gevolg van bijvoorbeeld verkeersongevallen, valpartijen, geweld of sportletsel. Zowel ouderen als jongeren kunnen te maken krijgen met traumatisch hersenletsel en het komt voor in verschillende mate van ernst. Maar wat kun jij als fysiotherapeut betekenen voor de klachten na traumatisch hersenletsel? In dit referaat lees je een samenvatting over de mogelijkheden bij matig tot ernstig hersenletsel ondersteunt met huidige literatuur.

- Journal of physiotherapy 2023, Hassett et al.
- Susan Hombergen MSc, Inge Lim PhD
-> Lees in PDF

Aanbevelingen hoe een 'pushende' CVA-patiënt moet revalideren

Het ‘pushen’ naar de aangedane zijde bij patiënten met een CVA is gerelateerd aan langere opname, slechtere uitkomsten en minder kans dat de patiënt weer naar huis gaat. Maar hoe kun je iemand met lateropulsie, de officiële term, het best behandelen? De evidentie voor een specifieke behandeling ontbreekt. Een groep internationale onderzoekers ging met elkaar in gesprek. In dit referaat lees je hun aanbevelingen voor de behandeling.

- Clinical Rehabilitation, Nolan et al.
- Susan Hombergen MSc, Frank Berenpas PhD
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Keuzestress bij behandeling van Parkinson’

In deze e-learning staat de begeleiding van patiënten met Parkinson centraal. Hoe beslis je welke interventie je toe gaat passen? Welke compensatiestrategieën kun je het beste inzetten? En hoe zorg je ervoor dat de patiënt na de training het behaalde effect vasthoudt?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

NIEUW: Podcast 'Compensatiestrategieën bij Parkinsonpatiënten'

Lopen parkinsonpatiënten beter wanneer ze compensatiestrategieën gebruiken? Hebben parkinsonpatiënten een voorkeur voor een strategie? Is bekend welke strategie het beste past bij welke patiënt?

In een experimenteel onderzoek bij 101 parkinsonpatiënten bestudeerden Nederlandse onderzoekers het effect van vijf compensatiestrategieën op de loopkwaliteit.
-> Log in en luister

E-learning 'Motorisch leren tijdens looptraining voor CVA-patiënten'

In deze e-learning maak je kennis met motorisch leren. Hoe gebruik je die principes tijdens de looptraining van CVA-patiënten? Welke leerstrategie kies je? En hoe beïnvloedt de cognitie van de patiënt deze keuze?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

How should we measure physical activity after stroke? An international consensus
-> International Journal of Stroke

 

 

.

Uit het archief

-> Kansen en uitdagingen voor het gebruik van technologie in de neurorevalidatie
-> Nieuwe vragenlijst laat zien hoe Parkinsonpatiënten hun training ervaren weer zelfstandig te leren lopen
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2023-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over neurologie en neurorevalidatie!

Doorbraak: wetenschappers regenereren neuronen waardoor verlamde muizen weer kunnen lopen

Bron: Scientias, 25 september 2023

Nog altijd is er geen oplossing voor mensen die verlamd zijn. Langzaam worden er wel stapjes in de goede richting gezet. Zo is het onderzoekers nu gelukt om bij muizen bepaalde neuronen terug te laten groeien, die leidden tot herstel van de zenuwen in de ruggengraat.

Maastricht UMC+ onderzoekt diepe hersenstimulatie bij tinnitus

Bron: Medicalfacts, 25 september 2023

Wat kunnen we doen voor patiënten met ernstige tinnitus – of oorsuizen – voor wie de bestaande behandelingen niet hebben gewerkt? Deze vraag houdt onderzoekers in het Maastricht UMC+ al jaren bezig. Daarom doen ze onderzoek naar de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) voor deze patiënten. De resultaten van de behandeling van de eerste patiënt zijn nu gepubliceerd in vakblad Brain Stimulation.

Is er dan toch leven na de dood? Hersenen zouden nog steeds teken van leven geven

Bron: HLN, 20 september 2023

Zelfs als ons hart een uur lang niet meer slaat, is er activiteit in ons brein. Dat blijkt uit een nieuwe, Amerikaanse studie. Wetenschappers kwamen tot de conclusie, nadat ze de hersenen van gereanimeerde mensen onderzochten. Maar betekent dit nu ook dat er echt leven na de dood is?

Pharos deelt kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en dementiepreventie

Bron: Skipr, 21 september 2023

Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit sterk. Bovendien hebben mensen met een lage sociaaleconomische status of migratieachtergrond een grotere kans op de ziekte. Daarom publiceert Pharos drie kennisdossiers over inclusieve dementiezorg en preventie van de ziekte.

Afweersysteem resetten bij de ziekte van Alzheimer

Bron: Amsterdam UMC, 21 september 2023

Al eerder toonde Elga de Vries aan dat het afweersysteem bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium is verstoord. De hoogleraar neuro-immunologie in Amsterdam UMC gaat nu onderzoeken welke factoren dat systeem uit balans brengen. Vanwege deze unieke benadering heeft de European Research Council haar een Advanced beurs gegeven van 2,5 miljoen euro.

Dementie in de familie: ‘Dokter, ben ik erfelijk belast?’

Bron: Amazing Erasmus MC, 21 september 2023

Neuroloog Harro Seelaar en klinisch geneticus Laura Donker Kaat van het Erasmus MC Alzheimercentrum draaien samen een spreekuur waarin erfelijke vormen van dementie centraal staan. Ze begeleiden patiënten en hun familieleden en geven advies over wel of niet testen. ‘Laat je goed informeren.’

Veel zitten vergroot de kans op dementie flink, maar er is hoop voor de kantoortijgers onder ons

Bron: Scientias, 17 september 2023

Of je nou lekker in de tuin bezig gaat, een eindje door het bos wandelt met de hond of drie keer per week de sportschool induikt, het maakt niet uit, als je maar uit die luie stoel komt. Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat voor 60-plussers de kans op dementie fors toeneemt als ze meer dan 10 uur per dag zitten.

Bewegen na een beroerte (CVA)

Bron: Alles over sport, 13 september 2023

2,2 op de 1.000 inwoners van Nederland maakten in 2022 een beroerte door[1]. Bewegen na een beroerte heeft positieve effecten op het herstel, het risico op herhaling, het valrisico en de participatie in de maatschappij. Als zorgprofessional kun je patiënten helpen door hen te informeren en vaker te verwijzen naar beweegmogelijkheden. Dit artikel beschrijft de effecten van bewegen na een beroerte, de beweegmogelijkheden en hoe je jouw patiënt hierbij kunt ondersteunen.

Migraine@Home | Een migraineaanval onderdrukken nog voordat deze begint

Bron: LUMC, 12 september 2023

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met het onderzoeksproject ‘a href="mailto:Migraine@Home’.">"igraine@Home’. Doel van het onderzoek is in een eerder stadium signalen van een naderende migraineaanval detecteren en persoonlijke triggers voor zulke aanvallen opsporen. Het is het eerste onderzoek waarin migrainepatiënten worden gemonitord in hun thuisomgeving.

Dementie moet hoog op de agenda, anders gaat het mis

Bron: Medicalfacts, 4 september 2023

We koersen in Nederland niet alleen af op vergrijzing, maar ook op een grote toename van het aantal mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie stijgt explosief naar meer dan een half miljoen in 2040. Nu al zijn er ruim 800.000 mantelzorgers die 24/7 beschikbaar moeten zijn en we gaan nooit voldoende zorgpersoneel vinden om hen te ondersteunen.

Masterclass Balans; evidentie en toepassing in de Neurorevalidatie

Vrijdag 17 november, zaterdag 18 november en zaterdag 2 december 2023

Stoornissen in balanscontrole kunnen een grote impact hebben op de mate van zelfstandigheid en mobiliteit. Tijdens deze masterclass staat de revalidatie van balans bij neurologische patiënten en ouderen centraal. De docenten hebben grote expertise op het gebied van onderzoek en behandeling van patiënten met balansproblemen. Bekijk de videotrailer.

Weinig bewijs veiligheid behandeling aneurysma met nieuwe implantaten

Bron: Medisch Contact, 1 september 2023

Nieuwe implantaten om aneurysma’s in de hersenen te behandelen worden in wetenschappelijke artikelen regelmatig aangemerkt als veilig en effectief, terwijl het bewijs daarvoor ontbreekt. Dat concluderen onderzoekers van onder andere het Erasmus MC in een studie, verschenen in JAMA Network Open. Zij analyseerden daarvoor meer dan 1356 internationale studies, waarbij ruim 411 duizend patiënten betrokken waren.

NIEUW: Webinar 'Het belang van fysieke fitheid bij de revalidatie na een beroerte'

Maandagavond 22 januari 2024

Voor welke patiënten is het na een beroerte het meest van belang om te gaan trainen? Met behulp van het promotieonderzoek en de nieuwe referentiewaarden van Ilse Blokland en Heliomare-collega’s kun je daar een uitspraak over doen. Tijdens het webinar leer je onder meer over de interactie tussen energieverbruik, bewegingsefficiëntie en bewegingssnelheid.

Krijg jij dementie? Deze elf risicofactoren kunnen helpen voorspellen of jij in de komende veertien jaar de diagnose krijgt

Bron: Scientias, 31 augustus 2023

De nieuw ontwikkelde test presteert beter dan al bestaande tests en zou zelfs 40 procent van de dementiegevallen kunnen helpen voorkomen.

Nieuw: Verdiepingscursus 'fysiotherapeutisch handelen bij de volwassen patiënt met een spierziekte tijdens de (sub)acute fase na onset of progressie'

Donderdag 18 april en vrijdag 19 april 2024

Behandel jij patiënten met een spierziekte tijdens de opnamefase? En ben je op zoek naar een duidelijke structuur en verdieping voor de behandeling na een (sub)acute onset of progressie? Dan is deze nieuwe verdiepingscursus, waarin het klinisch redeneren centraal staat, echt wat voor jou.

Houthalense Bo is amper 24 jaar, maar deed al baanbrekend onderzoek: “Parkinson zou vroegtijdig kunnen worden opgespoord op basis van maag-darmklachten”

Bron: HLN, 25 augustus 2023

24 en Parkinson-autoriteit: Bo Konings uit Houthalen is nog maar 24 jaar en heeft al baanbrekend onderzoek gedaan naar Parkinson. Hij zit nog maar in zijn vijfde jaar geneeskunde, maar kon al aantonen dat Parkinson vroegtijdig kan worden opgespoord op basis van maag-darmklachten. Zijn studie is woensdag gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift Gut.

Scherp je klinisch-neurologisch onderzoek aan

Dinsdagavond 23 april, vrijdagochtend, -middag en -avond 7 juni en zaterdag 8 juni 2024

In de praktisch georiënteerde, interactieve cursus ‘Klinisch-neurologisch onderzoek’ scherp je jouw competenties met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan als algemeen fysiotherapeut of geriatriefysiotherapeut. Aan de hand van casuïstiek formuleer je onderzoeksdoelstellingen, selecteer je klinische tests en interpreteer je de klinische bevindingen in relatie tot het functioneren van de patiënt.

Verlamde vrouw kan weer 'praten': computer vertaalt haar hersensignalen

Bron: NU, 24 augustus 2023

Een vrijwel geheel verlamde vrouw kan weer praten door een medische doorbraak. Artsen hebben een manier gevonden om haar hersensignalen op te vangen en door te sturen naar een computer, die de signalen 'vertaalt'.

MS-patiënt krijgt kritiek als ze op invalidenplek parkeert 'omdat ze kan lopen'

Bron: RTL nieuws, 23 augustus 2023

Als Imke Peeters afgelopen zondag haar auto op een gehandicaptenparkeerplaats neerzet en de auto uitstapt, krijgt ze vervelende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Het is de zoveelste keer dat de MS-patiënt erop wordt aangesproken dat ze gebruikmaakt van een invalidenplek, terwijl ze er 'normaal' uitziet. Patiëntenfederatie Nederland hoort vaker dit soort verhalen en noemt het zorgelijk. "Handicaps zijn niet altijd zichtbaar."

Ton Satink benoemd als lector bij het lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en participatie

Bron: HAN, 23 augustus 2023

Het CvB van de HAN heeft Ton Satink per 1 augustus benoemd als lector bij het Lectoraat Neurorevalidatie - Eigen regie en participatie.

Tegenslagen veranderen onze hersenen permanent

Bron: Radboud UMC, 22 augustus 2023

Neurowetenschappers van het Radboudumc tonen aan dat de tegenslagen die je meemaakt het functioneren van je hersenen blijvend veranderen. Een afwijkende reactie van de hersenen op tegenslagen houdt bovendien verband met angstklachten. Dat heeft mogelijk voorspellende waarde voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen.

DEMPACT: implementatie van dementieonderzoek in onderzoek, onderwijs en zorg

Bron: ZonMw, 22 augustus 2023

Het verbindende dementieconsortium DEMPACT is gehonoreerd met focus op valorisatie; integratie van onderzoek, onderwijs en zorg. Alzheimer Nederland zal de rol van projectleider op zich nemen.

E-learnings, podcasts en meer