NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Hoog-intensieve intervaltraining is effectief voor ongetrainde ouderen

Bij hoog-intensieve intervaltraining denk je misschien aan harde beats in een dampende sportschool. Maar ook ongetrainde en inactieve ouderen kunnen op deze manier trainen.

In deze samenvatting lees je welke verbeteringen intervaltraining geeft en of dit verschilt ten opzichte van trainen op matige intensiteit. En in de vertaalslag van thema-expert Christianne Bessems lees je hoe je dit kunt toepassen op je patiënten.

- Sports Medicine Open 2023, Stern et al.
- Nick Muhren MSc, Christianne Bessems MSc
-> Lees in PDF

Fietsprogramma helpt ouderen om veiliger te fietsen

Op 18 april 2023 stond in het NRC dat er vorig jaar 737 mensen omkwamen bij een verkeersongeval, bijna 27 procent meer dan in 2021. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam het sterkst toe onder fietsers van 75 jaar of ouder, aldus het CBS.

Duitse wetenschappers ontwikkelden een fietstrainingsprogramma om ouderen veiliger de weg op te helpen. Ze onderzochten dit programma onder 96 gezonde ouderen die zich beperkt voelden op de fiets, en het blijkt effectief. In dit referaat lees je wat de ouderen in 8 trainingssessies leerden.

- BMC Geriatrics 2023, Keppner et al.
- Nick Muhren MSc, Bastiaan Ellwanger MSc
-> Lees in PDF

Podcast: 'Zittend oefenen'

Ook niet-mobiele ouderen zouden moeten oefenen en bewegen om hun conditie te behouden en gezondheidsklachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat als je niet of nauwelijks kunt staan of lopen? Is zittend oefenen een goed alternatief?
-> Log in en luister

E-learning 'Fysiek én mentaal fitte ouderen door een uitdagende revalidatie-omgeving'

In deze e-learning staat het optimaliseren van geriatrische revalidatie centraal. Wat is het 'laaghangende fruit' in de revalidatie van ouderen? En hoe zorg je ervoor dat oudere patiënten het maximale uit hun training halen?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Open access

Dance on: a mixed-method study into the feasibility and effectiveness of a dance programme to increase physical activity levels and wellbeing in adults and older adults
-> BMC Geriatrics

Literatuurlijst 2023-3

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Uit het archief

-> Van alle markten thuis: de verpleeghuisfysiotherapeut
-> 'Samen sterk na een beroerte': wel potentie, maar nog niet klaar voor implementatie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Waarom we écht minder zout moeten eten: het vergroot de kans op dementie

Bron: Scientias, 30 mei 2023

Dat zout slecht is voor de gezondheid weten we allemaal wel, maar het blijft een verleidelijke smaakmaker en het zit vrijwel overal in. Toch kunnen we maar beter echt proberen onze consumptie ervan te minimaliseren: nieuw onderzoek wijst uit dat het ook nog slecht is voor ons geheugen en dementie kan veroorzaken.

IPO-studenten ontwerpen geurvaas voor gedragsondersteuning bij mensen met dementie

Bron: HAN, 26 mei 2023

Beau, Else, Loes en Sima ontwerpen een geurvaas die gedragsondersteuning biedt aan mensen met dementie. De 4 studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de HAN in Arnhem proberen met deze geurvaas ervoor te zorgen dat mensen met dementie langer en prettiger thuis kunnen wonen.

Wetenschap en theater om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden

Bron: Maastricht University, 1 juni 2023

Oudere mensen die alleen wonen kunnen te maken krijgen met langdurige sociale isolatie en een gebrek aan emotionele verbondenheid. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben deelgenomen aan een internationale samenwerking om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen en te bestrijden. Dit euPrevent PROFILE-project heeft niet alleen geresulteerd in wetenschappelijke artikelen, maar ook in een overzicht van goede voorbeelden, evenals training en richtlijnen voor professionals en vrijwilligers. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een afsluitende conferentie op 1 juni en samengevat in een inspiratiegids.

Geriaters zoeken naar passende zorg: ‘Geen oudere is hetzelfde’

Bron: Amazing Erasmus MC, 31 mei 2023

Harmke Polinder en Jeannette Goudzwaard schuiven dagelijks aan bij diverse specialismen in het Erasmus MC. Als geriaters geven ze advies over de meest optimale behandeling van kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. ‘Wij kijken naar wat zij belangrijk vinden.’

Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

Bron: Skipr, 26 mei 2023

Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren.

Feiten en cijfers: in hoeverre loont elektrisch fietsen?

Bron: Alles over sport, 24 mei 2023

Steeds meer mensen hebben een elektrische fiets. Het RIVM publiceerde begin 2023 een factsheet over wie een elektrische fiets gebruikt en met welk doel. Wat zijn de effecten van het fietsen op de elektrische fiets? Lees erover in dit artikel.

Multivitamines goed voor geheugen: ‘Verouderende brein is gevoeliger voor vitamines dan gedacht’

Bron: Scientias, 24 mei 2023

We hebben altijd geleerd dat multivitamines niet nodig zijn als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Daar lijken Harvard-onderzoekers nu op terug te komen: dagelijks een multivitaminepil zou de hersenen helpen fris en fruitig te blijven. Wie al last heeft van hart- en vaatproblemen krijgt nog een extra boost.

Ouderen bestormen de top

Bron: LUMC, 25 mei 2023

Ouderen maken een steeds belangrijker deel uit van de samenleving. We zien dat presidenten van de grootste economieën ter wereld hoogbejaard zijn, maar ook in de geneeskunde nemen ouderen de belangrijkste podiumplaatsen in. Laten we in het LUMC rondkijken. Op alle afdelingen, uitgezonderd kinderafdelingen en verloskunde, zijn ouderen meer en meer vertegenwoordigd. Dat geldt bij Oncologie, de Spoedeisende Hulp, de behandeling van chronisch orgaanfalen en in de revalidatie na ernstige ongevallen.

“Robotisering krijgt een grote rol in de ouderenzorg”

Bron: FMT Gezondheidszorg, 21 mei 2023

Bij Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, wordt veel geïnvesteerd in kennisontwikkeling op het gebied van robotisering in de ouderenzorg. Robotisering zal naar verwachting van Vilans-onderzoeker en coördinator Henk Herman Nap een belangrijke rol in deze sector gaan spelen, vanwege de vergrijzing en de groeiende personeelskrapte.

Genmutatie beschermt tegen alzheimer: wat zegt dat?

Bron: Medisch Contact, 17 mei 2023

Een zeldzame genetische mutatie beschermt kennelijk tegen een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een casus die uitvoerig wordt beschreven en geanalyseerd in Nature Medicine door Francisco Lopera c.s.

Helder: ‘Subsidie voor bouw verpleegzorgplekken komt eraan’

Bron: Skipr, 15 mei 2023

De subsidieregeling voor de bouw van verpleegzorgplekken komt zeer binnenkort naar buiten. Dat zegt minister Helder (Langdurige zorg) tegen het journalistieke platform Pointer. Ook de kaders moeten er voor de zomer zijn.

Oratie: Ouderen waarderen kwaliteit van leven soms meer dan genezing

Bron: LUMC, 11 mei 2023

De geneeskunde voor ouderen moet fors veranderen. Dat betoogt Simon Mooijaart - hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de ouderengeneeskunde - in zijn oratie. Door maatwerk, samenwerking en een luisterend oor van behandelaars leidt zorg voor oudere patiënten tot meer zelfredzaamheid en ervaren zij een betere kwaliteit van leven.

Lichtpuntje voor mensen met Alzheimer

Bron: Welingelichte Kringen, 4 mei 2023

Een nieuw medicijn dat Alzheimer vertraagt lijkt te werken. Uit grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat mensen die in het beginstadium van de ziekte zitten met dit middel minder snel achteruitgaan. „Dit biedt hoop. Hiermee wordt het denkbaar dat de ziekte van Alzheimer ooit te genezen zal zijn.”

Alzheimer? Slaaptekort zorgt voor klontjes in het brein

Bron: Welingelichte Kringen, 2 mei 2023

Bij muizen met langdurig slaaptekort is de werking van speciale immuuncellen in het brein verstoord, de zogenoemde microglia, schrijft NRC op basis van Amerikaans onderzoek. . Hierdoor ruimen die cellen afval minder goed op en klontert het eiwit bèta-amyloïd samen tussen hersencellen, iets wat ook bij de ziekte van Alzheimer gebeurt. Of dit ook bij mensen zo werkt moet nog worden uitgezocht.

Dodelijke valpartijen bij ouderen zijn te voorkomen

Bron: Medicalfacts, 1 mei 2023

Volgens de cijfers van het CBS overlijden er steeds meer ouderen als gevolg van een val. Opvallend is dat een aanzienlijk deel hiervan lijdt aan dementie. Dit is niet verrassend aangezien ouderen met dementie een twee keer grotere kans hebben om ten val te komen. Ze lopen daarbij vaker ernstiger letsel op en herstellen minder snel. Hoe eerder er aandacht is voor het verhoogde valrisico bij deze ouderen, hoe groter de kans op effectieve valpreventie.

Webinar 'The first world guidelines for falls prevention and management for older adults: an overview'

Donderdagochtend 25 mei 2023

Oudere volwassenen lopen een hoog risico om te vallen en verwondingen op te lopen, waardoor vallen een kritiek probleem voor de volksgezondheid wordt. Twaalf internationale werkgroepen van deskundigen hebben een lijst met aanbevelingen opgesteld met behulp van uitgebreide op consensus gebaseerde processen. Deze aanbevelingen zijn extern beoordeeld door oudere volwassenen met ervaringen met vallen en door experts op het gebied van valpreventie en -management van over de hele wereld. In 2022 werden de eerste Wereldrichtlijnen voor Valpreventie en -management gepubliceerd. In dit webinar gaat professor Nathalie van der Velde in op de kernboodschappen en aanbevelingen, evenals de ingevoerde risicostratificatie.

Regelmatig verkouden? Dan heb je mogelijk een grotere kans op dementie

Bron: Scientias, 28 april 2023

Tot die voorzichtige conclusie komen onderzoekers nadat ze muizen herhaaldelijk ziek maakten en daarop zowel het geheugen als het functioneren van de neuronen van deze muizen achteruit zagen gaan.

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 10 juni 2023

Om het implementeren van een nieuw programma in de praktijk te bevorderen is besloten om een verdiepingscursus met betrekking tot het Vallen Verleden Tijd programma te ontwikkelen voor oud-cursisten van de NPI cursus Valpreventie en Valtraining. Tijdens deze dag zal ingegaan worden op problemen en oplossingen voor de implementatie van het programma, de onderdelen zullen herhaald worden en er wordt gewerkt met casuïstiek. je kunt indien gewenst ook zelf vragen en/of casuïstiek aandragen tijdens deze verdiepingscursus.

Weinig gebruik van zorgtechnologie in de ouderenzorg

Bron: Skipr, 28 april 2023

Ouderen krijgen nog weinig technologische zorg aangeboden. Hoge kosten, onbekendheid over de mogelijkheden en weerstand bij cliënten en personeel zijn daarvoor de belangrijkste redenen. Terwijl de inzet van technologie zorgmedewerkers dagelijks tijd kan besparen.

Sarcopenie: voeding en training in de geriatrie

Maandag 19 juni 2023

Goede voeding en training zijn belangrijke componenten om het verlies aan spiermassa en spierkracht tegen te gaan. Eiwit-inname en krachttraining zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding. Dr. ir. Michael Tieland, expert op het gebied van sarcopenie, bespreekt welke rol een fysiotherapeut kan spelen bij de diagnose, behandeling en of (geïndiceerde) preventie van sarcopenie?

Familie heeft rol bij euthanasiewens van mensen met dementie

Bron: Radboud UMC, 26 april 2023

Verzorger, pleitbezorger of medestander: familieleden kunnen verschillende rollen aannemen bij een euthanasiewens van mensen met dementie. Het is belangrijk dat patiënten, familieleden en zorgverleners zich hiervan bewust zijn. Dit schrijven onderzoekers van onder meer het Radboudumc in een overzichtsartikel in Alzheimer's & Dementia.

Webinar 'Aquatic therapy and brain health in the ageing adult'

Donderdagmiddag 22 juni 2023

Dit webinar (in het Engels) geeft een overzicht van de effecten die onderdompeling en lichaamsbeweging in water kunnen hebben op b.v. het neurocognitieve -, het cardio-cerebrovasculaire -, het immunometabolische - of het myofasciale systeem. De inhoud ondersteunt de evidence-based beslissing die de fysiotherapeut maakt over de keuze om aquatische therapie op te nemen in het behandelplan van een ouder wordende volwassene (met motorisch-cognitieve problematiek).

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

Maandag 11 september, maandag 18 september en maandag 13 november 2023

Wat is normale veroudering, welke trainingsvariabelen zijn er nog te beïnvloeden en welke trainingsprincipes kan er gebruik gemaakt worden. In deze blended cursus staat de Senior Fitnes Test centraal. Naast de plenaire theorie zijn ook zelfstudie, praktijk en een stage op eigen werkplek de gebruikte werkvormen.

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

Zaterdag 16 september, zaterdag 7 oktober en zaterdag 4 november 2023

In deze 3-daagse cursus voor (geriatrie)fysio- en oefentherapeuten wordt uitgebreid aandacht besteed de veranderende rol van de therapeut in de laatste levensfase waarbij ‘kwaliteit van leven’ verandert in ‘kwaliteit van sterven’. Naast de (para)medische behandel en interventie mogelijkheden wordt ook aandacht besteedt aan gesprekstechnieken, multiculturele zingeving en het euthanasievraagstuk.

Cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid'. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagmiddag en -avond 29 september en zaterdag 30 september 2023

Na de cursus is de deelnemer in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Praktische vaardigheidstraining perifeer vestibulaire duizeligheid

Vrijdag 13 oktober 2023

Deelname aan deze cursus is alleen mogelijk voor fysiotherapeuten die de NPi-cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid' of een gelijkwaardige cursus hebben gevolgd. Na deze praktische cursusdag is de deelnemer in staat een adequate test uit te voeren om verschillende vormen van perifeer vestibulaire duizeligheid vast te stellen en de daarbij passende behandeling uit te voeren.

Cursus 'Motoriek van de ouder wordende mens'

Dinsdag 31 oktober, dinsdag 7 november en dinsdag 12 december 2023

Na deze cursus is de deelnemer in staat om een correcte analyse te maken van het motorische gedrag van een oudere client, door zowel functioneel te kijken als klinimetrie toe te passen en te interpreteren, en is in staat om principes van het motorisch leren en de inspanningsfysiologie adequaat toe te passen bij de behandeling van een oudere cliënt.

Fysieke activiteit voor de laag belastbare oudere: Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie (voorheen MC OloPP)

Dinsdagmiddag en -avond 7 november en woensdag 8 november 2023

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de 'Older Low Physical Performer', oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

NIEUW: Implementatie Palliatieve zorg voor fysiotherapeuten

Zaterdag 18 november 2023

Na deze cursusdag is de deelnemer in staat om fysiotherapeutisch denken en handelen bij patiënten in de palliatieve levensfase te kunnen implementeren in de werksetting. Palliatieve zorg is per definitie interprofessionele zorg en vraagt behalve kennis over het eigen vakgebied vaardigheden op het terrein van advanced care planning, shared decision making en andere vormen van pro-actieve zorg.

Masterclass 'BPPV - Clinical cases'

Donderdagmiddag en -avond 30 november 2023

In deze masterclass bespreekt en demonstreert expert Nicole Acerra de diagnostiek en therapie bij 12 verschillende casussen van patiënten met Benigne Paroxismale Positionerings Vertigo (BPPV) en worden de diagnostische en therapeutische manoeuvres praktisch geoefend. Je leert de onderzoeksbevindingen bij patiënten met complexere vormen van BPPV te interpreteren, differentiaaldiagnostiek toe te passen, en hoe je deze patiënten adequaat kunt behandelen. Deze masterclass is alleen toegankelijk voor oud-cursisten van de NPi-cursus ‘Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid’ en/of de NPi-masterclass ‘Advanced Rehabilitation for Vestibular Disorders and Cervicogenic Dizziness’ of een vergelijkbare scholing

E-learnings, podcasts en meer