NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Het valrisico van ouderen verschilt per woonsituatie, de 'beste' test om dat te bepalen dus ook

Valpreventie is hot. Maar om een valpartij te voorkomen moet je weten wie risico loopt om te vallen en wie niet. Omdat de 'beste' methode afhangt van de woonsituatie maakten vier Europese wetenschappers onderscheid tussen zelfstandig wonende ouderen, verpleeghuisbewoners en ziekenhuispatiënten. Benieuwd welke valrisicotest in jouw setting het meest geschikt is?
- Clinical Interventions in Aging 2021, Gafner et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Ellen Smulders
>>>Lees in pdf

Wat vinden ouderen zélf van hun functioneringsproblemen?

Revalidatie staat in het teken van het herstellen van functioneringsproblemen. Daarbij telt niet alleen de mening van de behandelaar, maar ook die van de revalidant. Nederlandse onderzoekers misten een geschikte vragenlijst die het oordeel van geriatrisch revaliderende ouderen in kaart brengt, en dus maakten ze er zelf één. In dit referaat lees je of dat gelukt is.
- Journal of the American Medical Directors Association 2021, Smit et al.
- drs. Lonneke van Berkel, dr. Ellen Smulders
>>>Lees in pdf

Short Physical Performance Battery (SPPB) voorspelt valrisico bij ouderen

Als zorgmedewerkers valgevaarlijke ouderen proactief screenen kunnen ze wellicht gezondheidsbedreigende valpartijen voorkomen. Vragen naar eerdere valincidenten of valangst kan helpen, maar een fysieke test is misschien beter. Omdat de Short Physical Performance Battery (SPPB) toch al veel wordt toegepast in de ouderenzorg onderzochten Noord-Amerikaanse wetenschappers of deze test ook geschikt is om het valrisico in te schatten. Hun bevindingen lees je in dit referaat.
- Journal of the American Medical Directors Association 2021, Welch et al.
- drs. Lonneke van Berkel, dr. Ellen Smulders
>>>Lees in pdf

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van studies bij ouderen.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Eiwitophopingen alzheimer ontstaan op meerdere plekken in het brein

Bron: NewScientist, 26 november 2021

De ziekte van Alzheimer verloopt mogelijk anders dan gedacht, wijst nieuw onderzoek uit. Een wiskundig model toegepast op menselijke meetgegevens laat zien dat de kenmerkende eiwitophopingen op meerdere plekken in de hersenen ontstaan.

Ouderenorganisaties halen zorgpersoneel uit Portugal

Bron: Skipr, 23 november 2021

De dreigende tekorten in de Achterhoekse ouderenzorg gaan de regionale ouderenzorgorganisaties Careaz en Marga Klompé deels oplossen door tien verpleegkundigen uit Portugal aan te trekken. Daar is de druk op de zorg gering door de zeer hoge vaccinatiegraad.

Skipr Q and A: Aan de slag met tijdsbesparing in de ouderenzorg

Bron: Skipr, 22 november 2021

Innovatieve technologieën zijn booming. Wat staat zorgorganisaties in de weg om aan de slag te gaan met innovaties? En wat zijn de geleerde lessen van de implementatie van slim incontinentiemateriaal?

Minder zorg voor ouderen door coronatsunami

Bron: Medicalfacts, 22 november 2021

De Nederlandse ouderenzorgorganisaties, verenigd in branchevereniging ActiZ, slaan groot alarm als gevolg van de nieuwe coronagolf. 'Kwetsbare ouderen en chronisch zieken komen in steeds grotere getalen zonder hulp te zitten.'

'Leefstijl is het fundament van gezondheid bij ouderen'

Bron: Medicalfacts, 19 november 2021

Demissionair minister Blokhuis hamert op meer investeringen in goede leefstijl. Hij stelt dat elk jaar in Nederland 35.000 mensen overlijden door ziekten die te maken hebben met leefstijl, zoals roken of overgewicht.

CAHAL biedt al 25 jaar een leven lang zorg aan patiënten met aangeboren hartafwijking

Bron: LUMC, 18 november 2021

Niet lang nadat het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) in 1995 opende, werd Yushika Giphart (24) er als baby opgenomen. Ook nu staat ze er nog onder behandeling bij onder anderen cardioloog Philippine Kiès. "Als er één ding is dat iemand met een aangeboren hartafwijking graag wil, is het wel volwaardig meedraaien in de maatschappij."

Bestuderen van praktijkvariatie leidt tot verbetersuggesties voor patiëntveiligheid bij kwetsbare ouderen

Bron: Nivel, 16 november 2021

Patiënten van zeventig jaar en ouder moeten bij een ziekenhuisopname volgens de landelijke richtlijnen worden gescreend op kwetsbaarheid, om zodoende functieverlies te voorkomen. Deze richtlijnen worden door ziekenhuizen vertaald naar protocollen, waarbij rekening wordt gehouden met de lokale context.

Biomarkers in het bloed bij Alzheimer

Bron: Medicalfacts, 16 november 2021

Het onderzoek van Thijssen laat zien dat de belangrijkste pathologische kenmerken van de ziekte van Alzheimer (AD) namelijk het afsterven van zenuwcellen, te meten is met biomarkers in het bloed. AD is een neurodegeneratieve ziekte, een ziekte waarbij de zenuwcellen in de loop van de jaren afsterven.

Oratie: Gezond ouder worden? Verleg de focus van individu naar populatie

Bron: LUMC, 11 november 2021

David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie, spreekt vandaag zijn gelijknamige oratie uit. Volgens Van Bodegom ligt de sleutel tot gezond ouder worden in de leefomgeving.

Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie. Nog 1 plaats beschikbaar,

Maandag 29 november 2021

Goede voeding en training zijn belangrijke componenten om het verlies aan spiermassa en spierkracht tegen te gaan. Eiwit-inname en krachttraining zijn hierbij de belangrijkste pijlers. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding. Dr. ir. Michael Tieland, expert op het gebied van sarcopenie, bespreekt welke rol een fysiotherapeut kan spelen bij de diagnose, behandeling en of (geïndiceerde) preventie van sarcopenie?

Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein'

Bron: Algemeen Dagblad, 11 november 2021

Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit.

Terugblik: European Week of Active and Healthy Ageing (EWAHA) 2021

Bron: ZonMw, 8 november 2021

De European Week of Active and Healthy Ageing (EWAHA) biedt een Europees platform voor debat op politiek en professioneel niveau over demografische verandering en gezond ouder worden in Europa. De tweede editie vond plaats van 18 t/m 21 oktober 2021 en werd georganiseerd door het ZonMw-programma AAL in samenwerking met het door ZonMw-gecoördineerde JPI MYBL.

Sociale Benadering Dementie: 'De aandoening staat niet centraal, het gaat om de connectie'

Bron: ZonMw, 8 november 2021

Meedoen, van betekenis zijn, ertoe doen. Het zijn voor iedereen belangrijke elementen om een fijn leven te leiden. Dus ook voor mensen met dementie. De Sociale Benadering Dementie biedt een andere mindset voor onze samenleving, waar steeds meer mensen met deze ziekte te maken krijgen.

Stressonderzoek bij ouderen met een verstandelijke beperking

Bron: Erasmus MC, 4 november 2021

Pauline Hamers en haar collega's van de academische werkplaats GOUD gaan onderzoeken of het meten van cortisol in hoofdhaar een geschikte manier is om chronische stress te meten bij ouderen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen hiervoor subsidie van ZonMw.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

Donderdagmiddag en -avond 16 december en vrijdag 17 december

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de “Older Low Physical Performer”, oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

Kunnen we iets doen om het risico op alzheimer te verkleinen?

Bron: Nu.nl, 3 november 2021

Wat is alzheimer en kunnen we iets doen om het risico te verkleinen? "Bij alzheimerpatiënten onder de zeventig zie je vaak andere klachten dan geheugenproblematiek", zegt neurloog Femke Bouwman.

Met machine learning op weg naar gepersonaliseerde geneeskunde bij de oudere kwetsbare patiënt met een gebroken heup?

Bron: ZonMw, 1 november 2021

De behandeling van oudere patiënten met een gebroken heup is een complex zorgproces en brengt uitdagingen met zich mee voor behandelingskeuzes. De oudere patiënt met een gebroken heup is kwetsbaar en heeft een hoog risico op complicaties of overlijden.

Oorzaak van progressie ziekte van Alzheimer in hersenen ontdekt

Bron: Het Laatste Nieuws, 29 oktober 2021

Clusters van toxische eiwitten, die verantwoordelijk worden geacht voor de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer, bereiken verschillende delen van de hersenen en stapelen zich daar tientallen jaren lang op. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 18 december

Voor oud deelnemers die de NPi cursus ‘Valpreventie en valtraining; programma Vallen Verleden Tijd’ hebben gevolgd. Op deze cursusdag krijgt u de laatste stand van zaken mbt het ‘vallen’ en aan de hand van casuïstiek worden de diverse valtechnieken weer op maat geoefend.

Met spraaktechnologie Parkinson opsporen

Bron: Nemo Kennislink, 28 oktober 2021

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Omdat het al rap merkbaar is in de spraak, onderzoekt Vass Verkhodanova waaraan luisteraars deze specifieke spraak herkennen. Om uiteindelijk Parkinson in een vroeg stadium op te sporen.

Bewoners van verpleeghuizen willen een tuin en meer beweging

Bron: Medicalfacts, 28 oktober 2021

Bewoners van verpleeghuizen en hun naasten hechten veel waarde aan het buitenterrein van het verpleeghuis. Ze willen hierin wandelen en als dat niet kan, er in elk geval naar kunnen kijken. In de praktijk lukt dit vaak niet.

Ergotherapie met ondersteuning van e-health bij geriatrische revalidatie: voor optimaal functioneren en participeren thuis

Bron: ZonMw, 27 oktober 2021

De afgelopen jaren is er een stroomversnelling aan mogelijkheden ontstaan om technologie in te zetten bij revalidatie. Hoe kan e-health de ergotherapeut én de revalidant ondersteunen bij geriatrische revalidatie?

Studie wijst uit dat ouderen technologie positief evalueren voor thuiszorg

Bron: SmartHealth, 27 oktober 2021

De voorbije drie jaar werd in vier Europese landen, waaronder Nederland, onderzoek gedaan naar het gebruik van technologie bij ouderen thuis. Het doel van de studie was om de mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen te verkennen.

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 13 april 2022

Gepromoveerde deskundigen op dit gebied delen hun expertise op het gebied van motorische stoornissen met handvatten voor de praktijk. Na deze masterclass is de deelnemer in staat de verschillen in motorische stoornissen te herkennen en hier de passende meetinstrumenten op in te zetten. Daarnaast heeft de deelnemer handvatten voor de praktische consequenties gekregen.

Meer aandacht nodig voor mondgezondheid ouderen

Bron: Hogeschool Utrecht, 27 oktober 2021

Met de mondgezondheid van ouderen is het vaak slecht gesteld. Dat is onwenselijk, want slechte mondgezondheid gaat samen met algemene gezondheidsklachten en kan leiden tot bijvoorbeeld ondervoeding.

Meer informatie over de NPi-service