NPi-service Ouderen

Referaten

Ook zittend oefenen helpt ouderen vooruit

Cordes T. Journal of the American Medical Directors Association 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Ook niet-mobiele ouderen zouden moeten oefenen en bewegen om hun conditie te behouden en gezondheidsklachten te voorkomen. Maar hoe doe je dat als je niet of nauwelijks kunt staan of lopen? Is zittend oefenen dan een adequate oplossing? Duitse wetenschappers zochten in de vakliteratuur naar antwoorden.

Fysiek én mentaal fit? Verrijk fysieke training met cognitieve taken

Gavelin HM. Ageing Research Reviews 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Met de stijgende levensverwachting neemt ook het aantal ouderen met cognitieve stoornissen en dementie toe. Interventies om mentale achteruitgang te voorkomen of vertragen worden steeds belangrijker. Welke interventies zijn daarvoor geschikt? En in welke vorm hebben ze het meeste effect? Dat lees je in dit referaat.

Kan digitale ondersteuning valpartijen bij ouderen voorkomen?

McGarrigle L. BMC Geriatrics 2020, met een vertaalslag van dr. Ellen Smulders, hoofddocent master geriatrie fysiotherapie

Ouderen zouden meer moeten bewegen om valpartijen te voorkomen. Richtlijnen adviseren 65-plussers om tenminste twee keer per week kracht- en balansoefeningen te doen. Begeleide oefenprogramma's zijn echter niet altijd haalbaar en bereikbaar, zeker nu niet in coronatijd. Hoe stimuleer en help je ouderen om zelfstandig thuis te oefenen? Kan digitale ondersteuning daaraan bijdragen? Britse onderzoekers evalueerden welke apps en websites geschikt zijn voor ouderen die zelfstandig thuis hun spierkracht en balans willen trainen. Benieuwd welke dat zijn? Lees het referaat.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Goede oogzorg in de geriatrie

Duur: 25:59 min | Spreker: Greetje Koevoets MEd

Greetje Koevoets, ambulant begeleider bij stichting Bartiméus, spreekt over het belang van goede oogzorg bij ouderen. Slechtziendheid komt veel voor maar wordt vaak niet (h)erkend. Daarom beschrijft zij welk effect normale veroudering heeft op het gezichtsvermogen en welke klachten kunnen duiden op problemen in de visuele informatieverwerking. Zij illustreert dit met een aantal aansprekende voorbeelden en geeft tips om met visueel beperkte mensen om te gaan.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Zestigplusser hoeft niet meer eiwitten te eten

Bron: Skipr, 2 maart 2021

Zestigplussers hoeven niet meer eiwitten tot zich te nemen dan de ruim 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht die voor alle gezonde volwassenen wordt geadviseerd. Dat meldt de Gezondheidsraad aan het ministerie van VWS. Er was onder wetenschappers discussie ontstaan over de norm voor senioren. Sommige landen hanteren voor mensen vanaf zestig jaar ook een grotere hoeveelheid.

‘Helft ouderen is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten en bewegen’

Bron: Medicalfacts, 26 februari 2021

De helft van de ouderen is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten en bewegen, vooral de mensen die toch al beperkingen hebben of alleen wonen. Dat terwijl bewegen juist aantoonbaar zorgt voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid, en mensen in staat stelt langer zelfredzaam te blijven.

‘Ook senioren hebben meer last van somberheid’

Bron: Skipr, 23 februari 2021

Bijna de helft van de senioren heeft last van somberheid sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Niet alleen bij jongeren, ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding”, laat de organisatie weten in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Jaaroverzicht 2020: alle referaten uit het thema Ouderen op een rijtje

Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Ouderen nog een keer op een rijtje.

‘Kwaliteit van leven in verpleeghuis wordt beter maar aandacht blijft nodig’

Bron: Medicalfacts 23 februari 2021

Uit het recent verschenen SCP-rapport Het leven in een verpleeghuis blijkt dat er belangrijke stappen zijn gezet in de professionalisering van de sector en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Tegelijk zien we vanuit het kwaliteitsprogramma Waardigheid en trots op locatie dat veel zorglocaties nog een flinke opgave hebben om op alle punten te voldoen aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Multidisciplinaire aanpak voor vergeetachtige migrantenouderen

Bron: Hogeschool Rotterdam, 15 februari 2021

Signalen van vergeetachtigheid en dementie worden bij migrantenouderen vaak pas laat door hun omgeving onderkend als een probleem. Onwetendheid, schaamte en taboe spelen een grote rol. Movisie ging in gesprek met Suzana Zornic (lid kernteam ‘migrantenouderen en dementie’ in Delfshaven) over het project 'Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie'.

ONLINE: Sarcopenie; voeding en training in de geriatrie.

Geheel online op maandag 19 april 2021

Op deze dag krijgt u de state of the art inzichten m.b.t. het effect van voeding, m.n. eiwitten, en training in de begeleiding van de meest kwetsbaren in de samenleving. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige krachtraining een effectieve methode is om spierkracht en spiermassa van ouderen te verbeteren mits er voldoende eiwit-inname is in de voeding.

Kwetsbaarheid oudere bepaalt overlevingskans bij ziekenhuisopname met COVID-19

Bron: Medicalfacts, 11 februari 2021

Oudere patiënten met Covid-19 die kwetsbaar zijn, lopen een hoger risico om te overlijden tijdens een ziekenhuisopname dan minder kwetsbare patiënten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van het Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis, gepubliceerd in The Lancet Healthy Longevity.

Corona bindt ouderen met een lichamelijke beperking meer aan huis en doet emotionele eenzaamheid toenemen

Bron: Nivel, 9 februari 2021

Emotionele eenzaamheid, het gemis van een intieme band met een ander, komt onder thuiswonende ouderen met een lichamelijke beperking vaker voor tijdens de coronacrisis dan daarvoor. Ruim een kwart van hen gaf aan in het voorjaar 2020 meer eenzaamheid te ervaren als gevolg van de coronamaatregelen.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Vrijdag 9 april, vrijdag 23 april en vrijdag 28 mei

In deze 3-daagse cursus wordt inzicht gegeven in deze sociaal zeer invaliderende problematiek bij ouderen. Naast het bespreken van de oorzaken en behandelmogelijkheden leert de geriatriefysiotherapeut ook de mogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut kennen.

‘Eenzaamheid kost ongeveer 2 miljard euro per jaar’

Bron: Skipr, 8 februari 2021

Nederlanders die lijden aan ernstige eenzaamheid maken ongeveer 2 miljard euro aan extra zorgkosten per jaar, hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht becijferd. Zij pleiten voor een urgente aanpak van eenzaamheid in de samenleving.

Apathie en depressie bij ouderen hebben verschillende cardiovasculaire risicofactoren

Bron: LUMC, 4 februari 2021

Het hart en de hersenen hebben veel invloed op elkaar, maar in de spreekkamer van de psychiater en cardioloog wordt dit verband niet altijd gelegd. Anne Suzanne Bertens deed onderzoek naar dit verband. Ze toonde aan dat vaatschade en bloeddruk gelinkt zijn aan hersenaandoeningen zoals apathie en depressie op latere leeftijd.

ONLINE: Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 21 april 2021

Gepromoveerde deskundigen op dit gebied delen hun expertise op het gebied van motorische stoornissen met handvatten voor de praktijk.

Heel Limburg werkt nu samen in living lab ouderenzorg

Bron: Skipr, 4 februari 2021

Het living lab voor innovatieve en betere ouderenzorg van de Universiteit Maastricht is wegens succes uitgebreid naar heel Limburg. Voortaan gaat het lab door het leven als Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L).

Trainen van balanscontrole helpt ouderen om vallen te voorkomen

Bron: Medicalfacts, 2 februari 2021

Het nabootsen van struikelen en uitglijden is geschikt in de preventie van vallen. Een manier om dit te doen is met een loopband die in staat is tot snelle en sterke versnellingen en vertragingen van de band, waardoor het evenwicht tijdens het lopen wordt uitgedaagd. Deze training is toepasbaar in de praktijk [...] blijkt uit het promotieonderzoek van Markus Rieger.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

Donderdag 20 mei en vrijdag 21 mei 2021

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de “Older Low Physical Performer”, oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

Sportles in de zorginstelling: omgekeerde integratie in Flevoland

Bron: Alles over sport, 1 februari 2021

Meestal komt de sporter naar de sportaanbieder. In Flevoland doen ze het ook andersom. Daar is het idee van omgekeerde integratie opgenomen in de lokale Sportakkoorden. Dat betekent dat aanbieders sport brengen naar doelgroepen voor wie meedoen met sport en bewegen minder vanzelfsprekend is.

Oudere diabetespatiënten vallen af mét behoud van spiermassa

Bron: Nieuwsbericht Hogeschool van Amsterdam, 21 januari 2021

Afvallen! Dat is het dringende advies dat ouderen met obesitas en diabetes krijgen. Probleem is dat zij dan niet alleen vetmassa, maar ook veel spiermassa verliezen. Het grootschalige PROBE-onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat zien dat het bij diabetespatiënten anders kan!

Meer informatie over de NPi-service