NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Krachttraining als effectieve behandeling bij ouderen met sarcopenie

Het is tijd om de brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de fysiotherapiepraktijk bij de behandeling van sarcopenie bij ouderen. Britse wetenschappers geven een voorzet voor een trainingsprogramma met veel praktische adviezen.
- Age and Ageing 2022, Hurst et al.
- Anne Verhagen MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Hebben ouderen baat bij trainen met een verminderde bloedtoevoer?

Niet alle ouderen zijn bestand tegen hoog-intensieve krachttraining. Is trainen met een verminderde bloedtoevoer (blood flow restriction) en een lagere belasting een goed alternatief? Spaanse wetenschappers zochten het uit door resultaten van 10 studies samen te voegen.
- Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2022, Labata-Lezaun et al.
- drs. Lonneke van Berkel, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Werkt valpreventie ook voor ouderen in verpleeghuizen?
- Hebben ouderen met cognitieve stoornissen of dementie baat bij training?
- SPPB heeft potentie om frailty bij zelfstandig wonende 65-plussers te detecteren

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Referral to geriatric rehabilitation: a scoping review of triage factors in acutely hospitalised older patients
-> Lees deze open access studie uit Age and Aging

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Dit ingrediënt helpt mogelijk de kans op dementie te verlagen

Bron: De Telegraaf, 20 mei

Wetenschappers lijken iets te hebben gevonden dat kan helpen de kans op dementie te verkleinen. Ze onderzochten een klein vruchtje met mogelijk een grote impact.

Zorginstituut: Vitamine D kan uit basispakket

Bron: Skipr, 18 mei 2022

Volgens het Zorginstituut kunnen Vitamine D-middelen uit het basispakket worden gehaald, omdat voorgeschreven middelen ook gewoon bij de drogist te koop zijn. Dat scheelt de samenleving 129 miljoen euro per jaar, die volgens ZiN beter anders in de zorg besteed kan worden.

‘Vernieuwing ouderenzorg en thuiszorg met innovaties gaat niet snel genoeg’

Bron: Skipr, 17 mei 2022

Er moet een enorme versnelling komen om de ouderen- en thuiszorg te vernieuwen. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan, die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg belemmeren. Maar ook om het werkplezier van zorgmedewerkers te vergroten.

Merendeel mantelzorgers heeft problemen om dagelijkse activiteiten te combineren met zorg

Bron: Medicalfacts, 16 mei 2022

Meer dan de helft van alle mantelzorgers heeft het afgelopen jaar eens of meermaals werk moeten afzeggen vanwege de zorgtaken voor een naaste, blijkt uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek. Dat beeld herkennen we.

Nazorgtraject kan herhaling valpartij bij ouderen voorkomen

Bron: Amsterdam UMC, 16 mei 2022

Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een val. Eén op de 5 van deze ouderen komt binnen een maandweer terug na een val. Herhaling van valincidenten kan worden vermeden als de oorzaak ervan direct aangepakt wordt. Daarom start Amsterdam UMC op 16 mei een nazorgtraject.

Slimme sokken moeten mensen met dementie helpen

Bron: RTL nieuws, 10 mei 2022

Een Britse student heeft een slimme sok bedacht om verzorgers van mensen met dementie te ondersteunen.

Nieuw middel type 2 diabetes beschermt nieren

Bron: Medicalfacts, 10 mei 2022

Bij ouderdoms-suikerziekte (type 2 diabetes) is de verwerking en opname van suiker uit het eten belemmerd. Dit komt onder andere doordat een specifieke groep darm-hormonen minder goed werkt: de incretine-hormonen. Deze hormonen stimuleren de afgifte van insuline na een maaltijd, vertragen het legen van de maag en verminderen de eetlust. Een nieuwe behandeling van type 2 diabetes richt zich op de incretine-hormonen.

Verbeter het zorgnetwerk voor ouderen thuis

Bron: HAN, 9 mei 2022

Ouderen wonen steeds langer thuis. Het zorgnetwerk krijgt dan een belangrijkere rol in hun ondersteuning. Hoe functioneert dit? Wat kunnen zorgverleners doen om die werking te verbeteren? Wendy Kemper-Koebrugge is gepromoveerd op onderzoek naar de rol en mogelijke acties van de professionals hierin.

Vermindering in hersendoorbloeding gekoppeld aan achteruitgang van hersenfuncties bij mensen met Alzheimer

Bron: Radboud UMC, 2 mei 2022

Bij patiënten met Alzheimer is een daling in doorbloeding van de hersenen gerelateerd aan een daling in cognitie. Hierbij is vooral de doorbloeding van bepaalde hersengebieden aangedaan, die betrokken zijn bij het geheugen en de uitvoering van taken. Patiënten met een grotere daling in de doorbloeding presteren slechter op cognitieve testen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in een grote analyse van eerdere studies.

Basiscursus Psychogeriatrie

Vrijdagochtend, -middag en -avond 3 juni, zaterdag 4 juni en zaterdag 18 juni 2022

Na de cursus heeft de deelnemer een goed beeld van de mogelijke problemen die patiënten met dementie kunnen hebben zowel extra– als intramuraal, mede afhankelijk van de aard van de neurologische aandoening waaraan zij lijden. Kan hij het gepresenteerde vier-fasen model hanteren in diagnostiek en therapie en is hij bekend met de extra sociale vaardigheden die de rol van een therapeut met psycho-geriatrische patiënten met zich meebrengt.

Zuivel kan botten verzorgingshuisbewoner sterk houden

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 26 april 2022

Kwetsbare ouderen krijgen vaak te weinig eiwitten en calcium binnen. Een grote Australische studie in verzorgingshuizen laat zien dat extra zuivel het aantal fracturen en valincidenten onder bewoners kan verminderen. *Voor deze bron moet worden betaald

Stop met slenteren: Stevig doorwandelen beschermt mogelijk echt tegen veroudering

Bron: Welingelichte kringen, 26 april 2022

"Eerder hebben we aangetoond dat wandeltempo een sterke voorspeller is van iemands gezondheid, maar we konden niet bevestigen dat een hoge loopsnelheid ook tot een betere gezondheid leidt," zegt bewegingswetenschapper Tom Yates van de Britse universiteit van Leicester.

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen

Dinsdag 6 september, dinsdag 13 september en dinsdagochtend 13 december 2022

Voor beide cursussen zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar! Wat is normale veroudering, welke trainingsvariabelen zijn er nog te beïnvloeden en welke trainingsprincipes kan er gebruik gemaakt worden. In deze blended cursus staat de Senior Fitnes Test centraal. Naast de plenaire theorie zijn ook zelfstudie, praktijk en een stage op eigen werkplek de gebruikte werkvormen.

Opvallend veel ouderen en vrouwen gebruiken huisartsen-app

Bron: Skipr, 22 april 2022

Dat voornamelijk jonge patiënten gebruikmaken van een app om de huisarts te raadplegen, is een misvatting. Dat blijkt uit cijfers over het gebruik van de app Medicoo bij huisartsenpraktijk Pallion in Hulst. De groep patiënten tussen de 50 en 70 jaar stelt de meeste vragen via de chat. Een andere opmerkelijke uitkomst is dat meer vrouwen dan mannen de app gebruiken.

Goed ouder worden in 2040: zo moet dat eruit zien

Bron: Skipr, 21 april 2022

Nederland krijgt de komende twintig jaar te maken met een ouder wordende bevolking. Dat brengt een hoop vraagstukken met zich mee. Het programma Ouder Worden 2040 presenteert vandaag een transformatieagenda om de toekomst van het ouder worden vorm te geven. Een stuk van bijna 300 pagina’s aan idealen en ambities. Maar is het haalbaar?

Praktische vaardigheidstraining perifeer vestibulaire duizeligheid

Vrijdag 11 november 2022

Deelname aan deze cursus is alleen mogelijk voor fysiotherapeuten die de NPi-cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid' of een gelijkwaardige cursus hebben gevolgd. Na deze praktische cursusdag is de deelnemer in staat een adequate test uit te voeren om verschillende vormen van perifeer vestibulaire duizeligheid vast te stellen en de daarbij passende behandeling uit te voeren.

Grootste alzheimeronderzoek ooit brengt tientallen genvarianten aan het licht

Bron: New Scientist, 20 april 2022

Wetenschappers hebben het grootste genetische alzheimeronderzoek tot nu toe verricht. De resultaten kunnen mensen die een verhoogd risico lopen op de ziekte helpen om symptomen te vertragen of te voorkomen.

Sterk netwerk van eerstelijnszorg cruciaal voor kwetsbare ouderen

Bron: Amsterdam UMC, 19 april 2022

Kunnen we gezonder oud worden dan we nu doen? Er zijn namelijk plekken op aarde waar veel meer mensen gezond ouder worden dan gemiddeld [...]: zogeheten blue zones. Hoogleraar Ouderenzorg Hein van Hout noemt ze in zijn oratie vandaag als voorbeelden om van te leren. Maar hij wijst vooral op het grote belang van een goede samenwerking in de eerstelijnszorg.

Masterclass ‘Fysieke activiteit voor de 'Older Low Physical Performer' (OLoPP): Etiologie, klinimetrie, modaliteiten en oefentherapie’

Woensdagmiddag en -avond 30 november en donderdag 1 december 2022

In deze masterclass worden eerst de diverse veranderingen opgefrist die ten grondslag liggen aan de status van de “Older Low Physical Performer”, oftewel de ‘frail’ oudere, rekening houdend met comorbiditeiten. Daarna worden de klinimetrische opties bij deze specifieke doelgroep besproken die de mogelijkheid bieden om deze oudere enigermate te kunnen categoriseren als basis voor en monitoring van de oefentherapeutische aanpak met de vereiste accenten. Tot slot wordt een generiek oefentherapiemodel geïntroduceerd dat praktisch goed bruikbaar is in de dagelijkse praktijk van fysio- en oefentherapeuten.

Bewegen onder ouderen bevorderen

Bron: FysioForum, 19 april 2022

“Als ouderen in groepsverband bewegen, kunnen ze dagelijkse routines aanleren waardoor ze gezonder en langer kunnen leven.” Dit zegt Paul van de Vijver, promovendus aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing en aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Professor geeft tips om dementie te voorkomen: “Wat goed is voor ons hart is ook goed voor de hersenen”

Bron: Welingelichte Kringen, 18 april 2022

Wereldwijd zijn er nu 50 miljoen mensen met dementie. Over dertig jaar kunnen het er drie keer zoveel zijn. Toch wordt er nog veel te weinig onderzoek naar gedaan, vindt professor Bart De Strooper (62) van de KU Leuven.

Hoe herken je pijn bij ouderen met dementie?

Bron: FysioForum, 13 april 2022

Er komt steeds meer aandacht voor pijn bij ouderen met dementie; de gedachte dat zij minder last hebben van pijn is er binnen de zorg nu wel van af. [...] Specialist ouderengeneeskunde Annelore van Dalen-Kok medeontwikkelde een nieuwe, nauwkeurige methode om pijn bij ouderen met dementie op te sporen.

Meer informatie over de NPi-service