NPi-service Ouderen

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Balansproblemen bij diabetes – helpt het om te oefenen met een elastiek?

Perifere neuropathie als gevolg van diabetes zorgt vaak voor balansproblemen. Hebben ouderen met zulke balansproblemen baat bij simpele krachtoefeningen met een elastiek? Iraanse wetenschappers zeggen van wel, maar daar valt over te twisten…

- Arch Phys Med Rehabil 2024, Armat et al.
- Nick Muhren MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

Ook ouderen die niet zelfstandig wonen hebben baat bij een valpreventieprogramma

Dat zelfstandig wonende ouderen baat hebben bij oefenprogramma’s om het valrisico te verminderen staat ondertussen wel vast. Het is echter nog onduidelijk of dit ook opgaat voor ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen.

Om te weten te komen of een valpreventieprogramma gunstige effecten heeft bij ouderen die niet zelfstandig wonen voerden Australische wetenschappers een zorgvuldige literatuurstudie uit. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele referaat!

- Age and Ageing 2023, Dyer et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, dr. Hans Drenth
-> Lees in PDF

NIEUW: Podcast: 'Ouderen met een onderliggende aandoening, ga wandelen!'

Hebben alle ouderen baat bij bewegen in de buitenlucht? Of is dat voor gezonde ouderen anders dan voor ouderen met een aandoening?
-> Log in en luister

NIEUW: E-learning 'Ouderen met cognitieve problemen: daar is meer uit te halen dan je denkt…'

In deze e-learning staan ouderen met cognitieve beperkingen en dementie centraal. Wat is de rol van bewegen bij mensen met cognitieve problemen en dementie? Waar let je op in je communicatie bij ouderen met dementie? En welke motorische leerprincipes zijn geschikt om het bewegen te ondersteunen?

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

A volunteer-supported walking programme to improve physical function in older people with restricted mobility (the POWER Study): a randomised controlled trial
-> BMC Geriatrics

Uit het archief

-> Training beschermt ouderen tegen fysieke achteruitgang tijdens inactieve periodes
-> Het belang van pedagogiek bij de behandeling van ouderen met dementie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij veel met ouderen? Mis deze berichten dan niet!

Kwart patiënten ondervoed: hoe erg is dat?

Bron: Erasmus MC, 18 april 2024

Langere ziekenhuisopname, meer kans op infecties en grotere kans op overlijden. Ondervoeding is een probleem in het ziekenhuis weten diëtisten Emma Koster, Wesley Visser en Elmi Wopereis. In deze nieuwe aflevering van In Opname vertellen ze waarom. ‘Ondervoeding betekent niet per se dat je te mager bent.’

Mantelzorgers nemen meer verpleegkundige taken volgens Maastrichtse methode

Bron: NOS, 16 april 2024

Mantelzorgers en patiënten nemen steeds meer verpleegkundige taken over om langdurige ziekenhuisopnames te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om het toedienen van complexere medicatie.

Debat over Wijkverpleging: Thuiszorgbehoefte vraagt om een domeinoverstijgende aanpak.

Bron: Medicalfacts, 15 april 2024

Op 10 april zal de Tweede Kamer debatteren over de wijkverpleging, een cruciale zorgcomponent voor mensen met een thuiszorgbehoefte, waaronder velen met progressieve spierziekten. Deze discussie is bijzonder relevant gezien de toenemende moeilijkheden die deze mensen ondervinden bij het verkrijgen van noodzakelijke zorg aan huis. Hieronder verkennen we de kernpunten van de aankomende discussie, gericht op domeinoverstijgende cliëntondersteuning.

Lichaamsbeweging kan weefselveroudering verminderen

Bron: Amsterdam UMC, 12 april 2024

Het verouderingsproces van het lichaam is nog lang niet ontrafeld, laat staan dat bekend is of dit proces kan worden teruggedraaid. Onderzoekers van Amsterdam UMC en Maastricht UMC+ ontdekten een nieuw puzzelstukje: in het weefsel van ouderen is meer ophoping van een bepaald lipide (vet) te vinden dan bij jonger weefsel én lichaamsbeweging kan de hoeveelheid lipide verminderen.

Is 'Samen Beslissen' de sleutel tot passende zorg?

Bron: HAN, 12 april 2024

Helpt Samen Beslissen om de uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden? Wél als het aan de nieuwe bijzonder lector dr. Ruth Pel-Littel ligt. “Samen Beslissen helpt om samen met ouderen en hun naasten te bespreken wat belangrijk is voor hun kwaliteit van leven. En om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om die te behouden of te verbeteren.”

Zo denken vijftigplussers over zorg in de toekomst

Bron: Skipr, 9 april 2024

Vijftigplussers willen thuis blijven wonen. Ze denken dat ze op buurtgenoten kunnen rekenen voor hulp. Ook de bereidheid om anderen te helpen is groot. De toekomstige generatie ouderen staat open voor technologie die het thuis wonen makkelijker maakt.

Nieuw: paramedische richtlijn kwetsbare ouderen

Bron: VvOCM, 2 april 2024

Goed nieuws: de multidisciplinaire richtlijn ‘Paramedische Zorg voor Kwetsbare Ouderen’ is geautoriseerd door VvOCM, KNGF en andere relevante partijen. De richtlijn wordt nu officieel gepubliceerd. Gezien de ontwikkelingen rondom het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, is deze richtlijn van groot belang. Zowel oefentherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, diëtisten als ook logopedisten spelen een rol bij het (vroegtijdig) signaleren van kwetsbaarheid bij deze groep.

Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer

Bron: Nieuws voor diëtisten, 27 maart 2024

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de risico’s en ontwikkeling van de ziekte te beperken.

Prehabilitatie door Zorginstituut Nederland geduid als (nog) geen vergoede zorg

Bron: KNGF, 28 maart 2024

Ondanks veelbelovende resultaten heeft Zorginstituut Nederland (ZiN) besloten om prehabilitatie, een intensief traject om patiënten fit te krijgen voor een operatie, niet op te nemen in de basisverzekering. De voortgang van prehabilitatie komt nu bij de ziekenhuizen die ermee werken, in gevaar.

Ouderenzorgorganisaties richten regionaal expertisecentrum dementie op

Bron: Skipr, 26 maart 2024

Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland gaan een regionaal expertise centrum voor dementiezorg oprichten. De samenwerking richt zich op het landelijke zorgprogramma D-zep, dat zich inzet voor kwetsbare ouderen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag.

Sociale activiteiten kunnen cognitieve achteruitgang voorkomen bij bewoners woonzorgcentra

Bron: Amsterdam UMC, 19 maart 2024

Bewoners in woonzorgcentra gaan cognitief minder snel achteruit als ze meedoen aan sociale activiteiten, zoals contact hebben met anderen of meedoen met evenementen. Onderzoek van Amsterdam UMC onder 3.600 bewoners in 42 Nederlandse en Belgische woonzorgcentra, toont aan dat deelname aan sociale activiteiten een beschermend effect heeft voor mensen die cognitief nog goed functioneren.

‘Senioren rekenen te veel op zorg en overheid’

Bron: Skipr, 19 maart 2024

Veel senioren rekenen erop dat de overheid, hun partner en de gezondheidszorg alles regelen als er iets met hen gebeurt. Dit terwijl dat helemaal niet meer vanzelfsprekend is. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie ANBO-PCOB.

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

Zaterdag 23 maart, zaterdag 6 april en zaterdag 20 april 2024

In deze 3 daagse cursus doorlopen we alle aspecten van dit nieuwe terrein van de fysiotherapie binnen de palliatieve teams. Waar gaat ‘behandelen’ over in ‘zorgen voor’ en gaan we over van kwaliteit van leven naar kwaliteit van sterven. Welke rol heb je hierbij als fysiotherapeut? Naast inhoudelijke bijdragen wordt in de cursus ook aandacht besteed aan de implementatie op de werkplek.

Masterclass De kwetsbare oudere. Nog drie plaatsen beschikbaar.

Vrijdag 12 april 2024

De masterclass geeft inzicht in het fenomeen kwetsbaarheid en de veranderende rol van de fysiotherapeut met betrekking tot de zorg voor de kwetsbare ouderen. Op een interactieve manier willen we kijken wat er nodig is om samen met andere zorgverleners kwalitatieve en efficiënte zorg te leveren aan deze groep ouderen. Er wordt aandacht besteed aan het signaleren en in kaart brengen van de complexe gezondheidsproblematiek van de kwetsbare oudere.

Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie

Woensdag 24 april 2024

Het is van belang om als fysiotherapeut kennis te hebben van de verschillende vormen van dementie en de daarmee gepaard gaande verschillen in motorische stoornissen. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in werkzame interventies en de juiste meetinstrumenten in te kunnen zetten. In deze masterclass wordt inzicht gegeven in de motorische problemen bij dementie (o.a. paratonie) en worden handvatten voor de praktijk gegeven.

Inspanningsfysiologie en fysieke training bij ouderen.

Maandag 9 september, maandag 16 september en maandag 25 november 2024

Wat is normale veroudering? Welke grondmotorische vaardigheden zijn trainbaar? Welke trainingsvariabelen kun je gebruiken? Hoe gebruik je de testbatterij van de Senior Fitness Test? In deze cursus krijg je niet alleen antwoord op deze vragen, maar ga je zelf ook met ouderen in je eigen praktijk een ‘stage’ doorlopen om de praktijk goed in de vingers te krijgen.

Functiestoornissen van de bekkenbodem in de geriatrie

Donderdag 19 september, vrijdag 11 oktober en vrijdag 15 november 2024

Tijdens deze cursus worden concrete tools aangereikt hoe om te gaan met mictie- en defecatiestoornissen en met verzakkingsklachten, zowel in de diagnostiek als in de behandeling, alsmede op welk moment gedacht kan worden aan het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut. Ook wordt aandacht besteed aan het leren vragen naar deze problematiek in de anamnese.

Cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid'. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagmiddag en -avond 20 september en zaterdag 21 september 2024

Na de cursus ben je in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Praktische vaardigheidstraining perifeer vestibulaire duizeligheid

Vrijdag 15 november 2024

Deelname aan deze cursus is alleen mogelijk voor fysiotherapeuten die de NPi-cursus 'Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid' of een gelijkwaardige cursus hebben gevolgd. Na deze praktische cursusdag is de deelnemer in staat een adequate test uit te voeren om verschillende vormen van perifeer vestibulaire duizeligheid vast te stellen en de daarbij passende behandeling uit te voeren.

Basiscursus Psychogeriatrie

Zaterdag 30 november, zaterdag 14 december en zaterdag 21 december 2024

In deze 3-daagse cursus leer je wat dementie is, welke verschillende vormen er zijn, welke gevolgen dit heeft voor het functioneren van de patiënten en welke vormen van leren en benaderen nog meer van toepassing zijn bij deze patiëntengroep. Ook de onderwerpen training en trainbaarheid, pijn, ergotherapie en DementieNet komen aan de orde.

Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

Dinsdag 3 december en dinsdag 17 december 2024

Na de cursus kun je op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

E-learnings, podcasts en meer