NPi-service Psychosomatiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Zorgt stress in de vroege jeugd voor meer rug- en nekpijn?

Zijn tekenen van psychologische distress, zoals angst, agressiviteit en regeloverschrijdend gedrag bij jonge kinderen voorspellend voor rug- en nekpijn op latere leeftijd? Australische wetenschappers zochten het uit met gegevens van 1175 Australische kinderen uit een grote prospectieve cohortstudie.
- European Journal of Pain 2021, Dario et al.
- Nick Muhren MSc, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF

Hoe duurzaam zijn de verbeteringen na een multidisciplinair pijntraject?

Multidisciplinaire pijnrevalidatie zorgt ervoor dat mensen met aanhoudende pijn beter functioneren. Maar hoe duurzaam is die progressie? Kunnen revalidanten ook op de lange termijn rekenen op een beter leven? Een Nederlandse onderzoeksgroep van onder meer de Hogeschool Utrecht zocht het uit.
- European Journal of Pain 2021, Elbers et al.
- Nick Muhren MSc, Eva Grein MSc
-> Lees in PDF

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

The value of interdisciplinary treatment for sickness absence in chronic pain: A nationwide register-based cohort study.
-> Lees deze open access studie uit European Journal of Pain

Wil je meer lezen?

In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord

Of kies uit deze drie referaten:
- Is centrale sensitisatie bij chronische lage rugpijn makkelijk te diagnosticeren?
- Laat mensen met chronische lage rugpijn zelf hun doelen stellen
- Positief verwachtingspatroon over herstel helpt lage rugpijnpatiënten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!

Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening

Woensdagmiddag en -avond 16 februari en donderdag 17 februari 2022

In deze cursus staat het begeleiden van mensen met een chronische aandoening naar een actieve leefstijl centraal staat. Een essentieel onderdeel van leefstijlbegeleiding is kennis van de verschillende fasen van gedragsverandering en toepassing van motiverende gesprekstechnieken bij gedragsverandering. In deze 2-daagse cursus vol met ervaringsoefeningen krijgt u handvatten aangereikt in luistervaardigheden, veranderstrategieën, gespreksvaardigheden, omgaan met weerstand en de ‘ja maar’ cliënt.

Langdurige klachten na covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 10 januari 2022

Een deel van de patiënten die covid-19 hebben gehad ervaart langdurige klachten. Zorgverleners worden steeds vaker met deze patiënten geconfronteerd. Daarbij is de uitdaging om recht te doen aan de klachten en tegelijkertijd de zorg niet onnodig te belasten.

Nieuw: Casuïstiek chronische pijn en vermoeidheid – ‘meet the expert’

Zaterdag 9 april 2022

Tijdens deze nieuwe eendaagse training voor fysio-, oefen- en ergotherapeuten die de NPi-cursus ‘Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid’ hebben gevolgd leren de deelnemers verschillende patiëntprofielen te onderscheiden binnen de populatie chronische pijn en andere somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), om gerichter en adequater te kunnen behandelen en door te (laten) verwijzen. Ook leer je een compacte, inhoudelijk sluitende gevolgenmodelcirkel op te stellen die onderlegd overleg met verwijzers mogelijk maakt.

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’. Beoordeeld met een 8,6!

Start op 25 mei 2022

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.

De waarde van sport en bewegen bij psychische aandoeningen

Bron: Alles over sport, 24 december 2021

Steeds meer onderzoek laat positieve effecten zien van bewegen bij mensen met een psychische aandoening. Wat weten we hier inmiddels over? Onderzoeker en gezondheidspsycholoog Jeroen Deenik promoveerde op zijn onderzoek ‘Thinking inside the box’ naar beweging en leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. In dit artikel vertelt hij over de waarde van bewegen bij mensen met een psychische aandoening.

Cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ door prof. dr. Erik Peper uit de USA

Woensdagmiddag en -avond 1 juni en donderdag 2 juni 2022

Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie.

Meer informatie over de NPi-service