Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Blijven bewegen tijdens een episode van acute lage rugklachten is het advies. Maar kun je hier ook te ver in gaan? Is het zinvol om ‘door de pijn heen’ te bewegen, of werkt dit juist averechts? Duitse wetenschappers hebben dit onderzocht. Lees snel verder als je wilt weten hoe het zit.
- European Journal of Pain 2025, Hotz-Boendermaker et al.
- Casper Martens, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF
Kan kunstmatige intelligentie therapeuten helpen bij pijnmanagement? Uit een review van 197 studies blijkt dat A.I. al wordt ingezet voor pijnvoorspelling, behandelondersteuning en zelfmanagement. Maar hoe betrouwbaar zijn deze toepassingen? En welke barrières staan een brede implementatie in de weg? In deze samenvatting lees je de ontwikkelingen en uitdagingen in A.I.-gestuurd pijnmanagement – en geven Canadese onderzoekers hun toekomstvisie.
- European Journal of Pain 2024, Antel et al.
- Nick Muhren MSc, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF
Pas als een medische oorzaak voor aanhoudende pijn is uitgesloten, krijgen de psychologische en sociale aspecten aandacht. Dat moet anders, vinden vier Amerikaanse pijnwetenschappers.
In deze podcast hoor je een samenvatting van hun essay waarin ze pleiten voor een gelijkwaardige kijk op biomedische, psychologische en sociale oorzaken van aanhoudende pijn.
Deze e-learning gaat over beweegtherapie bij vermoeidheid en het risico op post-exertionele malaise. Inmiddels is er veel bewijs voor een positief effect van beweegtherapie op vermoeidheid. Maar vooral bij de patiënten met ME/CVS en post-COVID ligt post-exertionele malaise (PEM) op de loer.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie
- Zelfmanagementondersteuning bij mensen met KANS
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
Implementing Internet-Delivered Cognitive Behavioral Therapy for Depression and Anxiety in Adults: Systematic Review.
-> J Med Internet Res.
-> Behandeling van vermoeidheid bij jongeren: wat werkt het beste?
-> Emotieverwerking helpt mensen met aanhoudende lichamelijke klachten
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!
Bijna de helft van de patiënten die op een wachtlijst staan voor een behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maakt tijdens het wachten gebruik van een vorm van ondersteuning. Huisartsen en POH’s-GGZ wijzen wachtenden weinig op ondersteuning buiten de huisartsenpraktijk, vanwege onbekendheid met of onvoldoende vertrouwen in het aanbod. Vaak ondersteunen zij wachtende patiënten zelf, met een forse impact op hun werkdruk, en met wisselende ervaringen van patiënten.
ChatGPT en aanverwanten zijn plots overal: ze plannen je vakantie, helpen je met je werk en voor je het weet ben je in een vriendschappelijk gesprek verwikkeld met de chatbots. Dat roept een aantal ethische vragen op, stellen psychologen in een nieuwe studie. Al is het alleen al vanwege extreme gevallen, zoals mensen die trouwen met hun AI-partner, of nog erger: zeker twee mensen hebben suïcide gepleegd na advies van een chatbot.
Mediteren, yoga, bepaalde ademhalingsoefeningen, ze brengen niet alleen je geest tot rust, maar verlagen zelfs je bloeddruk. Dat tonen Britse onderzoekers aan in een grote overzichtsstudie. Ook het luisteren naar rustgevende muziek zou helpen. Maar wat het effect van deze ontspanningstechnieken op de lange termijn is, daar durven de Britse wetenschappers geen uitspraken over te doen.
In 2028 moeten alle complexe ggz-patiënten op tijd zorg krijgen. Om dat te bereiken moeten ggz-instellingen prikkels krijgen om meer complexe zorg te leveren en moet het verkennend gesprek meer worden gevoerd. Deze plannen staan in een begin april verschenen ‘actieprogramma mentale gezondheid en ggz’ van VWS-staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).
Vaktherapeuten verbeteren het welzijn van cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapie bij Zuyd. Lector Susan van Hooren vertelt hierover op 24 april 2025 in haar inaugurele rede ‘Vaktherapie beweegt: van theorie naar toepassingen voor de toekomst’.
De zoektocht naar lichamelijke oorzaken van chronische pijn doet vaak meer kwaad dan goed, stelt ‘pijnfilosoof’ Sabrina Coninx. Ze bepleit een pijnvriendelijke maatschappij, die het lijden op andere manieren verlicht.
De afgelopen maanden daalde het aantal wachtenden op langdurige geestelijke gezondheidszorg en verpleging en verzorging. Na een korte stijging daalde in december ook het aantal wachtenden op gehandicaptenzorg. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Monitor Toegankelijkheid van zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Stel je voor dat je pijn kunt verminderen door gewoon naar een boslandschap te kijken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek suggereert precies dat. Onderzoekers hebben een ontdekking gedaan die de manier waarop we pijn ervaren compleet op zijn kop kan zetten. Door deelnemers bloot te stellen aan virtuele natuurtaferelen, slaagden wetenschappers erin om de pijnbeleving significant te reduceren.