NPi-service Psychosomatiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Door de pijn heen bewegen bij lage rugklachten: verstandig of juist niet?

Blijven bewegen tijdens een episode van acute lage rugklachten is het advies. Maar kun je hier ook te ver in gaan? Is het zinvol om ‘door de pijn heen’ te bewegen, of werkt dit juist averechts? Duitse wetenschappers hebben dit onderzocht. Lees snel verder als je wilt weten hoe het zit.

- European Journal of Pain 2025, Hotz-Boendermaker et al.
- Casper Martens, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF

De inzet van A.I. in pijnmanagement: veelbelovende ontwikkelingen, maar flinke barrières

Kan kunstmatige intelligentie therapeuten helpen bij pijnmanagement? Uit een review van 197 studies blijkt dat A.I. al wordt ingezet voor pijnvoorspelling, behandelondersteuning en zelfmanagement. Maar hoe betrouwbaar zijn deze toepassingen? En welke barrières staan een brede implementatie in de weg? In deze samenvatting lees je de ontwikkelingen en uitdagingen in A.I.-gestuurd pijnmanagement – en geven Canadese onderzoekers hun toekomstvisie.

- European Journal of Pain 2024, Antel et al.
- Nick Muhren MSc, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF

NIEUWE PODCAST: 'Onderschat de enorme invloed van sociaal en psychologisch lijden niet'

Pas als een medische oorzaak voor aanhoudende pijn is uitgesloten, krijgen de psychologische en sociale aspecten aandacht. Dat moet anders, vinden vier Amerikaanse pijnwetenschappers.

In deze podcast hoor je een samenvatting van hun essay waarin ze pleiten voor een gelijkwaardige kijk op biomedische, psychologische en sociale oorzaken van aanhoudende pijn.

-> Log in en luister

E-learning 'Beweegtherapie helpt bij vermoeidheid, maar pas op voor PEM'

Deze e-learning gaat over beweegtherapie bij vermoeidheid en het risico op post-exertionele malaise. Inmiddels is er veel bewijs voor een positief effect van beweegtherapie op vermoeidheid. Maar vooral bij de patiënten met ME/CVS en post-COVID ligt post-exertionele malaise (PEM) op de loer.

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 
- Zelfmanagementondersteuning bij mensen met KANS

Literatuurlijst 2025-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Implementing Internet-Delivered Cognitive Behavioral Therapy for Depression and Anxiety in Adults: Systematic Review.
->  J Med Internet Res.

Uit het archief

-> Behandeling van vermoeidheid bij jongeren: wat werkt het beste?
->  Emotieverwerking helpt mensen met aanhoudende lichamelijke klachten
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!

Ondersteuning tijdens ggz-wachttijd kan beter door samenwerking tussen huisartsenpraktijk, ggz, sociaal domein en informele zorg

Bron: Nivel, 14 april 2025

Bijna de helft van de patiënten die op een wachtlijst staan voor een behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) maakt tijdens het wachten gebruik van een vorm van ondersteuning. Huisartsen en POH’s-GGZ wijzen wachtenden weinig op ondersteuning buiten de huisartsenpraktijk, vanwege onbekendheid met of onvoldoende vertrouwen in het aanbod. Vaak ondersteunen zij wachtende patiënten zelf, met een forse impact op hun werkdruk, en met wisselende ervaringen van patiënten.

We worden steeds vaker vrienden met een chatbot: psychologen waarschuwen voor ethische problemen

Bron: Scientias, 13 april 2025

ChatGPT en aanverwanten zijn plots overal: ze plannen je vakantie, helpen je met je werk en voor je het weet ben je in een vriendschappelijk gesprek verwikkeld met de chatbots. Dat roept een aantal ethische vragen op, stellen psychologen in een nieuwe studie. Al is het alleen al vanwege extreme gevallen, zoals mensen die trouwen met hun AI-partner, of nog erger: zeker twee mensen hebben suïcide gepleegd na advies van een chatbot.

Opleiding 'Procesmatige adem- en ontspanningstherapie - Deel 3'

10 cursusdagen - start: 29 oktober 2025
Na deze opleiding ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven vanuit een procesmatige benadering, ondersteunende manuele technieken toe te passen en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je herkent de processen die bij adem- en ontspanningsinstructie...

Ontspanningsoefeningen helpen mogelijk écht om je bloeddruk te verlagen

Bron: Scientias, 13 april 2025

Mediteren, yoga, bepaalde ademhalingsoefeningen, ze brengen niet alleen je geest tot rust, maar verlagen zelfs je bloeddruk. Dat tonen Britse onderzoekers aan in een grote overzichtsstudie. Ook het luisteren naar rustgevende muziek zou helpen. Maar wat het effect van deze ontspanningstechnieken op de lange termijn is, daar durven de Britse wetenschappers geen uitspraken over te doen.

VWS: ‘In 2028 geen lange wachtlijsten meer voor complexe ggz’

Bron: Medisch contact, 10 april 2025

In 2028 moeten alle complexe ggz-patiënten op tijd zorg krijgen. Om dat te bereiken moeten ggz-instellingen prikkels krijgen om meer complexe zorg te leveren en moet het verkennend gesprek meer worden gevoerd. Deze plannen staan in een begin april verschenen ‘actieprogramma mentale gezondheid en ggz’ van VWS-staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).

Lichaamsbewustwording en stressmanagement

donderdag 5 juni 2025 - vrijdag 6 juni 2025
Tijdens deze cursus leer je diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. De cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie. Zijn speciale interesse gaat uit naar het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van mensen.

Onderzoek: vaktherapie verbetert welzijn van cliënten

Bron: Zuyd Hogeschool, 28 maart 2025

Vaktherapeuten verbeteren het welzijn van cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapie bij Zuyd. Lector Susan van Hooren vertelt hierover op 24 april 2025 in haar inaugurele rede ‘Vaktherapie beweegt: van theorie naar toepassingen voor de toekomst’.

Door te accepteren dat pijn er nu eenmaal is kunnen we veel leed verzachten, denkt deze filosoof

Bron: Trouw, 19 maart 2025

De zoektocht naar lichamelijke oorzaken van chronische pijn doet vaak meer kwaad dan goed, stelt ‘pijnfilosoof’ Sabrina Coninx. Ze bepleit een pijnvriendelijke maatschappij, die het lijden op andere manieren verlicht.

Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening

vrijdag 26 september 2025 - zaterdag 27 september 2025
In deze cursus leer je de achtergronden van uiteenlopende psychiatrische symptomen (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen) die relevant zijn voor de fysiotherapeutische praktijk kennen. De nadruk ligt op de do’s en dont’s in de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen. Standaardinzichten zijn vaak ontoereikend, deze cursus beoogt belangrijke hiaten te vullen en werkbare concepten aan te reiken.

Wachtlijst langdurige zorg slinkt

Bron: Skipr, 13 maart 2025

De afgelopen maanden daalde het aantal wachtenden op langdurige geestelijke gezondheidszorg en verpleging en verzorging. Na een korte stijging daalde in december ook het aantal wachtenden op gehandicaptenzorg. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Monitor Toegankelijkheid van zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Last van pijn? Deze verrassende truc kan helpen

Bron: Welingelichte kringen, 13 maart 2025

Stel je voor dat je pijn kunt verminderen door gewoon naar een boslandschap te kijken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek suggereert precies dat. Onderzoekers hebben een ontdekking gedaan die de manier waarop we pijn ervaren compleet op zijn kop kan zetten. Door deelnemers bloot te stellen aan virtuele natuurtaferelen, slaagden wetenschappers erin om de pijnbeleving significant te reduceren.

Grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid

vrijdag 21 november 2025 - vrijdag 12 december 2025
Hoe krijg je grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid? Laat je informeren over de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (aanhoudende) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en leer hoe je ze op patiënten kunt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken. Deze cursus wordt gegeven door Annemarieke Fleming (gezondheidszorgpsycholoog) en Eva Grein (fysiotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog).

Opleiding 'Procesmatige adem- en ontspanningstherapie - Deel 1'

9 cursusdagen - start: 15 september 2025
Na deze scholing ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructies procesmatig aan te bieden. Je repertoire aan instructies en manuele technieken is completer geworden, en je hebt inzicht gekregen hoe je deze technieken procesmatig kunt inzetten bij het vinden van een...

Webinar 'Disfunctioneel ademen: wat is het en wat kun je eraan doen?'

woensdag 7 mei 2025
Na dit webinar kun je de verschillende oorzaken van disfunctioneel ademen onderscheiden en herkennen. Tevens kun je benoemen hoe disfunctioneel ademen klinisch kan worden vastgesteld en wat de werking en mogelijkheden van ademtherapie zijn bij patiënten met klachten ten gevolge van disfunctioneel...

Opleiding 'Procesmatige adem- en ontspanningstherapie - Deel 2'

12 cursusdagen - start: 14 januari 2026
Na deze scholing ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven, ondersteunende manuele technieken toe te passen en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je herkent de processen die bij adem- en ontspanningsinstructie kunnen optreden bij jezelf en bij...

Stressgerelateerde klachten: a state of the art

maandag 2 juni 2025
In deze cursus is het centrale thema de state of the art wat betreft de invloed van stress op het ontstaan en instandhouden van gezondheidsproblemen die een indicatie vormen voor fysiotherapie of oefentherapie. Prof. dr. Erik Peper en drs. Nol Bernards reiken je de laatste inzichten uit de stressfysiologie, psychofysiologie en psychologie aan, als ook de diagnostische en therapeutische mogelijkheden die fysiotherapeuten en oefentherapeuten hebben voor een adequate hulpverlening aan patiënten met stressgerelateerde klachten. Je kunt deze scholing online of op locatie in Kaap Doorn volgen.

Hoofdpijnklachten en fysiotherapie

maandag 8 december 2025
Na deze cursus kan je het diagnostische en therapeutische beleid bij cliënten met hoofdpijnklachten bepalen en de eventuele keuze tot een fysiotherapeutisch behandelbeleid verantwoorden. Subdoelen Na de cursus ben je in staat om: het fysiotherapeutische domein af te bakenen bij cliënten met...

E-learnings, podcasts en meer