Evers A. Psychotherapy and Psychosomatics 2020, met een vertaalslag van Sanneke Don PhD, Psychosomatisch fysiotherapeut
Dat placebo- en nocebo-effecten de behandeling beïnvloeden is inmiddels wel bekend, maar kun je dit ook gebruiken in je therapie? En vertel je dat dan tegen je patiënt? 27 internationaal vooraanstaande wetenschappers bundelden hun kennis en formuleerden hierover een aantal adviezen. Benieuwd wat zij vinden? Lees het NPi-service referaat.
Sala M. Psychosomatic Medicine 2020, met een vertaalslag van Eva Thekla Grein, MSc neuropsychologie, gezondheidszorgpsycholoog en fysiotherapeut
Kan mindfulness trainen ervoor zorgen dat inactieve volwassenen meer en intensiever bewegen? Die vraag willen Amerikaanse wetenschappers beantwoorden. In hun pilotstudie bij vijftig zeer inactieve deelnemers zochten ze uit of een mindfulness-interventie haalbaar, acceptabel en zinvol is. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.
Stevens M. British Journal of Health Psychology 2020, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG
Het effect van leefstijlinterventies is enorm wisselend. Vooral bij mensen met chronische pijn blijft resultaat vaak uit. Zou sociale steun hierin een positieve rol kunnen spelen? Eerdere studies wijzen op een relatie tussen lichaamsbeweging en het sociale netwerk. Maar hoe zit dat dan? En welke rol speelt pijn hierin? Die vragen beantwoorden Australische wetenschappers met analyses van meer dan twaalfduizend mensen. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.
Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.
Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.
Duur: 27:46 min | Spreker: Dr. Kasper Janssen, sportarts
Sportarts Kasper Janssen vertelt over hoe het slapende lichaam herstelt en beschrijft waarom iedere therapeut slaap zou moeten promoten. Ook belicht hij de powernap en hoe dit kan helpen om dagelijks effectiever te zijn en je fitter te voelen.
Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.
Het is voor patiënten en artsen niet altijd duidelijk wanneer en op welke manier een patiënt het beste kan stoppen met antidepressiva. Dat terwijl meer dan een miljoen mensen in Nederland medicijnen slikken tegen depressie en angststoornissen.
Het Trimbos-instituut ziet een toename van psychische klachten tijdens de coronacrisis. Uit een peiling onder bijna 1300 mensen eind januari blijkt dat de deelnemers hun leven een 6,6 gaven, tegenover een 7 in de maanden daarvoor.
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.
De diagnose wordt vaak gesteld, maar waarover hebben we het nou precies als we een burn-out constateren? Zolang dat niet duidelijk is, blijft doeltreffend behandelen lastig, betoogt psychiater Christiaan Vinkers.
Volgens slaaponderzoeker Merijn van de Laar (Maastricht University) moeten we ons minder druk maken over hoelang we slapen en zouden we het meer moeten hebben over hoe diep we slapen.
Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad. “We hebben ook een welzijnscrisis. (…) Daar moeten we wat aan doen.”
Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies. Gemiddelde beoordeling door oud-deelnemers: 8,6 (!).
Mindfulnesstraining met extra aandacht voor zelfcompassie is effectief bij mensen met een terugkerende depressie. Door mild te zijn tegenover de eigen ervaringen nemen depressieve gevoelens af en leren mensen beter om te gaan met deze gevoelens.
Ja, je bent moe en je voelt je opgejaagd, maar hoe gestrest je echt bent heb je meestal niet door. Ook voor artsen en wetenschappers is het moeilijk om objectief vast te stellen hoeveel stress iemand heeft. Maar daar is nu een oplossing voor: er is een draagbare chip ontwikkeld die in je zweet je stressniveau kan meten.
Het NPi organiseert de voor fysio- en oefentherapeuten interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’. Hierin leert de deelnemer om disfunctionele, habituele (onbewuste) houdings- en bewegingsadapties en -compensaties te herkennen die het herstel van een verstoord bewegend functioneren in de weg staan, en deze therapeutisch te beïnvloeden door middel van sensomotorische reëducatie en vergroting van het lichaamsbewustzijn van de cliënt. Zowel bij de basiscursus (12-14 april 2021) als bij de 3e en 5e trap cursus (19-21 april resp. 22-24 april 2021) zijn nog enkele plaatsen vrij.
Jongeren dreigen massaal uit te vallen door psychische problemen. Meer dan tachtig procent zit tegen een burn-out aan, blijkt uit nieuw onderzoek.
In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.
Sinds het begin van de coronacrisis was de kwaliteit van leven nog niet eerder zo laag: Noord-Nederlanders geven hun leven op dit moment gemiddeld een 6,9. Afgelopen zomer was dit nog een 7,7 en aan het begin van de coronacrisis een 7,4. Daarnaast heeft de onderlinge verbondenheid in Nederland een duik gemaakt: minder dan de helft van de mensen voelt zich nog verbonden met anderen, ten opzichte van 70% in maart 2020.
Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie.
De eerste golf van covid-19 viel samen met een procentuele toename van het aantal IC-medewerkers met burn-outsymptomen, concluderen Nijmeegse onderzoekers. Zij hadden eind 2019 al een enquête onder het IC-personeel rondgestuurd, waardoor ze onverwacht een inkijk konden krijgen in het effect van de pandemie (Crit Care Med. 2021; online 28 januari).
In deze cursus ligt de nadruk op de achtergronden van gedrag, zowel van de cliënt als van jou als therapeut. Waarom gedraagt de cliënt zich zoals hij doet? Door middel van ervaringsoefeningen krijgt de deelnemer inzicht in dit gedrag van de cliënt en zichzelf waardoor er gemakkelijker aangesloten kan worden bij de cliënt. Docenten: Alex Vaassen en Liesbeth van Zuiden. Gemiddelde beoordeling door oud-deelnemers: 8,8 (!).
Met het meten van de hersenactiviteit met EEG kan een psychiater beter antidepressiva voorschrijven dan op de traditionele manier van observatie en het voeren van een gesprek. Onderzoekers van Amsterdam UMC laten zien dat voorschrijven op basis van de nieuwe methode de respons op medicijnen verbetert en dat het aantal personen bijna verdubbelt bij wie de klachten verdwijnen.
Zorgorganisaties roepen handhavers op terughoudend op te treden tegen mensen met psychische problemen in de handhaving van de avondklok. Zij zijn vaak niet in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen. Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen, stellen de belangenorganisaties MIND, V&VN en de NVVP.
Ruim een miljoen Nederlanders worstelen met lagerugpijn en vaak is de oorzaak onbekend. Patiënten stuiten op een woud van behandelaars, waarin een oplossing niet snel gevonden is. Wat werkt? ‘Hulpverleners die roepen: ik help je snel van je rugpijn af, moet je niet serieus nemen.’
Door de coronacrisis is alleen zijn voor veel mensen voorlopig het nieuwe normaal geworden. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Maar is het altijd slecht om je eenzaam te voelen?
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.