Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Dat oefentherapie – als op zichzelf staande behandeling of in aanvulling op andere behandelingen – een positief effect heeft op depressie is duidelijk. Wat we nog niet wisten, is hóe die oefentherapie er precies uit moet zien. Om deze vraag te beantwoorden, voerden Portugese wetenschappers een nauwkeurig literatuuronderzoek uit. Meer weten over hun onderzoek en de uitkomsten? Lees dan het hele referaat!
- Sports Health 2024, Correia et al.
- Willem-Paul Wiertz MSc, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF
Van hoog-intensieve intervaltraining (HIIT) is bekend dat het depressieve gedachten en angst vermindert bij mensen met aantoonbare angststoornissen of depressiviteit. Maar ook mensen zonder klinische angststoornis of depressiviteit zijn soms bang of neerslachtig. Helpt deze trainingsmethode bij gezonde volwassenen ook om zulke symptomen te verlichten? Je leest het in dit referaat.
- Scand J Med Sci Sports 2024, Gaia et al.
- Casper Martens, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF
Wat is belangrijk als je mensen met pijn uitleg en voorlichting geeft? Wat vinden patiënten belangrijke onderdelen in het gesprek met hun fysiotherapeut?
Dat onderzochten vier Britse wetenschappers in de literatuur. Ze concluderen dat er zes elementen zijn die niet mogen ontbreken in het fysiotherapeutische gesprek met een pijnpatiënt.
-> Log in en luister
Deze e-learning gaat over beweegtherapie bij vermoeidheid en het risico op post-exertionele malaise. Inmiddels is er veel bewijs voor een positief effect van beweegtherapie op vermoeidheid. Maar vooral bij de patiënten met ME/CVS en post-COVID ligt post-exertionele malaise (PEM) op de loer.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie
- Zelfmanagementondersteuning bij mensen met KANS
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
Productivity outcomes from chronic pain management interventions in the working age population; a systematic review.
-> Pain
-> Acceptatie en commitmenttherapie in groepsverband voegt weinig toe bij aanhoudende pijn
-> ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, gezondheidsgeletterdheid bij chronische aandoeningen
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!
Sociale media zijn niet alleen maar slecht, en met de meeste jongeren gaat het prima. Hersenwetenschapper en puberexpert Eveline Crone verzet zich tegen het stereotiepe beeld van deze generatie. ‘Jongeren zouden sneeuwvlokjes zijn, maar dat zie ik niet terug in mijn onderzoek.’
De Amerikaanse gezondheidsautoriteit keurde onlangs het antipsychoticum xanomeline/ trospium, oftewel Cobenfy – voorheen KarXT – goed voor de behandeling van schizofrenie. Dit is het eerste antipsychoticum met een nieuw werkingsmechanisme sinds decennia. Het nieuwe middel activeert muscarinerge-acetylcholinereceptoren zonder dat het de D2-dopaminereceptoren blokkeert. Hierin verschilt het van de beschikbare antipsychotica. Een van de veronderstelde voordelen van het nieuwe middel is dat het minder bijwerkingen geeft.
Het aandeel jongeren dat antidepressiva gebruikt, is in tien jaar tijd met 60 procent gestegen. De toename is bijna volledig te wijten aan een verdubbeling van de groep meisjes die antidepressiva neemt. Dat blijkt vandaag uit een grootschalig onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Onderzoek toont aan dat omgaan met patiënten met psychosociale problematiek belastend is voor de zorgverlener.
Bijna driekwart van de Nederlandse topsporters en veertig procent van hun coaches kampt met psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC samen met NOC*NSF dat vandaag gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Sport & Exercise Medicine.
Veel mensen met migraine grijpen naar pijnstillers, maar op de lange termijn kunnen deze de hoofdpijn juist erger maken. Uit een internationaal onderzoek, gepubliceerd in vakblad JAMA Neurology, blijkt dat het medicijn Erenumab mogelijk een effectieve oplossing biedt voor dit probleem.
Uit een onderzoek onder ruim 400 medewerkers van de Universiteit van Zaragoza blijkt dat er niet 1, maar 3 soorten burn-out zijn. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat mensen zich emotioneel uitgeput voelen, cynisch worden en minder efficiënt werken.
Tijdens de coronapandemie troffen overheden wereldwijd strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen gingen dicht en het openbare leven werd via lockdowns tot een minimum beperkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat het brein van tieners sneller is verouderd. Vooral bij meisjes is er een groot verschil te zien op de hersenscans.
De dagen worden korter en kouder, de nachten zijn lang en donker. En dat blijft nog wel even zo. Bij sommige mensen heeft het humeur daaronder te lijden. Dat zou voornamelijk komen door een gebrek aan daglicht.
Zo’n 42 procent van de bevolking heeft vorig jaar angstige of depressieve gevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS hen daarover bevroeg.
Pijn willen we koste wat kost voorkomen. Daarom bestaan er zoveel verschillende pijnstillers, maar er zijn ook andere oplossingen dan pillen. Zo lijkt mindfulnessmeditatie bijzonder goed te helpen. En niet als placebo-effect, zoals altijd werd gedacht.
Veerkracht hebben we allemaal nodig om door te gaan na tegenslag. Je denkt misschien dat de mate waarin je erover beschikt, aangeboren is, maar nu blijkt dat het anders werkt: het observeren van anderen die omgaan met een traumatische ervaring kan onze eigen veerkracht vergroten en zo bijvoorbeeld depressie voorkomen.
Pijn willen we koste wat kost voorkomen. Daarom bestaan er zoveel verschillende pijnstillers, maar er zijn ook andere oplossingen dan pillen. Zo lijkt mindfulnessmeditatie bijzonder goed te helpen. En niet als placebo-effect, zoals altijd werd gedacht.
Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.
In deze cursus is het centrale thema de state of the art wat betreft de invloed van stress op het ontstaan en instandhouden van gezondheidsproblemen die een indicatie vormen voor fysiotherapie of oefentherapie. Prof. dr. Erik Peper en Nol Bernards reiken je de laatste inzichten uit de stressfysiologie, psychofysiologie en psychologie aan, als ook de diagnostische en therapeutische mogelijkheden die fysiotherapeuten en oefentherapeuten hebben voor een adequate hulpverlening aan patiënten met stressgerelateerde klachten.
Ben je als psychosomatisch fysio- of oefentherapeut benieuwd naar de uitkomsten en praktische implicaties van recent onderzoek op het gebied van actuele psychosomatische thema’s? Laat je daar dan door zes experts over informeren op het symposium ‘Psychosomatiek – van wetenschap naar praktijk’. Dit symposium is tevens toegankelijk voor oefentherapeuten die zijn aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn en andere belangstellende therapeuten. Zorg dat je er bij bent op hét symposium van het jaar voor psychosomatisch fysiotherapeuten en oefentherapeuten!
Slaap staat in de belangstelling. Of het nu om laag belastbare patiënten of topsporters gaat, bij iedereen die z’n conditie wil opbouwen zal aandacht moeten zijn voor herstel. Toch is voor veel mensen functioneren met een slaaptekort nog de norm. Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel. Ook binnen de paramedische praktijk verdient dit onderwerp daarom meer aandacht. In deze cursus worden de theoretische achtergronden over slaap en herstel belicht en krijg je praktische handvatten hoe je slaap en herstel in de dagelijkse praktijk kunt bevorderen bij je cliënten.
Tijdens deze cursus leer je diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie. Zijn speciale interesse gaat uit naar het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van mensen.
Ben jij fysiotherapeut, oefentherapeut of ergotherapeut en heb je behoefte aan een praktische scholing voor de aanpak van patiënten met onvoldoende verklaarde aanhoudende pijn en bijkomende vermoeidheid? In deze cursus krijg je de kans om actief de vaardigheden te trainen die nodig zijn om deze complexe patiëntengroep succesvol te begeleiden.
In dit webinar bespreekt Eva Verlinden de harde cijfers rond seksueel geweld en de hulppaden die beschikbaar zijn waar patiënten naar verwezen kunnen worden en wat je van het Centrum Seksueel Geweld mag verwachten. Marijke Slieker-ten Hove zoomt in op de functie van de bekkenbodemspieren en de mogelijke gevolgen van een seksueel trauma op het bewegend functioneren.
Ben jij werkzaam in de langdurige zorg en wil je meer weten over gezonde slaap en slaapproblemen bij cliënten? Dan is dit webinar iets voor jou! Tijdens dit webinar worden de functies en mechanismen van gezonde slaap uitgelegd en wordt er ingegaan op hoe slaapproblemen kunnen worden gesignaleerd, gediagnosticeerd en behandeld.
Laat je informeren over de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (aanhoudende) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en leer hoe je ze op patiënten kunt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken. De cursus wordt gegeven door Annemarieke Fleming (gezondheidszorgpsycholoog) en Eva Grein (fysiotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog). Deze cursus werd door eerdere deelnemers met een 8,5 gemiddeld beoordeeld.
Ontevredenheid over het lichaam, blootstelling aan fitnessposts op sociale media en psychische problemen – zoals angst en depressie – vormen belangrijke risicofactoren voor dopinggebruik in de sport. Dat blijkt uit een recente overzichtsstudie. Semiprofessionele en oudere topsporters, die vaak onder druk staan of het einde van hun carrière naderen, zijn waarschijnlijk extra kwetsbaar voor deze risico’s.
Vapen is ongekend populair bij jongeren. Maar niet alle jongvolwassenen grijpen naar de elektronische sigaret. Recent onderzoek onder Australische middelbare scholieren toont aan dat jongeren met psychische problemen veel vaker vapen. Uit de studie blijkt dat jongeren met een slechtere mentale gezondheid vaker naar de e-sigaret grijpen. Dat geldt op de eerste plaats voor depressieve scholieren, maar ook jongeren met veel stress of die langere tijd slecht in hun vel zitten vapen meer.
In een wereld waarin digitale communicatie steeds dominanter wordt, blijkt dat voor ouderen niets zo effectief is tegen eenzaamheid als een ouderwets bezoekje. Dat is de opvallende conclusie van een recent onderzoek. Tijdens het onderzoek volgden wetenschappers meer dan 300 personen boven de 65 jaar. De deelnemers werden elke drie uur tijdens hun wakkere uren gevraagd naar hun gevoelens van eenzaamheid en hun sociale contacten. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen persoonlijk contact, telefoongesprekken en digitale communicatie zoals sms’en of sociale media.
Een studie heeft veelbelovende resultaten opgeleverd voor het gebruik van psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, als behandeling voor depressie. De onderzoekers ontdekten dat hoge doses psilocybine een vergelijkbaar effect hebben als het antidepressivum escitalopram, een veelgebruikt SSRI-geneesmiddel dat in Nederland verkrijgbaar is onder de naam Lexapro.