NPi-service Psychosomatiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Acceptatie en commitmenttherapie in groepsverband voegt weinig toe bij aanhoudende pijn

Gedragstherapie wordt steeds meer gemeengoed bij aanhoudende pijn. Daarom zochten Ierse wetenschappers uit of acceptatie en commitmenttherapie in groepsverband bijdraagt aan de effecten van beweging. Uit hun studie bij 175 deelnemers blijkt van niet, maar ze zien wel mogelijkheden om het wél te laten slagen. Benieuwd hoe? Lees het referaat!
- Pain 2022, Casey et al.
- Casper Martens, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF

‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, gezondheidsgeletterdheid bij chronische aandoeningen

Vaardigheden en geletterdheid zijn van wezenlijk belang om invloed te hebben op je eigen gezondheid. Wat is daarover bekend in de literatuur? Hoe kun je dat verbeteren? Noorse onderzoekers zochten het uit. In dit referaat lees je hun bevindingen en de vertaalslag van Sanneke Don.
- Patient Education and Counseling 2022, Larsen et al.
- Nick Muhren MSc, Sanneke Don PhD
-> Lees in PDF

Nieuwe e-learning 'Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten'

In deze NPi-service E-learning leer je welke rol de fysiotherapeut speelt binnen een multidisciplinair behandeltraject bij patiënten met whiplash-gerelateerde klachten.
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Podcast: 'Een pleidooi voor graded exercise therapy bij chronische vermoeidheid'

In de voorpublicatie van de nieuwe richtlijn voor chronisch vermoeide patiënten schrapt de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) het advies voor 'graded exercise therapy'. Twee vooraanstaande Britse artsen laten dat niet over hun kant gaan en weerleggen de argumenten. In deze podcast hoor je waarom zij pleiten voor bewegingstherapie bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Use of behavioural activation to manage pain: a systematic scoping review
-> BMJ Open

Uit het archief

-> Chronische pijn bij jongeren: kan een persoonsgerichte aanpak op school hen helpen?
-> Slaapkwaliteit verdient meer aandacht bij de behandeling van chronische pijn
-> Dit zijn de meest relevante uitkomsten volgens chronisch pijnpatiënten én behandelaars
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!

Volwassenen met jeugdtrauma hebben baat bij behandelen depressie

Bron: Amsterdam UMC, 23 september 2022

Volwassenen met een depressieve stoornis die in hun kindertijd te maken hebben gehad met een trauma kunnen goed worden behandeld met medicatie en psychotherapie. Deze groep krijgt niet altijd therapie aangeboden omdat uit eerder onderzoek zou blijken dat dit geen effect heeft.

Kind met chronische pijn? Zoek op tijd de juiste hulp

Bron: Erasmus MC, 21 september 2022

Aarzel niet om kinderen met chronische pijn door te sturen naar een gespecialiseerd centrum voor kinderpijn. Dat zeggen physician assistant Bernadette de Mol en kinderanesthesioloog Tom de Leeuw in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Steeds meer gezondheidsklachten als gevolg van geldstress en armoede

Bron: Gezondheidsnet, 15 september 2022

Huisartsen uiten hun zorgen, omdat ze steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten als gevolg van langdurige geldstress in hun spreekkamer krijgen. Met de huidige stijgende prijzen wordt gevreesd voor slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker.

Sport en bewegen essentieel voor mentale gezondheid, ook voor meisjes

Bron: Medicalfacts, 15 september 2022

Mentale gezondheid van Nederlandse meisjes is de laatste jaren gedaald. Dit blijkt uit het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport. Aan de ene kant vermoeden de onderzoekers dat een daling samenhangt met de coronacrisis, aan de andere kant is er ook een stijging in de ervaren druk door schoolwerk. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan verschillende aspecten van mentaal welbevinden, zoals plezier, geluksgevoelens en het omgaan met stress.

‘Eerlijkheidstraining’ helpt mensen met psychische aandoeningen sneller aan baan

Bron: Volkskrant, 15 september 2022

Vertel ik mijn potentiële nieuwe baas wel of niet over mijn (eerdere) depressie of burnout-klachten? Die vraag speelt voor veel sollicitanten met psychische problemen. Dat levert spanning op. Voorlichting over hoe daarmee om te gaan blijkt de baankans flink te vergroten.

Forse verslechtering mentale gezondheid meisjes

Bron: Universiteit Utrecht, 14 september 2022

Onder meisjes in Nederland vond tussen 2017 en 2021 een ongekende daling in mentale gezondheid plaats. Dat schrijven onderzoekers in het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport waarin de resultaten van 20 jaar onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van jongeren in Nederland worden gepresenteerd. Op woensdag 14 september wordt het rapport tijdens het symposium ‘Jong in de 21ste eeuw’ uitgereikt aan Hare Majesteit Koningin Máxima.

Psycholoog: 'Positief denken werkt alleen als je in actie komt’

Bron: AD, 13 september 2022

Positief denken klinkt als iets waar je blij van wordt. Vandaag is de Internationale Dag van Positief Denken, waarop er nog extra aandacht is voor een optimistische kijk op het leven. Maar maakt het glas halfvol-principe ons wel echt zo gelukkig?

'Coronacrisis veroorzaakt nog steeds psychische klachten bij jongeren'

Bron: RTL nieuws, 12 september 2022

De coronapandemie heeft er behoorlijk ingehakt bij jongeren. De negatieve psychische gevolgen ervan lijken lang aan te houden. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Deze cellen onderscheiden het menselijk brein van dat van andere primaten (maar dat heeft een keerzijde)

Bron: Scientias, 30 augustus 2022

Het is de grote vraag van de evolutie: wat onderscheidt ons – en dan met name onze hersenen – van andere diersoorten. Onderzoekers identificeerden een aantal kenmerken die uniek zijn voor de mens.

Symposium ‘Psychosomatiek – van wetenschap naar praktijk’ voor leden NFP en psychosomatisch oefentherapeuten die lid zijn van de VvOCM

Zaterdag 17 september 2022

Het doel van dit symposium is om psychosomatisch fysiotherapeuten en oefentherapeuten een update te geven welke voor hen interessante, dat wil zeggen klinisch relevante, wetenschappelijke onderzoeken er de afgelopen tijd zijn gedaan op het gebied van de psychosomatiek. Tijdens het symposium worden zowel de evidence als de praktische implicaties van recente onderzoeken en publicaties over de volgende thema’s belicht: Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), Functioneel Neurologische Stoornissen (FNS), vermoeidheid bij chronische aandoeningen, lichaams- en bewegingsgerichte interventies bij mensen met psychische aandoeningen. Je kunt je nog tot 15 september inschrijven voor dit zeer interessante symposium.

Combinatie van geluid en elektrische prikkels kan mogelijk oplossing zijn voor chronische pijn

Bron: Scientias, 20 augustus 2022

Hoopvol nieuws voor mensen die lijden aan chronische pijn: Amerikaanse onderzoekers doen onderzoek naar het effect van elektrische stimulatie van het lichaam in combinatie met geluid.

Nieuwe Masterclass: 'Inzicht in lichaamssignalen bij complexe psychosomatiek'

Zaterdag 5 november 2022

Cliënten met complexe psychosomatische klachten hebben vaak moeite om zich gezond tot hun lichaam te verhouden. De Body Relatedness Observation Scale (BROS) is een hulpmiddel om inzichtelijk te maken hoe de cliënt zijn lichaam ervaart, wat hij kan opmerken, of grenzen worden herkend en of hij kan ‘spelen’ met spierspanning.

Meer onderzoek deep brain stimulation nodig om hersenaandoeningen te behandelen

Bron: Medicalfacts, 17 augustus 2022

Ernst Daniël Smid heeft de ziekte van Parkinson en merkte steeds meer van de gevolgen. Om die reden is hij onder het mes gegaan voor Deep Brain Stimulation (DBS). Deep brain stimulation (DBS, diepe hersenstimulatie) is een behandelmethode waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst die elektrische signalen afgeven. Nieuwe technologiën zorgen ervoor dat DBS vaker wordt toegepast, maar meer onderzoek is nodig om ook andere hersenaandoeningen te behandelen met deze methode.

Hoe krijg je grip op (chronische) pijn en vermoeidheid?

Vrijdag 25 november en vrijdag 9 december 2022

Laat je informeren over de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (chronische) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en leer hoe je ze op patiënten kunt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken. De cursus wordt gegeven door Annemarieke Fleming (gezondheidszorgpsycholoog) en Eva Grein (fysiotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog).

Mdma succesvol in behandeling ptss: verbluffende resultaten

Bron: Welingelichte Kringen, 16 augustus 2022

Na decennialang in het verdomhoekje te hebben gebivakkeerd, doet psychedelische therapie opnieuw zijn intrede in de behandelkamer. Vooral voor trauma's zou een behandeling met bijvoorbeeld mdma zinvol zijn.

Praktische training over de gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid

10 en 11 maart 2023

Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.

Hard nadenken is écht vermoeiend en onderzoekers weten nu hoe dat komt

Bron: De Telegraaf, 15 augustus 2022

Vergaderen, brainstormen, een ingewikkeld rapport uitwerken en vervolgens thuis vermoeid neerploffen op de bank. Voel jij je na een lange dag werken en hard nadenken vaak uitgeput? Onderzoekers denken te weten hoe mentale uitputting precies werkt.

E-learnings, podcasts en meer