NPi-service Psychosomatiek

Referaten

Een onrechtvaardigheidsgevoel versterkt functioneringsproblemen van adolescenten met acute pijn

Battison E. Clinical Journal of Pain 2021, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG

In hoeverre beïnvloedt een onrechtvaardig gevoel over het ontstaan en het beloop van pijn het functioneren van jongeren met acute pijn? En welke invloed hebben hun ouders hier op? Amerikaanse wetenschappers zochten het uit door ruim 100 jongeren binnen een maand na een blessure te bevragen en ook hun ouders vragenlijsten te laten invullen. In dit referaat lees je hun conclusies en aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.

Chronische pijn: een update uit The Lancet

Cohen S. Lancet 2021, met een vertaalslag van Sanneke Don PhD, Psychosomatisch fysiotherapeut

Benieuwd naar de meest recente inzichten over ziektelast, state-of-the-art werkwijzen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chronisch pijn? In dit referaat lees je de laatste stand van zaken uit een overzichtsartikel dat verscheen in het vooraanstaande medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Fysieke en mentale restklachten na een coronabesmetting

Shanbehzadeh S. Journal of Psychosomatic Research 2021, met een vertaalslag van Eva Thekla Grein, MSc neuropsychologie, gezondheidszorgpsycholoog en fysiotherapeut

In deze studie vatten Iraanse wetenschappers de restklachten samen die bijna 9000 patiënten tot drie maanden na een coronabesmetting ervaarden. Benieuwd waar zij het meeste last van hadden? Lees het volledige referaat.

Wil je meer lezen?

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Of zoek in het referatenarchief met meer dan 250 samenvattingen van psychosomatische studies.
>>> Blader door 250+ referaten in het archief

Webcasts

Webcast: Body-relatedness bij somatische symptoomstoornissen

Duur: 26:51 min | Spreker: Dr. Hanneke Kalisvaart

In deze webcasts bespreekt dr. Hanneke Kalisvaart de resultaten uit haar proefschrift naar body-relatedness bij somatische symptoomstoornissen. De twee poten van body-relatedness komen aan bod: lichaamsbewustzijn en zelfbewustzijn. Ook vertelt ze hoe je dit in kaart kunt brengen en zie je een praktijkvoorbeeld van de fysiotherapeutische observatie.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Depressie vergroot waarschijnlijk kans op dementie

Bron: Welingelichte Kringen, 15 oktober 2021

Een nieuwe studie toont opnieuw het verband aan tussen depressie en dementie. Niet alleen depressie op latere leeftijd, maar ook bij wie jonger is, verhoogt waarschijnlijk de kans op de hersenaandoening.

Aanbevelingen om stress en prestatiedruk onder jongeren terug te dringen

Bron: Universiteit Utrecht, 14 oktober 2021

Jongeren in Nederland ervaren in toenemende mate ongezonde stress en prestatiedruk. Een deel van hen kan hierdoor (tijdelijk) niet naar school. De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal externe link geeft in het rapport Mentaal Kapitaal externe link zes aanbevelingen om stress en prestatiedruk onder de jeugd tegen te gaan.

De beste tips om stress en onrust te verminderen

Bron: RTL Nieuws, 13 oktober 2021

Iedereen voelt zich wel eens onrustig door de hoge lat die we onszelf in het dagelijks leven kunnen opleggen. En soms is die lat zelfs zo hoog dat ons lichaam voor langere tijd spanning ervaart. Dan ligt 'stress' toch echt op de loer. Ervaringsdeskundige Guido Bakker is holistisch fysiotherapeut & coach en geeft ons verschillende tips om stress tegen te gaan.

Coronalockdown leidt tot verdubbeling depressies bij zwangere vrouwen

Bron: Radboud UMC, 12 oktober 2021

Twee keer zo veel zwangere vrouwen kregen last van angst en depressies tijdens de eerste COVID-19 lockdown in Nederland in vergelijking met het aantal in het 'oude normaal'. De vrouwen ervaarden veel zorgen over het nieuwe en onbekende virus, verminderde sociale contacten en het wegvallen van werk en inkomen.

4 op de 10 studenten voldoen aan criteria van psychische stoornis

Bron: Het Laatste Nieuws, 12 oktober 2021

Bijna de helft van de studenten (42,7 procent) voldoet aan de criteria voor een psychische stoornis. Zelfs 48,8 procent wanneer eetstoornissen worden meegerekend. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) bij zo’n 16.216 studenten. Vergeleken met voorgaande jaren is dat een stijging van ongeveer 10 procent.

Peter: 'Ik ben bang dat ik een burn-out heb. Of kan ik deze nog voorkomen?'

Bron: RTL Nieuws, 11 oktober 2021

Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Wanneer gaan alle rode vlaggen omhoog? Peter heeft het zo druk op zijn werk dat hij thuis, maar ook bij zijn vrienden niet meer te genieten is en somber is. Hij vreest voor een burn-out, of is het zover nog niet?

"Hoe banger je bent voor stress, hoe meer last je ervan hebt"

Bron: Welingelichte Kringen, 9 oktober 2021

Te veel stress, daar wordt niemand gelukkig van, maar een beetje stress hebben we nodig, zegt onderzoeker Sonia Lupien in de Volkskrant. "We zijn te bang voor stress geworden."

Kinderen hebben meer psychische problemen sinds de coronapandemie

Bron: Amsterdam UMC, 7 oktober 2021

Tijdens de coronapandemie voelden kinderen en jongeren zich angstiger en somberder. Dit blijkt uit onderzoek van een Nederlands consortium in 2020. Projectleider Tinca Polderman en onderzoeker bij Kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC: "De data geven aan dat mogelijk meer jongeren behandeling nodig hebben."

Door de coronacrisis zijn jongeren opener over hoe ze in hun vel zitten

Bron: NPO, 7 oktober 2021

Je uitspreken als het even niet zo lekker gaat. Dat doet een deel van de jongeren inmiddels wat makkelijker. Een op drie (33 procent) vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten.

Eenzaamheidsinterventies: 'Baat het niet, dan schaadt het wel'

Bron: Hogeschool van Amsterdam, 7 oktober 2021

Eenzaamheid kan schrijnend zijn, dat hebben velen gemerkt door corona. En hoe we chronische eenzaamheid kunnen verminderen weten we eigenlijk nog niet goed. Maatwerk is nodig, want niet-passende interventies kunnen iemand nóg eenzamer maken.

Week tegen de eenzaamheid: sociale interactie van essentieel belang voor onze gezondheid

Bron: Medicalfacts, 4 oktober 2021

COVID-19 is niet alleen een wereldwijde gezondheidscrisis – voor veel samenlevingen is het ook een grote sociale crisis aan het worden. De pandemie heeft bijgedragen aan sterk verminderde sociale interactie en face-to-face contacten met vrienden en geliefden. Als dit niet wordt geadresseerd dan kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal.

Grote rol voor docenten bij herkennen van depressie onder jongeren

Bron: Universiteit Utrecht, 1 oktober 2021

In het voortgezet onderwijs zitten in elke klas van 25 leerlingen ongeveer vijf leerlingen met verhoogde depressieve klachten. Docenten kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren, ondersteunen en doorverwijzen van deze leerlingen.

Zo omzeil je de lange wachtlijsten: 'Appen en beeldbellen met therapeut is net zo goed'

Bron: Algemeen Dagblad, 1 oktober 2021

Veel mensen met psychische problemen zoals depressie, angsten, psychotrauma, persoonlijkheidsproblemen en ADHD die nu op lange wachtlijsten staan voor hulp, kunnen wél direct terecht voor een online behandeling. Maar door onbekendheid daarmee bij huisartsen én patiënten melden ze zich bijna niet aan.

Grote studie toont echte gezondheidseffecten aan van buiten zijn

Bron: Welingelichte Kringen, 1 oktober 2021

Elke dag een uurtje naar buiten is niet alleen gezond omdat je dan in beweging komt, maar ook omdat je natuurlijk daglicht tot je neemt. Dat is goed voor je humeur, verbetert je slaap en verlaagt de kans op depressie, blijkt uit een nieuwe grote studie.

Lancering Hoofdzaken: integrale aanpak van hersen- en/of psychische gezondheid

Bron: Medicalfacts, 30 september 2021

Eén op de vier Nederlanders heeft een hersen- en/of psychische aandoening en dat aantal stijgt de komende jaren explosief. Om deze aandoeningen beter te begrijpen, voorkomen, behandelen en zo mogelijk te genezen lanceren de Hersenstichting, MIND en ZonMw in nauwe samenwerking met NWO en LSH/Health Holland het initiatief Hoofzaken.

Promotie: Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel tussen stress, obesitas en stemmingsstoornissen?

Bron: LUMC, 30 september 2021

Stress, obesitas en stemmingsstoornissen zoals depressie veroorzaken en versterken elkaar. In haar promotieonderzoek richtte Lisa Koorneef zich op de biologische processen die hieraan ten grondslag liggen. Zo onderzocht ze hoe obesitas angst kan veroorzaken en vond ze een potentiële nieuwe behandelstrategie voor het verminderen van leververvetting bij obesitas. Koorneef verdedigt haar proefschrift op 6 oktober.

Vaak somber zijn betekent niet dat je depressief bent

Bron: NU.nl, 29 september 2021

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik ben de laatste tijd wat somber. Ben ik depressief? Psycholoog Emel Özbek: "Blijf niet rondlopen met depressieve klachten. Praat erover."

Apple werkt aan technologie om depressie bij gebruikers op te sporen

Bron: SmartHealth, 29 september 2021

Volgens een nieuw rapport van The Wall Street Journal wil het Amerikaanse bedrijf Apple digitale biomarkers gebruiken om depressie en cognitieve achteruitgang in een vroeg stadium op te sporen. Het doel ervan zou zijn om een nieuwe functie te creëren die gebruikers kan vertellen of ze kampen met een psychische aandoening.

Vermoeidheid blijft groot probleem na herstel van covid

Bron: Erasmus MC, 29 september 2021

Bij meer dan de helft van de ex-covidpatiënten blijft vermoeidheid een grote rol spelen na ontslag uit het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of the American Thoracic Society.

Herstel van een paar nachten slecht slapen duurt veel langer dan je denkt

Bron: Welingelichte Kringen, 27 september 2021

Een uurtje eerder naar bed en die korte nachten zijn weer ingehaald, denk je misschien. Maar dat is niet zo, blijkt uit nieuw onderzoek. Je lichaam heeft veel meer tijd nodig om te herstellen.

Mentale gezondheid Nederlanders was de laatste twintig jaar nooit zo slecht

Bron: Algemeen Dagblad, 3 september 2021

De ervaren psychische gezondheid van Nederlanders bereikte in het eerste halfjaar van 2021 het laagste punt sinds 2001, toen het statistiekbureau CBS de eerste meting deed. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn mensen minder goed geluimd. Jongvolwassenen voelen zich het vaakst somber.

WHO verwacht 40 procent meer mensen met dementie in 2030

Bron: Welingelichte Kringen, 2 september 2021

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat in 2030 het aantal mensen met dementie in de wereld met 40 procent is gestegen, van 55 miljoen naar 78 miljoen. Deze verwachte stijging wordt veroorzaakt door zowel bevolkingsgroei als vergrijzing.

Verbeter je gesprekstechnieken bij patiënten met chronische aandoeningen

Vrijdagmiddag en -avond 5 november en zaterdag 6 november

Therapeuten die de NPi-cursus ‘Motiverende gespreksvoering bij mensen met een chronische aandoening’ hebben gevolgd kunnen zich verder bekwamen in het gebruik van motiverende gesprekstechnieken bij deze doelgroep in de tweedaagse verdiepingscursus op 5 en 6 november 2021. Deze training wordt verzorgd door Alex Vaassen en Liesbeth van Zuiden.

Mindfulness- en acceptatietherapie niet effectiever bij behandeling fibromyalgie

Bron: DOQ*, 1 september 2021

Therapie voor fibromyalgie, gebaseerd op mindfulness en acceptatie van de ziekte, is niet effectiever gebleken dan de standaardtherapie. Dat schrijven Noorse onderzoekers in het tijdschrift BMJ Open. Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig naar de effecten van therapieën in een eerder ziektestadium.
* Aanmelden noodzakelijk

Hoe krijg je grip op (chronische) pijn en vermoeidheid?

26 november en 10 december

Mensen met somatisch onvoldoende verklaarde klachten als chronische pijn en vermoeidheid stuiten haast zonder uitzondering op onbegrip in hun omgeving. De cursus ‘Grip op (chronische) pijn en vermoeidheid’ heeft tot doel het ‘onvoldoende verklaarde’ begrijpelijk te maken. Na deze cursus ben je op de hoogte van de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (chronische) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en kun je deze op de cliënt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken.

Je moet elke dag op dezelfde tijd naar bed: en nog vier mythes over slaap

Bron: Welingelichte Kringen, 1 september 2021

Lekker slapen is belangrijk. We weten allemaal dat een slechte nachtrust ons humeur niet ten goede komt. Ook onze gezondheid heeft eronder te lijden. Niet voor niets, wordt er heel wat geschreven over slaap. Maar wat is wel en niet waar?

Meer informatie over de NPi-service