Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Psychosomatiek nog een keer op een rijtje.
Andrews N. European Journal of Pain 2020, met een vertaalslag van Sanneke Don PhD, Psychosomatisch fysiotherapeut
Terwijl een deel van de chronisch pijnpatiënten activiteiten vermijdt is er ook een groep die vaak over zijn/haar grenzen gaat. Om deze overactiviteit in kaart te brengen ontwikkelden Australische wetenschappers een nieuwe vragenlijst: de 'Overactivity in Persistent Pain Assessment' (OPPA). In deze studie bepaalden ze of het meetinstrument betrouwbaar is door gegevens van 333 patiënten te analyseren. Benieuwd naar deze nieuwe vragenlijst? Lees het hele referaat.
Franco K. European Journal of Pain 2020, met een vertaalslag van dr. Aleid de Rooij, fysiotherapeut en onderzoeker
Training geldt als één van de primaire behandelvormen voor mensen met chronische pijn. Desondanks rapporteren veel studies niet in welke vorm, hoe vaak en hoe lang chronisch pijnpatiënten zouden moeten trainen. Met dit systematische literatuuronderzoek met gegevens van 3.562 patiënten uit vijftig studies schijnen Braziliaanse wetenschappers licht in die duisternis. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het referaat.
Loeffler A. Pain 2020, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG
Veel studies wijzen uit dat pijn en eenzaamheid met elkaar samenhangen, maar het was nog altijd onduidelijk wat hiervan de oorzaak is en wat het gevolg. Britse wetenschappers gebruikten gegevens van bijna vijfduizend mensen uit een grote longitudinale studie onder 50-plussers om de richting van dit verband te achterhalen. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dit referaat.
Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.
Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.
Duur: 27:46 min | Spreker: Dr. Kasper Janssen, sportarts
Sportarts Kasper Janssen vertelt over hoe het slapende lichaam herstelt en beschrijft waarom iedere therapeut slaap zou moeten promoten. Ook belicht hij de powernap en hoe dit kan helpen om dagelijks effectiever te zijn en je fitter te voelen.
Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.
Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.
Dat veel patiënten na een IC-opname nog jaren fysieke, cognitieve en financiële problemen houden, was al bekend. Onderzoekers van het Radboudumc stellen nu dat ook mantelzorgers van IC-patiënten vaak met zulke problemen kampen (BJGP Open. 2020;4:bjgpopen20X101061). * Voor deze bron moet worden betaald.
De COVID-19 pandemie en bijbehorende maatregelen hebben geleid tot waardevolle inzichten in de behandeling en begeleiding van jonge mensen met narcolepsie. Het biedt bovendien een onderbouwing van het belang van gepersonaliseerd onderwijs voor deze groep jongeren.
Netwerkbijeenkomsten, kerstborrels en nieuwjaarszoenen: het hoeft nu (even) niet. Driekwart van de mensen vindt het ook prettig dat er door de coronamaatregelen minder druk is om mee te doen met allerlei sociale activiteiten, blijkt uit een poll van Psychologie Magazine onder ruim 1300 mensen.
De mentale impact van de eerste lockdown was ernstig voor patiënten met psychische aandoeningen. Symptomen van depressie, angst, bezorgdheid en eenzaamheid namen echter juist meer toe bij mensen zónder psychische aandoeningen. Hoe is dat te verklaren?
Voor de meeste behandelingen die patiënten met fibromyalgie aangeboden krijgen, is weinig wetenschappelijk bewijs. Uit een recente systematische review en meta-analyse blijkt alleen een bescheiden effect van cognitieve gedragstherapie, antidepressiva of middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. * Voor deze bron moet worden betaald.
Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies. Gemiddelde beoordeling door oud-deelnemers: 8,6 (!).
Neuroloog Geert Jan Groeneveld ontwikkelt methoden waarmee al in de ontwikkelfase van geneesmiddelen aangetoond kan worden of het middel doet wat het hoort te doen. Dit doet hij op het gebied van nieuwe geneesmiddelen voor neurologische aandoeningen en voor pijn.
Samen met patiënten, naasten en professionals is onder begeleiding van Akwa GGZ de zorgstandaard voor psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen ontwikkeld. Naast posttraumatische-stressstoornis (PTSS) wordt er in de zorgstandaard aandacht besteed aan acute stressstoornis, persisterende complexe rouwstoornis en hechtingsstoornissen.
Landelijke behandelorganisatie Psyned ziet sinds de start van de tweede corona golf een verdubbeling in het aantal behandeltrajecten dat organisaties aanvragen voor hun werknemers. [...] De vraag naar hulp bij psychische klachten op de werkvloer stijgt al sinds het begin van corona, maar nu opvallend snel.
Binnen de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie blijkt er een grote behoefte te bestaan aan een praktische cursus over de aanpak van cliënten met medisch onvoldoende verklaarde chronische pijn en vermoeidheid. Het NPi komt met de tweedaagse cursus ‘De gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn en vermoeidheid. Een praktische training’ tegemoet aan de behoefte uit het werkveld. Hierin worden de vaardigheden die de behandelaar dient te beheersen in de begeleiding van deze complexe cliëntengroep actief getraind.