NPi-service Psychosomatiek

Referaten

Wat vertel je je patiënten over placebo- en nocebo-effecten?

Evers A. Psychotherapy and Psychosomatics 2020, met een vertaalslag van Sanneke Don PhD, Psychosomatisch fysiotherapeut

Dat placebo- en nocebo-effecten de behandeling beïnvloeden is inmiddels wel bekend, maar kun je dit ook gebruiken in je therapie? En vertel je dat dan tegen je patiënt? 27 internationaal vooraanstaande wetenschappers bundelden hun kennis en formuleerden hierover een aantal adviezen. Benieuwd wat zij vinden? Lees het NPi-service referaat.

Meer bewegen door mindfulness

Sala M. Psychosomatic Medicine 2020, met een vertaalslag van Eva Thekla Grein, MSc neuropsychologie, gezondheidszorgpsycholoog en fysiotherapeut

Kan mindfulness trainen ervoor zorgen dat inactieve volwassenen meer en intensiever bewegen? Die vraag willen Amerikaanse wetenschappers beantwoorden. In hun pilotstudie bij vijftig zeer inactieve deelnemers zochten ze uit of een mindfulness-interventie haalbaar, acceptabel en zinvol is. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.

Sociale steun stimuleert lichaamsbeweging, maar hoe werkt dat?

Stevens M. British Journal of Health Psychology 2020, met een vertaalslag van Annemarieke Fleming MA Post MSc, gezondheidszorgpsycholoog BIG

Het effect van leefstijlinterventies is enorm wisselend. Vooral bij mensen met chronische pijn blijft resultaat vaak uit. Zou sociale steun hierin een positieve rol kunnen spelen? Eerdere studies wijzen op een relatie tussen lichaamsbeweging en het sociale netwerk. Maar hoe zit dat dan? En welke rol speelt pijn hierin? Die vragen beantwoorden Australische wetenschappers met analyses van meer dan twaalfduizend mensen. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees het NPi-service referaat.

Literatuurlijst 2021-1

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Psychosomatiek.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Overdag effectief pauzeren is 's nachts beter slapen!

Duur: 27:46 min | Spreker: Dr. Kasper Janssen, sportarts

Sportarts Kasper Janssen vertelt over hoe het slapende lichaam herstelt en beschrijft waarom iedere therapeut slaap zou moeten promoten. Ook belicht hij de powernap en hoe dit kan helpen om dagelijks effectiever te zijn en je fitter te voelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Poli gaat patiënten begeleiden bij het afbouwen van antidepressiva

Bron: NOS, 25 februari 2021

Het is voor patiënten en artsen niet altijd duidelijk wanneer en op welke manier een patiënt het beste kan stoppen met antidepressiva. Dat terwijl meer dan een miljoen mensen in Nederland medicijnen slikken tegen depressie en angststoornissen.

Trimbos: meer psychische klachten in coronatijd

Bron: Skipr, 25 februari 2021

Het Trimbos-instituut ziet een toename van psychische klachten tijdens de coronacrisis. Uit een peiling onder bijna 1300 mensen eind januari blijkt dat de deelnemers hun leven een 6,6 gaven, tegenover een 7 in de maanden daarvoor.

‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’

Bron: AD, 25 februari 2021

Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.

Burn-out: een ongrijpbaar fenomeen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde *Voor deze bron moet worden betaald

De diagnose wordt vaak gesteld, maar waarover hebben we het nou precies als we een burn-out constateren? Zolang dat niet duidelijk is, blijft doeltreffend behandelen lastig, betoogt psychiater Christiaan Vinkers.

Is acht uur slaap onhaalbaar? Geen nood, vijf uur is vaak al genoeg

Bron: AD, 21 februari 2021

Volgens slaaponderzoeker Merijn van de Laar (Maastricht University) moeten we ons minder druk maken over hoelang we slapen en zouden we het meer moeten hebben over hoe diep we slapen.

200 miljoen voor verbeteren welzijn jongeren en kwetsbare groepen

Bron: Skipr, 12 februari 2021

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad. “We hebben ook een welzijnscrisis. (…) Daar moeten we wat aan doen.”

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ voor algemeen practicus én psychosomatisch fysio- en oefentherapeut. Nog enkele plaatsen

Start op 3 maart 2021 (of op een later moment, zodra er fysiek weer les kan worden gegeven)

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies. Gemiddelde beoordeling door oud-deelnemers: 8,6 (!).

Zelfcompassie helpt mensen bij depressie

Bron: Nieuws voor diëtisten, 9 februari 2021

Mindfulnesstraining met extra aandacht voor zelfcompassie is effectief bij mensen met een terugkerende depressie. Door mild te zijn tegenover de eigen ervaringen nemen depressieve gevoelens af en leren mensen beter om te gaan met deze gevoelens.

Je kunt binnenkort objectief meten hoe gestrest je bent

Bron: Welingelichte kringen, 8 februari 2021

Ja, je bent moe en je voelt je opgejaagd, maar hoe gestrest je echt bent heb je meestal niet door. Ook voor artsen en wetenschappers is het moeilijk om objectief vast te stellen hoeveel stress iemand heeft. Maar daar is nu een oplossing voor: er is een draagbare chip ontwikkeld die in je zweet je stressniveau kan meten.

Leerlijn ‘Mobilizing Awareness’ voor fysio- en oefentherapeuten

april 2021

Het NPi organiseert de voor fysio- en oefentherapeuten interessante leerlijn ‘Mobilizing Awareness’. Hierin leert de deelnemer om disfunctionele, habituele (onbewuste) houdings- en bewegingsadapties en -compensaties te herkennen die het herstel van een verstoord bewegend functioneren in de weg staan, en deze therapeutisch te beïnvloeden door middel van sensomotorische reëducatie en vergroting van het lichaamsbewustzijn van de cliënt. Zowel bij de basiscursus (12-14 april 2021) als bij de 3e en 5e trap cursus (19-21 april resp. 22-24 april 2021) zijn nog enkele plaatsen vrij.

Tachtig procent van jongeren zit door corona tegen burn-out aan

Bron: Algemeen Dagblad, 6 februari 2021

Jongeren dreigen massaal uit te vallen door psychische problemen. Meer dan tachtig procent zit tegen een burn-out aan, blijkt uit nieuw onderzoek.

Bewegen en bewogen worden; benaderingswijzen van mensen met een psychiatrische aandoening

19 mei en 2 juni 2021

In deze nieuwe 2-daagse cursus wordt breed ingegaan op de meest voorkomende psychiatrische beelden of kenmerkend gedrag zonder dat de diagnose is gesteld (persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angst/stress-stoornissen, psychosen). De nadruk ligt op de praktijk van contact leggen en aanjagende factoren van symptomen.

Mentale gezondheid daalt tot dieptepunt sinds begin coronacrisis

Bron: Medicalfacts, 4 februari 2021

Sinds het begin van de coronacrisis was de kwaliteit van leven nog niet eerder zo laag: Noord-Nederlanders geven hun leven op dit moment gemiddeld een 6,9. Afgelopen zomer was dit nog een 7,7 en aan het begin van de coronacrisis een 7,4. Daarnaast heeft de onderlinge verbondenheid in Nederland een duik gemaakt: minder dan de helft van de mensen voelt zich nog verbonden met anderen, ten opzichte van 70% in maart 2020.

Cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ door prof. dr. Erik Peper uit de USA

7 en 8 juni 2021

Tijdens de cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. Erik Peper, experimenteel psycholoog en professor aan de San Francisco State University. Erik Peper is een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie.

Meer burn-out klachten op IC’s tijdens covid-19

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2 februari 2021

De eerste golf van covid-19 viel samen met een procentuele toename van het aantal IC-medewerkers met burn-outsymptomen, concluderen Nijmeegse onderzoekers. Zij hadden eind 2019 al een enquête onder het IC-personeel rondgestuurd, waardoor ze onverwacht een inkijk konden krijgen in het effect van de pandemie (Crit Care Med. 2021; online 28 januari).

Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

21 en 22 juni 2021

In deze cursus ligt de nadruk op de achtergronden van gedrag, zowel van de cliënt als van jou als therapeut. Waarom gedraagt de cliënt zich zoals hij doet? Door middel van ervaringsoefeningen krijgt de deelnemer inzicht in dit gedrag van de cliënt en zichzelf waardoor er gemakkelijker aangesloten kan worden bij de cliënt. Docenten: Alex Vaassen en Liesbeth van Zuiden. Gemiddelde beoordeling door oud-deelnemers: 8,8 (!).

Hersenactiviteit voorspelt effect antidepressiva

Bron: Amsterdam UMC, 26 januari 2021

Met het meten van de hersenactiviteit met EEG kan een psychiater beter antidepressiva voorschrijven dan op de traditionele manier van observatie en het voeren van een gesprek. Onderzoekers van Amsterdam UMC laten zien dat voorschrijven op basis van de nieuwe methode de respons op medicijnen verbetert en dat het aantal personen bijna verdubbelt bij wie de klachten verdwijnen.

‘Geef verwarde mensen geen boete bij handhaving avondklok’

Bron: Skipr, 26 januari 2021

Zorgorganisaties roepen handhavers op terughoudend op te treden tegen mensen met psychische problemen in de handhaving van de avondklok. Zij zijn vaak niet in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen. Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen, stellen de belangenorganisaties MIND, V&VN en de NVVP.

Hardnekkige lagerugpijn tegengaan vergt een lange adem, en ‘dokter Google is een slechte raadgever’

Bron: Volkskrant, 22 januari 2021

Ruim een miljoen Nederlanders worstelen met lagerugpijn en vaak is de oorzaak onbekend. Patiënten stuiten op een woud van behandelaars, waarin een oplossing niet snel gevonden is. Wat werkt? ‘Hulpverleners die roepen: ik help je snel van je rugpijn af, moet je niet serieus nemen.’

Eenzaamheid: 'Kan net zo schadelijk zijn als 15 sigaretten op een dag'

Bron: Nu.nl, 20 januari 2021

Door de coronacrisis is alleen zijn voor veel mensen voorlopig het nieuwe normaal geworden. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Maar is het altijd slecht om je eenzaam te voelen?

Stemmings- en angststoornissen verhogen het risico op hartziekte en andere cardiometabole aandoeningen

Bron: Trimbos Instituut, 13 januari 2021

Het hebben van een stemmings- of angststoornis verhoogt het risico op het ontstaan en voortduren van cardiometabole aandoeningen zoals diabetes, hartziekte, hoge bloeddruk en beroerte. Dit is één van de bevindingen uit recent onderzoek van het Trimbos-intituut.

Meer informatie over de NPi-service