Escriche-Escuder A. BMJ Open 2020, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper
In dit systematische literatuuronderzoek zochten twee Spaanse wetenschappers uit welke criteria voor trainingsopbouw bij peesklachten het beste zijn onderzocht. Moet pijn leidend zijn? Of zouden andere criteria bepalend moeten zijn voor de trainingsintensiteit? Lees hun bevindingen in dit NPi-service referaat.
Jukic I. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog
Wat als blijkt dat krachttraining met meer pauzes tussen de herhalingen leidt tot grotere trainingseffecten? Zijn dan alle traditionele trainingsprogramma’s achterhaald? Of moeten we het kind niet met het badwater weggooien? Een internationale groep sportwetenschappers analyseerde de literatuur over alternatieve indelingen voor series (en herhalingen) tijdens krachttraining. Hun interessante conclusies lees je in dit NPi-service referaat.
Thornton J. British Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT
Verschilt de behandeling van lage rugpijn bij sporters met die van de ‘gewone man’? In de praktijk vaak wel: sporters krijgen meer injecties, liggen sneller onder de MRI en de quick-fix is heilig. Een internationale groep wetenschappers sloeg de literatuur erop na om te zien welke therapievormen het beste werken voor sporters met lage rugklachten. Lees hun bevindingen in dit NPi-service referaat.
Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.
Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.
Duur: 30:47 min | Spreker: Prof. dr. Hein Daanen
In de webcast spreekt prof. dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, over presteren in de warmte. Hij vertelt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan de omgevingstemperatuur, waarom sporters minder goed presteren in warmte, wat de beste methodes zijn om te acclimatiseren en hoe sporters zichzelf vooraf kunnen koelen.
Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.
De hoge eisen in topsport maken dat na trainingen en wedstrijden vermoeidheid optreedt. Nederlandse onderzoekers lieten recent zien dat naarmate topsporters vermoeider zijn, het juist moeilijker voor hen is om ‘af te schakelen’.
De Nederlandse Sportraad wil dat de overheid tot 2030 jaarlijks honderden miljoenen investeert in de sport in Nederland. Het recht op sport moet worden vastgelegd.
Wist je dat de helft van alle verplaatsingen te voet, recreatief of sportief van aard is? En dat dit samen tweederde van de totale afstand is die te voet wordt afgelegd? (Haas & Hamersma 2019). De nationale wandelmonitor laat bovendien zien dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens wandelen voor hun plezier: dat leverde in 2018 maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op!
Iedereen voelt aan dat sport en bewegen van waarde zijn voor mensen met een fysieke beperking. Maar is die waarde uit te drukken in geld? Wat levert het de maatschappij op als deze groep in toenemende mate aan de beweegrichtlijnen voldoet? En hoe belangrijk is een sporthulpmiddel daarbij?
Veel mensen denken bij ongewenst urineverlies misschien aan pas bevallen vrouwen of ouderen in een verpleeghuis. Maar niets is minder waar: ook veel jonge topsporters hebben last van zogeheten urine-incontinentie, zo blijkt uit Spaans onderzoek.
Enkele tienduizenden mensen met een beperking sporten of bewegen niet omdat ze in het web van verschillende instanties niet de juiste hulp krijgen. Pogingen om de vaak kostbare hulpmiddelen vergoed te krijgen én advies over het juiste hulpmiddel blijkt in de praktijk lastig voor deze doelgroep.
De nieuwe hardloopschoen zorgt voor een paradigma-shift in de wedstrijdsport, maar kan ook de doorsneeloper helpen. De sprinter profiteert niet.
Binnensportbonden en belangenorganisaties doen een dringende oproep aan het (demissionaire) kabinet en de Tweede Kamer om meer oog te hebben voor de mensen die door de coronamaatregelen nog niet kunnen sporten in sporthallen en -zalen. Zij presenteren in hun oproep dalende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen.
Moet je patiënten met een gescheurde voorste kruisband direct opereren? Of is het beter ze stap voor stap te laten genezen met rust en fysiotherapie? Het Erasmus MC is een grote stap dichterbij het antwoord.
Wil je als fanatieke sporter nog harder knallen, dan kun je gewoon naar je dagelijkse kopje koffie grijpen. Want wist je dat cafeïne je sportprestaties flink kan verbeteren? Dat is nu in recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure.
Een zeer omvangrijke internationale studie wijst uit dat operaties van patiënten die positief hebben getest op Covid-19, indien mogelijk zeven weken moeten worden uitgesteld. Het blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief getest hebben.
Tijdens deze tweedaagse cursus bespreken we alle belangrijke hoofd- en nevenoefeningen binnen krachtraining tot in detail; vooral door veel zelf te doen en te ervaren. Hiermee werk je tijdens de cursus aan je eigen technische vaardigheid en krijg je van docenten tools en coaching strategieën voor het perfectioneren van je eigen techniek, maar ook van de techniek van je revalidant/sporter.
Sporten is goed voor de gezondheid en zeker in deze grillige tijden belangrijk als mentale opsteker. Toch zijn we steeds minder gemotiveerd om aan ons lichaam te werken. Hoe kunnen we het tij keren?
Na deze masterclass kan de deelnemer weloverwogen keuzes maken over de wijze van aanbieden en het geven van feedback binnen de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie.
Steeds meer jongeren melden zich in de coronacrisis met mentale klachten. Wat ze in hun vrije tijd het meest missen, kan een deel van de oplossing zijn. Waarom maken we juist nu niet meer gebruik van de kracht van sport en bewegen?
In deze specialisatie-cursus worden alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van 4 casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen sportrevalidatietraject.
Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseerden TU Delft, NOC*NSF, KNSB en Innovatielab Thialf Nederlandse topschaatsers. Het meetsysteem is vorige week in Heerenveen gebruikt om luchtweerstand rondom bewegende schaatsers te meten en zichtbaar te maken.
Na afloop van de cursus kan de deelnemer op basis van een analyse van de belastbaarheid van de sporter en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau).
Pezen zijn net elastiekjes. Ze rekken uit als je eraan trekt, en veren daarna weer terug. Dat gebeurt ook bij hardlopen. [...] De wetenschap gaat ervan uit dat, als je dat inzakken en terugveren goed beheerst, ongeveer 50% van de benodigde energie uit dat terugveren van de pezen komt. Het is dan ook, tot op zekere hoogte, de kern van het hardlopen: zonder inzakken komt die (min of meer) gratis energie niet beschikbaar. Dat 'goed inzakken en terugveren' kun je trainen. Wat is de invloed van heuveltraining daarop?
Na afloop van de cursus kan de deelnemer (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt): gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten; parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen; gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten); de belastingsvariabellen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.
Gebroken polsen, heupen en schouders. Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs.
In deze 2-daagse specialisatie-module leer je een heldere, methodische opbouw van het uithoudingsvermogen binnen een sportrevalidatietraject. Je kunt op evaluatiemomenten de juiste praktische inspanningstesten kiezen en uitvoeren en je weet welke stappen je moet maken richting return-to-play bij sporters op verschillende niveaus. Kortom een echte praktijkcursus met kennis en vaardigheden die je maandag direct in de praktijk kunt toepassen!