NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

De invloed van de excentrische fase op het sprongvermogen

Hoe kan je als (sport)fysiotherapeut je sporter hoger laten springen? Beïnvloedt de snelheid van het inzakken (de excentrische fase) tijdens sprongtraining de kracht- en snelheidsproductie tijdens het omhoogkomen (de concentrische fase)? Spaanse wetenschappers onderzochten vier verschillende excentrische tempo’s tijdens het springen met een counter movement met halterstang met verschillende gewichten. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het hele referaat!

- Int J Sports Physiol Perform 2024, Hernández-Davó et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Midden- en lange afstandlopers presteren beter als zij aan krachttraining doen

Krachttraining is tegenwoordig vaak een vast onderdeel van het trainingsprogramma voor midden- en lange afstandlopers. Wetenschappelijke studies onderbouwen dat krachttraining bijdraagt aan de loopeconomie en loopprestaties. Maar welke krachttrainingsmethode is het meest effectief? Heeft krachttraining ook effect op andere indicatoren voor de loopprestatie, zoals bijvoorbeeld de maximale zuurstofopname (VO₂max)? Chileense wetenschappers onderzochten dit in hun systematische review met meta-analyses. Wil jij weten wat zij vonden? Lees dan het hele referaat.

- Sports Medicine 2024, Llanos‑Lagos et al.
- Anna Smit, MsFT, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

NIEUWE PODCAST: 'Zorgt het VolleyVeilig programma voor minder blessures bij de volleybaljeugd?'

Deze aflevering gaat over VolleyVeilig, een warming-up die speciaal is ontwikkeld voor jonge volleyballers om het aantal blessures terug te dringen. Hoe effectief is VolleyVeilig? Zorgt het programma inderdaad voor minder blessures bij de volleybaljeugd?
-> Log in en luister

E-learning 'Hardloopgerelateerde knieblessures: preventie en behandeling'

Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures? 
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2024-5

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Preoperative Rehabilitation Enhances Mental and Physical Well-Being in Anterior Cruciate Ligament-Injured Individuals: A Mixed Methods Study
-> Journal of Sport Rehabilitation

Uit het archief

-> Betaalt blessurepreventie zich uit?
-> Hamstringblessures: risicomanagement en preventie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Sporten in kletsnat weer is minder leuk, maar wel gezond: ‘Als het regent is de lucht rijk aan zuurstof’

Bron: AD, 13 juli 2024*

Deze zomer bewegen we helaas vaker in kletterende regen dan lekker in het zonnetje. Hoe motiveer je jezelf om toch van de bank te komen en naar buiten te gaan als het giet? Volgens sportarts John Sterkenburgh heeft sporten in de regen juist voordelen voor je gezondheid die je bij droog weer niet hebt. ,,Lichaam en geest krijgen een positieve oppepper.”

Goed om te zien dat je geïnteresseerd bent in onze content. Onafhankelijke informatie is alleen niet gratis. Je mag onze artikelen uitsluitend kopiëren voor persoonlijk gebruik. Zo zal je geen inbreuk maken op onze Algemene Voorwaarden. Vragen? Stuur een

Bron: ntvg, 16 juli 2024

Goed om te zien dat je geïnteresseerd bent in onze content. Onafhankelijke informatie is alleen niet gratis. Je mag onze artikelen uitsluitend kopiëren voor persoonlijk gebruik. Zo zal je geen inbreuk maken op onze Algemene Voorwaarden. Vragen? Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tien jaar geleden werd sportgeneeskunde erkend als medisch specialisme. Wat heeft dat tot nu toe opgeleverd? Een ochtend meelopen met sportarts Hans Tol: ‘Het gaat hier ook over het bevorderen van de gezondheid.’

Zo voorkom je blessures tijdens het sporten: “Dat is iets wat veel amateursporters vergeten”

Bron: Nieuwsblad, 13 juli 2024*

Huis- en sportarts Petra Bruggeman geeft tips om blessures te voorkomen.

Meer vrouwen lopen 50 km bij Vierdaagse: 'Heb net zulke lange benen als mannen'

Bron: NOS, 16 juli 2024

Bij de Nijmeegse Vierdaagse lopen steeds meer vrouwen 50 kilometer per dag, terwijl deze afstand alleen verplicht is voor mannen tussen de 18 en 50 jaar. Standaard lopen vrouwen tussen de 16 en 60 jaar 40 kilometer per dag bij het wandelevenement dat vandaag begint.

Waarom je sportmaatje harder afvalt dan jij, terwijl jullie hetzelfde doen

Bron: Scientias, 15 juli 2024

Je gaat met je vriendin naar de sportschool, doet precies dezelfde work-out en toch vliegen bij haar de kilo’s eraf, terwijl jij blijft zitten met je blubberbuikje. Japanse onderzoekers zijn er eindelijk achter hoe het kan dat de een sneller gewicht verliest dan de ander na het sporten.

Eiwitten en krachttraining Dit is de gouden combinatie om fit oud te worden volgens onderzoekers

Bron: RTL, 9 juli 2024

Aan ouderdom ontkomt niemand – hoewel de één een stuk fitter blijft dan de ander. Wetenschappers uit Wageningen focussen zich op een cruciale combinatie om ook als senior nog vitaal door het leven te gaan: krachttraining en eiwitten. "Mijn 82-jarige vader struikelde laatst in de metro en viel niet."

EK-kater na verlies is te vergelijken met rouw (en zo ga je ermee om)

Bron: Telegraaf, 11 juli 2024

Verdriet, frustratie, zelfs tranen: het verlies van Oranje tegen Engeland maakt alle emoties los. De verloren wedstrijd en daarmee finale kan zelfs vergeleken worden met rouw. Hoe hiermee om te gaan?

WORD SPORTFYSIOTHERAPEUT EN BEGELEID TOPSPORTERS NAAR DE OLYMPISCH SUCCES

Bron: Han, 11 juli 2024

Ben je een fysiotherapeut met een passie voor sport en heb je ambitie om te werken op het hoogste niveau? Overweeg dan een specialisatie tot sportfysiotherapeut en krijg de kans om topprestaties te ondersteunen op evenementen zoals de Olympische Spelen!

Grote studie toont aan: sporten veel effectiever tegen depressie dan therapie of medicijnen

Bron: Scientias, 7 juli 2024

Mensen die depressief zijn krijgen al snel een voorschrift voor antidepressiva of een doorverwijzing naar de psycholoog, maar volgens Australische onderzoekers zouden zij veel beter af zijn als ze gingen sporten.

Waarom buikvet veel belangrijker Is dan BMI

Bron: Welingelichte Kringen, 7 juli 2024

We zijn allemaal heel serieus aan het kijken naar ons BMI, omdat dat een voorspeller zou zijn van gezondheidsrisico's. Alleen: dat is niet echt zo. Recent onderzoek wijst uit dat buikvet een betere voorspeller is van gezondheidsproblemen dan de Body Mass Index (BMI). BMI geeft geen volledig beeld van de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met vetophoping, vooral rond de buikstreek.

De sleutel tot succes: hoe kampioenen de druk de baas blijven

Bron: Alles over sport, 3 juli 2024

 

Voor sommige sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen kan de druk om te presteren intens voelbaar zijn. De verwachtingen zijn vaak hooggespannen – soms zelfs hoger dan wat ze zelf denken te kunnen. Er kan voor hen bovendien veel afhangen van een goede prestatie. In zulke gevallen neemt de spanning toe, en in plaats van dat ze kunnen genieten, hebben ze last van stress. Dit kan een nadelig effect hebben op hun prestaties. Het goede nieuws: hoe sporters omgaan met stress en presteren onder druk, is niet in beton gegoten. Ze kunnen het aanleren en verder ontwikkelen.

De ultieme strafschop bestaat: 'Oude stempel, inclusief Koeman, staat er niet voor open'

Bron: NOS, 2 juli 2024

Oranje en strafschoppen. Het is nooit een fijne combinatie geweest. Met de verloren penaltyserie tegen Argentinië op het WK in Qatar als recentste voorbeeld.

Praktische cursus ‘Sportrevalidatie’

>>> Vrijdagmiddag-avond 13 en zaterdag 14 september, vrijdagmiddag-avond 4 en zaterdag 5 oktober 2024

Sportrevalidatie is heel breed. De revalidatie is gericht op de periode dat de sporter geblesseerd raakt tot sporthervatting op het oude niveau. Soms is het oude niveau niet haalbaar, maar het streven is om binnen de grenzen het hoogst haalbare niveau te bereiken. Dit kan ook betekenen dat een sporter soms na revalidatie een beter niveau haalt dan in de periode voorafgaand aan een blessure.iteit'. Na afloop van de cursus kan je op basis van een analyse van de belastbaarheid van de sporter en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau).

Zo kunnen beleidsdomeinen landelijk samenwerken voor een gezonde beweegomgeving (2)

Bron: Alles over sport, 1 juli 2024

Bewegen staat voor velen gelijk aan sport. Maar het is meer dan dat – denk aan fietsen, buitenspelen (op school) en een ommetje in het park. Bewegen raakt naast het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook andere beleidsterreinen. Dat maakt domeinoverstijgende samenwerking op dit thema noodzakelijk. Amsterdam UMC heeft na onderzoek sterke punten en kansen vastgesteld voor de uitvoering van beleid voor een beweegvriendelijke omgeving in verschillende domeinen, zoals stedelijk ontwerp en onderwijs. Daarna zijn acties geformuleerd voor beleidsmedewerkers.

Masterclass: Anterieure kniepijn

>>> Vrijdag 20 september 2024

Na deze masterclass kun je op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. De behandeling gaat uit van de individuele patiënt als een complex geheel. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik je over kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren. Je bent in staat kritisch te reflecteren op het eigen handelen.

Bond: fysio’s dreigen er massaal de brui aan te geven

Bron: Skipr, 1 juli 2024

Meer dan zes van de tien eerstelijnsfysiotherapeuten, 65 procent, denkt er weleens over om met dit werk te stoppen, meldt de Fysiovakbond op basis van onderzoek onder 1330 collega’s in loondienst. Ze zijn met name ontevreden over de arbeidsvoorwaarden. Die geven ze gemiddeld met een 5,9 nog geen voldoende.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

>>> Maandag 30 september 2024

Na deze masterclass kan je de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Umc’s beginnen met expertisecentra voor betere post-covid-zorg

Bron: Skipr, 1 juli 2024

De universitaire medische centra in Maastricht, Amsterdam en Rotterdam (Erasmus MC) gaan binnen enkele weken expertisecentra opzetten om de zorg voor post-covid-patiënten te organiseren in hun regio. Binnen enkele maanden volgen ook de andere umc’s, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief. Het doel is een landelijk dekkend netwerk waar kennis en ervaring over post-covid-verschijnselen worden verzameld en gedeeld.

Spelend beter leren bewegen

>>> Woensdag 2 oktober en woensdag 9 oktober 2024

Hoe kun jij als (kinder) fysiotherapeut kinderen stimuleren en begeleiden naar een actieve levensstijl en de basis leggen voor een leven lang bewegen? In deze 2-daagse cursus nemen docenten Anco Bulk en Joris Hoeboer jou daarin mee. Je krijgt inzicht in de factoren die van belang zijn voor een leven lang bewegen middels de laatste inzichten in motorisch leren, het Physical Literacy concept en hoe een duurzame gedragsverandering blijvend is middels het I-change gedragsveranderingsmodel.

Geen tijd om te sporten? Ga dan snacken

Bron: Scientias, 1 juli 2024

We weten allemaal best dat sporten supergezond is, maar maak er maar eens tijd voor. Dat lukt lang niet altijd. Om toch voldoende beweging te krijgen, adviseren onderzoekers nu sportsnacks, en nee dat zijn geen mueslirepen of eiwitshakes, maar ultrakorte sessies waarin je intensief beweegt. Denk aan de trap op sprinten of naar de bushalte hollen.

Masterclass 'Sportfysiotherapeutische ketendiagnostiek'

>>> Woensdag 13 november 2024

Na deze masterclass kan je op basis van biomechanische principes en fysieke voorwaarden begrijpen hoe een sportspecifieke actie zoals een voetbaltrap, hockey sleeppush, speerworp etc. tot stand komt. Dit begrip van beweging leidt tot het specifiek inrichten van oefentherapie en sportspecifieke training in relatie tot blessures en prestaties. Het gaat dus uitdrukkelijk niet om 'wat' doe ik op welke manier ('hoe') maar steeds om het 'waarom'.

Er is een simpele, supergoedkope manier om nare bijwerking chemotherapie te voorkomen

Bron: Scientias, 1 juli 2024

Bij de behandeling van kanker gaat het al lang niet meer alleen om overleven. De kwaliteit van leven bij de mensen die genezen, wordt steeds belangrijker. En terecht: chemotherapie kan bijvoorbeeld leiden tot zenuwbeschadiging. Maar daar hebben onderzoekers nu iets op gevonden.

High Intensity Interval Training (HI-IT) bij volwassenen: praktijk en theorie

>>> Vrijdag 6 december 2024

Bied jij weleens interval training aan? Weet jij wanneer je intervallen van seconden en wanneer je intervallen van minuten moet gebruiken? En hoeveel rust je het beste kan hanteren? Waarom zou je dat doen? Wat voor effecten heeft HIIT nou precies op ons lichaam? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze cursus een antwoord. Deze cursusdag met 50% praktijk en 50% theorie geeft je up-to-date inspanningsfysiologische basiskennis én alle praktische ins en outs van hoog-intensieve intervaltraining.

Studie zoekt oplossing voor blijvende klachten door trage schildklier

Bron: Amazing erasmus MC, 1 juli 2024

Ongeveer tien procent van de mensen met een langzaam werkende schildklier houdt last van klachten zoals ernstige vermoeidheid en concentratieproblemen, ondanks de behandeling. In de podcast In Opname vertelt internist-endocrinoloog Marco Medici over de studie waarin hij en collega’s zoeken naar een oplossing.

Veel kleuters vertonen zorgwekkende motorische ontwikkeling

Bron: Vakblad vroeg, 30 juni 2024

Bijna 1 op de 5 kleuters vertonen een ongewenst patroon in hun motorische ontwikkeling, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Een zorgwekkende trend, want zij groeien hier niet zo maar overheen. De onderzoekers benadrukken dan ook het belang van vroege, gerichte interventies.

Veel kans op werk voor fitnessinstructeurs, advocaten en schoenmakers

Bron: NOS, 27 juni 2024

Wie advocaat wil worden of reisadviseur heeft geluk: die banen zijn toegevoegd aan het rijtje van meest kansrijke banen volgens het UWV. De overheidsinstelling doet voor de Spanningsindicator jaarlijks onderzoek naar kansrijke- en arme beroepen en heeft een aantal banen toegevoegd waarin dit jaar veel werk te vinden is.

Factsheet herstelmethoden

Bron: Alles over sport, 19 juni 2024

Topsporters gebruiken vaak herstelmethoden met het idee weer sneller op topniveau te kunnen presteren na intensieve inspanning. In deze factsheet lees je meer over het effect van veelgebruikte herstelmethoden – massages, (koud)waterbaden, compressiekleding, lichttherapie en meer – op zowel herstel als adaptatie.

Wat kun je doen tegen broze botten?

Bron: Welingelichte kringen, 15 juni 2024

Broze botten, ook wel bekend als osteoporose, zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij ouderen. Osteoporose maakt de botten zwakker en verhoogt het risico op breuken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de gezondheid van je botten te verbeteren en het risico op osteoporose te verminderen.

Oranje heeft 'goed gevoel' na uitzwaaiwedstrijd, maar baalt van blessures

Bron: NOS, 10 juni 2024

Na twee eenvoudige oefenzeges op Canada en IJsland (beide 4-0) was er bij Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk geen sprake van euforie. Teun Koopmeiners haakte in de warming-up geblesseerd af. "Hopelijk valt het mee, maar we zullen het zien. Dat is wel een smetje op de avond."

Bewegen tijdens de schooldag: samenwerking tussen gemeente en onderwijs

Bron: Alles over sport, 10 juni 2024

Beleidsmakers en leerkrachten komen niet dagelijks bij elkaar over de vloer. Toch kan goede samenwerking tussen gemeente en onderwijs de sleutel zijn tot een gezonde en actieve jeugd. In dit artikel delen de gemeenten Utrecht en Maastricht hun aanpak. Hoe keerden zij de dalende beweegtrend onder kinderen in hun gemeente? Wat hebben onderwijs en gemeenten te bieden op gebied van bewegen?

E-learnings, podcasts en meer