NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Is twee dagen hersteltijd na een krachttraining wel genoeg?

Krachttraining leidt meestal tot betere prestaties. Maar na hoeveel tijd is een sporter hersteld en klaar voor een volgende krachtsessie? Dit onderzochten Braziliaanse wetenschappers bij 14 getrainde mannen van gemiddeld 24 jaar door te kijken naar hun prestaties, bloedwaarden en spierpijngevoel. Benieuwd? Lees het referaat!
-- European Journal of Sport Science 2021, Goulart et al.
-- Kristel Lankhorst PhD, drs. Gerard van der Poel
>>> Lees in PDF

Kraakbeen is niet kwetsbaar; hardlopen is er zelfs goed voor!

"Hardlopen is slecht voor je kraakbeen" geeft 76.000 zoekresultaten op Google. Tijd om deze mythe te ontkrachten, moet deze internationale onderzoeksgroep hebben gedacht. In dit referaat lees je hun conclusies nadat ze 43 studies met MRI-beelden van 716 deelnemers combineerden om te bewijzen dat hardlopen niet schadelijk is voor gezond kraakbeen.
-- Sports Medicine 2021, Khan et al.
-- Nick Muhren Msc, Dennis van Poppel PhD
>>> Lees in PDF

Is sprongtraining in een agility ladder zinvol voor jonge voetballers?

De praktijk leert dat explosievere en behendiger voetbalspelers beter in staat zijn om op hoog niveau te presteren in vergelijking met spelers die dat niet zijn. Om explosiever en behendiger te worden kan het specifiek trainen op die vaardigheden op jonge leeftijd helpen. Spaanse en Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht of het toevoegen van plyometrie met behulp van een agility ladder in een voetbaltraining zinvol is bij 20 voetbalspelers onder 13.
-- International Journal of Sports Medicine 2021, Padrón-Cabo et al.
-- Kristel Lankhorst PhD, Maarten Barendrecht MSPT
>>> Lees in PDF

Blijf up-to-date

Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
>>> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF

Nieuw, interessant én gratis toegankelijk

Are landing patterns in jumping athletes associated with patellar tendinopathy? A systematic review with evidence gap map and meta-analysis
>>> Lees deze open access studie uit Sports Medicine

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Doordeweeks niet trainen? Dan is sporten in het weekend onverantwoord

Bron: Trouw, 27 november 2021

Geen doordeweekse trainingen meer na 17.00 uur, zo luidt een van de nieuwe coronamaatregelen. Bonden en verenigingen vrezen een blessuregolf. Is het wijsheid om de competities dan maar helemaal stil te leggen?

Doorverwijzen vanuit de zorg naar sport- en beweegaanbod: wat werkt?

Bron: Alles over Sport, 25 november 2021

Voldoende bewegen bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Mensen met chronische aandoeningen of een hoog risico daarop kunnen door zorgverleners gestimuleerd worden meer te bewegen. In dit artikel lees je wat doorverwijzen naar sport- en beweegaanbod kan opleveren en onder welke voorwaarden.

Helpt muziek je beter hardlopen?

Bron: Medicalfacts, 24 november 2021

Hardlopen is één van de populairdere sporten in Nederland. Tijdens het lopen luisteren we naar muziek. Speciale playlists en apps supporten je daarbij. We verzamelen data met wearables; zooltjes, smartwatches en telefoons, maar eigenlijk helpt niets daarvan je om echt beter te lopen. Wat nu als we alle data inzetten om je te helpen beter en blessurevrij te lopen?

Opnieuw zeer tevreden NPi-service lezers in 2021

Gemiddeld rapportcijfer: een 8,1

Uit de tevredenheidsenquête (oktober 2021) blijkt dat negen van de tien respondenten de NPi-service zou aanbevelen aan een collega. Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1 zijn ze bovendien zeer tevreden. De feedback van de lezers gebruiken we om de NPi-service in 2022 verder te verbeteren.

Factsheet warming-up

Bron: Topsport Topics, 23 november 2021

Het doel van een warming-up is om de daaropvolgende prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. De ideale samenstelling van de warming-up hangt af van verschillende factoren: de specifieke sport, de omstandigheden waarin de prestatie moet worden geleverd en de tijd tussen de warming-up en de wedstrijd.

Hockey Foundation laat kinderen uit lage inkomensgezinnen meedoen met sport

Bron: Alles over Sport, 23 november 2021

De Hockey Foundation zet zich in voor kinderen uit lage inkomensgezinnen. Dit doen ze door in achterstandswijken nieuwe hockeyverenigingen op te richten.

De kern van effectieve sprinttraining

Bron: SportKnowHow, 23 november 2021

Bij de sprint(training) staat het streven naar een korte contacttijd vaak centraal. En niet alleen bij de sprint. Allebei ten onrechte!

Masterclass 'Sportspecifieke preventie en revalidatie: een kritische benadering vanuit het perspectief van duurzaam presteren'

Zaterdag 18 juni 2022

Preventie is een hot item binnen amateur- en professionele sport. Welke programma’s zijn bewezen effectief? Hoe implementeer je een programma in de sportpraktijk. En hoe zorg je voor een goede compliance? Na deze cursus, onder leiding van o.a. Maarten Barendrecht, kunt u voor een team of sportvereniging een op maat gemaakt preventief (trainings)programma ontwikkelen en implementeren in de (sport)praktijk. Bekijk ook de korte videotrailer.

Living lab: zo verbindt Rotterdam jongeren en clubs via esports

Bron: Alles over Sport, 19 november 2021

Rotterdam ziet net als veel Nederlandse gemeenten een terugloop in sportdeelname bij jongeren vanaf 12 jaar. De gemeente is op zoek naar een oplossing die aansluit bij wat jongeren willen en experimenteert volop binnen het living lab 'Esports en de sportvereniging van de toekomst'.

Hoe werk je als buurtsportcoach samen met de zorg?

Bron: Alles over Sport, 18 november 2021

Patiënten die weinig ervaring hebben met sporten en bewegen vinden het lastig om in beweging te komen. Zij kunnen ondersteuning hierbij goed gebruiken. Eerstelijnszorgverleners moeten steeds vaker advies geven over een gezonde leefstijl en doorverwijzen naar sport- en beweegaanbod.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

Woensdag 15 december

Denk je nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie? Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen?  Weet je wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen?  Wil je antwoord op deze vragen?

Waarom sporten in de ochtend effectief is

Bron: Algemeen Dagblad, 18 november 2021

We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten.

Sport- en beweegakkoord Zwijndrecht in de praktijk

Bron: Alles over Sport, 12 november 2021

In Zwijndrecht sloegen sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de gemeente de handen ineen voor een lokaal sport- en beweegakkoord. Het sportakkoord wordt begeleid door Ad Wouterse, Arco Tempelaar en Sandra Vat.

Meer sporten leidt niet tot verhoogd risico op artritis in de knieën

Bron: NewScientist, 10 november 2021

Volgens sommige eerdere studies zou er een verband bestaan tussen de hoeveelheid lichaamsbeweging en het ontstaan van artritis in de knieën. Nu lijkt het erop dat lichamelijke activiteit daar toch geen invloed op heeft – behalve misschien bij zeer inspannende trainingen.

Webinar 'Revalideren kan je leren'

Maandagavond 20 december

Uit onderzoek blijkt dat 37% van de sporters met een voorste kruisbandletsel niet meer terugkeert op zijn of haar oude sportniveau. Dit ondanks dat ze fysiek gerevalideerd zijn. Waarom wordt er nog relatief weinig aandacht besteed aan het omgaan met een sportblessure? Bij sportblessures gaat de meeste aandacht uit naar het geblesseerde lichaamsdeel maar hoe kunnen we alle betrokken lichaamsfuncties optimaliseren om goed te kunnen herstellen? Aandacht voor de sporter zelf is heel belangrijk. Hoe reageert de sporter op een blessure? Welke emotionele reacties kun je verwachten? Hoe kan de sporter en jij als (sport)fysiotherapeut hier het beste mee omgaan? Welke psychologische interventies kun je tijdens een (sport)revalidatietraject toepassen om de sporters sneller en efficiënter te laten herstellen? Denk hierbij aan het omgaan met gedachten en emoties en het toepassen van ontspannings- en visualisatie-oefeningen.

Aanwezigheid van trainingsmaatjes beïnvloedt de 'session rating of perceived exertion'

Bron: Topsport Topics, 9 november 2021

Hoe zwaar sporters een training beoordelen, hangt af van de aanwezigheid van de coach en trainingsmaatjes. Dit blijkt uit Australisch onderzoek waarin sporters een hogere 'session rating of perceived exertion' (sRPE) rapporteren na de training in de aanwezigheid van anderen dan individueel.

Thijs Zonneveld: 'Gil, eis, roeptoeter. Want sport is geen hobby, maar levensbehoefte'

Bron: Alles over Sport, 9 november 2021

Thijs Zonneveld, wielerjournalist en columnist van Algemeen Dagblad, sprak voor Kenniscentrum Sport & Bewegen op 5 november 2021 een column uit bij het Kenniscafé 'Meer én beter bewegen voor de jeugd' in Ede – de afsluiting van de tweede Week van de Motoriek. Dit is zijn oproep tot 'een mentaliteitsverandering in de hele samenleving'.

Klein deel topsporters riskeert hartschade na coronabesmetting

Bron: NRC Handelsblad, 4 november 2021

Een klein percentage van de Nederlandse topsporters riskeert hartschade na een coronabesmetting. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC onder 85 topsporters blijkt dat ruim 4 procent van hen schade aan het hart opliep na een infectie.

Krachttraining binnen de orthopedische revalidatie

Vrijdagmiddag en -avond 25 maart en zaterdag 26 maart 2022

Krachttraining is een belangrijk instrument binnen de (sport)fysiotherapeutische praktijk en kent vele facetten. Om een sporter zowel recreatief als op topsportniveau optimaal en veilig te kunnen coachen en begeleiden, is een gedegen kennis over de technische uitvoering van krachttraining nodig. Kleine aanwijzingen of aanpassingen in de oefenstof kunnen een groot verschil maken en sporters behoeden voor vervelende blessures.

Het wordt kouder en natter, wat als je in het donker buiten wilt sporten?

Bron: Algemeen Dagblad, 4 november 2021

We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten

Zo kun je als gemeente sociale ongelijkheid in sport tegengaan

Bron: Alles over Sport, 27 oktober 2021

Sporten, bewegen of lid zijn van een sportvereniging: voor de één vanzelfsprekend, voor de ander helemaal niet. Sportdeelname kent veel sociale ongelijkheid.

Online verkorte masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel'

Woensdagmiddag 6 april 2022

Een sporter krijgt na een voorste kruisbandreconstructie niet zijn of haar normale functie van de knie terug. Uit recent onderzoek is gebleken dat slechts ongeveer de helft van de patiënten kan verwachten terug te keren op het competitief sportniveau van voor het letsel. Een toenemende zorg is, vooral bij jonge sporters, het hoge percentage recidief letsels. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op het vroegtijdig optreden van gonartrose. In deze masterclass licht dr. Alli Gokeler zijn vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toe. Daarbij is er aandacht voor de meest efficiënte trainingsvormen gebaseerd op optimaal leren en het verlagen van het risico op nieuwe blessures.

Hartaanval tijdens het sporten: zo ontstaat het en zo verlaag je het risico

Bron: RTL Nieuws, 24 oktober 2021

Sporten is gezond, maar iedereen kent wel een verhaal over een voetballer of een wielrenner die tijdens een wedstrijd of koers in elkaar zakt met hartproblemen. Hoe zit dat? Vandaag start de marathon van Rotterdam, in hoeverre moeten de deelnemers aan hun hart denken?

Meer informatie over de NPi-service