Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Steeds meer adolescenten zijn van jongs af aan betrokken bij een recreatieve of competitieve sportclub. Daarmee neemt het risico op blessures in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar toe. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar blessurepreventieprogramma’s. Onderzoekers uit Singapore namen deze studies onder de loep en kwamen met interessante conclusies over de implementatie van blessurepreventieprogramma’s. Wil je hier meer over weten? Lees dan het hele referaat!
- British Journal of Sports Medicine 2024, Zhang et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF
Maximale kracht draagt bij aan de prestaties van voetbalspelers. Hoe zorg jij ervoor dat de voetballers in jouw praktijk sterker worden? Behalve klassieke krachttraining is plyometrische training een veel gebruikte en beschreven methode om de maximale kracht van sporters te verbeteren. Maar hoe effectief is deze methode eigenlijk bij voetballers? Een groep wetenschappers dook in de grote hoeveelheid beschikbare gerandomiseerde studies over dit onderwerp en beschrijft deze uitkomsten in hun systematische review en meta-analyses. Wil jij weten wat zij vonden? Lees dan dit referaat.
- Sports med. open 2024, Sanchez-Sanchez et al.
- Anna Smit, MsFT, drs. Gerard van der Poel
-> https://npiservice.npi.nl/download/sportgezondheidszorg/pro/toets/NSSP-2024-6a-Sanchez-Sanchez-Plyometrie-kracht-voetbal.pdf
Deze aflevering gaat over VolleyVeilig, een warming-up die speciaal is ontwikkeld voor jonge volleyballers om het aantal blessures terug te dringen. Hoe effectief is VolleyVeilig? Zorgt het programma inderdaad voor minder blessures bij de volleybaljeugd?
-> Log in en luister
Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie
- Sporten met een nieuwe heup
- De artrosepatiënt in beweging (Musculoskeletaal)
- Beweegtherapie helpt bij vermoeidheid, maar pas op voor PEM (Psychosomatiek)
- Groei- en overbelastingsklachten bij jonge adolescenten (Kinderen)
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
Effect of vertical, horizontal, and combined plyometric training on jump, sprint and change of direction performance in male soccer players.
-> Orthop J Sports Med
-> Trainingszones voor duurlopers: zo bepaal je of je in de juiste zone traint
-> Vergeet de cognitieve aspecten niet tijdens een kruisbandrevalidatie
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!
Hoe zorg je ervoor dat een technische wetenschappelijke innovatie op het gebied van sport en bewegen het lab overstijgt en de top- of breedtesport bereikt? Veel onderzoeken en innovaties belanden in de kast en worden uiteindelijk niet in de praktijk gebruikt. Gebruik in de praktijk gaat niet vanzelf – je hebt daarvoor een goede implementatiestrategie nodig. In de Sports Engineering Implementatie podcast hoor je alles over het implementatieproces. Om jou daarna uit te nodigen om ook aan de slag te gaan met implementatie.
Slechts tien minuten sporten en niet eens in de gym: dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar zogeheten fitness microdosing wérkt, volgens kenners. Eerst was daar microdosing van psychedelica. Bij deze trend, ontstaan in het Amerikaanse Silicon Valley, nemen mensen een zeer kleine hoeveelheid van een psychedelische drug zoals LSD of truffels om onder meer de productiviteit, creativiteit en het zelfbewustzijn te vergroten.
Steeds meer mensen dragen een smartwatch om hun pols. Deze slimme horloges beloven ons fitter, gezonder en bewuster te maken. Ze meten alles, van stappen tot hartslag en slaap, en helpen je gezonder te leven. Maar kunnen deze gadgets ook té veel van het goede zijn? Voor veel gebruikers van zogenoemde preventieve gezondheidstechnologieën (PHT’s), zoals smartwatches, begint het met een duidelijk doel: afvallen, beter slapen of meer bewegen. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of Consumer Affairs, blijkt echter dat de manier waarop mensen hun smartwatch gebruiken sterk varieert, afhankelijk van wat ze willen bereiken.
Goed nieuws voor carrièregerichte mensen die hun wekelijkse portie lichaamsbeweging in het weekend proppen: nieuwe onderzoeksresultaten suggereren dat deze “weekendsporters” mogelijk net zo goed beschermd zijn tegen een breed scala aan ziekten als mensen die hun beweging gelijkmatiger over de week verdelen. Een omvangrijke studie, uitgevoerd door wetenschappers van het Massachusetts General Hospital in Boston, werpt nieuw licht op de effecten van verschillende bewegingspatronen
We zijn trots om aan te kondigen dat VeiligheidNL en de Nederlandse Vereniging Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS) de krachten hebben gebundeld in een innovatieve samenwerking
Het kabinet deelde op Prinsjesdag 2024 zijn financiële plannen voor komend jaar en maakte de plannen concreter voor de komende kabinetsperiode. In het regeerprogramma dat het kabinet-Schoof heeft uitgewerkt, staat een belofte voor een gezonder, sportiever en fitter Nederland. Maar er zijn ook financiële maatregelen aangekondigd die gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van sport en bewegen. Dit artikel beantwoordt vijf vragen over de gevolgen van die maatregelen.
Dat mensen in een lage sociaaleconomische positie (SEP) minder sporten en bewegen, is bekend. Zij ervaren ook vaker problemen op het gebied van gezondheid, welbevinden en meedoen. Maar hebben mensen in een lage SEP een andere voorkeur voor sport- en beweegaanbod? Dat onderzocht het lectoraat Kracht van Sport en Bewegen van Inholland, in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Bijna driekwart van de Nederlandse topsporters en veertig procent van hun coaches kampt met psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC samen met NOC*NSF dat vandaag gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Sport & Exercise Medicine.
Mensen met artrose (ook wel gewrichtsslijtage genoemd) hebben last van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Hierdoor worden coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen minder. Toch laten veel mensen zich tegenhouden om te gaan bewegen. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid, conditie en uithoudingsvermogen. Lees hier wat jij als zorgprofessional of sport- en beweegaanbieder het beste kunt adviseren aan de patiënt.
‘Voor mensen in een situatie van multiproblematiek is continuïteit superbelangrijk. Daarom is het belangrijk dat onze activiteit altijd doorgaat. Weer of geen weer, we verzinnen wel iets.’ Dat zegt Els Annegarn van de aanpak Gezond Noord van Doras (Amsterdam). Omdat het in beweging krijgen van mensen met multiproblematiek door veel sport-, zorg- en welzijnsprofessionals als een complexe opgave wordt gezien deelt zij met Ilse Rietdijk (InBeweging Utrecht) en Patricia Niemantsverdriet (voorheen GGZ West en Noord Brabant) hun lessen uit de praktijk.
Na bijna 400 kilometer en 18 uur windsurfen over de Noordzee kwam Bob van de Burgt (22) afgelopen nacht veilig terug op het strand van Scheveningen. De professionele windsurfer maakte de dubbele oversteek om geld in te zamelen voor onderzoek naar de progressieve spierziekte Duchenne.
Sporters presteren en ontwikkelen zich beter met een externe dan een interne focus van aandacht. Bij een externe focus richten sporters hun aandacht op de omgeving en het resultaat van hun bewegingen (bijvoorbeeld: ‘Duw het water weg’ bij zwemmen), terwijl ze bij een interne focus hun aandacht richten op het lichaam en de beweging zelf (bijvoorbeeld: ‘Sla je armen achteruit’). In deze factsheet lees je meer over een externe focus van aandacht en hoe je die kunt bevorderen in de praktijk.
Sporters presteren en ontwikkelen zich beter met een externe dan een interne focus van aandacht. Bij een externe focus richten sporters hun aandacht op de omgeving en het resultaat van hun bewegingen (bijvoorbeeld: ‘Duw het water weg’ bij zwemmen), terwijl ze bij een interne focus hun aandacht richten op het lichaam en de beweging zelf (bijvoorbeeld: ‘Sla je armen achteruit’). In deze factsheet lees je meer over een externe focus van aandacht en hoe je die kunt bevorderen in de praktijk.
Het Mulier Instituut voert elk jaar met de hogescholen HAN en Fontys de Contributie- en toegangsprijsmonitor uit om te zien of sport voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Deze informatie geeft gemeenten input voor het afstemmen van hun subsidies en financiële regelingen. Ook krijgen sportaanbieders inzicht in de gemiddelde contributies van hun sport. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste uitkomsten van de monitors van de afgelopen seizoenen tot nu.
Topsport heeft veel potentie om waarde te creëren voor de maatschappij. Veel Nederlanders genoten deze zomer van Olympische Spelen, EK voetbal en Tour de France. Toch staan de financiering en organisatie van topsport steeds meer onder druk. Voor het optimaal benutten van de maatschappelijke waarde van topsport en het aantrekken van duurzame financiering moeten we weten wat deze maatschappelijke waarden van topsport zijn – en onder welke voorwaarden. Lees in dit artikel over de zes belangrijkste waarden van topsport.
Doe de headset op en je kunt tafeltennissen, boksen en naar de sportschool. Van zulke sportspellen in virtual reality kan iedereen profijt hebben, zeggen wetenschappers: van topsporters tot de amateur die van de bank af wil komen.
Je doet alles volgens het boekje. En toch herstelt die kruisbandpatiënt minder goed en minder snel dan je had verwacht. Ligt het aan jou? Of spelen andere factoren een rol? In deze masterclass leer je hoe je kennis en inzichten over neuroplasticiteit kunt inzetten om patiënten na een voorste kruisbandletsel zo optimaal mogelijk te laten herstellen. Dit kan elke revaliderende VKB-patiënt helpen, maar is vooral nuttig bij patiënten die beperkt vooruitgaan tijdens een regulier VKB-revalidatieprogramma.
Wil je jouw patiënten nog beter helpen bij hun functionele herstel? Na dit webinar begrijp je waarom impliciete leermethoden essentieel zijn voor het aanleren van motorische vaardigheden. Prof. dr. Peter Beek laat je zien hoe je een uitdagende leeromgeving creëert die zorgt voor een hoge mate van retentie (= gedragsbehoud) en transfer naar activiteiten uit iemands dagelijks leven.
Na deze masterclass kun je op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. De behandeling gaat uit van de individuele patiënt als een complex geheel. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik je over kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren. Je bent in staat kritisch te reflecteren op het eigen handelen.
Hoe kun jij als (kinder) fysiotherapeut kinderen stimuleren en begeleiden naar een actieve levensstijl en de basis leggen voor een leven lang bewegen? In deze 2-daagse cursus nemen docenten Anco Bulk en Joris Hoeboer jou daarin mee. Je krijgt inzicht in de factoren die van belang zijn voor een leven lang bewegen middels de laatste inzichten in motorisch leren, het Physical Literacy concept en hoe een duurzame gedragsverandering blijvend is middels het I-change gedragsveranderingsmodel.
Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt): gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten; parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen; gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten); de belastingsvariabellen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.
Na deze masterclass kan je de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.
Bied jij weleens intervaltraining aan? Weet jij wanneer je intervallen van seconden en wanneer je intervallen van minuten moet gebruiken? En hoeveel rust je het beste kan hanteren? Waarom zou je dat doen? Wat voor effecten heeft HIIT nou precies op ons lichaam? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze cursus een antwoord. Deze cursusdag met 50% praktijk en 50% theorie geeft je up-to-date inspanningsfysiologische basiskennis én alle praktische ins en outs van hoog-intensieve intervaltraining.
Ben jij werkzaam in de langdurige zorg en wil je meer weten over gezonde slaap en slaapproblemen bij cliënten? Dan is dit webinar iets voor jou! Tijdens dit webinar worden de functies en mechanismen van gezonde slaap uitgelegd en wordt er ingegaan op hoe slaapproblemen kunnen worden gesignaleerd, gediagnosticeerd en behandeld.
Ken jij de verschillende vormen van hypermobiliteit? Wanneer zijn 'soepele gewrichten' pathologisch? Na het volgen van het webinar kun je het klinische fenotype van pathologische hypermobiliteit onderscheiden van reguliere hypermobiliteit en kun je dat gebruiken in je klinisch redeneerproces. Kijk jij mee?