NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Zorgt het VolleyVeilig programma voor minder blessures bij de volleybaljeugd?

Volleybal is een blessuregevoelige sport, vooral bij jeugdspelers. Het VolleyVeilig programma is een warming-up speciaal ontwikkeld voor volleyballers. Het doel is om met dit programma het aantal blessures te verminderen. Nederlandse wetenschappers onderzochten de effectiviteit van dit programma. De uitkomsten hiervan vind je in dit referaat.

- British Journal of Sports Medicine 2023, Verhagen et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Re-rupturen na een voorste kruisbandreconstructie: veel zelfvertrouwen verhoogt het risico

Welke kruisbandrevalidanten lopen meer risico op een nieuwe kruisbandblessure? Degenen met meer of minder zelfvertrouwen? En welke invloed heeft de snelheid waarmee ze revalideren? Amerikaanse wetenschappers analyseerden gegevens van 39 jonge sportsters tot 2 jaar na hun kruisbandrevalidatie en kwamen tot verrassende conclusies.

- Sports Health 2023, Zarzycki et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF

Podcast: 'Trainen voorafgaand aan een kruisbandoperatie'

Sporters die een kruisbandblessure oplopen, worden vaak niet direct geopereerd. Loont het als zij in de periode vóór hun kruisbandreconstructie al revalideren?
-> Log in en luister

E-learning 'Sporten met een nieuwe heup' (2 punten)

Sporthervatting na een totale heupoperatie. Wat kan je patiënt veilig doen met een nieuwe heup? Hoe lang duurt de revalidatie? En hoe bouw je de training op?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2023-4

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Submaximal Fitness Test in Team Sports: A Systematic Review and Meta-Analysis of Exercise Heart Rate Measurement Properties
-> Sports Medicine - Open

Uit het archief

-> Lopen slecht slapende sporters meer blessures op?
-> Sprongtraining en plyometrie: vooruit springend bereik je meer
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Nóg een reden waarom sporten goed voor je is: het verhoogt je pijngrens

Bron: Scientias, 27 mei 2023

Op allerlei manieren is lichaamsbeweging goed voor een mens. Het is gezond voor hart en vaten en bevordert de geestelijke gezondheid. Maar wist je dat het ook je pijngrens verhoogt? Toch maar naar de sportschool dus.

‘Met één preventieve maatregel kunnen tennissers risico op enkelblessures al verkleinen’

Bron: Medicalfacts, 26 mei 2023

Tennisser Tallon Griekspoor heeft woensdagavond zijn deelname aan Roland Garros weer op moeten geven in verband met een aanhoudende enkelblessure. Dat is dit seizoen niet voor het eerst. Terugkerende enkelblessures komen vaak voor, maar het risico hierop is wel te verkleinen.

Webinar 'Sportcardiologie en de rol van de fysiotherapeut'

Woensdagavond 7 juni 2023

‘Kun je zoveel sporten dat het juist nadelig wordt voor je hart?’ Dit is de centrale vraag waar de sportcardiologie zich op richt. Dit webinar focust op de meest centrale uitdaging in de sportcardiologie: het veilig sporten op verschillende niveaus (revalidatie tot topsport) in de aanwezigheid van (verdenking op) cardiale pathologie.Tijdens dit webinar leert de fysiotherapeut de sportcardiologische patiënt te herkennen, wordt stilgestaan bij de uitdagingen van sporten in de aanwezigheid van cardiale pathologie en worden handvatten besproken hoe om te gaan met (zeer) complexe casussen. We kijken hierbij naar de multifactoriële problemen die de individuele sportprestatie en ‘return to sport' belemmeren.

Swipe naar succes? Het effect van socialmediagebruik op sportprestaties

Bron: Alles over sport, 16 mei 2023

Social media zoals Facebook, Instagram en WhatsApp zijn steeds belangrijker in de wereld van topsporters. Veel sporters zitten vlak voor training en wedstrijden nog te scrollen, swipen en typen op hun telefoon. In hoeverre beïnvloedt socialmediagebruik de sportprestatie? Wat is er bekend in de literatuur over dit onderwerp?

In de praktijk met High Intensity Interval Training (HIIT) aan de slag bij volwassenen? Volg dan deze 1-daagse cursus.

Donderdag 8 juni 2023

Hoog Intensieve Interval Training (HIIT) is populair en kan, binnen en buiten de therapie-setting worden ingezet. Wil je weten hoe HIIT er praktisch uitziet en wanneer je intervallen van seconden en wanneer je intervallen van minuten moet gebruiken? En hoeveel rust je het beste kan hanteren? En vooral waarom je dat doet, wat voor effecten HITT nou precies heeft op ons lichaam? En welke intensiteiten en omvang je bij HIIT nastreeft? En bij welke cliënten en doelen je welke vorm van HIIT kunt inzetten? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze cursus een antwoord.

Hoe belangrijk zijn sport en bewegen voor ons welbevinden?

Bron: Alles over sport, 16 mei 2023

Welbevinden is al eeuwen het ultieme doel van individuen en de samenleving. Sport en bewegen dragen daar voor een belangrijk deel aan bij – denk aan gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en sociale relaties. Hoe is dat zichtbaar te maken? Economische wetenschappers ontwikkelden daarvoor de Wellbeing Valuation Approach. Onderzoeker Jelle Schoemaker van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zetten in maart de aanpak en resultaten voor sport, cultuur en vrijetijdsactiviteiten op een rij in een scoping review[1].

NIEUW: E-learning 'Leren revalideren – de psychologische aspecten van de fysiotherapeutische sportrevalidatie'

2 accreditatiepunten voor Algemeen of Sport

Welke emotionele reacties kun je verwachten bij een geblesseerde sporter? Hoe kun jij daar als (sport)fysiotherapeut het beste mee omgaan? En welke interventies kun je tijdens een revalidatietraject inzetten om sporters sneller en efficiënter te laten herstellen? Dat leer je in deze e-learning met 12 korte video's (+-70 min).

Tangentieel trappen de beste fietstechniek? Nee, concludeert deze bewegingswetenschapper

Bron: NewScientist, 15 mei 2023

Bewegingswetenschapper Dinant Kistemaker rekent af met de belofte van een populaire traptechniek en geeft bij aanvang van het fietsseizoen wat adviezen aan de liefhebber.

Komend najaar staan er 3 sportgerelateerde webinars op het programma. Zorg dat jij erbij bent!

Bekijk ook de webinars in de andere themagebieden

Dinsdag 26 september 2023: 'Hoofdletsels in de sport: de rol van de (sport)fysiotherapeut' met Edwin Goedhart, de sportarts van de KNVB. Dinsdag 28 november 2023: 'Elleboogblessures bij (werp)sporters' met dr. Anneluuk Lindenhovius, orthopedisch chirurg en fysiotherapeut Diede Bakker. Dinsdag 12 december 2023: 'Kraakbeenschade na een enkelletsel bij sporters' met arts-onderzoeker drs. Jari Dahmen en sportfysiotherapeut dr. Igor Tak.

Zo benut je de openbare ruimte beter voor sport en bewegen

Bron: Alles over sport, 15 mei 2023

Hoe zorg je ervoor dat de openbare ruimte in jouw gemeente beter wordt benut voor sport en bewegen? Zodat niet alleen de voorzieningen die je hebt aangelegd optimaal gebruikt worden, maar dat ook de juiste doelgroep erop af komt? Wat moet je daarvoor doen? Aan de hand van drie vraagstukken delen we een aantal tips en voorbeelden.

Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Maandagochtend, -middag en -avond 2 oktober en zaterdag 7 oktober 2023

Preventief bewegen speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Op het terrein van de preventie zijn meerdere disciplines actief. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut zich goed positioneert. De kracht van de fysiotherapeut ligt vooral in het aanbieden van een programma gericht op het structureel veranderen van het beweeggedrag van mensen.

Onderzoek: zo lang duurt het voordat sporten écht een gewoonte wordt

Bron: Nieuwsblad, 11 mei 2023

Zul je net zien: heb je jezelf voorgenomen om wekelijks trouw te gaan sporten, heb je na een aantal weken de handdoek al in de ring gegooid. De truc is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en vooral vol te houden. Maar hoelang duurt het voordat sporten echt een gewoonte wordt?

Masterclass 'Tendinopathiëen in de sport' met sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc en sportarts dr. Robert-Jan de Vos

Donderdag 5 oktober 2023

In 2017 besloot sportarts dr. Robert-Jan de Vos om een Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. Robert-Jan heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en heeft hij dus kennis van innovatieve behandelingen. Deze Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures.

Fitnessmiddeltjes niet zo onschuldig als ze lijken: dopingautoriteit waarschuwt voor schadelijke stoffen

Bron: AD, 9 mei 2023

DevDopingautoriteit waarschuwt jongeren: blijf weg van de razend populaire pre-workout-supplementen. Die middelen worden op sociale media heftig gepromoot, maar zijn gevaarlijker dan tieners en hun ouders denken.

Wil je meedenken om de NPi-service te verbeteren?

Gezocht: NPi-service lezers

Een groep internationale studenten van de Haagse Hogeschool onderzoekt hoe we gamingprincipes en spelelementen kunnen toevoegen aan de NPi-service. Om aan te sluiten bij de wensen van de eindgebruiker zoeken we een aantal NPi-service lezers die met ze willen meedenken. Lijkt dat je leuk? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Armoede en sport: ‘Ik had er geen ruimte voor in m’n hoofd’

Bron: Alles over sport, 9 mei 2023

Steeds meer mensen leven in armoede. Dat maakt het voor beleidsadviseurs en uitvoerende professionals nog belangrijker te weten wat er achter de voordeur speelt. Hoe kijken arme gezinnen aan tegen sport en bewegen, waarom doen ze dit (niet) en wat is ervoor nodig om mensen de positieve effecten van sport te laten ervaren? In deel 1 van 3: Riane Kuzee-Hoogeveen. “Een buddy zou me helpen.”

Inspanningsfysiologie en kinderen

Woensdag 8 november en woensdag 29 november 2023

Om voor kinderen een bewegings- of trainingsprogramma op te zetten, gericht op het verbeteren van de lichamelijke fitheid, is algemene kennis over de inspanningsfysiologie vaak niet voldoende. Trainingsrichtlijnen zijn over het algemeen gebaseerd op studies met gezonde volwassenen. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen! Door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Kennis van de motorische en fysiologische ontwikkeling zijn dan ook noodzakelijk.

Onderzoek: zo lang duurt het voordat sporten écht een gewoonte wordt

Bron: De Telegraaf, 8 mei 2023

Zul je net zien: heb je jezelf voorgenomen om wekelijks trouw te gaan sporten, heb je na een aantal weken de handdoek al in de ring gegooid. De truc is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en vooral vol te houden. Maar hoelang duurt het voordat sporten nou echt een gewoonte wordt?

Tweedaage ONLINE-cursus ‘Schouderpijnsyndromen’ met Martin Ophey MSc

Donderdag 9 november en donderdag 23 november 2023

In deze ONLINE cursus worden vanuit cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, de diagnostische fase, als de therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve. Er wordt online gewerkt met interactieve werkvormen en open gespreksvormen op basis van de casuïstieken. Tevens zullen elementen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden besproken.

Hersenmechanisme verklaart waarom we fouten maken onder druk

Bron: NewScientist, 7 mei 2023

Onderzoekers hebben een mechanisme in ons brein ontdekt dat we gebruiken voor het uitvoeren van taken in ruil voor een beloning. Mogelijk raakt dit mechanisme verstoord wanneer die beloning te hoog is.

Knieklachten: a state of the art

Vrijdagmiddag en -avond 10 november en zaterdag 11 november 2023

Na deze cursus kent je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Bovendien beschik je over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren.

Placebo-effect geldt ook voor sporten: je presteert beter als je gelooft dat je persoonlijk schema volgt

Bron: Scientias, 1 mei 2023

Sporten, je moet er vast weleens zin voor máken. Wel zo fijn als die taaie work-out dan maximaal effect sorteert. Uit onderzoek blijkt dat het placebo-effect daar een handje bij kan helpen.

Nieuwe Masterclass: Anterieure kniepijn

Donderdag 16 november 2023

Na deze masterclass kan je kritisch reflecteren op het eigen handelen en op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik na afloop over de kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren.

De vele verrassende voordelen van een goede sport-bh voor hardlopers

Bron: Scientias, 23 april 2023

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest, maar een goede voorbereiding is belangrijk om blessures te voorkomen. Én om je sportprestaties te verbeteren. Zo beschermt een goede sport-bh niet alleen tegen allerlei kwaaltjes, je gaat er ook harder door lopen.

Masterclass 'Blood Flow Restriction Training'

Woensdag 13 december 2023

Bij BFRT bind je de ledematen af met een soort tourniquet, om de terugstroom van bloed te beperken. Vervolgens train je met lichte gewichten. Dit is een manier om effectiever te trainen, blijkt uit onderzoek. Waarom is dit effectief? Er ontstaat mogelijk meer metabole schade dankzij het afknijpen van de bloedtoevoer. Dit terwijl er minder spierschade optreedt dan bij traditionele krachttraining. Hoe pas je BFR in de praktijk zo effectief mogelijk toe? Welke belastingsvariabelen gebruik je bij BFR-training? In welke fase van een sportrevalidatietraject heeft BFR-training een duidelijke meerwaarde? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze 1-daagsde cursus een antwoord.

2-daagse-praktijkcursus ‘Sportrevalidatie: specialisatie kracht’ met o.a. Dimitri Stefas MSc

Vrijdagmiddag en -avond 15 december en zaterdag 16 december 2023

In deze specialisatie-cursus worden alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van 4 casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen revalidatietraject. Tijdens de 4 casuïstieken wordt het revalidatietraject van sporters na een voorste kruisbandletsel, heup- en/of liespijn, hamstringletsel en enkelbandletsel besproken, geoefend en geëvalueerd. Tevens worden 1 of meerdere patiëntendemonstraties gedaan om voorbeelden vanuit de praktijk te laten zien.

E-learnings, podcasts en meer