NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Lopen slecht slapende sporters meer blessures op?

Dobrosielski D. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

Dat slecht slapen de prestatie van sporters vermindert is ruimschoots bewezen. Bij jongeren is ook bekend dat weinig en/of slecht slapen het risico op sportblessures vergroot. Maar geldt dat ook voor volwassenen? Of is de relatie tussen slaap en sportblessures bij volwassenen minder evident? In dit NPi-service referaat lees je de conclusies van Amerikaanse wetenschappers nadat zij twaalf cohortstudies analyseerden met gegevens van ruim duizend volwassen (top)sporters.

Sprongtraining en plyometrie: vooruit springend bereik je meer

Moran J. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Springen sporters hoger als ze in hun training vooral vooruit springen? En omgekeerd: springen sporters verder als ze in hun training vooral omhoog springen? Een internationale groep wetenschappers zocht in de literatuur wat effectiever is: vooral omhoog of vooral vooruit springen. Hun bevindingen lees je in dit NPi-service referaat.

Behandeladviezen bij Osgood-Schlatter vooral gestoeld op meningen van experts

Neuhaus C. Physical Therapy in Sport 2021, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Hoewel groeipijn rond de knieschijf vaak vanzelf overgaat heeft het een grote impact op het leven van jongeren. Wat zijn de behandelmogelijkheden bij de ziekte van Osgood-Schlatter? En hoe goed zijn die onderzocht? Op deze vragen hoopten Duitse wetenschappers een antwoord te vinden met een systematische literatuuronderzoek. Hun conclusie lees in je dit NPi-service referaat.

Literatuurlijst 2021-4

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Thermische belasting, thermoregulatie en specifieke voorbereiding voor sporters voor de Olympische Spelen in Tokyo

Duur: 30:47 min | Spreker: Prof. dr. Hein Daanen

In de webcast spreekt prof. dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, over presteren in de warmte. Hij vertelt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan de omgevingstemperatuur, waarom sporters minder goed presteren in warmte, wat de beste methodes zijn om te acclimatiseren en hoe sporters zichzelf vooraf kunnen koelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Wetenschappers: ‘Intensief sporten vergroot kans op ALS’

Bron: Welingelichte Kringen, 11 juni 2021

Vaak en hard sporten vergroot de kans op een motorneuronziekte bij mensen die daar genetische aanleg voor hebben, zeggen wetenschappers. ALS is de bekendste van deze groep zenuwaandoeningen.

Zo vaak zou je je sportschoenen moeten vervangen

Bron: Telegraaf, 9 juni 2021

Je favoriete sportschoenen doe je natuurlijk niet zomaar weg. Maar er komt een moment dat het echt tijd is om afscheid van ze te nemen. In dit artikel lees je wanneer je je oude sportschoenen het beste kunt vervangen om zo blessures te voorkomen.

Hoe voorkom en herstel je van blessures als je weer gaat sporten?

Bron: Algemeen Dagblad, 8 juni 2021

Nu de sportscholen weer opengaan en de groepssporten ook weer mogen plaatsvinden, zijn veel mensen weer volop in beweging. Hoe kun je het sporten gezond weer oppakken en blessures voorkomen, en hoe ga je met een blessure om wanneer je er toch een hebt?

Plyometrische sprongtraining verbetert de herhaalde sprintprestatie

Bron: Topsport Topics, 8 juni 2021

Plyometrische sprongtraining – waarbij sporters allerlei sprongen uitvoeren om de ‘stretch shortening cycle’ te bevorderen – verbetert de herhaalde sprintprestatie. Niet alleen de beste, ook de gemiddelde sprinttijd gaat vooruit.

Insecten als eiwitbron voor groeiende spieren

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben voor het eerst aangetoond dat het eten van insecten hetzelfde effect kan hebben als het consumeren van melkproducten. Eiwit uit meelwormen kan in de mens direct worden verteerd, waarna de opgenomen aminozuren de spiergroei stimuleren en als bouwstenen worden opgenomen in onze spieren.

‘Veel topsporters kampen met mentale problemen’

Bron: Medicalfacts, 4 juni 2021

Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie.

Online verkorte masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel'

Donderdag 10 juni 2021

Een sporter krijgt na een voorste kruisbandreconstructie niet zijn of haar normale functie van de knie terug. Uit recent onderzoek is gebleken dat slechts ongeveer de helft van de patiënten kan verwachten terug te keren op het competitief sportniveau van voor het letsel. Een toenemende zorg is, vooral bij jonge sporters, het hoge percentage recidief letsels. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op het vroegtijdig optreden van gonartrose. In deze masterclass licht dr. Alli Gokeler zijn vernieuwende ideeën over voorste kruisbandrevalidatie toe. Daarbij is er aandacht voor de meest efficiënte trainingsvormen gebaseerd op optimaal leren en het verlagen van het risico op nieuwe blessures.

Veel voetbalscouts denken toekomstige prof onder 12 jaar niet te kunnen herkennen

Bron: Alles over sport, 1 juni 2021

Veel scouts die voetballers onder de 12 jaar beoordelen, denken niet dat ze de toekomstige Messi’s en Ronaldo’s op die leeftijd kunnen herkennen. Scouts geven aan dat ze pas van een speler op bijna 14-jarige leeftijd kunnen inschatten of die potentie heeft om profvoetballer te worden.

Cursus High-intensity Interval Training (HIT) bij kinderen

Woensdag 16 juni

Uit de promotiestudie van klinisch inspanningsfysioloog en cursusleider dr. Maremka Zwinkels blijkt dat HIT ook goede resultaten laat zien bij kinderen met een fysieke beperking. Om jongeren met name in de thuissituatie structureel meer te laten bewegen en sporten, kan HIT ook binnen een therapiesetting heel goed gebruikt worden.

Bewegen is cruciaal op de twee sportiefste scholen voor voortgezet speciaal onderwijs

Bron: Alles over Sport, 27 mei 2021

Hoe zien de sportiefste scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) van Nederland eruit? Winnaar De Twijn uit Zwolle en runner-up Kristallis Aventurijn uit Nijmegen delen hun aanpak, tips en ervaringen. Zodat je er op je eigen school ook mee aan de slag kunt.

Praktische cursus ‘Sportrevalidatie’ in juni en juli. Nog twee plaatsen beschikbaar.

18, 19 juni en 2, 3 juli

Deze cursus is gestart op vrijdagmiddag 22 januari. De overige cursusdagen zijn verplaatst naar twee cursusweekenden in juni en juli 2021. In deze praktijkcursus is het centrale thema: hoe begeleid je sporters richting een verantwoorde return-to-sport. Hoe bepaal je het beginniveau? Welke stappen kan en mag je maken in de revalidatie? Welk stroomschema kun je hiervoor gebruiken? Hoe geef je een sporter vertrouwen in het herstel? Welke maatregelen kun je nemen om recidief letsels te voorkomen? Schrijf je in en bekijk het deel van 22 januari online.

Sporters presteren na hitte-acclimatisatie iets beter bij koele temperatuur

Bron: Topsport Topics, 26 mei 2021

Het is bekend dat sporters die moeten presteren in de hitte gebaat zijn bij vooraf wennen aan de warmte. Maar ook bij koelere temperaturen zorgt hitte-acclimatisatie voor betere duurprestaties. Dat blijkt uit een recente overzichtsstudie.

Studie: af en toe de trap nemen al genoeg voor langer leven

Bron: Welingelichte Kringen, 25 mei 2021

Bewegen is gezond, maar het is niet voor iedereen weggelegd om drie keer per week naar de sportschool te gaan of uren achtereen te wandelen. Voor hen is er goed nieuws: ook korte beweegmomenten dragen al bij aan een langer leven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onder meer Christopher Moore van de universiteit van North Carolina.

Masterclass 'Liespijn bij sporters'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdagochtend, -middag en -avond 6 juli

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure. De masterclass wordt met een 8,3 gewaardeerd na 84 beoordelingen. Bekijk voor de toelichting op het programma de korte videotrailer met de 2 kerndocenten.

‘Dramatische cijfers’: Nederlanders zijn door corona flink minder gaan sporten

Bron: Trouw, 20 mei 2021

NOC-NSF meldt weer dalende cijfers over sportbeoefening in clubverband onder Nederlanders. Het zijn ‘dramatische’ cijfers, aldus voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van de sportkoepel. Er zijn wel meer mensen ongeorganiseerd gaan sporten.

Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’ voor kinder- en sportfysiotherapeuten. Bekijk de videotrailer.

Woensdag 15 september

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

Risicovolle voedingssupplementen bevatten regelmatig niet-geregistreerde dopingstoffen

Bron: Topsport Topics, 12 mei 2021

Meer dan eenderde van de sportvoedingssupplementen die de Nederlandse Dopingautoriteit bestempelt als ‘risicovol’ en die op het label niet waarschuwen voor de aanwezigheid van dopingstoffen bevat toch zulke stoffen. Als topsporters deze supplementen gebruiken, riskeren ze niet alleen een positieve dopingtest.

Masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

Zaterdag 18 september

Hoe word je sterker of kun je meer vermogen leveren? Welke belastingsprikkels zijn hiervoor nodig? Wat is het minimale of maximale programma om nog trainingsresultaten te kunnen boeken? Welke trainingsvormen gaan niet samen of verstoren elkaars fysiologische adaptatiemechanismen? Hoe ontstaan contracturen of spierverklevingen? En hoe zijn deze het beste te behandelen? Wat zijn de effecten van stretching op kracht, lenigheid, spierpijn, blessurepreventie en de behandeling van (sport)blessures?

Meer vet verbranden tijdens het sporten? Neem eerst een espresso

Bron: AD, 10 mei 2021

Vergeet sporten op een nuchtere maag. Volgens een nieuwe studie zou cafeïne je vetverbranding een boost geven. ,,Het beste effect krijg je bij twee kopjes filterkoffie, of een stevige espresso”, bevestigt de Vlaamse topsportarts Servaas Bingé.

Masterclass 'Tendinopathiëen in de sport' met sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc en sportarts dr. Robert-Jan de Vos

Donderdag 4 november

In 2017 heeft sportarts dr. Robert-Jan de Vos besloten om de Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. Robert-Jan heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en heeft hij dus kennis van innovatieve behandelingen. Deze Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures.

Hoe je zo snel mogelijk conditie opbouwt - zonder blessures

Bron: AD, 22 april 2021

We hebben meer binnen gezeten dan ooit in de afgelopen herfst en winter. Dat komt onze conditie niet ten goede, blijkt uit dit recente onderzoek van Fit.nl.

Trainen na de lockdown vraagt veerkracht van de (aangekomen) jonge vechtsporter

Bron: Alles over sport, 22 april 2021

Als de kickboksschool moet sluiten in de eerste lockdown, probeert Anthony de eerste weken fit te blijven met hardlopen. Maar de motivatie zakt al snel weg. De coronacrisis vraagt veerkracht en heeft op veel manieren impact op jongeren als Anthony.

Vrouwen lopen relatief nog harder op nieuwe hardloopschoenen dan mannen

Bron: Trouw, 22 april 2021

Een nieuw, revolutionair type hardloopschoen dient zich aan. Opvallend: vrouwen profiteren meer van de nieuwe technologie dan mannen.

Factsheet motivatie

Bron: Topsport Topics, 21 april 2021

Het gedrag van sporters is deels te verklaren door motivatie. Die geeft inzicht in waarom sommige sporters de Olympische Spelen nastreven, terwijl anderen halverwege een marathon uitstappen. Maar wat is motivatie nu eigenlijk?

Meer informatie over de NPi-service