NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Trainingszones voor duurlopers: zo bepaal je of je in de juiste zone traint

Ademgasanalyses zijn overbodig voor het bepalen van trainingszones (Z1, Z2 en Z3) voor getrainde duurlopers, concludeert een internationale onderzoeksgroep. Zij vergeleken ademgasanalyse met twee simpele time-trials van 1 en 2 Engelse mijl. Benieuwd hoe je daarmee de trainingszones berekent? Lees het referaat met de vertaalslag van inspanningsfysioloog Gerard van der Poel.
- Int J Sports Physiol Perform. 2022, Foster et al.
- Nick Muhren MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Vergeet de cognitieve aspecten niet tijdens een kruisbandrevalidatie

In deze literatuurstudie geeft een internationale onderzoeksgroep inzicht in de veranderingen in het centrale zenuwstelsel die optreden na een kruisbandblessure. Wat verandert er? En hoe beïnvloedt dat de kans op een nieuwe blessure? Je leest het in deze samenvatting met de vertaalslag van Maarten Barendrecht.
- Sports Health 2022, Piskin et al.
- Nick Muhren MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF

Podcast: 'Trainen voorafgaand aan een kruisbandoperatie'

Sporters die een kruisbandblessure oplopen, worden vaak niet direct geopereerd. Loont het als zij in de periode vóór hun kruisbandreconstructie al revalideren?
-> Log in en luister

E-learning 'Sporten met een nieuwe heup' (2 punten)

Sporthervatting na een totale heupoperatie. Wat kan je patiënt veilig doen met een nieuwe heup? Hoe lang duurt de revalidatie? En hoe bouw je de training op?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Kijk verder dan de enkel bij chronische enkelinstabiliteit!
-> Hardloopblessures: risicofactoren voor korte en lange afstandslopers
-> Intervaltraining: zijn lange intervallen beter dan korte sprints?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-6

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Sports, myocarditis and COVID-19: Diagnostics, prevention and return-to-play strategies
-> Lees deze open access studie uit International Journal of Sports Medicine

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Beginnende sporters vaak onvoldoende bewust van risico’s

Bron: Medicalfacts, 23 september 2022

In de NOC*NSF Nationale Sportweek staat centraal wat sporten allemaal kan doen. Het maakt fitter, geeft zelfvertrouwen en maakt socialer. Sporten geeft energie. Behalve bij blessures, dan kost het vooral energie.

Bestaat er een ‘window of opportunity’ voor sporters om leniger te worden?

Bron: Topsport Topics, 6 september 2022

Het heersende beeld dat lenigheid met name op jonge leeftijd moet worden ontwikkeld, is slechts in beperkte mate juist. Dat blijkt uit een recente overzichtsstudie. Door rekoefeningen neemt lenigheid evenveel toe bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar als bij adolescenten van 12 jaar en ouder. Wel worden kinderen die veel rekken mogelijk leniger dan adolescenten, hoewel meer onderzoek dat moet ophelderen.

Aanvullende blootstelling aan minder zuurstof verbetert de loopprestatie tijdens trainingsstage op medium hoogte

Bron: Topsport Topics, 30 augustus 2022

Een effectieve hoogtetraining voor een atleet vraagt om een optimale zuurstofarme (hypoxische) prikkel met zo min mogelijk beperking van de trainingsintensiteit en het herstel. Menig trainingscentrum in de bergen heeft uitmuntende faciliteiten, maar is vaak lager gelegen dan de gewenste hoogte van 2.000-2.500 meter. Een recente studie onder Spaanse toplopers laat zien dat dagelijkse blootstelling aan extra zuurstofarme lucht (‘intermittent hypoxic exposure’) uitkomst kan bieden.

Webinar 'Revalideren kan je leren' met Afke van der Wouw

Woensdagavond 12 oktober 2022

Op woensdagavond 12 oktober a.s. verzorgt sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut Afke van de Wouw een interactief webinar de psychologisch aspecten die belangrijk zijn in een sportrevalidatietraject. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de sporters met een voorste kruisbandletsel niet meer terugkeert op zijn of haar oude sportniveau. Dit ondanks dat ze fysiek gerevalideerd zijn. In dit webinar gaat Afke bespreekt zij welke emotionele reacties kun je verwachten? Hoe kan de sporter en jij als (sport)fysiotherapeut hier het beste mee omgaan? Welke psychologische interventies kun je tijdens een (sport)revalidatietraject toepassen om de sporters sneller en efficiënter te laten herstellen? Denk hierbij aan het omgaan met gedachten en emoties en het toepassen van ontspannings- en visualisatie-oefeningen.

Blog: Return-to-sport, wanneer is een sporter écht terug?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer is een sporter hersteld? Als hij of zij de training hervat? Na een volledig gespeelde wedstrijd? Of pas na een heel seizoen? Het begrip 'return-to-sport' kent veel definities. In dit literatuuronderzoek zetten Amerikaanse wetenschappers verschillende beschrijvingen op een rijtje.

Wat kun je als (sport)fysiotherapeut leren van apenkooien, speelplekken, exergaming?

Schrijf je dan in voor de cursus ‘Spelend leren bewegen’

Kinderen zijn in de afgelopen decennia minder gaan bewegen, het sedentaire gedrag is toegenomen, ze hebben meer overgewicht gekregen, de fitheid en motorische ontwikkeling zijn afgenomen. Wil je weten hoe je kinderen kunt verleiden tot een actieve leefstijl en spelenderwijs motorische vaardigheid en fitheid kunt verbeteren? Volg dan deze cursus op maandagmiddag 7 november (online) en maandagmiddag en -avond 28 november 2022 op Papendal.

E-learnings, podcasts en meer