NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Waarop baseer je de trainingsopbouw bij de revalidatie van peesklachten?

Escriche-Escuder A. BMJ Open 2020, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

In dit systematische literatuuronderzoek zochten twee Spaanse wetenschappers uit welke criteria voor trainingsopbouw bij peesklachten het beste zijn onderzocht. Moet pijn leidend zijn? Of zouden andere criteria bepalend moeten zijn voor de trainingsintensiteit? Lees hun bevindingen in dit NPi-service referaat.

Belangrijker dan je denkt: pauze tijdens krachttraining

Jukic I. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Wat als blijkt dat krachttraining met meer pauzes tussen de herhalingen leidt tot grotere trainingseffecten? Zijn dan alle traditionele trainingsprogramma’s achterhaald? Of moeten we het kind niet met het badwater weggooien? Een internationale groep sportwetenschappers analyseerde de literatuur over alternatieve indelingen voor series (en herhalingen) tijdens krachttraining. Hun interessante conclusies lees je in dit NPi-service referaat.

Lage rugpijn bij sporters: het zijn net mensen

Thornton J. British Journal of Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Verschilt de behandeling van lage rugpijn bij sporters met die van de ‘gewone man’? In de praktijk vaak wel: sporters krijgen meer injecties, liggen sneller onder de MRI en de quick-fix is heilig. Een internationale groep wetenschappers sloeg de literatuur erop na om te zien welke therapievormen het beste werken voor sporters met lage rugklachten. Lees hun bevindingen in dit NPi-service referaat.

Literatuurlijst 2021-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Thermische belasting, thermoregulatie en specifieke voorbereiding voor sporters voor de Olympische Spelen in Tokyo

Duur: 30:47 min | Spreker: Prof. dr. Hein Daanen

In de webcast spreekt prof. dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, over presteren in de warmte. Hij vertelt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan de omgevingstemperatuur, waarom sporters minder goed presteren in warmte, wat de beste methodes zijn om te acclimatiseren en hoe sporters zichzelf vooraf kunnen koelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Vermoeidheid kan het herstel van de topsporter in de weg zitten

Bron: Topsport Topics, 8 april 2021

De hoge eisen in topsport maken dat na trainingen en wedstrijden vermoeidheid optreedt. Nederlandse onderzoekers lieten recent zien dat naarmate topsporters vermoeider zijn, het juist moeilijker voor hen is om ‘af te schakelen’.

De NLsportraad pleit voor een sportwet: ‘Iedere Nederlander heeft recht op beweging’

Bron: NRC, 6 april 2021

De Nederlandse Sportraad wil dat de overheid tot 2030 jaarlijks honderden miljoenen investeert in de sport in Nederland. Het recht op sport moet worden vastgelegd.

De waarde van wandelen

Bron: Alles over sport, 6 april 2021

Wist je dat de helft van alle verplaatsingen te voet, recreatief of sportief van aard is? En dat dit samen tweederde van de totale afstand is die te voet wordt afgelegd? (Haas & Hamersma 2019). De nationale wandelmonitor laat bovendien zien dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens wandelen voor hun plezier: dat leverde in 2018 maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op!

Dit zijn sport en bewegen waard als je een fysieke beperking hebt

Bron: Alles over sport, 29 maart 2021

Iedereen voelt aan dat sport en bewegen van waarde zijn voor mensen met een fysieke beperking. Maar is die waarde uit te drukken in geld? Wat levert het de maatschappij op als deze groep in toenemende mate aan de beweegrichtlijnen voldoet? En hoe belangrijk is een sporthulpmiddel daarbij?

Eén op de drie topsporters heeft last van ongewenst urineverlies

Bron: Topsport Topics, 25 maart 2021

Veel mensen denken bij ongewenst urineverlies misschien aan pas bevallen vrouwen of ouderen in een verpleeghuis. Maar niets is minder waar: ook veel jonge topsporters hebben last van zogeheten urine-incontinentie, zo blijkt uit Spaans onderzoek.

Tienduizenden mensen met een beperking sporten niet omdat ze niet de juiste hulp krijgen

Bron: Medicalfacts, 25 maart 2021

Enkele tienduizenden mensen met een beperking sporten of bewegen niet omdat ze in het web van verschillende instanties niet de juiste hulp krijgen. Pogingen om de vaak kostbare hulpmiddelen vergoed te krijgen én advies over het juiste hulpmiddel blijkt in de praktijk lastig voor deze doelgroep.

De nieuwe hardloopschoen

Bron: SportknowhowXL, 23 maart 2021

De nieuwe hardloopschoen zorgt voor een paradigma-shift in de wedstrijdsport, maar kan ook de doorsneeloper helpen. De sprinter profiteert niet.

‘Onderschat het belang van sport en bewegen voor jongeren niet’

Bron: Medicalfacts, 22 maart 2021

Binnensportbonden en belangenorganisaties doen een dringende oproep aan het (demissionaire) kabinet en de Tweede Kamer om meer oog te hebben voor de mensen die door de coronamaatregelen nog niet kunnen sporten in sporthallen en -zalen. Zij presenteren in hun oproep dalende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen.

Gescheurde kruisband opereren of niet?

Bron: ErasmusMC, 15 maart 2021

Moet je patiënten met een gescheurde voorste kruisband direct opereren? Of is het beter ze stap voor stap te laten genezen met rust en fysiotherapie? Het Erasmus MC is een grote stap dichterbij het antwoord.

Haal alles uit je workout met een kopje koffie

Bron: Gezondheidsnet, 11 maart 2021

Wil je als fanatieke sporter nog harder knallen, dan kun je gewoon naar je dagelijkse kopje koffie grijpen. Want wist je dat cafeïne je sportprestaties flink kan verbeteren? Dat is nu in recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Dag 1 ONLINE. Masterclass 'Liespijn bij sporters'. Bekijk de videotrailer.

25 maart Online. 6 juli op Papendal

In deze masterclass worden dr. Igor Tak en dr. Rob Langhout de laatste inzichten gepresenteerd betreffende de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure.

COVID-positieve patiënten moeten operatie uitstellen om overlijdensrisico te verkleinen

Bron: Nieuwsbericht UMCG, 10 maart 2021

Een zeer omvangrijke internationale studie wijst uit dat operaties van patiënten die positief hebben getest op Covid-19, indien mogelijk zeven weken moeten worden uitgesteld. Het blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief getest hebben.

Nieuwe cursus: Krachttraining 2.0: techniek en uitvoering oefenstof.

Vrijdagmiddag en -avond 28 mei en zaterdag 29 mei

Tijdens deze tweedaagse cursus bespreken we alle belangrijke hoofd- en nevenoefeningen binnen krachtraining tot in detail; vooral door veel zelf te doen en te ervaren. Hiermee werk je tijdens de cursus aan je eigen technische vaardigheid en krijg je van docenten tools en coaching strategieën voor het perfectioneren van je eigen techniek, maar ook van de techniek van je revalidant/sporter.

De sportscholen blijven dicht: tips om thuis aan de bak te gaan

Bron: AD, 10 maart 2021

Sporten is goed voor de gezondheid en zeker in deze grillige tijden belangrijk als mentale opsteker. Toch zijn we steeds minder gemotiveerd om aan ons lichaam te werken. Hoe kunnen we het tij keren?

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over revalidatie en return-to-sport na een voorste kruisbandletsel'

Donderdag 10 juni 2021

Na deze masterclass kan de deelnemer weloverwogen keuzes maken over de wijze van aanbieden en het geven van feedback binnen de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie.

Bied jongeren en kinderen sport als perspectief in de coronacrisis

Bron: Alles over sport, 9 maart 2021

Steeds meer jongeren melden zich in de coronacrisis met mentale klachten. Wat ze in hun vrije tijd het meest missen, kan een deel van de oplossing zijn. Waarom maken we juist nu niet meer gebruik van de kracht van sport en bewegen?

Sportrevalidatie: specialisatie kracht

Vrijdagmiddag en -avond 11 juni en zaterdag 12 juni

In deze specialisatie-cursus worden alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van 4 casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen sportrevalidatietraject.

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud

Bron: TU Delft, 2 maart 2021

Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseerden TU Delft, NOC*NSF, KNSB en Innovatielab Thialf Nederlandse topschaatsers. Het meetsysteem is vorige week in Heerenveen gebruikt om luchtweerstand rondom bewegende schaatsers te meten en zichtbaar te maken.

Cursus ‘Sportrevalidatie’ in juni en juli

18, 19 juni en 2, 3 juli

Na afloop van de cursus kan de deelnemer op basis van een analyse van de belastbaarheid van de sporter en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau).

Heuveltraining: van schieten met hagel naar effectief en efficiënt

Bron: SportKnowHowXL, 16 februari 2021

Pezen zijn net elastiekjes. Ze rekken uit als je eraan trekt, en veren daarna weer terug. Dat gebeurt ook bij hardlopen. [...] De wetenschap gaat ervan uit dat, als je dat inzakken en terugveren goed beheerst, ongeveer 50% van de benodigde energie uit dat terugveren van de pezen komt. Het is dan ook, tot op zekere hoogte, de kern van het hardlopen: zonder inzakken komt die (min of meer) gratis energie niet beschikbaar. Dat 'goed inzakken en terugveren' kun je trainen. Wat is de invloed van heuveltraining daarop?

Nieuwe cursus 'Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt'

Woensdag 23 juni en woensdag 7 juli

Na afloop van de cursus kan de deelnemer (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt): gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten; parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen; gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten); de belastingsvariabellen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Paar daagjes natuurijs: 40.000 schaatsers naar ziekenhuis

Bron: RTL nieuws, 15 februari 2021

Gebroken polsen, heupen en schouders. Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs.

Specialiseren binnen de sportrevalidatie? Module 'Specialisatie uithoudingsvermogen'

Vrijdagmiddag en -avond 25 juni en zaterdag 26 juni

In deze 2-daagse specialisatie-module leer je een heldere, methodische opbouw van het uithoudingsvermogen binnen een sportrevalidatietraject. Je kunt op evaluatiemomenten de juiste praktische inspanningstesten kiezen en uitvoeren en je weet welke stappen je moet maken richting return-to-play bij sporters op verschillende niveaus. Kortom een echte praktijkcursus met kennis en vaardigheden die je maandag direct in de praktijk kunt toepassen!

Meer informatie over de NPi-service