Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Handbal en schouderblessures gaan hand in hand, ook bij recreanten. Daarom onderzochten Duitse wetenschappers een nieuw blessurepreventief programma bij 579 recreatieve handballers. Maar schouderblessures voorkomen blijkt moeilijker dan gedacht.
- BMJ Open Sport and Exercise Medicine 2022, Achenbach et al.
- Nick Muhren MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF
"Kom op, je kunt het! Nog 2 keer… en de laatste… Jaa, goed gedaan!" Als je je spieren sterker of groter wilt maken, is het dan nodig om door te gaan tot je niet meer kunt? Of werkt trainen tot spierfalen juist averechts? Vier wetenschappers zochten het uit door gegevens van 394 volwassenen uit 15 studies te combineren in verschillende meta-analyses.
- Journal of Sport and Health Science 2021, Grgic et al.
- Nick Muhren MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF
In deze NPi-service E-learning staat sporthervatting na een totale heupoperatie centraal. Wat kan je patiënt veilig doen? Hoe lang duurt de revalidatie? En hoe bouw je de training op?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
In het referatenarchief met 250+ referaten zoek je gemakkelijk op trefwoord
Of kies uit deze drie referaten:
- Nut van isometrisch trainen bij patellapeesklachten overschat?
- Hoe goed berekenen sporthorloges en activity trackers het energieverbruik?
- Diagnostiek, behandeling en sporthervatting na een acute liesblessure
Elke zes weken verzamelen wij de meest relevante open-access studies en internationale publicaties uit peer-reviewed journals.
-> Bekijk de nieuwste literatuurlijst in PDF
Conservative treatment of iliotibial band syndrome in runners: Are we targeting the right goals?
-> Lees deze open access studie uit Physical Therapy in Sports
Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!
Als je ‘s morgens vóór het ontbijt sport, dan zou je jouw vetreserves eerder aanspreken en sneller afvallen. Fasted cardio klinkt als een makkelijke manier om kilo’s te lozen, maar werkt dat ook echt zo?
Veel gemeenten dragen op hun eigen manier bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals minder armoede en meer gezondheid. Met het inzetten van sport en bewegen, kun je als gemeente direct en indirect bijdragen aan deze doelen, ook op lokaal niveau. Dit artikel is deel 3 van een vierluik: sport en bewegen en een goede gezondheid en onderwijs voor iedereen.
Om op hoog niveau te kunnen presteren moet een sporter in staat zijn om piekkrachten in een proximaal-distaal sequentie te genereren. In de sport gebeurt dit zowel bij bewegingen van de bovenste als van de onderste extremiteit. Hierbij zijn er overeenkomsten met maar gelden er ook duidelijk andere mechanismen dan bij bewegingen in het ADL. Na deze masterclass kan de deelnemer de huidige inzichten omtrent ketendiagnostiek bij sporters vertalen naar onderzoeks- en behandeltechnieken in de praktijk.
Veel gemeenten dragen op hun eigen manier bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals minder armoede en meer gezondheid. Met het inzetten van sport en bewegen, kun je als gemeente direct en indirect bijdragen aan deze doelen, ook op lokaal niveau. Dit artikel is deel 1 van een vierluik over het optimaal benutten van de potentie van sport en bewegen.
Gezonde, gevarieerde en zo min mogelijk bewerkte voeding vormt de basis van een dieet dat optimaal is voor gezondheid en sportprestaties. Daarom raden veel voedingsexperts aan om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit normale voeding te halen. Dit wordt ook wel een ‘food first’-strategie genoemd. Toch zijn er voor topsporters situaties waarin supplementen uitkomst kunnen bieden.
Wanneer je regelmatig de sportschool bezoekt, ben je er misschien wel bekend mee: eiwitshakes. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en smaken. De eiwitshake zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier eiwitten binnenkrijgt. Maar soms is het beter om de shake te laten staan.
Uit onderzoek blijkt dat 37% van de sporters met een voorste kruisbandletsel niet meer terugkeert op zijn of haar oude sportniveau. Dit ondanks dat ze fysiek gerevalideerd zijn. Waarom wordt er nog relatief weinig aandacht besteed aan het omgaan met een sportblessure? Bij sportblessures gaat de meeste aandacht uit naar het geblesseerde lichaamsdeel maar hoe kunnen we alle betrokken lichaamsfuncties optimaliseren om goed te kunnen herstellen? Aandacht voor de sporter zelf is heel belangrijk. Hoe reageert de sporter op een blessure? Welke emotionele reacties kun je verwachten? Hoe kan de sporter en jij als (sport)fysiotherapeut hier het beste mee omgaan?
Sporters verkrijgen anabole androgene steroïden (AAS) veelal illegaal. Hierdoor is de kennis over somatische en psychologische bijwerkingen van deze middelen beperkt.
Vergeleken met atleten in de nationale top zijn volwassen wereldtoppers op een latere leeftijd begonnen met hun doelsport en hebben langzamer hun piek bereikt. Ze hebben minder uren in hun doelsport gemaakt, maar meer tijd in andere sporten gestoken.
Er moet langs het sportveld meer kennis komen over hersenletsel. Daarvoor pleiten neuropsycholoog Erik Matser en onderzoeker Arend de Kloet. Ook zijn er volgens de Hersenstichting nog te weinig mensen zich bewust van de mogelijke gevolgen van een flinke botsing op het veld. Matser: "De toestand is rampzalig."
Tijdens deze 2-daagse cursus zal een duidelijke definitie van de verschillende verschijningsvormen van UHV en de importantie bij de meest voorkomende activiteiten worden uitgelegd. Door middel van een analyse kan de cursist bepalen welke vorm(en) van UHV in de verschillende fasen van de revalidatie worden toegepast. Maakt het type blessure uit hoe de revalidatie wordt opgebouwd? Welke veldtesten zijn toe te passen en wat is het nut van de verschillende wearables voor analyse van de inspanning?
Kinderen uit gezinnen met weinig leefgeld sporten minder vaak bij een club dan andere kinderen. Onderzoekers van UMCU Utrecht en Universiteit Utrecht hebben recent onderzocht hoe dat komt. Ze hielden interviews hierover met opvoeders en professionals bij welzijns-, sport en gemeentelijke organisaties over sporten door kinderen.
Het herstel na een acuut gescheurde achillespees verschilde niet tussen een behandeling met gips of opereren, maar een recidief kwam in de conservatieve behandelgroep wel vaker voor ondanks dynamisch trainen. Dat schrijven Ståle Myhrvold en collega’s in NEJM.