NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

De gezondheidsvoordelen van recreatief sporten

Dat sporten gezond is weten de meeste mensen, maar er zijn alsnog veel mensen die niét sporten. Een groep internationale onderzoekers was benieuwd naar de gezondheidsverbeteringen als ze inactieve mannen van middelbare leeftijd en ouder laten handballen. Naast het positieve effect op fysiologisch niveau vonden de mannen de trainingen ook nog heel leuk! Zo leuk zelfs, dat ze de trainingen na de onderzoeksperiode met elkaar bleven voortzetten. Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van de trainingen? Lees dan dit referaat!

- European Journal of Sport Science 2024, Carneiro et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF

Blessurepreventieprogramma’s bij recreatieve sporters: wat weten we nu?

Er bestaan tegenwoordig veel blessurepreventieprogramma’s, maar zijn deze daadwerkelijk effectief? Voor welke sporten zijn zulke programma’s ontwikkeld en bij wie zijn deze onderzocht? Britse onderzoekers doken in de literatuur en vonden 16 studies om verder te onderzoeken. Benieuwd naar hun resultaten? Lees dan dit referaat!

- Sports Medicine 2023, Liddle et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Dennis van Poppel PhD
-> Lees in PDF

NIEUW: E-learning 'Hardloopgerelateerde knieblessures: preventie en behandeling'

Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures? 
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Nieuwe podcast: 'Hardlopen als sport voor jongeren?'

In deze podcast hoor je de belangrijkste conclusies van een groep internationale wetenschappers over hardlopen bij kinderen jonger dan 13 jaar én adolescenten van 13 tot 18 jaar. Welke risico’s lopen ze en welke adviezen worden gegeven?
-> Log in en luister

Literatuurlijst 2024-1

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Are return-to-play times longer in lower-limb muscle injuries involving the intramuscular tendon? A systematic review.
-> Journal of Science and Medicine in Sport

Uit het archief

-> Wat is een 'normaal' hardlooppatroon bij lange afstanden?
-> Sporten met een nieuwe heup: houd na de operatie rekening met impact en ervaring
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Carpoolen

carpool

Carpoolen is niet alleen goed voor het milieu; het is ook leuk om met medecursisten voor- en na te bespreken, want samen leer je meer!

je kunt toestemming geven om je naam, woonplaats en e-mailadres te vermelden op de besloten cursuspagina om carpoolafspraken te maken. Je kunt deze toestemming geven meteen als je je inschrijft voor een scholing, maar ook in MijnNPi bij de scholing die je gaat volgen.

Bij jouw cursussen in MijnNPi is de button standaard oranje. Door er op te klikken geef je toestemming (groen) en worden je naam, woonplaats en e-mailadres getoond op de desbetreffende cursuspagina.

 Geen toestemming

Wel toestemming

Sportrevalidatie bij kinderen

Vrijdagmiddag en -avond 12 april en zaterdag 13 april 2024

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject met duidelijke criteria voor return-to-play. Ook kun je de belangrijkste stappen binnen een sportrevalidatietraject met de bij behorende belastingsvariabellen invullen en uitvoeren.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

Na afloop van de cursus kan je (bij de fysiotherapeutische behandeling van een revalidatiepatiënt): gerichte keuzes maken voor de inzet van klinimetrie en inspanningstesten; parameters voor het monitoren en bepalen van de belastbaarheid en veiligheid gebruiken en toepassen; gerichte en veilige keuzes maken voor belasting en training bij de revalidatiepatiënt (met eventuele multipele morbiditeiten); de belastingsvariabellen voor training van uithoudingsvermogen en kracht toepassen in de praktijk.

Webinar 'Patella-luxaties bij jonge sporters'

Dinsdagavond 4 juni 2024

In dit webinar krijg je praktische tips over hoe je bij adolescenten en jong-volwassenen, met patellofemorale pijn kunt onderzoeken en behandelen. We belichten de casuïstiek vanuit een (sport)fysiotherapeutisch perspectief, gericht op een optimale samenwerking met andere disciplines.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

Maandag 30 september 2024

Na deze masterclass kan je de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Factsheet koudwaterbad

Sommige topsporters kiezen ervoor om na een zware inspanning hun ledematen of lichaam af te koelen (‘after cooling’). De bekendste en eenvoudigste methode hierbij is onderdompeling in een koudwaterbad. In tegenstelling tot het koelen vóór of tijdens de inspanning zelf – waarbij het primaire doel is om een stijging in lichaamstemperatuur tijdens het sporten tegen te gaan – zoeken atleten de kou na afloop op om hun herstel te bevorderen. In deze factsheet lees je over de voor- en nadelen van een koudwaterbad.

Opvallend: vrouwen hoeven veel minder te sporten om gezond te blijven dan mannen

Bron: Scientias, 20 februari 2024

Opvallend: vrouwen hoeven veel minder te sporten om gezond te blijven dan mannen

Factsheet ademspiertraining

Bron: Topsport Topics, 9 februari 2024

Ademspiertraining is een trainingsmethode die gericht is op het verbeteren van de functie van ademhalingsspieren. Het idee hierbij is dat de verbeterde ademspierfunctie de (duur)sportprestatie verbetert. Deze factsheet beschrijft de effecten van ademspiertraining en geeft richtlijnen rondom de toepassing.

‘Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden’

Bron: Medicalfacts / VeiligheidNL, 7 februari 2024

De afgelopen maanden domineerden voorste kruisbandblessures met regelmaat het nieuws. Daarmee lijkt het wel of deze blessures de overhand krijgen ten opzichte van de oude grote voetbalblessure, de hamstringblessure. Moeten we hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief nemen?

Hartspier van sommige duursporters vertoont eigenschappen van hartfalen

Bron: NewScientist, 29 januari 2024

Cardioloog Guido Claessen onderzoekt het sportershart. Recentelijk ontdekte hij en zijn collega’s dat zestien procent van duursporters aanpassingen van de hartspier vertoont die doen denken aan hartfalen. Is sporten dan toch niet zo gezond?

Nieuwe sport- en beweegprogramma’s in de praktijk brengen

Bron: ZonMw, 26 januari 2024

Implementeren gaat niet van zelf – het vergt aandacht, samenwerking, tijd en deskundigheid. De geleerde lessen van de 16 implementatieprojecten van het Implementatienetwerk Sport en Bewegen hebben we op een rij laten zetten.

Fitness Loont geeft mensen in armoede een duwtje in de rug

Bron: Alles over sport, 23 januari 2024

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg tijdens de coronacrisis aan fitnessbrancheorganisatie NL Actief om mensen met een smalle beurs in beweging te brengen. Dat leidde tot het concept Fitness Loont: een preventiecentrum waarin volwassenen worden begeleid naar een gezonde(re) leefstijl. Het netwerk waarin het preventiecentrum zich bevindt, maakt samenwerking met andere gezondheidsprofessionals goed te organiseren.

Stretchen voor je gaat sporten is niet per se een goed idee

Bron: Welingelichte Kringen, 25 januari 2024

Is het verstandig om te stretchen voor je gaat sporten? Het korte antwoord is: het hangt er vanaf.

Topartsen ondersteunen Nederlandse topsporters

Bron: Amsterdam UMC, 25 januari 2024

De medische begeleiding van topsport vraagt om de know how van topartsen. Onder de noemer High Performance Partner (HPP) werken acht artsen van Amsterdam UMC samen met TeamNL om Nederlandse topsporters te ondersteunen. Orthopeed Gino Kerkhoffs en kinderarts Annemarie van Bellegem zijn beiden High Performance Partner.

Factsheet blood flow restriction training

Bron: Topsport Topics, 17 januari 2024

Trainen met gedeeltelijke bloedstroombeperking – blood flow restriction (BFR-training) – heeft de afgelopen jaren veel belangstelling gekregen. Deze factsheet beschrijft wat de effecten zijn van deze trainingsmethode op het verbeteren van sportprestaties, bij revalidatie van sportblessures en tijdens rustweken, en geeft richtlijnen rondom de toepassing.

E-learnings, podcasts en meer