NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Spontaan herstel van een voorste kruisband, is dat mogelijk?

Na een voorste kruisbandruptuur ondergaat iemand meestal operatie. Maar wat als een kruisband uit zichzelf kan herstellen? Hoe dit precies zit en wat de uitkomsten op lange termijn zijn lees je in dit referaat.

- British Journal of Sports Medicine 2022, Filbay et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in pdf

Het effect van regelmatig rekken op spierkracht

Veel mensen vragen zich af rekken goed is en wanneer je dit dan het beste kan doen. Of een periode van regelmatig rekoefeningen doen invloed heeft op spierkrachtstoename en wat het effect van rekken is op spierkrachtstraining, lees je in dit referaat.

- Journal of Strength and Conditioning Research 2022, Thomas et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Podcast: 'Trainen voorafgaand aan een kruisbandoperatie'

Sporters die een kruisbandblessure oplopen, worden vaak niet direct geopereerd. Loont het als zij in de periode vóór hun kruisbandreconstructie al revalideren?
-> Log in en luister

E-learning 'Sporten met een nieuwe heup' (2 punten)

Sporthervatting na een totale heupoperatie. Wat kan je patiënt veilig doen met een nieuwe heup? Hoe lang duurt de revalidatie? En hoe bouw je de training op?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2023-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

External ankle support effects on ankle biomechanics in chronic ankle instability: systematic review and meta-analysis
-> Journal of Athletic Training

Uit het archief

-> Waarop baseer je de trainingsopbouw bij de revalidatie van peesklachten?
-> Lage rugpijn bij sporters: het zijn net mensen
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Factsheet motor imagery

Bron: Alles over sport, 10 maart 2023

Met motor imagery kun je door een oefening, race of wedstrijd in te beelden je prestatieniveau behouden of zelfs verbeteren. En dat zonder fysieke activiteit. Hoe werkt deze motor imagery eigenlijk? En hoe kunnen sporters en coaches dit gebruiken in de praktijk? Hier lees je meer over in de factsheet motor imagery.

Hoe sportief zijn de partijen in jouw provincie?

Bron: Alles over sport, 1 maart 2023

15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Voor professionals en vrijwilligers in sport en bewegen is het belangrijk te weten hoe politieke partijen dat thema in hun provincie de komende vier jaar willen invullen. Maar dat staat niet in de gemiddelde stemwijzer. Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft daarom in kaart gebracht wat er wél in de verkiezingsprogramma’s staat over sport en bewegen.

We zakken op wintersport massaal door de knieën na inactieve coronajaren

Bron: Nu, 27 februari 2023

Steeds meer Nederlanders keren terug van wintersport met serieus knieletsel. Na twee coronajaren met weinig inspanning is het risico op blessures erg groot. Specialisten waarschuwen dat ook ervaren wintersporters er verstandig aan doen de inspanning weer rustig op te bouwen.

Welke criteria hanteren experts bij return to play na een VKB-letsel?

Dinsdagavond 14 maart 2023

Wat kunnen (sport)fysiotherapeuten doen om het aantal re-rupturen na een VKB-revalidatie te verminderen? Hoe kan het dat sommige sporters zonder problemen terugkeren naar de sport, en anderen niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit percentage omlaag gaat? De combinatie van zowel fysieke- als mentale uitdagingen die hierbij komen kijken, maakt het een zeer interessant proces. In dit webinar worden deze en vele andere vragen beantwoord en krijg je hele praktische tools om in de praktijk toe te passen.

Zo laat je laaggeletterden meedoen met sport en bewegen

Bron: Alles over sport, 16 februari 2023

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, vinden het soms ook lastig om mee te doen in de maatschappij. En dus ook met sport en bewegen. Als je vanuit de sport aansluit bij laaggeletterden, verlaag je de drempel om mee te bewegen en mee te doen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

test2

ONLINE Masterclass ‘Upper and Lower Limb Tendinopathies' met Jo Gibson en Ebonie Rio

Vrijdag- en zaterdagochtend 24-25 maart en 14-15 april 2023

Laat je op 4 ochtenden ONLINE informeren over de state of the art diagnostiek en behandeling van tendinopathieën in de onderste en bovenste extremiteiten door wereldtoppers Ebonie Rio (uit Australië) en Jo Gibson (uit de UK).

Miedema, Mead en Putellas: waarom zoveel kruisbandblessures bij topvoetbalsters?

Bron: NOS, 14 februari 2023

Van alle topvoetbalsters die afgelopen jaar voor de Ballon d'Or werden genomineerd zit een kwart thuis met een blessure aan de voorste kruisband. Hoe kan dit? In een serie van drie verhalen duikt NOS Sport in dit onderwerp. Vandaag deel 1: hoe kan dit?

Meer weten over Blood flow restriction training (BFRT)? Volg dit webinar.

Dinsdagavond 4 april 2023

Bij BFRT bind je de ledematen af met een soort tourniquet, om de terugstroom van bloed te beperken. Vervolgens train je met lichte gewichten. Dit is een manier om effectiever te trainen, blijkt uit onderzoek. Waarom is dit effectief? Er ontstaat mogelijk meer metabole schade dankzij het afknijpen van de bloedtoevoer. Dit terwijl er minder spierschade optreedt dan bij traditionele krachttraining. Hoe pas je BFR in de praktijk zo effectief mogelijk toe? Welke belastingsvariabellen gebruik je bij BFR-training? In welke fase van een sportrevalidatietraject heeft BFR-training een duidelijke meerwaarde? Op deze en vele andere vragen krijg je in dit webinar een antwoord.

Vier experts over de vergoeding van sportprothesen door zorgverzekeraars

Bron: Alles over sport, 13 februari 2023

De rechtbank in Leiden stelde in augustus 2022 een vrouw in het gelijk in een zaak die zij had aangespannen tegen haar zorgverzekeraar. Dianne Vugts wilde dat Interpolis haar hardloopprothese zou vergoeden, nadat de verzekeraar een verzoek daartoe meermaals had afgewezen. De rechter stelde haar in het gelijk. Tot nu toe kenden verzekeraars bijna nooit een vergoeding toe voor sportprothesen. Wat betekent de uitspraak voor toekomstige aanvragen? We vroegen vier experts om een reactie.

Ook aan de slag met revalidatietrajecten bij sportende kinderen?

Vrijdagmiddag en -avond 21 april en zaterdag 22 april 2023

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject met duidelijke criteria voor return-to-play. Ook kun je de belangrijkste stappen binnen een sportrevalidatietraject met de bij behorende belastingsvariabellen invullen en uitvoeren.

‘Sporten is gezond, maar mijn vraag is: kun je ook te veel sporten?’

Bron: NRC, 9 februari 2023

Zeer intensief sporten zorgt voor extra aderverkalking in het hart. Dat klinkt niet gezond, maar is dat ook zo? Cardioloog-in-opleiding Vincent Aengevaeren zoekt het uit.

Als kinderfysiotherapeut meer willen weten over sportblessures bij kinderen?

Woensdag 10 mei 2023

In deze 1-daagse cursus nemen sportarts Esther Schoots en sportfysiotherapeut dr. Igor Tak je mee in diagnostiek en behandeling van het sportende kind. Welke weinig voorkomende ernstige blessures kun je bij jeugd herkennen en diagnosticeren? Wat is de invloed van groei en techniek op het ontstaan van blessures? Hoe kun je het lichamelijk onderzoek van de heup-, knie- en enkelgewricht het beste uitvoeren? Wat is de invloed overtraining en eetstoornissen op het ontstaan van sportblessures bij kinderen. Op deze en vele andere vragen krijg je in deze cursus een antwoord. Bekijk ook de korte videotrailer met Esther Schoots op onze website.

Een handreiking voor Living labs: samen innoveren in Sport en Bewegen

Bron: ZonMw, 9 februari 2023

Vandaag overhandigden Geri Bonhof van het Topteam Sportinnovator en Sanne Cobussen van de HAN van het Living Lab Lingewaard het magazine ‘Living labs: samen innoveren in sport en bewegen’ aan wethouder Ben van Koningsveld van de gemeente Amersfoort. Het magazine staat barstensvol geleerde lessen, tips en adviezen over hoe je een living lab kunt opstarten. De overhandiging gebeurde tijdens de Kennisdag Sport en Innovatie van de VSG en Sportinnovator, een dag die in het teken stond van inspireren om lokaal aan de slag te gaan met nieuwe aanpakken, concepten en technologieën.

Nog plaatsen beschikbaar bij Beweegprogramma 'Oncologie'

Vrijdagmiddag en -avond 2 juni en zaterdag 3 juni 2023

Na de module 'Oncologie' in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen kan de cursist de indicaties en contra-indicaties voor deelname aan een beweegprogramma 'Oncologie' aangeven. Bekijk de videotrailer met beelden uit de cursus.

Webinar 'Sportcardiologie en de rol van de fysiotherapeut'

Woensdagavond 7 juni 2023

‘Kun je zoveel sporten dat het juist nadelig wordt voor je hart?’ Dit is de centrale vraag waar de sportcardiologie zich op richt. Dit webinar focust op de meest centrale uitdaging in de sportcardiologie: het veilig sporten op verschillende niveaus (revalidatie tot topsport) in de aanwezigheid van (verdenking op) cardiale pathologie.
Tijdens dit webinar leert de fysiotherapeut de sportcardiologische patiënt te herkennen, wordt stilgestaan bij de uitdagingen van sporten in de aanwezigheid van cardiale pathologie en worden handvatten besproken hoe om te gaan met (zeer) complexe casussen. We kijken hierbij naar de multifactoriële problemen die de individuele sportprestatie en ‘return to sport' belemmeren.

In de praktijk met High Intensity Interval Training (HI-IT) aan de slag bij volwassenen? Volg dan deze 1-daagse cursus.

Donderdag 8 juni 2023

Hoog Intensieve Interval Training (HIIT) is populair en kan, binnen en buiten de therapie-setting worden ingezet. Wil je weten hoe HIIT er praktisch uitziet en wanneer je intervallen van seconden en wanneer je intervallen van minuten moet gebruiken? En hoeveel rust je het beste kan hanteren? En vooral waarom je dat doet, wat voor effecten HITT nou precies heeft op ons lichaam? En welke intensiteiten en omvang je bij HIIT nastreeft? En welke cliënten en doelen je welke vorm van HIIT kunt inzetten? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze cursus een antwoord.

Krachttraining binnen de orthopedische revalidatie

Vrijdagmiddag en -avond 23 juni en zaterdag 24 juni 2023

In deze tweedaagse cursus bespreken we alle belangrijke hoofd- en nevenoefeningen binnen krachtraining tot in detail; vooral door veel zelf te doen en te ervaren. Hiermee werk je tijdens de cursus aan je eigen technische vaardigheden en krijg je van docenten tools en coaching strategieën voor het perfectioneren van je eigen techniek, maar ook van de techniek van je revalidant/sporter. In deze cursus leer je veel variaties van krachtoefeningen toe te passen binnen een (revalidatie)training en om aanvullende oefeningen te integreren in de programmering van je revalidatieprogramma’s. Dit is bij uitstek een cursus om nieuwe inspiratie op te doen voor de praktijk.

Weten hoe je de beste sportmedisch zorg kunt organiseren? Volg dit webinar met orthopedisch chirurg Henk van de Hoeven en sportfysiotherapeut Rob Tamminga.

Dinsdagavond 27 juni 2023

(Top)sportbegeleiding is een vak apart. Hoe zorg je als sportfysiotherapeut dat je effectief samenwerkt met diverse specialisten (korte lijnen)? Welke contacten en deskundigheid heb je nodig? Wanneer trek je aan de bel bij ernstige blessures? En bij wie moet je dan zijn? Hoe creëer je een optimaal (top)sportklimaat? Wat is de rol van de verschillende disciplines? En hoe ga je om met de veeleisende topsporter? Deze en vele andere vragen worden in dit webinar beantwoord.

Meer weten over het behandelbeleid van blessures van sporters van 40 jaar en ouder?

Woensdag 28 juni 2023

Worden sporters steeds ouder of gaan ouderen steeds vaker sporten? In de dagelijkse praktijk zien we steeds vaker oudere sporters die nog steeds fanatiek hun sport beoefenen of een opbouw hebben gemaakt met een voor hen nieuwe sport. Is het behandelbeleid van een blessure in de sportende groep van 40 jaar en ouder anders dan bij jongere sporters? Zijn er biomedische factoren die bepalend zijn of dient met name het gedrag te worden aangestuurd? In deze 1-daagse cursus wordt duidelijk welke vooroordelen niet waar blijken, wat de invloed van training op weefsel is en welke trainingsvormen met toenemende leeftijd met terughoudendheid dienen te worden gegeven.

Beweegprogramma's (deel 2): module 'Diabetes mellitus'

Vrijdagmiddag en -avond 30 juni en zaterdag 1 juli 2023

Na de module ‘Diabetes mellitus (type 2)’ in het kader van de beweegprogramma’s voor mensen met chronische aandoeningen kent de deelnemer de intakeprocedure voor deelname aan beweegprogramma’s en kan hij op mensen met Diabetes mellitus (type 2) afgestemde testen afnemen en samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek (gebaseerd op de uitgangspunten van deel 1 van de Beweegprogramma's) een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma opstellen en begeleiden.

E-learnings, podcasts en meer