Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!
Om het spierkrachtverlies van de arm in een periode van immobilisatie te beperken kun je de niet-geïmmobiliseerde arm trainen. Taiwanese wetenschappers concluderen dat het trainen van één lichaamsdeel leidt tot verbeteringen in het niet-getrainde lichaamsdeel. Benieuwd hoe dit precies zit? Dat lees je in dit referaat!
- Medicine & Science in Sports & Exercise 2023, Chen et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF
Welke gezondheidsproblemen komen vrouwelijke voetballers tijdens en na hun voetbalcarrière tegen? Welke verschillen zijn er tussen de posities of niveaus van de vrouwen? Ervaren ze andere gezondheidsproblemen als ze pas net gestopt zijn met voetballen dan wanneer ze al lang niet meer voetballen? De antwoorden op deze vragen lees je in dit referaat.
- Sports Medicine 2023, Ling et al.
- Ester Weerdenburg MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF
Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct
In deze podcast hoor je de belangrijkste conclusies van een groep internationale wetenschappers over hardlopen bij kinderen jonger dan 13 jaar én adolescenten van 13 tot 18 jaar. Welke risico’s lopen ze en welke adviezen worden gegeven?
-> Log in en luister
Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.
In elite athletes with meniscal injuries, always repair the lateral, think about the medial! A systematic review.
-> Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy
-> Veldrevalidatie van geblesseerde voetballers: zo doen ze dat bij Arsenal F.C.
-> Voorkomt de FIFA 11+S schouderblessures bij voetbalkeepers?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten
Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!
Sommige mensen hebben voor dag en dauw al een rondje rond het park erop zitten, terwijl de ander het liefst ’s avonds nog in de sportschool staat te zweten. Maar op welk tijdstip ben je nou het gezondst bezig?
Lichaamsbeweging is bijna overal goed voor. Ook voor je nachtrust blijkt nu. Als je veel sport, slaap je beter.
De Beweegcirkel is een gesprekstool die professionals helpt om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren meer te bewegen. De Beweegcirkel is er in een fysieke en digitale variant. In dit artikel lees je wat de digitale Beweegcirkel voor jou kan betekenen en hoe je ermee aan de slag gaat.
Eerst de aanloop, steeds sneller gaat ze. Daar is de springplank. Hup, de lucht in. Vluchtelementen, landing. Een sprong zoals ze die al honderden keren zonder problemen maakte. Nu gaat het mis. Anne Benjaminse hoort iets knappen. ‘De pijn in mijn knie herinner ik me, dik twintig jaar later, nog steeds.’
Zowel topsporters als recreatieve atleten kunnen zich ernstig zorgen maken over mogelijke hartafwijkingen na een covid-19-infectie. Een studie van Amsterdam UMC in samenwerking met het Erasmus MC biedt geruststellend nieuws. "We hebben meer dan 250 topatleten onderzocht en ontdekten dat degenen die een covid-19-infectie opliepen geen ernstige hartafwijkingen kregen die hun carrières beïnvloedden”, zegt Juliette van Hattum, promovendus sportcardiologie.
Buikklachten tijdens of kort na het hardlopen komen vaker voor bij hardlopers met ongezondere voedingsgewoonten. Dat blijkt uit de Eat2Run-studie onder bijna 2.000 hardlopers. Er is geen relatie gevonden tussen voeding en peesblessures.
Wat kunnen (sport)fysiotherapeuten doen om sporters met een hoofdletsel zo goed mogelijk te begeleiden bij het hervatten van de sportactiviteiten? Hierbij is eerste inschatting van de ernst van het hoofdletsel cruciaal. Bij een groter letsel met uitwendige schade is de ernst van het letsel meestal direct duidelijk. De uitdaging zit vooral in het herkennen van de eerste alarmsignalen en klachten van een hersenschudding. Zeker als er ogenschijnlijk niet veel aan de hand lijkt te zijn. Een valse start van het herstel kan leiden tot een langer aanhouden van klachten.
Preventief bewegen speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Op het terrein van de preventie zijn meerdere disciplines actief. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut zich goed positioneert. De kracht van de fysiotherapeut ligt vooral in het aanbieden van een programma gericht op het structureel veranderen van het beweeggedrag van mensen.
In 2017 besloot sportarts dr. Robert-Jan de Vos om een Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. Robert-Jan heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en heeft hij dus kennis van innovatieve behandelingen. Deze Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures.
In deze ONLINE cursus worden vanuit cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, de diagnostische fase, als de therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve. Er wordt online gewerkt met interactieve werkvormen en open gespreksvormen op basis van de casuïstieken. Tevens zullen elementen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden besproken.
Na deze cursus kent je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Bovendien beschik je over kennis uit de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren.
Na deze masterclass kan je kritisch reflecteren op het eigen handelen en op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik na afloop over de kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren.
Bij BFRT bind je de ledematen af met een soort tourniquet, om de terugstroom van bloed te beperken. Vervolgens train je met lichte gewichten. Dit is een manier om effectiever te trainen, blijkt uit onderzoek. Waarom is dit effectief? Er ontstaat mogelijk meer metabole schade dankzij het afknijpen van de bloedtoevoer. Dit terwijl er minder spierschade optreedt dan bij traditionele krachttraining. Hoe pas je BFR in de praktijk zo effectief mogelijk toe? Welke belastingsvariabelen gebruik je bij BFR-training? In welke fase van een sportrevalidatietraject heeft BFR-training een duidelijke meerwaarde? Op deze en vele andere vragen krijg je in deze 1-daagsde cursus een antwoord.
In deze specialisatie-cursus worden alle aspecten die van belang zijn bij het sturen en begeleiden van een sportrevalidatietraject aan de hand van 4 casuïstieken besproken en geoefend, o.a. het vaststellen van het belastbaarheidsniveau van de sporter, een grondige sportanalyse, de belastende factoren in relatie tot het sportletsel en het te volgen revalidatietraject. Tijdens de 4 casuïstieken wordt het revalidatietraject van sporters na een voorste kruisbandletsel, heup- en/of liespijn, hamstringletsel en enkelbandletsel besproken, geoefend en geëvalueerd. Tevens worden 1 of meerdere patiëntendemonstraties gedaan om voorbeelden vanuit de praktijk te laten zien.