NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Wat is effectiever: trainen met vaste of variabele gewichten?

Er zijn verschillende manieren van krachttraining. Het trainen met variabele gewichten waarbij bijvoorbeeld weerstandsbanden worden toegevoegd aan een oefening is er één van. Dit zorgt voor extra krachtlevering in een deel van de beweging. Is dat effectiever dan traditionele krachttraining met gewichten?

- Journal of Science and Medicine in Sport 2022, Andersen et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Wat als preventieve training meer kwaad doet dan goed?

Bescherm sporters tegen buitensporige, ongepaste en ethisch twijfelachtige interventies die waarschijnlijk meer kwaad doen dan goed. Dat beschrijven zes sportwetenschappers in een opiniestuk in Sports Medicine. In dit referaat lees je een samenvatting van hun boodschap.

- Sports Medicine 2022, Brito et al.
- Nick Muhren MSc, Maarten Barendrecht MSPT
-> Lees in PDF

Podcast: 'Trainen voorafgaand aan een kruisbandoperatie'

Sporters die een kruisbandblessure oplopen, worden vaak niet direct geopereerd. Loont het als zij in de periode vóór hun kruisbandreconstructie al revalideren?
-> Log in en luister

E-learning 'Sporten met een nieuwe heup' (2 punten)

Sporthervatting na een totale heupoperatie. Wat kan je patiënt veilig doen met een nieuwe heup? Hoe lang duurt de revalidatie? En hoe bouw je de training op?
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Uit het archief

-> Rekken kan stijfheid van zenuwweefsel verminderen
-> Krachttraining bij vrouwen: wat zegt de literatuur?
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Literatuurlijst 2022-8

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Primary surgery versus primary rehabilitation for treating anterior cruciate ligament injuries: a living systematic review and meta-analysis
-> Lees deze open access studie uit British Journal of Sports Medicine

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Meiden die voetballen op topniveau hebben meer kans op mentale problemen dan jongens

Bron: Alles over sport, 24 november 2022

Meiden die voetballen op topniveau hebben vier keer meer kans dan jongens om last te krijgen van symptomen van mentale problemen zoals depressie en angststoornissen. Daarbij zitten ze minder goed in hun vel. Voor alle jeugdvoetballers geldt dat de kans op symptomen van mentale problemen en stress toeneemt naarmate ze ouder worden. Als coaches en begeleidende staf hier alert op zijn, helpt dat om problemen vroeg op te sporen en passende hulp te bieden.

KNGF en NPi verlengen overeenkomst tot eind 2023

Referaten, podcasts, e-learnings en cursuskorting

Het KNGF en het NPi verlengen de lopende overeenkomst tot eind 2023. Daardoor krijgen KNGF-leden met een Compleet lidmaatschap volgend jaar weer 10% extra korting op NPi-cursussen. Ook houden ze toegang tot alle thema’s van de NPi-service en kunnen zij zonder kosten jaarlijks een e-learning maken en 9 podcasts beluisteren.

Nieuwe meetmethode verbetert je sportprestaties: beweging als medicijn mogelijk

Bron: Scientias, 8 november 2022

Artsen geven patiënten dringende adviezen als: stop met roken, eet gezond en wandel elke dag een uur stevig door. De optimale bewegingsintensiteit is echter per patiënt verschillend. Hier is nu een betere methode voor bedacht.

Webinar 'Complexe schouderpijnsyndromen bij sporters'

Dinsdagavond 29 november 2022

Wil je snel meer leren over Complexe schouderpijnsyndromen? Schrijf dan nu in! In dit webinar krijg je praktische tips om complexe schouderpijnsyndromen bij sporters te onderzoeken en te behandelen. We belichten casuïstiek vanuit orthopedisch en fysiotherapeutisch oogpunt gericht op een optimale samenwerking tussen deze disciplines.

Mindfulnesstraining vermindert stress en angst bij topsporters

Bron: Alles over sport, 7 november 2022

Mentale gezondheidsproblemen, zoals angstaanvallen, stress en depressieve gevoelens, komen regelmatig voor bij topsporters. Mindfulnesstraining kan deze problemen verminderen. Dat is ook zo bij topsporters, blijkt nu voor het eerst uit een recente overzichtsstudie van een groep Engelse onderzoekers.

Masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

Donderdag 8 december 2022

Denk je nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie? Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen?  Weet je wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen?  Wil je antwoord op deze vragen?

Voor je gezondheid is dit het beste tijdstip om te sporten

Bron: Scientias, 5 november 2022

De een begint de dag het liefst met een rondje hardlopen, de ander komt na het avondeten nog in beweging, wie is er het gezondst bezig? Volgens Leidse onderzoekers zijn dat toch echt de avondsporters.

Webinar 'Patella-luxaties bij jonge sporters'

Maandagavond 12 december 2022

Tijdens dit webinar nemen de sprekers je mee van het moment van luxeren van de patella tot het hervatten van sportbelasting. We belichten casuïstiek vanuit orthopedisch en fysiotherapeutisch oogpunt gericht op een optimale behandeling van de jonge sporter.

De maatschappelijke waarde van sport en bewegen: België, Nederland en Engeland

Bron: Alles over sport, 4 november 2022

Sport en bewegen levert in Nederland 2,7 keer zoveel op dan het kost. Dat blijkt uit het onderzoek naar de Social Return On Investment (SROI). Ook in België en Engeland is de SROI van sport en bewegen bekend. Wat is de waarde van sport en bewegen in deze landen en wat kunnen wij leren van hun methodes en uitkomsten? Dit artikel belicht de verschillen in onderzoek tussen Nederland, België en Engeland.

Eerstvolgende cursus Beweegprogramma’s (deel 1)

Maandagochtend, -middag en -avond 6 maart en zaterdag 11 maart 2023

Preventief bewegen speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Op het terrein van de preventie zijn meerdere disciplines actief. Het is daarom belangrijk dat de fysiotherapeut zich goed positioneert. De kracht van de fysiotherapeut ligt vooral in het aanbieden van een programma gericht op het structureel veranderen van het beweeggedrag van mensen

Herhaald enkelletsel komt vaak voor, maar het risico is te verkleinen

Bron: Medicalfacts, 4 november 2022

Een enkelbandletsel is een veelvoorkomende blessure, waarvan ook veelvuldig onderzocht is wat werkt om een (nieuwe) blessure te voorkomen. Er zijn meerdere methoden om enkelblessures te voorkomen: enkels intapen, oefeningen en de enkelbrace. Alle drie de methoden werken. De kans op een nieuwe enkelblessures wordt hiermee verkleind met ongeveer 40 procent.

Webinar 'Return to play-criteria na een VKB-letsel: een kritische beschouwing’

Dinsdagavond 14 maart 2023

Wat kunnen (sport)fysiotherapeuten doen om het aantal re-rupturen na een VKB-revalidatie te verminderen? Veel sporters die een VKB-blessure oplopen verwachten zonder problemen weer terug te kunnen keren naar hun sport. Helaas blijkt de realiteit anders, lang niet iedereen keert terug op hetzelfde sportniveau. Daarnaast krijgt een deel van deze groep een nieuwe VKB-blessure. Hoe kan het dat sommige sporters zonder problemen terugkeren naar de sport, en anderen niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit percentage omlaag gaat? De combinatie van zowel fysieke- als mentale uitdagingen die hierbij komen kijken, maakt het een zeer interessante proces

E-learnings, podcasts en meer