Een uitgave van de NPi-service gemist? In dit jaaroverzicht zetten we de 24 referaten uit het thema Sportgezondheidszorg nog een keer op een rijtje.
Andrade R. Journal of Applied Physiology 2020, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper
Het imago van rekoefeningen is de laatste jaren verslechterd. Het werkt waarschijnlijk niet blessurepreventief en de sportprestatie gaat niet vooruit door langdurig te rekken. Desondanks moeten we het kind niet met het badwater weggooien, stelt een internationale groep wetenschappers. Hun rekprogramma van twaalf weken leidde namelijk tot opmerkelijke resultaten.
Hagstrom A. Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog
Hoewel er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om de effecten van krachttraining, wordt dat in literatuuronderzoeken vaak niet duidelijk uitgesplitst. Australische wetenschappers voerden het eerste systematische literatuuronderzoek uit met studies die alleen de trainingseffecten bij volwassen vrouwen onderzochten. Bouwen vrouwen net zo makkelijk kracht en spiermassa op als mannen? En gelden voor vrouwen dan dezelfde trainingsparameters? Lees het in dit referaat.
Koopmann T. Sports Medicine 2020, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT
Talentherkenning speelt een rol in iedere sport en bij iedere sportvereniging, maar welke methodes werken het beste? In deze literatuurstudie geven wetenschappers een overzicht van veelbeschreven methodes van talentidentificatie bij jonge sporters tussen 10 en 18 jaar en benoemen veelbelovende ontwikkelingen.
Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.
Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.
Duur: 40:25 min | Spreker: prof. dr. Eamonn Delahunt | Engelstalig
In deze webcast - opgenomen op het SMWJC 2019 - vertelt prof. dr. Eamonn Delahunt enthousiast over enkelklachten. Hij pleit onder meer voor een herwaardering van het inversietrauma, omdat de restklachten en recidiefkans vaak worden onderschat.
Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.
Om topprestaties te kunnen leveren moet je als sporter fysiek fit zijn, maar ook geestelijke gezondheid speelt tegenwoordig een cruciale rol. Toch wordt het inroepen van mentale begeleiding vaak nog als een zwaktebod gezien.
Sport Data Valley brengt data uit sportonderzoek en praktijk samen op één platform en maakt inzichten beschikbaar voor een breed publiek. In dit artikel lees je wat dit oplevert voor gemeenten en sportaanbieders.
De feedback uit smartphone applicaties en sporthorloges kan hardlopers helpen betere prestaties neer te zetten en het risico op een blessure te verminderen. Een verkeerd advies zou daarentegen negatief kunnen uitpakken. De huidige feedback uit deze wearable (draagbare) technolgie kan persoonlijker en nauwkeuriger. Bewegingswetenschapper en datascientist Ben van Oeveren beschrijft in zijn proefschrift verschillende methoden waarmee de feedback uit wearable technologie verbeterd kan worden.
Binnenblijven is al maanden het devies. Steeds meer fietsers willen ook niet anders. Althans, niet in wintertijd. Vanaf hun zolderkamer ’Zwiften’ ze door Londen, New York en Innsbruck en door het fantasieland Watopia.
Een actieve leefstijl heeft gezondheidsvoordelen. Maar het heeft ook een keerzijde: sporten levert blessures op. Deze sportblessures kosten de maatschappij jaarlijks ongeveer € 3 miljard. Los van de fysieke en mentale impact op de geblesseerden natuurlijk. VeiligheidNL zette op een rij hoe sportblessures zich in tien jaar tijd ontwikkelden.
Mensen die wekelijks sporten, drinken meer alcohol dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. In dit artikel lees je de bevindingen van dit onderzoek.
Maak van sport een publieke voorziening die voor iedereen toegankelijk is, laat de overheid de regie nemen en creëer een wettelijk stelsel. Dat is nodig voor zowel een vitale samenleving als een sterke sportbranche. Zo luidt de hoofdboodschap uit het advies ‘De opstelling op het speelveld’ van de Nederlandse Sportraad (NLsportraad).
Sporten bij een sportvereniging heeft een sociale waarde voor mensen. Maar bieden commerciële sportaanbieders, zoals sportscholen, diezelfde waarde als je daar sport in groepsverband? En hoe zit dat bij ongeorganiseerde sportgroepen zoals hardlopers en fietsers? Annet Tiessen-Raaphorst van het Sociaal Cultureel Planbureau zocht het uit.
Na de cursus kan de deelnemer diverse ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen (met en zonder rode vlaggen) betreffende de knie herkennen en vast te stellen door een gericht vraaggesprek en eventuele aanvullende lichamelijke tests. Bekijk voor de toelichting op het programma de korte videotrailer met cursusleider dr. Igor Tak (foto).