NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Voorkomt de FIFA 11+S schouderblessures bij voetbalkeepers?

Al Attar W. American Journal of Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

In navolging van het succesvolle blessurepreventieve programma voor veldvoetballers (FIFA 11+) ontwikkelden sportwetenschappers een programma specifiek voor keepers: de FIFA 11+S. Leidt dat programma tot minder arm- en schouderblessures? Een internationale onderzoeksgroep verdeelde 765 amateurkeepers uit Saoedi-Arabië over twee groepen en hielden hun blessures bij gedurende het seizoen van 2018-2019. De resultaten lees je in dit referaat.

Veldrevalidatie van geblesseerde voetballers: zo doen ze dat bij Arsenal F.C.

Allen T. Physical Therapy in Sport 2021, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

Over de revalidatie van voetballers met een knieblessure zijn boeken vol geschreven, maar de revalidatie op het veld blijft vaak onderbelicht. Wil je weten hoe ze de veldrevalidatie in de Engelse Premier League vormgeven? De sportwetenschappers van Arsenal F.C. publiceerden hun richtlijnen voor veldrevalidatie in het tijdschrift Physical Therapy in Sport. Hun aanpak lees je in dit NPi-service referaat.

Is de trainingsfrequentie van belang bij gelijkblijvend krachttrainingsvolume?

Cuthbert M. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Maakt het voor de krachtopbouw uit of sporters één of drie keer per week krachttrainen als ze in totaal hetzelfde trainingsvolume aanhouden? Die vraag beantwoordde een internationale onderzoeksgroep door gegevens uit tien studies met 269 getrainde sporters te combineren in twee meta-analyses.

Literatuurlijst 2021-6

Hier vind je de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

Webcast: Thermische belasting, thermoregulatie en specifieke voorbereiding voor sporters voor de Olympische Spelen in Tokyo

Duur: 30:47 min | Spreker: Prof. dr. Hein Daanen

In de webcast spreekt prof. dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, over presteren in de warmte. Hij vertelt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan de omgevingstemperatuur, waarom sporters minder goed presteren in warmte, wat de beste methodes zijn om te acclimatiseren en hoe sporters zichzelf vooraf kunnen koelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Onderzoekers: ‘Gebruik AC-ratio niet meer als voorspeller van blessurerisico’

Bron: Topsport Topics, 14 september 2021

De ‘acute:chronic workload ratio’ (AC-ratio) is naar alle waarschijnlijkheid geen goede voorspeller van blessurerisico. Verschillende onderzoekers pleiten ervoor om de maat daarom niet te gebruiken in de sportpraktijk.

E-learning 'Hoe gebruik ik data in de praktijk’

LET OP: tot 1 oktober kosteloos voor Keurmerk-deelnemers

Na het volgen van deze e-learning ben je in staat om data te interpreteren en te gebruiken om je fysiotherapeutisch handelen te verbeteren. De e-learning bevat kennisclips over het verzamelen, gebruiken en interpreteren van data. Met praktijkvoorbeelden gekoppeld aan casuïstiek leer je hoe je data kunt inzetten om je patiënten nog beter te helpen en leer je van collega's door jouw data te vergelijken met die van hen.

’Motoriek basisschoolkinderen verslechterd door coronalockdown’

Bron: De Telegraaf, 14 september 2021

De bewegingsvaardigheden van veel basisschoolkinderen zijn na de eerste coronalockdown vorig jaar achteruitgegaan vergeleken met voor de lockdown. Volgens onderzoekers van het Mulier Instituut zijn bij de jongste kinderen uit groep 1 en 2 de grootste verschillen zichtbaar.

Bewegen als medicijn in de ziekenhuiszorg

Bron: Alles over Sport, 9 september 2021

De wetenschap is unaniem: bewegen is goed voor je gezondheid. Toch heeft een gesprek over een actieve leefstijl nog geen standaard plek in de ziekenhuiszorg. Dat kan anders, vonden UMC Groningen en Amsterdam UMC. Lees hier hoe zij onderzochten hoe je bewegen een plek geeft in de spreekkamer van de specialist.

Sporten verlaagt rustmetabolisme van mensen met obesitas

Bron: Nieuws voor Diëtisten, 3 september 2021

Als mensen meer gaan bewegen, neemt het calorieverbruik in rust af. Dit effect is vooral te zien bij mensen met obesitas. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van zo’n 1.750 mensen.

Esports, gaming en gamification zijn interessant voor elke sport- en beweegorganisatie

Bron: Alles over Sport, 2 september 2021

'Esports, gaming en gamification' (EGG) is sinds dit jaar een thema van Kenniscentrum Sport & Bewegen. [...] In dit artikel lees je waarom EGG voor iedere sport- en beweegprofessional interessant is en wat de visie op het thema is van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Zoveel moet je sporten om een dag zitten te compenseren

Bron: Welingelichte Kringen, 31 augustus 2021

Zitten, het is prettiger dan staan en dus zitten we wat af. Veel meer dan goed voor ons is. Gelukkig is de schade te herstellen: met 30 tot 40 minuten per dag stevig bewegen compenseren we onze sedentaire leefstijl.

Lees jij NPi-service referaten liever in PDF of rechtsteeks op de website?

Laat het ons weten

Al tien jaar publiceren we onze NPi-service referaten in PDF. En al tien jaar zijn onze lezers tevreden over de service: in 2020 scoorden we gemiddeld weer een 8-. Maar ook datgene wat goed is verdient onderzoek. Daarom horen wij graag of de huidige manier van publiceren (in PDF) naar wens is, of dat je liever zou zien dat de referaten rechtstreeks op de website worden geplaatst, zoals onze blogs.

Coach Moustafa laat zien: of je nou blind bent of Down hebt, iedereen kan sporten

Bron: RTL Nieuws, 29 augustus 2021

Sportcoach Moustafa Makhlouf is ervan overtuigd: iedereen kan sporten. Ook als je niet kan zien. Ook als je het syndroom van Down hebt. En dat laat de vrijwilliger - samen met zijn sportklasje - aan de wereld zien.

Marathonlopers in de top behalen snellere tijden met innovatieve hardloopschoenen

Bron: Topsport Topics, 26 augustus 2021

Marathonlopers die bij de mannen tot de top behoren, finishen zo’n 2 procent sneller als ze lopen op de nieuwe generatie hardloopschoenen – met een zool waarin onder andere een carbonplaat is verwerkt. Bij de vrouwen lijkt het prestatieverbeterende effect nog groter te zijn.

Helpt een digitale kopie paralympisch sporters straks aan goud?

Bron: Hogeschool van Amsterdam, 25 augustus 2021

Kan inzicht in eigen data paralympisch sporters helpen om in balans te blijven? De Digital Society School van de HvA heeft zich hierover gebogen. Zij begonnen met het idee om een ‘digital twin’ te ontwikkelen (een digitale kopie) van topsporter Larissa Klaassen, die vannacht goud heeft gewonnen op de Paralympische Spelen in Tokio.

Krachttraining is zo simpel nog niet!

Bron: SportKnowHowXL, 24 augustus 2021

Krachttraining kan bij een goede uitvoering weinig kwaad, toch? Toch niet! Krachttraining kan zelfs contraproductief werken, want er zijn valkuilen. In dit artikel volgen er twee. Voor een goede uitleg is wel wat uitleg over spiermechanica nodig.

ONLINE masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers

Zaterdag 18 september

Hoe word je sterker of kun je meer vermogen leveren? Welke belastingsprikkels zijn hiervoor nodig? Wat is het minimale of maximale programma om nog trainingsresultaten te kunnen boeken? Welke trainingsvormen gaan niet samen of verstoren elkaars fysiologische adaptatiemechanismen? Hoe ontstaan contracturen of spierverklevingen? En hoe zijn deze het beste te behandelen? Wat zijn de effecten van stretching op kracht, lenigheid, spierpijn, blessurepreventie en de behandeling van (sport)blessures?

Kleine stapjes, veel oefenen: zo bouw je na coronatijd je fitheid weer op zónder blessures

Bron: Algemeen Dagblad, 24 augustus 2021

'Use it or lose it', luidt het adagium onder sportfysiotherapeuten. Dit 'supercompensatieprincipe' schrijft voor dat je moet blijven trainen om een bepaald niveau van fitheid te behouden. Dat lukte veel mensen niet in de bewegingloze coronatijd.

'Of het topsport is wat wij doen – over die vraag gaat het niet meer'

Bron: RTL Nieuws, 24 augustus 2021

"Pure topsport", zo beschrijft chef de mission Esther Vergeer 'haar' Paralympisch TeamNL dat vandaag begint aan de Spelen in Tokio. Ze weet dat nog niet iedereen dat zo ziet, dus zegt ze erbij: "Zij doen niet onder voor de olympische sporters. De selectie was super streng; als je hier staat, hoor je hier en heb je kans op medailles."

Zo kan de lokale sport een rol in de Europese politiek opeisen

Bron: Alles over Sport, 23 augustus 2021

Het Europees Parlement liet een omvangrijke studie uitvoeren naar sportbeleid in de Europese Unie. We bespreken de aanbevelingen uit het rapport met associate professor Richard Bailey, een van de auteurs. Wat moeten Nederlandse buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers van gemeenten en sportbonden doen om de zichtbaarheid van hun werk te verbeteren in Brussel?

Europese Unie staat voor belangrijke keuzes over sportbeleid na nieuwe studie

Bron: Alles over Sport, 19 augustus 2021

De Europese Unie ondersteunt met Erasmus+ de sectoren onderwijs, jeugd en sport in lidstaten. Het aandeel van sport in het subsidieprogramma? Nog geen 2%. [...] Een nieuwe studie over kansen voor Europees sportbeleid lijkt de Europese Commissie en het Europees Parlement 'in beweging' te brengen.

Vanaf september twee cursussen Beweegprogramma’s deel 1 en vier cursussen Beweegprogramma’s deel 2

September - december

In samenwerking met diverse onderzoeksinstituten en TNO Kwaliteit van leven heeft het KNGF een negental beweegprogramma's ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening. Naast Beweegprogramma deel 1, in het najaar bij het NPi tevens de thema's COPD', 'Diabetes Mellitus', 'Artrose' en 'Oncologie'. Klik op de titel voor het complete overzicht in de NPi-cursuskalender.

Hoe betrouwbaar zijn sporthorloges, stappentellers en andere wearables?

Bron: Nu.nl, 18 augustus 2021

Sporthorloges, stappentellers, slimme bloeddrukmeters en slaapbanden brengen onze gezondheid steeds meer in kaart. In de rubriek Gezond of niet duikt NU.nl in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Hoe betrouwbaar zijn al die wearables?

Koel blijven tijdens topprestaties

Bron: ZonMw, 12 augustus 2021

De Olympische Spelen in Tokio zijn net afgelopen en de Paralympische Spelen starten bijna. De temperatuur in Tokio is boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen.

Bewezen: van koppen kun je dement worden

Bron: Welingelichte kringen, 3 augustus 2021

De link tussen dementie en koppen (bij voetbal) is nu zo sterk dat ballen moeten worden verkocht met een duidelijke gezondheidswaarschuwing, zegt de Engelse wetenschapper die baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar dat verband.

Hoe olympische sporters omgaan met hun gevoelens

Bron: NRC, 30 juli 2021

Bij de sportverslaggeving van de NOS gaat het over de fysieke prestaties van de olympische sporters, maar hun geestelijke gesteldheid wordt niet vergeten. „Ik heb grip nodig. Zonder houvast glipt het uit je handen.” *Voor deze bron moet mogelijk worden betaald.

Start in september met de blended cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Maandag 20 september, dinsdag 5 oktober en maandagmiddag 29 november

Deze cursus bestaat naast fysieke cursusdagen uit een e-learning-module in 3 delen die elke deelnemer individueel dient te doorlopen. Op basis van de voorbereiding met behulp van de e-learning-modules, wordt de stof op zeer interactieve wijze besproken waarbij het accent ligt op het doorgronden van de kennis en toepassen hiervan in de dagelijkse praktijk. In de cursus, onder leiding van inspanningsfysioloog Gerard van der Poel, wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle inspanningsfysiologische aspecten van (duur-)uithoudingsvermogen en kracht.

Meer informatie over de NPi-service