NPi-service Sportgezondheidszorg

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Training op een instabiele ondergrond: werkt dat?

Fysiotherapeuten laten sporters vaak oefeningen doen op instabiele oppervlakken, zoals BOSU-ballen en Wobble-boards. Maar helpt deze training daadwerkelijk de stabiliteit van sporters te verbeteren? Onderzoekers uit Maleisië en China zochten dit uit in een systematische review van 20 studies, waarbij ze de effecten van deze oefenvorm in kaart brachten. Benieuwd naar hun bevindingen? Lees dan het volledige referaat!

- Frontiers in Physiology 2025, Gao et al.
- Ester Weerdenburg MSc, drs. Gerard van der Poel
-> Lees in PDF

Zijn de risicofactoren voor schouderblessures hetzelfde bij amateur- als bij topsporters?

Bovenhandse sporters worden regelmatig getroffen door schouderblessures. Krachttekort, verminderde beweeglijkheid van het schoudergewricht en een veranderd beweegpatroon van het schouderblad worden als meest voorkomende risicofactoren beschreven. Echter is dit vooral bij topsporters onderzocht. Hoe zit dat dan bij amateursporters? Een groep Argentijnse wetenschappers onderzocht hoe vaak deze risicofactoren voorkwamen bij 296 amateur handballers, volleyballers en waterpoloërs tussen de 18 en 40 jaar en keken ook naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Wil jij weten hoe dit zit? Lees dan dit referaat.

- Sports Health 2024, Intelangelo et al.
- Anna Smit, MsFT, Maarten Barendrecht MSPT,
-> Lees in PDF

NIEUWE PODCAST: 'Zorgt het VolleyVeilig programma voor minder blessures bij de volleybaljeugd?'

Deze aflevering gaat over VolleyVeilig, een warming-up die speciaal is ontwikkeld voor jonge volleyballers om het aantal blessures terug te dringen. Hoe effectief is VolleyVeilig? Zorgt het programma inderdaad voor minder blessures bij de volleybaljeugd?
-> Log in en luister

E-learning 'Hardloopgerelateerde knieblessures: preventie en behandeling'

Hoe kun je als fysiotherapeut een hardloper helpen met patellofemorale pijnklachten? Welke tips kun je geven over de hardlooptechniek ter preventie en behandeling van (knie)blessures? 
- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

Literatuurlijst 2025-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Association Between Inter-Limb Asymmetry and Determinants of Middle- and Long-distance Running Performance in Healthy Populations: A Systematic Review.
-> Sports Med Open

Actualiteiten en cursusnieuws

Werk jij in de sport? Dan wil je deze berichten niet missen!

Factsheet presteren in de hitte

Bron: Alles over sport, 24 april 2025

Belangrijke internationale wedstrijden en toernooien vinden regelmatig plaats onder extreem warme weersomstandigheden; zoals bijvoorbeeld de Olympische Zomerspelen en veel Europese en Wereldkampioenschappen. Hoe extreem de omstandigheden zijn, is afhankelijk van een combinatie van temperatuur, luchtvochtigheid, de sterkte van de zonnestraling en de windsnelheid.

Is marathonlopen wel goed voor je? 'Schade is best groot'

Bron: NU, 11 april 2025

De voorjaarsmarathons zijn weer gaande. Komend weekend zijn Rotterdam, Enschede en Zeeuws-Vlaanderen aan de beurt. NU.nl-lezers hadden vragen over het lopen van een marathon. Is het bijvoorbeeld wel goed voor je? Twee experts beantwoorden jullie beste en meestgestelde vragen.

Masterclass 'Nieuwe principes en concepten over sportrevalidatie en return to play na een voorste kruisbandletsel'

maandag 13 oktober 2025
In deze masterclass ontwikkel je meer inzicht en begrip van de neuroplastische veranderingen die optreden na een voorste kruisbandletsel. Deze kennis en inzichten helpen je om gepersonaliseerde trainingsprogramma’s te ontwikkelen die zich – naast de algemene trainingsonderdelen en hervinden van de...

'Runfluencers' laten Gen Z warmlopen voor marathon en zijn zelf inmiddels subtoppers

Bron: NOS, 11 april 2025

Een marathon is stukgaan op het scherp van de snede. Na 42.195 meter ben je volledig leeg en loop je krom van de spierschade. Toch is de marathon populairder dan ooit. Die van Rotterdam van zondag was met 17.000 startbewijzen (voor alle onderdelen) in twee uur uitverkocht. Vorig jaar nog in een week. Uit cijfers blijkt dat de populariteit van hardlopen en de marathon wereldwijd groeit. Zo brak de marathon van Parijs vorig jaar een record met 54.175 mensen die de eindstreep haalden. En ook in Nederland is die trend te zien.

Volwassenen in een lage sociaaleconomische positie: wat drijft en belemmert hen bij sport en bewegen

Bron: Alles over sport, 3 april 2025

Volwassenen in een lage sociaaleconomische positie (lage SEP) bewegen minder dan mensen in een hoge SEP. In dit artikel zoomen we in op hoe het komt dat zij minder bewegen, welke belemmeringen zij ervaren, wat hen juist wel motiveert en hoe je als professional drempels kunt wegnemen.

Sportrevalidatie bij kinderen

vrijdag 19 september 2025 - zaterdag 20 september 2025
Na afloop van de cursus kun je op basis van een analyse van de belastbaarheid van het sportende kind en de beoefende sport een verantwoord sportrevalidatieprogramma opstellen en invullen, met als einddoel sporthervatting (op het oude niveau). Subdoelen Na deze cursus kun je: een goede inschatting...

Wat is de impact van de kosten van sport op sportdeelname?

Bron: Alles over sport, 1 april 2025

De kosten van sport hebben impact op de deelname aan sport. Als sport duurder wordt of als het inkomen van mensen daalt, kan dat een reden zijn voor mensen om hun lidmaatschap of abonnement op te zeggen. Hoe hangen kosten en deelname precies samen? En waarmee moet je als sportaanbieder en gemeente rekening houden als je je tarieven aanpast?

Wie aan krachttraining doet, wordt gezonder oud, blijkt uit Belgisch onderzoek

Bron: Nieuwsblad, 27 maart 2025

Mensen die aan krachttraining doen en voldoende blijven bewegen, worden gezonder ouder. Dat blijkt uit een onderzoek van VUB-professor Rose Njemini, expert in biologische veroudering. Krachttraining en sport versterken de celweerbaarheid en de immuunfunctie. Njemini is moleculair bioloog en biochemicus, gespecialiseerd in veroudering en immunologie. Ze is daarnaast ook vicevoorzitter van het onderzoeksprogramma Master in Gerontologische Wetenschappen aan de VUB en sinds 2024 ook lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

Masterclass 'Sportfysiotherapeutische ketendiagnostiek'

woensdag 17 september 2025
Om op hoog niveau te kunnen presteren moet een sporter in staat zijn om piekkrachten in een proximaal-distaal sequentie te genereren. In de sport gebeurt dit zowel bij bewegingen van de bovenste als van de onderste extremiteit. In de masterclass wordt de specifieke ketendiagnostiek bij verschillende sporten en blessures zowel in theorie als in de praktijk uitgediept. Het begrijpen en implementeren van de kennis om te komen tot overwogen keuzes in het behandeltraject van de sporter staat in deze masterclass voorop.

Tips voor het trainen van kinderen met overgewicht bij de sportvereniging

Bron: alles over sport, 25 maart 2025

In 2023 had 12,7% van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar overgewicht, waarvan 8,6% matig overgewicht en 4,1% ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht en obesitas aanpakken bij kinderen blijkt echter verre van eenvoudig. Bewegen mag niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas[1], aangezien het helpt bij zowel gewichtsverlies, als bij het benutten van de positieve effecten ervan op zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen. Als sport- en beweegaanbieder kun jij hier een belangrijke rol in spelen.

Hoe ga je in gesprek over gewicht en leefstijl met ouders en kinderen?

Bron: Alles over sport, 25 maart 2025

Veel professionals vinden het lastig om gewicht en leefstijl te bespreken met gezinnen. Werk jij vanuit de zorg of het sociale domein met kinderen en ouders en herken je dit? In dit artikel krijg je een aantal handvatten voor een succesvol gesprek. Je aanpak, houding en taalgebruik zijn daarbij belangrijk.

Sportblessures bij kinderen

donderdag 30 oktober 2025
Na de cursus kan je de meest voorkomende sportblessures bij kinderen herkennen en diagnosticeren. Subdoelen Na de cursus kan je: sportblessures bij kinderen plaatsen binnen de epidemiologie en maatschappelijke ontwikkelingen bij jeugd; op basis van een viertal voorbeeldcasussen beargumenteert redeneren...

Zo help je kinderen met overgewicht of obesitas een leefstijlinterventie starten en afmaken

Bron: Alles over sport, 25 maart 2025

Leefstijlinterventies zijn een bewezen effectieve manier om overgewicht en obesitas bij kinderen aan te pakken. Helaas kost het vaak veel moeite om potentiële deelnemers naar een interventie te krijgen. Hierdoor lopen deze kinderen en hun ouders of verzorgers passende hulp mis. Ook stoppen veel deelnemers voordat de interventie klaar is, met als gevolg een minder of niet (kosten)effectieve interventie. In dit artikel beantwoorden we de vraag: wat werkt nou wél om kinderen te laten starten én volhouden?

De kracht van kracht in de gymles

Bron: Alles over sport, 25 maart 2025

In Nederland zijn levensgevaarlijke nagemaakte oxycodonpillen ontdekt. Die waren online aangekocht. In de pillen zit geen oxycodon, maar de potentieel dodelijke stof isotonitazepyne. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

Inspanningsfysiologie en kinderen

woensdag 29 oktober 2025 - woensdag 19 november 2025
Kinderen zijn geen kleine volwassenen! Inspanningsfysiologische principes zijn niet 1-op-1 hetzelfde, en door groei en ontwikkeling vinden er allerlei fysiologische veranderingen plaats. Bovendien kunnen bij kinderen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd van elkaar afwijken. Wil je hier meer van weten? In deze praktische 2-daagse cursus leer je een trainingsprogramma voor kinderen opstellen en uitvoeren.

Deze simpele truc maakt je dagelijkse wandeling extra effectief om gezond te blijven

Bron: Welingelichte kringen, 23 maart 2025

Een fitnessexpert heeft een verrassend eenvoudige methode ontdekt om veel meer calorieën te verbranden tijdens je dagelijkse wandeling. En het mooie is: je hebt er geen dure sportkleding of bergachtig parcours voor nodig. De truc? Wissel rustige stukjes af met korte periodes waarin je steviger doorstapt. Deze intervaltechniek blijkt een ware caloriebooster. Door simpelweg je wandeltempo af te wisselen, verhoog je de intensiteit van je training zonder dat je hoeft te gaan hardlopen. Het werkt heel simpel: begin met vijf minuten rustig inlopen. Wissel daarna steeds twee minuten gewoon wandelen af met twee minuten stevig doorstappen. Let tijdens het snellere stuk extra op je houding: rechtop lopen, buikspieren aanspannen en je armen stevig meebewegen. Sluit af met vijf minuten rustig uitlopen.

Erkende sport- en beweeginterventies voor mensen met een beperking

Bron: Alles over sport, 18 maart 2025

Mensen met een beperking sporten en bewegen aanzienlijk minder vaak dan mensen zonder beperking[1]. Dat is deels te verklaren door extra uitdagingen zoals beperkte vindbaarheid van en gebrek aan passend sport-en beweegaanbod[2]. Tegelijkertijd kunnen mensen met een beperking grote gezondheidsvoordelen behalen door regelmatig te bewegen[3] en laat aanvullend onderzoek zien dat de sociaaleconomische waarde van sport en bewegen voor deze doelgroep groter is[3-5]. Dit artikel biedt een overzicht van erkende sport- en beweeginterventies voor mensen met een beperking.

Hardloopbegeleiding in de fysiotherapie

3 cursusdagen - start: 17 september 2025
Wil jij als (sport)fysiotherapeut een waardevolle rol spelen in het begeleiden van hardlopers en spelsporters? Vind je het leuk om te zien hoe een gerichte aanpak de sportieve prestaties aanzienlijk kan verbeteren? En wil je bijdragen aan het voorkomen van blessures van sporters? Dan is deze cursus perfect voor jou!

Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet

zaterdag 22 november 2025 - zaterdag 29 november 2025
In de uiterst praktische scholing ‘Musculoskeletale manuele technieken: knie, onderbeen, enkel en voet’ scherp je je hands-on vaardigheden aan, waardoor je patiënten met aandoeningen en syndromen van de onderste extremiteit beter kunt helpen. Na deze cursus beheers je de voor diagnostiek en therapie vereiste vaardigheden (diagnostische testen en mobilisatietechnieken) bij patiënten met musculoskeletale knie-, onderbeen-, enkel- en voetklachten.

Masterclass 'Liespijn bij sporters'

woensdag 4 juni 2025 - woensdag 18 juni 2025
Liesblessures komen veel voor bij sporters, maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Anterieure kniepijn

donderdag 20 november 2025
Na deze cursus kun je op basis van best evidence en best practice patiënten met anterieure kniepijn onderzoeken en behandelen. De behandeling gaat uit van de individuele patiënt als een complex geheel. Tevens ken je de voor de fysiotherapie relevante klachtenbeelden waarbij het disfunctioneren van de knie een rol speelt. Daarnaast beschik je over kennis over de beschrijvende en functionele anatomie, kinesiologie, pathomorfologie en pathofysiologie die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch klinisch redeneren. Je bent in staat kritisch te reflecteren op het eigen handelen.

Webinar 'Achillespeesrupturen bij sporters'

dinsdag 3 juni 2025
Na dit webinar heb je een helder beeld van de diagnostiek en de optimale behandeling van sporters met achillespeesruptuur.

Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

donderdag 5 maart 2026 - donderdag 2 april 2026
Wil jij patiënten in hun revalidatie nog beter begeleiden met een effectief en veilig trainingsprogramma? In onze cursus leer je hoe je op basis van inspanningstesten een gepersonaliseerd trainingsplan opstelt, onderbouwd met de nieuwste inzichten uit de inspanningsfysiologie en trainingsleer. Zo help je patiënten sneller en verantwoord herstellen! Schrijf je nu in en til jouw revalidatiebehandelingen naar een hoger niveau.

Praktijkdag patellofemorale pijn: van diagnose naar effectieve behandeling bij adolescenten en jong-volwassenen

donderdag 22 mei 2025
Wil jij adolescenten en jongvolwassenen met patellofemorale pijnklachten beter helpen? In deze cursus krijg je direct toepasbare tools om deze klachten effectief te onderzoeken en behandelen. Je werkt met casuïstiek uit de praktijk en leert hoe je een multimodaal onderzoeks- en behandelplan...

Inspanningsfysiologie en oefentherapie

3 cursusdagen - start: 1 oktober 2025
Wil je je vaardigheden in inspanningsfysiologie en oefentherapie verbeteren? Schrijf je dan in voor onze cursus en leer hoe je effectieve trainingsprogramma’s kunt opzetten en evalueren. Deze cursus is ideaal voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en revalidatiefysiotherapeuten. Mis deze kans niet om je kennis te verdiepen en je cliënten beter te helpen!

E-learnings, podcasts en meer