NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Sporthervatting na een schouderoperatie vanwege posterieure instabiliteit

Gouveia K. American Journal of Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Dennis van Poppel, sportfysio-, manueel therapeut en bewegingswetenschapper

Als een conservatief revalidatietraject bij posterieure schouderinstabiliteit mislukt zit er vaak niets anders op dan een stabiliserende operatie. Wat zijn de kansen om terug te keren in sport? En welke factoren bepalen dit succes? Canadese wetenschappers sloegen de literatuur erop na en analyseerden gegevens van 1100 geopereerde sporters. In dit referaat lees je hun conclusies.

Blessures voorspellen aan de hand van trainingsbelasting: kan dat wel?

Kalkhoven J. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van Maarten Barendrecht MSPT, master sportfysiotherapeut en kerndocent MPTS en MSPT

In de NPi-service Sportgezondheidszorg 2020-2 verscheen een referaat over de Acute:Chronic Workload Ratio: een berekening om met gegevens over trainingsbelasting het blessurerisico te bepalen. De afgelopen jaren is er echter forse kritiek op blessurevoorspellingen op basis van trainingsbelasting. Waarop baseren die kritische auteurs zich? En is de kritiek terecht? In dit referaat lees je de onderbouwde opinie van een Canadees-Australische onderzoeksgroep.

Kracht én conditie verbeteren: wel of niet in één sessie?

Petré H. Sports Medicine 2021, met een vertaalslag van drs. Gerard van der Poel, bewegingswetenschapper en inspanningsfysioloog

Voor de meeste sporters zijn kracht en conditie essentieel, dus trainen ze dat allebei. Maakt het uit of ze dat in dezelfde trainingssessie doen? En welk effect heeft dit op hun krachttoename? Zweedse wetenschappers zochten het uit door gegevens van 750 sporters te analyseren.

Literatuurlijst 2021-5

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUW - Webcast: Thermische belasting, thermoregulatie en specifieke voorbereiding voor sporters voor de Olympische Spelen in Tokyo

Duur: 30:47 min | Spreker: Prof. dr. Hein Daanen

In de webcast spreekt prof. dr. Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU, over presteren in de warmte. Hij vertelt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan de omgevingstemperatuur, waarom sporters minder goed presteren in warmte, wat de beste methodes zijn om te acclimatiseren en hoe sporters zichzelf vooraf kunnen koelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Wennen aan warmte? Extra kleding werkt waarschijnlijk net zo goed als een hittekamer

Bron: Topsport Topics, 13 juli 2021

Sporters die willen presteren in de hitte kunnen waarschijnlijk net zo goed tien dagen trainen met extreem warme kleding als trainen in warme omstandigheden. Met beide methoden wennen sporters even goed aan de warmte. Dit concluderen Noorse wetenschappers in een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Science and Medicine in Sport.

Onderzoek bevordert snellere herkenning van inspanningsafhankelijke pijnsyndromen van het onderbeen

Bron: Medicalfacts, 13 juli 2021

Hoe kunnen inspanningsafhankelijke pijnsyndromen van het onderbeen sneller herkend en behandeld worden? Met haar promotieonderzoek in Máxima MC (MMC) hoopt Aniek van Zantvoort hier een bijdrage aan te leveren.

Interactieve cursus ‘Sportblessures bij kinderen’ voor kinder- en sportfysiotherapeuten. Bekijk de videotrailer.

Woensdag 15 september

In deze 1-daagse cursus worden op interactieve wijze tal van groeigerelateerde sportblessures bij kinderen besproken door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak en sportarts drs. Esther Schoots. Daarnaast komen weinig voorkomende maar ernstige blessures, de relatie tussen techniek/groei en blessures en het klinisch onderzoek bij kinderen met sportblessures uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer met sportarts Esther Schoots.

Wetenschappelijke innovaties brengen Olympisch goud dichterbij

Bron: TU Delft, 12 juli 2021

Om de Nederlandse sporters te helpen aan goede prestaties op de Olympische Spelen, zijn er bij de TU Delft verschillende sportinnovaties ontwikkeld. Zo wordt er in Tokyo gefietst op de snelst mogelijke baanfiets, draagt het hele Nederlandse team een Cool Cap ter verkoeling, stuurt een supercomputer de zeilers een gedetailleerde windvoorspelling en krijgen de Paralympische rolstoelbasketbaldames essentiële data over hun trainingsprestaties.

Feit of fabel? Krachttraining voor kinderen is ongezond

Bron: Topsport Topics, 9 juli 2021

Hoewel krachttraining een vast onderdeel is van trainingsprogramma’s, heerst bij veel mensen de gedachte dat die schadelijk zou zijn voor kinderen. Zo zou krachttraining de groeischijven beschadigen en groei beperken. Ook zou het risico op blessures toenemen bij kinderen die veel krachttraining doen. Schuilt hierin een kern van waarheid of is er sprake van een mythe?

Masterclass 'Spierfysiologie, training en stretching, van lab naar oefenzaal' met dr. Richard Jaspers en drs. Gerard van der Poel.

Zaterdag 18 september

Hoe word je sterker of kun je meer vermogen leveren? Welke belastingsprikkels zijn hiervoor nodig? Wat is het minimale of maximale programma om nog trainingsresultaten te kunnen boeken? Welke trainingsvormen gaan niet samen of verstoren elkaars fysiologische adaptatiemechanismen? Hoe ontstaan contracturen of spierverklevingen? En hoe zijn deze het beste te behandelen? Wat zijn de effecten van stretching op kracht, lenigheid, spierpijn, blessurepreventie en de behandeling van (sport)blessures?

Investeren in sport en bewegen heeft maatschappelijke meerwaarde

Bron: Alles over sport, 8 juli 2021

Het maatschappelijk rendement van de investeringen in sport en bewegen in Nederland wordt geschat op 2,51. De totale kosten bedragen 4,4 miljard euro terwijl de opbrengsten zijn berekend op 11,1 miljard euro. Deze zogenaamde Social Return on Investment (SROI) blijkt uit onderzoek in opdracht van Kenniscentrum Sport.

Dit moet je weten voordat je een sportsupplement neemt

Bron: Nu.nl, 7 juli 2021

Een supplement nemen voor het sporten is populair. Eén schep van het 'magische' poeder een half uur voor het trainen zou voor extra energie en uithoudingsvermogen zorgen. Maar wat doen die zogenoemde pre-workouts precies met je lichaam? En kan iedereen ze gebruiken?

Start in september met de blended cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Maandag 20 september, dinsdag 5 oktober en maandagmiddag 29 november

Deze cursus bestaat naast fysieke cursusdagen uit een e-learning-module in 3 delen die elke deelnemer individueel dient te doorlopen. Op basis van de voorbereiding met behulp van de e-learning-modules, wordt de stof op zeer interactieve wijze besproken waarbij het accent ligt op het doorgronden van de kennis en toepassen hiervan in de dagelijkse praktijk. In de cursus, onder leiding van inspanningsfysioloog Gerard van der Poel, wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle inspanningsfysiologische aspecten van (duur-)uithoudingsvermogen en kracht.

Sporters krijgen snellere spieren door krachttraining met meer pauzes

Bron: Alles over Sport, 1 juli 2021

Alternatieve krachttrainingsvormen met meer rustmomenten zorgen ervoor dat spieren sneller worden en sporters meer vermogen kunnen leveren. Als sporters langer een bepaalde kracht moeten leveren – bijvoorbeeld meer herhalingen uitvoeren – dan is traditionele krachttraining nuttiger.

Laat sporten heeft gevolgen voor het fysieke herstel van het lichaam

Bron: Nu.nl, 30 juni 2021

Meteen je bed induiken na een avond sporten is over het algemeen niet aan te raden. Toch zijn veel sporters deze sportzomer nog tot laat in de avond actief. Hoe problematisch is dat voor de kwaliteit van slaap en het herstel van hun lichaam?

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 5 oktober

In deze praktische masterclass wordt de huidige ‘state of the art’ ten aanzien van de diagnostiek en behandeling uitgebreid besproken en gedemonstreerd. Hierbij gaat de aandacht vooral uit naar de kliniek; welke onderbouwde diagnostische en therapeutische keuzes kan de sportfysiotherapeut maken in de behandeling van sporters met een hamstringletsel. En welke preventieve maatregelen zijn effectief in de behandeling van (recidief) letsels. Beide docenten hebben schat aan praktijkervaring en beiden gepromoveerd op de behandeling van hamstringletsels bij sporters.

Buurtsportcoach: deze tools ondersteunen jou bij beweegstimulering

Bron: Alles over Sport, 29 juni 2021

Als buurtsportcoach speel je een belangrijke rol bij het stimuleren van bewegen bij verschillende groepen uit de samenleving. Je hebt kennis van de soorten sportaanbod en wat deze voor verschillende groepen kunnen betekenen. In dit artikel zetten we een aantal instrumenten op een rij die jij als buurtsportcoach kunt inzetten bij jouw werkzaamheden om mensen te ondersteunen meer te bewegen.

Masterclass 'Tendinopathiëen in de sport' met sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc en sportarts dr. Robert-Jan de Vos

Donderdag 4 november

In 2017 heeft sportarts dr. Robert-Jan de Vos besloten om de Academische Peespoli te starten op de afdeling orthopedie van het Erasmus MC. Robert-Jan heeft veel ervaring met het herkennen en behandelen van peesblessures. Bovendien doet hij sinds meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en heeft hij dus kennis van innovatieve behandelingen. Deze Academische Peespoli is gericht op peesblessures van de onderste ledematen. Hij werkt daarbij nauw samen met collega sportarts dr. Adam Weir en de orthopedisch chirurgen met expertise op dit gebied. Hij heeft als missie om (in Nederland) optimale zorg en behandeling te organiseren voor mensen met peesblessures.

Inbeelden van beweging helpt profbasketballers om ‘detraining’ tegen te gaan

Bron: Topsport Topics, 23 juni 2021

‘Motor imagery training’ kan helpen bij het behouden en zelfs verbeteren van de fysieke vaardigheden van sporters als ze een tijd minder kunnen trainen, zoals bij een blessure, ziekte of pandemie. Dit ontdekten Schotse en Sloveense wetenschappers door profbasketballers in de coronapandemie een beweging te laten inbeelden zonder deze uit te voeren.

Sneller, zuiniger, blessurevrij hardlopen

Bron: Sportknowhow, 22 juni 2021

Bekkenkanteling vooróver (BKV) zorgt voor sneller, zuiniger, blessurevrij hardlopen. En lost de tweestrijd tussen pasfrequentie en paslengte op. En kan ook bij andere sporten worden gebruikt.

Beweegprogramma's (deel 2): module 'Diabetes mellitus'

Woensdagmiddag en -avond 1 december en donderdag 2 december

Na de module ‘Diabetes mellitus (type 2)’ kun je met het beweegprogramma direct in de praktijk aan de slag. Alle benodigde aspecten zoals de intakeprocedure, inspanningstesten en opstellen en begeleiden van een op maat gemaakt en verantwoord diabetes-beweegprogramma komen uitgebreid aan de orde Met inspanningsfysioloog drs. Tinus Jongert e sportfysiotherapeut en ervaringsdeskundige Rypke Postma (foto).

‘Meerderheid mensen probeerde fit te blijven tijdens pandemie’

Bron: Welingelichte Kringen, 21 juni 2021

De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Sporten mag weer! Onderzoek naar knieletsel staat in de steigers

Bron: Erasmus MC, 17 juni 2021

De afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Erasmus MC zoekt sporters met letsel aan de voorste kruisband in de knie. Deze sporters kunnen meedoen aan de ROTATE-studie. Wetenschappers hopen daarin definitief vast te stellen welke patiënten snel een operatieve reconstructie van de kruisband nodig hebben, en welke voldoende zijn gebaat bij behandeling door de fysiotherapeut.

Praktisch beweegprogramma voor mensen met artrose met cursusleider Alex Vaassen. Bekijk de videotrailer.

Donderdagmiddag en -avond 2 december en vrijdag 3 december

Na de module ‘Artrose’ kun je met het beweegprogramma direct in de praktijk aan de slag. Alle benodigde aspecten zoals de intakeprocedure, inspanningstesten en opstellen en begeleiden van een op maat gemaakt en verantwoord artrose-beweegprogramma komen uitgebreid aan de orde.

Moet je voor een goede gezondheid nu echt 10.000 stappen per dag doen?

Bron: Alles over sport, 16 juni 2021

10.000 stappen per dag. Die zou je nodig hebben om gezond bezig te zijn, zo hoor je regelmatig. Waar komt deze richtlijn vandaan? En zijn zoveel stappen per dag echt nodig of ben je met minder ook al goed bezig?

Zo wil het kabinet driekwart van de Nederlanders voldoende laten bewegen

Bron: Alles over sport, 14 juni 2021

Een belangrijke opdracht voor een nieuw kabinet: het beweegbeleid. Dat beleid is nu te versnipperd en niet effectief genoeg, vindt het demissionair kabinet. Vijf ministeries schrijven in een beleidsadvies hoe het minimaal 75 procent van de Nederlanders wil laten voldoen aan de Beweegrichtlijnen.

Praktische masterclass 'Inspanningsfysiologie van krachttraining: a state of the art' met hoofddocent Gerard van de Poel

Woensdag 15 december

Denk je nog steeds dat er twee of drie spiervezeltypen zijn? Of zeg jij nog steeds tegen patiënten/sporters/klanten dat hypertrofie begint na een week of drie? Wat is jouw antwoord op de vraag: kun je met 1 been de helft van de kracht leveren ten opzichte van dezelfde beweging met 2 benen?  Weet je wat 'cross-education' is en hoe je dit praktisch in oefenstof kunt toepassen? Wat is de invloed van ‘satellietcellen’ op krachttoename? En wat zijn in krachttraining de verschillen tussen mannen en vrouwen?  Wil je antwoord op deze vragen? Schrijf je dan in voor deze masterclass!

Wetenschappers: ‘Intensief sporten vergroot kans op ALS’

Bron: Welingelichte Kringen, 11 juni 2021

Vaak en hard sporten vergroot de kans op een motorneuronziekte bij mensen die daar genetische aanleg voor hebben, zeggen wetenschappers. ALS is de bekendste van deze groep zenuwaandoeningen.

Zo vaak zou je je sportschoenen moeten vervangen

Bron: Telegraaf, 9 juni 2021

Je favoriete sportschoenen doe je natuurlijk niet zomaar weg. Maar er komt een moment dat het echt tijd is om afscheid van ze te nemen. In dit artikel lees je wanneer je je oude sportschoenen het beste kunt vervangen om zo blessures te voorkomen.

Hoe voorkom en herstel je van blessures als je weer gaat sporten?

Bron: Algemeen Dagblad, 8 juni 2021

Nu de sportscholen weer opengaan en de groepssporten ook weer mogen plaatsvinden, zijn veel mensen weer volop in beweging. Hoe kun je het sporten gezond weer oppakken en blessures voorkomen, en hoe ga je met een blessure om wanneer je er toch een hebt?

Plyometrische sprongtraining verbetert de herhaalde sprintprestatie

Bron: Topsport Topics, 8 juni 2021

Plyometrische sprongtraining – waarbij sporters allerlei sprongen uitvoeren om de ‘stretch shortening cycle’ te bevorderen – verbetert de herhaalde sprintprestatie. Niet alleen de beste, ook de gemiddelde sprinttijd gaat vooruit.

Insecten als eiwitbron voor groeiende spieren

Bron: Medicalfacts, 7 juni 2021

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben voor het eerst aangetoond dat het eten van insecten hetzelfde effect kan hebben als het consumeren van melkproducten. Eiwit uit meelwormen kan in de mens direct worden verteerd, waarna de opgenomen aminozuren de spiergroei stimuleren en als bouwstenen worden opgenomen in onze spieren.

‘Veel topsporters kampen met mentale problemen’

Bron: Medicalfacts, 4 juni 2021

Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie.

Veel voetbalscouts denken toekomstige prof onder 12 jaar niet te kunnen herkennen

Bron: Alles over sport, 1 juni 2021

Veel scouts die voetballers onder de 12 jaar beoordelen, denken niet dat ze de toekomstige Messi’s en Ronaldo’s op die leeftijd kunnen herkennen. Scouts geven aan dat ze pas van een speler op bijna 14-jarige leeftijd kunnen inschatten of die potentie heeft om profvoetballer te worden.

Meer informatie over de NPi-service