NPi-service Psychosomatiek

Nieuwe referaten en meer

Relevant, makkelijk te lezen en direct toepasbaar!

Ernstig vermoeid door een reumatische aandoening – aanbevelingen van experts

De helft (!) van alle patiënten met een reumatische aandoening kampt met ernstige vermoeidheid. Toch is vermoeidheid heel vaak een ondergeschoven kindje tijdens de behandeling. Daarom schreef een multidisciplinaire werkgroep van internationale experts een reeks aanbevelingen voor de behandeling van vermoeidheid voor mensen met inflammatoire reumatische aandoeningen.

In de vertaalslag bespreekt vermoeidheidsexpert Annemarieke Fleming hoe je deze aanbevelingen als (psychosomatisch) fysio- of oefentherapeut kunt toepassen.

- Annals of the Rheumatic Diseases 2023, Dures et al.
- Nick Muhren MSc, Annemarieke Fleming MA Post MSc
-> Lees in PDF

Mind-body therapie bij aanhoudende pijn: zinvol of onzin?

Dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan, is inmiddels wel duidelijk. Maar helpt therapie die aangrijpt op deze relatie voor mensen met aanhoudende pijn? Amerikaanse wetenschappers zochten het uit.

- International Journal of Behavioral Medicine 2024, Gnall et al.
- Casper Martens, Eva Thekla Grein MSc
-> Lees in PDF

Luister naar de podcast 'Zes elementen voor een succesvol gesprek met een pijnpatiënt'

Wat is belangrijk als je mensen met pijn uitleg en voorlichting geeft? Wat vinden patiënten belangrijke onderdelen in het gesprek met hun fysiotherapeut?

Dat onderzochten vier Britse wetenschappers in de literatuur. Ze concluderen dat er zes elementen zijn die niet mogen ontbreken in het fysiotherapeutische gesprek met een pijnpatiënt.
-> Log in en luister

E-learning 'Beweegtherapie helpt bij vermoeidheid, maar pas op voor PEM'

Deze e-learning gaat over beweegtherapie bij vermoeidheid en het risico op post-exertionele malaise. Inmiddels is er veel bewijs voor een positief effect van beweegtherapie op vermoeidheid. Maar vooral bij de patiënten met ME/CVS en post-COVID ligt post-exertionele malaise (PEM) op de loer.

- 2 accreditatiepunten
- 25 euro of gratis* voor KNGF-leden en Keurmerktherapeuten
-> Bestel direct

E-learnings, misschien vind je deze ook interessant:


- Een psychosociale benadering van whiplash-gerelateerde klachten
- Leren revalideren - de psychologische aspecten van sportrevalidatie 

Literatuurlijst 2024-2

Relevante studies, baanbrekende onderzoeken en nieuwe inzichten.

-> Bekijk in PDF

Open access

Biopsychosocial rehabilitation in the working population with chronic low back pain: a concept analysis
-> Journal of Rehabilitation Medicine

 

Uit het archief

-> Wat werkt beter bij fibromyalgie; trainen of magnetische hersenstimulatie?
-> Zes elementen voor een succesvol gesprek met een pijnpatiënt
-> Of zoek in het archief met 250+ referaten

Actualiteiten en cursusnieuws

Mis geen nieuws over psychosomatische onderwerpen!

Aanraking blijkt goed voor geestelijke en lichamelijke gezondheid

Bron: Medicalfacts, 8 april 2024

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben door middel van een grootschalige analyse de manieren blootgelegd waarop vrijwillige aanraking iemands fysieke en mentale welzijn kan bevorderen.

Radboudumc start nieuwe therapie voor patiënten met chronische pijn

Bron: Radboudumc, 2 april 2024

In Nederland kampt 1 op de 5 mensen met chronische pijn, met vaak aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Voor deze groep patiënten wordt gezocht naar een behandeling op maat. Recentelijk heeft het Radboudumc een nieuwe doorontwikkeling van een bestaande therapie geïntroduceerd: neurostimulatie met chirurgische elektrode voor pijnbestrijding op maat.

Is eenzaamheid gevaarlijk voor je gezondheid?

Bron: NewScientist, 2 april 2024

Ongeveer 25 tot 30 procent van de Nederlanders ervaart matige of sterke eenzaamheid. Dat blijkt uit metingen van het CBS uit 2019. Deze mensen hebben het gevoel dat ze te weinig sociale contacten hebben of dat de relaties die ze hebben niet diepgaand genoeg zijn.

Arkin en Amsterdam UMC starten innovatielab om mentale gezondheid te verbeteren

Bron: Skipr, 5 april 2024

Arkin en Amsterdam UMC zijn samen een academische werkplaats gestart. Het innovatielab Shift Left richt zich met haar onderzoeken op het voorkomen, vroegtijdig behandelen en terugvalpreventie bij psychische problemen en aandoeningen.

Neurowetenschappers ontdekken hoe stress het brein langdurig angstiger maakt

Bron: NewScientist, 27 maart 2024

Neurobiologen hebben aangetoond hoe hersencellen hun communicatie veranderen als reactie op stressvolle ervaringen. Deze vondst helpt begrijpen hoe stress het brein langdurig banger maakt.

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

Bron: Skipr, 19 maart 2024

Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie te erkennen als een “belangrijk gezondheidsprobleem”. Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten “open en onbevooroordeeld” benaderen, stelt de raad in een advies aan minister Conny Helder.

Specialiseer je bij het NPi in adem- en ontspanningstherapie

Start deel 1: 25 maart 2024 – tien maandagen tussen maart en november 2024

Overmatige spanning vormt een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor bij veel gezondheidsproblemen. In de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend (dis)functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren en hun functioneren te verbeteren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies en manuele technieken.

Cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ door prof. dr. Erik Peper uit de USA

Maandagmiddag en -avond 10 juni en dinsdag 11 juni 2024

Tijdens deze cursus worden diverse lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken gedemonstreerd en geoefend ter verbetering van de zelfregulatie van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces in de weg staan. Deze cursus wordt (in het Nederlands) verzorgd door prof. dr. Erik Peper, een internationale autoriteit op het gebied van stressmanagement en toegepaste psychofysiologie. Zijn speciale interesse gaat uit naar het zelfregulerend en zelfhelend vermogen van mensen.

Oppervlakte-biofeedback maakt verhoogde lichamelijke spanning zichtbaar, voelbaar en meetbaar

Vrijdag 14 juni 2024

In deze zeer praktische training leer je hoe je oppervlakte-elektromyografie en huidgeleiding-feedback kunt gebruiken bij patiënten met musculoskeletale en stressgerelateerde aandoeningen en klachten. Oppervlakte-biofeedback is voor fysio- en oefentherapeuten een krachtig hulpmiddel waarmee ze verhoogde lichamelijke spanning zichtbaar, voelbaar en meetbaar kunnen maken.

Verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’

Zaterdag 15 juni 2024

Deelname aan deze verdiepingscursus is alleen mogelijk voor fysio- en oefentherapeuten die de NPi-cursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ hebben gevolgd en voor psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten. In deze verdiepingscursus verwerf je aanvullende inzichten en vaardigheden waarmee je de gezondheidsvaardigheden van mensen bij wie spanning en gedragsfactoren het fysiologische herstelproces belemmeren kunnen helpen verbeteren. Je kunt daartoe een bewuste keuze maken uit een breed scala van evidence- en experience-based lichaamsbewustwordings- en stressmanagementtechnieken.

Slaap en herstel van belang voor laag belastbare patiënten tot aan topsporters

Vrijdag 27 september en vrijdag 11 oktober 2024

Slaap staat in de belangstelling. Of het nu om laag belastbare patiënten of topsporters gaat, bij iedereen die z’n conditie wil opbouwen zal aandacht moeten zijn voor herstel. Toch is voor veel mensen functioneren met een slaaptekort nog de norm. Om duurzaam prestaties te kunnen blijven leveren is het verbeteren van slaap en herstel essentieel. Ook binnen de paramedische praktijk verdient dit onderwerp daarom meer aandacht. In deze cursus worden de theoretische achtergronden over slaap en herstel belicht en krijg je praktische handvatten hoe je slaap en herstel in de dagelijkse praktijk kunt bevorderen bij je cliënten.

Benieuwd naar de uitkomsten en praktische implicaties van recent onderzoek op het gebied van de psychosomatiek?

Vrijdag 29 november 2024

Ben je als psychosomatisch fysio- of oefentherapeut benieuwd naar de uitkomsten en praktische implicaties van recent onderzoek op het gebied van actuele psychosomatische thema’s? Laat je daar dan door zes experts over informeren op het symposium ‘Psychosomatiek – van wetenschap naar praktijk’. Dit symposium is tevens toegankelijk voor oefentherapeuten die zijn aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn. Zorg dat je er bij bent op hét symposium van het jaar voor psychosomatisch fysiotherapeuten en oefentherapeuten!

Hoe krijg je grip op (aanhoudende) pijn en vermoeidheid?

Vrijdag 22 november en vrijdag 13 december 2024

Laat je informeren over de meest recente concepten en inzichten met betrekking tot de complexe fenomenen (aanhoudende) pijn en vermoeidheid en de beïnvloeding ervan, en leer hoe je ze op patiënten kunt overbrengen door middel van therapeutisch effectieve educatietechnieken. De cursus wordt gegeven door Annemarieke Fleming (gezondheidszorgpsycholoog) en Eva Grein (fysiotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog). Deze cursus werd door eerdere deelnemers met een 8,5 gemiddeld beoordeeld.

E-learnings, podcasts en meer