Iedere week in je mailbox?

Meld je hier gratis aan
Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo
images/40/neuro40.png

Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 maart 2024

Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'.

images/40/lymfe40.png

Webinar 'Verhoging van zelfeffectiviteit bij oedeem- en oncologiepatiënten: motiveren kun je leren!'

Dinsdagavond 26 maart 2023

Na dit webinar kan de deelnemer de belemmerende en bevorderende factoren voor therapietrouw en zelfeffectiviteit benoemen en herkennen. Tevens beschikt de deelnemer over strategieën om de motivatie en het zelfmanagement van oncologie- en oedeempatiënten te verhogen.

images/40/algemeen40.png

Duitse Voedselcirkel: weinig vlees en veel groenten en fruit

Bron: Nieuws voor diëtisten, 15 maart 2024

De Duitse evenknie van het Voedingscentrum – Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE)– heeft een nieuwe Voedselcirkel gelanceerd. Het advies is om overwegend plantaardige voedingsmiddelen te eten. Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer per week 120 gram geadviseerd en van worst 2 keer per week 30 gram. De aanbeveling voor groenten en fruit is juist hoog: 550 gram per dag.

images/40/psycho40.png

Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’.

Start deel 1: maandag 25 maart 2024

Door de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ te volgen, kun je als (psychosomatisch) fysiotherapeut/oefentherapeut binnen je praktijk meer patiënten beter van dienst zijn, aangezien spanning bij veel gezondheidsproblemen een oorzakelijke dan wel instandhoudende factor is. In deze opleiding leer je hoe je bij je patiënten kunt onderzoeken in hoeverre overmatige spanning samenhangt met hun klachten betreffende het bewegend functioneren. Tevens leer je hoe je hen vanuit een procesmatige benadering kunt helpen om de overmatige spanning te reduceren met behulp van adem- en ontspanningsinstructies.

images/40/lymfe40.png

Bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn: ‘We weten veel beter hoe kankercellen zich gedragen. Dat geeft ruimte voor nuance’

Bron: Volkskrant*, 15 maart 2024

Kortere chemokuren, geen bestraling, niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans niet daalt - en het bespaart de maatschappij mogelijk veel geld.

images/40/algemeen40.png

Hoe gaan we om met obesitas? ‘Bij elke andere ziekte praten patiënten mee, maar bij obesitas niet’

Bron: NRC*, 14 maart 2024

Hoe pak je obesitas aan? Vijf deskundigen geven hun visie. „De stem van mensen met obesitas wordt nog onvoldoende gehoord.”

images/40/lymfe40.png

Masterclass 'Hoofd-hals oncologie en lymfoedeem: nieuwe ontwikkelingen'

Vrijdag 5 april 2024

Na deze masterclass ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medisch-oncologische, tandheelkundige en fysiotherapeutische behandeling van patiënten met hoofd-halskanker, die voor het praktisch handelen van de fysiotherapeut relevant zijn.

images/40/algemeen40.png

‘Ik wil AI dichter bij de zorgpraktijk brengen’

Bron: Amsterdam UMC, 14 maart 2024

Artificiële intelligentie heeft veel meerwaarde in de medische wereld, vindt hoogleraar translationele Artificiële Intelligentie Henk Marquering. Tegelijk vindt hij het hoog tijd de hype rond AI wat te temperen. Want ondanks al die ‘intelligentie’ van AI, zijn er te weinig toepassingen die echt de stap naar de klinische praktijk hebben kunnen maken.

images/40/bekken40.png

Doorbraak: deel vroeggeboortes kan voorkomen worden

Bron: RTL Nieuws, 14 maart 2024

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 11.000 baby's te vroeg geboren, waarvan zo'n 250 extreem vroeg: vóór 26 weken. Maar niet voor lang meer. Uit recent onderzoek van een hoogleraar Verloskunde aan het Amsterdam UMC blijkt nu dat een deel daarvan kan worden voorkomen. Een belangrijke doorbraak, want de gevolgen van vroeggeboorte zijn tot op latere leeftijd voelbaar.

images/40/kinderen40.png

Cursus Sportrevalidatie bij kinderen

Vrijdagmiddag en -avond 12 april en zaterdag 13 april 2024

Na deze zeer praktische cursus kun je een goede inschatting maken van de rol en competenties van de kinder- en sportfysiotherapeut binnen de revalidatie van sportende kinderen. Kan je op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en try-outs een goede indruk krijgen van de momentane belastbaarheid van geblesseerde jonge sporters en goede sportanalyses maken van het gevraagde eindniveau van een sportrevalidatietraject, met duidelijke criteria voor return-to-play. 

images/40/sport40.png

Infographic eetstoornissen en verstoord eetgedrag

Bron: Topsport Topics, 14 maart 2024

Topsporters kampen vaker met verstoord eetgedrag en eetstoornissen dan niet-sporters. Hoe hoger de prestatiedruk, hoe vaker verstoord eetgedrag voorkomt. Deze infographic biedt een overzicht van de gevolgen van verstoord eetgedrag, hoe je het kunt herkennen, en wat je kunt doen om verstoord eetgedrag bij sporters te voorkomen.

images/40/neuro40.png

AI legt verband tussen symptomen en afwijkingen hersenweefsel

Bron: Medisch contact, 14 maart 2024

Het verband tussen neurodegeneratieve hersenziekten, afwijkingen in het hersenweefsel en de bijbehorende symptomen is vaak niet eenduidig; sommige symptomen komen bijvoorbeeld voor bij meerdere aandoeningen, en het klinisch beeld kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, wat zelfs kan resulteren in verkeerde diagnoses. Daar zouden onderzoekers en artsen meer duidelijkheid over willen hebben.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'De kwetsbare oudere'

Vrijdag 12 april 2024

De masterclass geeft inzicht in het fenomeen kwetsbaarheid en de veranderende rol van de fysiotherapeut met betrekking tot de zorg voor de kwetsbare ouderen. Op een interactieve manier willen we kijken wat er nodig is om samen met andere zorgverleners kwalitatieve en efficiënte zorg te leveren aan deze groep ouderen. Er wordt aandacht besteed aan het signaleren en in kaart brengen van de complexe gezondheidsproblematiek van de kwetsbare oudere.

images/40/msk40.png

Fysiotherapie eindelijk volledig vergoed voor mensen met ernstige RA

Bron: Reuma Nederland, 14 maart 2024

Het Zorginstituut Nederland vindt dat langdurige oefentherapie vergoed moet worden uit de basisverzekering voor mensen die ernstig beperkt worden door reumatoïde artritis (RA). ReumaNederland is blij dat zijn jarenlange strijd hiervoor tot succes heeft geleid.

images/40/algemeen40.png

Fysiotherapie bij mensen met een verstandelijke beperking

Donderdag 18 april, woensdag 15 mei, donderdag 16 mei en woensdag 22 mei 2024

Fysiotherapie voor mensen met een verstandelijke beperking beweegt zich op een bijzonder onderdeel van het werkgebied van de fysiotherapeut. Een werkgebied dat zeer uitgebreid is omdat de verstandelijk beperkte als doelgroep, en hiermee ook de indicaties voor fysiotherapeutisch handelen, zeer divers is. Na het volgen van deze cursus  heb je kennis en vaardigheden ontwikkeld om specifieke sensomotorische en bewegingsvraagstukken die samenhangen met een verstandelijk handicap te beantwoorden.

images/40/algemeen40.png

Vier zorgverzekeraars komen afspraken niet na en moeten snel verbeteren

Bron: Nu.nl, 12 maart 2024

Grote zorgverzekeraars komen hun zorgplicht niet goed na, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. De zorgwaakhond verwacht van de verzekeraars dat ze de komende maanden verbeteringen doorvoeren om bijvoorbeeld wachtlijsten in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) terug te dringen.

images/40/algemeen40.png

Obesitas te lijf door gedragsverandering

Bron: Maastricht University, 12 maart 2024

Of Anne Roefs wel eens een pizza eet? “Jazeker! En ook chips”, voegt de hoogleraar psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag en voorzitter van het onderzoeks- en behandellaboratorium er lachend aan toe. Haar pas gepromoveerde gedragswetenschapper Leo Pimpini uit Venetië merkt geamuseerd op dat ook hij een smulpaap is die wel raad weet met een goede tiramisu of lasagne.

images/40/ouderen40.png

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

Woensdag 24 april 2024

Het is van belang dat je kennis hebt van verschillende vormen van dementie en de daarmee gepaard gaande verschillen in motorische stoornissen. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in werkzame interventies en de juiste meetinstrumenten in te kunnen zetten. In deze masterclass wordt inzicht gegeven in de motorische problemen bij dementie (o.a. paratonie) en worden handvatten voor de praktijk gegeven.

images/40/algemeen40.png

Congresverslag: multidisciplinaire aanpak obesitas

Bron: Nieuws voor diëtisten, 12 maart 2024

Obesitas vraagt om een intensieve multidisciplinaire aanpak. Tijdens het Nationaal Obesitas Congres, dat op 8 maart in Amersfoort gehouden werd, kwam een diverse groep van betrokkenen bij obesitaszorg samen. Het programma belichtte verschillende behandelstrategieën.

images/40/hart40.png

Cursus Inspanningsfysiologie en trainingsleer bij de revalidatiepatiënt

Donderdag 25 april en donderdag 23 mei 2024

Tijdens deze tweedaagse cursus, die is/wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Aandachtsgroep Inspanningsfysiologie Revalidatiegeneeskunde (AIRe) en de Nederlandse Vereniging voor Revalidatiefysiotherapeuten (NVZF), zullen inspanningsfysiologie en trainingsleer en de inzet van klinimetrie uitgebreid aan bod komen. Steeds zal hierbij het doel van de patiënt centraal staan.

images/40/arbeid40.png

Exoskelet helpt bij het verminderen van spinale belasting

Bron: VUmc, 11 maart 2024

Het gebruik van een ondersteunend apparaat, een zogenaamd exoskelet, kan helpen om de belasting op de rug te verminderen tijdens taken waarbij zwaar tillen nodig is. Bewegingswetenschapper Ali Tabasi heeft een nieuwe manier ontwikkeld om dit apparaat te besturen, zodat het beter voldoet aan de behoeften van elke gebruiker, wat het comfort en de effectiviteit verbetert.

images/40/algemeen40.png

Voedingswetenschapper doorprikt dieetmythes en komt met een simpel advies

Bron: Scientias, 11 maart 2024

In de gemiddelde boekwinkel zijn hele schappen ingeruimd voor dieetboeken. Volgens de ene expert moet je minder koolhydraten eten, de andere adviseert weer meer eiwitten. Het grappige is dat eigenlijk alles op hetzelfde neerkomt, legt een vooraanstaande voedingswetenschapper uit.

images/40/lymfe40.png

Compressietherapie bij (lymf)oedeem: nieuwe inzichten en toepassingen

Vrijdag 26 april en vrijdag 21 juni 2024

Na deze cursus kun je goed onderbouwde keuzes maken ten aanzien van compressietherapie in de behandeling van patiënten met oedeem, de gemaakte keuzes verantwoorden, uitvoeren en evalueren. Tevens kan je bij deze patiënten alle voorgeschreven vormen compressietherapie aanleggen en hen instrueren hoe zij deze zelf op adequate wijze kunnen aanleggen.

images/40/algemeen40.png

Zeven out-of-the-box ideeën voor preventie aan de slag

Bron: ZonMW, 11 maart 2024

Om nieuwe kansen voor preventie en gezondheidsbevordering te creëren starten er binnenkort zeven ‘out of the box’ onderzoeksprojecten. De onderzoeken hebben de potentie om een grote, of kleine maar essentiële, wetenschappelijke en/of maatschappelijke doorbraak in gang te zetten.

images/40/lymfe40.png

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuissetting

Woensdagmiddag en -avond 15 mei en woensdagmiddag en -avond 29 mei 2024

Deze cursus is een basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische, in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker. Na de cursus heb je voldoende basiskennis om patiënten die een medische behandeling voor kanker (hebben) ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden..

images/40/algemeen40.png

ChatGPT-taalmodel in epd: de ‘gamechanger’ is binnen handbereik

Bron: Medisch contact, 11 maart 2024

Het taalmodel achter ChatGPT neemt steeds meer administratieve taken van de arts over. In het Erasmus MC is de gamechanger binnen handbereik. Het taalmodel vat de gesproken anamnese in tekst samen én zet de orders klaar.

images/40/msk40.png

Hoofdpijnklachten en de fysiotherapeutische mogelijkheden

Vrijdag 17 mei 2024

In de eendaagse cursus ‘Hoofdpijnklachten en fysiotherapie’ wordt het meest recente theoretische ‘framework’ ten aanzien van hoofdpijnklachten (IHS-classificatie: primaire hoofdpijn, secundaire hoofdpijn en craniale neuralgieën) gepresenteerd, alsmede de implicaties voor fysiotherapie. De fysiotherapeutische diagnostiek bij en behandeling van patiënten met cervicogene hoofdpijn en tension-type headache vormen een belangrijk deel van de inhoud van deze eendaagse cursus.

images/40/lymfe40.png

Darmkanker vaker vroeg ontdekt, daardoor meer kans op overleven

Bron: Skipr, 11 maart 2024

Kankergezwellen in de darmen worden steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Daardoor is het gemakkelijker om er iets tegen te doen, en hebben de patiënten een betere kans de ziekte te overleven. Dat constateert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

images/40/msk40.png

NIEUW: Musculoskeletale manuele technieken: schouder en elleboog

Donderdag 23 mei en donderdag 30 mei 2024

In deze uiterst praktische scholing staat een lichaamsgerichte benadering van patiënten met musculoskeletale klachten centraal. Samen met de docenten werk je twee dagen aan je sensomotorische competenties: je verbetert je manueel-diagnostische vaardigheden en leert hoe je je manueel-therapeutische interventies daarop kunt afstemmen. Na afloop heb je niet alleen je hands-on technieken bijgespijkerd, maar kijk je ook met een frisse blik naar patiënten met musculoskeletale schouder- en elleboogklachten.

images/40/sport40.png

E-learning 'Leren revalideren – de psychologische aspecten van de fysiotherapeutische sportrevalidatie'

2 accreditatiepunten voor Algemeen of Sport

Welke emotionele reacties kun je verwachten bij een geblesseerde sporter? Hoe kun jij daar als (sport)fysiotherapeut het beste mee omgaan? En welke interventies kun je tijdens een revalidatietraject inzetten om sporters sneller en efficiënter te laten herstellen? Dat leer je in deze e-learning met 12 korte video's (+-70 min).

images/40/bekken40.png

Meer aandacht voor gezondheid van vrouwen kan miljarden besparen

Bron: Skipr, 8 maart 2024

Investeringen in betere diagnose en behandeling van vrouwspecifieke klachten zouden minstens 7,6 miljard euro aan zorg- en verzuimkosten besparen, blijkt uit onderzoek. Dat meldt NRC.

images/40/bekken40.png

Dijkstra focust op vrouwenzorg en long covid

Bron: Medisch contact, 7 maart 2024

Zorg voor vrouwen en voor longcovidpatiënten zijn voor Pia Dijkstra twee van de drie speerpunten waar zij zich als demissionair minister voor Medische Zorg op wil richten. Dat zijn wat haar betreft belangrijke aandachtsgebieden naast de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord.

images/40/psycho40.png

Stress werkt kanker in de hand – en wetenschappers denken nu te weten hoe dat werkt

Bron: Scientias, 7 maart 2024

Dat stress slecht is voor de gezondheid, is algemeen bekend. En er zijn zelfs aanwijzingen dat chronische stress kanker helpt om zich verder door het lichaam te verspreiden. Hoe dat precies werkte, was een mysterie, maar onderzoekers denken dat nu te hebben opgelost.

images/40/sport40.png

Sporters kunnen voor spieropbouw flexibeler met de hoeveelheid eiwitten per maaltijd omgaan

Bron: Topsport Topics, 7 maart 2024

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van de voeding voor sporters omdat ze de bouwstenen bevatten – in de vorm van aminozuren – voor herstel en aanmaak van spierweefsel na een inspanning. De gangbare gedachte is hierbij dat per maaltijd een hoeveelheid van 20-25 gram eiwit de bovengrens is voor een optimale spiereiwitsynthese bij gezonde volwassenen, en dat het lichaam het overschot aan aminozuren via de verbranding kwijtraakt. Een recente studie van onderzoekers van de universiteit van Maastricht suggereert echter dat er voor de spieropbouw na inspanning geen limiet aan de hoeveelheid ingenomen eiwit lijkt te zijn.

images/40/ouderen40.png

'Inzetten op valpreventie voorkomt onnodig leed'

Bron: Medicalfacts, 7 maart 2024

Een groeiende groep kwetsbare ouderen dreigt onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen. Dit komt door een verdubbeling van de behoefte aan intensieve zorg in de komende 25 jaar en een dreigend tekort aan zorgpersoneel en verpleeghuisplekken. Om bij deze groep onnodig leed door een val te voorkomen, is het van essentieel belang om in te zetten op valpreventie.

images/40/algemeen40.png

Ethici: verwacht niet dat AI de zorg per definitie efficiënter maakt

Bron: Medisch contact, 7 maart 2024

In de medische wereld wordt artificiële intelligentie (AI) als veelbelovend gezien omdat het tot meer efficiëntie kan leiden. Maar het is maar de vraag of AI op lange termijn die belofte kan vervullen. Hierover schreef een aantal Nederlandse ethici, Karin Rolanda Jongsma e.a., een commentaar in NPJ Digital Medicine, onderdeel van Nature.

images/40/ouderen40.png

Lang zitten verhoogt overlijdensrisico bij oudere vrouwen

Bron: Nieuwsblad, 6 maart 2024

De gezondheidsrisico’s van een sedentaire lifestyle waren al langer gekend, maar een nieuwe studie focust nu op het verhoogde overlijdensrisico bij oudere vrouwen. Zo’n 6.500 vrouwen werden tot tien jaar lang iedere dag gevolgd om hun zit- en beweeggedrag te analyseren.

images/40/hart40.png

Studie: kunstmatige alvleesklier geeft diabetespatiënten beter leven

Bron: NOS, 5 maart 2024

Een kunstmatige alvleesklier levert mensen met diabetes type 1 betere bloedsuikerwaarden op en een betere kwaliteit van leven. Hun bloedsuikerwaarden vallen per dag gemiddeld zes uur langer binnen de streefwaarden. Ook geven de patiënten aan in hun dagelijks leven veel minder last te hebben van hun ziekte. Dat is de conclusie van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet.

images/40/kinderen40.png

Autisme vergroot risico op obesitas bij jonge kinderen

Bron: Vakblad Vroeg, 6 maart 2024

Bij peuters en kleuters met autisme komt obesitas bij bijna 17 procent van de kinderen voor. Bij andere kinderen is dit slechts 2 procent. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar met autisme een acht keer hoger risico hebben op obesitas als leeftijdgenootjes.

images/40/algemeen40.png

Meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Bron: NOS, 5 maart 2024

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt steeds meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners richting patiënten en cliënten. Vorig jaar waren het er 330, twee jaar geleden 240.

Samenstelling:
Ester Weerdenburg
Susan Hombergen
Nick Muhren
NPi
Berkenweg 7
3818LA Amersfoort, Nederland
Tel: (033) 421 61 00
E-mail: wekelijksnieuws@npi.nl
Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing. Opname van een dag- of weekbladattendering wil niet per definitie zeggen dat het NPi achter de inhoud staat.